Τρίτη, Φεβρουαρίου 06, 2007

Alternative Libérale

Στην σκιά των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, φαίνεται να ανθίζει μια νέα φιλελεύθερη κίνηση. Το Alternative Libérale η προσπάθεια των Γάλλων φιλελεύθερων να οργανώσουν μια πολιτική πλατφόρμα έκφρασης. Μια κίνηση νέων ανθρώπων (ο πρόεδρός του AL, ο Edouard Fillias, είναι μόλις 27 ετών!) με ζωή περίπου ένα χρόνο (ιδρύθηκε τον Μάρτη του 2006), που φιλοδοξεί να αναστήσει με ριζοσπαστικό τρόπο το πνεύμα του κλασικού φιλελευθερισμού σε μια από τις κοιτίδες του, μετά από δεκαετίες συντηρητικού και σοσιαλδημοκρατικού κρατικισμού.

Το Σάββατο που μας πέρασε το Alternative Libérale διοργάνωσε το 2ο συνέδριό του στα πλαίσια της προετοιμασίας του για τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Στο συνέδριο υπήρξε εκπροσώπηση της ΦΣ (από τον Μανώλη Μανωλεδάκη) και μάλιστα ο Edouard Fillias έκανε στην ομιλία του αναφορά και στην παρουσία του Μανώλη και στην προσπάθεια της ΦΣ στην Ελλάδα, ενώ σχολίασε ότι μόνο η Ελλάδα και η Γαλλία δεν εκπροσωπούνται στο ELDR.

4 σχόλια:

cobden είπε...

Είναι πολύ κρίμα που μέχρι πρόσφατα ,στη χώρα που γέννησε τον Bastiat, τον Constant, τον Tocqueville, δεν υπήρχε κάποιο αξιόλογο φιλελεύθερο πολιτικό κόμμα...Ενδιαφέρουσα η πλατφόρμα της Alternative Liberale, αν και η "συμμαχία των δημοκρατικών κρατών για την προώθηση των ατομικών δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο" που προτείνουν, μου θυμίζει πιο πολύ τα μεγαλεπήβολα σχέδια των νεοσυντηρητικών παρά κλασσικό φιλελευθερισμό...

Jayus είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθεια των Γάλλων. Απλό, όμορφο site.

Στο 15 Axis of Action εκφράζουν μέσα σε λίγες γραμμές κάποιες βασικές αρχές που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν κοινό τόπο για τους φιλελεύθερους!

Το αίτημα τους για διαχωρισμό των εξουσιών - For a real separation of powers -, μηπώς θα έπρεπε να υπάρχει και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα;

Ανώνυμος είπε...

Έριξα μια πρώτη ματιά στους άξονες της δράσης τους και πέρα από κά ποια ερωτηματικά αναφορικά με τους σχετικούς με τη φορολογία και τη μετανάσετευση, με βρίσκουν σύμφωνο.

Τι τύχη μπορεί να έχει, όμως, σε μία χώρα όπως η Γαλλία -ή η Ελλάδα- μία φιλελεύθερη κίνηση;

Μία παρατήρηση: στον άξονα σχετικά με τους θεσμούς δεν αναφέρουν τίποτα για την εμπλοκή σε μεγαλύτερο βαθμό των πολιτών στα δημόσια ζητήματα.

@ jayus: Στην Ελλάδα ισχύει μόνο και μόνο κατ' όνομα η διάκριση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας. Πρόσφατο παράδειγμα: οι περισσότεροι υπουργοί μίλησαν με την ιδιότητα του υπουργού κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής και στη συνέχεια κατέβηκαν από τις θέσεις τους, κάθησαν στα έδρανα των βουλευτών και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον εαυτό τους(!).

Ναυάγιο είπε...

Ξέρει κανείς τι απήχηση έχει στον κόσμο το εν λόγω κόμμα; Υπάρχουν σχετικές δημοσκοπήσεις;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock