Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2005

Εκκλησία-Πολιτεία, επιτέλους ρόλοι καθαροί.


H Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έκανε πρόταση νόμου για την ρύθμιση σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας, τις θρησκευτικές ενώσεις και την κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευθερίας.

- Θετική υποδοχή πρότασης νόμου για τις σχέσεις του Κράτους με την Εκκλησία - in.gr
- Στο τραπέζι οι διακριτοί ρόλοι Kράτους - Eκκλησίας - Τα Νέα
- Η ενηλικίωση των Ελλήνων - ndimou.gr

Ελπίζω αυτή η κίνηση να αποδώσει ώστε να γίνει επιτέλους και στην δική μας χώρα ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους.

9 σχόλια:

e-Lawyer είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όλες τις διατάξεις της νομοθετικής πρότασης. Η θρησκευτική ηγεσία πρέπει να έχει αρμοδιότητες μόνο για το ποίμνιό της, το οποίο εκούσια υπάγεται σε αυτήν.

Ωστόσο, μην ξεχνάμε ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι ένα συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα (άρθρο 13). Καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει σε μια ("γνωστή" λέει -κακώς- το Σύνταγμα) θρησκεία, θεωρώντας αυτήν την πίστη του χρήσιμη για τη ζωή του. Εκτός δηλαδή από την πολιτειακή διευθέτηση στο χώρο της Διοίκησης, θα ήταν λάθος η κίνηση να συνοδευτεί και με μία επίθεση στο θρησκευτικό φρόνημα συγκεκριμένων πολιτών. Αυτό άλλωστε δεν είναι ούτε η πρόθεση των προσωπικοτήτων που υπέγραψαν την πρωτοβουλία.

ultrasonic15 είπε...

Μη χαιρόμαστε τόσο πολύ.
Έχει ακόμα δρόμοοοο...

Δεν το αποκόβεις τόσο εύκολα το παπαδαριό και τους συν αυτώ αδελφούς από το μαμ.
Και τι δουλειά θα κάνουν οι χιλιάδες ανά την επικράτεια γιοσάκηδες και τα άλλα παλικάρια? Κλέφτες θα γίνουνε?

Sakis Rizos είπε...

Είναι θλιβερό το 2005 να συζητάμε τα αυτονόητα, τα οποία έπρεπε να εφαρμοστούν εδώ και πολλά χρόνια σε αυτήν τη χώρα.

pinky and the brain είπε...

"Ας καταλάβουν επιτέλους πως η Θρησκεία για τον άνθρωπο είναι όπως το ποδήλατο για το ψάρι" διαφωνώ κάθετα. η θρησκεία για τον καθένα έχει ένα διαφορετικό ρόλο και αυτό είναι απολύτως σεβαστό. αυτό που ΔΕΝ είναι σεβαστό είναι η εκκλησία να αποτελεί μέρος του κράτους, η εκκλησία να επεμβαίνει στην καθημερινή ζωή του πολίτη και η εκκλησία να ζει από τους πολίτες. είμαι τελείως κατά της σημερινής κατάστασης, ειμαι τελείως κατά του brainwashing που γίνεται στα σημερινά σχολία, δεν τους αντέχω. αλλά η θρησκεία είναι κάτι προσωπικό και έτσι θα έπρεπε να είναι, προσωπικό όχι κρατικό. και ως κάτι προσωπικό τη σέβομαι και ως κάτι προσωπικό πρέπει να γίνει και στην ελλάδα. χειρότερη απ'τους μουλάδες είναι εδώ

Sakis Rizos είπε...

Άσχετο. Αυξάνεται το spam και στα blogs πλέον. Το blogger δίνει τη δυνατότητα word verification.

kouk είπε...

Αυτός ο διαχωρισμός της "πίστης" από την "θρησκεία" πάντοτε μου φαινόταν λίγο περίεργος. Θεωρητικά μπορεί κάποιος να έχει μια προσωπική πίστη στο ιπτάμενο μπιφτέκι, όμως στην πράξη έτσι είναι τα πράγματα; Αμφιβάλλω αν μια τέτοια πίστη (όπως το μπιφτέκι ή οι άλλες πίστεις) μπορεί να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί μόνη της. Γιατί η πίστη στο ιπτάμενο μπιφτέκι δεν είναι σαν τη πίστη ότι το λεοφωρείο θα έρθει σύντομα, που μπορεί να την έχει κανείς μόνος του. Είμαι της άποψης ότι η θρησκευτική πίστη είναι αναγκαστικά κάτι που διαπερνά μια κοινωνική ομάδα και όχι κάτι που περιορίζεται σε ένα άτομο. Μιας και αποδεχόμαστε ότι η πίστη είναι κάτι ανθρώπινο τότε πρέπει να αποδεχτούμε ότι και η θρησκεία είναι κάτι all too human.

S G είπε...

πρωτα απολα ειμαι βεβαια υπερ του διαχωρισμου. Και μονο οτι πρεπει να το συζηταμε εν ετει 2005 με θλιβει λιγο, αν και πρεπει να ομολογησω οτι ειναι και θεμα δρασης-αντιδρασης. Η ελληνικη εκκλησια ποτε δεν εφτασε τα ακρα αναμιξης και διαφθορας της καθολικης εκκλησιας που εκανε την Ευρωπη να αντιδρασει τοσο εντονα χωριζοντας την Εκκλησια απο το Κρατος. Μονο σημερα σε μια Ελλαδα που οδευει προς τον πολυπολιτισμο, σε μια χωρα με ολο και πιο μορφωμενους, ανοιχτομυαλους πολιτες φαινεται ποσο ηλιθια ειναι η αναμιξη της εκκλησιας στα εθνικα.

(παρολαυτα βλεπεις παπαδες να λενε βλακειες οτι "η εκκλησια οφειλει να ειναι μπροσταρης στους εθνικους μας αγωνες"! Ακομα χειροτερα φαινεται οτι ο κοσμος τους παιρνει στα σοβαρα και τα καναλια τους προβαλλουν!)

Roark είπε...

Η δική μου ένσταση στον διαχωρισμό θρησκείας και πίστης είναι αν θα μπορούσε να προκύψει η δεύτερη χωρίς την πρώτη. Αμφιβάλλω. Η ανάγκη της πίστης μπορεί να είναι έμφυτη σε πολλούς ανθρώπους (για ένα σωρό λόγους) αλλά η διαδικασία μέσω της οποίας καταλήγουν τελικά σε κάποια πίστη περνάει μέσα από τους μηχανισμούς της θρησκείας. Σε αυτό το στάδιο λοιπόν μπορούν να παρέμβουν οι παπάδες και όποιος άλλος θέλει να αποκτήσει εξουσία επί του ατόμου.

Θα δεχόμουν την ανεξαρτησία πίστης και θρησκείας αν κάθε άνθρωπος κατέληγε αυθόρμητα σε μια προσωπική πίστη ανεξάρτητη από τους υπόλοιπους (άλλος να πιστεύει στο ιπτάμενο μπιφτέκι του kouk, άλλος στο ιπτάμενο τέρας-σπαγγέτι, άλλος στην κιτρινόμαυρη θεά κτλ). Επειδή όμως αυτό δεν παρατηρείται πουθενά, δικαιολογούμαστε να βλέπουμε την πίστη ως προέκταση της θρησκείας και των οργάνων της.

kouk είπε...

Βρε αντιρίξ, μάλλον δεν έχεις καταλάβει την διάκριση μεταξύ θρησκευτικής πίστης και πίστης. Αυτό που μου λες, για ανθρώπους που πιστεύουν στα ιδεώδη που προήγαγε ο Ιησούς Χριστός, είναι μια πίστη που μοιάζει με γνώμη. Οι άνθρωποι που λες έχουν την _γνώμη_ ότι οι πρακτικές και η ιδεολογία του Ιησού Χριστού είναι καλές. Το ζήτημα δεν είναι αυτό, αλλά αν έχουν την _πίστη_ ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν υιός θεού και ότι θα αναστήσει τους νεκρούς. Αυτό χρειάζεται θρησκευτική πίστη, η οποία όπως έχουν πει αρκετοί εδώ μέσα είναι συνδεδεμένη σχεδόν άρηκτα με μια κάποια οργάνωση της θρησκευτικής ζωής.

Στον βαθμό που η "πίστη" που λες εσύ δεν διαφέρει από την "πίστη" ότι θα έρθει το λεοφωρείο εντός πεντάλεπτου, είναι ανεξάρτητη θρησκειών. Στον βαθμό όμως που αποτελεί πραγματικά πίστη σε κάτι για το οποίο δεν έχουμε ενδείξεις τότε χρειάζεται οπωσδήποτε μια οργανωμένη κοινότητα που να διαφυλάσσει αυτές τις πίστεις από τους αμφισβητίες εντός ή εκτός της κοινότητας.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock