Δευτέρα, Δεκεμβρίου 29, 2008

Το Kristallnacht του Συστήματος

Λυπάμαι αλλά όσοι νομίζουν ότι τα επεισόδια ήταν/είναι κάποιο ξέσπασμα των νέων, έστω και χωρίς σχεδιασμό και συγκεκριμένα αιτήματα, ενάντια σε μια περιρρέουσα και διεφθαρμένη κατάσταση κάνουν μεγάλο λάθος. Τα επεισόδια είναι δημιουργήματα του συστήματος, προς όφελος του συστήματος.

Όταν πριν από μέρες έγραψα το πως είναι δυνατόν μια νεολαία, και γενικότερα μια κοινωνία, να παραμένει βουβή και μάλλον αδιάφορη για τον άδικο θάνατο 80 ατόμων (βλέπε Σάμινα) ή 65 ατόμων (πυρκαγιές 2007) και μετά καίει το σύμπαν πριν ακόμη εξακριβωθούν οι συνθήκες κατά τις οποίες πεθαίνει ένας, ουδείς από όλους αυτούς που υποστηρίζουν τις κινητοποιήσεις ή λένε ότι τις καταλαβαίνουν μπόρεσε να μου δώσει έστω και μια εξήγηση.

Όταν λογικά και προφανή ερωτήματα μένουν αναπάντητα - ερωτήματα που η απάντηση τους θα προσδιόρισε τον χαρακτήρα της υπάρχουσας κρίσης - τότε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο μεγάλος αριθμός αναλύσεων βρίσκετε εκτός στόχου.

Μερικές βασικές αλήθειες:

- Η νεολαία είναι από τα πιο συντηρητικά (υπό την έννοια της υποστήριξης του status quo) τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

- Το ξέσπασμα που έχουμε δει όλο αυτό τον καιρό δεν είναι ενάντια στο σύστημα αλλά υπέρ του συστήματος, και υπέρ, πάνω από όλα, της συμμετοχής στη διεφθαρμένη και κρατικοδίαιτη ελληνική οικονομία.

- Οι αντιφάσεις της ελληνικής ημί-σοσιαλιστικής οικονομίας σιγά- σιγά έρχονται στο προσκήνιο. Όπως όλες οι σοσιαλιστικές οικονομίες έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο να παράγουμε. Καλύπτουμε το μεγάλο κενό μεταξύ της σοσιαλιστικής μας παραγωγής και της καπιταλιστικής μας κατανάλωσης μέσο του εξωτερικού δανεισμού. Τώρα καταλαβαίνουμε ότι το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα που μας συντηρεί όλα αυτά τα χρόνια ίσως να μην συνεχίσει να δανείζει και στο μέλλον.

- Η "εξέγερση" είναι έκφραση της αμηχανίας και ανασφάλειας για το αν το υπάρχον ελληνικό όνειρο - δουλειά σίγουρη με χαμηλές απαιτήσεις/παραγωγικότητα, 'καλές' αποδοχές και πρόωρη συνταξιοδότηση - φτάνει στο τέλος του.

- Η ''εξεγερμένη'' νεολαία νομίζει ότι με τις κραυγές τις κατά κάποιο τρόπο θα φιμώσει τα δυσοίωνα μηνύματα του μέλλοντος που κάθε μέρα θα γίνονται και πιο ηχηρά. Χρησιμοποιώντας τα συνθήματα των πατεράδων τους νομίζουν ότι θα κατορθώσουν και αυτοί απολαύσουν το τζαμπατζίδικο τρόπο ζωής.Όμως αυτός ο τρόπος ζωής έγινε εφικτός με την εκποίηση των θυσιών προηγουμένων γενιών και την υποθήκευση του πλούτου των μελλοντικών. Αυτό το σύστημα όμως έχει φάει τα ψωμιά του (και τα ψωμιά των πριν και των μετά)

Αυτό που παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες είναι το Kristallnacht του υπάρχοντος συστήματος, που έχει ξεπέσει ηθικά και οικονομικά. Μια έκρηξη βίας ενάντια στους συνήθεις ύποπτους του μεταπολιτευτικού αριστερού κατεστημένου (βλέπε αστυνομία, νοικοκυραίοι).
Την αστυνομία πάντα θα πρέπει να την βλέπουμε υπό το πρίσμα των παλαιότερων αυταρχικών της εποχών, και οι νοικοκυραίοι (ένας όρος που χρησιμοποιείτε με πολύ σαρκασμό από τα ΜΜΕ) με τις μικρές ιδιωτικές τους επιχειρήσεις ζουν έναν τρόπο ζωής που, τουλάχιστον επιφανειακά, αντιτίθεται στα ιδεώδη του κατεστημένου.
Θεωρητικά οι νοικοκυραίοι ζουν ανεξάρτητοι από το κράτος, δουλεύουν σκληρά και σε συνθήκες ανταγωνισμού.

Δεν ξέρω αν ποτέ δούμε μια πραγματική εξέγερση ενάντια στην άθλια υπάρχουσα κατάσταση. Πολύ φοβάμαι ότι στο μέλλον η όποια γνήσια ένδειξη αντίθεσης/εξαθλίωσης θα μεταφραστεί σε ένα νέο κύμα μετανάστευσης. Μετανάστευση προς χώρες των οποίων το φιλελεύθερο μοντέλο τόσο πολύ απεχθανόμαστε στην Ελλάδα - μια άλλη μεγάλη ειρωνεία της ελληνικής πραγματικότητας.

Και αν τα πράγματα στο μέλλον βγουν εντελώς εκτός ελέγχου, μια ακραία 'λύση' κόκκινης ή μπλε απόχρωσης δεν μπορεί να αποκλεισθεί.
Δυστυχώς μια φιλελεύθερη κατεύθυνσή που αποτελεί την μόνη ορθή εναλλακτική λύση στην υπάρχουσα κατάσταση σήψης και παρακμής φαίνεται να μην είναι στα χαρτιά. Με το τέλος της πρωθυπουργίας του Βενιζέλου το 32 στην Ελλάδα εναλλάσσονται οι δεξιές και αριστερές εκφάνσεις του κρατισμού χωρίς σταματημό.

ΥΓ1: Φυσικά και δεν υπονοώ ότι οι καταστηματάρχες της Αθήνας διώκονται όπως οι Εβραίοι επί Χίτλερ.
ΥΓ2: Για όσους λένε ότι τα ΜΜΕ είναι ιδιωτικά και πώς είναι δυνατόν να τους καταλογίζουμε αριστερά φρονήματα θα τους έλεγα τα εξής:
1) Τα ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους στελεχώνονται και διευθύνονται από την γενιά που είναι ο κύριος εκφραστής του αριστερού κατεστημένου.
2) Τα 70% των ΜΜΕ δεν θα υπήρχαν χωρίς την άμεση ή έμμεση ενίσχυση του κράτους. Είναι οι εκφραστές και τα μέσα μιας άλλης κρατικοδίαιτης συντεχνίας συμφερόντων.

59 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να είναι πολύ ζώον κάποιος νέος για να μείνει στην Ελλάδα, ξεπληρώνοντας το χρέος μιας και δυο γενεών που πλούτισαν με τα δικά του λεφτά.

Έξω ολοταχώς!

Ανώνυμος είπε...

Σωστο, σωστο αλλα τι να κανουμε που οι εν Ελλαδι φιλελευθεροι ασχολουνται περισσοτερο με την ΟΑΚΚΕ, το Ουρανιο Τοξο, τους γαμους των γκει, την αποποινικοποιηση της φουντας, εχουν φυσικους συμμαχους ατομα τελειως πολιτικα απαξιωμενα οπως Βαλιανατοι, Γουσετηδες κλπ κλπ αυτοπεριοριζοντας τον εαυτο τους σε ενα γκρουπουσκουλο με μηδενικη κοινωνικη απηχηση

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχει και πολύ νόημα να εκφράσω τα συναισθήματα μου απέναντι σε ένα τέτοιο άρθρο. Το μόνο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι από πού ακριβώς προκύπτουν οι "βασικές αλήθειες" όπως ότι ο λόγος που διαδηλώνουν όλοι αυτοί εκεί έξω είναι επειδή θέλουν να γίνουν αργόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι σε μία σοσιαλιστική (!) οικονομία κι όχι επειδή μία κακοφορμισμένη καπιταλιστική παρωδία τους στερεί κάθε ελπίδα για αξιοκρατία και στοιχειώδη ποιότητα ζωής. Ή πώς ακριβώς συνδέεται η αριστερά με τους κάθε λογής Πρετεντέρηδες των καναλιών που την συκοφαντούν σε καθημερινή βάση και πώς γίνεται ένα τόσο συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας όπως η νεολαία να επιτίθεται σε αστυνομικά τμήματα και τράπεζες. Αν θέλει να μου απαντήσει όμως κάποιος ας το κάνει με στοιχεία και επιχειρήματα, όχι απλά με εξυπναδούλες της κακιάς ώρας.

Είπαμε ρε παιδιά να είσαστε γενικώς εναντίον, να αρνείστε ότι υφίσταται εξέγερση και να επιμένετε να αφορίζετε όποιον σας πάει κόντρα ως νοσταλγό του Στάλιν και του Πολ Ποτ. Αλλά τουλάχιστον φροντίστε να μην εκτίθεστε με τις παπαριές που γράφετε εδώ μέσα, έχετε καταντήσει πιο γραφικοί κι από τον πατέρα Μάξιμο σε μεταμεσονύκτιο αφιέρωμα του Τηλεάστυ.

Οι κρυστάλλινες νύχτες σας μάραναν, τη στιγμή που δεν έχετε καν τη δυνατότητα να εφεύρετε ένα πειστικό επιχείρημα για να στηρίξετε την ανούσια και ξεπερασμένη προπαγάνδα σας. Ντρέπομαι για λογαριασμό των πραγματικών φιλελεύθερων, που βλέπουν το e-chicken να κατρακυλάει σε τέτοιο σκοταδισμό. Ελπίζω να αντιδράσουν κάποια στιγμή, διαφορετικά θα κατηγορηθούν ότι είναι αυτό που σιχαίνονται περισσότερο: αμόρφωτοι χωριάτες.

Ανώνυμος είπε...

Το μέλον της πατρίδας μας:

Όσοι μπορούν να φύγουν θα φύγουν, και κυρίως τα πιο δυνατά μυαλά. Θα βρούν τρόπο και θα την κάνουν.
Και κάποιοι άλλοι που θα καταλάβουν πως ω, ναι, είμαστε και εμείς Ευρώπη...
Τέλος πάντων πολλοί θα την κάνουν!

Θα μείνουν οι του δημοσίου και τα λαμπρά και ένδοξα συνδικάτα.... Χαρούμενοι και σταθεροί.

Καποιος όμως θα πρέπει να καλήψει τα έξοδα του ΙΚΑ..χμμμ...τότε θα έρθουν ορδές μεταναστών...από παντού, κυρίως Αφρική...

Όσοι έχουν μείνει, αριστεροί κυρίως, αυτοί που δεν τολμησαν ποτέ να ζητήσουν άσυλο στην Β.Κορέα, θ'αρχίσουν να κατηγορούν τους μετανάστες, διότι μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν...να κατηγορούν δεξιά κ'αριστερά...χμμμ.. όχι και τόσο την αριστερά!

Στο τέλος θα ψηφίσουν και κάποιο σούπερ δεξιό για να διώξει την ρίζα του κακού...τους μετανάστες!
Διότι αυτοί ήρθαν στην χώρα να ζήσουν το καπιταλιστικό όνειρο, και όχι την συντροφική μιζέρια...

Να μην ξεχνάμε πως τους βανδαλισμούς δεν τους κάνανε τα "παιδιά του λαού", όχι καλέ, μετανάστες και σωματέμποροι ήτανε!

Εγώ τώρα πια γελάω με την απίστευτη μπουρδα που μας δέρνει...


Πρέπει επίσης να πω, πως έριξα ΠΟΛΥ γέλιο βλέποντας την παρωδία της Κυριακής...

Χαχαχαχαχα!

Μήτρος.

Αντε και του χρόνου!

Harry Peitsinis είπε...

NEfelika :

"Ντρέπομαι για λογαριασμό των πραγματικών φιλελεύθερων, που βλέπουν το e-chicken"


Δεν ξέρω αν στους πραγματικούς φιλελεύθερους συγκαταλέγεις τους κους Ανδριανόπουλο, Μανδραβέλη, και Μάνο,αλλά οι δυο πρώτοι αρθρογραφούν ήδη στον Κόκκορα και ο τρίτος εξέφρασε ακόμα πιο σκληρές απόψεις για τα επεισόδια από όσες γράφτηκαν εδώ μέσα.

Ανώνυμος είπε...

"2) Τα 70% των ΜΜΕ δεν θα υπήρχαν χωρίς την άμεση ή έμμεση ενίσχυση του κράτους. Είναι οι εκφραστές και τα μέσα μιας άλλης κρατικοδίαιτης συντεχνίας συμφερόντων."

Όπως επεσήμανε ο Σαρδανάπαλος οι εν Ελλάδι φιλελεύθεροι πορεύονται αγγαλιασμένοι με την πολιτική ορθότητα των ΜΜΕ και παρεκκλίνουν από την πεπατημένη μόνο όταν είναι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της (κρατικά ευνοούμενης) πλουτοκρατίας. Για ποιό λόγο οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος να υποστηρίξει μια τέτοια πολιτική κατεύθυνση?

Όταν σε μια δημοκρατία η κυρίαρχη πολιτική αντιβαίνει στη θέληση της πλειοψηφίας υπάρχουν δύο τρόποι να διαχειριστείς τη δυσαρέσκεια που προκύπτει: Ο ένας είναι να υποσχεθείς παροχές με αντάλλαγμα τη συναίνεση. Ο άλλος δρόμος είναι να εναντιωθείς ολοκληρωτικά στο σύστημα.

Οι εν Ελλάδι φιλελεύθεροι ούτε το ενα κάνουν, ούτε το άλλο και γι' αυτό είναι ιδεολογικά περιθωριοποιημένοι.

Λείπει από την πολιτική σκηνή ένας φιλολαϊκός οικονομικά και πολιτικά φιλελευθερισμός που θα επαναστατήσει ενάντια στο Οργουελιανό κατεστημένο πλουτοκρατίας - κράτους - ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το κείμενο του Λιναρδάτου και εύστοχο. Είχα υποστηρίξει προχθές σχεδόν τα ίδια σε άλλο θρεντ εδώ: http://e-roosters.blogspot.com/2008/12/blog-post_26.html#comments

Το αίτημα των νέων είναι σαφές: θέλουμε να ζήσουμε και εμείς την ευημερία των γονιών μας. Την ευημερία της δεκαετίας του 80. Κι αν είναι δυνατόν ακόμα πιό εύκολα. Θέλουν το κράτος πατερούλη που θα τους φροντίζει σε όλα. Κι όταν βλέπουν πως αυτό το κράτος δεν μπορεί να είναι τέτοιος εξεγείρονται ως κακομαθημένα παιδάκια.

Όπως σωστά λέει ο Λιναρδάτος είμαστε η τελευταία χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού, που όπως όλες οι άλλες, πνέουμε τα λοίσθια.

Και για να απαντήσω στον Νεφελίκα. Ποιά είναι τα αιτήματα των κινητοποιήσεων των τελευταίων χρόνων; ΟΧΙ αλλαγές στο ασφαλιστικό. ΟΧΙ αλλαγές στην παιδεία. ΟΧΙ αλλαγές στην λειτουργία των ΔΕΚΟ (να μην κλείσει καμμία δηλαδή). Περισσότερος δημόσιος τομέας παντού. ΟΧΙ αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. ΟΧΙ κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων. ΟΧΙ στην απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας. ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της θνήσκουσας ιερής αγελάδας που λέγεται ΕΣΥ. Όλο και περισσότεροι έλεγχοι στην αγορά.

Αν ξεχνάω κάτι να με συγχωρείτε. Πως θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά; Από τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων λένε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, που την κάνουν όμως από την χώρα με ελαφρά πηδηματάκια και δεν έρχονται νέες. Υπονοούν όμως από τον κρατικό κορβανά, που με όλα τα παραπάνω αιτήματα τον κάνουμε όλο και πιο αντιπαραγωγικό. Άρα από τον δανεισμό. Η πολιτική που εφάρμοσε ο μεγάλος Κεϋνσιανός Ανδρέας την δεκαετία του 80. Μόνο που ο δανεισμός πλέον γίνεται όλο και πιό δύσκολος αντικειμενικά. Κι όσο και να σκάβουμε λακούβες και να τις γεμίζουμε πάλι πλούτος δεν δημιουργείται.

Το είπα και στο παραπάνω λινκ. Ο άλλος κόσμος είναι εφικτός. Στην Βόρεια Κορέα και στην Κούβα. Ήταν δε εφικτός για δεκαετίες στην Ανατολική Ευρώπη. Κατέρρευσε όμως. Τι να κάνουμε!

Chrysotheras είπε...

Βασική οικονομική αρχή με απλά λόγια:
TANSTAAFL ("There Ain't No Such Thing As A Free Lunch")


Όσο τούτο δεν γίνεται κατανοητό από την ημεδαπή πολιτική νομενκλατούρα και -κατά συνέπεια- στον εν γένει πληθυσμό της χώρας, τόσο θα υποφέρουν και θα απογοητεύονται οι "μάζες" και θα κατεβαίνουν στους δρόμους.

Είναι απλά θέμα παιδείας. Είδος εν ανεπαρκεία παρ'ημίν.

Αυτό είναι Νόμος.

Chrysotheras είπε...

F.Y.I. TANSTAAFL

Αθήναιος είπε...

Λυπάμαι που για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται η κριτική που θέλει την συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων φιλελευθέρων ανιστόρητη. Δεν θα αναφερθώ καν στο γεγονός ότι θεωρώ προσβλητική για τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού την αναλογία που χρησιμοποιείται στο κείμενο μια αναλογία που με τον πλέον σχιζοφρενικό τρόπο ο χρήστης της απορρίπτει επί της ουσίας στο υστερόγραφο. Θα σταθώ όμως στη γενίκευση και την αναφορά στην ελληνική νεολαία χωρίς ο συγγραφέα να μπει καν στον κόπο να ορίσει ποιους ακριβώς προσδιορίζει ως νεολαίους. Ποια είναι η νεολαία αυτή; Ποια ηλικιακή γκάμα καλύπτει; Ποιες είναι οι περιστάσεις στις οποίες έχει εκδηλωθεί μαζικά ώστε να μπορεί να αποτιμηθεί ως σύνολο. Και βέβαια δεν θα παραλείψω να υπογραμμίσω ότι αυτού του είδους η εξωφρενική ρητορική με τους ιστορικούς αναχρονισμούς, την καταφυγή στους ναζί για να γίνει delivered το ανύπαρκτο μήνυμα και με προσβολή της ιστορικής μνήμης, δεν διαφέρει στο ελάχιστο από τη λογική του "ε, ρε χούντα που μας χρειάζεται. Τί ωραία που περνούσαμε επί Παπαδόπουλου".

Nievskii είπε...

Θα αντιπαρέλθω το ιστορικό κιτς, εξάλλου το Ολοκαύτωμα το επικαλούνται όλοι, για οποιαδήποτε ανοησία τους κατέβει. Μου θυμίζει λίγο αυτή η συνεχής επίκληση τον τύπο που είχε ανέβει στο αυθαίρετο του πριν κάτι χρόνια που ετοιμαζονταν να το γκρεμίσει η νομαρχία και είχε ντυθεί με την ελληνική σημαία, αφού στην Ελλάδα είχαμε μάθει να δικαιολογούμαι τα πάντα με το έθνος και το πατριωτισμό. Κι όποιος επικαλείται τον πατριωτισμό είναι ο καλός της ιστορίας. Τώρα επειδή στις ΗΠΑ δεν έχουν την συνεχή επίκληση του πατριωτισμού, λιγότερο τέλος πάντων από την Ελλάδα, αλλά το Ολοκαύτωμα ως προιόν και όχι ως ιστορική πραγματικότητα παίρνει και δίνει, λογικό είναι να βλέπουμε τέτοιους παραλληλισμούς από όποιον έχει διαφορετικές παραστάσεις.

Λύστε μου όμως μια απορία: αν οι αναρχικοί είναι οι ναζί και οι μπάτσοι οι αθώες Εβραιοπούλες που κατευθύνονται στους φούρνους, γιατί στην Ελλάδα οι μπάτσοι συνεργάζονται συστηματικά με τους πραγματικούς ναζί; Λίγα δείγματα της συνεργασίας με παρακρατικούς νεοναζί εδώ, εδώ, εδώ, εδώ, εδώ και μερικά δείγματα γραφής των παρακρατικών εδώ. Δεκταί γίνονται μόνο σοβαραί απαντήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Άντε φτιάξε καμιά σπανακόπιτα κυρά μου, που έχεις και άποψη! Όταν σε είχαμε στη ΦΙΣ μια χαρά μας έγλειφες, τώρα που καταλάβαμε τι κομπλέξα που είσαι και σε διώξαμε βγάζεις όλη τη χολή σου. Σούργελο.

Ανώνυμος είπε...

καθιστε να συννεονηθουμε

1)Υπαρχει η θεωρια που διακινειται απο την αγαπημενη των τρομοκρατων πατσαβουροτυπια ειναι πως οι μπατσοι γουρουνια δολοφονοι ειναι αυτοι που σπανε για να δρουν ως προβοκατορες. Να υποθεσω πως η κρατικη βια κετεβαζει 5000 αντερκοβερ μπατσους να σπανε το κεντρο.
2)Συνεργασια μπατσων χρυσης αυγης. Ακομα και αν ηταν ετσι οι ζημιες που εχει προκαλεσει η δραση της χρυσης αυγης ειναι απειροελαχιστες σε σχεση με τις ζημιες της ακροαριστερης τρομοκρατιας η οποια αρχισε να οπλιζεται. εμενα με τρομαζει εξισου πως η ακροαριστερη τσογλαναρια σπονσοραρεται απο ολα τα ΜΜΕ, τους Λακηδες και τους Μακηδες με θεαματικοτητες 40% και βαλε

Roark είπε...

Θα παρακαλούσα να μην αρχίσει νέος γύρος προβοκατόρικων απαράδεκτων ύβρεων. Η ΦΣ δεν εκφράζεται από ανώνυμες προβοκάτσιες.

Ανώνυμος είπε...

Οι προβοκάτσιες σε μάραναν, τρομάρα σου. Δεν κοιτάς το τσαρδί σου λέω γω, που έχουν μαζευτεί όλοι οι χουντικοί. Νόμιζα ότι εχθρός σας είναι το κράτος, αλλά απ' ό,τι φαίνεται, ζείτε ακόμα στον ψυχρό πόλεμο, βλέποντας παντού τον εξ ανατολών κίνδυνον.

Αθήναιος είπε...

Η σπανακόπιτα δεν είναι βρισιά και στη Συμμαχία οι άντρες δεν φοράνε φούστες, όποιος βρήκε το κουράγιο να υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη δεν κολώνει στο να σχολιάσει ή και να βρίσει επώνυμα. Αυτά είναι γνωστά σε όλους.

Ανώνυμος είπε...

Ο Παττακός ήταν κι αυτός φιλελεύθερος; Ρωτάω γιατί έχω μπερδευτεί...

Roark είπε...

Ο Φιλελευθερισμός φυσικά και δεν είναι εχθρός του κράτους! Είναι εχθρός του κρατισμού. Η απόσταση είναι αβυσσαλέα.

Yellow Kid είπε...

Μάγκες, εδώ δεν μιλάμε για προβοκάτσια. Αλήθεια είναι ότι βίντεο με χρυσαυγίτες και Μάτ έχουν ανέβει πάρα πολλά για να συνεχίσουμε να κάνουμε την παλαβή.

Ανώνυμος είπε...

@σαρδαναπαλος
ΟΑΚΚΕ=μαλλον ασημαντο κομμα με αοριστη ιδεολογικη βαση οποτε οχι ιδιαιτερα σημαντικος συμμαχος στον φιλελευθερισμο
Ουρανιο Τοξο=Μια απο τα ιδια
Γαμοι των Γκει= Η αποψη μου ειναι οτι οι γαμοι δεν ειναι υποθεση του κρατους (αν και για εμενα τιποτα δεν ειναι υποθεση του κρατους), αλλα μονο και μονο οτι συγγενεις 10ου βαθμου (ειρωνικος ο αριθμος) κληρονομουν την περιουσια ομοφυλοφιλου χωρις την θεληση του θανοντος με κανουν συμπαθη στο κινημα τους
Αποποινικοποιηση της φουντας=Διαφωνω καθετα. Το κρατος δεν μπορει να σε προστατευσει απο τα ναρκωτικα με κανεναν τροπο. Ιδου μια φιλελευθερη αποψη πανω στο θεμα: http://mises.org/liberal/ch1sec11.asp
Οσο για τον Βαλλιανατο ή τον Γουσετη δεν εχω ιδεα τι εννοειτε ως πολιτικη απαξιωση. Εννοειτε την (ατυχη) συνεργασια του Βαλλιανατου με το ΠΑΣΟΚ;
Οσον αφορα τους μπατσους τους εχω ικανους να κανουν τετοια επισοδεια αλλα δεν ειναι μονο αυτοι, ειναι καλομαθημενοι αστοι που το παιζουν αναρχικοι, κοινοι κακοποιοι, μεταναστες, ναρκομανεις,βαρεμενοι μεσοαστοι φοιτητες-κομματοσκυλα που βγηκαν να τα σπασουν...Φυσιολογικοι νεοι δεν ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ! (Και νομιζω οτι εχω δικαιωμα να το λεω). Και οντως αν η Χρυση Αυγη εκανε το 1/100 των καταστροφων που εγιναν υπο την ιδεολογικη καλυψη του "προοδευτισμου" (και πιθανον να εβαλαν και αυτη την κουκουλα τους και να το "ριξαν" εξω) θα ουρλιαζαν στα παραθυρα οι Λαζοπουλοι να φερουν τους μπατσους.

@nefelikas
αν και τρολιζετε ολιγον, φαινετε πως για εσας σοσιαλισμος δεν ισουται με κρατισμο.
Ειχα ενα αρκετα εντονο "διαλογο" με troll αν το περιεχομενο αυτων των κειμενων ειναι ουτοπικος σοσιαλισμος
http://www.polyarchy.org/
Αναμενω την γνωμη σας.

@Ανώνυμος 29/12/08 14:01
Σας προτεινω και εσας τις παραπανω σελιδες.

@Nievskii
Το παραξενο (οπως παρατηρησε ιδιωτικος αστυνομικος φιλος του πατερα μου) ειναι πως οι περισσοτεροι εν ενεργεια μπατσοι διοριστηκαν επι "προοδευτισμου" (ΠΑΣΟΚ). Εσεις πως θα εξηγησουσατε το περιεργο αυτο φαινομενο; Μηπως το τοτε κατεστημενο δημιουργησε συμμαχιες σε μη "προοδευτικους" χωρους ή ηταν τοτε μπατε ολοι αλεστε;
Μαλλον οσοι διαλεγουν το συγκεκριμενο επαγγελμα εχουν μια εμφυτη συμπαθεια σε αυτες τις ιδεολογιες. (φασισμος, ναζισμος...)

Ανώνυμος είπε...

Στο φτωχό μυαλό του Λιναρδάτου το 'Σύστημα' είναι η ... 'ημι-σοσιαλιστική κοινωνία' της Ελλάδας! Τι να πεί κανείς εδώ, μόνο να χαμογελάσει μπορεί.


Κατα τ'άλλα τα posts του Nefelikas και Nievskii παραπάνω.

Ανώνυμος είπε...

Λιναρδάτε, ρε ουστ!

Ανώνυμος είπε...

Θα ήταν απολαυστική μια ανάλυση αλα-Linardatos (ή, έστω, αλα-Chrysotheras) των riots του Los Angeles και ποιες ήταν οι 'βασικές αλήθειες' πίσω από εκείνες. Ή του Brixton ή της Copenhagen ή του Bradford ή ...

Αλλά ο άνθρωπος τά 'χει βέβαια χαμένα: να μια βασική αλήθεια. Φταίει η κρίση, φταίει το ότι είναι τραπεζίτης και μάλιστα ελληνοαμερικάνος, φταίει το ψευτο-φιλελεύθερο e-roosters που τον φιλοξενεί... Δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Ας είναι καλά ο Nievskii που σώζει τα προσχήματα αυτού του φιλελεύθερου ιστότοπου. Αλλιώς εύκολα θα τον συνέχεε κανείς με θεωρητικό ιστότοπο του νεοναζισμού.

Ανώνυμος είπε...

Σοβαρά τώρα και χωρίς καμία διάθεση τρολαρίσματος, το πρόβλημα μου δεν είναι τόσο οι ιδεολογικές θέσεις που προάγει το e-chicken, όσο η ποιότητα των επιχειρημάτων που χρησιμοποιούνται για να τις στηρίξουν. Έχουμε κάθε δικαίωμα να διαφωνούμε και οι μεν και οι δε, όπως και έχουμε κάθε δικαίωμα να προσπαθούμε να πείσουμε για την ορθότητα της σκέψης μας. Αλλά το να επιστρατεύουμε μπαμπούλες του ναζισμού και του σταλινισμού για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα είναι κομματάκι φτηνό - όπως και να το κάνουμε. Όπως και το να διαστρεβλώνουμε εντελώς την πραγματικότητα προς όφελος μιας πετριάς που κάποτε φάγαμε στο κεφάλι. Οι αστήρικτοι αφορισμοί του παρόντος άρθρου (και αρκετών άλλων που έχουν δημοσιευτεί εδώ πρόσφατα) το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να προκαλούν αντίστοιχους αφορισμούς και ειρωνεία από το αντίπαλο στρατόπεδο.

Οι διενέξεις μεταξύ άπλυτων κρατικοδίαιτων και κρυπτοφασιστών λαμόγιων μπορούν να αποφέρουν άφθονο γέλιο στον περαστικό αναγνώστη, και ενίοτε μία απειροελάχιστη ποσότητα τροφής για σκέψη. Τίποτα παραπάνω όμως. Εφόσον θέλουμε να κάνουμε διάλογο λοιπόν, ας αφήσουμε στην άκρη τις παρωπίδες και τα στερεότυπα κι ας κοιτάξουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Και - κυρίως - να προτείνουμε ρεαλιστικές και δίκαιες μεθόδους για να λύσουμε το πρόβλημα.

Εκτός αν το μόνο που μας νοιάζει είναι τα βραχυπρόθεσμα και προσωρινά κέρδη που μπορούμε να αποκομίσουμε πάνω σε μία τέτοια αναμπουμπούλα. Οπότε πάσο και πίσω στα χαρακώματα...

Καλή χρονιά και καλά μυαλά. Για όλους μας.

Athena Smith είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Athena Smith είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Athena Smith είπε...

Δεν καταλαβαινω τι εννοειτε με την αναφορα σας στο ΣΑΜΙΝΑ και στις φωτιες. Μπορει καποιος να το ερμηνευσει απο δυο πλευρες...

Ανωνυμε 22:34
Οι ταραχες ατο Λος Αντζελες αρχισαν απο συμμοριες. Κατοπιν η ψυχολογια του οχλου εμπλουτισε το «παρτυ» με παμπολλους «αδικημενους.» Η αστυνομια στο τελος ειδε οτι δεν μπορουσε να τους ελεγξει και αποσυρθηκε ωστε να περιορισει τα εκτροπα στο νοτιο και κεντρικο μερος της πολης. Πολλοι και τοτε μιλησαν για οργη κτλ. Ποια οργη οταν υπαρχουν εκατονταδες φωτοιγραφιες που δειχνουν τα χαμογελαστα προσωπα αυτων που λεηλατουσαν και εκλεβαν απο μαγαζια επίσης φτωχων συμπολιτων τους; Απο που κι ως που καταληξαμε στο συμπερασαμ οτι οι αδικημενοι και οι φτωχοι τα σπανε; Στο Λος Αντζελες, οταν η αστυνομια απεσυρθη απο τις μη ελεγχομενες πια περιοχες, οι μονοι ανθρωποι που επενεβησαν για να σταματησουν τους εγκληματιες ηταν οι ιδιοι οι κατοικοι αυτων των περιοχων. Φτωχοι, ως επι το πλειστον μαυροι, ως επι το πλειστον ανεργοι.


Τελος για την αστυνομια εχω να πω οτι προσφερουν σοβαροτατο εργο σε καθε κοινωνια. Ας μη κολλαμε στους λιγους διεφθαρμενους που συνεχεια μας τους δειχνουν τα ΜΜΕ λες και ειναι ο κανονας. Διεφθαρμενοι υπαρχουν σε ολα τα επαγγελματα. Η μονομερης οργη εναντιον τους με εχει αφησει αφωνη. Οργη που αρχισε πριν καν βγουν τα αποτελεσματα της βαλλιστικης ερευνας. Μιλησαν για δολοφονια και εν ψυχρω εκτελεση χωρις να εχει αποδειχθει δολος.Πόσοι απο μας οργιστηκαμε οταν ειδαμε αστυνομικο τυλιγμενο στις φλογες; Οχι απο ατυχημα βεβαια. Ποσοι απο μας οργιστηκαμε οταν στο παρελθον σκοτωθηκαν αστυνομικοι σε ωρα καθηκοντος; Ποσοι απο μας πηγαμε στην κηδεια τους; Βρεθηκε κανεις να οργανωσει καμια διαδηλωση συμπαραστασης στην οικογενεια του σκοτωμενου;
Ουτε ενας.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

@ nefelikas
"Το μόνο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι από πού ακριβώς προκύπτουν οι "βασικές αλήθειες" όπως ότι ο λόγος που διαδηλώνουν όλοι αυτοί εκεί έξω είναι επειδή θέλουν να γίνουν αργόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι σε μία σοσιαλιστική (!) οικονομία..."

Δείτε το σχόλιο του pelerin παρακάτω.

@ 29/12/08 14:01, Ανώνυμος
"Λείπει από την πολιτική σκηνή ένας φιλολαϊκός οικονομικά και πολιτικά φιλελευθερισμός"

Υπάρχει και λέγεται Νέα Δημοκρατία, και ακολουθεί την φιλολαϊκή οικονομική πολιτική που θέλετε, αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες με ρυθμούς που πλησιάζουν το 10% το χρόνο, δηλαδή ρυθμούς τριπλάσιους από τους ρυθμούς ανάπτυξης

@ pelerin

Διάβασα το σχόλιο σου στο προηγούμενο ποστ και είναι πολύ καλό. Ειδικά όταν εισάγεις και την ανάλυση του Λακάν.
Και μάλλον ούτε και να βασιλεύουν δεν θέλουν, μια νταντά θέλουν οι κατά τα άλλα ευαισθητοποιημένοι πολίτες να τους περιποιείται.

@ Αθήναιος

"Δεν θα αναφερθώ καν στο γεγονός ότι θεωρώ προσβλητική για τη μνήμη των θυμάτων του ναζισμού την αναλογία που χρησιμοποιείται στο κείμενο μια αναλογία που με τον πλέον σχιζοφρενικό τρόπο ο χρήστης της απορρίπτει επί της ουσίας στο υστερόγραφο"

Το έβαλα έτσι για να δείξω ότι όλο το σπάσιμο και οι ταραχές δεν σημαίνουν και απαραιτήτως εναντίωση στο σύστημα. Πολλές φορές είναι εκφράσεις αποδοχής του.

"Θα σταθώ όμως στη γενίκευση και την αναφορά στην ελληνική νεολαία χωρίς ο συγγραφέα να μπει καν στον κόπο να ορίσει ποιους ακριβώς προσδιορίζει ως νεολαίους. Ποια είναι η νεολαία αυτή; Ποια ηλικιακή γκάμα καλύπτει; Ποιες είναι οι περιστάσεις στις οποίες έχει εκδηλωθεί μαζικά ώστε να μπορεί να αποτιμηθεί ως σύνολο."

Εννοώ όλους αυτούς που διαδηλώνουν τελευταία.

@ Nievskii

Δεν επιδοκιμάζουμε τις όποιες πράξεις παράνομης βίας της αστυνομίας. Η διαφορά όμως είναι ότι τις παρανομίες τις αστυνομίας όλοι τις στηλιτεύουν ενώ τις παρανομίες των διαδηλωτών έμμεσα ή άμεσα επιδοκιμάζονται ή δικαιολογούνται. Αυτό δημιουργεί την ανάγκη για τα άρθρα που γράφονται εδώ.

@ 29/12/08 22:34, Ανώνυμος
"Ας είναι καλά ο Nievskii που σώζει τα προσχήματα αυτού του φιλελεύθερου ιστότοπου. Αλλιώς εύκολα θα τον συνέχεε κανείς με θεωρητικό ιστότοπο του νεοναζισμού."

Κάθε φορά που ακούτε κάτι και δεν σας αρέσει αμέσως πετάτε το ναζιστής κτλ. Είναι ο εύκολος τρόπος για να διακόψετε μια συζήτηση και να αποφύγετε επιχειρήματα που δεν μπορείτε να αντικρούσετε.

Αλήθεια γιατί, επαναλαμβάνω, μια νεολαία, και γενικότερα μια κοινωνία, παραμένει βουβή και μάλλον αδιάφορη για τον άδικο θάνατο 80 ατόμων (βλέπε Σάμινα) ή 65 ατόμων (πυρκαγιές 2007) και μετά καίει το σύμπαν πριν ακόμη εξακριβωθούν οι συνθήκες κατά τις οποίες πεθαίνει ένας;

Μάλλον θα είναι ναζιστικό ερώτημα και δεν θέλετε να απαντήσετε.

@ nefelikas
"Οι διενέξεις μεταξύ άπλυτων κρατικοδίαιτων και κρυπτοφασιστών λαμόγιων..."

Μπορείτε να μας πείτε τις μας κάνει κρυπτοφασίστες;

@ Athena Smith
"Δεν καταλαβαινω τι εννοειτε με την αναφορα σας στο ΣΑΜΙΝΑ και στις φωτιες. Μπορει καποιος να το ερμηνευσει απο δυο πλευρες... "

Είναι δυο παραδείγματα που είχα δώσει σε ένα προηγούμενο ποστ. Στην περίπτωση της Σάμινα η ελληνική δικαιοσύνη μετέτρεψε τα αδικήματα σε πταίσματα και στην περίπτωση των πυρκαγιών το κράτος έδειξε πρωτοφανή ανικανότητα που στοίχισε δεκάδες ζωές. Αν ανατρέξετε στην δημοσιογραφία της εποχής θα δείτε λεπτομέρειες.

Dorotheos είπε...

"Κάθε φορά που ακούτε κάτι και δεν σας αρέσει αμέσως πετάτε το ναζιστής κτλ."

Τώρα μάλιστα! Παραπάνω διαμαρτύρεται κάποιος που παρoμοιάζει τα Greek riots με το Kristallnacht των ναζί στη βάση μερικών 'αληθειών' (αυταπόδεικτων, άραγε;) που ο ίδιος αποδέχεται as a matter of fact και μάλιστα με δογματικό τρόπο. Και πάνω σε αυτές τις 'αλήθειες' χτίζει μια δήθεν βαθυστόχαστη ανάλυση και εξάγει το εξίσου βαθυστόχαστο συμπέρασμα του τίτλου.

Αυτά δεν είναι αναλυτική σκέψη, αυτά είναι απωθημένα, προσωπικά και πολιτικά.

DennisV είπε...

"Formerly a follower of the doctrine of Fascism, a vicious political philosophy of a militarist totalitarianism. Nowadays, the word Fascist refers to anyone who annoys you, even slightly."

Uncyclopedia

Aυτο που πρεπει να καταλαβουμε ειναι πως ο φασισμος ειναι μια πολυ συγκεκριμενη ιδεολογια και οχι ευκολο buzzword για να επιτιθεσαι στον αντιπαλο σου! Πολυ φοβαμαι πως οταν ο (πραγματικος) φασισμος ελθει κανεις δεν θα ξερει τι ακριβως ειναι, αρα δεν θα του αντισταθει. Π.χ. Η οικονομικη μας πολιτικη θα ελεγα πως μοιαζει πολυ με την πολιτικη του φασισμου.

The economics of fascism refers to the economic policies implemented by fascist governments. Fascism is an authoritarian, nationalist and corporatist ideology, but there is no single established definition of fascism.[1][2][3][4][5][6][7][8][9] This, in addition to the fact that fascist ideologies rarely concern themselves with economic issues, poses serious obstacles to any comparative study of the economics of fascism.

Nevertheless, some scholars and analysts argue that there is an identifiable economic system in fascism that is distinct from those advocated by other ideologies, comprised of essential characteristics that fascist nations shared.[10] Others argue that while fascist economies share some similarities, there is no distinctive form of fascist economic organization.[11] A few see echoes of fascist economic policies in the modern welfare state,[12] in the expanding imperial power of United States-based transnational capitalism,[13]in neo-corporatist relationships between the state and private enterprise,[14] and in the economic policies of social democracy.[15]
Wikipedia

Εσεις τι λετε

Ανώνυμος είπε...

@ 29/12/08 14:01, Ανώνυμος
"Λείπει από την πολιτική σκηνή ένας φιλολαϊκός οικονομικά και πολιτικά φιλελευθερισμός"

Υπάρχει και λέγεται Νέα Δημοκρατία, και ακολουθεί την φιλολαϊκή οικονομική πολιτική που θέλετε, αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες με ρυθμούς που πλησιάζουν το 10% το χρόνο, δηλαδή ρυθμούς τριπλάσιους από τους ρυθμούς ανάπτυξης


Δηλαδή πιστεύεις ότι ο κρατισμός είναι φιλολαϊκή οικονομική πολιτική? Ή νόμισες ότι αυτό πιστεύω εγώ?

Unknown είπε...

Λυπάμαι αλλά η απάντηση στο ερώτημά σου είναι εύκολη. Και στο Σάμινα η κοινή γνώμη ήταν πολύ αναστατωμένη αλλά και στις πυρκαγιές. Αλλά η κινούσα δύναμη σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν διαφορετική, όπως και η σημασιολογία του γεγονότος αυτού καθ εαυτού. Λυπάμαι που στο λέω αλλά κάνεις εντελώς λάθος συγκρίσεις αλλά ξέρω ότι είναι αναμενόμενο.
Βέβαια όντως τα επεισόδια είναι η παρενέργεια του ξεσπάσματος και όχι το ίδιο το ξέσπασμα. Καλό θα ήταν να μην τα συγχέεις, άλλωστε οι απόψεις περί της κινούσας δύναμης πίσω από τα επεισόδια διίστανται.
Τα υπόλοιπα περί νεολαίας, σοσιαλισμού και η παραφιλολογία της κρατικοδίαιτης οικονομίας κοκ αποτελούν απλά το κλασικό παραλήρημα που ακούγεται εδώ γύρω για να στηρίξει απόψεις οι οποίες είναι υπεύθυνες για όσα συμβαίνουν και όχι η λύση όσων συμβαίνουν.

Nievskii είπε...

Η παρουσία ναζί ανάμεσα στους έλληνες μπάτσους ήταν μια σημειολογική παρατήρηση όσον αφορά την ταύτιση αναρχικοί=ναζί & μπάτσοι=εβραίοι που οδηγούνται στους φούρνους ως πρόβατα επί σφαγήν. Είναι λίγο πολύ αναμενόμενο ότι κάποιος που πάει να γραφτεί στα σώματα ασφαλείας το πιο αριστερό που θα είναι είναι ΠΑΣΟΚ – αυτό απάντηση για το πότε προσελήφθει ο καθένας. Βέβαια, όπως είπε και ο Μαργαρίτης Τζίμας, υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, ο ειδικός φρουρός προσελήφθει το 1999 επί ΠΑΣΟΚ. Για κάποιο περίεργο όμως λόγο ο εν λόγω ειδικός φρουρός ήταν ακροδεξιός – όσο πατάει η γάτα, βέβαια. Αυτό που δεν είναι αναμενόμενο είναι ότι ακροδεξιός ή ζαμανφουτιστής, όταν δουλεύεις για το κράτος πρέπει να κάνεις την δουλειά σου.

Για το γεγονός της ύπαρξης παρακράτους δεν έχω σκοπό να συζητήσω εδώ, νομίζω δεν είναι και το θέμα μας. Να πω μόνο ότι το ελληνικό παρακράτος εμπλέκεται - όπως και πολλοί αναρχικοί - στο οργανωμένο έγκλημα όπως ληστείες τραπεζών κλπ. και προκαλεί σοβαρή οικονομική ζημιά. Και βέβαια σημαντικός παράγοντας του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα είναι οι μπάτσοι. Δείτε λ.χ. της περίπτωση της δολοφονίας Μπάμπη Λαζαρίδη πριν λίγες μέρες, ο οποίος Λαζαρίδης πέρυσι είχε κατηγορηθεί ότι είχε στείλει πρώην υπαξιωματικό του πολεμικού ναυτικού - ο οποίος είχε προμηθευτεί το όπλο του από αστυνόμο! - να δολοφονήσει τον Βουτυράκο. Το μαγαζί του Λαζαρίδη ήταν πάντα γεμάτο με μπάτσους και μάλιστα είχε και για προσωπική του ασφάλεια εν ενεργεία μπάτσους ως σεκιούριτυ, ενώ πρόσφατα ο Λαζαρίδης είχε καταγγείλει ότι τον απειλούσε αστυνόμος που ήταν στην φρουρά υπουργού. Πράγμα όχι άγνωστο για την αστυνομία, αφού πάλι αστυνόμος που ήταν στην φρουρά του βουλευτή Φθιώτιδαςτης ΝΔ Καλήωρα πριν 1-2 χρόνια είχε κατηγορηθεί ότι συμμετείχε σε συμμορία που λήστευε τράπεζες.

Συνελόντι ειπείν το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη επαγγελματικής αστυνομίας. Αν η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει την δουλειά της να μην την πληρώνουμε. Υπάρχουν οι ακροδεξιοί, και τα ΜΜΕ που αναπαράγουν τον λόγο της ακροδεξιάς, που θέλουν περισσότερη αστυνομική βία, υπάρχουν οι αριστεροί που θέλουν λιγότερη/καθόλου αστυνομική βία, υπάρχουν και οι λογικοί άνθρωποι που θέλουν επαγγελματική αστυνομία. Και αυτό δυστυχώς απουσιάζει. Πάντως αθώες εβραιοπούλες οι Έλληνες μπάτσοι δεν είναι. Είναι κακοί επαγγελματίες και όσοι τους δικαιολογούν είναι κατά βάση οπαδοί των προσοδοθηρικών συντεχνιών και του διαλυτικού ρόλου που παίζουν αυτές στην κοινωνία.

Nievskii είπε...

Να σχολιάσω και άλλη μια αμερικανιά που διέκρινα στο κείμενο, ότι δηλαδή τα ελληνικά ΜΜΕ είναι αριστερά, ανάμεσα στα άλλα γιατί έχουν πρώην αριστερούς για δημοσιογράφους. Εκτός του ότι αποτελεί αυτούσια μεταφορά της αμερικάνικης θεωρίας περί liberal bias, αποτελεί μια κλασική περίπτωση παρεξήγησης του ρόλου των ΜΜΕ. Επειδή όμως εδώ δεν είναι η εκπομπή του Rush Limbaugh για να καταγγείλουμε το liberal κατεστημένο, ας πούμε και δυο πράγματα. Πελάτες των ΜΜΕ δεν είναι οι ακροατές/θεατές/αναγνώστες. Πελάτες των ΜΜΕ είναι οι διαφημιστές που αφήνουν τα λεφτά τους στα ΜΜΕ. Το εγώ είμαι πελάτης και πληρώνω ειλικρινά είναι αδιάφορο για τηλεόραση που δεν είναι συνδρομητική. Και αποτελεί και απαράδεκτη προσπάθεια για φίμωση του τύπου: εσύ θα λες ότι μου αρέσει αν είναι αρκετά δεξιό/ακροδεξιό! Βέβαια, το ότι τα κανάλια λ.χ. καλούν τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, ενός κόμματος που δεν έχει ξεπεράσει τους 1000 ψήφους, να μιλήσει για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα έπρεπε να μας προβληματίζει για το liberal bias.


Τώρα αν μιλάμε για τα ελληνικά ΜΜΕ, ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Υπάρχουν πράγματι κάποιοι παρουσιαστές που είναι πρώην αριστεροί-και πιο συγκεκριμένα μέλη του ΚΚΕ ή του Ρήγα(ΚΚΕ-εσ): Πρετεντέρης, Τσίμας, Τρέμη, Κύρτσος. Υπάρχει δημοσιογράφος που είναι γιος πρώην υπουργού της ΝΔ και πρώην αρχηγός της ΟΝΝΕΔ: ο Χατζηνικολάου. Υπάρχουν πρώην υποψήφιοι με τη ΝΔ ή δεδηλωμένοι οπαδοί της ΝΔ: Αυτιάς, Κούικ, Τράγκας, Πιπιλή, Σόμπολος, Πορτοσάλτε. Υπάρχουν πρώην δημοσιογράφοι και πρώην/νυν βουλευτές/υπουργοί της ΝΔ: Ρουσσόπουλος, Ντινόπουλος. Ο Κύρτσος εκτός από πρώην αριστερός ήταν και διευθυντής της εφημερίδας που εκδίδει η ΝΔ – στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη που εξέδιδε τον Ελεύθερο Τύπο πλειοψηφία έχει η ΝΔ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι δημοσιογράφος, ο Αντώναρος, και ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού ο Ανδριανός είναι δημοσιογράφος. Για την ακρίβεια, πάνω από 200 δημοσιογράφοι απασχολούνται σε μετακλητές θέσεις του δημοσίου σε διάφορα υπουργεία. Το ποσοστό είναι καταπληκτικό αν σκεφτεί κανείς ότι δεν θεωρούνται δημοσιογράφοι όλοι όσοι ασκούν την δημοσιογραφία, αλλά μόνο οι παλιοί επαγγελματίες που βγαίνουν και στα κανάλια και έχουν αρκετό βύσμα να γραφτούν στην ΕΣΗΕΑ. Εν όλω η ΕΣΗΕΑ νομίζω ότι έχει γύρω στα 1500-2000 μέλη. Δηλαδή το 10% των δημοσιογράφων απασχολούνται με κομματικά κριτήρια από τη ΝΔ. Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, αλλά δεν βλέπω το νόημα.

Θα συμφωνήσω με την δεύτερη παρατήρηση εν μέρει: το 70% των ΜΜΕ δεν θα υπήρχαν χωρίς την άμεση ή έμμεση ενίσχυση του κράτους. Είναι οι εκφραστές και τα μέσα μιας άλλης κρατικοδίαιτης συντεχνίας συμφερόντων. Πρώτον, δεν είναι το 70%, αλλά το 100%. Τα μεν κανάλια συντηρούνται και ας είναι ελλειματικά γιατί οι ιδιοκτήτες του παίρνουν κρατικές δουλειές με τις κατασκευαστικές ή άλλες εταιρείες τους, οι δε εφημερίδες επειδή έχει κοπεί η ιδιωτική διαφήμιση ζουν από την κρατική. Το λογικό άλμα δεν μπορώ να καταλάβω όμως. Κρατικοδίαιτος=αριστερός. Δεν υπάρχουν κρατικοδίαιτοι δεξιοί; Η Sarah Palin που έχει ξεσκιστεί
να παίρνει λεφτά από το κράτος αριστερή είναι; Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι οι Λαμπράκης/Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης (μεγάλος χρηματοδότης της ΝΔ σύμφωνα με τον «αριστερό» Κύρτσο, Κοντομηνάς/RTL, Κυριακού, Αλαφούζος αριστεροί είναι; Ας είμαστε λίγο σοβαροί νομίζω...

Nievskii είπε...

Οργη που αρχισε πριν καν βγουν τα αποτελεσματα της βαλλιστικης ερευνας. Μιλησαν για δολοφονια και εν ψυχρω εκτελεση χωρις να εχει αποδειχθει δολος.

Για το ελληνικό ποινικό σύστημα ενδεχόμενος δόλος υπάρχει από την στιγμή που τράβηξε ο μπάτσος το όπλο του και πυροβόλησε. Είναι αδιάφορο όμως αν υπάρχει δόλος ή όχι. Γιατί το ότι πυροβολείς και σκοτώνεις έναν 15χρονο που πίνει τον καφέ του είναι ήδη πολύ σοβαρό. Βλέπετε, εγώ τώρα είμαι στον στρατό. Απαγορεύεται στην σκοπιά να πάρω το όπλο μου και να πυροβολήσω. Απαγορεύεται να πυροβολήσω απευθείας ακόμα και αν δέχεται επίθεση το φυλάκιο. Υπάρχουν κανόνες όπως καταλαβαίνετε. Στον στρατό που έχει 130,000 κόσμο και άπειρα στρατόπεδα και σκοπιές σχεδόν ποτέ δεν έχουμε περιστατικά πυροβολισμών. Ο λόγος είναι ότι όποιος πυροβολήσει τιμωρείται.

Οι κανονισμοί, βέβαια, είναι εξίσου αυστηροί για τους μπάτσους. Αλλά εκεί δεν τηρούνται. Ευκαίρως-ακαίρως, την περίοδο 2003-2007 στην Ελλάδα 99 μπάτσοι τράβηξαν πιστόλι και πυροβόλησαν και πέθαναν 12 πολίτες. Ένας αποτάχθηκε. Όπως αντίστοιχα από 238 καταγγελίες για βιαιοπραγία κατά πολιτών ένας αποτάχθηκε πάλι. Όπως καταλαβαίνετε, οι μπάτσοι στην Ελλάδα είναι ασύδοτοι. Όποιος δεν θέλει να τιμωρούνται οι μπάτσοι για δολοφονίες ας σηκώσει το χέρι του. Τα λοιπά είναι περιττά. Γιατί μέχρι τώρα δεν ακούσαμε ποτέ υπουργό να πει "η αστυνομία είναι κοντά στον πολίτη", όπως και θα έπρεπε σε κάθε κράτος που σέβεται τον πολίτη του. Και τα παιδιά του. Κι ας είναι και από τα Βόρεια Προάστεια. Ακούσαμε όμως από υπουργό να λέει "η πόλη σας ανήκει". Τέτοιοι είμαστε, βέβαια, τέτοια αστυνομία και τέτοιοι πολιτικοί μας αξίζουν. Αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω φταίξει σε κανέναν από αυτούς που βγάζουν τα λυσσιακά τους αυτές τις μέρες. Σε άλλους ίσως. Και δεν έχω καμιά όρεξη να πάω για καφέ και να μαζέψω σφαίρες από τον πρώτο τυχόντα μπάτσο επειδή πίνω καφέ και είμαι από τα βόρεια προάστια.

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας τις συζητήσεις σε αυτό και άλλα μπλογκ μετά τα γεγονότα αυτού του Δεκέμβρη νομίζω πως αναγνωρίζω χονδρικά δυό σχολές σκέψεις (με όλες τις διαφοροποιήσεις εντός τους).

Από την μία μεριά είναι κάποιοι που χρησιμοποιώντας διάφορα αναλυτικά εργαλεία (από νομική επιστήμη ως ψυχανάλυση) προσπαθούν να κατανοήσουν τα γεγονότα και να τα ερμηνεύσουν. Σε δεύτερο βαθμό δε να ασκήσουν κριτική εκεί που σύμφωνα με την ανάλυση τους αρμόζει.

Από την άλλη μεριά έχουμε μια σχολή σκέψης που θεωρεί πως για τα γεγονότα υπάρχει μία και μόνη ερμηνεία την οποία όλοι πρέπει να δεχτούμε χωρίς περαιτέρω συζήτηση. Διότι συζήτηση δεν είναι ούτε η περιπτωσιολογία του στυλ κάποιος στην Πάτρα είδε 2 Χρυσαυγίτες μαζί με τους καταστηματάρχες, ή στο διαδίκτυο έχουν δημοσιευθεί φωτογραφίες μπάτσων μεταμφιεσμένων να τα σπάνε, ούτε οι μανιχαϊστικές προσεγγίσεις του στυλ καλοί φοιτητές - κακοί μπάτσοι. Γενικά η περιπτωσιολογία και οι μανιχαϊστικές προσεγγίσεις δεν αντικαθιστούν την ανάλυση. Νομίζω πως μερικοί αιώνες νεώτερης σκέψης το αποδεικνύουν αυτό.

Αλλά το θέμα του ποστ μου δεν είναι αυτό. Αν τα πράγματα έμεναν εκεί δεν θα έγραφα αυτό το ποστ. Αυτό που με προκαλεί να το γράψω είναι η απαξίωση κάθε άλλης άποψης από την δεύτερη σχολή σκέψης. Όποιος διαφωνεί μαζί μας είναι από βλάκας (τελικά αυτό τείνει να είναι το ελαφρύτερο) μέχρι νεοναζιστής, ακροδεξιός, απόγονος Χιτών και ΕΚΟΦιτών κι ότι άλλο. Πιστεύουν σε μιαν εξ'αποκαλύψεως αλήθεια (η οποία για να είμαστε δίκαιη είναι ο κυρίαρχος λόγος στην ελληνική κοινωνία) την οποία αλήθεια πρέπει όλοι να δεχόμαστε. Με το λεκτικό ή σωματικό ζόρι.

Τέτοια τύφλωση δεν σταματά ποτέ να με εκπλήττει. Κι όλα αυτά με μια προσχηματική επίκλιση διαλόγου, όπου διάλογος είναι συζήτηση αφού συμφωνήσουμε στις παραδοχές της δεύτερης σχολής σκέψης. Αλλιώς είσαι φασίστας κοκ.

Ειλικρινά όλοι αυτοί δεν έχουν ποτέ τους ακούσει για την πραγματικότητα του φασισμού και του κομμουνισμού. Δεν έχουν ακούσει για τις δίκες της Μόσχας, για τις δίκες των Ναζί κατά των αντιφρονούντων. Δεν τους περνάει από το μυαλό μήπως κάνουν το ίδιο, σε ένα άλλο επίπεδο βέβαια, αφού εδώ το διακύβευμα δεν είναι η ζωή μας.

Πρέπει όλοι να λέμε και να πιστεύουμε τα ίδια πράγματα; Πρέπει όλοι να αναλύουμε τα φαινόμενα με τον ίδιο τρόπο; Πόσο ασφάλεια έχει ανάγκη κανείς από θέσφατα και απόλυτες αλήθειες;

Ανώνυμος είπε...

Bασικα ο "φιλελευθερισμος" στις Η.Π.Α. ως πρακτικη ειναι μια μαλλον κεντρωα παρα αριστερη πολιτικη θεωρια. Σε γενικες γραμμες παλευει για πραγματα τα οποια θεωρουνται δεδομενα στην Ευρωπη (δωρεαν υγεια, παιδεια). Σε καμια περιπτωση δεν ειναι Μαρξιανος σοσιαλισμος παντως, μαλλον πολυ μετριοπαθης σοσιαλδημοκρατια. Απο οσα ξερω για τα αμερικανικα μεσα μαλλον και αυτα μετριοπαθη ειναι (τα λεγομενα liberal) (καποιος Ελληνοαμερικανος ισως ξερει καλυτερα). Το γιατι οι σοσιαλιστες αποκαλουνται φιλελευθεροι στις Η.Π.Α., μαλλον περισσοτερο οφειλεται στον Τσομσκυ που θεωρει τον ελευθεριακο σοσιαλισμο του διαδοχο του κλασσικου φιλελευθερισμου ("He is a self-declared adherent of libertarian socialism which he regards as "the proper and natural extension of classical liberalism into the era of advanced industrial society.", Wikipedia, Noam Chomsky). Kατα τα αλλα τετοιο μπερδεμα δεν εξηγειται...

Ισως το οτι πολλοι μπερδευουν τον Μαρξιανο σοσιαλισμο με την κεντρωα ιδεολογια του σοσιαλφιλελευθερισμου οδηγει στο φαινομενο να ψαχνουν ολοι liberal biases. Αλλα αυτο ειναι προσωπικη μου γνωμη...

Athena Smith είπε...

Ναπολεον Λιναρδατος
Αυτο φοβομουν οτι εννοουσατε.
Διαφωνω καθετα.
Αν η αμελεια -ακομα και η εγκληματικη- χαρακτηριζεται ως πταισμα από τον ποινικο κωδικα, τοτε να τα βαλουμε με τον ποινικο κωδικα. Ο οποιος ομως ειναι πανω κατω ιδιος παντου.
Προχθες μιλουσα με εναν αστυνομικο εδω στην Ταμπα για το θεμα του "civil disorder" και μου εδειξε τον εδω κωδικα. Λεηλασιες και καταστροφες περιουσιων μπορουν να χαρακτηριστουν απο misdemeanors ως third degree felonies. Ακομα και στην τελευταια περιπτωση- μου εξηγησε-, ο κατηγορουμενος μπορει να γλυτωσει τη φυλακιση και να παραμεινει ελευθερος με ορους.

Οσο για τις φωτιες, στην Καλιφορνια κατηγορησε κανεις το κρατος οταν επαθαν προπερσυ τις ζημιες που επαθαν; Οταν πυροσβεστες απλως παρακολουθουσαν την εξελιξη; Εφ'οσον δεν μπορουσαν να κανουν τιποτα, δεν εκαναν. Λιγη γνωση να εχει κανεις για το φαινομενο της πυρκαγιας και για το ποσο ισχυρη γινεται οταν φυσαν ανεμοι σε συνδυασμο με ξηρασια, καταλαβαινει τη δυσκολια αν οχι τη ματαιοτητα της προσπαθειας πυροσβεσης.
Μαθαμε να κατηγορουμε το κρατος για παντος ειδους προσωπικη αμελεια.
Ακομα και για τα ατυχηματα που εχουμε στους δρομους, δε φταιμε εμεις, το κρατος φταιει.

Ανώνυμος είπε...

πιστευει πραγματικα κανεις πως δεν υπαρχει αντιστοιχο liberal bias στη Ελλαδα?

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το πόσο αριστεροκρατούμενα είναι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα απάντησε ήδη με εκτενές σχόλιο ο Nievskii. Το επιχείρημα του άρθρου περί "γενιάς" που ελέγχει τα μέσα και άρα τα μέσα αβαντάρουν την αριστερά είναι τόσο γελοίο που δεν αξίζει καν απάντησης. Εκτός αν έχουμε φτάσει να θεωρούμε αριστερά τον Άδωνη Γεωργιάδη και τους λοιπούς νοσταλγούς της χούντας που μονίμως φιγουράρουν σε πάνελ από τα οποία απουσιάζει σχεδόν πάντα οποιαδήποτε φωνή αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τον αφορισμό ότι οι εξεγερμένοι νέοι απλά επιδιώκουν περισσότερο κράτος και μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα του δημοσιοϋπαλληλικού βολέματος, παραμένει εντελώς αστήρικτος. Δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε τις αυθόρμητες διαδηλώσεις του τρέχοντος μήνα με τις κομματικά καπελωμένες διαμαρτυρίες συνδικάτων και άλλων φορέων, ανεξάρτητα από το πόσο δίκαια ή μη κρίνουμε τα αιτήματα της ελληνικής αριστεράς για δωρεάν υπηρεσίες που οι πολίτες ήδη πληρώνουν εδώ και χρόνια (και συνεπώς δικαιούνται). Επιτέλους, καταλάβετε ότι αυτοί που αντιδρούν στο σαθρό και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας (με τους κουμπάρους, τους ηγούμενους, τους μπάτσους-πιστολέρο, κλπ) ΔΕΝ ανήκουν κατ' ανάγκην σε ένα κοινό ιδεολογικό πλαίσιο ούτε έχουν καμία όρεξη να μετατραπεί η χώρα που ζουν σε σοβιετική "δημοκρατία". Είναι τόσο ανόητο αυτό σαν κατηγορία όσο και το να δηλώνει κάποιος ότι όποιος συμπαθεί τους αμερικάνους είναι αυτομάτως οπαδός της Palin.

Τέλος, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει η ερώτηση του κυρίου Λιναρδάτου "μπορείτε να μας πείτε τι μας κάνει κρυπτοφασίστες;" που εμμέσως αποδέχεται ότι ο όρος "άπλυτοι κρατικοδίαιτοι" είναι δόκιμος για τους αντιπάλους του φιλελευθερισμού, καθώς και το ότι ο χαρακτηρισμός "λαμόγια" δεν είναι τελικά και τόσο άστοχος για όσους ασπάζονται την ιδεολογία του e-chicken. Πέρασε και δεν ακούμπησε δηλαδή. Πάντως, η αναγόρευση του Γιανναρά σε μέγα φιλόσοφο και το (άλλων εποχών) αντικομμουνιστικό μένος που εκφράζουν πολλά μέλη αυτής της κοινότητας αρκεί για να αποδείξει ότι αν κάτι πάει λάθος με τη λέξη "κρυπτοφασίστες" είναι το "κρυπτό".

Για την εμμονή με το kristallnacht ας μη μιλήσω καλύτερα, καθώς η αληθινή προβοκάτσια του ναζισμού δεν ήταν τόσο οι καταστροφές που σημειώθηκαν τότε όσο η συκοφαντία που αφορούσε τους υπαίτιους αυτών των καταστροφών. Αν υπάρχει κάποια αναλογία με το σήμερα και ψάχνετε να εντοπίσετε τους φασίστες της ιστορίας, απλά αναρωτηθείτε ποιοι είναι όλοι αυτοί που έχουν προσδώσει πολιτική υπόσταση στους μυθικούς "κουκουλοφόρους" και ταυτόχρονα τους ταυτίζουν με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (που ουδεμία σχέση έχει μαζί τους).

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, αλλά εγώ σε όλα τα mainstream κανάλια βλέπω να αναπαράγεται η άποψη ότι όποιος διατηρεί επιφυλάξεις για το πόσο θαυμάσια είναι η πολυπολιτισμικότητα ανήκει στην ιδεολογική παράταξη του Γεωργιάδη και του Καρατζαφέρη. Αυτή είναι η αντικειμενική και ουδέτερη "ενημέρωση" των ΜΜΕ: Διαφωνείς με την πολιτική ορθότητα? Είσαι καρατζαφερικός!

Chrysotheras είπε...

@nefelikas: "Πάντως, η αναγόρευση του Γιανναρά σε μέγα φιλόσοφο και το (άλλων εποχών) αντικομμουνιστικό μένος που εκφράζουν πολλά μέλη αυτής της κοινότητας αρκεί για να αποδείξει ότι αν κάτι πάει λάθος με τη λέξη "κρυπτοφασίστες" είναι το "κρυπτό"."

μάλλον ...νεφελώδη είναι τα πράγματα στο μυαλό σας.

Δεν γνωρίζετε, ίσως, ότι φασισμός και σοσιαλισμός είναι πρώτα ξαδέρφια (για να μην πω δίδυμα αδέρφια) Δυό όψεις του ίδιου νομίσματος. Του κρατισμού!

Διαβάστε και λιγάκι την άποψη της φιλελεύθερης οικονομικής σχολής:
"Why Nazism Was Socialism and Why Socialism Is Totalitarian"

Όσο για το "μένος" μάλλον αντιστρέφεται η μομφή εάν κρίνω από τα "Δεκεμβριανά" γεγονότα...

Ανώνυμος είπε...

@ nefelika

Πραγματικά η σιγουριά των απόψεων σας με συναρπάζει, τόσο εδώ όσο και στο μπλογκ σας. Ιδίως επειδή οι απόψεις σας είναι ένα συνοθύλευμα θέσφατων κοινώς αποδεκτών από τον κυρίαρχο στην Ελλάδα αριστερό λόγο, σε συνδυασμό με μια σειρά από αποφατικά συμπεράσματα (Πχ: είναι τόσο γελοίο που δεν αξίζει καν απάντησης) και με εξυπνακισμούς φοιτητικού αμφιθεάτρου.

Καμμία συγκροτημένη άποψη που να είναι προϊόν ανάλυσης των γεγονότων. Ούτε καν μια συγκροτημένη ιδεολογική βάση. Μια σειρά από αφορισμοί που ίπτανται ανάμεσα στις ιδεολογικές βάσεις τις αριστεράς, χωρίς όμως να γατζώνονται πουθενά. Με μεγάλη ευκολία μπορείτε να πείτε το πιό σταλινικό επιχείρημα και αμέσως να αρνηθείτε τον σταλινισμό. Γιατί σταλινισμός αγαπητέ δεν είναι ένας μουστακαλής πατερούλης που σκοτώνει κόσμο, αλλά η ιδεολογία του μουστακαλή πατερούλη πως μόνο ένας δρόμος υπάρχει για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής ουτοπίας: ο πόλεμος, η φωτιά και η εξαφάνιση κάθε αντίθετης άποψης. Η λογική ότι αφού υποφέρουμε (γιατί έτσι πιστεύουμε εμείς) έχουμε δίκιο και άρα κάθε πράξη μας αυτομάτως δεδικαίωται.

Με την ίδια δε ευκολία μπορείτε να είστε υπέρ ενός αιτήματος και ταυτόχρονα να λέτε ότι είναι συνδικαλιστικά αιτήματα. εκτός αν είστε αντίθετος με τα αιτήματα των τελευταίων χρόνων όπως τα περιέγραψα στο πρώτο μου ποστ.

Εντυπωσιάζομαι λοιπόν από την σιγουριά των απόψεων σας. Πρέπει να κρύβετε πολύ μεγάλο κενό ανασφάλειας με αυτό τον τρόπο. Και είστε και νέος απ'ότι καταλαβαίνω.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

@ rebel@work
"Παραπάνω διαμαρτύρεται κάποιος που παρoμοιάζει τα Greek riots με το Kristallnacht των ναζί στη βάση μερικών 'αληθειών' (αυταπόδεικτων, άραγε;) που ο ίδιος αποδέχεται as a matter of fact και μάλιστα με δογματικό τρόπο."

To έχω είδη ξεκαθαρίσει για το που αρχίζουν και που τελειώνουν οι ομοιότητες του Kristallnacht με τα επεισόδια στην Αθήνα και για τους λόγους που χρησιμοποίησα αυτόν τον όρο.
Θα σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα. Ο γνωστός πολιτικός Πολύδωρας, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι ένα απίστευτο κοίτασμα μπαρουφολογίας. Δεν υπάρχει λογική συνοχή σε αυτά που λέει, μπερδεύει όρους, έννοιες κτλ και στυγνά με ένα ημιμαθή και αναρχικό τρόπο που μου φέρνει στο νου αυτούς τους περίφημους λόγους του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Δεν ξέρω αν λογικός άνθρωπος μπορεί να βγάλει άκρη σε αυτά που ήθελε να πει.

Επειδή και οι δυο "ρήτορες" έχουν το ίδιο μπερδεμένο τρόπο ομιλίας δεν σημαίνει και απαραιτήτως ότι λένε και τα ίδια πράγματα.

Το θλιβερό γεγονός είναι ότι στην διάρκεια των επεισοδίων είδαμε πολλά φασιστοειδή φαινόμενα. Από συνθήματα (βλέπε "μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι") μέχρι και τις ωμές πράξεις βίας.

Αλήθεια τι έγινε με την εξέργεση τώρα; Πάει η επανάσταση διακοπές;

@ 30/12/08 11:45, Ανώνυμος
"Δηλαδή πιστεύεις ότι ο κρατισμός είναι φιλολαϊκή οικονομική πολιτική? Ή νόμισες ότι αυτό πιστεύω εγώ?"

Νόμισα ότι το πιστεύεις εσύ.

@ Darthiir the Abban
"Λυπάμαι αλλά η απάντηση στο ερώτημά σου είναι εύκολη. Και στο Σάμινα η κοινή γνώμη ήταν πολύ αναστατωμένη αλλά και στις πυρκαγιές. Αλλά η κινούσα δύναμη σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν διαφορετική, όπως και η σημασιολογία του γεγονότος αυτού καθ εαυτού. Λυπάμαι που στο λέω αλλά κάνεις εντελώς λάθος συγκρίσεις αλλά ξέρω ότι είναι αναμενόμενο."

Πολύ φοβάμαι ότι έχεις δίκιο. Δεν έχει σημασία το πόσοι πεθαίνουν και γιατί, αλλά το αν οι υπεύθυνοι ανήκουν στις ύποπτες κατηγορίες επαγγελμάτων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας.
Αν τον Αλέξη τον είχε σκοτώσει γιατρός του ΕΣΥ επειδή έτσι του γούσταρε δεν θα είχαμε επεισόδια. Η έκφραση αγανάκτησης και αποτροπιασμού πρέπει να χωράει στα καλούπια του αριστερού κατεστημένου.

@ Nievskii
"Η παρουσία ναζί ανάμεσα στους έλληνες μπάτσους ήταν μια σημειολογική παρατήρηση όσον αφορά την ταύτιση αναρχικοί=ναζί & μπάτσοι=εβραίοι που οδηγούνται στους φούρνους ως πρόβατα επί σφαγήν. Είναι λίγο πολύ αναμενόμενο ότι κάποιος που πάει να γραφτεί στα σώματα ασφαλείας το πιο αριστερό που θα είναι είναι ΠΑΣΟΚ – αυτό απάντηση για το πότε προσελήφθει ο καθένας."

Όπως είπα πριν υπάρχει μια μεγάλη διαφορά στα δυο γεγονότα.
1) Τα γεγονότα που αναφέρεις είναι σαφώς σπανιότερα και σαφώς μικρότερης έντασης.
2) Δεν χαίρουν της κοινωνικής αποδοχής που χαίρει η "εξέγερση"

"Να σχολιάσω και άλλη μια αμερικανιά που διέκρινα στο κείμενο, ότι δηλαδή τα ελληνικά ΜΜΕ είναι αριστερά, ανάμεσα στα άλλα γιατί έχουν πρώην αριστερούς για δημοσιογράφους. Εκτός του ότι αποτελεί αυτούσια μεταφορά της αμερικάνικης θεωρίας περί liberal bias,.."

Τα ΜΜΕ δεν είναι ακροαριστερά. Είναι κεντροαριστερά με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού. Τελευταία δε εισαγάγουν και μπόλικες ποσότητες πολιτικής ορθότητας.
Υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως μερικά από τα ονόματα που αναφέρετε (Πρεντεντέρης, Κύρτσος) αλλά είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

@ Athena Smith

Μια και φέρνετε παραδείγματα από ΗΠΑ, θα σας έλεγα ότι το ίδιο ναυάγιο στις ΗΠΑ θα σήμαινε τουλάχιστον ποινές 20ετίας για τους υπεύθυνους και αποζημιώσεις εκατομμυρίων για τα θύματα. Στην Ελλάδα οι υπεύθυνοι κατηγορήθηκαν για πταίσματα....

Όσο για τις πυρκαγιές καταλαβαίνω αυτό που λέτε. Το καλοκαίρι σατιρίζοντας την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην Κεφαλλονιά με τον επικείμενο σεισμό, σε ένα άρθρο για μια τοπική εφημερίδα είχα καταστρώσει "σχέδιο" όπου οι κάτοικοι ένα λεπτό μετά το σεισμό πρέπει να βγουν στους δρόμους και τραβώντας να μαλλιά τους να ουρλιάζουν "Που είναι το κράτος!"

Το θέμα όμως με τις πυρκαγιές του 2007 δεν είναι αυτό.
Μερικούς μήνες πριν τις πυρκαγιές, η ΝΔ για καθαρά κομματικούς λόγους είχε αποκεφαλίσει την ηγεσία της πυροσβεστικής βάζοντας τα δικά της ανίκανα και ανέμπειρα άτομα.
Κατά την διάρκεια των πυρκαγιών το πυροσβεστικό σώμα όχι μόνο έδειξε την γνωστή ελληνική ανοργανωσιά αλλά βρισκόταν σε σημείο διάλυσής.
Μπορώ να συνεχίσω με τα δραματικά ευτράπελα εκείνου του καλοκαιριού αλλά είναι τόσο πολλά που θα σας παρότρυνα να δείτε τις εφημερίδες της εποχής για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ανώνυμος είπε...

Άντε πάλι με τον Στάλιν... Μήπως κατά βάθος είσαστε ερωτευμένοι με τον πατερούλη; Δεν εξηγείται αλλιώς η εμμονή σας να τον συμπεριλαμβάνετε σε κάθε συζήτηση που αφορά εντελώς άσχετα πράγματα.

Πριν κάνετε κριτική για τις απόψεις όσων διαφωνούν μαζί σας, φροντίστε να στηρίξετε πρώτα τις θέσεις σας. Με στοιχεία και επιχειρήματα, όχι με σαχλαμάρες τύπου "ο Πρετεντέρης είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα". Από τη στιγμή που εκτοξεύει κάποιος μία απίθανη μπαρούφα όπως αυτές του παραπάνω άρθρου οφείλει να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Διαφορετικά, μπορώ κι εγώ να αρχίσω να πετάω δεξιά-αριστερά όποια "αυταπόδεικτη αλήθεια" γουστάρω και να μετατρέπω το διάλογο σε διαγωνισμό μανιχαϊστικού σουρρεαλισμού.

Ευχαριστώ πάντως για το κομπλιμέντο περί νεότητας, το ανταποδίδω.

Nievskii είπε...

Συνεργασια μπατσων χρυσης αυγης. Ακομα και αν ηταν ετσι οι ζημιες που εχει προκαλεσει η δραση της χρυσης αυγης ειναι απειροελαχιστες σε σχεση με τις ζημιες της ακροαριστερης τρομοκρατιας η οποια αρχισε να οπλιζεται.

Πιθανές δολοφονίες από ακροαριστερούς/αναρχικούς μετά την εξάρθρωση της 17Ν τα τελευταία χρόνια είναι μια(1) πριν κάτι χρόνια στην Κηφισιά όπου δολοφονήθηκε ειδικός φρουρός και του άρπαξαν το όπλο. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η οργάνωση και γι'αυτό εναλλάσω τον όρο ακροαριστεροί/αναρχικοί. Δεν έχω στοιχεία για θύματα σε ληστείες που συμμετείχαν αναρχικοί, όπως αντίστοιχα δεν έχω στοιχεία για θύματα σε ληστείες που συμμετείχαν ακροδεξιοί. Έχουν καταδικαστεί αρκετοί και από τις δυο μεριές του πολιτικού φάσματος, πάντως, όπως οι Δημητράκης και Βουτσής από αναρχικούς και Κουσουμβρής και άλλοι από Χρυσή Αυγή.

Αντίθετα, έχουμε άφθονες περιπτώσεις δολοφονιών μεταναστών από ακροδεξιούς. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον Παντελή Καζάκο, που σκότωσε 2 και άφησε 7 ανάπηρους, πυροβολώντας κόσμο στο κέντρο της Αθήνας. Συνήγορος του Καζάκου ήταν ο πρώην υπουργός Μαρκογιαννάκης, αυτόν που έβαλε η ΝΔ πρόεδρο στην επιτροπή της εξεταστικής για το Βατοπαίδι στην Bουλή - αυτή η επιτροπή που διαπίστωσε ότι η ΝΔ δεν έχει μη υποκειμενική ευθύνη. Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο αδελφός του Μαρκογιαννάκη ήταν συνήγορος του Κρητικού που βγήκε στα 10 χρόνια από την φυλακή μετά από φόνο σε ένοπλη ληστεία και δολοφόνησε έναν 21χρονο αριστερό φοιτητή. Πάντα επιτυχίες! Έχουμε τη δολοφονία 20χρονου Αλβανού στην Ζάκυνθο από ακροδεξιό μετά τον αγώνα Ελλάδα-Αλβανία. Την δολοφονία Νιγηριανού από ρατσιστές οπαδούς του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι. Την δολοφονία 17χρονου Αλβανού στο Ρέθυμνο επειδή φορούσε μπλουζάκι με την αλβανική σημαία. Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι, αλλά ένα είναι βέβαιο. Ο φασισμός μας κυκλώνει. Κάποιοι θεωρούν φυσιολογικό η ελληνική αστυνομία να συνεργάζεται με παρανόμους, για να πετύχει ακριβώς τι; Εγώ κάποιον που το θεωρεί φυσιολογικό δεν θα μπορούσα να τον πείσω, αφού εξίσου φυσιολογικό θα το θεωρούσε να υπήρχαν και τάγματα θανάτου στην Ελλάδα.

Chrysotheras είπε...

...δεν κάνει κακό να το επαναλάβουμε ακόμα μιά φορά:

"Watch money. Money is the barometer of a society's virtue. When you see that trading is done, not by consent, but by compulsion---when you see that in order to produce, you need to obtain permission from men who produce nothing---when you see that money is flowing to those who deal, not in goods, but in favors---when you see that men get richer by graft and by pull than by work, and your laws don't protect you against them, but protect them against you---when you see corruption being rewarded and honesty becoming a self-sacrifice---you may know that your society is doomed."
- Ayn Rand

Ανώνυμος είπε...

"Ο φασισμός μας κυκλώνει."

Αγαπητέ πολεμάτε ανεμόμυλους.

ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ είπε...

@ nefelikas
"Με στοιχεία και επιχειρήματα, όχι με σαχλαμάρες τύπου "ο Πρετεντέρης είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα"

Δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε πως τα ΜΜΕ εννοούν τον όρο "φιλολαϊκή" πολιτική.
Πως καταλαβαίνουν και παρουσιάζουν την πολιτική "λιτότητας".
Για το πως βλέπουν την νεότερη ιστορία της Ελλάδας κάτι μεταξύ των κακών δεξιών και των καλών αριστερών.
Για τις πρωινές εκπομπές που μοιράζουν κρατικά επιδόματα.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνησω απολυτα με αυτο σας το άρθρο κ. Λιναρδάτο. Αυτοί οι οποίοι έχουν βαφτισει ως προοδευτικοτητα την συντηρητικη αντιδραστικοτητα λεγοντας ΟΧΙ σε οποιαδηποτε μεταρυθμιση (βλ ανδραση στο αρθρο 16 και σε οποιαδηποτε μορφη αξιολογησης στην παιδεια) έρχονται με απυθμενο θρασος να εισπραξουν τα πολιτικα οφελη απο την δυσαρεσκια που οφειλετε επι της ουσιας στην δικη τους αντιδραστικοτητα. Αντιδρουν και ορθως π.χ. οι μαθητες γιατι οι γονεις τους δινουν πολλα χρηματα στα φροντηστηρια ως συνεπεια της ανεπαρκειας του σχολειου και ερχετε ο Αλαβανος και ο Τσιπρας να ''στηριξει'' να πατρωνάρει και επι της ουσιας να καπελωσει την αγανακτηση τους, την στιγμη που ολοι γνωριζουμε ότι είναι οι κυριοι εκφραστες της αντιδρασης σε οποιδηποτε αξιολογηση και ως εκ τουτου βελτιωση του εκπαδευτικου προϊοντος που παρεχουν οι καθηγητες ειτε στα σχολεια ειτε στα πανεπιστημια

Nievskii είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ κύριε Λιναρδάτε,

θα αποπειραθώ να σας λύσω την απορία περί της απάθειας της κοινωνίας στο θάνατο 80 ατόμων στο Σάμαινα και των 65 ατόμων στις πυρκαγιές.

Για τη δεύτερη περίπτωση, σφάλλετε. Έχετε ξεχάσει τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του κινήματος των μπλόγκερς, οι οποίες είχαν ταράξει τα ύδατα.

Όσο για την πρώτη περίπτωση, η απάθεια είναι λογική: για το θάνατο των 80 ατόμων, υπήρξε ανθρώπινο λάθος το οποίο συνέβη στα νόμιμα πλαίσια λειτουργίας μιας εταιρείας.

Άρα, το να πεθαίνουν πολλοί άνθρωποι εξαιτίας των σφαλμάτων μιας εταιρείας, είναι φυσιολογικό στη συνείδηση των ανθρώπων. Όχι όμως το να πεθαίνει ΕΝΑΣ άνθρωπος από το μισητό κράτος.

Κάτι που αποδεικνύει το βαθύ έρεισμα του φιλελευθερισμού στην ελληνική κοινωνία. Και, κατά συνέπεια, το φιλελεύθερο χαρακτήρα των διαμαρτυριών. Συνεπέστατα, το κράτος σαμποτάρει αυτές τις φιλελεύθερες εκδηλώσεις, τοποθετώντας (παρα)κρατικούς προβοκάτορες, ώστε να εδραιώσει τη θέση του.

Κατά συνέπεια, οι διαδηλωτές, είναι εναντίον του κράτους, στην ίδια πλευρά με τη ΦιΣ.

Ανώνυμος είπε...

Τα αποτελέσματα των εκλογών της ΕΣΗΕΑ σαφώς αποδεικνύουν πως οι δημοσιογράφοι είναι πιο αριστεροί από τους Έλληνες εν γένει.

Nievskii είπε...

Ευχαριστώ τον φίλο που πόσταρε τα αποτελέσματα στην ΕΣΗΕΑ και δείχνουν ότι η ΕΣΗΕΑ είναι ακριβώς σαν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχουν μόνο οι δεξιοί και οι...ΕΑΑΚίτες. Επιβεβαιώνει και αυτό που έλεγα: πρώτη είναι η ΝΔ στις προτιμήσεις των δημοσιογράφων. Ακόμα και αν σκεφτούμε ότι δεν ψηφίζουν όλοι οι δημοσιογράφοι στις εκλογές του συνδικαλιστικού τους φορέα, αλλά περισσότερο οι αριστεροί που έχουν την τάση να ψηφίζουν σε εκλογές συνδικαλιστικών σωματείων. Το ΠΑΣΟΚ είναι ανύπαρκτο, παίρνει μόλις 13% και το ανύπαρκτο αλλού ΣΕΚ παίρνει 4%. Τώρα μένει να αναρωτηθεί κανείς πόσοι δημοσιογράφοι που βλέπουμε στην τηλεόραση πρώτη μούρη ανήκουν στο ΣΕΚ. 4% είναι αυτό. Ή στο ΚΚΕ. Ή έστω αυτοί που διαβάζουμε στις εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας. Κούλογλου, Μουλόπουλος είναι οι μόνοι που γράφουν εκτός Ελευθεροτυπίας και Αυγής. Αν εξαιρέσω τον Αυγερόπουλο, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον αριστερό που βγαίνει μόνιμα στην τηλεόραση. Κι αυτός κάνει ντοκιμαντέρ. Υπάρχει βέβαια και η Κανέλλη που πρέπει να αποφασίσει τι είναι. Και καμιά φορά πετυχαίνει κανείς στην TV και τον Μπογιόπουλο του ΚΚΕ. Και έχουμε την απάντηση σε αυτό που έγραφα πιο πάνω. Το liberal bias των δημοσιογράφων είναι ένας αμερικανόφερτος μύθος που έχει φυτευτεί στην ελληνική πραγματικότητα. Δεν είναι παράδοξο, γιατί όπως λένε, αυτός που πληρώνει τον βιολιτζή δίνει και τον σκοπό.

Nievskii είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Nievskii είπε...

Ξέχασα να πω, ότι μέρες που είναι όλο και κάποιος μπορεί να πετύχει στην TV ως "ειδικό" για την Μέση Ανατολή τον Δελάστικ που γράφει στην Καθημερινή. Εδώ πραγματικά αναδεικνύεται η πανεπιστημιοποίηση της δημοσιογραφίας. Ο Δελάστικ είναι στέλεγχος του ΝΑΡ, νεολαία του οποίου είναι η ΑΡΥΣ, η μια από τις δυο μεγαλύτερες συνιστώσες των ΕΑΑΚ στα πανεπιστήμια. Liberal με την αγγλοσαξωνική έννοια του όρου είναι ο Παπαχελάς στην τηλεόραση, με θέσεις που συχνά όμως προσεγγίζουν αυτές τις πατροπαράδοτης σκληρής δεξιάς, όπως είδαμε αυτές τις ημέρες των επεισοδίων όταν συμφωνούσε κατά πάντα με τον σκληρό δεξιό Πορτοσάλτε. Στον χώρο της δημοσιογραφίας(;) να προσθέσουμε την Ελληνοφρένεια που υπάγεται στο ΚΚΕ και τον Τζίμη Πανούση στον City ως οπαδό του...Κορνήλιου Καστοριάδη και της γαλλικής αυτονομίας.

Nievskii είπε...

Φαίνεται ότι η Νύχτα των Κρυστάλλων αποδείχθηκε πολύ δημοφιλής σαν μεταφορά.

"Το διέψευσε, άλλωστε, ο ίδιος ο δήμαρχος της πόλης Ανδρέας Φούρας. Πρόκειται για το ακροδεξιό παρακράτος της πόλης που με την προστασία της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθούσε να κυνηγάει με λοστούς και αλυσίδες όσους διαδηλωτές θεωρούσε «ύποπτους» όλο το βράδυ, ψάχνοντας σε στέκια αντιεξουσιαστών, ακόμα και σπίτια.

Τα θύματα αυτού του κυνηγητού μιλούν για πραγματική «Νύχτα Κρυστάλλων» που έζησε ο αντιεξουσιαστικός χώρος στην πόλη. Φυσικά, οι εν λόγω πράξεις εγκληματικής αυτοδικίας (ποινικό αδίκημα αυτές καθ' εαυτές) έγιναν με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. "


Επειδή το Ολοκαύτωμα το έχουν ξεσκίσει μέχρι τώρα οι Έλληνες όταν αναφέρονται στην στάση του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους, συνεχίζοντας στο ίδιο μοτίβο, να υποθέσω ότι τον ανασχηματισμό θα πρέπει να τον ονομάζουμε Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών; Και την σύζυγο Καραμανλή Εύα;

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ τον φίλο που πόσταρε τα αποτελέσματα στην ΕΣΗΕΑ και δείχνουν ότι η ΕΣΗΕΑ είναι ακριβώς σαν τα ελληνικά πανεπιστήμια. Υπάρχουν μόνο οι δεξιοί και οι...ΕΑΑΚίτες. Επιβεβαιώνει και αυτό που έλεγα: πρώτη είναι η ΝΔ στις προτιμήσεις των δημοσιογράφων.

Η ΝΔ έχει ένα μικρότερο ποσοστό από ότι στους Έλληνες εν γένει, και το ΠΑΣΟΚ πολύ μικρότερο. Η άκρα αριστερά που είναι μικρή μειοψηφία στον Ελληνικό λαό είναι μεγάλη πλειοψηφία στους δημοσιογράφους. Γι' αυτό άλλωστε και είναι τόσο ακροαριστερή η ενημέρωση των Ελλήνων.

Nievskii είπε...

Φίλε μου 30% είναι το πραγματικό ποσοστό της ΝΔ αυτή τη στιγμή στα γκάλοπ, τόσο περίπου παίρνει και στις ευρωοεκλογές. Αν το ανάξουμε και σε όσους δεν ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές είναι ακόμα μικρότερο. Δεν φταίω εγώ που η κάθε κυβέρνηση στην Ελλάδα βγαίνει με λιγότερο από 30% της ψήφου. Όσο γι'αυτά περί ακροαριστερής ενημέρωσης το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Μετά το αρκούντως ρατσιστικό ανέκδοτο με τον Αλβανό τουρίστα πριν καμιά 15ετία ανέσκυψε καινούριο: ΣΕΚίτης τηλεπαρουσιαστής. Γιατί βλέπω πολύ βολικά να ξεχνάς ποια είναι τα αφεντικά των ΜΜΕ και ποιες οι σχέσεις τους με την ΝΔ τώρα και με το ΠΑΣΟΚ όταν κυβερνούσε αυτό. Και με τα δυο μεγάλα κόμματα έτσι κι αλλιώς με πολλά κομματικά χρήματα που πέφτουν κάτω από το τραπέζι.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock