Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2008

Υπουργός Λιακοπαιδείας

Διάβασα σήμερα στην ppol νέα ατάκα υπουργού αντάξια ενός Φον Ντάινικεν. Εαν πράγματι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ανέφερε τα παρακάτω, τότε κερδίζει με το σπαθί του τον ευγενή τίτλο του «Υπουργού Λιακοπαιδείας»:

"Ο υπουργός επανέλαβε αυτολεξεί τα μυθεύματα του κειμένου-απάτη: περί 6 εκατομμυρίων λεκτικών τύπων της ελληνικής, όταν η αγγλική έχει συνολικά 490,000, περί τελείων προγραμμάτων υπολογιστών που αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της ελληνικής σε μαθηματικά ολοκληρώματα, περί υπολογιστών προχωρημένης τεχνολογίας, οι οποίοι δέχονται ως «νοηματική» γλώσσα μόνον την ελληνική, ενώ όλες οι άλλες γλώσσες είναι «σημειολογικές».

Έφερε δε ως παράδειγμα που δείχνει, υποτίθεται, την «πρωτογενή σχέση» (sic) ανάμεσα σε σημαίνον και σημαινόμενο στη «νοηματική» ελληνική γλώσσα τη λέξη «έντερο» που σημαίνει, όπως είπε, «εντός ρέω» (!). Η σύγχυση, νομίζω, σχετικά με την ετυμολογία, τη σημασιολογία, τη σημειολογία, κ.λπ., είναι προφανής.
"

Πρωτοάκουσα τη γνωστή μπαρουφολογία περί Hellenic Quest et al. πριν μερικά χρόνια αλλά τελευταία παρατηρώ μία αναβίωσή της σε μαζικά e-mail που λαμβάνω. Απορία προς όλους τους διαμένοντες στην Ελλάδα: πέραν του άρθρου στα «Νέα» έγινε καμία αναφορά στο εν λόγω ζήτημα στα υπόλοιπα ΜΜΕ;

Updates:

1) Αναλυτική περιγραφή του φαινομένου "Hellenic Quest" καθώς και σχολιασμός της περίπτωσης Στυλιανίδη από τον Νίκο Σαραντάκο.

2) και λίγο ακόμη κράξιμο από τον Πάσχο Μανδραβέλη.

66 σχόλια:

S G είπε...

ο Πασχος Μανραβελης εγραψε προσφατα. Ειναι πραγματικα αποριας αξιον πως μπαρουφες τετοιου μεγεθους δεν οδηγουν σε παραιτηση.

Αλλα φαινεται στην Ελλαδα αν δηλωνει μια κουταμαρα λογω εθνικισμου απαλασσεσαι.

Στην Πολωνια παντως οταν ο υπουργος πολιτισμου δηλωσε περηφανος για τον Πολωνο συνθετη Τσαϋκοφσκι (επειδη το -σκι ειναι πολωνικη καταληξη δεν εκανε τον κοπο να ανοιξει μια εγκυκλοπαιδεια να δει οτι ο ανθρωπος ειναι Ρωσος) τον παραιτησανε ταχυτατα.

Ανώνυμος είπε...

H ελληνική δεν έχει πολλές περισσότερες λέξεις απ' την αγγλική? Έτσι μας μάθαν στο σχολείο.

Athena Smith είπε...

Αν τα ειπε, κι αν τον παραιτησει ο Καραμανλης, τοτε σημαινει οτι κι ο ιδιος παραδεχεται τουλαχιστον ισοτητα με τους υπολοιπους "βαρβαρους" της Ευρωπης. Θα ηταν πολιτικη αυτοκτονια οταν η πλειοψηφια ζει στο παραληρημα της "ανωτεροτητας." Του "ασβεστου χρεους" των Δυτικων προς την αφεντια μας.
Κι εγω να ημουν πρωθυπουργος θα το σκεφτομουν αν αξιζε τον κοπο να ανοιξω τετοιες πληγες. Δεν θα ξεχνουσα οτι ζουμε στη χωρα της φαιδρας πορτοκαλεας που απαγορεψε σε μια διανοια, τον Οδυσσεα Τσενάϊ, να σηκωσει τη σημαια, διοτι το DNA του επασχε.

avatar είπε...

Ωραίος ο Πάσχος, δεν τα χάνει αυτά. Απορώ αν κανένας σταθμός έπαιξε ή θα παίξει αυτή την είδηση. Αλλά τι λέω; Συνήθως τα ελληνικά κανάλια παίζουν καραφλιαστικά θέματα όπως αυτό εδώ χωρίς ποτέ να ζητήσουν μετά συγνώμη ή να ενημερώσουν τον κόσμο ότι παραπληροφόρησαν. Φροντίζουν κι αυτά για την ενδελεχή λιακοπαίδευσή μας...

Αθηνά, έχεις απόλυτο δίκιο. Δεν υπάρχει περίπτωση να κινηθεί φύλλο γιατί ούτως ή άλλως η μισή χώρα αυτά πιστεύει και ποιος θα ριψοκινδυνέψει τώρα να τα βάλει με τους εθνικούς μας μύθους; Σίγουρα όχι ο Καραμανλής Jr. ο οποίος είναι ο πλέον φυγόπονος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης.

Ανώνυμε, ακόμη και να είχε περισσότερες λέξεις τη σημασία θα είχε; Αυτό δε θα σήμαινε ότι το συλλογικό IQ μας είναι υψηλότερο (ή χαμηλότερο) από τους Αγγλοσάξωνες ή ότι το βιοτικό επίπεδο είναι καλύτερο ή ότι την έχουμε μακρύτερη. Αλλά τέλως πάντων φυσικά και τα Αγγλικά έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό λημμάτων εν συγκρίσει με τα αρχαία ή τα νέα Ελληνικά. Επίσης η αγγλική γλώσσα διαρκώς εμπλουτίζεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς εν συγκρίσει με τη νέα ελληνική. Αλλά μπορούμε να χαιρόμαστε γιατί ένας αριθμός αγγλικών λέξεων έχουν ελληνικές ρίζες! Γιοοοούπις!

Maria Velliou είπε...

avatar,δεν είναι μόνο μερικές λέξεις τη αγγλικής που έχουν ρίζα ελληνική. Υπάρχουν χιλιάδες ελληνικές λέξεις που χρησιμοποιούνται αυτούσιες στην αγγλική, απλά με παραλλαγμένη (φυσικά) προφορά.
Δυστυχώς, σήμερα ο μέσος άγγλος-πολύ περισσότερο ο μέσος αμερικανός-δεν γνωρίζει την προέλευση των λέξεων της ίδιας τς γλώσσας του. Ως πριν από μερικές δεκαετίες, ένας άγγλος με μέση μόρφωση μπορούσε να αναγνωρίζει τις ελληνικές ή ελληνικής προέλευσης λέξεις και το πως σχηματίζονται. Αυτό είναι έλλειμμα παιδείας, λόγω αλλαγής των προτεραιοτήτων στην εκπαίδευση και κατά τη γνώμη μου θλιβερό, διότι ένας λαός με τόσο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του σύγχρονου πολιτισμού, όπως ο αγγλικός ή και ο αμερικανικός βέβαια, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει την ιστορία του-και την ιστορία της γλώσσας του. Τα παραπάνω,φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με τα περί ανωτερότητας της ελληνικής, ούτε σημαίνει ότι μας οφείλει ο παγκόσμιος ή ο δυτικός πολιτισμός τίποτα, επειδή για κάποιους ιστορικούς λόγους η πρόγονος της γλώσσας που μιλάμε σήμερα στον τόπο αυτό επηρέασε τη διαμόρφωση των δυτικών γλωσσών.
Πρόσφατα, μάλιστα, έχω επιχειρηματολογήσει αρκετές φορές υπέρ του ότι η αγλική είναι πιο εξελιγμένη και πλούσια από την ελληνική, με βάση την κοινή λογική: εφόσον είναι πιο σύγχρονη και αφομοίωσε γόνιμα ό,τι καλύτερο από την ελληνική και την λατινική, διατηρώντας μάλιστα αρχικές τους σημασίες σε πολλές περιπτώσεις, είναι λογικό να είναι πιο πλούσια.
(βέβαια, ένας ξάδελφος μου πληροφορικάριος εν αγγλία σπουδάσας και ψαχτήρι, μου αντέτεινε ότι η ελληνική έχει καλύτερους μηχανισμούς διαμόρφωσης παραγώγων λέξεων, χρησιμοποίησε μάλιστα κάποια γλωσσολογικά επιχειρήματα που δεν θυμάμαι,διότι αυτός διαβάζει γενικώς ενώ εγώ αν και φιλόλογος δεν το έχω ψάξει το θέμα, μιλάμε δε για άτομο που δεν έχει καμία σχέση με λιακό κ.λ.π., ο άνθρωπος ούτε τα παιδιά του δεν βαφτίζει, πηγαίνει εκκλησία το Πάσχα για να δει βεγγαλικά και είναι εναντίον όλων των μύθων γενικώς, anyway. Εγώ βεβαίως συνεχίζω να θεωρώ πιο πλούσια την αγγλική, με βάση τον ανωτέρω απλοϊκό ίσως αλλά λογικό πιστεύω συλλογισμό μου και μου αρέσουν πολύ τ' αγγλικά, ειδικά τα λόγια, αλλά μ'αρέσει κιόλας που, έστω για κάποιους συγκυριακούς τελείως λόγους, μιλάω μια γλώσσα η οποία έχει δώσει χιλιάδες λέξεις σε πολλές δυτικές γλώσσες και κυρίως στην σημερινή παγκόσμια γλώσσα, την αγγλική, θα ήθελα αυτό ν' αναγνωρίζεται ευρύτερα για λόγους ιστορικής επίγνωσης, χωρίς βεβαίως να πιστεύω ότι μου χρωστάει κανένας τίποτα γι' αυτό! Μάλλον εγώ είμαι τυχερή, που, για λόγους συγκυριακούς επαναλαμβάνω, τυχαίνει να μιλάω μια τέτοια γλώσσα.
Θέλω να πω, ότι από τις ανοησίες του greek quest κι από τις ακόμη μεγαλύτερες ανοησίες περί φυλετικής ανωτερότητας (ποίων; ημών των αρβανιτοβλαχοσλαβοτουρκογερμανοελλήνων;)μέχρι το άλλο άκρο της παραγνώρισης της, για συγκεκριμένους ιστορικούς λόγους, τεράστιας συμβολής της ελληνικής γλώσσας στη διαμόρφωση της σύγχρονης αγγλικής και όχι μόνο, υπάρχει τεράστια απόσταση.
Το πρώτο, είναι φαντασιακή ψύχωση. Το δεύτερο, βλακεία.

Κατά τα άλλα, είμαι απόλυτα σύμφωνη με τη δριμεία κριτική που ασκείται σε πολιτικά πρόσωπα που στηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς και θα προτιμούσα φυσικά να ζω σε μια χώρα που δεν ανέχεται τέτοιο επίπεδο από έναν υπουργό παιδείας.

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτό που σας εκπλήσσει? Ακόμα και εδώ στο ε-ροοστερ πιο κάτω συναντάς παρόμοια μυθεύματα. Μη κρίνεται μονάχα τους άλλους.

avatar είπε...

Μαρία ήμουν πολύ προσεκτικός στη διατύπωσή μου περί της καταγωγής των αγγλολέξεων καθώς τέτοιες αντιμαχίες μου προκαλούν οξεία βαρεματίτιδα. Έγραψα λοιπόν: "ένας αριθμός αγγλικών λέξεων..." το οποίο μπορεί να σημαίνει από 5 μέχρι 50.000 αλλά όπως φαίνεται και πάλι δεν τη γλύτωσα :-)

Γενικά η εν λόγω συζήτηση είναι (κλασσικά) αμφιλεγόμενη με διάφορα νούμερα να πετάγονται από εδώ κι από εκεί αλλά πάντως η σχετική βικιπίτα θέτει το ποσοστό στο 6%. Μπορεί να είναι λιγότερο ή μπορεί να είναι περισσότερο αλλά αμφιβάλλω ότι μπορεί να είναι πολύ περισσότερο από το 6% (ξέρω γω 25%).

Εγώ από πληροφορικάριους ή γλωσσολόγους δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι σαν αυτό που λέει ο ξάδελφός σου. Αν του ξαναμιλήσεις ζήτα του να σου δώσει στοιχεία.

@Ανώνυμε

Με τη λεπτή φυσικά διαφορά ότι κανείς συντελεστής του e-rooster δεν είναι υπουργός και μάλιστα παιδείας (τρομάρα του). Επίσης παρά τις επιμέρους ενστάσεις που μπορεί να έχει ο καθένας μας, οι συζητήσεις που γίνονται εδώ είναι συνήθως αρκετά αξιόλογες και τις περισσότερες φορές γίνεται άμεσα debunking όταν λέγεται κάτι πραγματικά κουλό.

Ανώνυμος είπε...

Είναι φυσικό να υπάρχουν ελληνικές λέξεις στα αγγλικά (και σε άλλες γλώσσες) για τον ίδιο λόγο που είναι φυσικό να υπάρχουν αγγλικές λέξεις στα ελληνικά σήμερα. Τα ελληνικά κάποτε ήταν η κυρίαρχη γλώσσα στον κόσμο, η γλώσσα που γράφτηκαν τα σημαντικότερα φιλοσοφικά και επιστημονικά κείμενα της αρχαιότητας, και τα αγγλικά είναι το ίδιο πράγμα σήμερα.

Για την άγνοια της ελληνικής προέλευσης των λέξεων υπάρχει μια αστεία ιστοριούλα. Μια μαχητική φεμινίστρια είχε προτείνει την καθιέρωση της λέξης ...herstory γιατί το history της φαινόταν φαλλοκρατικό!

Άγνοια και φανατισμός πάντα οδηγούν στη γελοιοποίηση, με τελευταίο παράδειγμα τον Στυλιανίδη.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Καλημέρα

Χωρίς να θέλω να κάνω διαφήμιση, επειδή μελετώ τον συγκεκριμένο αστικό μύθο από πολλά χρόνια, επιτρέψτε μου να προσθέσω ένα λινκ όπου εξετάζω αναλυτικά την ιστορία του Λερναίου κειμένου, όπως το λέω:
http://www.sarantakos.com/language/hquest.html

Και ειδικά για το κρούσμα Στυλιανίδη:
http://www.sarantakos.com/language/stylianidis.html

Πέρα από τα άλλα, διότι θα πει κανείς υποστηρικτής του υπουργού ότι δεν είναι υποχρεωμένος (ωστόσο είναι διδάκτωρ Νομικής) να έχει ειδικές φιλολογικές γνώσεις, αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ο υπουργός αναμασά την πληροφορία ότι ο Τζον Σκάλι είναι διευθυντής της Apple, κάτι που έχει σταματήσει να ισχύει από το 1993! Το ίδιο έχουν πει/δημοσιέψει κατά καιρούς και μεγάλες εφημερίδες, και ο τότε πρόεδρος του ΤΕΕ, και η πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον. Μα κανείς δεν ξέρει ποιος διευθύνει την Apple;

Τέλος πάντων.

Μια παράκληση από τον φίλο sg. Το επεισόδιο με τον Πολωνό υπουργό είναι πρόσφατο;

avatar είπε...

Ναι ρε Νίκο, το συζητάς; Εννοείται πως καλά έκανες κι ανέφερες την πολύ καλή δουλειά σου στην οποία και ανατρέχω κατά καιρούς. Θα βάλω τα λινκς και στο αρχικό ποστ.

jimhellas είπε...

Το θέμα δεν είναι το πόσες λέξεις έχει δανειστεί η αγγλική από την ελληνική γλώσσα, αλλά το κατά πόσο η μπαρουφολογία περί "Hellenic Quest" και "Τζον Σκάλυ" ως προέδρου της Apple ισχύει ή όχι. Αν όχι, θα θέλαμε να μάθουμε από που αντλεί τις πηγές του ο αξιαγάπητος ΥΠΟυργος Παιδείας. Τέτοιου είδους "ατοπήματα" βγάζουν μάτι, όπως και να το κάνεις! Με ένα απλό google search μπορεί κάποιος να δει κατά πόσο ισχύουν τέτοιες ανοησίες (ανοησία=δίχως νόημα).

Διαβάστε και το άρθρο του Μανδραβέλη (http://urlb.org/lgi1)

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Πολύ ωραία. Τι άλλο θ’ ακούσουμε…

Roark είπε...

Αυτές οι βλακείες που έχουν τρελή επιτυχία στα chain-mails είναι αποδεκτά από την μεγάλη πλειοψηφία (και οι περισσότεροι που δεν τα αποδέχονται απλά δεν τα ξέρουν), ασχέτως μόρφωσης.

Υποπτεύομαι (χωρίς να μπορώ να το αποδείξω φυσικά), ότι αν το ανέφερε ο Στυλιανίδης στον Καραμανλή σε μια ιδιωτική τους συζήτηση ο δεύτερος θα το πίστευε χωρίς αντίρρηση.

Nievskii είπε...

Ξέχασε ο υπουργός και τα γιαπωνέζικα ως προερχόμενα από τα ελληνικά: στην γνωστή ταινία/βιβλιογραφία το kimono βγαίνει από τον χειμώνα, αφού το φοράνε όταν κάνει κρύο.

Υ.Γ. Αλήθεια όλοι αυτοί οι γλωσσολόγοι/φιλόλογοι/καθηγητές πανεπιστημίου που υπόκεινται στον υπουργό παιδείας, όταν συναντιούνται με τον Στυλιανίδη τι του λένε για τα γλωσσικά του "κατορθώματα"; Ή δεν του λένε τίποτα;

Nievskii είπε...

Για την ιστορία, o υπουργός μάλλον έκανε σαρδάμ: δεν είναι ο Τζων Σκάλυ της Aplle, αλλά μάλλον η Dana Scully.

tyn είπε...

athena smith: η σημαια δεν δοθηκε επειδη επασχε η υπηκοοτητα, οχι το DNA

mantz είπε...

Δύο τραγικά βλέπω στην υπόθεση:
1) Το ότι ο κύριος δεν γνωρίζει πως πρόεδρος της Apple είναι ο Steve Jobs (μα καλά, σε ποιο λαγούμι ζει;) και
2) Η διάχυτη ακρισία που υπάρχει στη χώρα. Υπουργοί, πρόεδροι "επιστημονικών" σωματείων, "καθηγητές" "υπεύθυνοι" για την προετοιμασία μαθητών, στελέχη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, άνθρωποι που υποτίθεται ότι έχουν υπεύθυνες θέσεις αυξημένης ευθύνης και χρειάζονται να κρίνουν και να αποφασίζουν για λίγο-πολύ σημαντικά θέματα. Αυτοί που - εν τέλει - κατευθύνουν τη χώρα.

Καταπίνουν αμάσητη κάθε βαρύγδουπη μπαρούφα που τους σερβίρεται και στη συνέχεια - ανυποψίαστοι και πιθανώς περήφανοι για τις "γνώσεις" τους - φροντίζουν να την κοινοποιήσουν και σε άλλους, όμοιους, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο ακρισίας και αλληλοπαραπλάνησης. Περήφανα τέκνα όλοι τους της νεοελληνικής κρατικής εκπαίδευσης...

Athena Smith είπε...

ΤΥΝ
Αυτο εννοουσα, αλλα το ειπα ειρωνικα. Επειδη εχω γνωρισει απο πολυ κοντα αυτη τη φαρα ανθρωπων, σου λεω οτι εχουν συνδεσει την Ελληνικη καταγωγη (και υπηκοοτητα καθ'επεκταση) με ενα ειδος ανώτερου DNA. Δεν θελω να πω τι εκφρασεις χρησιμοποιουν για Βαλκανιους ή ακομα χειροτερα για μαυρους...μονο η κουκουλα των ku klux klan τους ελειπε.

Ανώνυμος είπε...

@Athens Smith

den kserw gia poious lete, alla sumfwna me tous nomous ths xwras, o kurios Tsenai den dikaiouto na krathsei thn shmaia, opws den dikaiouto na eklegei dhmarxos, bouleuths kai opoiodhpote allo dhmosio aksiwma. Epeidh kai egw katoikw se xwra ths opoia den eimai uphkoos ufistamai tous idious periorismous. Kai kanena eidos anwterothtas h katwterothtas.
By the way o kurios Tsenai se anupopto xrono apo oti akousa me to zori tou fortwsane thn shmaia xwris ekeinos na thn 8elei.
Kai sto katw katw eleos me ton kurio Tsenai pou efuge, tosoi ellhnes th uphkoothti anaxwroun apo thn ellada. To brain drain den periorizetai ston Tsenai

Ανώνυμος είπε...

SG

an o Mandravelis akouge tis kata kairon anohsies tou George Bush 8a apaitouse o Bush na paraith8ei apo proedros twn HPA.

Mantz

Siga ta auga pou den kserei o Stulianidhs ton proedro ths Apple, siga thn proswpikothta. Esu ksereis ton proedro ths Citibank h ths Merryl Lynch?

Eipe mia anohsia e den 8a ton staurwsoume gia auto.

Elias είπε...

Κάθε κράτος έχει την κυβέρνηση που του αξίζει, καθώς και τον υπουργό Παιδείας που αντιστοιχεί στο επίπεδο της παιδείας του. Βλέπω σύντομα στα βιβλία γεωγραφίας να παίζουν θεωρίες της κοίλης γής, στα ιστορίας η θεωρία της καταγωγής των ελλήνων από το σείριο κλπ.

Ανώνυμος είπε...

Antigrafw apo thn Diplwmatia tou Henry Kissinger ellhnikh ekdosh thn ekshs frash

Se mia idiwtikh suzhthsh o ... paromoiase ton Gorbatsof me ton Bismark legontas oti kai oi duo eixan uperkerasei ta idia empodia sto eswteriko me to na apomakrun8oun apo mia kentrika programmatismenh oikonomia kai na kateu8un8oun pros thn eleu8erh agora.

Quiz: Poios einai stis teleies? Kai bebaia eipe authn thn apisteuth kotsana.

libertarian είπε...

"den kserw gia poious lete, alla sumfwna me tous nomous ths xwras, o kurios Tsenai den dikaiouto na krathsei thn shmaia"

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αλλάξουν γιατί είναι χαζοί νόμοι. Εμποδίζουν το integration των παιδιών των μεταναστών.

Athena Smith είπε...

Σαρδαναπαλε
Την εποχη εκεινη ειχε χιλιοειπωθει οτι ο νομος δεν τον περιοριζε απο τα να κρατα τη σημαια. Ειχε βγει και το ειχε δηλωσει ο ιδιος ο προεδρος της Δημοκρατιας τοτε, ο Στεφανοπουλος. Αλλο το να μπορει να εκλεγει δημαρχος, μην τα εξισωνουμε ολα.
Δεν ξερω σε ποια χωρα ζεις εσυ, αλλα τουλαχιστον στις ΗΠΑ μονιμοι κατοικοι, χωρις την υπηκοοτητα, σε πολλα μερη εχουν και το δικαιωμα της ψηφου.

Greg είπε...

"σε μια διανοια, τον Οδυσσεα Τσενάϊ"

Λίγη ψυχραιμία δεν θα έβλαπτε! Τον Στυλιανίδη κατηγορείτε για εθνικιστικές υπερβολές....

Greg είπε...

an o Mandravelis akouge tis kata kairon anohsies tou George Bush 8a apaitouse o Bush na paraith8ei apo proedros twn HPA.

Τ' αφεντικά δεν τ' ακούς τι λένε για να τα κρίνεις!

ΑΠΛΑ ΤΑ ΥΠΑΚΟΥΣ!

Άμα είναι και φιλελεύθερα, ακόμη κι' όταν δηλώνουν ότι μιλάνε κάθε πρωί με το Θεό σε πρώτο πρόσωπο (George) συγχωρούνται!

Πρόσφατο παράδειγμα (κατά την τελευταία επίσκεψη της Ντόρας στην Αμερική) η Κοντολίζα που αποκαλούσε - σύμφωνα με δημοσιεύματα του ομογενειακού τύπου - την Ντόρα ΥΠΕΞ του ΙΣΡΑΗΛ!!

Ή κάτι ήξερε(!!!) ή είναι ανόητη σύμφωνα με την κριτική σας και πρέπει να παραιτηθεί...


Άλλο που μου κάνει εντύπωση, είναι που βρίσκουν μερικοί καλή την μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ! Που εκτός από τα τείχη που υψώνουν στα σύνορά τους, έχουν και το θράσος να κάνουν τον ανοιχτοκοινωνικό! Απ' ότι βλέπω επιτυχημένα! Διέλυσαν για παράδειγμα το Αφγανιστάν (μαζί με τους Ρώσους) και στέλνουν τον πρέσβη τους να κάνει "παρατηρήσεις" για την αθλιότητα του καταυλισμού των Αφγανών της Πάτρας. Αντί να κάνουν επενδύσεις και μετά να πιέσουν τους Τούρκους να μην μας κάνουν πόλεμο λαθρομετανάστευσης...

Αλήτες με περικεφαλαία... Και με ανόητους θαυμαστές.

mantz είπε...

@sardanapalos: Καλά, δεν είπα ότι πρέπει να του πάρουν το πτυχίο επειδή δεν ξέρει τον Steve Jobs. Αλλά ναι, απορώ που ζει ο άνθρωπος. Δε δικαιούμαι να απορώ;
Να επισημάνω ότι η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με τη Microsoft και ο πρόεδρός της ήρθε στην Ελλάδα, συναντώμενος με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης. Τον κ. Gates τον έχει ακουστά ο κ. Υποργός; Να ρωτήσω αν έχει υπ'όψιν του και ότι υπάρχουν υπολογιστές Apple πέραν των PC, με ότι αυτό συνεπάγεται...; Με την Merrill Lynch και τη Citibank δεν έχει παρτίδες το "Υποργείο Παιδείας", με εταιρείες πληροφορικής όμως έχει.

@sardanapalos + Greg: Το τι έχει γράψει κατά καιρούς ο Μανδραβέλης για τον Bush υποθέτω ότι δεν χρειάζεται να το διαβάσετε ή να το ψάξετε. Το "ξέρετε" ήδη. Όπως "ξέρουν" και για την ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας ο κ. Υποργός και οι λοιποί εθνόπληκτοι...

Ανώνυμος είπε...

mantz

dikaiousai na aporeis gia to otidhpote kai na rwtas gia to otidhpote alla oxi kai na ginei krithrio gia kapoion to an kserei ton Steve Jobs. Giati mporw me thn idia logikh na rwthsw esena an ksereis ton xyz ton opoio kata thn apopsh mou 8a eprepe na ksereis.
Kai an kapoios den kserei oti uparxoun Macintosh e siga ta auga pali, poio to market share ths Apple?

H enstash mou einai pros thn ametroepia tou Mandravelh na zhtaei paraithseis epeidh petaxthke mia kotsana apo enan upourgo h na ton fnwzazoume amorfwto. Kai egw rwtaw 8a zhtouse o Mandravelhs na paraith8ei o George Bush?
Eides pisteuw thn parapanw ataka pou kseshkwsa apo biblio. E loipon authn thn apisteuth anohsia thn eixe pei o Ronald Reagan, mhpws o Mandravelhs 8a tou zhtouse na paraith8ei?

Libertarian

dexomai na koubentiasw an oi nomoi einai kaloi h kakoi, efoson omws den allazoun ofeiloume na tous sebomaste. An kai genika to integration einai megalo 8ema. Melting pot h multiculturalism?

Athena Smith

Den eimai sigouros gia to nomo, genika uphrxe mia paranohsh sxetika me mia egkuklio h opoia sugrouotan me ton nomo. Apo oso kserw o nomos isxuei mono gia Ellhnes polites. Sthn xwra pou zw apo oso kserw den exw dikaiwma pshfou.

Greg είπε...

@ mantz

Για να καταλάβω:

Την υπερβολή Στυλιανίδη θέλετε να επισημάνετε ή σας ενολεί η "ανωτερότητα της Ελληνικής γλώσσας" όπως λέτε. Γιατί κάτι τέτοιο αποπνέετε. Ή μήπως σας ενοχλεί οτιδήποτε Ελληνικό;

O εθνικός μας (πιθανολογώ όχι "σας") ποιητής έλεγε:

Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ μυαλό μου,
πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα.


Όσο για τον Μανδραβέλη διαβάστε κι' αυτό

Nievskii είπε...

Εμένα προσωπικά με ενοχλεί η "ανωτερότητα" της ελληνικής γλώσσας. Πρώτα και κύρια γιατί είναι μια ανοικονόμητη μαλακία και δεύτερον γιατί αυτοί που συνήθως εκφράζουν τέτοιες απόψεις έχουν μαύρα μεσάνυχτα για το τι είναι η ελληνική γλώσσα και ποια είναι η ομορφιά της. Αλλά ακόμα κι αν είναι "ανώτερη" η ελληνική γλώσσα αυτό δεν μου λέει τίποτα, ούτε και δικαιολογεί ο υπουργός που είναι υπεύθυνος για τα σχολειά που διδάσκουν τα παιδιά μας να λέει τέτοια πράγματα. Δικαίωμά του να πιστεύει σε ό,τι θέλει ως ιδιώτης. Ως υπουργός όμως προΐσταται των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την εκπαίδευση των ελληνόπουλων και ως τέτοιος πρέπει να έχει γνώση του αντικειμένου. Όσοι δεν αντιδρούν σε τέτοιες κουβέντες και θεωρούν ότι καλώς και συνεχίζει να είναι υπουργός παιδείας ο Στυλιανίδης, είναι ανθέλληνες γιατί θέλουν τα ελληνόπουλα να μείνουν τούβλα. Γιατί δεν μπορεί να προϊστασαι μιας υπηρεσίας που επιβλέπει την μόρφωση των παιδιών και να είσαι άσχετος με το αντικείμενο. Ο Στυλιανίδης μπορεί να έχει χίλια καλά ως πολιτικός και ως άτομο: αδιάφορο. Στο θέμα της εκπαίδευσης αποδεικνύεται ότι είναι ανεπαρκής με τέτοιες δηλώσεις. Ας φύγει, όπως και όλοι όσοι είναι ανεπαρκείς από τον χώρο της παιδείας άμεσα. Κάτω τα χέρια από τα μυαλά των Ελληνόπουλων! Όχι άλλα τούβλα από τα ελληνικά σχολειά!
Υ.Γ. Αν μας διαβάζει και κανένας νεοδημοκράτης, θα κάνει τον κόπο να μας δώσει το πρόγραμμα της ΝΔ για την εκπαίδευση για αυτήν την τετραετία; Αφού είναι νωπή η λαϊκή εντολή πρέπει να ξέρουμε τι έχει στο μυαλό της η ΝΔ για τα σχολειά που φοιτούν τα ελληνόπουλα.

Ανώνυμος είπε...

Δείτε και αυτό

mantz είπε...

@Sardanapalos: Αν διαθέτει τα χαρίσματα του Ρήγκαν (ή του Μπίσμαρκ) ο κ. Υποργός ας μείνει στη θέση του. Εξάλλου στην περίπτωση με τον Ρήγκαν έχουμε μία ένδειξη εγκυκλοπαιδικής άγνοιας ενώ στην τωρινή περίπτωση μια ένδειξη καραμπινάτης ακρισίας που φτάνει ως την ανοησία.

@Greg:
Δεν με ενοχλεί η "υπερβολή" Στυλιανίδη για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι "υπερβολή" αλλά καραμπινάτο σφάλμα.

Επίσης, δεν με ενοχλεί η "ανωτερότητα της Ελληνικής γλώσσας" γιατί απλούστατα αυτή δεν υπάρχει και εν πάσει περιπτώσει είναι αναπόδεικτη.

Δεν με ενοχλεί "οτιδήποτε Ελληνικό" γιατί αυτό θα με έκανε ανασφαλή φανατικό, σαν τους εθνικιστές.

Πράγματι, δεν ξέρω τι σημαίνει η έκφραση "ο εθνικός μας ποιητής". Υποθέτω ότι αναφέρεστε στον ποιητή που έγραψε τον εθνικό μας ύμνο, (τον ύμνο στην -μισητή- ελευθερία), αυτόν τον Ιταλοτραφή, φωταδιστή, ευρωλιγούρη το Διονύσιο Σολωμό.
Που είπε και αυτή την άθλια φράση "Το Έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί Εθνικό ότι είναι αληθές." Είστε σίγουρος ότι είναι αυτός ο "εθνικός σας ποιητής";
Αυτό το φασιστοπαίδι που έχετε στη φωτογραφία του προφίλ σας στον Σολωμό απευθύνεται; :)

Όσο για τον ατυχή αντιπερισπασμό με τον Μανδραβέλη σας ξαναθέτω το ερώτημα: Έχετε διαβάσει τις απόψεις του Μανδραβέλη για τον Μπους ή δεν σας χρειάζεται αυτό και τις "ξέρετε" χωρίς να τις διαβάσετε;

Ανώνυμος είπε...

mantz

mhn to kourazeis kai sthn periptwsh tou Reagan eixame mia aneu prohgoumenou mparoufologia idia me auth tou Stulianidh.
Gia ton Mandravelh h kritikh mou einai sto oti zhtaei paraithseis. Bebaia h agora einai eleu8erh kai o ka8enas mporei na zhtaei oti 8elei

Athena Smith είπε...

Και εδω θα δειτε την ομιλια του Ζολωτα που εδωσε σε ξενους, και για την οποια πολλοι Ελληναραδες νιωθουν μια μαγκικη περηφανεια. Τωρα αν τον καταλαβε εστω κι ενας απο το ακροατηριο, ειναι αλλου παπα ευαγγελιο.

Νίκος Σαραντάκος είπε...

Μια και αναφέρθηκε ο Ζολώτας, οι ομιλίες του είναι δύο. Μπορείτε να τις δείτε εδώ, με μια μικρή κριτική:

http://www.sarantakos.com/language/zolotas.html

Greg είπε...

@ mantz

Ναίσκε Τζόγια μου σ' αυτόν τον εθνικό ποιητή αναφέρομαι!

Είναι σφάλμα η "ανωτερότητα"; Εγώ δεν ξέρω αν υπάρχει ανωτερότητα και ειλικρινά ούτε με νοιάζει! Η αναπόδεικτη βεβαιότητά σας περί του αντιθέτου όμως με εντυπωσιάζει...!

Το ωραιότατο ξανθό παιδάκι του αβατάρ μου, απευθύνεται στα γουρούνια του δικού σας. Ο καθείς με τις επιλογές του... Και απευθύνεται ως ελληναράς υποθέτω και ουχί ως αμερικαναράς!

Τα περί Μπούς και Μανδραβέλη τα γνωρίζω, γιατί τα έχω σχολιάσει επανειλημένα στο μπλόγκ μου, στο rooster και αλλαχού εδώ και 3 χρόνια. Μόνο που αν έμενα στα σχόλια Μανδραβέλη για Μπούς, θα έπρεπε να ήμουν περήφανος που είμαι Έλλην και έχω υπουργό το Στυλιανίδη! Δεν βρίσκετε;

Nievskii είπε...

mhn to kourazeis kai sthn periptwsh tou Reagan eixame mia aneu prohgoumenou mparoufologia idia me auth tou Stulianidh.

Με τη μόνη διαφορά ότι στις ΗΠΑ η παιδεία είναι αρμοδιότητα των πολιτειών. Αν ο Ρήγκαν ήταν αρμόδιος για τα σχολειά θα έπρεπε να ζητήσει την παραίτηση κι αυτού. Αλλά η διαφορά μετάξύ ΗΠΑ και ημών φαίνεται στο ότι παρά το ότι είχαν "λόγιους" προέδρους όπως Ρήγκαν και Μπους και αντιπρόεδρο όπως ο Νταν Κουέιλ, τα πανεπιστήμιά τους δεν έχουν καμιά σχέση με τα ελληνικά σε ποιότητα. Γιατί απλά το κράτος-και ο κάθε αμερικανός Στυλιανίδης-δεν ανακατεύεται εκεί που δεν τον σπέρνουν. Επαναλαμβάνω: όποιος είναι υπέρ του Στυλιανίδη είναι ανθέλληνας, αφού δεν τον νοιάζει η παιδεία που παίρνουν οι ελληνόπαιδες.

Ο Στυλιανίδης κατάργησε μέχρι τώρα το βιβλίο της ιστορίας και διόρισε τους κομματικούς ημέτερους διευθυντές στα σχολεία. Κατέστρεψε έργο 9 χρονών σε περιπτώσεις όπως τα τα σχολεία της Γκράβας. Ας μας πει κάποιος ποιο είναι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του υπουργού προσωπικά για την παιδεία. Αν δεν έχει πρόγραμμα- σημειωτέον η ΝΔ δεν παρουσίασε τέτοιο προεκλογικά- να παραιτηθεί γιατί είναι επικίνδυνος για την μόρφωση των ελληνόπαιδων. Όχι άλλα τούβλα από τα ελληνικά σχολειά!

Ανώνυμος είπε...

Νάτο πετιέται!

Για τα σχολεία της Γκράβας είναι το ντέρτι... Όπου οι "ελληνόπαιδες" έπαιρναν "και γαμώ τη μόρφωση".

Μήπως δεν τον χωνεύουμε και για κάτι άλλο; Κάτι μούρχεται αλλά δεν...

Ρίχτε τις μάσκες!

Ανώνυμος είπε...

eimai an8ellhnas

Nievskii είπε...

Den eisai o monos

mantz είπε...

@Greg: Δεν νομίζω ότι προσφέρετε τίποτα στη συζήτηση με τους συνεχείς ελιγμούς και τις μεταλλάξεις των επιχειρημάτων σας. Αν απαντούσατε σε κάτι... Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Σας αφήνουμε (εγώ και τα γουρουνάκια μου) να πείτε την τελευταία λέξη.

@Nievskii / Sardanapalos: Όχι μόνο δεν είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπεύθυνη για την Εκπαίδευση στις ΗΠΑ αλλά ούτε καν οι Πολιτείες παίζουν τον απόλυτα συγκεντρωτικό / μικρο-διοικητικό ρόλο που έχει το ελληνικό Υπ. Παιδείας. Σε γενικές γραμμές οι Πολιτείες δίνουν κατευθυντήριες γραμμές και υποστήριξη στις επιμέρους σχολικές περιφέρειες. Άρα ο ρόλος τους είναι περισσότερο διοικητικός.
Το ελληνικό Υπ. Παιδείας όμως επιφυλάσσει άλλο ρόλο στον εαυτό του, άρα πρέπει να κρίνεται και με την ανάλογη αυστηρότητα.

Athena Smith είπε...

Εγω δεν γνωριζα τιποτα για τα σχολεια της Γκραβας. Δεν εκπλησσομαι, ο καθε πολιτικος πραττει αυτα που του λεει ο κοσμος που θα τον επανεκλεξει. Αυτα ηθελε ο λαος του, αυτα επραξε.
Εγω εχω παψει να τα βαζω με τους πολιτικους. Αρχισα να πιστευω οτι εχουν το μικροτερο μεριδιο ευθυνης. Εμεις σαν λαος δεν θελουμε αλλαγες, δε θελουμε παγκοσμιοποιηση, δεν θελουμε αναμικτους γαμους, δε θελουμε Δυτικες επιρροες, δεν θελουμε μικρο κρατος. Τον Στυλιανιδη να τον κατηγορουμε για το οτι ειπε μια κοτσανα. Αποκει και περα φροντισε απλα για το job security του.

Οσο για το εκπαιδευτικο συστημα της Αμερικης θα συμφωνησω με τον Nievskii. Ενα πολυ ενδιαφερον αρθρο εγραψε ο Φαριντ Ζακαρια, οταν πηρε συνεντευξη απο τον υπουργο παιδειας της Σιγκαπουρης και συνεκριναν τα δυο εκπαιδευτικα συστηματα. Η συζητηση ξεκινησε απο το οτι σε διεθνεις εξετασεις οι Αμερικανοι μαθητες πατωνουν ενω οι μαθητες απο τη Σιγκαπουρη αριστευουν. Δεκα χρονια ομως αργοτερα οι ιδιοι Αμερικανοι μαθητες τα καταφερνουν πολυ καλυτερα στις εργασιες τους και στη ζωη απο τους μαθητες της Σιγκαπουρης. Ο υπουργος που ειχε ζησει και στην Αμερικη εξηγησε οτι και στις δυο χωρες υπαρχει αξιοκρατια. Στην Αμερικη εχουν την αξιοκρατια του ταλεντου, στη Σιγκαπουρη την αξιοκρατια των εξετασεων. Το αρθρο βρισκεται εδω

Αυτονοητο για μενα οτι με το συστημα που ακολουθουμε στην Ελλαδα πιστα και τυφλα, η αξιοκρατια των εξετασεων βρισκεται στο ζενιθ, ενω αυτη του ταλεντου (καινοτομια και επιβραβευση της με αλλα λογια) ουτε καν ακουστη.

Ανώνυμος είπε...

pantws opws leei kai to ar8ro an den exeis lefta pairneis second rate education sto America.
Kai sth Grava den katalaba akribws ti anwterh paideia epairnan ekei. Apo oti katalaba kanane kai fronttisthrio Souaxili, Albanikwn klp me lefta twn forologoumenwn

Ανώνυμος είπε...

Όσον αφορά τις ανθρώπινες γλώσσες, όπου η Λιακοπούλειος φαντασία υποσκάπτειι την υπόληψη της Ελληνικής ανεβάζοντάς την υπέρμετρα, δεν διαφωνώ καθόλου με το ποστ. Απλώς δεν είμαι ειδικός (γλωσσολόγος) για να προσθέσω κάτι.

Όσον αφορά όμως τον _δεύτερο τομέα_ της... Λιακομυθολογίας, περί "(Αρχαίας) Ελληνικής σαν ιδανικής γλώσσας προγραμματισμού υπολογιστών" έχω ψάξει το θέμα και φυσικά είναι χονδροειδής μπαρούφα ολκής που ασχημονεί ΚΑΙ κατά των μη-ανθρώπινων γλωσσών (προγραμματισμού Η/Υ)!

Ε, αν και έχει κάποια _μικρά_ πλεονεκτήματα (συγκρινόμενη με την Αγγλική) η Ελληνική γλώσσα, λόγω της πλούσιας μορφολογίας της (χωρίς πολλές εξαιρέσεις) που προκαλεί μικρότερο αριθμό γλωσσικών ασαφειών στην Κατανόηση Φυσικής Γλώσσας (από Η/Υ) δεν αποτελεί με κανένα τρόπο Ισχυρότερη Γλώσσα Προγραμματισμού, ούτε καν γλώσσα προγραμματισμού (as such)!

Το θέμα έθιξα σε σύντομο αγγλικό ποστ:
Just HOW good is modern Greek for NLP software, Automatic Translation and Sense Disamgibuation?
.

Κάποτε, είχα νιώσει αμηχανία έως ντροπή όταν ξένος συνάδελφος (computational linguist) πήρε κάποιον ρωμιό στο ψιλό λέγοντας "βέβαια αφού εσείς οι Ελληνες έχετε ΗΔΗ τα Ελληνικά σαν καλύτερη γλώσσα προγραμματισμού, δεν μαθαίνετε και πολλή... Πληροφορική"! :)

Athena Smith είπε...

Σαρδαναπαλε
Πραγματι στις "κακες" γειτονιες το επιπεδο της εκpαιδευσης ειναι πολυ χαμηλο αλλα για ποιο λογο; (Εχω επισκεφτει πολλα σχολεια και ξερω οτι ο εξοπλισμος και στις ασχημες γειτονιες, ειναι επαρκης, δηλαδη υπαρχουν μεγαλες βιβλιοθηκες, κομπιουτερ, βοηθητικα προγραμματα κτλ).
Συμβαινουν τρια πραγματα που ευθυνονται για το χαμηλο επιπεδο:
1. Επειδη οι γειτονιες ειναι επικινδυνες, κανεις καθηγητης δεν θελει να παει εκει. Καταληγουν λοιπον με τους χειροτερους, αυτους που δεν τους προσλαμβανουν τα αλλα σχολεια.
2. Το προβλημα πειθαρχιας ή μαλλον ελλειψης πειθαρχιας, ειναι πρωτοφανες. Ο καθηγητης ξοδευει 3/4 της ωρας με το να προσπαθει να τους κοντρολαρει.
3. Η εμπλοκη των γονεων ειναι σχεδον ανυπαρκτη. Η ευρεια πλειοψηφια των παιδιων εκει ειναι παιδια μονογονεϊκων οικογενειων , με κηδεμονα την μητερα τις περισσοτερες φορες, η οποια ειναι πολυ πιο φτωχη απο το αν ο κηδεμονας ηταν ο πατερας, και η οποια συνηθως ασκει ελαχιστη επιτηρηση.

Το προβλημα θελω να πω δεν εστιαζεται στο σχολειο το ιδιο, αλλα στον κοινωνικο περιγυρο του σχολειου αυτου.

Παντως το θετικο ειναι οτι γινονται πολλες προσπαθειες να τους κρατησουν στ σχολειο, τοσο απο την εκκλησια οσο και απο πολλους ιδιωτικους φορεις. Η αστυνομικη παρουσια εχει ενταθει σε αυτα τα σχολεια, community programs προσφερουν δωρεαν ιδιαιτερα μαθηματα. (Το προβλημα με τους ισπανοφωνους high school drop outs εχει λαβει διαστασεις επιδημιας: το 1/3 εγκαταλειπει το λυκειο). Και με δεδομενο οτι δινουν μεγαλη εμφαση και στην οικογενεια, αυτοι παντρευονται και νωρις, κανουν και πολλα παιδια, και δημιουργουν μια νεα ταξη φτωχων με ολες τις προβλεπομενες συνεπειες (φτωχεια και εγκλημαυικοτητα). Το μονο θετικο που βλπεπω εγω ειναι οτι τα νουμερα αρχισαν καπως να βελτιωνονται τωρα τελευταια. Στο κολλεγιο που διδασκω, πχ. βλεπω ολο και περισσοτερους ισπανοφωνους και μαυρους.
Κατι ειναι και αυτο.

Greg είπε...

@ mantz

Μερσί!

Greg είπε...

Βλέπω ότι το link του ΤΙΤΛΟΥ (εκτός του υποδεικνυόμενου πιο κάτω) οδηγεί στο άρθρο της Κιντή... Μέλους της Ρεπουσολιακοπαρέας! Εξ' ού και το "ιερό" μένος κατά του Στυλιανίδη.

Η λογική (και αναλυμένη) συμμαχία όμως των φιλελεύθερων με την χαβιαροαριστερά - τόχω ξαναπεί φιλικά - δεν θα ευνοήσει τελικά την εξάπλωση της οικονομίστικης θεώρησης των πραγμάτων και της αγιοποίησης της αγοράς. Κάτι με το οποίο διαφωνώ αλλά το σέβομαι. Θα βολέψει προσωρινά τις ληστοπαρέες που λυμαίνονται τη χώρα εις βάρος όλων.

Πρόβλεψη κάνω.

Nievskii είπε...

Υπόδειγμα παιδείας στα σχολειά πάντως δεν είναι οι ΗΠΑ, αλλά η Φινλανδία Πάντως κάθε φορά που γίνεται κουβέντα για την παιδεία, εντυπωσιάζουν οι επονομαζόμενοι "πατριώτες" δια της απουσίας των θέσεών τους για την παιδεία. Ειλικρινά, ποια είναι η θέση για την παιδεία ανθρώπων που φωνάζουν για την Ρεπούση, αφού έχει αποσυρθεί το βιβλίο της ιστορίας; Ποια είναι η θέση για την παιδεία των ελληνοπαίδων του υπουργού; Να διαβάζουν τα βιβλία του Λιακόπουλου; Ή του Άδωνι Γεωργιάδη;

Για να πετάξω κι εγώ κάποιον από το παρελθόν, ο Κολοκοτρώνης στον περίφημο λόγο του στην Πλάκα στους νέους τους προέτρεψε να μελετάνε για να μην μιάσουν με τους παλαιούς αγωνιστές που ήταν αμόρφωτοι και να κάνουν έργα προκοπής για την πατρίδα τους. Γι'αυτό εμμένω στη θέση μου: όλοι όσοι φωνάζουν για την παιδεία, χωρίς να έχουν προτάσεις και διάθεση να κάνουν κάτι για αυτήν είναι αντιπατριώτες, αφού θέλουν να μείνουν τα παιδιά του κόσμου αγράμματα.

Σκεφτείτε τώρα να θριαμβολογεί κάποιος που αποσύρθηκε το ρεπουσοβιβλίο και να μην ρωτά για το πότε δόθηκε το καινούριο βιβλίο ιστορίας στα σχολειά και το πότε και πόσο προετοιμάστηκαν οι δάσκαλοι για την διδασκαλία του. Προτιμούν να μείνουν δηλαδή τα παιδιά τούβλα, για πολιτικούς λόγους, παρά να μάθουν πράγματα στο σχολείο και ας διαφωνούν με αυτά. Αυτό δείχνει το μέτρο του πατριωτισμού του πατριωτικού χώρου. Αυτό δείχνει και το πώς αντιλαμβάνονται την εκπαίδευση των μελλοντικών πολιτών της χώρας: πειθήνια ρομποτάκια που επειδή το σχολείο τους είπε έτσι σε μια γραμμή βιβλίου στην ιστορία, έτσι θα κάνουν. Αύριο θα κάνουν ό,τι τους λέει το κόμμα, το αφεντικό κ.ο.κ. Πολύ αρχαιοελληνικό αυτό: ως "γνήσιοι" απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων πρέπει να είμαστε άμυαλοι και άβουλοι σαν κι αυτούς(;). Και φυσικά δείχνουν και το πόσο θεωρούν ότι ασχολούνται οι γονείς με τα παιδιά τους: ο γονιός στέλνει το παιδί στο σχολειό και δεν ξανασχολείται μαζί του. Ο απόφοιτος του σχολειού που ονειρεύονται δεν θα ξανανοίξουν βιβλίο ποτέ, αφού τα βιβλία είναι άχρηστα και επιβλαβή γι'αυτούς.

Ας μην μιλήσουμε για τα πανεπιστήμια και τις προτάσεις των "πατριωτών", κατ'ουσίαν αντιπατριωτών, γιατί εκεί θα γελάσει ο κάθε πικραμένος.

Athena Smith είπε...

Κοιτατε εδω με ποσο ενθουσιασμο δεχτηκαν χωρες της Μεσης Ανατολης (ειναι αυτοι που δεν καταδεχομαστε, οι τριτοκοσμικοι μουσουλμανοι ντε) να ανοιξουν παραρτηματα ξενων πανεπιστημιων οπως το Texas A&M, Georgetown University, NYIT, University of Washington και to Cornell. Στο Καταρ... να μη το πιστευει κανεις. Εμεις μειναμε κολλημενοι στην προστασια της μονοπωλιαkης τριτοβαθμιας εκπαιδευσης ... Και φυσικα οταν δεχεσαι τετοιες αλλαγες στη χωρα σου με ενθουσιασμο προσφερεις και το αναλογο υποβαθρο (οι φωτογραφιες μιλαν απο μονες τους.) Οταν στρουθοκαμηλιζεις πισω απο μπερδεμενες νομοθεσιες περι εργαστηριων ελευθερων σπουδων καταληγεις να χρησιμοποιεις το ισογειο πολυκατοικιας για μαθηματα.

Επισης σε αρθρο για το Global University αναφερεται οτι "The Louvre, Sorbonne, and Guggenheim had all been approached by Abu Dhabi government representatives before NYU was asked to set up a branch campus."

Ως και η Μεση Ανατολη θα μας αφησει πισω. Υποθετω πρεπει να χτυπησουμε πατο για να συνελθουμε.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή πολύ αγράμματοι έχουν άποψη και για το λόγο του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα, σας τον χαρίζω αυτούσιο. Άλλωστε θα δείτε ότι καταρρίπτει πολλούς ρεπούσιους μύθους μεταμοντέρνας ανιστορίας. (Οι υπογραμμίσεις δικές μου...)


Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ὁμιλία πρὸς τοὺς Γυμνασιόπαιδες στὴν Πνύκα

Παιδιά μου!

Εἰς τὸν τόπο τοῦτο, ὁποὺ ἐγὼ πατῶ σήμερα, ἐπατοῦσαν καὶ ἐδημηγοροῦσαν τὸν παλαιὸ καιρὸ ἄνδρες σοφοί, καὶ ἄνδρες μὲ τοὺς ὁποίους δὲν εἶμαι ἄξιος νὰ συγκριθῶ καὶ οὔτε νὰ φθάσω τὰ ἴχνη των. Ἐγὼ ἐπιθυμοῦσα νὰ σᾶς ἰδῶ, παιδιά μου, εἰς τὴν μεγάλη δόξα τῶν προπατόρων μας, καὶ ἔρχομαι νὰ σᾶς εἰπῶ, ὅσα εἰς τὸν καιρὸ τοῦ ἀγῶνος καὶ πρὸ αὐτοῦ καὶ ὕστερα ἀπ᾿ αὐτὸν ὁ ἴδιος ἐπαρατήρησα, καὶ ἀπ᾿ αὐτὰ νὰ κάμωμε συμπερασμοὺς καὶ διὰ τὴν μέλλουσαν εὐτυχίαν σας, μολονότι ὁ Θεὸς μόνος ἠξεύρει τὰ μέλλοντα. Καὶ διὰ τοὺς παλαιοὺς Ἕλληνας, ὁποίας γνώσεις εἶχαν καὶ ποία δόξα καὶ τιμὴν ἔχαιραν κοντὰ εἰς τὰ ἄλλα ἔθνη τοῦ καιροῦ των, ὁποίους ἥρωας, στρατηγούς, πολιτικοὺς εἶχαν, διὰ ταῦτα σας λέγουν καθ᾿ ἡμέραν οἱ διδάσκαλοί σας καὶ οἱ πεπαιδευμένοι μας. Ἐγὼ δὲν εἶμαι ἀρκετός. Σᾶς λέγω μόνον πὼς ἦταν σοφοί, καὶ ἀπὸ ἐδῶ ἐπῆραν καὶ ἐδανείσθησαν τὰ ἄλλα ἔθνη τὴν σοφίαν των.
Εἰς τὸν τόπον, τὸν ὁποῖον κατοικοῦμε, ἐκατοικοῦσαν οἱ παλαιοὶ Ἕλληνες, ἀπὸ τοὺς ὁποίους καὶ ἠμεῖς καταγόμεθα καὶ ἐλάβαμε τὸ ὄνομα τοῦτο. Αὐτοὶ διέφεραν ἀπὸ ἡμᾶς εἰς τὴν θρησκείαν, διότι ἐπροσκυνοῦσαν τὲς πέτρες καὶ τὰ ξύλα. Ἀφοῦ ὕστερα ἦλθε στὸν κόσμο ὁ Χριστός, οἱ λαοὶ ὅλοι ἐπίστευσαν εἰς τὸ Εὐαγγέλιό του, καὶ ἔπαυσαν νὰ λατρεύουν τὰ εἴδωλα. Δὲν ἐπῆρε μαζί του οὔτε σοφοὺς οὔτε προκομμένους, ἀλλ᾿ ἁπλοὺς ἀνθρώπους, χωρικοὺς καὶ ψαράδες, καὶ μὲ τὴ βοήθεια τοῦ Ἁγίου Πνεύματος ἔμαθαν ὅλες τὲς γλῶσσες τοῦ κόσμου, οἱ ὁποῖοι, μολονότι ὅπου καὶ ἂν ἔβρισκαν ἐναντιότητες καὶ οἱ βασιλεῖς καὶ οἱ τύραννοι τοὺς κατέτρεχαν, δὲν ἠμπόρεσε κανένας νὰ τοὺς κάμῃ τίποτα. Αὐτοὶ ἐστερέωσαν τὴν πίστιν.
Οἱ παλαιοὶ Ἕλληνες, οἱ πρόγονοί μας, ἔπεσαν εἰς τὴν διχόνοια καὶ ἐτρώγονταν μεταξύ τους, καὶ ἔτσι ἔλαβαν καιρὸ πρῶτα οἱ Ρωμαῖοι, ἔπειτα ἄλλοι βάρβαροι καὶ τοὺς ὑπόταξαν. Ὕστερα ἦλθαν οἱ Μουσουλμάνοι καὶ ἔκαμαν ὅ,τι ἠμποροῦσαν, διὰ νὰ ἀλλάξη ὁ λαὸς τὴν πίστιν του. Ἔκοψαν γλῶσσες εἰς πολλοὺς ἀνθρώπους, ἀλλ᾿ ἐστάθη ἀδύνατο νὰ τὸ κατορθώσουν. Τὸν ἕνα ἔκοπταν, ὁ ἄλλος τὸ σταυρό του ἔκαμε. Σὰν εἶδε τοῦτο ὁ σουλτάνος, διόρισε ἕνα βιτσερὲ [ἀντιβασιλέα], ἕναν πατριάρχη, καὶ τοῦ ἔδωσε τὴν ἐξουσία τῆς ἐκκλησίας. Αὐτὸς καὶ ὁ λοιπὸς κλῆρος ἔκαμαν ὅ,τι τοὺς ἔλεγε ὁ σουλτάνος. Ὕστερον ἔγιναν οἱ κοτζαμπάσηδες [προεστοί] εἰς ὅλα τὰ μέρη. Ἡ τρίτη τάξη, οἱ ἔμποροι καὶ οἱ προκομμένοι, τὸ καλύτερο μέρος τῶν πολιτῶν, μὴν ὑποφέρνοντες τὸν ζυγὸ ἔφευγαν, καὶ οἱ γραμματισμένοι ἐπῆραν καὶ ἔφευγαν ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα, τὴν πατρίδα των, καὶ ἔτσι ὁ λαός, ὅστις στερημένος ἀπὸ τὰ μέσα τῆς προκοπῆς, ἐκατήντησεν εἰς ἀθλίαν κατάσταση, καὶ αὐτὴ αὔξαινε κάθε ἡμέρα χειρότερα· διότι, ἂν εὐρίσκετο μεταξὺ τοῦ λαοῦ κανεὶς μὲ ὀλίγην μάθηση, τὸν ἐλάμβανε ὁ κλῆρος, ὅστις ἔχαιρε προνόμια, ἢ ἐσύρετο ἀπὸ τὸν ἔμπορο τῆς Εὐρώπης ὡς βοηθός του ἢ ἐγίνετο γραμματικὸς τοῦ προεστοῦ. Καὶ μερικοὶ μὴν ὑποφέροντες τὴν τυραννίαν τοῦ Τούρκου καὶ βλέποντας τὲς δόξες καὶ τὲς ἡδονὲς ὁποὺ ἀνελάμβαναν αὐτοί, ἄφηναν τὴν πίστη τους καὶ ἐγίνοντο Μουσουλμάνοι. Καὶ τοιουτοτρόπως κάθε ἡμέρα ὁ λαὸς ἐλίγνευε καὶ ἐπτώχαινε.
Εἰς αὐτὴν τὴν δυστυχισμένη κατάσταση μερικοὶ ἀπὸ τοὺς φυγάδες γραμματισμένους ἐμετάφραζαν καὶ ἔστελναν εἰς τὴν Ἑλλάδα βιβλία, καὶ εἰς αὐτοὺς πρέπει νὰ χρωστοῦμε εὐγνωμοσύνη, διότι εὐθὺς ὁποὺ κανένας ἄνθρωπος ἀπὸ τὸ λαὸ ἐμάνθανε τὰ κοινὰ γράμματα, ἐδιάβαζεν αὐτὰ τὰ βιβλία καὶ ἔβλεπε ποίους εἴχαμε προγόνους, τί ἔκαμεν ὁ Θεμιστοκλῆς, ὁ Ἀριστείδης καὶ ἄλλοι πολλοὶ παλαιοί μας, καὶ ἐβλέπαμε καὶ εἰς ποίαν κατάσταση εὐρισκόμεθα τότε. Ὅθεν μᾶς ἦλθεν εἰς τὸ νοῦ νὰ τοὺς μιμηθοῦμε καὶ νὰ γίνουμε εὐτυχέστεροι. Καὶ ἔτσι ἔγινε καὶ ἐπροόδευσεν ἡ Ἑταιρεία.
Ὅταν ἀποφασίσαμε νὰ κάμωμε τὴν Ἐπανάσταση, δὲν ἐσυλλογισθήκαμε οὔτε πόσοι εἴμεθα οὔτε πὼς δὲν ἔχομε ἅρματα οὔτε ὅτι οἱ Τοῦρκοι ἐβαστοῦσαν τὰ κάστρα καὶ τὰς πόλεις οὔτε κανένας φρόνιμος μᾶς εἶπε «ποὺ πᾶτε ἐδῶ νὰ πολεμήσετε μὲ σιταροκάραβα βατσέλα», ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας, καὶ ὅλοι, καὶ ὁ κλῆρος μας καὶ οἱ προεστοὶ καὶ οἱ καπεταναῖοι καὶ οἱ πεπαιδευμένοι καὶ οἱ ἔμποροι, μικροὶ καὶ μεγάλοι, ὅλοι ἐσυμφωνήσαμε εἰς αὐτὸ τὸ σκοπὸ καὶ ἐκάμαμε τὴν Ἐπανάσταση.
Εἰς τὸν πρῶτο χρόνο τῆς Ἐπαναστάσεως εἴχαμε μεγάλη ὁμόνοια καὶ ὅλοι ἐτρέχαμε σύμφωνοι. Ὁ ἕνας ἐπῆγεν εἰς τὸν πόλεμο, ὁ ἀδελφός του ἔφερνε ξύλα, ἡ γυναῖκα του ἐζύμωνε, τὸ παιδί του ἐκουβαλοῦσε ψωμὶ καὶ μπαρουτόβολα εἰς τὸ στρατόπεδον καὶ ἐὰν αὐτὴ ἡ ὁμόνοια ἐβαστοῦσε ἀκόμη δυὸ χρόνους, ἠθέλαμε κυριεύσει καὶ τὴν Θεσσαλία καὶ τὴν Μακεδονία, καὶ ἴσως ἐφθάναμε καὶ ἕως τὴν Κωνσταντινούπολη. Τόσον τρομάξαμε τοὺς Τούρκους, ὁποὺ ἄκουγαν Ἕλληνα καὶ ἔφευγαν χίλια μίλια μακρά. Ἑκατὸν Ἕλληνες ἔβαζαν πέντε χιλιάδες ἐμπρός, καὶ ἕνα καράβι μίαν ἁρμάδα...
Ἐγώ, παιδιά μου, κατὰ κακή μου τύχη, ἐξ αἰτίας τῶν περιστάσεων, ἔμεινα ἀγράμματος καὶ διὰ τοῦτο σᾶς ζητῶ συγχώρηση, διότι δὲν ὁμιλῶ καθὼς οἱ δάσκαλοί σας. Σᾶς εἶπα ὅσα ὁ ἴδιος εἶδα, ἤκουσα καὶ ἐγνώρισα, διὰ νὰ ὠφεληθῆτε ἀπὸ τὰ ἀπερασμένα καὶ ἀπὸ τὰ κακὰ ἀποτελέσματα τῆς διχονοίας, τὴν ὁποίαν νὰ ἀποστρέφεσθε, καὶ νὰ ἔχετε ὁμόνοια. Ἐμᾶς μὴ μᾶς τηρᾶτε πλέον. Τὸ ἔργο μας καὶ ὁ καιρός μας ἐπέρασε. Καὶ αἱ ἡμέραι τῆς γενεᾶς, ἡ ὁποία σας ἄνοιξε τὸ δρόμο, θέλουν μετ᾿ ὀλίγον περάσει. Τὴν ἡμέρα τῆς ζωῆς μας θέλει διαδεχθῆ ἡ νύκτα τοῦ θανάτου μας, καθὼς τὴν ἡμέραν τῶν Ἁγίων Ἀσωμάτων θέλει διαδεχθῆ ἡ νύκτα καὶ ἡ αὐριανὴ ἡμέρα. Εἰς ἐσᾶς μένει νὰ ἰσάσετε καὶ νὰ στολίσετε τὸν τόπο, ὁποὺ ἠμεῖς ἐλευθερώσαμε· καί, διὰ νὰ γίνῃ τοῦτο, πρέπει νὰ ἔχετε ὡς θεμέλια της πολιτείας τὴν ὁμόνοια, τὴν θρησκεία, τὴν καλλιέργεια τοῦ θρόνου καὶ τὴν φρόνιμον ἐλευθερία.
Τελειώνω τὸ λόγο μου. Ζήτω ὁ βασιλεύς μας Ὄθων! Ζήτω οἱ σοφοὶ διδάσκαλοι! Ζήτω ἡ Ἑλληνικὴ Νεολαία!


Όπως βλέπετε κι ο Γέρος του Μοριά βάζει θεμέλιο της πολιτείας τη θρησκεία μπροστά από όλα τα άλλα.

Για το σχόλιο για τον Πατριάρχη, αναλογιστείτε ότι εκείνη την εποχή είχε γίνει το αυτοκέφαλο, και στην κυριολεξία είναι υπέρ του δέοντος θετικός απέναντι στην αντιβασιλεία.
Είναι σαφέστατα επηρεασμένος από τις διδαχές του Κοραή. Αργότερα θα αλλάξει άποψη κι αυτός, όπως κι ο Κοραής που τελείωσε έτσι την αυτοβιογραφία του...

H μακρά δουλεία αφανίσασα την παιδείαν του γένους, ήτον αδύνατον να μη φθείρη τον κλήρον, μηδέ να συγχύση τα θρησκευτικά μας φρονήματα· οποία όμως και οπόσα αν ήναι τα αμαρτήματα των Aνατολικών χριστιανών παραβαλλόμενα με τας φρικτάς της Παπικής αυλής καταχρήσεις, εις την στάθμην της δικαιοσύνης, πρέπει να λογίζωνται ολίγοι τινές προς ωκεανόν ύδατος σταλαγμοί· και οι συνήγοροι της Παπικής αυλής, κατηγορούντες πικρώς δι’ αυτά τους Γραικούς κατηγορούν ανθρώπους ενοχλουμένους από κάρφος, τυφλωμένοι από παχυτάτην δοκόν αυτοί. Nα κατακρίνη τις όλους τους ιερωμένους ανατολικούς, διά την τρυφήν ολίγων σαρδαναπάλων αρχιερέων, τρυφώντων εις το Bυζάντιον, είναι το αυτό και να παραβάλλη όλους τους κοσμικούς με τους Φαναριώτας του Bυζαντίου.

Eν Παρισίοις, 23 Δεκεμβρίου, 1829
A. KOPAHΣ


Άραγε εμείς καταλαβαίνουμε αυτά που γράψανε τότε; Ή προσπαθούμε να τα ξεριζώσουμε, προσπαθώντας να βγάλουμε τη θρησκεία μας από τη μέση, κάνοντας δηλαδή αυτό που μας λέει ο Κολοκοτρώνης ότι προσπαθούσαν 4 αιώνες να κάνουν οι τούρκοι...

Ανώνυμος είπε...

όσον αφορά τον πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα λόγο του Κολοκοτρώνη, θέτει σαν εξίσου σημαντικό θεμέλιο με τη θρησκεία και την... βασιλεία.

ε, ας επαναφέρουμε τότε ΚΑΙ τη βασιλεία για να αναποδογυρίσουμε ΠΛΗΡΩΣ τη ροή του χρόνου, επιστρέφοντας ολοσχερώς στον 19ο αιώνα.

Το θέμα είναι ότι, όσο και αν -τότε- ο ρόλος της θρησκείας θεωρήθηκε σημαντικός (από τον Κολοκοτρώνη για παράδειγμα), όσο και αν πράγματι η θρησκεία έπαιξε σημαντικό ρόλο συσπείρωσης επαναστατημένων, ΑΛΛΟ τόσο σημαντικός ήταν και ο ρόλος της για να προκαλέσει πλείστες οπισθοδρομήσεις και ασχήμιες (που σε έναν τέτοιο λόγο ο Κολοκοτρώνης παραλείπει -φυσικά- όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης θα παρέλειπε σήμερα εξίσου για ευνόητους λόγους).

Η σημερινή εποχή απαιτεί αναβίωση ανθρωπιστικών αξιών και προσωπικές πνευματικές αναζητήσεις, πέραν των θρησκειών, κι αυτή η νέα ανάγκη είναι ΕΞΙΣΟΥ σημαντική ΣΗΜΕΡΑ με τη σημαντική ανάγκη κάποιων ανθρώπων σε άλλες εποχές να γαντζωθούν από τη θρησκεία.

Δηλαδή, περίπου όπως ήταν η θρησκεία ΚΑΙ η βασιλεία για τον Κολοκοτρώνη, είναι ο ανθρωπισμός και η πραγματική δημοκρατία σήμερα.

Τέλος, το ποστ δεν αφορά τη θρησκεία αλλά έναν επικίνδυνο μύθο για την Ελληνική γλώσσα, που ανεβάζοντάς την, την ξευτελίζει στα μάτια όσων καταλαβαίνουν το ψεύδος του μύθου.

Cacofonix είπε...

@Omadeon
ο καθένας κρατάει αυτά που τον βολεύουν. Αναφέρθηκε ο συγκεκριμένος λόγος από κάποιον, και προτού δημιουργηθεί πάλι κανένας ρεπούσειος μύθος, τον παρέθεσα. Ας είναι κάλα το Internet...

Η παράκληση στη βασιλεία είναι λογική γιατί η βασιλεία ήταν το τότε πολίτευμα. Ο Κολοκοτρώνης δεν ήταν Μακρυγιάννης να υψώνει το ανάστημά του και να φέρνει συντάγματα, όταν σε άλλες πιο προοδευμένες χώρες - Γαλλία Γερμανία Ιταλία - αγνοούσαν και τον όρο σύνταγμα. Κι όπως μας λέει ...

Αὐτὰ δὲν τὰ λέγω ἐγὼ μοναχός, τὰ λέγει ὅλο τὸ κοινὸ καὶ οἱ ῾φημερίδες. Κι᾿ ὅσα σημειώνω τὰ σημειώνω γιατί δὲν ὑποφέρνω νὰ βλέπω τὸ ἄδικον νὰ πνίγη τὸ δίκιον. Διὰ ῾κεῖνο ἔμαθα γράμματα εἰς τὰ γεράματα καὶ κάνω αὐτὸ τὸ γράψιμον τὸ ἀπελέκητο, ὅτι δὲν εἶχα τὸν τρόπον ὄντας παιδὶ νὰ σπουδάξω· ἤμουν φτωχὸς κ᾿ ἔκανα τὸν ὑπερέτη καὶ τιμάρευα ἄλογα κι᾿ ἄλλες πλῆθος δουλειὲς ἔκανα νὰ βγάλω τὸ πατρικό μου χρέος, ὁποῦ μας χρέωσαν οἱ χαραμῆδες, καὶ νὰ ζήσω κ᾿ ἐγὼ σὲ τούτην τὴν κοινωνίαν ὅσο ἔχω τ᾿ ἀμανέτι τοῦ Θεοῦ εἰς τὸ σῶμα μου. Κι᾿ ἀφοῦ ὁ Θεὸς θέλησε νὰ κάμη νεκρανάστασιν εἰς τὴν πατρίδα μου, νὰ τὴν λευτερώση ἀπὸ τὴν τυραγνίαν τῶν Τούρκων, ἀξίωσε κ᾿ ἐμένα νὰ δουλέψω κατὰ δύναμη λιγώτερον ἀπὸ τὸν χερώτερον πατριώτη μου Ἕλληνα. Γράφουν σοφοὶ ἄντρες πολλοί, γράφουν τυπογράφοι ντόπιοι καὶ ξένοι διαβασμένοι γιὰ τὴν Ἑλλάδα – ἕνα πράμα μόνον μὲ παρακίνησε κ᾿ ἐμένα νὰ γράψω, ὅτι τούτην τὴν πατρίδα τὴν ἔχομεν ὅλοι μαζί, καὶ σοφοὶ καὶ ἀμαθεῖς καὶ πλούσιοι καὶ φτωχοὶ καὶ πολιτικοὶ καὶ στρατιωτικοὶ καὶ οἱ πλέον μικρότεροι ἄνθρωποι· ὅσοι ἀγωνιστήκαμεν, ἀναλόγως ὁ καθείς, ἔχομεν νὰ ζήσωμεν ἐδῶ. Τὸ λοιπὸν δουλέψαμεν ὅλοι μαζί, νὰ τὴν φυλάμεν κι᾿ ὅλοι μαζὶ καὶ νὰ μὴν λέγη οὔτε ὁ δυνατὸς «ἐγώ» , οὔτε ὁ ἀδύνατος. Ξέρετε πότε νὰ λέγη ὁ καθεὶς «ἐγώ»; Ὅταν ἀγωνιστῆ μόνος του καὶ φκειάση, ἢ χαλάση, νὰ λέγη ἐγὼ· ὅταν ὅμως ἀγωνίζονται πολλοὶ καὶ φκειάνουν, τότε νὰ λένε «ἐμεῖς». Εἴμαστε εἰς τὸ «ἐμεῖς» κι᾿ ὄχι εἰς τὸ «ἐγώ». Καὶ εἰς τὸ ἑξῆς νὰ μάθωμεν γνώση, ἂν θέλωμεν νὰ φκειάσωμεν χωριόν, νὰ ζήσωμεν ὅλοι μαζί. Ἔγραψα γυμνὴ τὴν ἀλήθεια, νὰ εἰδοῦνε ὅλοι οἱ Ἕλληνες ν᾿ ἀγωνίζωνται διὰ τὴν πατρίδα τους, διὰ τὴν θρησκεία τους, νὰ ἰδοῦνε καὶ τὰ παιδιά μου καὶ νὰ λένε· «Ἔχομεν ἀγῶνες πατρικούς, ἔχομεν θυσίες», ἂν εἶναι ἀγῶνες καὶ θυσίες. Καὶ νὰ μπαίνουν σὲ φιλοτιμίαν καὶ νὰ ἐργάζωνται εἰς τὸ καλό της πατρίδας τους, τῆς θρησκείας τους καὶ τῆς κοινωνίας. Ὅτι θὰ εἶναι καλὰ δικά τους. Ὄχι ὅμως νὰ φαντάζωνται γιὰ τὰ κατορθώματα τὰ πατρικά, ὄχι νὰ πορνεύουν τὴν ἀρετὴ καὶ νὰ καταπατοῦν τὸν νόμον καὶ νά ῾χουν τὴν ἐπιρροὴ γιὰ ἰκανότη.3

3. Ἐπειδήτις ὁλοένα λέγω κατάχρησες, μὴ στοχάζεστε ὅτι ἔχω πάθος εἰς τοὺς ἀνθρώπους. Ψάξετε τὶς ῾φημερίδες, τηρᾶτε καὶ τὰ πραχτικὰ τῶν Βουλῶν, μ᾿ ὅλον ὁποῦ ῾ναι τέτοιες Βουλὲς ὁποῦ ῾περασπίζονται τὴν κλεψιὰ καὶ ῾διοτέλεια καὶ πολεμοῦνε τὴν δικαιοσύνη· καὶ μ᾿ ὅλον αὐτὸ θὰ ἰδῆτε ἂν ἀληθινὰ εἶναι αὐτὰ ὁποῦ σημειώνω. Εἶπα σὲ πολλὰ μέρη, λέγω καὶ τώρα· ἐγὼ τὰ ῾γραψα αὐτὰ ὅλα κι᾿ ὅποιος ἀπ᾿ ὅσους μιλῶ προσωπικῶς στοχάζεται ὅτι τὸν ἀδικῶ καὶ εἶναι κακία μου κι᾿ ὄχι ἀλήθεια, ἔχει τὸ ἐλεύτερον νὰ γράψη κι᾿ ἀναντίον μου ὅ,τι λάθη ἔκαμα εἰς τὸν ἀγώνα τῆς πατρίδος· ὄχι ὅμως παθητικῶς, ἀλλὰ συντροφεμένος μὲ τὴν ἀλήθεια, μὲ τὴν παρατήρησιν. Ὅμως δὲν ἔχει κανένας τὸ δικαίωμα νὰ γράψη οὔτε ὑπέρ μου, οὔτε κατὰ ἂν δὲν διαβάση πρῶτα ὅλο τοῦτο ἀρχὴ καὶ τέλος κι᾿ ὅλα μου τ᾿ ἀποδειχτικᾶ καὶ τὰ χαρτιά μου – καὶ τότε ἂς γράψη ὅ,τι ὁ Θεὸς τὸν φωτίση. Κι᾿ ὅταν τὰ διαβάση, τότε ἂς κάμη τὴν παρατήρησή του, ὄχι πρωτύτερα. Κ᾿ ἐγὼ ἔκαμα λάθη καὶ κάνω· ἄνθρωπος εἶμαι. Καὶ πρέπει νὰ γράφωνται καὶ τὰ καλά μας καὶ τὰ κακά μας.


Κι έλα τώρα και πες ότι αυτό το κείμενο δεν έχει σχέση με το σήμερα...

Πάντως είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι αγωνιστές του 21 βάζουν στ' απομνημονεύματά τους πρώτη τη θρησκεία...

Ανώνυμος είπε...

Γνωστό και απολύτως φυσικό το γεγονός της έμφασης στη θρησκεία, ιδιαίτερα και λόγω των ανθρωπιστικών αξιών που συνδέθηκαν μαζί της, καθώς και της διαφοράς της από τη θρησκεία των κατακτητών, τα προνόμια που είχαν οι τελευταίοι σε βάρος των Χριστιανών, κ.ο.κ.

Ας προσέξουμε όμως, η έμφαση ήταν στη θρησκεία, όχι στην Εκκλησία (που αφόρισε και αρκετούς αγωνιστές).

Το απόσταγμα των χριστιανικών αξιών του "αγαπάτε αλλήλους" είναι άλλωστε ανθρωπιστικό, παρόλ' αυτά δεν εμπόδισε τους εκπροσώπους τους να διαπράξουν και εγκλήματα ή να σαμποτάρουν την επανάσταση των Ραγιάδων, κ.ο.κ.

Καλό που παρατέθηκε ο Λόγος του Κολοκοτρώνη, πάντως μιλάει για θρησκεία και όχι για Εκκλησία.

Ανώνυμος είπε...

@omadeon
Σταμάτα να γράφεις αναλήθειες επιτέλους. Άκου αφόρισε αρκετούς αγωνιστές!!!

Για να καταλάβεις σε ποιες βάσεις στηρίχθηκε ο αγώνας, και για να καταριφθεί ένας ακόμη ρεπούσιος μύθος σου παραθέτω την επαναστατική προκύρηξη του Υψηλάντη:

"
Ἡ ὥρα ἦλθεν, ὦ ἄνδρες Ἕλληνες!

Οἱ ἀδελφοί μας καὶ φίλοι εἶναι πανταχοῦ ἕτοιμοι· οἱ Σέρβοι, οἱ Σουλιῶται, καὶ ὅλη ἡ Ἤπειρος ὁπλοφοροῦντες μᾶς περιμένουν· ἂς ἐνωθῶμεν λοιπὸν μὲ ἐνθουσιασμόν! Ἡ Πατρὶς μᾶς προσκαλεῖ!

Ἡ Εὐρώπη προσηλώνουσα τοὺς ὀφθαλμούς της εἰς ἡμᾶς, ἀπορεῖ διὰ τὴν ἀκινησίαν μας· ἂς ἀντηχήσωσι λοιπὸν ὅλα τὰ ὅρη τῆς Ἑλλάδος ἀπὸ τὸν ἦχον τῆς πολεμικῆς μας σάλπιγγος καὶ αἱ κοιλάδες ἀπὸ τὴν τρομερᾶν κλαγγὴν τῶν ἁρμάτων μας. Ἡ Εὐρώπη θέλει θαυμάσει τὰς ἀνδραγαθίας μας οἱ δὲ τύραννοι ἡμῶν τρέμοντες καὶ ὠχροὶ θέλουσι φύγῃ ἀπ᾿ ἔμπροσθέν μας.

Οἱ φωτισμένοι λαοὶ τῆς Εὐρώπης ἀσχολοῦνται εἰς τὴν ἀπόλαυσιν τῆς ἰδίας εὐδαιμονίας καὶ πλήρεις εὐγνωμοσύνης διὰ τὰς πρὸς αὐτοὺς τῶν προπατόρων μας εὐεργεσίας, ἐπιθυμοῦσι τὴν ἐλευθερίαν τῆς Ἑλλάδος.

Ἡμεῖς φαινόμενοι ἄξιoι τῆς προπατορικῆς ἀρετῆς καὶ τοῦ παρόντος αἰῶνος εἴμεθα εὐέλπιδες, νὰ ἐπιτύχωμεν τὴν ὑπεράσπισιν αὐτῶν καὶ εἰς βοήθειαν πολλοὶ ἐκ τούτων φιλελεύθεροι θέλουσιν ἔλθῃ, διὰ νὰ συναγωνισθῶσι μὲ ἡμᾶς. Κινηθεῖτε, ὦ φίλοι, καὶ θέλετε ἰδῇ μίαν κραταιὰν δύναμιν νὰ ὑπερασπισθῆ τὰ δίκαιά μας! Θέλετε ἰδῇ καὶ ἐξ αὐτῶν τῶν ἐχθρῶν μας πολλοὺς οἵτινες παρακινούμενοι ἀπὸ τὴν δικαίαν μας αἰτίαν, νὰ στρέψωσι τὰ νῶτα πρὸς τὸν ἐχθρὸν καὶ νὰ ἐνωθῶσι μὲ ἡμᾶς· ἂς παρρησιασθῶσι μὲ εἰλικρινὲς φρόνημα, ἡ Πατρὶς θέλει τοὺς ἐγκολπωθῇ! Ποῖος λοιπὸν ἐμποδίζει τοὺς ἀνδρικούς σας βραχίονας; Ὁ ἄνανδρος ἐχθρός μας εἶναι ἀσθενὴς καὶ ἀδύνατος. Οἱ στρατηγοί μας ἔμπειροι, καὶ ὅλοι οἱ ὁμογενεῖς γέμουσιν ἐνθουσιασμοῦ! Ἑνωθῆτε λοιπόν, οἱ ἀνδρεῖοι καὶ μεγαλόψυχοι Ἕλληνες! Ἂς σχηματισθῶσι φάλαγγες ἐθνικαί, ἂς ἐμφανισθῶσι πατριωτικαὶ λεγεῶνες, καὶ θέλετε ἰδῇ τοὺς παλαιοὺς ἐκείνους κολοσσοὺς τοῦ δεσποτισμοῦ νὰ πέσωσιν ἐξ ἰδίων, ἀπέναντι τῶν θριαμβευτικῶν μας σημαιῶν. Εἰς τὴν φωνὴν τῆς σάλπιγγός μας ὅλα τὰ παράλια τοῦ Ἰoνίoυ καὶ Αἰγαίoυ πελάγους θέλουσιν ἀντηχήσῃ· τὰ ἑλληνικὰ πλοῖα, τὰ ὁποῖα ἐν καιρῷ εἰρήνης ἤξευραν νὰ ἐμπορεύωνται καὶ νὰ πολεμῶσι, θέλουσι σπείρῃ εἰς ὅλους τοὺς λιμένας τοῦ τυράννου με τὸ πῦρ καὶ τὴν μαχαίραν τὴν φρίκην καὶ τὸν θάνατον.

Ποία ἑλληνικὴ ψυχὴ θέλει ἀδιαφορήσῃ εἰς τὴν πρόσκλησιν τῆς Πατρίδος; Εἰς τὴν Ῥώμην ἕνας τοῦ Καίσαρος φίλος σείων τὴν αἱματωμένην χλαμύδα τοῦ τυράννου ἐγείρει τὸν λαόν. Τί θέλετε κάμῃ σεῖς ὦ Ἕλληνες, πρὸς τοὺς ὁποίους ἡ Πατρὶς γυμνὴ δεικνύει μὲν τὰς πληγάς της καὶ μὲ διακεκομμένην φωνὴν ἐπικαλεῖται τὴν βοήθειαν τῶν τέκνων της; Ἡ θεία πρόνοια, ὦ φίλοι συμπατριῶται, εὐσπλαγχνισθεῖσα πλέον τὰς δυστυχίας μας ηὐδόκησεν οὕτω τὰ πράγματα, ὥστε μὲ μικρὸν κόπον θέλομεν ἀπολαύσῃ μὲ τὴν ἐλευθερίαν πᾶσαν εὐδαιμονίαν. Ἂν λοιπὸν ἀπὸ ἀξιόμεμπτον ἀβελτηρίαν ἀδιαφορήσωμεν, ὁ τύραννος γενόμενος ἀγριώτερος θέλει πολλαπλασιάσῃ τὰ δεινά μας, καὶ θέλομεν καταντήσῃ διὰ παντὸς τὸ δυστυχέστερον πάντων τῶν ἐθνῶν.

Στρέψατε τοὺς ὀφθαλμούς σας, ὦ συμπατριῶται! καὶ ἴδετε τὴν ἐλεεινήν μας κατάστασιν· ἴδετε ἐδῶ τοὺς ναοὺς καπατημένους· ἐκεῖ τὰ τέκνα μας ἁρπαζόμενα, διὰ χρῆσιν ἀναιδεστάτην τῆς ἀναιδοῦς φιληδονίας τῶν βαρβάρων τυράννων μας· τοὺς οἴκους μας γεγυμνωμένους· τοὺς ἀγρούς μας λεηλατισμένους καὶ ἡμᾶς αὐτοὺς ἐλεεινὰ ἀνδράποδα.

Εἶναι καιρὸς νὰ ἀποτινάξωμεν τὸν ἀφόρητον τοῦτον ζυγόν, νὰ ἐλευθερώσωμεν τὴν Πατρίδα, νὰ κρημνίσωμεν ἀπὸ τὰ νέφη τὴν ἠμισέλινον, διὰ νὰ ὑψώσωμεν τὸ σημεῖον δι᾿ οὗ πάντοτε νικῶμεν, λέγω τὸν Σταυρόν, καὶ οὕτω νὰ ἐκδικήσωμεν τὴν Πατρίδα, καὶ τὴν ὀρθόδοξον ἡμῶν Πίστιν ἀπὸ τὴν ἀσεβῆ τῶν ἀσεβῶν καὶ ἀφρόνησιν.

Μεταξὺ ἡμῶν εὐγενέστερος εἶναι, ὅς τις ἀνδρειωτέρως ὑπερασπισθῇ τὰ δίκαια τῆς Πατρίδος καὶ ὠφελιμωτέρως τὴν δουλεύσει. Τὸ ἔθνος συναθροιζόμενον θέλει ἐκλέξῃ τοὺς δημογέροντάς του, καὶ εἰς τὴν ὕψιστον ταύτην βουλὴν θέλουσιν ὑπέκει ὅλαι μας αἱ πράξεις.

Ἂς κινηθῶμεν λοιπὸν μὲ ἓν κοινὸν φρόνιμα, οἱ πλούσιοι ἂς καταβάλωσιν μέρος τῆς ἰδίας περιουσίας, οἱ ἱερoὶ ποιμένες ἂς ἐμψυχώσωσι τὸν λαὸν μὲ τὸ ἴδιόν των παράδειγμα, καὶ οἱ πεπαιδευμένοι ἂς συμβουλεύσωσιν τὰ ὠφέλιμα. Οἱ δὲ ἐν ξέναις αὐλαῖς ὑπουργοῦντες στρατιωτικοὶ καὶ πολιτικοὶ ὁμογενεῖς, ἀποδίδοντες τὰς εὐχαριστίας εἰς ἣν ἕκαστος ὑπουργεῖ δύναμιν, ἂς ὀρμήσωσιν ὅλοι εἰς τὸ ἀνοιγόμενον ἤδη μέγα καὶ λαμπρὸν στάδιον, καὶ ἂς συνεισφέρωσιν εἰς τὴν πατρίδα τὸν χρεωστούμενον φόρον, καὶ ὡς γενναῖoι ἂς ἐνοπλισθῶμεν ὅλοι ἄνευ ἀναβολῆς καιροῦ μὲ τὸ ἀκαταμάχητον ὅπλον τῆς ἀνδρείας καὶ ὑπόσχομαι ἐντὸς ὀλίγου τὴν νίκην καὶ μετ᾿ αὐτὴν πᾶν ἀγαθόν. Πoῖoι μισθωτοὶ καὶ χαῦνοι δοῦλοι τολμοῦν νὰ ἀντιπαραταχθώσιν ἀπέναντι λαοῦ, πολεμοῦντος ὑπὲρ τῆς ἰδίας ἀνεξαρτησίας; Μάρτυρες οἱ ἡρωικοὶ ἀγῶνες τῶν προπατόρων μας· Μάρτυς ἡ Ἱσπανία, ἥτις πρώτη καὶ μόνη κατετρόπωσεν τὰς ἀηττήτους φάλαγγας ἑνὸς τυράννου.

* * *

Μὲ τὴν ἕνωσιν, ὦ συμπολίται, μὲ τὸ πρὸς τὴν ἱερὰν θρησκείαν σέβας, μὲ τὴν πρὸς τοὺς νόμους καὶ τοὺς στρατηγοὺς ὑποταγήν, μὲ τὴν εὐτολμίαν καὶ σταθηρότητα, ἡ νίκη μας εἶναι βεβαῖα καὶ ἀναπόφευκτος· αὐτὴ θέλει στεφανώσῃ μὲ δάφνας ἀειθαλεῖς τους ἡρωικοὺς ἀγώνας μας· αὐτὴ μὲ χαρακτῆρας ἀνεξαλείπτους θέλει χαράξῃ τὰ ὀνόματα ἡμῶν εἰς τὸν ναὸν τῆς ἀθανασίας, διὰ τὸ παράδειγμα τῶν ἐπερχομένων γενεῶν. Ἡ Πατρὶς θέλει ἀνταμείψῃ τὰ εὐπειθῆ καὶ γνήσιά της τέκνα μὲ τὰ βραβεῖα τῆς δόξης καὶ τιμῆς· τὰ δὲ ἀπειθῆ καὶ κωφεύοντα εἰς τὴν τωρινήν της πρόσκλησιν, θέλει ἀποκηρύξῃ ὡς νόθα καὶ ἀσιανὰ σπέρματα, καὶ θέλει παραδώσῃ τὰ ὀνόματά των, ὡς ἄλλων προδοτῶν, εἰς τὸν ἀναθεματισμὸν καὶ κατάραν τῶν μεταγενεστέρων.

Ἂς καλέσωμεν λοιπὸν ἐκ νέου, ὦ ἀνδρεῖοι, καὶ μεγαλόψυχοι Ἕλληνες, τὴν ἐλευθερίαν εἰς τὴν κλασικὴν γῆν τῆς Ἑλλάδος. Ἂς συγκροτήσωμεν μάχην μεταξὺ τοῦ Μαραθῶνος καὶ τῶν Θερμοπυλῶν. Ἂς πολεμήσωμεν εἰς τοὺς τάφους τῶν Πατέρων μας, οἱ ὁποῖοι διὰ νὰ μᾶς ἀφήσωσιν ἐλευθέρους ἐπολέμησαν καὶ ἐπέθανον ἐκεῖ. Τὸ αἷμα τῶν τυράννων εἶναι δεκτὸν εἰς τὴν σκιὰν τοῦ Ἐπαμινώνδου Θηβαίου, καὶ τοῦ Ἀθηναίου Θρασυβούλου, οἵτινες κατετρόπωσαν τοὺς τριάκοντα τυράννους· εἰς ἐκείνας τοῦ Ἁρμοδίου καὶ Ἀριστογείτονος, οἱ oπoίoι συνέτριψαν τὸν Πεισιστρατικὸν ζυγόν· εἰς ἐκείνην τοῦ Τιμολέοντος ὅς τις ἀπεκατέστησε τὴν ἐλευθερίαν εἰς τὴν Κόρινθον καὶ τὰς Συρακούσας, μάλιστα εἰς ἐκείνας τοῦ Μιλτιάδου καὶ Θεμιστοκλέους τοῦ Λεωνίδου καὶ τῶν Τριακοσίων, οἵτινες κατέκοψαν τοσάκις τοὺς ἀναριθμήτους στρατοὺς τῶν βαρβάρων Περσῶν, τῶν ὁποίων τοὺς βαρβαρωτέρους καὶ ἀνανδροτέρους ἀπογόνους πρόκειται εἰς ἡμᾶς σήμερον μὲ πολλὰ μικρὸν κόπον νὰ ἐξαφανίσωμεν ἐξ ὁλοκλήρου.

Εἰς τὰ ὄπλα λοιπόν, φίλοι, ἡ Πατρὶς μᾶς προσκαλεῖ!

Ἀλέξανδρος Ὑψηλάντης

Τῇ 24ῃ τοῦ Φεβρουαρίου 1821

Εἰς τὸ γενικὸν στρατόπεδον τοῦ Ἰασίου"

Αυτά από τους αφορισμένους...
Ο Κολοκοτρώνης μιλάει για τους παπάδες!!! Τι είναι αυτά που γράφεις; Γιατί διαστρέφεις κάτι που είναι προφανέστερο από όλα;
Η εκκλησία - οι παπάδες και οι λαϊκοί - κατέχουν περίοπτη θέση στα απομνημονεύματα και του Κοραή (Δες πως τελειώνει την αυτοβιογραφία του) και του Κολοκοτρώνη και του Μακρυγιάννη, κι οποιουδήποτε άλλου θες...
Και οι περισσότεροι μας προειδοποίησαν για τα χειρότερα που θα έρθουν αργότερα. Είναι χαρακτηριστική η απέχθεια του Κοραή στην αθεΐα... Βέβαια στο τσουβάλι δεν είχαν βάλει τον νεοπαγανισμό που μας ενέσκηψε αργότερα ως φρούτο..

Ανώνυμος είπε...

Λυπάμαι, εγώ απλώς διάβασα το Λόγο του Κολοκοτρώνη και αδυνατώ να βρω ΜΕΣΑ ΤΟΥ αναφορά σε ιερωμένους ή παπάδες ή Εκκλησία, παρά τις αναφορές στη θρησκεία. Αν μου διέφυγε (το διάβασα δύο φορές) μάλλον φταίει η κούραση από άλλες αναγνώσεις σήμερα, πάντως δεν νομίζω.

Αν αναφέρθηκε άλλη φορά Κολοκοτρώνης σε Εκκλησία ή ιερωμένους μπορούμε να το συζητήσουμε αλλού (αν έχεις ιστολόγιο ανώνυμε φτιάξε ποστ).

Παρόλ' αυτά, είμαστε ήδη μακράν του θέματος αυτού του ποστ, που είναι συγκεκριμμένο και πολύ σοβαρό. Γι' αυτό το θέμα, ΤΙ έχεις να πεις ανώνυμε; Για το θέμα της Ελληνικής γλώσσας σε σχέση με το ποστ;

Ανώνυμος είπε...

@omadeon

Το έκανα και bold...

ἀλλὰ ὡς μία βροχὴ ἔπεσε εἰς ὅλους μας ἡ ἐπιθυμία τῆς ἐλευθερίας μας, καὶ ὅλοι, καὶ ὁ κλῆρος μας καὶ οἱ προεστοὶ καὶ οἱ καπεταναῖοι καὶ οἱ πεπαιδευμένοι καὶ οἱ ἔμποροι, μικροὶ καὶ μεγάλοι, ὅλοι ἐσυμφωνήσαμε εἰς αὐτὸ τὸ σκοπὸ καὶ ἐκάμαμε τὴν Ἐπανάσταση.


Και η θρησκεία για το Γέρο του Μοριά δεν είναι αόριστη. Την έχει καθορίσει πιο πάνω πεντακάθαρα...

Για το θέμα δεν έχω να πω τίποτα. Είναι αστείο να γίνεται και θέμα. Έγινε μια λάθος παραμπομπή, που κακώς δεν ελέγχθηκε από τον Υπουργό. Να μου πεις για την προηγούμενη υπουργό και για τις ανόητες παλινωδίες της, αν και δεν κάνει να μιλώ έτσι σεβόμενος τη δύσκολη περιπέτεια τηε υγείας της, να σου πω ότι ναι υπάρχει θέμα. Κι ο Μανδραβέλης, αστείος κι αυτός μεταξύ των άλλων, ας κοιτάξει τα του οίκου του...

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι, μου διέφυγε η διεξοδική αναφορά στον κλήρο (μεταξύ πολλών άλλων υποσυνόλων των συσπειρωμένων για την Επανάσταση). Μα... κανείς δεν θα πίστευε ότι ο κλήρος ήταν εναντίον της κιόλας!

Εν πάσει περιπτώσει ας κρατήσουμε ένα θετικό, το ότι ΟΠΟΙΑ κι αν είναι η αξιολόγηση της σοβαρότητας του λάθους (του υπουργού) πρόκειται για λάθος!
:)
Και ασφαλώς το λάθος ενισχύει ένα κατασκεύασμα που ΔΕΝ ωφελεί την Ελληνική γλώσσα, ούτε την καλή της φήμη στους ξένους.

Ανώνυμος είπε...

Υ.Γ. "θετικό" εννοούσα ως προς το διάλογο μεταξύ των -πιθανώς- ριζικά διαφορετικών τρόπων σκέψης μας.

Nievskii είπε...

Καταρχάς πολύ ευχάριστο που ανέβηκε ο λόγος του Κολοκοτρώνη στο ίντερνετ. Μπορεί να υπάρχουν χίλιες δυο αντιρρήσεις από πολλούς, αλλά και πάλι είναι πολύ ευχάριστο να διαβάζεις και κάτι διαφορετικό για αλλαγή, και ο λόγος του Κολοκοτρώνη είναι αρτυμένος με το άλας της ταπεινότητας. Λέει ότι είναι αγράμματος και δεν κατηγορεί κανέναν άλλο από τον εαυτό του. Και λέει στους άλλουν να μην του μοιάσουν σε αυτό. Πόσο διαφέρει από τους σημερινούς οπαδούς της τουβλοποίησης των ελληνόπαιδων! Τσιμπήστε και αυτό από Κολοκοτρώνη, αφού αναφέρεστε στην ιδεολογία του, από τα απομνημονεύματά του:

"Κατά την γνώμη μου ο Ναπολέοντας και η γαλλική επανάσταση άνοιξαν τα μάτια του κόσμου. Πιο πριν τα έθνη δεν γνωρίζονταν αναμεταξύ τους και ότι και αν έκαναν οι άρχοντές του το έλεγαν καλά καμωμένο...Γι'αυτό είναι και πιο δύσκολο σήμερα να κυβερνήσει κανείς λαό"

Δυο λογάκια για το θέμα της θρησκείας, για το τι όντως πιστεύει ο Χριστιανισμός.

Καταρχάς για το αν η θρησκεία αποτελεί προσωπικό ζήτημα του καθενός ή όχι, τι λέει ο ιδρυτής της θρησκείας μας:
"όστις θέλει οπίσω μου ελθείν απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι"
Προσέξτε το ρήμα:όποιος θέλει. Αφού ασχολείστε μόνο με τα παλιά, διαβάστε λίγο και για το πώς ο Κωνσταντίνος ο φιλόσοφος-μετέπειτα γνωστός ως άγιος Κύριλλος-αρνήθηκε στον χαγάνο των Χαζάρων να εκχριστιανίσει δια της βίας του υπηκόους του.

Για την θρησκεία ως βάση του κράτους. Είναι κοσμικό σύστημα η θρησκεία; Ιδεολογία; Ας δούμε τον τρίτο πειρασμό του Ιησού:

Παλιν παραλαμβανει αυτον ο διαβολος εις ορος υψηλον λιαν, και δεικνυσιν αυτω πασας τας βασιλειας του κοσμου και την δοξαν αυτων, και ειπεν αυτω, Ταυτα σοι παντα δωσω εαν πεσων προσκυνησης μοι.

Πάνω σε αυτούς του πειρασμούς ο Νοστογιέφσκυ έφτιαξε την θαυμάσια παραβολή του μεγάλου ιεροεξεταστή που δικάζει τον Χριστό.

Αλλά τι λέει ο ίδιος ο Χριστός:

Απεκριθη ιησους η βασιλεια η εμη ουκ εστιν εκ του κοσμου τουτου ει εκ του κοσμου τουτου ην η βασιλεια η εμη οι υπηρεται οι εμοι ηγωνιζοντο αν ινα μη παραδοθω τοις ιουδαιοις νυν δε η βασιλεια η εμη ουκ εστιν εντευθεν

Νομίζω αυτά φτάνουν και η πολλή συζήτηση για την θρησκεία σε τελείως ακατάλληλο μέρος - σε πολιτικό φόρουμ - καλό δεν κάνει σε κανέναν, αφού:
Μη δότε το άγιον τοις κυσί
και κυρίως
Μη πολλοί διδάσκαλοι γίνεσθε, αδελφοί μου, ειδότες ότι μείζον κρίμα ληψόμεθα. Πολλά γαρ πταίομεν άπαντες.

Ανώνυμος είπε...

Αν και συμφωνώ ότι η συζήτηση περί θρησκείας είναι εκτός θέματος, θα μου επιτρέψεται να επαναλαβω, ότι όσον αφορά τον κ Στυλιανίδη, νομίζω ότι δεν υφίσταται θέμα.

Αν θα έπρεπε να γίνει θέμα, τότε αυτό θα έπρεπε να γίνει για την προηγούμενη υπουργό, που με τις παλινωδίες της από τη μια ταλαιπώρησε την ακαδημαϊκή κοινότητα, από την άλλη έκαψε το χαρτί της αναγνώρισης μη δημοσίων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ επέτρεψε σε ανθρώπους όπως ο κ Βερέμης να κάνουν μια τρύπα στο νερό, με τις μεταρυθμίσεις τους (χαχαχα...)

Ας μην βιαζόμαστε να κρίνουμε τον καινούριο υπουργό, και ειδικά με τέτοια γελοία δήθεν προβλήματα. Άλλωστε θεωρώ εντελώς ανήθικο να "διυλύζουμε τον κώνωπα" για τον Στυλιανίδη και να "καταπίνουμε την Κάμηλο" για την κ Κουτσίκου...

ΥΓ. Αυτό από Μακρυγιάννη, το θεμελιωτή του Συντάγματος του 1843...

Ποίον βάρβαρον έθνος έκαμε όσα κάνει το Γαλλικόν έθνος ᾿σ εμάς τους Έλληνες; δεν σεβάστη τα αίματά μας εδώ μέσα οπού πατούνε, οπού αχνίζουν ακόμα; Όλους μας έκαμαν άτιμους κι᾿ άναντρους και μας κάνουν γυναίκες.

ΥΓ 2. Χαίρομαι όταν κάποιοι θεολογούν γιατί εγώ δεν το κατέχω το άθλημα. Ελπίζω μόνο να ξέρουν γιατί ομιλούν...

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι ακόμη από Κολοκοτρώνη:

Οι Έλληνες είναι τρελλοί, αλλά έχουν Θεόν φρόνιμον.
Γιάννης Bλαχογιάννης, Iστορική Aνθολογία, 1927. 210.

Φαίνεται ότι μερικοί τώρα τελευταία ούτε τον Θεόν φρόνιμο δεν θέλουν να έχουν...

και


Ο Θεός, έλεγε, έδωσε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος, δεν την παίρνει οπίσω.

Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836. 1846. Γιάννης Bλαχογιάννης, Iστορική Aνθολογία, 1927. 191.

και

Τι έχω να κάμω με τον Ναπολέοντα; Αν θέλετε στρατιώτας δια να ελευθερώσωμεν την πατρίδα μας σε υπόσχομαι και πέντε και δέκα χιλιάδες στρατιώτας. Μια φορά εβαπτισθήκαμεν με το λάδι, βαπτιζόμεθα και μίαν με το αίμα και άλλην μίαν δια την ελευθερίαν της πατρίδος μας".

ΑΓΓΕΛΟΣ Σ. ΒΛΑΧΟΣ, ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΑΘΗΝΑ, 1984

Ενώ ο Μακρυγιάννης βάζει τα πράγματα στη σωστή διάσταση:

Τοὺς κατάτρεξαν οἱ Εὐρωπαῖγοι τοὺς δυστυχεῖς Ἕλληνες. Εἰς τῆς πρῶτες χρονιὲς ἐφόδιαζαν τὰ κάστρα τῶν Τούρκων· τοὺς κατάτρεχαν καὶ τοὺς κατατρέχουν ὁλοένα διὰ νὰ μὴν ὑπάρξουν. Ἡ Ἀγγλία τοὺς θέλει νὰ τοὺς κάμη Ἄγγλους μὲ τὴν δικαιοσύνην τὴν ἀγγλική, καθὼς οἱ Μαλτέζοι ξυπόλυτους καὶ νηστικούς, οἱ Γάλλοι Γάλλους, οἱ Ροῦσσοι Ρούσσους κι᾿ ὁ Μετερνὶκ τῆς Ἀούστριας Ἀουστριακοὺς – κι᾿ ὅποιος τοὺς φάγη ἀπὸ τοὺς τέσσερους. Καὶ τοὺς λευτερώνουν χερότερα κι᾿ ἀπὸ τοὺς Τούρκους. Καὶ οἱ τέσσεροι καλὰ φρονοῦν, ὅμως νὰ ἰδοῦμεν τί λέγει κι᾿ αὐτὸς ὁ μάστορης ὁ Γερόθεος. Διὰ νὰ βγοῦνε εἰς τὴν κοινωνία τοῦ κόσμου δὲν ἐβήκαν μόνοι τους, τοὺς προστατεύει αὐτὸς ὁ δίκαιος καὶ παντοτινὸς βασιλέας. Αὐτός, ὁ δίκιος Θεὸς – ὅποιος τοὺς κιντυνέψη, θὰ τὸν φάγη τὸ δικέφαλον· αὐτὸς εἶναι ὁ ῾περασπιστής τῶν ἀθώων καὶ τῶν ἀδυνάτων».

Nievskii είπε...

Ο Ρήγας βάζει τα πράγματα στη θέση τους:

«Βουλγάροι κι Αρβανίτες, Αρμένοι και Ρωμιοί,

αράπηδες και άσπροι, με μιά κοινή ορμή,

για την Ελευθερίαν να ζώσωμεν σπαθί,

πως είμασθ' αντρειωμένοι, παντού να ξακουσθή»,

(Θούριος, στίχ. 45-48).

Αφοιύ αναφέρθηκε ο Μακρυγιάννης, ας κάνει κανείς τον κόπο να δει τον πίνακα που έφτιαξε με τις οδηγίες του ο Παναγιώτης Ζωγράφος με την Κωνσταντινούπολη. Σε μια γωνίτσα θα δει κανείς τον Ρήγα να σπέρνει τον σπόρο της λευτεριάς.

Ποιος ήταν ο σπόρος αυτός; Τα διδάγματα της ελευθερίας της γαλλικής επανάστασης. Τώρα κάποιοι θέλουν να μας γυρίσουν πίσω στην Τουρκική απολυταρχία. Μόνον οι φιλελεύθεροι ακολουθούν την ελληνική επανάσταση, αφού αυτοί είναι κοινωνοί των ιδεολογικών ρευμάτων που την γέννησαν. Όλες οι άλλες προσπάθειες βασίζονται στον ανατολικό δεσποτισμό και απολυταρχία-φίμωση της γνώμης, υποχρεωτική/αναγκαστική υπαγωγή σε ιδεώδη που ξεφεύγουν από την ελευθερία του ατόμου, χαράτσια στον λαό από το κράτος-φορομπήχτη, βιασμός της θρησκευτικής συνείδησης, ακόμα και των - επικρατούντων - ορθοδόξων χριστιανών:
*να θυμίσω ότι ο αρχιεπίσκοπος δίνει όρκο πίστης στο Σύνταγμα και τον πρόεδρο της δημοκρατίας;
*να θυμηθώ τις παρεμβάσεις πολιτικών, κυρίως της δεξιάς, στην εκλογή αρχιεπισκόπου;
*το σπρώξιμο από το δεξιό κράτος και παρακράτος παραθρησκευτικών οργανώσεων που ταλαιπώρησαν την εκκλησία επί δεκαετίες;
*την υποχρεωτική κατάσχεση της εκκλησιαστικής περιουσίας, που έχει γίνει περισσότερες της μιας φορές, αφού λειτουργεί ως κουμπαράς του κράτους;
*την παρέμβαση του κράτους στην εκλογή επισκόπων με την υπαγωγή της αρμοδιότητας αυτής στο ΣτΕ;
*το σπρώξιμο παρακρατικών παραγόντων, τύπου Βαβύλη, μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας για "εθνικούς λόγους";
Για ποια θρησκευτική ελευθερία μιλάμε; Αν ήταν στο χέρι των χριστιανών, και δεν τους έσπρωχνε το κράτος, όλοι αυτοί δεν θα πήγαιναν σπίτια τους; Ακόμα και αυτό το αυτοκέφαλο, βιασμός της θρησκευτικής συνείδησης των ορθοδόξων από τους καθολικούς Βαβαρούς δεν ήταν; Το ζήτησε κανένας Έλληνας τότε ή μήπως τους επιβλήθηκε, όπως και έγινε; Δεν νομίζω να πιστεύει κανείς ότι η παρέα του Παυσιλύπου εξέφραζε τότε τον μέσο Ρωμιό.

Όπως είχε πει και ο Παπαδιαμάντης, πριν 130 χρόνια:
"στην Ελλάδα, δυο επαγγέλματα έχουν ιδιαίτερη πέραση, το του πατριωτισμού και το της θρησκείας". Όλη αυτή η παραφιλολογία για ανθέλληνες, αντιχριστιανούς κλπ. έχει να κάνει με την μάσα. Υπάρχουν οι καλοί που μασάνε, και τα μιάσματα που είναι προδότες και δεν πρέπει να τρώνε. Υποθέτω ότι όλη αυτή πρακτική της ανηθικότητας, της βρωμιάς, της κλοπής από το κράτος(ού κλέψεις; ή μήπως είναι εβραϊκό και δεν πιάνει σε μας) έχει να κάνει με ένα πράγμα και μόνον: τον φιλοτομαρισμό των πατριδοκάπηλων. Στον Μακρυγιάννη ή στον Κολοκοτρώνη τα βρήκατε αυτά; Και στην Ελλάδα έχουμε πολλούς πατριδοκάπηλους. Ευτυχώς η μπογιά τους δεν περνά όπως κάποτε. Και γι'αυτό λυσσάνε.

Αλλά, για να θυμίσω και τον φιλελεύθερο Ρήγα πάλι:
"Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά"

Nievskii είπε...

Για το άλλο θέμα με τον Στυλιανίδη, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι: "εξ όνυχος τον λέοντα" ή σε σύγχρονη γλώσσα, από την ασχετοσύνη τον υπουργό. Δεν θα περιμένουμε να στραβώσει τα ελληνόπουλα και μετά να λέμε "τελικά ήταν κακός". Ήδη έχει στο ενεργητικό του τους κομματικά κατευθυνόμενους διορισμούς των διευθυντών σχολείων - αν τον ένοιαζε η παιδεία θα έβαζε τους καλύτερους, και όχι τους κομματικούς τους φίλους - και την κατάργηση της ιστορίας, χωρίς την πρόνοια για έγκαιρη αντικατάστασή του, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χάσουν 2 μήνες μαθημάτων. Και τόσα φτανουν. Όποιος περιμένει τον Στυλιανίδη να αποδειχθεί, στην καλύτερη περίπτωση, αδιάφορος υπουργός παιδείας ,επειδή είναι κομματικός φίλος της δεξιάς είναι ανθέλληνας, αφού βάζει το κόμμα του μπροστά από την παιδεία των Ελληνοπαίδων.

Θέλετε να πω ότι η Μαργέττα δεν έκανε για υπουργός; Δεν έκανε. Αλλά για σταθείτε λίγο: ο πρωθυπουργός την κράτησε για 4 χρόνια και την χρησιμοποιούσε ως αποδιοπομπαίο τράγο για να περνά τα δικά του μέτρα και να παίρνει αυτήν την ευθύνη για την δυσαρέσκεια από αυτά. Πιστεύετε, πραγματικά, ότι ο αδύναμος πρωθυπουργός, που δεν τολμούσε επί 4 χρόνια να αλλάξει την ακατάλληλη - για εσάς,αλλά και για μένα - υπουργό, γιατί ήθελε κάποιον να χρησιμοποιεί ως αποδιοπομπαίο τράγο, ότι θα έβαζε άλλον υπουργό στην θέση της, με την έγνοια στην παιδεία; Αλήθεια, τι θα κάνει ο Στυλιανίδης για το γεγονός ότι τα κονδύλια για την παιδεία ως ποσοστό επί του ΑΕΠ επί ΝΔούλας μειώθηκαν; Θα ζητήσει να αυξηθούν ή δεν χρειάζεται στα Ελληνόπουλα η μόρφωση; Τα μισά παιδιά θα μάθουν τέχνες, όπως έλεγε το 1980 ο Γεώργιος Ράλλης, και τα άλλα μισά γάμματα.

Nievskii είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nievskii είπε...

Το ότι ο Στυλιανίδης θα είναι μακράν χειρότερος από την Μαργέττα, μου δίνει την ένδειξη και ένα ακόμα πραγματάκι. Αγνοούμε πλήρως το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας γενικώς και ειδικώς για την παιδεία, αφού δεν παρουσίασε κάτι τέτοιο προεκλογικά. Αγνοούμε πλήρως τι θέλει να κάνει για τα παιδιά των Ελλήνων. Κάθε συνετός άνθρωπος βάζει τους στόχους του και τους λέει στους άλλους, όταν αφορούν αυτούς. Εδώ κάποιοι μας λένε να δώσουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για την μόρφωση των παιδιών! Ό,τι θέλει ας κάνει ο Στυλιανίδης! Τι θα κάνει χειρότερα, εξάλλου; Θα υλοποιήσει το πρόγραμμα που δεν έχει; Θα κάνει αυτό για το οποίο κανείς δεν ξέρει τι θέλει να κάνει;

Ξαναλέω ότι οι εχθροί της μόρφωσης των παιδιών των Ελλήνων είναι και εχθροί της Ελλάδας, αφού μισούν την Ελλάδα και αδιαφορούν για το μέλλον της - γι'αυτούς το κόμμα είναι πιο μπροστά. Αλλά τα έχει πει ήδη ο Σοφοκλής για τους επονομαζόμενους "πατριώτες":
«Και μείζον' όστις αντί της αυτού πάτρας φίλον νομίζει, τούτον ουδαμού λέγω»

Υ.Γ. Για του λόγου το ασφαλές, μπορεί κάποιος ιδίοις όμμασιν να διπιαστώσει ότι το πρόγραμμα της κυβέρνησης του 2007 είναι το ίδιο με αυτό του 2004. Να συμπεράνω ότι ο Στυλιανίδης θα συνεχίσει την πολιτική της Μαργέττας που βγάζουν σπυράκια οι πατριώτες; Ή ότι απλά η κυβέρνηση έχει γραμμένη την παιδεία, γραμμένα και τα ελληνόπουλα;

Nievskii είπε...

Και για να μην κοροϊδευόμαστε για το ποια είναι η κυβέρνηση:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, σε επεισοδιακή συνεδρίαση

Ξανά Βερέμης με απουσία ΚΚΕ


Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

Η απουσία τριών βουλευτών του ΚΚΕ από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επέτρεψε την επανατοποθέτηση του καθηγητή Θ. Βερέμη στη θέση τού προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας.

Εν μέσω αντεγκλήσεων και με σαφώς εκπεφρασμένη την αντίρρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, η επανατοποθέτηση Βερέμη δεν θα είχε επιτευχθεί, δεδομένου ότι η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία στην επιτροπή (28 βουλευτές, έναντι 27 της Ν.Δ.). Η απουσία όμως των βουλευτών του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκη, Δ. Τσιόγκα και Εύας Μελά έκρινε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας υπέρ του καθηγητή.

Λάθος μέτρημα

Η πρόεδρος της επιτροπής, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, έκανε λάθος καταμέτρηση του αποτελέσματος: ανακοίνωσε ότι ήταν 26 υπέρ, έναντι 22 κατά, επί συνόλου 55 μελών της επιτροπής. Ωστόσο, από τον κατάλογο των παρόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα προέκυψε ότι απουσίαζαν μόνο τρεις από μια ούτως ή άλλως επεισοδιακή συνεδρίαση. Επεισοδιακή, αφού ξεκίνησε με επεισόδιο μεταξύ του Θ. Βερέμη και του βουλευτή του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλου.

Ο τελευταίος κατηγόρησε τον καθηγητή ότι τάσσεται υπέρ των θέσεων των Σκοπίων, ως προς την ονομασία της γειτονικής χώρας, προκαλώντας την έκρηξη του κ. Βερέμη. Είχε προηγηθεί ένα ακόμη επεισόδιο επί της διαδικασίας, λόγω της παρουσίας πολλών αντικαταστατών, αλλά και αρκετών βουλευτών της Ν.Δ., μη μελών της επιτροπής. Η αντιπολίτευση ζήτησε να βγουν από την αίθουσα τα μη μέλη, ώστε να καταμετρηθούν οι παρουσίες, κάτι που έγινε έπειτα από έντονες αντιπαραθέσεις.

Δύο θέσεις, μία ψήφος

Επί της ουσίας της συζήτησης, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε με δύο θέσεις, αλλά κράτησε ενιαία στάση στην ψηφοφορία. Αννα Διαμαντοπούλου και Τηλ. Χυτήρης εκφράστηκαν με κολακευτικά λόγια για τον καθηγητή, ενώ αντιθέτως οι Ν. Αλευράς, Δ. Λυμπέρης, Μάρκος Μπόλαρης, Κ. Καρτάλης και Αντζελα Γκερέκου εξέφρασαν αντιρρήσεις για την επανατοποθέτησή του, που είχαν να κάνουν όχι με την επιστημονική του αρτιότητα, αλλά με τις πολιτικές θέσεις που κατά καιρούς έχει εκφράσει.

Μάλιστα, ο Ν. Αλευράς τον ρώτησε τι θα έκανε στην περίπτωση που η επιτροπή τον κατεψήφιζε και ο κ. Βερέμης απάντησε «ό,τι προβλέπεται από τον νόμο», αφήνοντας σαφέστατα να εννοηθεί ότι θα αγνοούσε την, ούτως ή άλλως τυπική, απόφαση της επιτροπής. Αργότερα, ωστόσο, είπε πως «αν με καταψηφίσετε, θα το σκεφτώ».

«Είμαι ευγνώμων»

Οσο για όλα όσα τού καταλογίστηκαν και στη διάρκεια της συζήτησης, η επωδός του ήταν: «Μην πιστεύετε αυτά που διαβάζετε. Εχω ακούσει απίστευτα πράγματα για το άτομό μου. Διαφώνησα με τον υπουργό Παιδείας Ε. Στυλιανίδη, για την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού, γι' αυτό και του είμαι ευγνώμων που με προτείνει».

Κατά τα λοιπά, εξέφρασε και πάλι τη θέση ότι το Λύκειο θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων, ώστε να πάψει να παίζει απλώς προπαρασκευαστικό ρόλο για το πανεπιστήμιο. Τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, ενώ για το πανεπιστημιακό άσυλο, που μπορεί να καταπατηθεί με απόφαση της πλειοψηφίας του πρυτανικού συμβουλίου, είπε πως «είναι βελτίωση, γιατί η δημοκρατία δεν έχει ομοφωνίες».

Υ.Γ. Απορία:αν οι πολιτικοί της ΝΔ που διορίζουν τον υπεύθυνο για την παιδεία δεν ξέρουν να κάνουν μια απλή πρόσθεση, τι μαθηματικά θα διδαχτούν τα Ελληνόπουλα;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock