νεα επισκεψη στην Αθηνα, γκρινια
Ανοιξα την ΤιΒι για 5 λεπτα. Ειδα μια σειρα με κατι τυπισσες με τσεμπερια! Διαολε, επαθα αλλεργικη αντιδραση. Ακουγεται ασχημο, αλλα σαν τον Τζονι Ντεπ οταν ηταν στο γιαπωνεζικο εστιατοριο στο Ντονι Μπρασκο, απορησα: Ποιος κερδισε το 1821?
Δεν φτανουν 180 χρονια για να ξεφορτωθουμε τους Οθωμανους? Ανοιγεις το ραδιοφωνο, οι μισοι τουλαχιστον σταθμοι παιζουν τουρκοαραβικη μουσικη. Στην τηλεοραση 90% τριτοκοσμικες σειρες, τωρα και τουρκικες! Οι αντρες φερνονται στις γυναικες λιιιγοοο καλυτερα αποτι εχω δει τους μουσουλμανους να φερνονται (ποτε μαγειρεψατε τελευταια φορα για την κοπελα σας?), βλεπεις ανθρωπους στον δρομο να οδηγουν σαν να ειναι στο Καϊρο, και οι πολες ειναι φτιαγμενες, δεν ξερω για τι, παντως οχι για ανθρωπους. Τα σκουπιδια ξεχειλιζουν, υπαρχουν κομματια στο Μοναστηρακι που δεν πρεπει να εχει περασει οδοκαθαριστης απο τους Ολυμπιακους...
Περπατησα 400 μετρα στο Χαλανδρι προς Νεο ψυχικο (μαλλον οχι η χειροτερη περιοχη της πολης) και δεν βρηκα πανω απο 6 μετρα συνεχομενο πεζοδρομιο! Σπασμενο, στενο εως και ανυπαρκτο (ειδα κομματι που πηρχε μονο 10 εκ. χωμα και μετα μαντρα!!), με κολωνες, στασεις, περιπτερα, παρκαρισμενα αυτοκινητα... Και το χειροτερο σε πραγματικα 30 εκ. πεζοδρομιο ο δημος* εχει βαλει κιγκλιδωματα, με αποτελεσμα να μην χωρας αν κουβαλας κατι! Πως να μην εχουμε τρελο κυκλοφοριακο αν δεν μπορεις να περπατησεις πουθενα? Αναρωτιεμαι, με τι εικονα θα γιορτασουμε τα 200 χρονια ελευθεριας το 2021? Ποσα μας χρειαζονται ακομα για να φτασουμε το επιπεδο που πρεπει?
ΥΓ Θα εβαζα φωτογραφιες, αλλα το αφηνω για μια συλλογη με τα "καλα" της Ελλαδας που θελω να ετοιμασω...
*ειλικρινα λεω να αναζητησουμε που ακριβως ξοδευουν τα χρηματα τους οι δημοι. Σιγουρα οχι σε ασφαλτοστρωσεις και σωστα, ασφαλη πεζοδρομια, καθαριοτητα κτλ...
4 σχόλια:
Ξέρεις τι; Είναι πολύ επισφαλές να βγάζεις συμπεράσματα για τον τρόπο ζωής των μουσουλμάνων από τις καρικατούρες που παρουσιάζονται σε μια σαπουνόπερα.
Για το θέμα των γυναικών, να σου πω απλά πως μια επίσημα «μουσουλμανική» χώρα που επισκέφτηκα πρόσφατα, το Μαρόκο, έχει μεγαλύτερη αναλογία γυναικών στο κοινοβούλιο απ'ότι η Ελλάδα.
Στην τελική, δεν έχει τόση σημασία αν δηλώνεις χριστιανός, εβραίος ή μουσουλμάνος, αλλά αντίθετα μετρά το πόσο απαγκιστρωμένος είσαι από τις διάφορες θρησκευτικές και πολιτιστικές προκαταλήψεις.
ΥΓ. Η Καζαμπλάνκα (3 εκ. κάτοικοι) και το Μαρακές (1 εκ.) έχουν καταπληκτική ρυμοτομία.
νικο ποιος σου ειπε οτι κρινω απο μια σαπουνοπερα? δεν την εχω δει καν (ειπα οτι ανοιξα πρωτη φορα ελληνικη ΤιΒι προχτες και ειδα κατι τετοιο!). Κρινω με βαση αυτους τους μουσουλμανους που ξερω, μεταναστες βεβαια, σε Ελλαδα, Γερμανια και Ισπανια και περισσοτερο με βαση τους στατιστικους μας δεικτες (εργαζομενες γυναικες, κακοποιησεις γυναικων, ερευνες συμπεριφορας κτλ). Δεν λεω οτι ειναι εκ γενετης καθυστερημενοι, αλλα η κυριαρχη μουσουλμανικη κουλτουρα σημερα ειναι οπισθοδρομικη οπως θα σας πει και μελος της σελιδας μας με μιση αραβικη καταγωγη...
ο μητσος εχει μια πολυ καλη παρατηρηση: οικονομικα η Ελλαδα σημερα ειναι στα επιπεδα της Γερμανιας του 80? 85? Η Γερμανια το 1985 ηταν το ιδιο οργανωμενη και περιποιημενη οσο σημερα, ισως περισσοτερο. Τα πεζοδρομια μας ειναι ελεεινα, οχι γιατι ειμαστε φτωχοι, αλλα επειδη ειμαστε καφροι. Και το συμβολο της καφριλας μας ειναι για μενα ο τυπος που δινει 60.000 ευρω για ενα γερμανικο αμαξι και οδηγαει το ιδιο χαλια σε μια πολη 4,5 εκατομμυριων, σαν να ηταν με τρακτερ στα χωραφια του παππου του...
ΥΓ νικο το Μαροκο ηταν αποικια μεχρι αρκετα προσφατα. Εξαλλου αν η ρυμοτομια μονη της ηταν δειγμα πολιτισμου, η Λ.Αμερικη θα ηταν το πιο πολιτισμενο μερος στον κοσμο...
ΥΓ2 περασα για κακη μου τυχη απο την Πατησιων χτες. Συγγνωμη αυτος ο δρομος δεν ειναι τριτοκοσμικος? Τετοιο κυκλοφοριακο χαος, τετοια σαβουρα, σκουπιδαριο, πανικος...
Ο SG κρίνει από τους τούρκους μετανάστες που έχει γνωρίσει στο εξωτερικό. Κανείς μπορεί να πει ότι αυτό προσθέτει λίγη προκατάληψη μιας και οι μετανάστες μπορεί να μην είναι το ίδιο με αυτούς που μείναν στην χώρα τους.
Όμως άσχετα με αυτό, έχοντας επισκεφτεί πολλά μέρη της Τουρκίας, πρέπει να απαντήσω στην ερώτηση του αρνητικά: όχι, _δεν_ φτάνουν 180 χρόνια για να ξεφορτωθούμε τους Οθωμανούς. Αν με τις Ευρωπαϊκές χώρες έχουμε παράλληλες πορείες, με την Τουρκία έχουμε σαφώς συνευθειακές πορείες. Προερχόμαστε και οι δύο χώρες από το ίδιο οθωμανικο-αυτοκρατορικό παρελθόν και οδεύουμε και οι δύο προς το ίδιο δυτικό είδωλο. Δεν μπορούμε να ξεφορτωθούμε τους "Οθωμανούς" γιατί ουσιαστικά πολιτιστικά και πολιτικά είμασταν οθωμανοί όπως ακριβώς και οι οι σύγχρονοι Τούρκοι!
Σε μια συνομιλία μου με Τουρκοκύπριο είχα λάβει την εξής ερώτηση που με είχε αφήσει λίγο άναυδο: Ο άνθρωπος είχε ειλικρινά απορία γιατί οι ΈΛληνες αποκυρήξαν το Οθωμανικο-αυτοκρατορικό παρελθόν τους, αφού όπως γνώριζε οι Έλληνες είχαν σημαντικό ρόλο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πέραν των απαντήσεων που μπορούμε να δώσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν είμασταν ακριβώς "ξένο σώμα" στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ούτε και μετά από 400 χρόνια η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ακριβώς ο "ξένος κατακτητής".
Εμείς έχουμε σταθεί τυχεροί σε σχέση με τους Τούρκους και έχουμε κάνει ένα μεγάλο σάλτο εμπρός. Όμως εδώ μπροστά που βρεθήκαμε τα πράγματα είναι δύσκολα και προχωράμε αργά. Και οι Τούρκοι έχουν τις δυσκολίες τους αλλά έρχονται ακριβώς όπισθεν μας.
Οπότε μην τσαντίζεσαι SG, απλά κοιτώντας από το εξωτερικό βλέπεις πέραν από το πέπλο καπνού που έχουμε αναρτήσει εδώ στο Ελλάντα ώστε να κρύβουμε την, ουσιαστική, συγγένεια μας με την γείτονα χώρα. Σκέφτομαι πως αν ήσουν Τούρκος αντί για Έλληνας σίγουρα θα συνέχιζες να έχεις πολλά παράπονα για την χώρα σου που εκσυγχρονίζεται με ρυθμούς σαλιγκαριού, αλλά ίσως τότε να είχες λιγότερη έχθρα προς τους προπατορικούς μαχαλάδες :-)
κουκ εχω την εντυπωση οτι και οι νεοτουρκοι σιχαινονται το οθωμανικο παρελθον και τον σουλτανο. Αλλα δεχονται πιο πολυ τα μουσουλμανικα εθιμα φανταζομαι (κιας ηθελε ο Κεμαλ να τα πνιξει).
Για να μην παρεξηγιομαστε, δεν επιθυμω για την Ελλαδα κατι παρομοιο, μια πλαστογραφηση της ιστοριας μας. Αλλα εμεις εχουμε και άλλη ιστορια. Οι μισοι Ελληνες ζουσαν εκτος οθωμανικης αυτοκρατοριας, ειχαμε παντα διαφορετικη θρησκεια (εκεινα τα χρονια ηταν σημαντικο), στην Ελλαδα ειχαμε και Βενετους και στην τελικη δεν ηρθαμε απο την στεππα αλα ειχαμε καποιον πολιτισμο πριν την οθωμανικη αυτοκρατορια. Θα μου αρεσε αν αντλουσαμε στα καιρια ζητηματα της χωρας περισσοτερη εμπνευση απο αυτες τις εποχες παρα απο το διεφθαρμενο αναποτελεσματικο οθωμανικο μοντελο. (ειδικα στην μουσικη προσφατα αρχισαμε να αντιγραφουμε τα αραβοτουρκικα γυφτοποπ τα οποια ειλικρινα αντιπαθω τρομερα).
ΥΓ δεν κρινω μονο απο μεταναστες αλλα και απο φοιτητες πουχω γνωρισει και απο μια επισκεψη στην Εφεσο/Κουσαντασι. Αλλα ναι, σιγουρα δεν την ξερω καλα την Τουρκια...
Δημοσίευση σχολίου