Κυριακή, Οκτωβρίου 23, 2005

Γυναίκες και Επιχειρήσεις

Γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες στις C(hief) θέσεις των επιχειρήσεων; Φταίνε οι ίδιες, οι άντρες, το σύστημα; Η "γυάλινη οροφή" (glass ceiling) καλά κρατεί.

6 σχόλια:

CD είπε...

pes ta xrusostome!Yati?????

Thrass είπε...

Γιατί δεν το θέλουν αρκετά.

kouk είπε...

Πιθανός υπάρχει κάποια στατιστική διαφορά μεταξύ του αριθμού των γυναικών και αντρών που επιθυμούν αρκετά τις chief θέσεις. Αν εξακριβώσουμε ότι αυτή η διαφορά στις επιθυμίες είναι αντίστοιχη του αποτελέσματος τότε είμαστε OK. Αν όμως όχι, τότε αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένας αριθμός γυναικών (λίγες ή πολλές) που εμποδίζονται από το να επιδιώξουν τις επιθυμίες τους. Ακόμα και αν δώσουμε κάποιο βάρος στην υπόθεση ότι οι ικανότητες των δύο φύλων στον ηγετικό τομέα διαφέρουν αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάσει ούτε στιγμή. Οι γυναίκες και οι άντρες διαφέρουν σε πολλά πράγματα, αλλά ο καθένας θα πρέπει να καταλάβει ότι όσοι περισσότεροι άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα ταλέντα και το πάθος τους τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία αν οι καριερίστριες γυναίκες είναι πολλές ή λίγες, σημασία έχει να μην χάνεται η ευκαιρία να βρεθεί το καταληλότερο άτομο για κάθε πόστο.

Ανδρέας είπε...

Τα πράγματα είναι ίσως πιο απλά απ' ότι νομίζετε. Η λύση είναι να ψηλώσουν οι γυναίκες :-)

kouk είπε...

Η Fiorinia "απολύθηκε" λόγω διαφωνιών μεταξύ του συμβουλίου της εταιρίας. Δεν νομίζω ότι θεωρήθηκε αποτυχημένη CEO.

S G είπε...

"Οι γυναίκες έχουν και άλλα βάρη (σύζυγοι, νοικοκυρές, μητέρες) και ευθύνες που οι άνδρες δεν έχουν κι αυτό σαφώς ειναι ανασταλτικός παράγοντας."

αναλογα για ποια κοινωνια μιλαμε. Ας πουμε στην Σουηδια μπορουν και οι πατεραδες να παιρνουν αδεια οταν κανουν παιδια.
Παντως σιγουρα στην Ελλαδα ας πουμε, η ταση πολλων να βλεπουν την γυναικα σαν μια δωρεαν οικιακη βοηθο, τους τρωει αρκετο χρονο και περιοριζει την φιλοδοξια τους.

Χρειαζεται προσοχη η στατιστικη, ας πουμε οταν διαβαζετε οτι οι γυναικες βγαζουν λιγοτερα απο τους αντρες (ναι, αλλα κανουν ακριβως την ιδια δουλεια??). Αλλα γενικα νομιζω οτι υπαρχει παντου ενα μικρο εμποδιο, ισως γιατι δεν τις παιρνουν οι αντρες τοσο στα σοβαρα, ειτε γιατι και οι ιδιες ειναι λιγοτερο φιλοδοξες (η φιλοδοξια ειναι και θεμα τεστοστερονης νομιζω. Καθε φορα που λεω σε κοπελες να παιξουμε μορταλ κομμπατ ή quake* ακουω ατακες: ελα, δεν μαρεσει να δερνω, γιατι ας παιξουμε κανα τετρις ή τιποτα σιμς :-)

Παντως ακομα και οι γυναικες που δεν εχουν ολα αυτα τα "ειρηνιστικα" χαρακτηριστικα, στα ματια των αλλων χανουν ποντους. Ειναι ψιλοκλασσικο προβλημα μελων μιας ομαδας που χαρακτηριζονται απο τον μεσο ορο της ομαδας και δεν μπορουν ευκολα να ξεφυγουν (δοκιμασε σαν μεταναστης να γινεις ξερω γω δικηγορος στην Ελλαδα και θα δειτε τι εννοω).


*αν και η κοπελα μου ειναι αρκετα εμπειρη στο κουεηκ...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock