Πέμπτη, Μαρτίου 08, 2007

Η πρόσβαση στο youtube απαγορεύεται στην Τουρκία

Εντάξει, είναι ακόμα μια εύκολη ευκαιρία να δούμε πού βρίσκεται στην πραγματικότητα το επίπεδο του νομικού πολιτισμού στην ευρωπαϊκή κ.λπ. κ.λπ. κατά τ' άλλα Τουρκία και να πούμε διάφορες ανέξοδες κακιούλες. Πιο σοβαρό είναι όμως το εξής ερώτημα: πώς θα στηρίξουμε όσους θρήνησαν τον Χραντ Ντινκ και επιθυμούν τον εκδημοκρατισμό της τουρκικής κοινωνίας; Φωνάζοντας όσο το δυνατόν πιο δυνατά για περιστατικά όπως το σημερινό ή κρατώντας χαμηλούς τόνους και "εντάξει, θέλουν χρόνο ακόμα κ.λπ. κ.λπ.";

Θέτω ένα ζήτημα πολιτικής τακτικής που ασφαλώς δεν είναι καθόλου απλό να απαντηθή. Η δική μου άποψη τείνει πάντως προς την πρώτη απάντηση.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

για οσους ενδιαφερονται να βοηθήσουν τους σκεπτόμενους τουρκους καλο θα ήταν να νοικοκυρεψουν το μαγαζι τους πρωτα, να αποκτησουν βιωσιμο οικονομικο μοντελο και πραγματική παραγωγή ωστε να μπορουν να σταθουν στα ποδια τους και να μην ζουν απο την προεξοφληση του μελλοντος και το τυπογραφείο. Τοτε, οντας οικονομικα ελευθεροι, θα μπορουν να ειναι και πραγματικα ελευθεροι, ισχυροι και σεβαστοι. Αυτο θα αποκαταστησει πολλες ισορροπίες που εχουν καταστραφεί στην περιοχή. Με τις ισορροπίες στην θεση τους, ειμαι σιγουρος οτι θα αναψουν πολλες εστιες ελευθερίας τριγυρω. Δεν υπαρχει καλυτερος τροπος να βοηθησεις τους καταπιεσμενους στην τουρκία.

Αθορυβη και ανηφορική η 3η επιλογή (μαλλον αστοχο το "αθορυβο" δεδομενου των "κοινωνικών εταιρων" που λυμενονται τον ελληνικο χωρο).

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά ειλικρινά το μόνο που μου έρχετε στο μυαλό είναι ότι αποκλείεται οι Τούρκοι να κάνουν κάτι τέτοιο. Εδώ 600 χρόνια πριν δεν τους ενδιέφερε αν οι δούλοι τους θα μάθουν γράμματα, λέτε τώρα αυτοί οι ιερείς της ελευθερίας να κάνουν τέτοια πράγματα, που δεν τα κάναν 600 χρόνια πριν;
Αλλά παρά είναι σοβαρό το θέμα για να κάνουμε πλάκα, αν ισχύει το παρακάτω:

Turkey Blocks Access to YouTube Due to Offending Video
YouTube logo and Turkish flag
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: YouTube was dismayed by the ban in Turkey
Four college students asked a Turkish court on Thursday to revoke the ban of the popular video-sharing Web site YouTube, which was banned over a video allegedly insulting the country's founding father.
"Banning access to the Web site does not punish those who did that (posted the videos) but the citizens of the Turkish republic," said student Kursat Cetinkoz, reading from a petition the group submitted to the court in Istanbul.

YouTube is an incredibly popular portal for video amateurs
Turkey's largest telecommunications provider, Turk Telekom, has blocked access to the YouTube Web site on a court order over a video -- submitted by a Greek user -- which portrayed the founding father of modern Turkey Mustafa Kemal Ataturk as a homosexual.
...
YouTube was dismayed by the move, adding that the offending video had been removed from the site.
"We are disappointed that YouTube has been blocked in Turkey," the company said in a statement. "While technology can bring great opportunity and access to information globally, it can also present new and unique cultural challenges."
Turkish media expert Fatih Vulcan was cautions about welcoming the court decision.
"If there is an insult to Ataturk, that should prevent the showing of the video," Vulcan said. "But if you prevent the publication of the Web site altogether, that's censorship."

Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις η αισθητική μου παίζει παιγνίδια με τη λογική μου. Είμαι κατά της οποιαδήποτε λογοκρισίας. (Συνήθως οι απαγορεύσεις φέρνουν το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα). Αλλά ρε παιδί μου η αισθητική μου μου λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο στο πόσο προσβολή μπορεί να δεχτεί κάποιος.
Ακόμη και σήμερα δεν έχω κατορθώσει να το αποδιώξω αυτό το συναίσθημα. Θα έπρεπε;

Αθ. Αναγνωστoπουλος είπε...

3.14, μου είναι δύσκολο να καταλάβω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για την δημοκρατία στην Τουρκία ή οπουδήποτε αλλού είναι να κοιτάξουμε τα του οίκου μας. Προτιμώ αντιθέτως να πράξουμε, τηρουμένων των αναλογιών, όπως τα κράτη της Δ. Ευρώπης που έδιναν άσυλο στους πολιτικούς μας πρόσφυγες και μας απέβαλαν από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την απριλιανή δικτατορία.

mathiou είπε...

Τελικά επιτράπηκε και πάλι η πρόσβαση στο youtube.
εδώ

Chrysotheras είπε...

@3.14
για οσους ενδιαφερονται να βοηθήσουν τους σκεπτόμενους τουρκους καλο θα ήταν να νοικοκυρεψουν το μαγαζι τους πρωτα, να αποκτησουν βιωσιμο οικονομικο μοντελο και πραγματική παραγωγή ωστε να μπορουν να σταθουν στα ποδια τους και να μην ζουν απο την προεξοφληση του μελλοντος και το τυπογραφείο

άν και (θεωρητικά) συμφωνώ 100% μαζί σου εδώ, όμως δεν μπορώ να δω κάτι τέτοιο να γίνεται στη χώρα μας (για τις άλλες χώρες του δυτικού κόσμου υπάρχει μια σχετική διαβάθμιση) για πολύ καιρό ακόμα.
Θέλει πολύ δουλιά...

@ αθ. αναγνωστόπουλος
Ίσως εάν είχαμε λιγότερο τουρκόφοβη (appeasing) αλλά ισχυρότερη και επιδεξιότερη διπλωματικά εξωτερική πολιτική να μπορούσαμε να κινήσουμε διαδικασίες τύπου Συμβουλίου της Ευρώπης, Ε.Ε., NATO, ICAO (σταμάτησαν ποτέ οι τούρκοι αλωνίζουν μέσα στο ελληνικό FIR?) κλπ.κλπ.

Chrysotheras είπε...

follow up

μερικές φορές οι τούρκοι σκάβουν το λάκκο μόνοι τους:

Turk guilty over genocide remarks

Ανώνυμος είπε...

Cacofonix είσαι κατά της λογοκρισίας αλλά τη Προμηθέα θα την έγδερνες...lol

Ανώνυμος είπε...

cacofonix είσαι κατά της λογοκρισίας, αλλά τη Προμηθέα θα την έγδερνες...lol

Ανώνυμος είπε...

Η Τουρκία βλέπει και πάλι YouTube

Το YouTube διέγραψε όλα τα προσβλητικά για τον Ατατούρκ βίντεο που υπήρχαν στις βάσεις του και τα οποία οδήγησαν στην δικαστική απόφαση απαγόρευσης πρόσβασης προς τις υπηρεσίες του από τους χρήστες της Turk Telecom. Έτσι πλέον επιτρέπεται και πάλι η πρόσβαση προς το YouTube από την Τουρκία.

Η δικαστική απόφαση έλεγε πως η πρόσβαση θα απαγορευτεί έως ότου διαγραφούν όλα τα χλευαστικά βίντεο για τον Ατατούρκ (τα οποία είχαν ανέβει από Έλληνες εθνικιστές χρήστες των υπηρεσιών του YouTube). Έτσι, μόλις το YouTube προχώρησε στην διαγραφή όλων αυτών των βίντεο, η Turk Telecom επέτρεψε και πάλι την πρόσβαση στο site.

Το ερώτημα που γεννάται τώρα είναι κατά πόσο το YouTube όφειλε να διαγράψει αυτά τα βίντεο και να υποχωρήσει με αυτόν τον τρόπο υπό την πίεση της Τουρκίας. Η Google, στην οποία ανήκει πλέον το YouTube, και στο παρελθόν είχε κάνει παρόμοιες υποχωρήσεις και δέχτηκε να λογοκρίνει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων από την Κίνα, ώστε να μην εμφανίζονται απαγορευμένα για το καθεστώς sites.

Πηγή: blogger’s FAX
http://www.bfax.gr/2007/03/youtube_11.html

και για την αντιγραφη
http://blogr.gr/?p=173#more-173

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock