και τι εγινε?
Η Ελευθεροτυπια για καποιον περιεργο λογο το χει πρωτοσελιδο και κατηγορει την κυβερνηση που δεν θελει να ανακατευτει. Τι θελουν να κανει? Να προσλαβει τους απολυομενους στην ΕΡΤ?
Οι συνηθεις υποπτοι σπευδουν να ανακατευτουν. Η Ενωση Συντακτων ας πουμε θελει να κανει απεργια . Ας κανει μπας και μας απαλλαξουν απο τις ασυναρτησιες που γραφουν, για καμμια μερα. Μα συγγνωμη, τι θελει η Ενωση Συντακτων, πραγματικα δεν καταλαβαινω!
Το ΕΡΣ (γνωστο και ως Ταλιμπανικο Συμβουλιο Λογοκρισιας) επισης θελει να παρει θεση. Μα συγγνωμη ποιος σας ρωτησε ολους? Το ραδιοφωνο ειναι μια επιχειρηση σαν ολες τις αλλες, κλεινει... δεν πειραζει, θα ανοιξει ισως κατι αλλο, ισως οχι*. Σιγουρα οι υπαλληλοι δεν εχουν καμμια εγγυηση εργασιας εφ ορου ζωης, ουτε καμμια διεκδικηση μονιμοτητας. Θα ανακουφιστουν προσωρινα με το επιδομα ανεργιας που δικαιουνται ολοι οι Ελληνες, θα βρουν δουλεια αλλου αν ειναι καλοι, αν οχι καλυτερα να αλλαξουν επαγγελμα. Καμμια αναγκη για ιδιαιτερες υστεριες και φωνες, καμμια αναγκη για κυβερνητικη δραση. Οχι, ακομα κιαν ειναι συναδελφοι σας αγαπητα ΜΜΕ, ειναι ανθρωποι σαν ολους μας!
*μαλιστα με μια προχειρη ερευνα θα δει κανεις οτι η Ελλαδα εχει υπερβολικα πολλα ΜΜΕ για το μεγεθος της (συγκριτικα ας πουμε η Ισπανια με 4πλασιο πληθυσμο εχει μολις 5 εθνικης εμβελειας καναλια!) και τα περισσοτερα εχουν ζημιες (και ασχετους δημοσιογραφους). Πραγμα που σημαινει οτι λειτουργουν με μυστηριους σκοπους και χρηματοδοτουνται με υπογεια μεσα!
20 σχόλια:
Μας τα έχουν πρήξει με τον Flash. Γελάω ειδικά με όσους μιλούν για πλήγμα στην ενημέρωση. Ξεχνούν όλοι πως σταθμοί τύπου Flash εκπέμπουν στην Αθήνα κυρίως και σπανίως συνεργάζονται με τοπικούς σταθμούς. 60% του Ελληνικού πληθυσμού ήταν δηλ. τόσα χρόνια χωρίς ...ενημέρωση και μας το κρύβανε! Ακόμα μια ένδειξη πως Ελλάδα για κάποιους είναι μόνο η Αθήνα.
Δε βλέπω επίσης κανένα σοβαρό επιχειρήμα για αυτές τις θεωρίες συνομωσίας περί διαπλοκής. Αντίθετα θεωρώ υγιές το ότι αρχίζουν και κλείνουν κάποιοι σταθμοί επειδή όπως λες το μόνο ύποπτο που βλέπω είναι πως η Ελλάδα έχει υπερβολικά πολλά ΜΜΕ τα οποία συντηρούνται με περίεργο τρόπο (βλ. κυκλοφορία πολλών εφημερίδων). Πολύ ωραία τα είπε και ο konfet.
Συμφωνω με οσα λέτε περι επιχειρηματικότητας, ΕΣΗΕΑ, ΕΡΣ, κτλ, ομως κανετε το ιδιο λαθος που εκανε και ο κος Μανος (και μετα ζητησε συγγνώμη).
Ξεκαθαρίζω οτι ακουγα περιστασιακα Flash, και τον θεωρούσα και σιχαμενο σε ορισμενες αποψεις του (βλεπε ΟΣΦΠ, στηριξη στον Κοκκαλη -που ηταν τοτε οι δημοσιογραφοι του που τωρα τον βρίζουν?-)
Ομως:
Το θεμα ξεφεύγει απο τα πλαισια της υγιους επιχειρηματικοτητας (βλεπε εισαι καλος-παιρνεις διαφημηση-επιβιωνεις) και ειναι θεμα υποψιας πολιτικοεπιχειρηματικης εμπλοκης και επιβολης της στην ελευθεροτυπια.
Συγκεκριμενα (ακολουθει συντομο ιστορικο):
α)ο Φλας ηταν ο Κοκκαλης
β)ο Φλας ηταν φουλ αντι-Καραμανλικος
γ)στις εκλογες του 2000 ειχε δημιουργησει μεγα θεμα με τα περι "Σαλωμης" (στα πλαισια "σατυρας") που εθιγαν την ηθικη υποσταση του τοτε αρχηγου της Αξιωματικης αντιπολιτευσης.
δ)το θεμα πηγε στα δικαστηρια με αγωγες κατα του τυπου
ε)η ΝΔ επανερχεται με συνθημα την παταξη της διαπλοκης (βλεπε Κοκκαλη-Μπομπολα)
στ)10 μηνες μετα τις εκλογες δινει το νοημα (βλεπε Μπαιρακταρης)
ζ)ο Κοκκαλης ονομαζεται ευθεως ως βαρωνος της διαπλοκης απο τον τοτε ΥΕΝ κο Κεφαλογιαννη
ζ)ακολουθει ο βασικος μετοχος.
η)ο Κοκκαλης ξεκιναει κινησεις επανασυνδεσης με τη νεα κυβερνηση ενω ταυτοχρονα απειλει οτι θα παρει την Ιντρακομ στη Βουλγαρια (καροτο-μαστιγιο).
θ)Τα εσοδα του κρατους πανε σκατα, το Υπ Οικονομικων θελει λεφτα.
ι)Ο υφυπ Πολιτισμου ανακοινωνει οτι εξεταζεται η εισοδος των Ελληνικων ομαδων στο Παμε Στοιχημα (ζεστο χρημα).
ια)Ο Κοκκαλης εχει ακομη το συμβολαιο με τον ΟΠΑΠ
ιβ)ο Φλας πωλειται(?) εναντι του ιλλιγγιωδους ποσου των 100,000 Ευρω(!!!! ποσο κανει ενα 3αρι?) στον ιδιοκτητη της εφημεριδας Πρωταθλητης κο Πουλοπουλο
ιγ)Ο Κοκκαλης συναντιεται με τον υφυπ Πολιτισμου και ανακοινωνουν την εισοδο των ελληνικων ομαδων στο Παμε Στοιχημα.
ιδ)Ο ιδιοκτητης του σταθμου κος Πουλοπουλος, κι ενω υπαρχουν προτασεις για εξαγορα του σταθμου απο επιχειρηματιες (στο κατω-κατω μιλαμε για μια συχνοτητα στα FM) ανακοινωνει οτι δεν πουλαει, αλλα κλεινει κι επιστρεφει την συχνοτητα στο κρατος...
Κι εγω ρωταω: δεν ειναι υποπτα ολα αυτα? ποιος επιχειρηματιας κλεινει κατι που μπορει να πουλησει και να εχει κερδος? γιατι οι ελεγκτικοι μηχανισμοι δεν εξετασαν μια κατα πως φαινεται εικονικη μεταβιβαση? (δεν ξερω αν γινεται αυτο) Δεν ειναι μηπως πολυ βολικο για μια κυβερνηση να κλεινει ενα αντικυβερνητικο ραδιοφωνο με το οποιο μαλιστα υπαρχει παρελθον βεντετας?
Αυτό το 'ψυχοπονιάρικο' (μονιμοποιήσεις, γιατί 'τι θα κάνουνε οι ανθρώποι?' - που λένε και στα λαϊκά τραγούδια - πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γιατί 'ας δείξουμε το κοινωνικό μας πρόσωπο', μη μειωθεί το προσωπικό των ΔΕΚΟ γιατί 'τι θα κάνει ο κόσμος μετά?' - το να πεις 'θα δουλέψει', πραγματικά αυτή τη φορά, δεν παίζει στην ελλάδα για υποψήφια απάντηση)
στη χώρα θέλει πάντα να κάνει το καλό, αλλά επειδή δε λαμβάνει υπόψη του την ξεκάθαρη πραγματικότητα καταλήγει σε αποτελέσματα χειρότερα απ' ό,τι πήγε να θεραπεύσει (βλέπε ανεργία, ασφαλιστικό, ανταγωνιστικότητα στην ελλάδα - α, βλέπε και μέλλον στην ελλάδα).
Όσο για τα ελληνικά μμε είναι γνωστό το τι ρόλο παίζουν, το γιατί υπάρχουν εκπληκτικά πολλές εφημερίδες και τηλεοράσεις - ραδιόφωνα (προφανώς όχι επειδή είναι ικανά να επιβιώσουν με καθαρά επιχειρηματικούς όρους), το τι εκβιασμούς κάνουν (κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, αμαυρώνοντας την ίδια την έννοια της δημοκρατίας που ακούγεται σήμερα σα μονολεκτικό ανέκδοτο), το ότι κανένας σταθμός τηλεοπτικός δεν πληρεί τα στοιχειώδη κριτήρια που πρέπει να πληρεί ένα καθαριστήριο της γειτονιάς (να πληρώνει εισφορές που είναι υποχρεωμένος, όπως ικα κλπ, να συμμορφώνεται με τους νόμους) και άλλα...
Αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια (εξαιρουμένων 1-2 που καταλαβαίνω τι τρελό 'πανηγύρι' γίνεται αλλά αποφεύγω να πω τπτ μη μας/μου γίνει και 'δω καμιά μήνυση για συκοφάντηση - κατά τ' άλλα, τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια..) είναι αρσακειάδες μπροστά στα κρατικά κανάλια, στο πώς δίνουνε τις δουλειές, στο πώς τα λεφτά εκεί δεν έχουν νόημα (αφού πληρώνει ο μαλάκας ο 'περήφανος λαός', που έλεγε και ο μακαρίτης ο ανδρέας) στο πώς εκεί μας κλέβουνε μπροστά στα μάτια μας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η παρατήρηση του Soter έχει μεγάλη σημασία:
"Το θεμα ξεφεύγει απο τα πλαισια της υγιους επιχειρηματικοτητας (βλεπε εισαι καλος-παιρνεις διαφημηση-επιβιωνεις) και ειναι θεμα υποψιας πολιτικοεπιχειρηματικης εμπλοκης"
Σε απλά ελληνικά? Ο 'Socrates drunk the conium' είναι πάλι στον αφρό και στα ώπα ώπα. Κάνει και χατήρια τώρα, και εννοείται ότι η πολιτικόεπιχειρηματική εμπλοκή είναι ο νούμερο ένα παράγοντας που επηρεάζει τη συμπεριφορά των μμε (και των πολιτικών φυσικά).
Το παλικάρι χέρι με χέρι το έδωσε το μαγαζί του flash στην κυβέρνηση. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα: 'σου δίνω μου δίνεις'.
Ο άνθρωπος έχει ξεφτιλίσει το κράτος και τις κυβερνήσεις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια (βλέπε τον chief του οπαπ το Σαλελέ που έκανε το στοίχημα και τον πήρε στην ιντραλοτ πριν κάτι χρόνια, βλέπε προμήθειες του (π)ΟΤΕ, βλέπε ότι ήταν και είναι κράτος εν κράτει).
Αποδεικνύεται παντός καιρού ο φρύδιας και όλοι οι υπόλοιποι πολύ λίγοι μπροστά του.
Βλέπω και το φουκαρά το τζίγγερ,
(http://www.enet.gr/online/online_text?c=115&id=78861648)
να προσπαθεί κάτι να κάνει, κάτι να πει... μόνο το επειδή έχει μεγαλώσει αρκετά σε ηλικία ο Σώκρατες (με ό,τι συνεπάγεται αυτό) έχει ελπίδες στο μέλλον ο άνθρωπος να ελπίζει...
Δηλαδή αν κλείσω το blog (δεν πάει και καλά...) υπάρχει περίπτωση να προσληφθώ στην ΕΡΤ ή να ενταχθώ σε καμμια "εθελουσία";
Εσείς που τα παρακολουθείτε ρε παιδιά ενημερώστε με! Ψυχικό θα κάνετε.
Αφήστε τα ρε παιδιά όλα αυτά με τον FLASH και τον Κόκκαλη.
Σε 1-2 βδομάδες θα ανοίξει ένα μπουζουκοράδιο, να βγάλει και τα λεφτά του να ανεβάσει και το πολιτιστικό επίπεδο της χώρας
Επιτρέψτε μου απλώς να συμπληρώσω ότι τα ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν λειτουργούν με τους κανόνες που διέπουν οποιαδήποτε επιχείρηση (με άλλα λόγια: ναι, είναι κατά κανόνα ζημιογόνα, ναι, οι εφημερίδες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κρατική διαφήμιση και ναι, ο ρόλος τους είναι κυρίως πολιτικός).
Από την άλλη, δεδομένου ότι το φάσμα συχνοτήτων θεωρείται φυσικό αγαθό (όπως ο αέρας, η γη κ.ο.κ.) ΦΥΣΙΚΑ και δεν μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιεί όπως θέλει και ΦΥΣΙΚΑ χρειάζεται να επεμβαίνει το κράτος και το ΕΣΡ για τη διαχείρισή του, όπως συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις σοβαρές χώρες του κόσμου. Οπότε κανείς δεν μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ραδιόφωνα και τηλεοράσεις για πλάκα, όπως έχουμε μάθει να γίνεται εδώ...
SG κυριολεκτικα απο το στομα μου το πηρες το ποστ καθώς μπήκα σημερα μεσα με σκοπο να γραψω κάτι για το μεγάλο εθνικό θέμα!
Ε και τι εγινε που κλείνει μια επιχει΄ρηση ρε παιδιά; Κάθε μέρα στη μακεδονία κλείνουν δεκαδες μικρές και μεγάλες , και ο κοσμακης μένει στο δρόμο. Η πορεία είναι γνωστή. ΟΑΕΔ, επαναπροώθηση στην αγορά, νέα δουλέιά! Προς τι τα ουρλιαχτα των συνδικάτων και οι επαναστάσεις της μιας ώρας;
Διάβασα ότι ο Φλας απασχολούσε 160 εργαζομένους. Αν είναι αλήθεια το μόνο που έχω να σχολιάσω είναι..ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ; 160 εργαζόμενοι για ένα σταθμο; Εδώ λειτουργούν ραδιόφωνα με 10-12 άτομα (βλ.radio Gold) και είναι υπερπλήρη! Απορώ πώς δεν έκλεισε νωρίτερα (αν και έχω κάποιες΄ιδέες γιαυτό-όπως και όλοι οι κάτοικοι της τίμιας χώρας μας άλλωστε).....
Μετά τα spam mail άρχισαν και τα spam post (σαν το παραπάνω), ε ρε γλέντια.
Έγραψε ένας παραπάνω ότι:
"Από την άλλη, δεδομένου ότι το φάσμα συχνοτήτων θεωρείται φυσικό αγαθό (όπως ο αέρας, η γη κ.ο.κ.) ΦΥΣΙΚΑ και δεν μπορεί ο καθένας να το χρησιμοποιεί όπως θέλει και ΦΥΣΙΚΑ χρειάζεται να επεμβαίνει το κράτος και το ΕΣΡ για τη διαχείρισή του, όπως συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις σοβαρές χώρες του κόσμου."
Με το ρυθμό που τρέχουν οι τεχνολογίες, δεν απέχουμε πολλά χρόνια από το να είναι καθημερινότητα για τον καθένα το ραδιόφωνο μέσω διαδικτύου (χωρίς να είναι απαραίτητο να εκπέμπει πουθενά αλλού με κεραίες στο ραδιοφωνικό φάσμα, σε κάποιο δηλαδή 'φυσικό αγαθό' - όποιος γουστάρει θα ακούει - καλά θα μας πρήξουν και 'κει τα ριπαπά με πνευματικές ιδιοκτησίες και όλα αυτά τα νταβατζιλίκια αλλά we 'll c).
Και τελειωμό δεν θα έχουν οι εκπλήξεις στο μέλλον που θα έχουν οι ανεξάρτητες αρχές που θέλουν να μας προστατεύουν και να επιβάλλουν τη γραφειοκρατία τους 'για το καλό μας' (που λεγε παλιά και ένα τραγουδάκι του Μηλιώκα..): ψηφιακές πλατφόρμες ενημέρωσης και επικοινωνίας (η ιντραλότ π.χ. μπορεί να έχει και προχωρημένες υπηρεσίες τζόγου...).
Το πόσο γρήγορα θα γίνουν αυτά εξαρτάται βέβαια από τον οικονομικό παράγοντα φυσικά (παλιά περιμένανε τα 3ης γενιάς κινητά να είναι κάτι το κοινό το πολύ μέχρι το 2004-5, αλλά η οικονομική πραγματικότητα τους διέψευσε οικτρά...)
(Αυτά σα σχόλιο για να εκφράσω το ότι είναι λάθος να τα βλέπουμε όλα σα 'φυσικά αγαθά' για τα οποία να θέλουμε κάποιους προστάτες - νταβατζήδες για να πάρουμε)
σα σχόλιο παραπάνω εννοώ αυτό που μόλις σβήστηκε και όχι φυσικά το σχόλιο του Promitheus... :)
ασχετε:
φυσικο αγαθο? εννοεις μαλλον δημοσιο αγαθο. Βασικα το ραδιοφωνο οπως ειπε και ο ουλτρα δεν ειναι η μονη πηγη ενημερωσης, και εξαλλου συντομα δεν θα περιοριζεται απο τα συμβατικα προβληματα (υπαρχει μεσω δικτυου, δορυφορικο κτλ). ηδη οι συχνοτητες ειναι στην πραγματικοτητα πολυ περισσοτερες αποσες περιορισμενες μοιραζει το ραδιοτηλεοπτικο συμβουλιο.
αλλα τεσπα, περα απολα αυτα, δεν καταλαβαινω γιατι το κρατος πρεπει να παρεμβαινει στην ιδρυση/κλεισιμο ενος σταθμου! Οι αδειες πρεπει να μοιραζονται με καθαρα κριτηρια μεσω μιας ανεξαρτητης αρχης. Αν κλεισει ενας σταθμος, μπορει να πουλησει την αδεια, αλλιως επαναδημοπρατειται απο την ανεξαρτητη αρχη. Καμμια αναγκη για αλλες παρεμβασεις!
ΥΓ ναι ουλτρα, σβηνουμε αρκετα συχνα πια σχολια με διαφημιστικα κτλ ...
ΥΓ2 οντως τι εκαναν 160 ατομα στον Φλας?
Μην ξεχνάτε αυτά που είπε ο Ανδρουλάκης στο Μάνο,ότι είναι κόπανος, ότι δεν ξερει πως λειτουργεί η αγορά, ότι τα λέει σαν μπακάλης,ότι ακούει τι λέει για την Ολυμπιακή και ανατριχιάζει.
καμιά σκέψη πάνω σε αυτά?
σχολια οσα θες. αν μας πεις τι ακριβως ειπε ο Ανδρουλακης τελικα :-)
αυτά που είπε ο george τα γράψανε εφημερίδες αλλά δεν είναι ακριβή,όπως λέει και ο S G.
Αυτά που άκουσα εγώ είναι τα εξής:ο Μάνοςς λέει λίγο πολύ τα ίδια με τον S G.Ότι μια επιχείρηση που δεν είναι βιώσιμη πρέπει να κλείσει.Ο Ανδρουλάκης τον διακόπτει και του λέει"Στέφανε,μιλάς σαν δογματικός, δεν έχεις ιδέα πώς λειτουργεί η αγορά, αυτά θα τα έλεγε και ένας μπακάλης"
Στη συνέχεια ο Ανδρουλάκης του λέει γοια το πτωχευτικό δίκαιο(bankruptcy porotection.Ο Μάνος πάντως δεν απάντησε στους ίδοους τόνους, απλά συνέχισε να λέει τα δικά του.
Με τον Μάνο και συζητούσαμε και συγκρουόμασταν. Αυτός έχει κολλήσει σε μια έμμονη ιδέα. Είναι πολύ καλός να διαχειριστεί ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, π.χ. το ΥΠΕΧΩΔΕ, ένα ρυθμιστικό σχέδιο ή ένα μεγάλο έργο, αλλά «χάνει» στη «μεγάλη εικόνα» της οικονομίας και της κοινωνίας. Υστερα έχει αναπτύξει ψυχολογία contrarian, ηδονίζεται να προκαλεί την οργή των άλλων για τα πάντα.
Μίμης Ανδρουλάκης στην σημερινή "Ε"
Νομίζω ότι αυτά που λέει ταιριάζουν γάντι και σε πολλούς roosters.Ένα μπακάλικο θα το διοικούσατε ορθολογικά αλλά στη μεγάλη εικόνα θα κάνατε ζημιά.Αυτά που λέτε δεν εφαρμόζονται σε καμιά χώρα.
Και βγάζετε και ένα αρνητισμό, ότι δήθεν είστε οι πεφωτισμένοι.
Μην ξεχνάτε πως ένας στείρος ορθολογισμός με παρωπίδες δεν είναι μακριά από τον ολοκληρωτισμό.
Ανεξάρτητα των κατηγοριών που λες stavro, θα πω ότι κανένας δε διεκδικεί το αλάθητο (να είναι πεφωτισμένος, που λες), απλά κάποιοι γράφουν την παπαριά τους, την παρόλα τους αν θες, τις απόψεις τους - that's it.
Μιλώντας προσωπικά, η σημερινή ελλάδα με την κοινωνική - πολιτική - οικονομική της κατάσταση μόνο σε αισιόδοξα συμπεράσματα δεν οδηγεί έναν τίμιο και όσο το δυνατό αντικειμενικό παρατηρητή.
Αυτό βγάζει τον αρνητισμό φίλε μου, η σύγχρονη ελλάδα - αν ήμασταν στη δανία π.χ. ή αλλού ίσως να μην υπήρχε τέτοια απαισιοδοξία στα μηνύματα που βγαίνουν από 'δω.
Αλλά επειδή όταν ένα πολιτικό - οικονομικό θέμα έχει αφορμή κάτι που γίνεται (ή δε γίνεται) στη χώρα μας και το οποίο αντανακλά αρτηριοσκληρωτικές και οσφυοκαμπτικές νοοτροπίες ('καραμπινάτη οσφυοκαμψία', που 'λεγε παλιά και ο παπαδόπουλος...) έχει μοιραία αρνητικά μηνύματα από μόνο του, το να σχολιάζεις τέτοια θέματα θα βγάλει αρνητισμό - μοιραία.
Αν τώρα εσύ θέλεις να βγάζεις θετικά συμπεράσματα, μια επιλογή θα ήταν είσαι πολιτικός (για να λες τα γνωστά του στυλ: 'με κοινή προσπάθεια θα τα καταφέρουμε... μπλα μπλα....'). Μια άλλη, να επικεντρώνεσαι σε μη αρνητικά πράγματα - τα οποία πάλι από μόνα τους απέχουν πολύ από το να δίνουν τη γενική εικόνα που λες.
Μια άλλη πάλι θα ήταν να το ρίξεις/ρίξουμε στο καλαματιανό και να συζητάμε χαζοχαρούμενα θέματα (έχεις ακούσει κάτι βλαμμένα στο ελληνικό ραδιόφωνο - ενημερωτικό και ψυχαγωγικό - που με ένα ηλίθιο ύφος σχολιάζουνε 'αισιόδοξα μηνύματα' για 'να περνάμε καλά...' πετώντας ό,τι μαλακία βάζει ο νους του ανθρώπου και που δεν μπορείς να τους ακούσεις πάνω από 10λεπτο χωρίς να νομίζεις ότι σου κάνουν ραδιοφωνική λοβοτομή?) όπως στα ραδιόφωνα και τηλεοράσεις.
Εκεί πρέπει να ικανοποιούν το κοινό τους, γιατί πουλάνε προϊόν. Εδώ αυτό που λέει ο καθένας δεν ύπόκειται σε κάποιον ιδιαίτερο κώδικα του στυλ 'να είμαστε αρεστοί και να μη βγάζουμε απαισιοδοξία'. Λέει ο καθένας τη γνώμη του.
Stavro, Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ όταν τη συγκρίνεις με το τι γίνεται διεθνώς.
By the way έβγαλες και το συμπέρασμα ότι εδώ ο θέλει να διοικήσει κάτι (μπακάλικο ή άλλο) ο κόσμος που γράφει?
Ο Μάνος είναι πολιτικός και θέλει να διοικεί (τρομάρα του... πού έχουμε καταντήσει στην ελλάδα να ακούμε ποιους...), ο Ανδρουλάκης είναι πολιτικός, συγγραφέας και θέλει επίσης να έχει απήχηση στον κόσμο (για να πουλάει βιβλία, να τον καλούν σε πολιτικά think tanks ή άμα λάχει πάλι ζητώντας την ψήφο).
Και επαιδή στη ζωή σημασία δεν έχει μόνο το τι λες αλλά και πώς το λες, το "στείρος ορθολογισμός με παρωπίδες" είναι μια καλή ατάκα για κατανάλωση, αλλά είναι και μια καλή ατάκα στο στόμα πολλών πολιτικών - μια ατάκα που δε λέει τίποτα, αλλά προσπαθεί να ξυπνήσει συναισθηματισμό.
Και με το συναισθηματισμό δεν είσαι αξιόπιστος όταν αντιμετωπίζεις τα κοινωνικά φαινόμενα, γιατί τότε θα υποστηρίζεις αυτούς που ικανοποιούν αυτά σου τα (συν)αισθήματα, ενώ ταυτόχρονα ΔΕ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΚΡΙΝΕΙΣ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
Τι κατηγορία είναι αυτή που εκφράζεις/και εκφράζουν μαζί με την ξύλινη γλώσσα σχεδόν όλοι οι πολιτικοί? Ότι όχι και πολλή λογική γιατί θα πάμε τον ολοκληρωτισμό????????? Μήμως να βάλουμε και άλλα 'μη λογικά'?? (ξέρεις πόσο συνέβαλε το συναίσθημα στον σοσιαλιστικό εθνικισμό, στον ολοκληρωτισμό και σε άλλα παρόμοια φαινόμενα?????)
Γι' αυτό δεν άντεξα να μη σχολιάσω τα λεγόμενα του stavros:
αυτές οι ατάκες ("ένας στείρος ορθολογισμός με παρωπίδες δεν είναι μακριά από τον ολοκληρωτισμό") μου τη δίνουν εντελώς λόγω της πα(πα)ραλογικότητάς τους και έχω συνηθίσει να τις ακούω:
από πολιτικούς, από (χαζο)χαρούμενους κρατικούς σχολιαστές της ΝΕΤ (άμα με πληρώναν αναγκαστικά όλοι οι έλληνες έναν παχύ μισθό για να λέω την παρόλα μου, όλο τέτοιες λαλακίες θα τους έλεγα και 'γω), από διανοούμενους του κολωνακίου (στυλ Ανδρουλάκη και Λιάνας Κανέλλη) κλπ κλπ κλπ.
ο ουλτρα με καλυψε αρκετα
σταυρο σευχαριστουμε για την δηλωση του ανδρουλακη. εχω μια ερωτηση:
πως θα μας αποδειξεις οτι αυτα που λεμε δεν εφαρμοζονται. Πως θα αποδειξεις οτι η πολλη λογικη κανει κακο?
μπορεις να το κανεις χωρις λογικη? μυριζοντας τα νυχια σου ξερω γω?
ΥΓ τον ισχυρισμο οτι εχουμε σχεση με τον ολοκληρωτισμο πολυ θα θελα να τον δω να στηριζεται με κανα επιχειρημα. Γιατι τοσες φορες τον ακουω, σαν ενδειξη οτι αυτος που τον λεει δεν εχει κανενα επιχειρημα. Οταν του αποδειξεις κατι σου λεει: Ωχου δεν μπορει να ειναι ετσι, υπαρχουν και "αλλες" αληθειες (να ρωτσηουμε καναν αστρολογο?), μην γινεσαι φασιστας.
Εγω δεν εχω ιδεα απο που κιως που να ισχυριζομαι οτι 1+1=2 ειναι φασισμος...
Θέσατε πολλά θέματα, για να μην καταχραστώ το χώρο σας θα σας δώσω 1-2 παραδείγματα.
1ον ο ορθολογισμός από μόνος του δεν πειράζει κανένα(το 1+1=2), το θέμα είναι πώς τον χειρίζεσαι. Και η επίκληση του είναι εύκολος τρόπος καθ’ όλα λογικά άτομα να οδηγηθούν σε ακρότητες. Ο ολοκληρωτισμός είναι μια περίπτωση, καλύτερα να πούμε δογματισμός.
Π.χ. η εξορθολόγηση του δημόσιου τομέα και οι απολύσεις που ευαγγελίζεται ο Μάνος θα οδηγήσουν χιλιάδες κόσμο στην ανεργία. Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθούν αλλού. Χρειάζονται βήματα ανάπτυξης, κατά τη διάρκεια των οποίων το ΑΣΕΠ πρέπει να αποτελεί διέξοδο.
Ο ορθολογικός θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενώ ταυτόχρονα θα διατηρήσει το δημόσιο τομέα. Ο δογματικός θα ξεκινήσει από κάτι λογικό(μείωση δημοσίου) και θα επιφέρει πρωτοφανή δυστυχία σε μεγάλη μερίδα πολιτών. Το ότι ο κόσμος θα υποφέρει είναι κάτι πρακτικό, όχι συναισθηματικό. Άλλωστε οι λογικές υποθέσεις κρίνονται στην πράξη.
Έχετε δίκιο ότι δεν ζητάτε την ψήφο των πολιτών, όπως ο Μάνος. Απλά για αυτά που προτείνετε κατά καιρούς θα μπορούσατε να κάνετε μια υπόθεση για το τι θα γινόταν αν εφαρμόζονταν στην πράξη.
2ον η απαισιοδοξία δεν βοηθά στο ελάχιστο να καλυτερέψουν τα πράγματα. Το να πούμε έτσι γίνεται στο εξωτερικό δε λέει και πολλά για το τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.
Τέλος για κάποια θέματα δεν υπάρχει κάποια απόλυτη λύση. Μη μπλέκουμε το λογικό με το απόλυτο. Εδώ είναι αυτό που θέλω να πω και αυτό που νομίζω πολύ εύστοχα παρατήρησε και ο Ανδρουλάκης. Και δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένετε να το αγνοείτε. Χρησιμοποιήστε όση λογική θέλετε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι φτάνετε και σε μια απόλυτη αλήθεια. Με άλλα λόγια το λογικό θεώρημα σας μπορεί να περιέχει λάθη, μπορεί να είναι εκτός τόπου και χρόνου, μπορεί να μην έχει αυτό που θα λέγαμε φυσική/βιολογική σημασία.
πάντοτε φιλικά…
σταυρο
καταρχας οσο μιλαει κανεις εδω εντος θεματος ή ακομα και εκτος θεματος (αν ειναι ενδιαφερον αυτο που λεει) ειναι ευπροσδεκτος και δεν υπαρχει ζητημα καταχρησης χωρου. Γιαυτον τον λογο εχουμε τον χωρο!
1ον ο δογματισμος ειναι το αντιθετο του ορθολογισμου. το να πιστευεις σε ενα δογμα χωρις στοιχεια και αποδειξεις μονο λογικη δεν ειναι. Οποτε δεχομαι να μας κατηγορησεις για δογματισμο (αν το αποδειξεις), αλλα οχι για υπερβολικο ορθολογισμο.
"η εξορθολόγηση του δημόσιου τομέα και οι απολύσεις που ευαγγελίζεται ο Μάνος θα οδηγήσουν χιλιάδες κόσμο στην ανεργία. Στη σημερινή Ελλάδα δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφηθούν αλλού"
αν κακως εχουν την θεση που εχουν, η ανεργια τους αξιζει. Γιατι να πληρωνουμε χαραμοφαηδες, δεν το καταλαβα ποτε! Κατα τα αλλα πεφτεις στην κλασσικη πλανη του κλειστου αριθμου θεσεων εργασιας. Οι απολυμενοι αν εχουν γνωσεις και ικανοτητες θα δημιουργησουν θεσεις εργασιας. Αλλα ακομα κιαν δεν εχουν, μερικες φορες ειναι καλυτερα (αν και βαθυτατα αδικο) να τους πληρωνουμε για να καθονται σπιτι τους, απτο να διαλυουν τα εισοδηματα μας. Το μονο που δεχομαι ειναι οτι χρειαζεται χρονος για να δημιουργηθουν οι θεσεις, ετσι καλο θα ειναι οι απολυσεις να γινονται σταδιακα.
2ον: η απαισιοδοξια, ακριβολογωντας, ειναι μη ορθολογιστικη. Ο ορθολογιστης τα βλεπει ολα ουδετερα...
τωρα να κοιταμε την Ελλαδα και να τα βλεπουμε ολα (σχεδον) μαυρα, δεν ειναι απαισιοδοξια ειναι οπως ειπε ο ουλτρα απλη ουδετερη παρατηρηση
τελος το οτι μπορουμε να κανουμε λαθος το δεχομαι φυσικα. Αλλα τι θες να εμπιστευτω? Αυτο που κρινω σαν σωστο ή αυτο που μου φαινεται λαθος? Μα προφανως το σωστο!
Δημοσίευση σχολίου