Μετά το διάλειμμα λόγω εορτών του προηγούμενου μήνα, το Rooster Report επανέρχεται με θέμα την ανάγκη ψηλών κτιρίων στην Αθήνα. Τα credits μοιράζονται με τον Κώστα, τον Γρηγόρη και την Κατερίνα.
Από εδώ μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστής σας, να το στείλετε με email και να γραφείτε συνδρομητές για να λαμβάνετε ειδοποίηση για κάθε νέο επεισόδιο του Rooster Report.
14
σχόλια:
Ανώνυμος
είπε...
Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Roark για το ότι απευθύνθηκε σε εμένα για το οπτικό μέρος του συγκεκριμένου βίντεο και φυσικά άλλο που δεν ήθελα.
Επειδή γνωρίζω ότι μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις από διάφορους φίλους όσον αφορά ορισμένα σημεία του βίντεο (πχ για την Κωνσταντινούπολη και τα Τίρανα) σχετικά με το ότι τα ψηλά κτίρια από μόνα τους δεν ανεβάζουν το επίπεδο ζωής σε μια πόλη, και ότι Η Κ/πολη όπως (και κυρίως) τα Τίρανα) έχουν και άπειρα σημεία που η κατάσταση είναι από άσχημη ως απελπιστική, έχω να πω ένα μόνο πράγμα: Το ότι και οι δυο αυτές πόλεις (ιδίως η Κ/πολη, λόγω μεγεθών και κλιμάκων), προσπαθούν, και μάλιστα η Πόλη το έχει κατορθώσει, να εισέλθουν στον 21ο αιώνα.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αυτές οι πόλεις δεν έχουν δυσκολίες (αν και η Κ/πολη είναι προικισμένη και με απίστευτου κάλλους φυσικές και ιστορικές ομορφιές, από Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Οθωμανούς). Σημαίνει όμως ότι το παλεύουν, προσπαθούν να εκπέμψουν προς τα έξω μια αισθητική και ένα δυναμισμό τον οποίο φοβούμαι πως η Αθήνα μετά από τρία ΚΠΣ και Ολυμπιακούς αγώνες δεν είναι σε θέση να εκπέμψει. Οι κάτοικοι της πόλης, παγιδευμένοι μέσα στα διαμερίσματα κλουβιά τους, έχουν μετατρέψει σε μια άρρωστη εσωστρέφεια την πίκρα τους για την άσχημη ποιότητα ζωής τους, την έλλειψη ελευθέρων χώρων, την άσχημη εικόνα της γειτονιάς τους.
Έτσι, απομονώνονται από τον έξω κόσμο και εκλογικεύουν την κακή τους τύχη μεταφράζοντας την σαν νεοελληνική "ιδιαιτερότητα", λες και οι Αρχαίοι Ελληνες ή οι πρώτοι νεοέλληνες έχτιζαν τσιμεντένια πενταόροφα κουτιά. Κανείς δεν τους λέει ότι άλλες πόλεις ήδη έχουν αρχίσει να αλλάζουν την εικόνα τους όπως η Πόλη, ή ότι παλιές πόλεις όπως η Βιέννη και φυσικά η Βαρσοβία και το Λονδίνο παρουσιάζουν ένα πρωτόγνωρο δυναμισμό υψιπετούς ανάπτυξης, ο οποίος με την ορμή που θα επιτρέψει νομοτελειακά και τις επεμβάσεις και στις γειτονιές της ντροπής, εφόσον σε όλες τις πόλεις που παρουσιάζουμε σε αυτό το βίντεο, η αναπλάσεις και όχι η στασιμότητα, η φυγή προς τα εμπρός και όχι η εσωστρεφείς φοβίες αποτελούν το χαρακτηριστικό που τις κάνουν μοναδικές.
Καιρός είναι και η Αθήνα να εμπλουτίσει την εικόνα της, κάνοντας ένα παρόμοιο βήμα σε περιοχές όπου δεν θα διαταραχτεί η εικόνα της Ακρόπολης η οποία όμως αποτελεί και ένα σύμβολο ενός πολιτισμού ο οποίος έβλεπε πολύ πιο μπροστά από την εποχή του και το ίδιο θα ήθελε ίσως και για τους απογόνους του οι οποίοι κοντά 2.500 χρόνια μετά από τον χρυσού αιώνα του Περικλέους δεν έχουν βρει ακόμα το δρόμο να σηκωθούν λίγο ψηλότερα από εκεί που οι ίδιοι έχουν αυτοπεριοριστεί. Νισάφι πιά.
ΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ.
"Λίγο ακόμα να σηκωθούμε
Λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα"
ή όπως λέω κι' εγώ:
"Architecture that reaches for the skies is the product of visionary minds
Χεχε, μ'άρεσε στο τέλος λίγο πριν τα γράμματα το Photoshop με τα ψηλά κτίρια.
Μακάρι να ξυπνήσουν οι Αθηναίοι για περιοχές όπως ο Ελαιώνας και οι Θεσσαλονικείς για δυτικά απ'το εμπορικό λιμάνι. Υποβαθμισμένες περιοχές που κερδίσουν πολύ από ψηλά, καλαίσθητα χτίσματα.
Χεχε, μ'άρεσε στο τέλος λίγο πριν τα γράμματα το Photoshop με τα ψηλά κτίρια.
Μακάρι να ξυπνήσουν οι Αθηναίοι για περιοχές όπως ο Ελαιώνας και οι Θεσσαλονικείς για δυτικά απ'το εμπορικό λιμάνι. Υποβαθμισμένες περιοχές που θα κερδίσουν πολύ από ψηλά, καλαίσθητα χτίσματα.
Είναι σίγουρο και τσεκαρισμένο ότι δεν χτίζονται ψιλά κτίρια στην Ελλάδα εξ' αιτίας της νομοθεσίας?
Μήπως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες επειδή ενδεχομένως να είναι οικονομικά ασύμφερα?
Το λέω αυτό διότι η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όταν κάτι είναι οικονομικά συμφέρον και υπάρχουν από πίσω μεγάλα οικονομικά κέντρα επιρροής, μπορούν αυτά, να στρέψουν την νομοθεσία προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Άρα το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μήπως οφείλεται στην ουσιαστική έλλειψη ενδιαφέροντος των εταιρειών?
Φίλτατε Στράτο, η ερώτηση σου έχει νόημα (είναι meaningful όπως θα λέγαμε και στα Βλαχομπογδανικά). Η απάντηση είναι απλή: Υπάρχουν συμφέροντα (εδώ προέκυψαν οι Άραβες της Dubai Holdings οι οποίοι αγόρασαν για κολατσιό την Marfin Bank και οι οποίοι έχουν προτείνει για την Κ/πολη δυο πυργους εκ των οποίων ο ένας θα είναι 300μ ύψος.
E λοιπόν, από αξιόπιστη πηγή έμαθα ότι αυτοί επισκεφτήκαν το Σουφλιά (ή/ και άλλους αρμόδιους τελως πάντων) και του έθεσαν το θέμα της επένδυσης σε ακίνητα. Μόνο που από ότι θρυλείται, οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ, και φυσικά, θα πρέπει να βρεθούν και οι ανάλογοι χώροι όπου -και πάλι σύμφωνα με δήλωση τους- ευκταίο θα ήταν να μην υπάρξουν οι γνωστές αντιδράσεις. Προσοχή, για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, δεν ζήτησαν να χτίσουν κοντά στην Ακρόπολη, απλά είπαν υποδείξτε μας ένα χώρο εσείς, βρείτε τα μεταξύ σας αλλά θα επιθυμούσαμε εάν και όταν τον βρείτε, να είναι οριστικό και να μη σταματήσουμε. Κάτι μάλιστα ακούστηκε για επιχειρηματικό, συνεδριακό και εμπορικό κέντρο στα Λιόσια (από όπου η Ακρόπολη φαίνεται μόνο με... τηλεσκόπιο) και ότι πετάχτηκε στο τραπέζι και η λέξη "ουρανοξύστες".
Επίσης, σας παραπέμπω σε μια άλλη πρόταση από έναν Ελληνα της Αυστραλίας, τον Stamoulis ο οποίος πρότεινε για το Ελληνικό ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει Formula 1 track, κτίρια γραφείων, ξενοδοχείων και συνεδριακό κέντρο, όπως και πάρκο. Για να μην σας ζαλίσω, έχω καταχώρηση στο skyscrapercity.com ενώ η αρχική πρόταση είχε δημοσιευτεί πριν κάμποσο καιρό στομ "Κόσμο του Επενδυτη". Εδώ ξεδοντιάζονται οι NIMBYs για πλάκα: Πρόσινο, ψηλά κτίρια και F1 μαζί.
Τέλος να μην λησμονησω ότι ο Κώστας Κονδύλης, ο οποίος εργάζεται και αρχιτεκτονεί στη Ν, προτείνει -πάλι για το Πάρκο του Ελληνικού- Ένα συνδιασμό ψηλών κτιρίων και πρασίνου (πούσαι Σωτήρη που αν θυμάσαι αυτά που έγραφες, τώρα όλα επιβεβαιώνονται).
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν και επειδή φεύγω για να προλάβω τη συζήτηση του Σαββάτου, έχω να πω τούτο. Προτάσεις υπάρχουν. Όρεξη και Όραμα υπάρχει;
Το πρόβλημα επιτείνεται, εάν σκεφτούμε ότι πολλές φορές η συζήτηση στην Ελλάδα γίνεται με όρους ενός φαντασιακού ιδανικού, παρά με όρους και σκέψεις για το πώς θα βελτιώσουμε την πραγματικότητα, που ζούμε. Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι η πρόοδος είναι επονείδιστη για πολλούς, καθώς μας έβγαλε από την φαντασιακά ευτυχισμένη φυσική κατάσταση. Σε αυτό μου το πόστ "υπερασπίζομαι" την πολυκατοικία, επαναλαμβάνω χιλιοειπωμένες διορθωτικές λύσεις, όχι ενάντια σε αυτούς, που προτείνουν τα νέα κτήρια να είναι ουρανοξύστες, αλλά ενάντια σε όλους όσοι νομίζουν ότι ήταν πραγματική και είναι δυνατή η "επιστροφή" σε μία πόλη, που ποτέ δεν υπήρξε παρά μόνο στα παραμύθια.
...όντως, για φαντάσου να γυρνάγαμε 50 χρόνια πίσω. Μου λέει η μάνα μου που έμενε στον Κωλονό τότε ότι οι δρόμοι δεν είχαν άσφαλτο, το μεγάλο πρόβλημα της πόλης ήταν "ο κονιορτός" (η σκόνη) και ότι για πάγο έπρεπε να περιμένεις τον παγοπώλη, και μάλιστα για νερό σε ορισμένες περιοχές τον νερουλά.
Τώρα, χωρίς SUV, κινητό και spa δεν μπορούμε να ζήσουμε που λέει ο λόγος)...
το ελληνικο ας το αφησουμε ησυχο να γινει παρκο...γιατι τοσο ντορος; επειδη εχει θαλασσα; Να γινει το κεντρο στο κεντρο της Αθηνας. Παρτε 5-6 τετραγωνα στην τριτοκοσμικη πλατεια αττικης, ριξτε τα και χτιστε εκει ή οπου αλλου.
Δεν είμαι ειδικός σε κανένα πολεοδομικό θέμα, απλά ως κάτοικος μεγάλων πόλεων γράφω, τώρα της Αθήνας, παλαιότερα άλλων ευρωπαϊκών. Θα έλεγα ότι πρέπει να δημιουργηθούν ψηλά κτήρια,
-πρώτον αφού ισοπεδωθούν κάποια οικοδομικά τετράγωνα και δημιουργηθούν, γύρω από το ψηλό κτήριο ελεύθεροι χώροι. Εννοείται ότι θα προκύψουν υπόγειοι χώροι στάθμευσης κλπ.
-δεύτερον ότι το κτήριο θα λειτουργεί με όλους τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας. Ξέρετε ότι στην Κηφισίας, στο ύψος του Γηροκομείου, υπάρχει ψηλό κτήριο με γραφεία όπου, για να πας στον 7ο όροφο, πρέπει να πας στον 10ο, να αλλάξεις ασανσέρ και να κατέβεις στον 7ο? Και σε όλους τους ενδιάμεσους ορόφους οι πόρτες για τις σκάλες (δρόμοι διαφυγής) είναι κλειδωμένες, ώστε μόνο μέσω 10ου ορόφου να μπορείς να κατεβείς πάλι στο ισόγειο.
Όταν ρώτησα, τί θα γίνει σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού, έκτακτου περιστατικού, άκουσα δύο απαντήσεις: 1ον: Ο κύριος που έχει τα κλειδιά είναι πάντα διαθέσιμος (δεν αρρωσταίνει, δεν λουφάρει, δεν χάνει τα κλειδιά ποτέ) και 2ον: Φάε τή γλώσσα σου, τί είναι αυτά που λες.
Νομίζω ότι, με αραβο-οθωμανική νοοτροπία δεν είναι δυνατόν να υιοθετήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και, πολύ λιγότερο, δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε νέες τεχνολογίες...
Εγώ πάντως διέκοψα κάθε δραστηριότητά μου με εταιρίες που στεγάζονται στο προαναφερόμενο κτήριο και άλλα 2 που έχω υπόψη μου στην Αθήνα. Αν κάποτε συμβεί, παρ' ελπίδα, κάποιο ατύχημα, καλύτερα να βρίσκομαι εγώ στη θέση του θεατή!
Το ξέρω ότι είναι πολύ ερασιτεχνικά αλλά επειδή τα έχω δεί με τα μάτια μου σας λέω ότι είναι πολυ εντυπωσιακότερα από ότι φαίνονται.
Και έτσι θα μπορούσε να είναι η Κηφισίας από το Υγεία μέχρι τη διασταύρωση με την Αττική οδό. Και έτσι ίσως να είναι σε μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου θα υπάρχει μια άλλη Αθήνα που θα κατοικείται από αλλους Αθηναίους και Ελληνες.
Το βίντεο με έκανε να σκεφτώ κάποια πράγματα για την έλλειψη ψηλών κτηρίων στην Αθήνα. Το βρήκα χρήσιμο. Δεν μου άρεσε όμως που συνέδεε ένα σωρό πράγματα με τα ψηλά κτήρια. Ήταν σαν να διαβάζω προπαγάνδα του ΚΚΕ ή Indymedia αλλά από την ανάποδη...
Τί σχέση έχει ας πούμε η ελευθερία με τα ψηλά κτήρια και την αισθητική της Αθήνας; Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να επιχειρηματολογήσει και αντίστροφα, ότι η έλλειψη περιορισμών και αστυνόμευσης προκαλεί κάποια από τα πολεοδομικά και αισθητικά προβλήματα.
Επίσης, προς θεού, το κείμενο καλύτερα να το εκφωνεί κάποιος που πιστεύει σε αυτό, για παράδειγμα ο συγγραφέας του, και όχι κάποιος τρίτος. Αλλίως χάνει πολλή από την αξία του.
Με μπερέψατε με τις πολλές φόρμες για τα σχόλια. Κλειδώστε τη φορμα του wordpress αφού θέλετε μόνο από το blogger σχόλια.Έγραψα αυτό.
Με βρίσκετε σύμφωνο σε μεγάλο μέρος. Απλώς ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί τόσο “αγνά” στην Ελλάδα τράπεζες και οικοδομικές εταιρείες έχουν τεράστια κέρδη από την έλλειψη στέγης. Αν φτιαχτούν ουρανοξύστες θα ΧΑΣΟΥΝ. Έγραψα και στο blog μου για το θέμα. Δυστυχώς δεν λειτουργεί το trackback πια.
14 σχόλια:
Πρώτα απ' όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Roark για το ότι απευθύνθηκε σε εμένα για το οπτικό μέρος του συγκεκριμένου βίντεο και φυσικά άλλο που δεν ήθελα.
Επειδή γνωρίζω ότι μπορεί να υπάρξουν ενστάσεις από διάφορους φίλους όσον αφορά ορισμένα σημεία του βίντεο (πχ για την Κωνσταντινούπολη και τα Τίρανα) σχετικά με το ότι τα ψηλά κτίρια από μόνα τους δεν ανεβάζουν το επίπεδο ζωής σε μια πόλη, και ότι Η Κ/πολη όπως (και κυρίως) τα Τίρανα) έχουν και άπειρα σημεία που η κατάσταση είναι από άσχημη ως απελπιστική, έχω να πω ένα μόνο πράγμα: Το ότι και οι δυο αυτές πόλεις (ιδίως η Κ/πολη, λόγω μεγεθών και κλιμάκων), προσπαθούν, και μάλιστα η Πόλη το έχει κατορθώσει, να εισέλθουν στον 21ο αιώνα.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι αυτές οι πόλεις δεν έχουν δυσκολίες (αν και η Κ/πολη είναι προικισμένη και με απίστευτου κάλλους φυσικές και ιστορικές ομορφιές, από Ρωμαίους, Βυζαντινούς και Οθωμανούς). Σημαίνει όμως ότι το παλεύουν, προσπαθούν να εκπέμψουν προς τα έξω μια αισθητική και ένα δυναμισμό τον οποίο φοβούμαι πως η Αθήνα μετά από τρία ΚΠΣ και Ολυμπιακούς αγώνες δεν είναι σε θέση να εκπέμψει. Οι κάτοικοι της πόλης, παγιδευμένοι μέσα στα διαμερίσματα κλουβιά τους, έχουν μετατρέψει σε μια άρρωστη εσωστρέφεια την πίκρα τους για την άσχημη ποιότητα ζωής τους, την έλλειψη ελευθέρων χώρων, την άσχημη εικόνα της γειτονιάς τους.
Έτσι, απομονώνονται από τον έξω κόσμο και εκλογικεύουν την κακή τους τύχη μεταφράζοντας την σαν νεοελληνική "ιδιαιτερότητα", λες και οι Αρχαίοι Ελληνες ή οι πρώτοι νεοέλληνες έχτιζαν τσιμεντένια πενταόροφα κουτιά. Κανείς δεν τους λέει ότι άλλες πόλεις ήδη έχουν αρχίσει να αλλάζουν την εικόνα τους όπως η Πόλη, ή ότι παλιές πόλεις όπως η Βιέννη και φυσικά η Βαρσοβία και το Λονδίνο παρουσιάζουν ένα πρωτόγνωρο δυναμισμό υψιπετούς ανάπτυξης, ο οποίος με την ορμή που θα επιτρέψει νομοτελειακά και τις επεμβάσεις και στις γειτονιές της ντροπής, εφόσον σε όλες τις πόλεις που παρουσιάζουμε σε αυτό το βίντεο, η αναπλάσεις και όχι η στασιμότητα, η φυγή προς τα εμπρός και όχι η εσωστρεφείς φοβίες αποτελούν το χαρακτηριστικό που τις κάνουν μοναδικές.
Καιρός είναι και η Αθήνα να εμπλουτίσει την εικόνα της, κάνοντας ένα παρόμοιο βήμα σε περιοχές όπου δεν θα διαταραχτεί η εικόνα της Ακρόπολης η οποία όμως αποτελεί και ένα σύμβολο ενός πολιτισμού ο οποίος έβλεπε πολύ πιο μπροστά από την εποχή του και το ίδιο θα ήθελε ίσως και για τους απογόνους του οι οποίοι κοντά 2.500 χρόνια μετά από τον χρυσού αιώνα του Περικλέους δεν έχουν βρει ακόμα το δρόμο να σηκωθούν λίγο ψηλότερα από εκεί που οι ίδιοι έχουν αυτοπεριοριστεί. Νισάφι πιά.
ΑΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΒΟΛΕΜΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΑΜΑ.
"Λίγο ακόμα να σηκωθούμε
Λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα"
ή όπως λέω κι' εγώ:
"Architecture that reaches for the skies is the product of visionary minds
ALL OUT FOR A TALL ATHENS!!!"
"μετά από τρία ΚΠΣ και Ολυμπιακούς αγώνες δεν είναι σε θέση να εκπέμψει"
Έτσι ακριβώς.
ΥΓ. Μόνο σε μένα κολλάει το βίντεο στα 2:30 λεπτά πριν από το τέλος;
Χεχε, μ'άρεσε στο τέλος λίγο πριν τα γράμματα το Photoshop με τα ψηλά κτίρια.
Μακάρι να ξυπνήσουν οι Αθηναίοι για περιοχές όπως ο Ελαιώνας και οι Θεσσαλονικείς για δυτικά απ'το εμπορικό λιμάνι. Υποβαθμισμένες περιοχές που κερδίσουν πολύ από ψηλά, καλαίσθητα χτίσματα.
Χεχε, μ'άρεσε στο τέλος λίγο πριν τα γράμματα το Photoshop με τα ψηλά κτίρια.
Μακάρι να ξυπνήσουν οι Αθηναίοι για περιοχές όπως ο Ελαιώνας και οι Θεσσαλονικείς για δυτικά απ'το εμπορικό λιμάνι. Υποβαθμισμένες περιοχές που θα κερδίσουν πολύ από ψηλά, καλαίσθητα χτίσματα.
Είναι σίγουρο και τσεκαρισμένο ότι δεν χτίζονται ψιλά κτίρια στην Ελλάδα εξ' αιτίας της νομοθεσίας?
Μήπως δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κατασκευαστικές εταιρείες επειδή ενδεχομένως να είναι οικονομικά ασύμφερα?
Το λέω αυτό διότι η εμπειρία μας έχει δείξει ότι όταν κάτι είναι οικονομικά συμφέρον και υπάρχουν από πίσω μεγάλα οικονομικά κέντρα επιρροής, μπορούν αυτά, να στρέψουν την νομοθεσία προς την επιθυμητή κατεύθυνση.
Άρα το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μήπως οφείλεται στην ουσιαστική έλλειψη ενδιαφέροντος των εταιρειών?
Φίλτατε Στράτο, η ερώτηση σου έχει νόημα (είναι meaningful όπως θα λέγαμε και στα Βλαχομπογδανικά). Η απάντηση είναι απλή: Υπάρχουν συμφέροντα (εδώ προέκυψαν οι Άραβες της Dubai Holdings οι οποίοι αγόρασαν για κολατσιό την Marfin Bank και οι οποίοι έχουν προτείνει για την Κ/πολη δυο πυργους εκ των οποίων ο ένας θα είναι 300μ ύψος.
Περισσότερα εδώ: http://skyscrapercity.com/showthread.php?t=351472.
E λοιπόν, από αξιόπιστη πηγή έμαθα ότι αυτοί επισκεφτήκαν το Σουφλιά (ή/ και άλλους αρμόδιους τελως πάντων) και του έθεσαν το θέμα της επένδυσης σε ακίνητα. Μόνο που από ότι θρυλείται, οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να είναι της τάξης των εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρώ, και φυσικά, θα πρέπει να βρεθούν και οι ανάλογοι χώροι όπου -και πάλι σύμφωνα με δήλωση τους- ευκταίο θα ήταν να μην υπάρξουν οι γνωστές αντιδράσεις. Προσοχή, για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, δεν ζήτησαν να χτίσουν κοντά στην Ακρόπολη, απλά είπαν υποδείξτε μας ένα χώρο εσείς, βρείτε τα μεταξύ σας αλλά θα επιθυμούσαμε εάν και όταν τον βρείτε, να είναι οριστικό και να μη σταματήσουμε. Κάτι μάλιστα ακούστηκε για επιχειρηματικό, συνεδριακό και εμπορικό κέντρο στα Λιόσια (από όπου η Ακρόπολη φαίνεται μόνο με... τηλεσκόπιο) και ότι πετάχτηκε στο τραπέζι και η λέξη "ουρανοξύστες".
Επίσης, σας παραπέμπω σε μια άλλη πρόταση από έναν Ελληνα της Αυστραλίας, τον Stamoulis ο οποίος πρότεινε για το Ελληνικό ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει Formula 1 track, κτίρια γραφείων, ξενοδοχείων και συνεδριακό κέντρο, όπως και πάρκο. Για να μην σας ζαλίσω, έχω καταχώρηση στο skyscrapercity.com ενώ η αρχική πρόταση είχε δημοσιευτεί πριν κάμποσο καιρό στομ "Κόσμο του Επενδυτη". Εδώ ξεδοντιάζονται οι NIMBYs για πλάκα: Πρόσινο, ψηλά κτίρια και F1 μαζί.
Περισσότερα εδώ http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=261621.
Τέλος να μην λησμονησω ότι ο Κώστας Κονδύλης, ο οποίος εργάζεται και αρχιτεκτονεί στη Ν, προτείνει -πάλι για το Πάρκο του Ελληνικού- Ένα συνδιασμό ψηλών κτιρίων και πρασίνου (πούσαι Σωτήρη που αν θυμάσαι αυτά που έγραφες, τώρα όλα επιβεβαιώνονται).
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν και επειδή φεύγω για να προλάβω τη συζήτηση του Σαββάτου, έχω να πω τούτο. Προτάσεις υπάρχουν. Όρεξη και Όραμα υπάρχει;
Το πρόβλημα επιτείνεται, εάν σκεφτούμε ότι πολλές φορές η συζήτηση στην Ελλάδα γίνεται με όρους ενός φαντασιακού ιδανικού, παρά με όρους και σκέψεις για το πώς θα βελτιώσουμε την πραγματικότητα, που ζούμε.
Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι η πρόοδος είναι επονείδιστη για πολλούς, καθώς μας έβγαλε από την φαντασιακά ευτυχισμένη φυσική κατάσταση.
Σε αυτό μου το πόστ "υπερασπίζομαι" την πολυκατοικία, επαναλαμβάνω χιλιοειπωμένες διορθωτικές λύσεις, όχι ενάντια σε αυτούς, που προτείνουν τα νέα κτήρια να είναι ουρανοξύστες, αλλά ενάντια σε όλους όσοι νομίζουν ότι ήταν πραγματική και είναι δυνατή η "επιστροφή" σε μία πόλη, που ποτέ δεν υπήρξε παρά μόνο στα παραμύθια.
α φυσικά και ΔΕΝ ήταν όλα ρόδινα "τότε"
...όντως, για φαντάσου να γυρνάγαμε 50 χρόνια πίσω. Μου λέει η μάνα μου που έμενε στον Κωλονό τότε ότι οι δρόμοι δεν είχαν άσφαλτο, το μεγάλο πρόβλημα της πόλης ήταν "ο κονιορτός" (η σκόνη) και ότι για πάγο έπρεπε να περιμένεις τον παγοπώλη, και μάλιστα για νερό σε ορισμένες περιοχές τον νερουλά.
Τώρα, χωρίς SUV, κινητό και spa δεν μπορούμε να ζήσουμε που λέει ο λόγος)...
guys,
το ελληνικο ας το αφησουμε ησυχο να γινει παρκο...γιατι τοσο ντορος; επειδη εχει θαλασσα; Να γινει το κεντρο στο κεντρο της Αθηνας. Παρτε 5-6 τετραγωνα στην τριτοκοσμικη πλατεια αττικης, ριξτε τα και χτιστε εκει ή οπου αλλου.
Δεν είμαι ειδικός σε κανένα πολεοδομικό θέμα, απλά ως κάτοικος μεγάλων πόλεων γράφω, τώρα της Αθήνας, παλαιότερα άλλων ευρωπαϊκών. Θα έλεγα ότι πρέπει να δημιουργηθούν ψηλά κτήρια,
-πρώτον αφού ισοπεδωθούν κάποια οικοδομικά τετράγωνα και δημιουργηθούν, γύρω από το ψηλό κτήριο ελεύθεροι χώροι. Εννοείται ότι θα προκύψουν υπόγειοι χώροι στάθμευσης κλπ.
-δεύτερον ότι το κτήριο θα λειτουργεί με όλους τους διεθνείς κανόνες ασφάλειας. Ξέρετε ότι στην Κηφισίας, στο ύψος του Γηροκομείου, υπάρχει ψηλό κτήριο με γραφεία όπου, για να πας στον 7ο όροφο, πρέπει να πας στον 10ο, να αλλάξεις ασανσέρ και να κατέβεις στον 7ο? Και σε όλους τους ενδιάμεσους ορόφους οι πόρτες για τις σκάλες (δρόμοι διαφυγής) είναι κλειδωμένες, ώστε μόνο μέσω 10ου ορόφου να μπορείς να κατεβείς πάλι στο ισόγειο.
Όταν ρώτησα, τί θα γίνει σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού, έκτακτου περιστατικού, άκουσα δύο απαντήσεις: 1ον: Ο κύριος που έχει τα κλειδιά είναι πάντα διαθέσιμος (δεν αρρωσταίνει, δεν λουφάρει, δεν χάνει τα κλειδιά ποτέ) και 2ον: Φάε τή γλώσσα σου, τί είναι αυτά που λες.
Νομίζω ότι, με αραβο-οθωμανική νοοτροπία δεν είναι δυνατόν να υιοθετήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και, πολύ λιγότερο, δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε νέες τεχνολογίες...
Εγώ πάντως διέκοψα κάθε δραστηριότητά μου με εταιρίες που στεγάζονται στο προαναφερόμενο κτήριο και άλλα 2 που έχω υπόψη μου στην Αθήνα. Αν κάποτε συμβεί, παρ' ελπίδα, κάποιο ατύχημα, καλύτερα να βρίσκομαι εγώ στη θέση του θεατή!
καλά ποιό είναι το πρόβλημά τους η ασφάλεια, κάτι άλλο;
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που περιγράφεις είναι απαράδεκτη.
...και μια και μιλάμε για ουρανοξύστες, μοναδική ευκαιρία. Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε τρία βίντεο με ουρανοξύστες από την Κ/πολη.
http://www.skyscraperlife.com/showpost.php?p=89425&postcount=7
Το ξέρω ότι είναι πολύ ερασιτεχνικά αλλά επειδή τα έχω δεί με τα μάτια μου σας λέω ότι είναι πολυ εντυπωσιακότερα από ότι φαίνονται.
Και έτσι θα μπορούσε να είναι η Κηφισίας από το Υγεία μέχρι τη διασταύρωση με την Αττική οδό. Και έτσι ίσως να είναι σε μια εναλλακτική πραγματικότητα όπου θα υπάρχει μια άλλη Αθήνα που θα κατοικείται από αλλους Αθηναίους και Ελληνες.
Το βίντεο με έκανε να σκεφτώ κάποια πράγματα για την έλλειψη ψηλών κτηρίων στην Αθήνα. Το βρήκα χρήσιμο. Δεν μου άρεσε όμως που συνέδεε ένα σωρό πράγματα με τα ψηλά κτήρια. Ήταν σαν να διαβάζω προπαγάνδα του ΚΚΕ ή Indymedia αλλά από την ανάποδη...
Τί σχέση έχει ας πούμε η ελευθερία με τα ψηλά κτήρια και την αισθητική της Αθήνας; Θα μπορούσε κάλλιστα κάποιος να επιχειρηματολογήσει και αντίστροφα, ότι η έλλειψη περιορισμών και αστυνόμευσης προκαλεί κάποια από τα πολεοδομικά και αισθητικά προβλήματα.
Επίσης, προς θεού, το κείμενο καλύτερα να το εκφωνεί κάποιος που πιστεύει σε αυτό, για παράδειγμα ο συγγραφέας του, και όχι κάποιος τρίτος. Αλλίως χάνει πολλή από την αξία του.
Με μπερέψατε με τις πολλές φόρμες για τα σχόλια. Κλειδώστε τη φορμα του wordpress αφού θέλετε μόνο από το blogger σχόλια.Έγραψα αυτό.
Με βρίσκετε σύμφωνο σε μεγάλο μέρος. Απλώς ο καπιταλισμός δεν λειτουργεί τόσο “αγνά” στην Ελλάδα τράπεζες και οικοδομικές εταιρείες έχουν τεράστια κέρδη από την έλλειψη στέγης. Αν φτιαχτούν ουρανοξύστες θα ΧΑΣΟΥΝ. Έγραψα και στο blog μου για το θέμα. Δυστυχώς δεν λειτουργεί το trackback πια.
Σχόλιο από karpidis — Ιουλίου 2, 2007 @ 23:15
Δημοσίευση σχολίου