Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2008

Υποψηφιότητα John McCain: O θρίαμβος του "συντηρητισμού του εθνικού μεγαλείου"

Όπως όλα δείχνουν ο John McCain θα είναι ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικάνικου Κόμματος για την προεδρία των Η.Π.Α. Η επιλογή του 72χρονου γερουσιαστή από την Αριζόνα αποτελεί τον απόλυτο θρίαμβο της νεοσυντηρητικής ιδεολογίας . Η έστω ρητορική έμφαση του Ronald Reagan στον ατομικισμό και την ελεύθερη αγορά εγκαταλείπεται πια οριστικά. Ο "live and let live" συντηρητισμός του Barry Goldwater αντικαθίσταται με έναν συντηρητισμό, όπου στη φιλοσοφική του βάση, το έθνος υπερέχει του ατόμου. Σε αυτόν τον "συντηρητισμό του εθνικού μεγαλείου" ,η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η ισχυρή εκτελεστική εξουσία καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό των Η.Π.Α..Η λογική άλλωστε είναι η ίδια:Η πίστη στην απεριόριστη δυνατότητα της κυβέρνησης να αναμορφώσει τις Η.Π.Α. (μέσω των φιλόδοξων κοινωνικών προγραμμάτων) και εν τέλει ολόκληρο τον πλανήτη(μέσω των συνεχών πολέμων και του "nation building").

Ο McCain επέκρινε τους χειρισμούς του G.W.Bush στον πόλεμο του Ιράκ,όχι επειδή είχε αμφιβολίες για την ορθότητα του πολέμου, αλλά επειδή πίστευε πως έπρεπε να σταλούν και άλλες χερσαίες δυνάμεις στη χώρα. Πρόσφατα δήλωσε πως τα αμερικάνικα στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ άλλα 100 χρόνια τουλάχιστον , ενώ δε δίστασε να παραδεχθεί πως στο μέλλον θα υπάρξουν κι άλλοι πόλεμοι. Και φυσικά,για να τονώσει το εθνικό συναίσθημα του ακροατηρίου του, συμπλήρωσε με...οίστρο: "Ποτέ δε θα παραδοθούμε!".

Τί μέλλον μπορεί να έχουν οι ιδέες του περιορισμένου κράτους και του πρωτείου του ατόμου,σε ένα τέτοιο πολεμικό περιβάλλον;Διαχρονικά,ο πόλεμος και η μιλιταριστική εξωτερική πολιτική είναι οι καλύτεροι φίλοι της ισχυρής κρατικής εξουσίας .Φοβάμαι πως μια πιθανή προεδρία McCain θα το επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο...

[Για μια κριτική της υποψηφιότητας McCain από τη σκοπιά της libertarian Δεξιάς,διαβάστε:
Matt Welch-"Be Afraid of President McCain"
Justin Raimondo-"The Madness of John McCain" ]

14 σχόλια:

S G είπε...

"Πρόσφατα δήλωσε πως τα αμερικάνικα στρατεύματα πρέπει να παραμείνουν στο Ιράκ άλλα 100 χρόνια τουλάχιστον"

αυτο το ειπε ομως με την εννοια που εμειναν στην Γερμανια ή στην Ιαπωνια δηλαδη ως ελαχιστες δυναμεις που να εξασφαλιζουν την τηρηση του Συνταγματος κτλ Δεν νομιζω οτι ειναι κακη ιδεα, απο την στιγμη που εγινε ο πολεμος οι Αμερικανοι να φροντισουν για την ημερα μετα.

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι τι γίνεται αν κάποιος πάρει τις μετρητοίς όλες τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το site για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η Hillary δεν έχει πρόγραμμα ή είναι ακατάλληλη διότι είναι κρατικίστρια. Ο Obama είναι κι αυτός ακατάλληλος για άλλους λόγους και σε αυτό το post αναλύεται γιατί δεν είναι κατάλληλος ο Mc Cain. Σε τελική ανάλυση όλοι είναι ακατάλληλοι και ο Bush είναι επίσης ακατάλληλος. Άρα ποιος μένει; Κανένας;

Ανώνυμος είπε...

cobden θελω να επισημανω τα εξης.καταρχην ο ροναλντ ρηγκαν πιστευε πραγματικα στον ατομικισμο και σε διαφορες φιλελευθερες ιδεες και δεν τα ελεγε απλα για να τα πει οπως εννοεις στο ποστ σου.τωρα για τον john mccain πιστευω οτι εισαι λαθος.πραγματι στα θεματα εξωτερικης πολιτικης ειναι "φιλοπολεμος" ομως ειναι απο τους λιγους που εχει σοβαρες γνωσεις σε τετοια θεματα καθως ηταν 5 χρονια αιχμαλωτος πολεμου στο βιετναμ και επιπλεον εχει και γιο που υπηρετει στο ιρακ!ειχε εναντιωθει στην πολιτικη του george bush για τα βασανιστηρια.ειχε επιπλεον κατακρινει τον τροπο που εγινε ο πολεμος στο ιρακ και ειχε δικιο.επιπλεον ηταν απο τους πρωτους που ζητησαν την παραιτηση ραμσφελντ πολυ πριν αυτη γινει.στα εσωτερικα θεματα των ηπα θα μπορουσε να χαρακτηριστει φιλελευθερος σε καποια θεματα και κεντροαριστερος (για τα δεδομενα των ηπα) σε καποια αλλα θεματα.ειναι σφοδρη η κριτικη που του ασκουν οι συντηρητικοι αμερικανοι για πολλα θεματα.καταφερε να παρει το χρισμα κυριως με την ψηφο των ανεξαρτητων στις προκριματικες εκλογες. για μενα ειναι πολυ καλη η επιλογη.αμα το διδυμο ειναι mccain vs clinton πολυ πιθανον ειναι να επικρατησει ο mccain.αμα το διδυμο ειναι obama vs mcain το πιθανοτερο ειναι να βγει ο ομπαμα.


αθανασιος

cyrus είπε...

Καλά, η δική μου θέση είναι σαφώς υπέρ των Δημοκρατικών (παρόλο που δεν μου αρέσουν ιδιαίτερα οι δυο τελικοί μονομάχοι), αλλά κοίταξε λίγο τους άλλους υποψήφιους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων: νομίζω πως ήταν όλοι τους πολύ χειρότεροι από τον Μακέιν. Εσύ το βλέπεις από καθαρά φιλελεύθερη σκοπιά, βέβαια, αλλά σκέψου να βγει κανένας Χάκαμπι, που θέλει και να ...αλλάξει το Σύνταγμα και να το κάνει θεοκρατικό...

Dersu είπε...

Ο κρατικισμός βαίνει αυξανόμενος στις ΗΠΑ από το 1776. Το αρχικό αμερικανικό προτέρημα του ατομικισμού ολοένα και διαβρώνεται. Η αμερικανική κοινωνία ολοένα συγκλίνει προς το ευρωπαικό μοντέλο.

Οι δημοκρατικοί σιγκλίνουν όλο και περισσότερο πρός την παραδοσιακή ευρωπαική κρατικιστική αριστερά και οι Ρεπουμπλικάνοι σιγκλίνουν ολο και περισσότερο προς την παραδοσιακή ευρωπαική κρατικιστική δεξιά. Η άλλη διάσταση της πολιτικής, το ιδιαίτερο αμερικανικό πνεύμα του φιλελευθερισμού ολοένα υποχωρεί.

Η ανάδειξη των McCain, Hillary Clinton και Obama είναι απλώς έκφραση αυτής της γενικότερης τάσης προς όλο και περισσότερο κολλεκτιβισμό. Με άλλα λόγια, τα επίπεδα κολλεκτιβισμού στην Αμερική συγκλίνουν όλο και περισσότερο προς τα ευρωπαικά.

Μερικοί διαφωνούν μαζύ μου σε αυτήν την εκτίμηση, υποδεικνύοντας ότι κανένας πλέον δεν προτείνει φορολογικές κλίμακες 70% (ούτε στη Γαλλία πιά). Ειλικρινά εύχομαι να είμαι εγώ αυτός που κάνει λάθος εκτίμηση.

Για τον McCain ελπίζω η φιλελεύθερη πτέρυγα των ρεπουμπλικάνων να έχει αρκετή επιρροή ώστε να τον ωθήσουν να αποχωριστεί λίγο τις κρατικιστικές του τάσεις.

cobden είπε...

@sg
Η αφελής ιδέα του nation-building είναι κατεξοχήν αντιφιλελεύθερη και έχει τις ρίζες της στον κεντροαριστερό "ουϊλσονικό ιδεαλισμό".Προδίδει μια τυφλή εμπιστοσύνη στη δύναμη της κυβέρνησης να δημιουργήσει εκ του μηδενός "από τα πάνω" μια Ελβετία,στην καρδιά της Μέσης Ανατολής!Αν εμείς οι φιλελεύθεροι είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη και όσον αφορά την ικανότητα του κράτους να μαζεύει τα σκουπίδια ,πώς πιστεύουμε ότι μπορεί να τα καταφέρει σε ένα τέτοιο ουτοπικό σχέδιο κολοσσιαίου "social engineering"?

@mr. bean
Επειδή κατά σύμπτωση,εγώ έγραψα και το κομμάτι για τη Χίλαρυ,ναι, πιστεύω πως φέτος οι κύριοι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα προτείνουν το ίδιο μοντέλο κρατισμού στην οικονομία και μεσσιανικού επεμβατισμού στις διεθνείς υποθέσεις.

@ανώνυμος
Δεν αμφιβάλλω πως ο Ρήγκαν πίστευε όσα έλεγε.Κάτι όμως τον εμπόδισε να τα κάνει πράξη όσο ήταν Πρόεδρος.Ο Ρήγκαν, παρά τη φιλελευθερη ρητορεία του, δεν μπόρεσε να μειώσει το μέγεθος του κράτους.Απλά, επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης του.Και παρά τις φορολογικές μειώσεις, αύξησε άλλους φόρους και έτσι η φορολογική επιβάρυνση παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο.
Ο ΜακΚεϊν έχει επικρίνει στο παρελθόν τη χρήση βασανιστηρίων .Δεν είναι όμως και τόσο σταθερός στις απόψεις του.(Για δες εδώ http://balkin.blogspot.com/2008/02/senator-mccain-is-against-torture-but.html).Αλλά ακόμη και αν ήταν πιο συνεπής στις θέσεις του, θεωρώ πως η υπερεπεμβατική πολιτική που προτείνει θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας,την ισχυροποίηση και δυσκολία ελέγχου οργανισμών όπως ο στρατός και οι μυστικές υπηρεσίες και εν τέλει το αναπόφευκτο πρακτικών όπως τα βασανιστήρια.

@cyrusgeo
Νομίζω πως η εσωτερική πολιτική των Η.Π.Α. επηρεάζεται πια άμεσα από την εξωτερική πολιτική τους.Μόνος τρόπος για να καταργηθεί η καταπιεστική αντιτρομοκρατική νομοθεσία τύπου Patriot Act και να μειωθούν οι,ανεξέλεγκτες πια,δημόσιες δαπάνες, είναι η εγκατάλειψη της μεσσιανικής εξωτερικής πολιτικής.Και σε αυτό το θέμα, δυστυχώς ο ΜακΚεϊν είναι το χειρότερο "γεράκι" απ'ολους!

@dersu
Έχεις πολύ δίκιο σε οσα γράφεις!Δυστυχώς!

Ανώνυμος είπε...

εξακολουθω να διαφωνω απλα δεν εχω πολυ χρονο τωρα.παντως ειναι και κατα του γκουανταναμο και επαναλαμβανω δες ποσο πολυ τον εχουν κριτικαρει για πολλα θεματα οι συντηρητικοι αμερικανοι.παντως οσον αφορα το nation building οι ηπα απεδειξαν ιστορικα οτι το εχουν καταφερει και πολυ καλα μαλιστα.αναφερομαι φυσικα στη γερμανια μετα τον 2 παγκοσμιο πολεμο και την ιαπωνια. το συνταγμα της ιαπωνιας το εχει γραψει σε μεγαλο βαθμο ο στρατηγος μακ αρθρουρ.υπαρχουν και αλλα μικροτερα παραδειγματα.φυσικα δεν ειναι το ιδιο να φτιαξεις μαι γερμανια στη μεση ανατολη ομως ιστορικα εχει αποδειχθει οτι οι ηπα κατεκτησαν τους εχθρους τους και εκτισαν σοβαρες δημοκρατιες και οικονομικες δυναμεις.


Υ.Γ:Δεν ειμαι ανωνυμος ειμαι ο αθανασιος.απλα δεν δεχεται για καποιο λογο το ονομα μου

Ανώνυμος είπε...

επιπλεον θα διαφωνησω και για τον ρηγκαν.εκανε πραξη παρα πολλα.ομως ο προεδρος στις ηπα δεν ειναι και παντοδυναμος.το κογκρεσο δεν συμφωνουσε σε ολες τις επιλογες του και αν δεν κανω λαθος την γερουσια τοτε την ελεγχανε οι δημοκρατικοι!



αθανασιος

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Ἂς μὴ βιασθοὺμε νὰ θρηνήσουμε τὸ τέλος τοῦ φιλελευθερισμοῦ. Ἔχουν γίνει ἀλλαγὲς ποὺ ἔχουν ἀλλάξει ἀκόμα καὶ τὸν πόλεμο.
Μὲ τὰ blog ὁ κάθε στρατιώτης, ὁ κάθε ἄμαχος εΐναι δυνάμει πολεμικὸς ἀνταποκριτὴς. Δὲν εἶναι πλέον τὸσον εὔκολο νὰ γίνεται ἡ ἀλήθεια τὸ πρῶτο θῦμα τοῦ πολέμου.

libertarian είπε...

"ειναι απο τους λιγους που εχει σοβαρες γνωσεις σε τετοια θεματα καθως ηταν 5 χρονια αιχμαλωτος πολεμου στο βιετναμ και επιπλεον εχει και γιο που υπηρετει στο ιρακ!"

αυτό δεν μου λέει και πολλά. Αυτό μου λέει περισσότερα "Top Three Contributors to Ron Paul are U.S. Army, Navy and Air Force
...
Additionally, Ron Paul’s military contributions are greater than those of all other current candidates – John McCain, Mike Huckabee, Hillary Clinton and Barack Obama –combined." Τα άτομα που είναι αυτήν την στιγμή στο Ιράκ υποστηρίζουν άλλον υποψήφιο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχουν σχέση η Γερμανία και η Ιαπωνία με τη Μέση Ανατολή.
Εάν ο Μακ Καίιν εννοεί όσα λέει η αποτυχία του είναι σίγουρη.Δεν ελέγχονται λαοί πολλών εκατομμυρίων μουσουλμάνων από Δυτικούς.Μάλιστα εάν στην απελπισία του επιχειρήσει να φέρει και υποχρεωτική θητεία θα καταρρεύσει αμέσως.

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε δεν υπαρχει περιπτωση να επανελθει υποχρεωτικη θητεια στην αμερικη απο κανεναν προεδρο και απο κανενα κογκρεσο.οι ηπα σε ελαχιστες περιπτωσεις κατα τη διαρκεια της ιστοριας τους ειχαν υποχρεωτικη θητεια.

libertarian:ο τροπος που το εγραψα δεν ηταν σωστος.οι γνωσεις και η εμπειρια που εχει απο το στρατο δεν οφειλονται μονο σε αυτους τους 2 λογους που ανεφερα αλλα και σε αλλους λογους.οσον αφορα τον ron paul εγω προσωπικα συμφωνω με πολλα απο αυτα που λεει αλλα σε καποια θεματα ειναι ακραιος τι να κανουμε.και αν κρινω και απο τις συζητησεις στο blog του e-rooster και σε αλλες σελιδες τα οικνομικα του δεν πρεπει να ειναι και πολυ καλα.παντως ενω συγκεντρωσε παρα πολλα λεφτα στις προκριματικες πατωσε.απλα ο κοσμος δεν συμφωνει σε πολλα απο αυτα που λεει.παντως ειναι σημαντικο που πολιτικοι σαν και αυτον βρισκονται στη βουλη των αντιπροσωπων και στη γερουσια.


αθανασιος

Dersu είπε...

Γιά μία αναδρομή στο παλαιότερο αμερικανικό πνεύμα μπορείτε να ακούσετε έναν λόγο του προέδρου Coolidge εποχής 1924.

Πέρα από την πολιτική ιδεολογία είναι και τεχνολογικά ενδιαφέρον καθότι είναι ένα από τα πρώτα φίλμ με ομιλία.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο. Μόνο εσύ λες την αλήθεια τώρα...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock