Παρασκευή, Μαΐου 20, 2005

Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει το Ιράν!

Η Ιρανοκαναδή φωτογράφος Zahra Kazemi συνελήφθη στις 23 Ιουνίου 2003 ενώ φωτογράφιζε συγγενείς κρατουμένων έξω από τις φυλακές του Ezin, βόρεια της Τεχεράνης. Από τα βασανιστήρια και τους ξυλοδαρμούς των αρχών έπεσε σε κώμα στις 27 του μήνα, οπότε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Baghiatollah. Πέθανε στις 10 Ιουλίου 2003. Μετά από μια πρόχειρη προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων, οι αρχές του Ιράν αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι είχε κακοποιηθεί.

Στις 16 Μαϊου 2005 το Εφετείο της Τεχεράνης χρειάστηκε μόλις μία ώρα για να εξετάσει την υπόθεση της δολοφονίας της. Οι δικηγόροι της οικογένειάς της πρπονέθηκαν ότι δεν τους επετράπε να κάνουν κανενός είδους παρουσίαση στοιχείων στι δίκη ενώ ο κατηγορούμενος δεν ήταν καν παρών. Όσοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να παραστούν στη δίκη, δεν τους επετράπη η είσοδος στην αίθουσα.

Η Καναδική κυβέρνηση έχει περιορίσει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Ισλαμική παρωδία δημοκρατίας του Ιράν ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης. Τα μόνο σημεία που εξακολουθούν οι διπλωματικές σχέσεις είναι η υπόθεση Kazemi, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Η ΜΚΟ "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" συγχαίρουν την Καναδική κυβέρνηση και καλούν την ΕΕ να μιμηθεί το παράδειγμά της.

Επίσης, πάλι στις 14 Μαϊου, ενάς blogger που διατύπωνε τις διαφωνία του με το καθεστώς μέσω του ίντερνετ, ο Mojtaba Saminejad, ξεκίνησε απεργεία πείνας. Ο Saminejad είναι φυλακισμένος από τις 12 Φεβρουαρίου. Και άλλοι bloggers όπως ο Mohamad Reza, ο Nasab Abdolahi και ο Mojtaba Lotfi βρίσκονται επίσης στη φυλακή γιατί είχαν το θάρρος της γνώμης τους.

Μπορείτε να υπογράψετε αίτηση για την αποφυλάκιση του Saminejad, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησαν άλλοι (ελεύθεροι μέχρι νεωτέρας) Ιρανοί bloggers.



Η παραβίαση και των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων έκφρασης και η καταστολή κάθε προσπάθειας διαφωνίας λαμβάνουν εκρηκτικό χαρακτήρα, σε μια χώρα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Πυρηνικά όπλα στα χέρια τόσο επικίνδυνων και αδίστακτων καθεστώτων είναι παγκόσμια απειλή.



Μια παρουσίαση της κατάστασης της ελευθερίας του τύπου και της έκφρασης παγκοσμίως (από τους ΔΧΣ, εννοείται ότι όσο πιο κόκκινο, τόσο το χειρότερο):

15 σχόλια:

twocows είπε...

Ναι, αλλά τι εννοείς ότι κινδυνεύει;

πιτσιρίκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
S G είπε...

αχ αχ Ιραν. Ποσο θα εφτιαχνε η περιοχη αν μπορουσε το Ιραν να γινει δημοκρατικο κρατος...

ΥΓ το μη μιλας μη γελας κινδυνευει η Ελλας πρεπει να ειναι απο τα τραγουδια που μου την επαγαν περισσοτερο οταν ημουν μικρος...

ΥΓ2 πιτσιρικο αποσο ξερω νομιμο δικαιωμα δεν εχεις. Δεν μπορεις σε κανεναν να απαγορευεις να σε εχει σε λινκ, εκτος αν σε συκοφαντει ή κατι τετοιο. Τεσπα οταν ο διαχειριστης μας ευκαιρησει θα βγεις απο την λιστα. ΟΚ?

πιτσιρίκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Roark είπε...

Βασικά δεν το έχουμε βάλει το link στο blog του πουθενά που να δείχνει ότι έχουμε την παραμικρή σχέση μαζί του (όπως πχ έχουμε βάλει τις σελίδες που ανήκουν στον φιλελεύθερο και προοδευτικό χώρο). Λες και θα επιθυμούσαμε ποτέ συσχετισμό με το εν λόγω άτομο.

Το έχουμε εκεί που έχουμε βάλει όλα τα ελληνικά blog μαζεμένα. Και φυσικά δεν έχουμε ποτέ ασχοληθεί μαζί του με κανένα τρόπο.

Μάλλον υπερβάλει στη ότι καταπιέζουμε τα δικαιώματά του. Ειδικά όταν ο ίδιος δεν έχει ρωτήσει τον Καραμανλή, την γυναίκα του ή όλους τους άλλους που κοροϊδεύει αν έχει την άδειά τους για να τους σχολιάσει!

Φυσικά, επιτυγχάνει το μοναδικό του σκοπό, να χαλάει τις συζητήσεις εδώ μέσα (βάζοντας το ίδιο κείμενο σε όλα τα ποστ, χρησιμοποιώντας άλλο ψευδόνυμο κτλ).

S G είπε...

πιτσιρικο συνελθε εχεις ξεφυγει.

Σου ειπα δεν εχεις καποιο νομιμο δικαιωμα με την ακριβη εννοια. Δεν νομιζω οτι καποιο δικαστηριο θα σε δικαιωνε. Αυτο απλα για να μην λεμε οτι θελουμε, οπως συνηθιζεται τοσο τελευταια με τα τηλεδικαστηρια κτλ.

Απτην αλλη σου ειπα ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ την επιθυμια σου και θα αφαιρεθει το λινκ οταν μπορεσει ο διαχειριστης (που δεν ειμαι εγω προφανως, αλλιως θατοχα κανει).

Δεν ξερω τι μυγα σεχει τσιμπησει...

S G είπε...

"Ειδικά όταν ο ίδιος δεν έχει ρωτήσει τον Καραμανλή, την γυναίκα του ή όλους τους άλλους που κοροϊδεύει αν έχει την άδειά τους για να τους σχολιάσει!"

οσο δεν συκοφαντει κανεναν (αποσο ξερω) εχει δικαιωμα να το κανει. Ακριβως το ιδιο εννοουσα οταν μιλουσα για το λινκ...

πιτσιρίκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Roark είπε...

SG, δεν είπα ότι δεν έχει δικαίωμα να κοροϊδεύει. Είπα ότι δεν είναι λογικό κάποιος να αμφισβητεί το δικαίωμα να τον κάνουν link και ταυτόχρονα να δέχεται ότι μπορεί να κοροϊδεύει όποιον θέλει!

Άστον να κουρεύεται.

πιτσιρίκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Roark είπε...

Νομίζω βρήκα τη λύση! Πού ο πιτσιρίκος ως άνθρωπος πιστεύει στη σάτιρα θα το δεχτεί.

Μετονομάσαμε το λινκ του από Σατιρικόν-Πιτσιρίκος σε Σατυρικόν-Πιτσιρίκος, πράγμα που συνιστά σάτιρα εκ μέρους μας (την οποία φυσικά δέχεται και δεν αμφισβητεί, όπως άλλωστε κάνει και ο ίδιος σε άλλους).

Άρα δεν είναι πια λινκ, είναι σάτιρα, άρα problem solved! Ευχαριστούμε τον πιτσιρίκο για τις υποδείξειςς του σε ζητήματα σάτιρας.

πιτσιρίκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
πιτσιρίκος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Roark είπε...

O έκλειστος δημοσιογράφος Akbar Ganji ξεκίνησε και αυτός απεργία πείνας. "Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να φυλακίζεται, έστω και για ένα δευτερόλεπτο, επειδή εκφράζει την γνώμη του."

Όπως δήλωσε μέσω του δικηγόρου του, Youssef Molai, ξεκίνησε απεργία πείνας διαρκείας, όπως ναφέρει το Iranian Students' News Agency (ISNA).

Οι ΔΧΣ δήλωσαν ότι: "είναι παρανοϊκό η απεργία πείνας να είναι το μόνο μέσο για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους, που προσπαθούν να αποκτήσουν τα διακιώματά τους ως κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων του δικαιώματος να κάνουν τηλεφωνήματα και να βγαίνουν με άδεια απ΄οτη φυλακή. Η περίπτωση του Ganji είναι σοβαρή επειδή δεν του επετράπη να έχει ούτε την κατάλληλη αγωγή που του σύστησαν οι γιατροί".

Ο Ganji στη δήλωσή του ανέφερε: "διαμαρτύρομαι ενάντια στην παράνομη και άδικη κράτησή μου, και διότι δεν μπορώ να τύχω περίθαλψης εκτός της φυλακής του Evin."

Στις 22/4/2005 οι ΔΧΣ είχαν αναφέρει ότι ο Akbar Ganji ήταν σοβαρά άρρωστος μετά από 5 χρόνια άδικης φυλάκισης.

avatar είπε...

Είναι λευκό. Ένας από τους ελάχιστους τομείς στους οποίους είμαστε πιο φιλελεύθεροι από τις Η.Π.Α. (τουλάχιστον για το 2005, κυρίως εξαιτίας της φυλάκισης της δημοσιογράφου των New York Times Judith Miller, το 2004 είμασταν κάποιες θέσεις πιο κάτω), την Γαλλία (κι αυτή έπεσε κάτω από εμάς το 2005 εξαιτίας αλλαγών στη νομοθεσία) και το Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιτίας της κατάστασης στη Βόρεια Ιρλανδία).

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock