Πληροφορηση χρειαζεται για να λυσουμε τα προβληματα που τοσο μας βλαπτουν
Το κυριως προβλημα μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας τωρα που λυθηκε το Κυπριακο* ειναι ο καθορισμος των συνορων στο Αιγαιο, μαλλον ο καθορισμος των χωρικων υδατων και της υφαλοκρηπιδας. Τα δυο θεματα ειναι σχετικα διαφορετικα. Η υφαλοκρηπιδα ειναι ενας σχετικα νεος ορος, που απλα δεν προβλεπεται στις παλιες συμβασεις (συνθηκη Λωζανης κτλ). Γιαυτο οι διαφορες μας με την Τουρκια στο θεμα ειναι μαλλον ενα αλυτο, σχετικα νεο ζητημα προς διευθετηση, οχι ενα αιτημα που παραλογα κινουν για να μας τσαντισουν.
Τα χωρικα υδατα απο την αλλη, ειναι ενας παλιος ορος, αλλα για καποιον λογο η εκταση τους αλλαζει, βασικα επεκτεινονται συνεχως. Τον παλιο καιρο ηταν περιπου 3 μιλια (οσο περιπου ηταν το βεληνεκες ενος κανονιου!), αν και δεν υπηρχε γενικος διεθνης κανονας. Στον αιωνα μας πολλες χωρες αρχισαν να τα επεκτεινουν στα 6 ή και στα 12 μιλια. Καποια στιγμη λοιπον οι χωρες του ΟΗΕ αποφασισαν να καθορισουν ενα διεθνες προτυπο για τα χωρικα υδατα. Η Συνθηκη Δικαιου της Θαλασσας, με ισχυ απο το 1994, προβλεπει λοιπον 12 νμ χωρικα υδατα. Ως γνωστον, η Τουρκια δεν συμφωνει ομως με το να επεκτεινουμε τα χωρικα μας υδατα στα 12 μιλια. Θα προσπαθησω λιγο να περιγραψω την θεση τους:
Ενα ενδιαφερον κειμενακι ηταν αυτο εδω
The world public remembers only too well the instant intervention of the US administration in Cuba, Panama, Granada, Iraq and Libya on the pretext of "national interests". These "operations" were sometimes carried out on the other side of the world. Yet Turkiye sits idle and quotes international agreements while tiny Greece invades the Aegean inch by inch, dealing blows to our national interests in every step.
τι μαθαινουμε? Οτι οι Τουρκοι θεωρουν εαυτους την υπερδυναμη της γειτονιας :-) Σοβαρα τωρα, βλεπουμε οτι οι Τουρκοι βλεπουν το θεμα σαν επεκταση της μικρης Ελλαδας εις βαρος τους. Η αληθεια ειναι βεβαια η εξης: μια χωρα των Βαλκανιων υπερδιπλασιαστηκε σε εκταση τα τελευταια 100 χρονια. Μιας χωρας οι κατοικοι ακομα θεωρουν λιγο πολυ τα εδαφη των γειτονων τους ως δικαιωματικα δικα τους (και αν ειχαν την δυναμη θα τα επαιρναν). Η Ελλαδα ειναι η χωρα που ακομα βλεπει μερη σαν την Βορεια Ηπειρο, το σλαβικο κομματι της Μακεδονιας ή την Μικρασια σαν κομματια που θα πρεπει να παρει πισω. Και οι Τουρκοι σε γενικες γραμμες ειναι αμυνομενοι τα τελευταια 180 χρονια.
Αλλα τελοσπαντων, ας μεινουμε στο θεμα. Τι σημαινει η επεκταση των χωρικων μας υδατων στα 12 μιλια? Βασικα οτι το Αιγαιο γινεται ελληνικη θαλασσα. Οτι η Τουρκια ασφυκτια στα δυτικα της παραλια. Και οτι η διεθνης ναυσιπλοϊα απο την Μαυρη Θαλασσα, που γινεται ολο και πιο σημαντικη με τα πετρελαια της Κασπιας και το εμποριο της Ρωσιας, γινεται ουσιαστικα αδυνατη χωρις την συγκαταθεση της Ελλαδας (λες και δεν τους εφτανε ο τουρκικος ελεγχος του Βοσπορου).
Σημειωστε οτι η Ελλαδα με την επεκταση φτανει απο το 43% στο 71% του θαλασσιου χωρου! Η Τουρκια αντιθετα, απο περιπου 7% παει στο 8%! Λογικο ειναι οι ανθρωποι να μην συμφωνουν σε καμμια περιπτωση με την αμοιβαια επεκταση των χωρικων υδατων. Δεν ξερω αν εσας αυτο σας φαινεται παραλογος τσαμπουκας, εμενα μου φαινεται ενα στηριξιμο επιχειρημα. Στα πλαισια της καλης γειτονιας, δεν πνιγεις τον γειτονα σου. Και βεβαια η Ελλαδα δεν μπορει να ελπιζει στην στηριξη της διεθνους κοινης γνωμης, που μας ειναι απαραιτητη για να κερδισουμε σε μια διαμαχη. Γιατι κανεις στον κοσμο δεν θελει το Αιγαιο να κλεισει! Το αστειο ειναι βεβαια οτι η Ελλαδα προκαλει τεραστια ζημια στην Τουρκια και εμποδιζει την διεθνη ναυσιπλοϊα, αλλα δεν κερδιζει τιποτα. Γιατι διατηρουμε λοιπον μια τετοια διαμαχη?
Πρεπει να τονισω εδω οτι οι Τουρκοι δεν ειναι ο παρανοϊκος δυναστης που παει να μας φαει τα νησια, οπως παρουσιαζεται απο τα ελληνικα ΜΜΕ. Ειναι ενας στρατηγικος παιχτης που χρησιμοποιει πολλα μεσα (αμφισβητηση κυριαρχιας οπου υπαρχει νομικο κενο κτλ) για να πετυχει τον στοχο του: να εχει ενα μεριδιο στο Αιγαιο. Σε αυτην την προσπαθει η πιθανοτητα η Τουρκια να κανει απροκλητα κατι πραγματικα τρελο, οπως αποβαση σε κατοικημενο νησι πρεπει να θεωρειται μηδενικη. Δεν το εκανε ποτε, ακομα και οταν οι καιροι ηταν πιο ευνοϊκοι για επεκτατικους πολεμους. Ακομα περισσοτερο, σημερα η διεθνης κοινη γνωμη δεν θα επιτρεψει σε καμμια απολυτως περιπτωση κατοχη ελληνικου νησιου απο ξενη δυναμη. Και οι Τουρκοι το γνωριζουν, δεν ειναι ηλιθιοι, δεν σκοπευουν να χασουν καθε διεθνη χρηματοδοτηση, καθε ξενο τουριστα, καθε ιχνος σεβασμου της Δυσης, μονο και μονο για να κανουν λιγο τσαμπουκα. Οι κινησεις της Τουρκιας εχουν παντα ενα ιχνος νομιμοτητας, αντιθετα με αυτα που μας λενε οι κυβερνησεις μας.
Νομιζω ειναι απαραιτητο να αρχισει να ενημερωνεται το ελληνικο κοινο για τα πραγματικα μας δικαια στο Αιγαιο. Γιατι η ελλειψη πληροφορησης φερνει μια παραλογη αδιαλλαξια και καθιστα την ευρεση ευπεπτης λυσης αδυνατη. Οτι και να εχουμε να κερδισουμε απο τυχον πρωτες υλες στο Αιγαιο, το χανουμε πολλαπλα απο τα εξοδα της ελληνοτουρκικης διαμαχης. Το αγκαθι του Αιγαιου μας ζημιωνει πολλαπλα. Πρεπει να λυσουμε ολα τα θεματα μας μια και καλη με προσφυγη στην Χαγη (οπως προτεινε και ο Κ.Στεφανοπουλος. Διαβαστε εδω αντιδρασεις.). Ισως χασουμε λεπτομερειες, πραγματα που ουσιαστικα ποτε δεν ηταν δικα μας, αλλα θα κερδισουμε ειρηνη και ευημερια για ολους τους Ελληνες. Και βεβαια μην ξεχναμε τα κοινωνικα οφελη, την εξαλειψη των εθνικιστων υπερπατριωτων, την μειωση της μισαλλοδοξιας που θα φερει μια κανονικοποιηση της χωρας, οταν πια δεν θα φοβομαστε "προαιωνιους εχθρους"...
*οσον αφορα την Ελλαδα το Κυπριακο λυθηκε οταν καταφεραμε να παρουσιαστει Σχεδιο με τα αιτηματα μας για επανενωση. Αν οι Κυπριοι τελικα δεν θελουν επανενωση, αν κρινουν οτι οντας στην ΕΕ μπορουν να αδιαφορουν για την διεθνη κοινη γνωμη που τοσα χρονια παρακαλουσαν για επεμβαση, ειναι δικαιωμα τους. Αλλα η Ελλαδα δεν μπορει να σπαταλαει αλλο διπλωματικο κεφαλαιο χωρις να ξερει τι στοχους εχει!
ΥΓ μια ενδιαφερουσα παιγνιοθεωρητικη αναλυση του ζητηματος βρηκα εδω. Αν και ειμαι εναντιος στην αφελη χρηση της θεωρια παιγνιου σε πολυπλοκα ζητηματα (δεν φτανει ενα παιχνιδι 2Χ2 για να αναλυσει την στρατηγικη αλληλεπιδραση στο θεμα!), η συγκεκριμενη εργασια ειναι σχετικα ενδιαφερουσα και νομιζω εξηγει πιστευτα τις περιοδικες κρισεις στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Επισης μου αρεσει οτι κραταει καποια σοβαροτητα και αντικειμενικοτητα. Οπως και σε αυτο το αρθρο, δεν προσπαθω πραγματικα να εχω φιλοτουρκικη αποψη, αλλα προσπαθω να δω λιγο τον κοσμο μεσα απο τα ματια τους.
ΥΓ2 επιφυλλασομαι για μια πιο εκτενη αναλυση οταν πεισουμε τους νομικους της σελιδας για ενα κειμενο.