Κυριακή, Φεβρουαρίου 24, 2008

Η Απαγόρευση του Καπνίσματος...σκοτώνει;

Είναι γενικά γνωστό ότι ένα νομοθετικό μέτρο πάντα οδηγεί σε κάποιες μη αναμενόμενες ,συχνά εντελώς "σουρεαλιστικές" συνέπειες. Αν τελικά ισχύουν τα συμπεράσματα της μελέτης των Αdams και Cotti "Drunk driving after the passage of smoking bans in bars" τότε αυτή η άποψη επαληθεύεται και στην περίπτωση της Απαγόρευσης του καπνίσματος σε δήμόσιους χώρους.

Για να μην πολυλογώ,ούτε λίγο ούτε πολύ,οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ σχετίζεται με την αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων λογω μέθης. Μέσα στο paper τους που σε μια πρώτη εκδοχή μπορείτε να βρείτε εδώ πιθανολογούν ότι αυτή η αύξηση συνδέεται με την τάση των καπνιστών να αναζητούν απομακρυσμένους χώρους διασκέδασης όπου πιθανόν να επιτρέπεται το κάπνισμα. Μια ακόμα υπόθεση είναι και το κίνητρο που έχουν να περνάνε τα σύνορα για να διασκεδάσουν σε γειτονικές Πολιτείες όπου το κάπνισμα επιτρέπεται.

Περιδιαβαίνοντας την αμερικανική μπλογκόσφαιρα διάβασα και άλλες σχετικές πιθανολογήσεις από χρήστες. Κάποιος ισχυρίστηκε ότι τα θανατηφόρα τροχαία μπορεί και να οφείλονται στο ότι οι καπνιστές θαμώνες των μπαρ προτιμούν πια τα μικρά "σκληρά" ποτά (σφηνάκια) γιατί αναγκάζονται να μπαινοβγαίνουν συχνά καθώς συνηθίζουν να καπνίζουν έξω. Κάποιος άλλος υποθέτει ότι οι καπνιστές λόγω της απαγόρευσης απολαμβάνουν πια το τσιγάρο μονο μέσα στο αμάξι με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κινδυνος ατυχημάτων (λόγω μιας πεσμένης κάφτρας κλπ). Γενικά ακουγονται πολλές διαφορετικές ερμηνείες,ορισμένες από τις οποίες (όπως η προηγουμενη) φαντάζουν εξωπραγματικές.

Εμένα πάλι μου φαίνεται ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στερεί από τους εθισμένους καπνιστές το "φάρμακο" για την εξάρτηση τους. Ίσως εξαιτίας αυτού τείνουν υποσυνείδητα να πίνουν περισσότερο όταν βγαίνουν έξω(πολλοί νικοτινομανείς φιλοι μου στη φάση της "απεξάρτησης" κατέφυγαν στο φαγητό).

Φυσικά η παραπάνω άποψη είναι μια απλή μη-τεσταρισμένη υπόθεση. Το μόνο επιστημονικά ελεγμένο συμπέρασμα είναι αυτό της μελέτης. Προβλέπω συντομα να εμφανίζονται και άλλες απαντητικές μελέτες που να αντικρούουν τον ισχυρισμό.

Αλλά μέχρι τότε είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρον να παρακολουθούμε με ποιους τρόπους επηρεάζει την Κοινωνία μια νομοθετική Απαγόρευση που επιβλήθηκε για το "καλό" της...

19 σχόλια:

libertarian είπε...

Αν υπάρχει κάποιος συσχετισμός ίσως είναι αυτός του κρύου και του αλκοόλ. Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι όλοι κάθονται έξω στα ιταλικά μπαρ και οι φίλοι μου ποτέ, ακόμα και τον χειμώνα, και τονίζω ποτέ δεν κάθονται μέσα επειδή θέλουν να καπνίζουν. Ίσως κάποιοι για να μην κρυώνουν να πίνουν περισσότερο (νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος που στις βόρειες χώρες έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα αλκοολισμού...)

cortlinux είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
cortlinux είπε...

Εγώ νομίζω ότι απλά είναι ανόητο να απαγορεύεις μια οποιαδήποτε χρήση. Θα ήταν προτιμότερο για μένα να υπάρχουν μαγαζιά όπου επιτρέπεται κι άλλα στα οποία να επιτρέπεται το κάπνισμα.

προσωπικά καπνίζω περιστασιακά. όποτε , κυριολεκτικά θέλω. μου άρεσε εξαρχής. από την άλλη το να αντιμετωπίζομαι, όποτε με δει κάποιος με τσιγάρο, με ψυχοπαθή το θεωρώ το ηλίθιο. Σε αντιστοιχεία τι να πω όταν βλέπω τους περισσότερους που για να ανοιχτούν ή για να *ηχτούν χρειάζονται τόνους alcohol;

γενικά με τα αντί- έχω πρόβλημα (ίσως μόνο με το περιοδικό να πάω καλύτερα) αλλά συνήθως το αντί κρύβει και ένας φανατισμό και μια τάση προς επιβολή

φυσικά δεν αναφέρομαι σε χώρους υγείας όπως νοσοκομεία κτλ. εκεί μαχαίρι ή πιο σωστά νυστέρι.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, αλλά το θέμα με το τσιγάρο είναι ότι βλάπτει και τους υπόλοιπους ενώ δεν είναι επιλογή τους. Ο σκοπός της απαγόρευσης δεν είναι να προστατέψει τους καπνιστές αλλά τους μη καπνιστές από μια επιλογή που δεν είναι δική τους αλλά τους επηρρεάζει.

Τώρα, αν είχαν αυξηθεί τα τροχαία των μη καπνιστών, τότε θα μιλάγαμε για σοβαρό πρόβλημα :).

Αλλά και η λύση που προτείνει ο cortlinux είναι νομίζω η πιο σωστή, δηλαδή έξυπνη απαγόρευση εκεί που χρειάζεται και όχι γενική και αόριστη. Ούτε δαιμονοποίηση ασφαλώς.

Athena Smith είπε...

Εχω την εντυπωση οτι δεν χρειαζονται κανονες αν ολοι διαθετουν καποια παιδεια και ξερουν απο μονοι τους τι πρεπει να κανουν και τι δε πρεπει. Οταν ζουσα στην Ελλαδα οι περισσοτεροι φιλοι ηταν καπνιστες ενω εμεις δεν ημασταν. Μονο ενας δυο καπνιζαν μεσα στο σπιτι μου. Οι περισσοτεροι, απλα δεν καπνιζαν. Γιαυτο λεω οτι ειναι ζητημα παιδειας.

Φιλη εργαζομενη στον Αγιο Σαββα μου μιλησε για το φαινομενο γιατρων που καπνιζουν ακομα και κοντα σε ασθενεις με ασθμα. Κατι που διαιστωσα οταν η κορη μου χειρουργηθηκε στα Χανια εκτακτως, κατεβηκα στο υπογειο που ηταν τα χειρουργεια να δω τον γιατρο, ηταν καθισμενος μαζι με την ανισθησιολογο διπλα στις μπουκαλες που περιεχουν τα αερια για την αναισθησια, και αμφοτεροι καπνιζαν.

Nievskii είπε...

Θα έπρεπε να αλλάξει ο τίτλος του θρεντ. Θα έπρέπε να λέει για να είναι ακριβής "η απαγόρευση του καπνίσματος σκοτώνει σε μερικές κομητείες της αμερικής ισχυρίζεται μια μελέτη". Τέτοιος κιτρινισμός ούτε η DERBY και ο Ενωσίτης στο πρωτοσέλιδό τους.

Harry Peitsinis είπε...

Ελεος ρε φίλε,μη μας σφάξεις κιόλας που βάλαμε έναν προκλητικό τίτλο. Σε μπλογκ γράφουμε,όχι σε επιστημονική επιθεώρηση

Ανώνυμος είπε...

Με δεδομένο όσα είναι γνωστά για το φαινόμενο placebo, αναρωτιέμαι πόσο επιβαρύνουν την υγεία των καπνιστών τα προειδοποιητικά σλόγκαν πάνω στα πακέτα τσιγάρων.

Δικαιούμαστε σαν κοινωνία, προκειμένου να μειώσουμε τον αριθμό όσων καπνίζουν, να αυξάνουμε τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος?

Ανώνυμος είπε...

Κορυφαίο σχόλιο από τον Ανώνυμο!

Αυτό κι αν είναι πρωτότυπη ιδέα για έρευνα.

Averell είπε...

Πάει ένας Πόντιος σε ένα περίπτερο και ζητά να αγοράσει ένα πακέτο τσιγάρα. Καθώς απομακρύνεται, προσέχει στο πακέτο που αγόρασε την προειδοποίηση: "Το Κάπνισμα προκαλεί σοβαρή στυτική δυσλειτουργία". Γυρνά στο περίπτερο, επιστρέφει στον περιπτερά το πακέτο και του λέει: "Δεν το θέλω αυτό. Μπορείς να μου δώσεις το άλλο, με τον καρκίνο;"

Nievskii είπε...

Υπήρχε και η περίπτωση του τύπου που όταν άκουσε ότι το κάπνισμα κουφαίνει έκοψε το διάβασμα.

Ανώνυμος είπε...

Οι καπνιστές κατά κανόνα δεν γνωρίζουν όρια στην άσκηση του "δικαιώματός" τους. Κανένας δεν καπνίζει 2-3 τσιγάρα στο μπαρ ή την ταβέρνα. Πρέπει να κάνουν τουλάχιστον δέκα για να στανιάρουν. Γι' αυτό και είμαι υπερ της απαγόρευσης. Είναι παίγνιο μηδενικού αθροισματος. Ένας από τους δύο θα καταπιεστεί. Καιρός να καταπιεστούν οι καπνιστές.

kouk είπε...

Και ένα και δύο τσιγάρα μπορεί να ενοχλούν κάποιο αφάνταστα, δεν μπορεί να θέτεις τους κανόνες με κάποια αυθαίρετη μετρική του τι είναι λίγο και τι πολύ. Και μηδέν και ένα και δύο και τριάντα τσιγάρα πρέπει να μπορεί κανείς να επιτρέπει στο εστιατόριο του, όσα ακριβώς αυτός θεωρεί αρκετά. Δεν μιλάμε για τα δικαιώματα του καπνιστή αλλά τα δικαιώματα του μαγαζάτορα να ορίζει αυτός τους όρους κάτω από τους οποίους θα επιτρέπει την είσοδο στο μαγαζί του.

Κοινότητα Εκάλης είπε...

ειδα μια ερευνα απο την MINTEL (διαθεσιμη σε οποιον θελει) για smoking ban στις pub και ουσιαστικα λεει οτι μπορει προσωρινα να μειωθει η ζητηση αλλα μακροπροθεσμα αναβαθμιζει την ποιοτητα των υπηρεσιων ενω και γινονται πιο φιλικες προς οικογενειες μιας και πλεον οι γεματες καπνο pub μονο αηδεια προκαλουν.

Αληθεια ομως τι θα γινει εδω με τις γοπες στους δρομους και τα προστιμα που ποτε δεν εφαρμοζονται;

Ανώνυμος είπε...

Το δικαίωμά μου στην επιλογή να μην καπνίζω (ούτε παθητικά) είναι σαφώς υπέρτερο από κάθε δικαίωμα του καπνιστή να ξεχαρμανιάσει κατά βούληση και σε βάρος άλλων. Αν περιμένω να βασιστώ σε θέμα παιδείας από εθισμένα στη νικοτίνη άτομα για να μην καπνίσουν τότε σώθηκα... Αλλά σε αυτή τη "δοξασμένη" γωνιά του πλανήτη, στο ένα χέρι το τσιγάρο και στο άλλο χέρι το μπεγλέρι και πέρα βρέχει για την υγεία των άλλων και άλλα συναφή επουσιώδη. Του έλληνα ο τράχηλος/φάρρυγας/πνεύμνονας ζυγό δεν υπομένει... (ίσως μόνο καμιά τραχειοστομία όταν θα είναι αργά)

Ανώνυμος είπε...

Γιατί δε μπορεί η ελεύθερη αγορά να δώσει τη λύση? Αν οι μη-καπνιστές δεν πηγαίνουν σε μπαρ που επιτρέπουν το κάπνισμα, τότε θα ανοίξουν μπαρ μόνο για αυτούς.

kouk είπε...

@ προπροηγούμενος ανώνυμος:
και με τα δικαιώματα του μαγαζάτορα τι συμβαίνει; έχει δικαίωμα να φλομώνει το μαγαζί του με καπνό εάν το επιθυμεί;

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά kook, γιατί όχι? Ο καπνός είναι νόμιμος, όπως και το αλκοόλ και το φαστ-φουντ. Εκεί που θα συμφωνούσα θα ήταν να αναγράφεται ευκρινώς έξω απ' το μαγαζί αν επιτρέπεται ή όχι το κάπνισμα και να μπουν σοβαροί περιορισμοί στη διαφήμιση ανθυγιεινών καταστημάτων (φαστφουντάδικων συμπεριλαμβανωμένων).

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο σχόλιο ανήκει στον προηγούμενο ανώνυμο και όχι στον προ-προηγούμενο. Συγνώμη για το μπέρδεμα.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock