Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2008

O "μύθος της Κοκκινοσκουφίτσας" και τα δάκρυα της ελληνικής Αριστεράς για την αποχώρηση του δικτάτορα της Κούβας

Σε άλλες χώρες ένα τέτοιο άρθρο θα δημοσιεύοταν σε κάποια περιθωριακή ακροαριστερή φυλλάδα.Στην "προοδευτική" Ελλάδα δημοσιεύεται στην πιο έγκυρη κεντροδεξιά εφημερίδα. Στη σημερινή "Καθημερινή", ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου γράφει έναν ομολογουμένως πολύ συγκινητικό αποχαιρετισμό στον αγαπημένο του δικτάτορα, τον Φιντέλ Κάστρο. Φυσικά ο κ.Παπακωνσταντίνου κρατάει τη συγκίνηση του μόνο για την αποχώρηση του τυράννου της Κούβας. Για τα χιλιάδες θύματα του καθεστώτος ούτε κουβέντα.Εξάλλου πρόκειται για μια μικρή λεπτομέρεια που την προσπερνάει με μια φράση :

"Πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς στην Κούβα "

και για να μην υπάρχουν παρανοήσεις προσθέτει αμέσως :

"- η οποία συναγωνίζεται, πάντως, αν δεν ξεπερνάει τις ΗΠΑ ως προς το προσδόκιμο επιβίωσης και τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας."


Στο άρθρο, τα εγκλήματα του Κάστρο ξορκίζονται και -γιατί όχι;- δικαιολογούνται με την απαρίθμηση των,πράγματι,εγκληματικών λαθών της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής:

"Αλλά οι τελευταίοι που νομιμοποιούνται να της δίνουν μαθήματα είναι οι Αμερικανοί. Εκείνοι που εισέβαλαν στο νησί το 1906 και εγκαθίδρυσαν κατοχικό καθεστώς για να καταστείλουν λαϊκή εξέγερση. Εκείνοι που στήριξαν τη διεφθαρμένη δικτατορία του Μπατίστα, μετατρέποντας την Κούβα σε τεράστιο πορνείο και καζίνο των πλούσιων γειτόνων του. Εκείνοι, τέλος, που υπόσχονται την ελευθερία, τη στιγμή που ανοίγουν σε κατεχόμενο κουβανικό έδαφος το κολαστήριο του Γκουαντάναμο."

Το φινάλε είναι εξόχως λυρικό και μπορεί να φέρει δάκρυα στα μάτια κάθε ευαίσθητης "προοδευτικής" ψυχής :

"Οπως η καβαφική Ιθάκη, εκείνο που πρόσφερε(η Κούβα)σε όσους την αγάπησαν ήταν ένα ταξίδι, που δεν μπορούν ούτε να ονειρευτούν ούτε να αγοράσουν από τα τουριστικά γραφεία οι επικριτές της. Στον Φιντέλ χρωστάμε τον μύθο της Κοκκινοσκουφίτσας που, μια φορά στο εκατομμύριο, καταφέρνει να νικήσει το λύκο. Και τι αξία θα είχε η ζωή, αν ήταν τόσο προβλέψιμη, ώστε ο λύκος να τρώει πάντα την Κοκκινοσκουφίτσα;"

Μόνο που η συγκεκριμένη Κοκκινοσκουφίτσα αποδείχτηκε πως έχει δόντια πολύ πιο κοφτερά από του Κακού Λύκου. Στα 49 χρόνια της δικτατορίας του Κάστρο, δεκάδες χιλιάδες αντιφρονούντες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν,οι ομοφυλόφιλοι και οι μάρτυρες του Ιεχωβά κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ η ελευθερία του λόγου είναι ανύπαρκτη...
Η απάντηση του κ.Παπακωνσταντίνου σε όλα αυτά;Kαι η Αμερική έχει το Γκουαντανάμο.Σας πείθει;

97 σχόλια:

S G είπε...

Στην φοτο ο Φιδελ ειναι ιδιος ο Λιαμ Νησον!

ΥΓ προτεινω την γραφη Γουανταναμο που ειναι πιο κοντα στην ισπανικη προφορα.

Ανώνυμος είπε...

"Η απάντηση του κ.Παπακωνσταντίνου σε όλα αυτά;Kαι η Αμερική έχει το Γκουαντανάμο.Σας πείθει; "

Δηλαδή αν αύριο το πρωϊ δικαστεί κάποιος για ένα έγκλημα θα πρέπει να τον αθωώσουν αν ο δικηγόρος του ισχυριστεί πως και άλλοι κάνουν εγκλήματα; Αυτή είναι η λογική του δημοσιογράφου της Καθημερινής.
Δυστυχώς η Ελλάδα έχει τη νοοτροπία της μιζέριας και της εύκολης ταύτισης (ή έστω ανοχής) προς τον κάθε αντιαμερικάνο. Αρκεί να σκεφτούμε πως στις 12/9/2001 αρκετοί συμπατριώτες μας μόλις και μετά βίας και πολύ απρόθυμα καταδικάσανε τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι όμως μόλις έκαναν οι ΗΠΑ επίθεση στο Ιράκ δεν είχαν κανένα ενδοιασμό να καταδικάσουν με τον εντονότερο τρόπο τον πόλεμο.
Στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια ισχύει το εξής: Είσαι Αμερικάνος και σκοτώνεις 500 ανθρώπους; Είσαι εγκληματίας και γίνεσαι πρωτοσέλιδο μαζί με την πλέον σκληρή επίκριση. Δεν είσαι Αμερικάνος και σκοτώνεις 5000 ανθρώπους; Σίγουρα δεν γίνεσαι πρωτοσέλιδο και δεν πολυασχολούνται μαζί σου (π.χ. Νταρφούρ).
Ο Φιντέλ είχε όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει δημοφιλής στην Ελλάδα: αντιαμερικάνος, αδύναμος απέναντι σε ισχυρό (αυτό γενικά κάνει κάποιον συμπαθή και όχι μόνο στην Ελλάδα), συνεργάτης του Τσε (που απέτυχε σε κάθε επαναστατικό κίνημα που οργάνωσε αλλά πέτυχε να γίνει δημοφιλής μετά θάνατον), και φυσικά κομμουνιστής. Και η Καθημερινή, πιστή στη νέα φιλοαριστερή της γραμμή από μετά τις εκλογές εκθειάζει τον Φιντέλ Κάστρο.

Υ.Γ. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν αντί για παραίτηση είχαμε θάνατο του Φιντέλ.

Ανώνυμος είπε...

Η κοκκινοσκουφίτσα δεν νίκησε το λύκο, ο κυνηγός τον νίκησε. Αν ο κυρ Πέτρος θέλει να ζει στα παραμύθια, ας τα μάθει καλά πρώτα.

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Ξεκινάτε να γράψετε κατά του Κάστρο και καταλήγετε συνήγορος της Αμερικανικής πολιτικής.

Γιατί δεν γράφετε κατευθείαν ένα λιβανιστήρι των Αμερικανών;

Nievskii είπε...

Ο Κάστρο ανήκει σε μια γενιά εθνικιστών αυταρχικών ηγετών, που άλλοι ακολούθησαν τον κομμουνισμό - όπως αυτός και ο Χο Τσι Μινχ - άλλοι ακολούθησαν τον αυταρχικό καπιταλισμό λ.χ. Μαχατίρ Μοχαμάντ, Λη Κουαν Γιού και Σουχάρτο. Με διαφορά πιο βίαιος-εξίσου με τον Στάλιν!-ήταν ο Σουχάρτο, ο θάνατος του οποίου πέρασε τελείως απαρατήρητος από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Κι εκεί - αν κάποιος ήταν αντιαμερικανός - πολύ πιο εύκολα έβγαινε αντιαμερικανικό μένος, όπως λ.χ. με την περίφημη λίστα των 10.000 ατόμων προς εκτέλεση που έδωσε η CIA ή με το εύρος και την βαρβαρότητα των εκτελέσεων - οι κομμουνιστές, ανάμεσα σε άλλα, εκτελούνταν με βομβαρδισμούς από την πολεμική αεροπορία, σε στάδια όπου τους μάζευαν - σύνολο 1,000,000 άτομα σχεδόν.

Όλα αυτά τα αυταρχικά-εθνικιστικά καθεστώτα πέτυχαν σημαντικά επιτεύγματα, παρά την βιαιότητα και τον αυταρχισμό τους, και στην Ελλάδα όπου έχουμε ζυμωθεί με τον εθνικισμό και σοσιαλισμό του ΠΑΣΟΚ του '80, είναι λογικό να αντιμετωπίζονται με συμπάθεια τα ιδεολογικά φίλα καθεστώτα προς εμάς. Έτσι ο Κάστρο, με τις πλάτες των Σοβιετικών, πέτυχε να έχει ένα κράτος με πολύ καλύτερο επίπεδο διαβίωσης από τα γειτονικά, και εξίσου αυταρχικά κράτη της Καρραϊβικής. Αυτό δεν τον αθωώνει, αλλά βάζει τα πράγματα σε μια διάσταση. Όσο τα πράγματα πάνε καλά, κανείς δεν φωνάζει - δείτε την περίπτωση του Λη Κουαν Γιού ή και του Σουχάρτο, που δεν έπεσε για τις βιαιότητές του το 1965, αλλά για την οικονομική κρίση το 1997. Όταν τα πράγματα πάνε άσχημα - και αποτυχημένοι δικτάτορες, έχουν υπάρξει άφθονοι βλ. ας πούμε τύπους όπως ο Ιντί Αμίν, τότε όλοι φωνάζουν. Το δια ταύτα: ας μην βιαζόμαστε να βγάζουμε συμπεράσματα από την ιδεολογική συμπάθεια και αντιπάθεια. Οι δικτάτορες βλάπτουν όλοι την Συρία το ίδιο. Αλλά και προσπάθειες, όπως ο Κόλπος των Χοίρων, όταν έχουν την αρχική δημοκρατική νομιμοποίηση, οδηγούν σε παγίωσή τους. Αν η διεθνής κοινότητα είχε μια ενιαία και σταθερή στάση, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα. Αλλά τώρα, που ανέχεται δικτάτορες λ.χ. που βράζουν ανθρώπους ζωντανούς μόνο και μόνο γιατί συμφέρει ή κάνει μπίζνες με όσους γουστάρει ή στηρίζει πραξικοπήματα ενάντια σε εχθρικά, πλην δημοκρατικά καθεστώτα, δεν μπορεί να απαλειφθούν τα δικτατορικά καθεστώτα από τον κόσμο. Σε κανέναν δεν θα λείψει ο Κάστρο πραγματικά, πλην λίγων αδιόρθωτων που έχουν κάνει σημαία τους την "αντίσταση" - στην αντίσταση αυτή χωρά και ο Πολ Ποτ, αν θυμηθούμε το κλασικό αριστερό σύνθημα: Κούβα, Καμπότζη, Λάος, Βιετνάμ. Αυτό που λείπει από το άρθρο είναι η ενοποιητική/διεθνιστική ματιά για τέτοια φαινόμενα. Γιατί οι Κουβανοί, ας πούμε, να αξίζουν της αλληλεγγύης μας περισσότερο απότι οι Ινδονήσιοι; Και τι πρέπει να γίνει γι'αυτό.

Antonios Politakis είπε...

και εγώ αντιπαθώ τον Κάστρο αλλά στο άρθρο σου codben παραγίνεσαι υποστηρικτής της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής. Και καλά πριν την πτώση της ΕΣΣΔ δικαιολογούταν, μετά το '90 γιατί το εμπάργκο και οι πιέσεις. Για 1εκ. ψήφους?

cobden είπε...

@κ.σ-μ&antonios politakis
Από που βγάζετε το συμπέρασμα πως υποστηρίζω την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική?Γράφω ξεκάθαρα:
"Στο άρθρο, τα εγκλήματα του Κάστρο ξορκίζονται και -γιατί όχι;- δικαιολογούνται με την απαρίθμηση των,πράγματι,εγκληματικών λαθών της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής"

Mιλάω για "εγκληματικά λάθη της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής".Πόσο πιο ξεκάθαρο να το κάνω?
Προσωπικά θεωρώ πως ενέργειες των Η.Π.Α. όπως η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων και κυρίως το καταστροφικό εμπάργκο,μακροπρόθεσμα ενίσχυσαν τον Κάστρο!Του έδωσαν το φωτοστέφανο του εθνικού ήρωα που αντιστέκεται στους Αμερικάνους και οι Κουβανοί συσπειρώθηκαν πίσω του!Οποιαδήποτε κριτική θεωρούνταν πια "εθνική προδοσία".Και το εμπάργκο στέρησε στους Κουβανούς οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο.Αν οι Η.Π.Α. δεν ακολουθούσαν αυτήν την πολιτική,ο Κάστρο θα είχε πέσει πολύ νωρίτερα!

@nievskii
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!Είναι εγκληματική η στήριξη που έχουν δώσει οι Η.Π.Α. σε δικτάτορες που εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα τους.Απλά το άρθρο δεν είχε σκοπό να μιλήσει για τον Σουχάρτο αλλά για τον Κάστρο!
Η Κούβα έχει πολύ καλύτερο επίπεδο διαβίωσης από τα γειτονικά κράτη?Βέβαια και τα γειτονικά κράτη κάθε άλλο παρά οάσεις φιλελευθερισμού(πολιτικού και οικονομικού) είναι.Αλλά όσοι φίλοι έχουν πάει στην Κούβα μου έχουν μιλήσει για τραγική φτώχεια.Για πολυκατοικίες χωρίς τοίχους και μέσα να μένουν άνθρωποι.Για μανάδες που σε πλησιάζουν και σου προσφέρουν την κόρη τους ή τον γιο τους για λίγα χρήματα.Όλα αυτά βέβαια, αν έχεις διάθεση να ανακαλύψεις την πραγματική Κούβα και όχι απλά να μείνεις στο ξενοδοχείο και στις πλαζ που στοιβάζονται οι τουρίστες!

Ανώνυμος είπε...

Ο νόμος που επέβαλλε το εμπάργκο κατά της Κούβας λέγεται στην πολιτική αργκό Bacardi law. Η οικογένεια Bacardi με το γνωστό ρούμι έριξε πολύ χρήμα για να διώξει από την αγορά τους ανταγωνιστές Κουβανούς με το Havana Club.

gay super hero είπε...

1) Στην Κούβα οι πολιτικές και ατομικές ελευθερίες είναι απλά ανύπαρκτες. Οι αντιφρονούντες καταλήγουν στη φυλακή ως προδότες. Ο Κάστρο ήταν αδιαμφησβήτητα δικτάτορας, αν και μάλλον λιγότερο αιμοσταγής μακροπρόθεσμα από τον προκάτοχό του.

2) Το βιοτικό επίπεδο των κουβανών είναι αβυσσαλέο χαμηλό και οι περισσότεροι είναι πάμφτωχοι. Το ίδιο ισχύει στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η διαφορά είναι ότι στην Κούβα δεν υπάρχουν πλούσιοι. 'Ολο και περισσότεροι κουβανοί καταλήγουν στην πορνεία, αλλά και πάλι μάλλον λιγότεροι σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

3) Η υγειονομική περίθαλψη που λαμβάνει ο μέσος κουβανός είναι μάλλον καλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Θα μου πεις ότι το κόστος είναι λιγότερη ελευθερία. Θα συμφωνήσω, αν και οι περισσότερες χώρες της περιοχής δικτατορίες είχαν μέχρι πολύ πρόσφατα.

4) Ο μύθος της αντίστασης στην αυτοκρατορία δικαιολογημένα έλκει πολλούς (αλλιώς δεν θα διαβάζαμε Αστερίξ). Δεν θα πρέπει να δικαιολογεί μια δικτατορία. Από την άλλη δεν μπορούμε να βάζουμε στη ζυγαριά τα "λάθη" μιας τριτοκοσμικής δικτατορίας με τα "λάθη" μιας υπερδύναμης. Η δεύτερη έχει πολύ περισσότερες ευθύνες και τα "λάθη" της κοστίζουν πολύ περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Αυτά είναι τα γεγονότα. Ο καθένας μπορεί να τονίσει ό,τι του ταιριάζει καλύτερα ιδεολογικά. Δεν θα ήθελα να ζω στην Κούβα (το πρώτο κείμενο που δημοσίευσα στο Ίντερνετ ήταν για την κατάσταση των γκέι στο νησί). Από την άλλη δεν θα ήθελα και να ζω στο Περού ή την Κολομβία.

libertarian είπε...

"ΥΓ προτεινω την γραφη Γουανταναμο που ειναι πιο κοντα στην ισπανικη προφορα."

άστα αυτά ελληνάρα, επειδή είναι πιο κοντά στην ελληνική το λες :ΡρΡ Εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ και το δ για το d ;)

"για την αποχώρηση του δικτάτορα" !!! τι δεν είναι ο Βασιλιάς της Κούβας;!; ;-)

Athena Smith είπε...

Εχω συναδελφο Κουβανη. Αν διαβαζε το αρθρο της Καθημερινης, πιθανον να παθαινε σοκ. (Μιλαει η κακομοιρα με καλα λογια για μας....)

Ας περασει ο κυριος της Καθημερινης απο το Μαϊαμι, εκει που ζουν χιλιαδες Κουβανοι εξοριστοι, που διεσχισαν τον ωκεανο με σανιδα για να ξεφυγουν απο αυτον τον "παραδεισο", να τους πει τη γνωμη του κοιταζοντας τους στα ματια. Αν το αντεχουν τα "αριστεροεπαναστατικα" του κοτσια.

Και για να μιλαμε με στοιχεια. Σημερα δημοσιευτηκε απο το Human Rights Watch το Cuba: Fidel Castro’s Abusive Machinery Remains Intact

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή αν η Κούβα είχε μείνει με τον Μπατίστα πώς θα ήταν σήμερα; Ένα ανεξέλεγκτο κέντρο τζόγου, ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, λαθρεμπορίου και σεξοτουρισμού (σε πολλαπλάσια κλίμακα από τη σημερινή και μάλιστα με ποιοτικά χαρακτηριστικά Ταϋλάνδης-βλ.παιδοφιλία κλπ...).

Αντίθετα, μπορεί να μην είναι πλούσιοι οι Κουβανοί, είναι όμως ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ. Έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΩΡΕΑΝ υγεία, παιδεία, κοινωνική μέριμνα. Δεν υπάρχουν πλούσιοι (εκτός ελαχίστων της νομενκλατούρας, οι οποίοι είναι "πλούσιοι" συγκρινόμενοι με το μέσο όρο...) και ο κόσμος ζει με "λίγα και καλά". Φυσικά και μερικοί κάνουν σαν λιγούρια για ένα Τόμυ Χίλφιγκερ, αλλά who cares? Δεν θα γίνει η ζωή τους καλύτερη με αυτό...

Πώς είπατε? Δεν έχουν ελευθερία? Σχετικό είναι αυτό. Όσοι νιώθουν την ελευθερία τους να περιορίζεται (μαφιόζοι, ναρκοέμποροι, νταβάδες, Bacardiδες, τζογαδόροι κλπ) βρίσκονται στη χώρα της ελευθερίας, τις ΗΠΑ (στο Μαϊάμι συγκεκριμένα). Υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν να φύγουν από την Κούβα. Ίσως πιστεύουν ότι με το να γίνουν ανθρώπινα πειραματόζωα των αμερικάνικων φαρμακοβιομηχανιών θα μπορέσουν να αγοράσουν όσα παντελόνια και πουκάμισα Τόμυ Χίλφιγκερ θέλουν.

Αλλά ξέχασα. Ήταν άτυχοι που γεννήθηκαν Κουβανοί. Αν είχαν γεννηθεί Χιλιανοί, θα μπορούσαν να απολαύσουν τα αγαθά της πολιτικής ελευθερίας (Αουγκούστο Πινοσέτ και DINA) της οικονομικής ελευθερίας (Μίλτον Φρήντμαν και Chicago boys).

Άντε τώρα για διακοπές στο Γκουαντάναμο (ή στο Αμπού Γκραϊμπ, όπου γουστάρετε τεσπα).

Harry Peitsinis είπε...

Το παραπάνω κείμενο μπορεί να αναγνωστεί μονάχα ως σουρεαλιστικό πόνημα. Με μια σχεδόν παρανοική έμπνευση η ανελευθερία της Κούβας κρίνεται σαφώς προτιμότερη απο την Αμερική όπου -αλοιμονο- οι επιλογές μας είναι δύο: να πέσουμε θυματα της μαφίας ή να γίνουμε πειραματόζωα των φαρμακοβιομηχανιών.


Βλέποντας τον ξεπεσμό των απολογητών ενός τέτοιου τυρράνου, μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε την παρακμή του συστήματος που θεμελίωσε.Ένα συστημα που για να το υπερασπιστής θα πρέπει να εμπνευστείς σενάρια επιστημονικής φαντασίας και να διαστρέψεις οποιοδήποτε απομεινάρι λογικής σκέψης

Harry Peitsinis είπε...

διόρθωση στο προηγουμενο ποστ: "για να το υπερασπιστΕΙς".

Κατά δευτερο: ενδιαφέρουσα και σωστή η κριτική σου cobden.

Η σάπια ελληνική "διανοηση" δεν θα παραιτηθεί δυστυχώς,οπως παραιτηθηκε ο πνευματικός της ταγός Φιντέλ.Αντιθετα θα συνεχισουν να παρασιτούν υποστηρίζοντας ένα πεθαμένο σύστημα που κανονικά θα πρεπε να προκαλεί ιδια ανατριχιλα με αυτην που προκαλεί ο φασισμός

Athena Smith είπε...

Σημερα διαβαζα για την Eliecer Avila που ρωτησε δημοσιως καποιον αξιωματουχο για ποιο λογο μια οδοντοβουρτσα κοστιζει δυο-τρια μεροκαματα.

Αυτο το ονομαζουν ευπρεπη διαβιωση; Να μη μιλησουμε και για τις χιλιαδες εκτελεσεις αντιφρονουντων.

Λετε να δραπετευουν κατω απο επικινδυνεστατες συνθηκες (σε σανιδες, μερες στον ωκεανο)διοτι τα πραγματα ειναι εστω ανεκτα στην Κουβα;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

cobden said: @κ.σ-μ&antonios politakis Από που βγάζετε το συμπέρασμα πως υποστηρίζω την αμερικάνικη εξωτερική πολιτική? Γράφω ξεκάθαρα:
"Στο άρθρο, τα εγκλήματα του Κάστρο ξορκίζονται και -γιατί όχι;- δικαιολογούνται με την απαρίθμηση των, πράγματι, εγκληματικών λαθών της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής"


Ακριβώς από αυτό που γράφεις ξεκάθαρα. Στον Κάστρο καταλογίζεις εγκλήματα και στους Αμερικανούς εγκληματικά λάθη. Δεν είναι το ίδιο.

"Λάθη" λες τις εκατόμβες θυμάτων που προκαλούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ΗΠΑ;

Ανώνυμος είπε...

Ναι ρε, χρησιμοποίησα την υπερβολή για να τονίσω αυτά που υποστηρίζω. Αλλά κάποιοι είναι τόσο ξενέρωτοι πίσω από τις παρωπίδες τους, που ούτε τη σκόπιμη υπερβολή δεν μπορούν να διακρίνουν.

Αλλά έτσι είναι οι μαχητές της αμερικάνικής ελευθερίας. Τουμπεκί για το ότι καταδικάζουμε ολόκληρους λαούς με εξοντωτικά εμπάργκο επί δεκαετίες στην ανέχεια και στη συνέχεια ανεβάζουμε άρθρα από το δημοκρατικό ΤΙΜΕ για την τιμή της οδοντόβουρτσας. Μάλλον δεν φοράνε παρωπίδες οι αμερικανόκαυλοι αλλά βεντάλιες.

Και, ξανά, ΝΑΙ ΡΕ, ο Φιντέλ για μία χώρα που ήταν μετά το 90 ειδικά ολομόναχη όσο ποτέ άλλοτε και για 60 χρόνια στο στόμα του λύκου, ΠΕΤΥΧΕ. Τι? Να είναι η Κούβα σε πολύ καλύτερη μοίρα απ' ότι αν ελεγχόταν από τις ΗΠΑ. Χωρίς κοινωνικές ανισότητες και διαφθορά.

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ. Αν δεν σας αρέσει, ξεπεράστε το χαλαρώνοντας στην ξαπλώστρα σας στο Γκουαντάναμο.

Unknown είπε...

@cobden: Είσαι γραφικός και αστείος με την κριτική σου. Μιλάς για εγκλήματα που δεν έχεις καν στοιχεία. Δεν υποστηρίζω Φιντέλ επειδή δεν νομίζω πως άνοιξε αρκετά τις ελευθερίες στο λαό. Αλλά με αυτά που διαβάζω γελάω και λέω τελικά κάποιοι είναι αλλεργικοί σε οτιδήποτε τους θυμίζει σοσιαλισμό. Καλή συνέχεια και υπάρχουν και αλοιφές για την αλλεργία!

cobden είπε...

@κ.σ.-μ
Νομίζω πως έκανα σαφή την έντονη αντίθεση μου στην αμερικάνικη εξωτερική πολιτική.Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί σε ένα άρθρο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, πας την κουβέντα στις Η.Π.Α..Τί σχέση έχει το ένα με το άλλο?Μπαίνεις στη λογική του Παπακωνσταντίνου, " αν αύριο το πρωϊ δικαστεί κάποιος για ένα έγκλημα θα πρέπει να τον αθωώσουν αν ο δικηγόρος του ισχυριστεί πως και άλλοι κάνουν εγκλήματα"(όπως έυστοχα έγραψε ο george).
Εγώ μπήκα στη λογική σου, και καταδίκασα τα εγκλήματα των Η.Π.Α.(και όποια άλλα εγκλήματα θες αν πιστεύεις πως έχουν σχέση με το θέμα μας:το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, τα γκούλαγκ,τα εγκλήματα των Βρετανών στον πόλεμο των Μπόερς,τις σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους κ.ο.κ).Έσυ δεν βλέπω να λες κουβέντα για τα εγκλήματα του "συντρόφου" Φιντέλ!

@karpidis
Για ρίξε μια ματιά στην έκθεση της επίσης "γραφικής και αστείας" Διεθνούς Αμνηστείας για το 2007(http://www.amnesty.org/en/region/americas/caribbean/cuba).Διάβασε και το βιβλίο του Ρεϊνάλντο Αρένας,"Πριν Πέσει η Νύχτα".
(Πάλι καλά που δεν υποστηρίζεις τον Φιντέλ!)

Ανώνυμος είπε...

O cobden και οι διάφοροι (ελάχιστοι κατά τα άλλα) θιασώτες του δυτικού ιμπεριαλισμού χύνουν ποτάμια δακρύων για τα "χιλιάδες θύματα" του καθεστώτος του Φιντέλ. Μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό, αλλά υπό άλλη αφετηρία:

διότι ο Φιντέλ ούτε δημοκράτης το έπαιξε, αλλά και ούτε μπορούσε ποτέ να γίνει, σε μία χώρα όπως η Κούβα του Ψυχρού Πολέμου. Κακώς, και μοιραίως, γι' αυτό η ιστορία θα του το καταλογίσει. Όπως επίσης θα του αναγνωρίσει (αν δεν το έχει ήδη κάνει) ότι αποτέλεσε τον ηγέτη που στήριξε η πλειοψηφία του Κουβανικού λαού και ότι ανέτρεψε έναν τύραννο έτη φωτός χειρότερο από αυτόν.

Βέβαια, στο όνομα της Ελευθερίας, οι born to be wild (and free) απολογητές του αμερικανικού ιμπεριαλισμού θα προτιμούσαν τη σημερινή Κούβα να αποτελεί τη "φιλελεύθερη" μετεξέλιξη του καζινοπορνείου του αμερικανοκίνητου δικτάτορα Μπατίστα (κάτι σαν τη Χιλή, πειραματόζωο του πατερούλη τους Φρήντμαν).

Την ίδια στιγμή όμως, μια "δημοκρατική" χώρα όπως οι ΗΠΑ έχουν αιματοκυλίσει χώρες σε όλην την υφήλιο και έχουν εγκαθιδρύσει ή υποστηρίξει αναρίθμητες δικτατορικές μπανανίες παγκοσμίως.

Αυτά τα ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ονομάζονται από κάποιον cobden εδώ μέσα ως "ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ" ΛΑΘΗ!

...Δεν σχολιάζω άλλο! όπως έλεγε και ο Χειλάκης στο EURO το 2004.

Ανώνυμος είπε...

Τις ίδιες παραληρηματικές αριστερίστικες υστερικές ηλιθιότητες υπέρ του Κάστρο έχει και το μπλογκ του αγράμματου πιτσιρίκου.

Ανώνυμος είπε...

apo to ena akro sto allo
kseka8arizoume

1)o Kastro einai enas diktatoriskos ths plakas.
2)se sxesh me allous diktatoriskous katafere toulaxiston na exei apo ta polu kala susthmata paideias kai ugeias.
3)o diktatoriskos autos telei upo embargo opote ta krokodileia dakrua peri ftwxeias otan prwta prepei na katadikazoyme to anohto amerikaniko embargo einai aplh kalupsh.
4)thn oikonomikh politikh tou Kastro 8a mporousame na thn krinoume an h Kouba eixe omales oikonomikes sxeseis me ton kosmo. H amerikh den 8elei, an kai den pisteuw pws h kouba den 8a ginotan mia nhsiwtikh Oukrania an afhnotan xwris embargo.
5)To na sugkrinoyme thn katastash twn an8rwpinwn dikaiwmatwn se Kouba kai opoiadhpote dutikh xwra einai asteio. h dikatoria tou proletariatou h twn suntagmatarxwn einai diktatoria.

sumperasmatika

sto drama ths koubas uparxoun 2 enoxoi. enas despotikos turaniskos kai mia panhli8ia uperdunamh pou to paizei magkas se second rate nhsiwtiko kratos.

me liga logia sunistw kai apo tis duo pleures na mhn exoun parwpides. Egklhma den einai to idio pragma me egklhmatiko la8os!

Athena Smith είπε...

Tο 2005 το περιοδικο Forbes υπελογισε την περιουσια του Kαστρο στα $550 εκατομμύρια και το 2007 στα $900. Ο υπολογισμός βασίστηκε στο μεριδιο ιδιoκτησιας που εχει ο Καστρο σε κρατικες επιχειρησεις οπως το Havana Convention Center, το Medicuba και αλλα. Το περιοδικο επίσης υπολογισε οτι ο Καστρο κατεχει 10% του Gross Domestic Product του νησιου, καθ’οτi ολες οι επιχειρησεις στο νησι θεωρουνται κρατικες επιχειρησεις ακομα κι αν εχουν ξεκινησει σαν "joint ventures" με ξενους επενδυτες, οι οποίοι στην πορεια εξεδιωχθησαν αλλα το χρημα τους κατακρατηθηκε. Αυτο βεβαια ηταν παλια συνηθεια του Φιντελ, οπως οταν το 1960 βουτηξε 5,911 επιχειρησεις αξιας 2 εκατομμυριων με την απειλη του οπλου του. Οσοι αντισταθηκαν τοτε, οπως ο Howard Anderson, από τον οποιο εκλεψε την αντιπροσωπεια των Jeep, και ο Tom Fuller, απο τον οποιο εκλεψε τη φαρμα του, δολοφονηθηκαν στο τσακα τσακα.

Τοσο επαναστατης.

Προχωραμε στον κομμουνιστικο παραδεισο.

Το αρθρο 33.1 του «συνταγματος» λεει : «The workers in joint ventures who are Cuban shall be contracted by an employing entity proposed by the Ministry of Foreign Investment and Economic Cooperation, and authorized by the Ministry of Labor and Social Security." Και το αρθρο 33.4 λεει: "Payments to Cuban workers in Cuba shall be made in national currency, which must be obtained beforehand from convertible foreign currency."

Να το μεταφρασουμε: Το υπουργειο εργασιας της Κουβας αποφασιζει οτι ο μισθος για τον κουβανο εργατη (ξεχασαμε να πουμε εδω οτι ο απεργος τιμωρειται με εκτελεση) ειναι 100 πεσος τη βδομαδα. Το υπουργειο ομως προεισπραττει αυτα που θελει, ισως 100 ευρω τη βδομαδα, τα κρατα, και δινει στον εργατη τα 100 πεσος. Ουτε στην Κινα, ουτε στο Βιετναμ δεν θα βρει κανεις τετοιους ορους. Αυτο λεγεται chattel slavery..

Τον Armando Valladares τον εχετε ακουστα; Αν θελετε διαβαστε γι αυτον.

Oντως το εμπαργκο ηλιθιο. Αλλα γιατι ειναι αποκλειστικα υπευθυνο; Ο Καστρο ειχε σχεσεις με πολλες αλλες χωρες. Πως καταφερε και κατεστρεψε το νησι του; Με μια αποπνικτικα centralized οικονομια και με μια πρωτοφανη ανικανοτητα να προβει σε diversification. Παραδιδει μια κατεστραμενη χωρα χωρις υποδομες. Οποιος μιλαει για καλη παιδεια και υγεια, μαλλον δεν εχει επισκεφτει τα σχολεια ερειπια και δεν εχει νοσηλευτει στην Κουβα. Μη μου λετε για νουμερα και στατιστικα στοιχεια θνησιμοτητος κτλ. Αυτα δεν διπλοελεγχονται απο κανενα. Πως μπορω να τα εμπιστευθω;

Και αυτος ο καταστροφεας της οικονομιας του νησιου του, εχει χειροκροτητες;

Athena Smith είπε...

Απο το προηγουμενο λινκ για τον Valladares αντιγραφω την εμπειρια του στη φυλακη του Φιντελ και την αφιερωνω εξαιρετικα στους θαυμαστες του επεναστατη.

Describing his incarceration, Valladares said, "For me, it meant 8,000 days of hunger, of systematic beatings, of hard labor, of solitary confinement and solitude, 8,000 days of struggling to prove that I was a human being, 8,000 days of proving that my spirit could triumph over exhaustion and pain, 8,000 days of testing my religious convictions, my faith, of fighting the hate my atheist jailers were trying to instill in me with each bayonet thrust, fighting so that hate would not flourish in my heart, 8,000 days of struggling so that I would not become like them.”

Παρελειψα να βαλω το κοματι οπου περιγραφει πως τον αναγκαζαν να βαλει στο στομα του και κοπρανα αλλων φυλακισμενων.

Ανώνυμος είπε...

Αν τα εγκληματα των ΗΠΑ ειναι "εγκληματικα λαθη", αρα οχι απευθειας, δομικα αποτελεσματα του καπιταλιστικου αμερικανικου συστηματος αλλα απλα a few bad apples, για ποιον ακριβως λογο οοοολα αυτα τα κακα και ιβιλ στην Κουβα να μην τα πουμε και αυτα "εγκληματικα λαθη" αλλα να τα λεμε δομικα αποτελεσματα του σοσιαλιστικου κουβανικου συστηματος?

Γιατι, υπαρχει και η αντιστροφη αναγνωση, ε? Που λεει οτι τα σημεια που κατηγορειτε δεν ειναι παρα αδυναμιες (a few bad apples) ενος κατα τα αλλα ορθου συστηματος το οποιο συγκρινομενο με το τερας του αδηφαγου αμερικανικου ιμπεριαλιστικου καπιταλισμου δεν ειναι παρα αρνακι...

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Όπως είδες cobden, την ίδια εντύπωση σχημάτισαν κι άλλoι γι αυτό που σημείωσα περί της "σαφούς" θέσης σου για τα "εγκλήματα" του μεν και τα "εγκληματικά λάθη" των δε. Το αμέσως παραπάνω σχόλιο του plagal, με καλύπτει ως απάντηση. Για τον Κάστρο με καλύπτουν τα σχόλια των Gay super hero και Sanctuary, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους και δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα.

Όσο για τα υπόλοιπα εγκλήματα που αναφέρεις ξεχνάς ότι αυτά τα έχει καταγράψει η ιστορία και δεν έχουν καμμία σχέση με όσα συζητάμε για την εσωτερική πολιτική του Κάστρο για τον οποίο, άλλωστε, δεν έχει γίνει ιστορική αποτίμηση. Και την αποτίμηση αυτή, βέβαια, δεν θα την κάνουν οι Ευρωπαίοι, οι Αμερικανοί και οι Ελληνοαμερικάνοι, αλλά η πλειοψηφία του Κουβανικού λαού.

Η ιστορία της Κούβας δεν θα γραφτεί ούτε από την Διεθνή Αμνηστεία, ούτε από τους λογοτέχνες και πολύ περισσότερο δεν θα γραφτεί από το αμερικανικό περιοδικό Forbes.

Τέλος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται συζήτηση, γιατί είναι ολοφάνερο πως τα κριτήρια του κάθε σχολιαστή είναι ιδεολογικά. Οι δεξιοί είναι κατά της πολιτικής του και υπέρ της πολιτικής των Αμερικανών, και οι αριστεροί κατά της πολιτικής των Αμερικανών και υπέρ της πολιτικής του Κάστρο. Με τη διαφορά ότι οι δεύτεροι μπορούν να βλέπουν και τα λάθη της, ενώ οι πρώτοι βλέπουν μόνον τα "εγκλήματά" της.

Κι επειδή ανέφερες το βιβλίο του Αρένας, εδώ, στο ποστ του Thomas Xomeritis "Αντίο Φιντέλ", γίνεται αναφορά στον κουβανό συγγραφέα και υπάρχουν λινκς που οδηγούν σε αποσπάσματα και σε μαρτυρίες για τον Αρένας, το βιβλίο του και την ταινία με τον ομώνυμο τίτλο.

vangelakas είπε...

Κάποια στιγμή καλό θά είναι οι μπολσεβικικής νοο(σίκ)τροπίας αριστεροί νά αντιληφθούν ότι τυχόν εγκλήματα ακροδεξιών δέν νομιμοποιούν τά δικά τους. Δέν θά είστε μιά ζωή στό απυρόβλητο!

Nievskii είπε...

Το βιοτικό επίπεδο των κουβανών είναι αβυσσαλέο χαμηλό και οι περισσότεροι είναι πάμφτωχοι. Το ίδιο ισχύει στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η διαφορά είναι ότι στην Κούβα δεν υπάρχουν πλούσιοι

Αυτό που λες εξηγεί γιατί η Κούβα έχει καλύτερο βιοτικό επίπεδο από τις γειτονικές χώρες με παραπλήσιο εισόδημα, αφού προσδιοριστές του βιοτικού επιπέδου είναι δυο: το εισόδημα και η Gini coefficient της χώρας. Γι'αυτό πολλές χώρες με καλό συντελεστή Γκίνι έχουν καλές επιδόσεις στο βιοτικό επίπεδο, κι ας έχουν χαμηλό εισόδημα, και συγκρίνοντας χώρες με παραπλήσιο υψηλό εισόδημα βλέπουμε να έχουν μεγάλες διαφορές στο βιοτικό επίπεδο.

Η Κούβα είναι μια κλασική αποτυχία του δόγματος Μονρό, όπως και γενικά η Λατινική Αμερική είναι μια τεράστια αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Δείτε ας πούμε την Αϊτή που έφεραν οι ΗΠΑ την δημοκρατία για να...την ξαναδιώξουν. Τι έγινε στην Κούβα; Ένας εθνικιστής - ο Κάστρο - παίρνει την εξουσία. Στρέφεται προς τους αμερικανούς για στήριξη, αλλά αυτοί τον αγνοούν, αφού προτιμούσαν τον προηγούμενο δικτάτορα. Ο εθνικιστής Κάστρο, με την παρότρυνση κομμουνιστών συμβούλων του, όπως ο Σιενφουέγος και ο Γκεβάρα, στρέφεται προς τον κομμουνισμό. Προσωπικά πιστεύω ότι ο Κάστρο πρέπει να ερμηνεύεται υπό το πρίσμα του εθνικισμού και να μην συγκρίνεται με τα κλασικά κομμουνιστικά καθεστώτα, όπως της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά με καθεστώτα τύπου Σαντάμ ή Νάσερ. Ο σοσιαλισμός-εθνικισμός του εξηγεί και την αγάπη των ελλήνων αριστερών σε αυτόν, αφού όπως έλεγε κι ο Χάρυ Κλυνν την δεκαετία του '80 για την ιδεολογική σύγχυση που επικρατούσε "Ελλάδα, η χώρα του πράσινου ήλιου/ του ΠΑΟΚ, της ΑΕΚ, της Καλαμαριάς/ ... / Ντάτσουν, Αντίντας & χάνι της Γραβιάς".

Οποιος μιλαει για καλη παιδεια και υγεια, μαλλον δεν εχει επισκεφτει τα σχολεια ερειπια και δεν εχει νοσηλευτει στην Κουβα

Έχεις μεγαλώσει στην Κούβα;

Dorotheos είπε...

"Αλλά ξέχασα. Ήταν άτυχοι που γεννήθηκαν Κουβανοί. Αν είχαν γεννηθεί Χιλιανοί, θα μπορούσαν να απολαύσουν τα αγαθά της πολιτικής ελευθερίας (Αουγκούστο Πινοσέτ και DINA) της οικονομικής ελευθερίας (Μίλτον Φρήντμαν και Chicago boys)"

Sanctuary, μου φαίνεται ότι δεν διαβάζεις τον Friedman προσεκτικά :-) "The hidden hand of the market will never work without a hidden fist." Στην περίπτωση της Χιλής κυριολεκτούσε.

Πάντως, με τέτοια αρθράκια τα όρια μεταξύ neocon και neolib γίνονται όλο και πιο ασαφή. Αλλά ποιος δεν θα το περίμενε ότι σε κάποια φάση τα δύο πολιτικά ρεύματα θα συγκλίνουν σε έναν κοινό παρονομαστή: τον ιμπεριαλισμό.

Nievskii είπε...

Διάβασα το αρθράκι για τους αμερικανούς που γίνονται human guinea pigs από τις φαρμακευτικές των ΗΠΑ. Η απορία μου είναι, εφόσον η Κούβα έχει ίσως την πιο μεγάλη φαρμακευτική βιομηχανία ανάμεσα σε αναπτυσσόμενες χώρες, πώς είναι το informed consent στην Κούβα - χρειάζεται, υπάρχει γενικά; - και σε ποιο - κουβανέζικο - δικαστήριο μπορεί κανείς προσβάλλει τις αποφάσεις των κρατικών φαρμακευτικών εταιρειών και να ζητήσει αποζημιώσεις;

Ανώνυμος είπε...

Ο Παπακωνσταντίνου δεν έχει άδικο ότι οι τελευταίοι που μπορούνε να δίνουνε μαθήματα είναι οι αμερικάνοι. Έχουνε κοκινίσει τον παγκόσμιο χάρτη με το αίμα των νεκρών από τα όπλα τους.

Ανώνυμος είπε...

Για εμένα το πρόβλημα είναι απλό. Αν δεχθούμε ότι και τα δύο μεγάλα συστήματα προκαλούν προβλήματα εγκληματικής φύσεως, τι είναι αυτό που τα διαχωρίζει?

Στον καπιταλισμό δεν σου υπόσχονται ουτοπία και δεν την πραγματοποιούν.

Στον κομμουνισμό/σοσιαλισμό σου υπόσχονται ουτοπία και δεν την πραγματοποιούν.

(Οι δεύτεροι σε κοροϊδεύουν και από πάνω!)

Αναρωτιέμαι αν πραγματικά πιστεύετε ότι τα πολιτικά συστήματα (ή η ανυπαρξία τους) μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί εδώ πέρα.

Athena Smith είπε...

Nievski
Δε μεγαλωσα στην Κουβα αλλα ζω στην Ταμπα, Φλοριδα, και εχουμε ενα μεγαλο αριθμο Κουβανων εξοριστων. Αρκετους τους εχω γνωρισει απο κοντα. Η πληροφορηση μου λοιπον ειναι πολυ καλη. Δεν λενε ολοι ψεμματα οταν περιεγραφαν τα κτιρια ως τρισαθλια και οτι στα νοσοκομεια δεν ειχαν καν σεντονια να σου αλλαξουν. Ουτε μαχαιρι να σου δωσουν γα να φας. Επρεπε ο συγγενης να φερει απο το σπιτι.
Ο Dr. Francisco Blardoni, διευθυντης του ορθοπεδικου νοσοκομειου επιβεβαιωνει ο ιδιος σε τι κατασταση ηταν το νοσοκομειο πριν τρια χρονια (μετα προσθετει οτι εκανε επιδιορθωσεις κτλ κτλ.... αγνωστον βεβαια τι εγινε μετα...)

"We hear complaints from Miami about Cubans saying they get poor health care," Blardoni said. "If you had come to this hospital three years ago, you would have found a place badly in need of repair. But we have made those repairs and are serving our people with the latest and best technology."

Οταν σε ενα κρατος η υποδομη ειναι κατεστραμενη, πως ειναι δυνατον να λειτουργουν με επαρκεια σχολεια και νοσοκομεια; Το γρηγορο ιντερνετ πχ πρεπει να το πληρωνεις με δολλαρια. Λιγοι τα εχουν αυτα. Οι αλλοι με dial-up.Ενα πολυ μικρο παραδειγμα ηταν αυτο. Αλλα οπως προειπα, ο αρθογραφος επρεπε να τα πει αυτα μπροστα στους Κουβανους εξοριστους. Δεν πειραζει. Το αρθρο θα το μεταφρασω εγω και θα τους το στειλω.

Ανώνυμος είπε...

Ο καθένας απαντά όπως τον συμφέρει. Ο Φιντέλ π.χ. ήταν αρκετά πραγματιστής και έτσι προσπάθησε να τα έχει καλά με τις ΗΠΑ (=την απλή ανοχή τους και μόνο). Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους άνοιγε τα πόδια του κιόλας, όπως έκανε ο Μπατίστα, ούτε ότι δεν θα προχωρούσε σε ριζοσπαστικά μέτρα (εθνικοποιήσεις κλπ). Οι ΗΠΑ εξαρχής όχι μόνο δεν δεχτήκαν καμία συνδιαλλαγή μαζί του, αλλά και επανειλλημμένως επιχείρησαν να τον ανατρέψουν, αγνοώντας το ότι έχαιρε της στήριξης της πλειοψηφίας του Κουβανικού λαού. Απλά και συνηθισμένα μαθήματα δημοκρατίας από τη χώρα της Ελευθερίας δηλαδή. Οπότε για να επιβιώσει και να έχει και ο λαός ένα κομμάτι ψωμί, που θα στρεφόταν;

Ύστερα, ναι, δεν έχουν τα σχολεία πλακάκια, ούτε τα νοσοκομεία μοκέτες στην Κούβα. Αλλά έχουν δασκάλους που κάνουν τη δουλειά τους και εξαιρετικούς γιατρούς που στέκονται πάνω από τον άρρωστο. Έχουν βιβλία από κιτρινισμένο χαρτί που μεταδίδουν και αυτά τη γνώση. Έχουν φτηνά generics φάρμακα, που τα παίρνουν δωρεάν.

Σε αντιπαραβολή, οι φτωχοί στις ΗΠΑ πάνε σε εξίσου, ΑΝ ΟΧΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ σχολεία και ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΑΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΣΟΒΑΡΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ. Απλή υπενθύμιση.

Προσωπικά, έχω όχι έναν, αλλά τρεις φίλους ή συγγενείς που έχουν πάει στην Κούβα, για τουρισμό, εκ των οποίων ο ένας μόνο είναι αριστερός. Ωστόσο, μου έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι οι εικόνες που είχαν αποκομίσει συνέκλιναν. Και όλοι συμφωνούσαν στο εξής: ΟΤΙ ΟΙ ΚΟΥΒΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ . Οι περισσότεροι δείχνουν να είναι ευχαριστημένοι με αυτά που έχουν. Είναι επίσης ΟΛΟΙ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ. Ο ένας ξαδερφός μου είχε μείνει έκπληκτος με το πόσοι Κουβανοί γνώριζαν για την αρχαία Ελλάδα πράγματα που λίγους Έλληνες θα βρεις να ξέρουν (ρωτήστε επίσης όσους έχουν σπουδάσει Ιατρική στη Ρουμανία, στη Ρωσία κ.α. για το επίπεδο της παιδείας των γενεών που πρόλαβαν τον υπαρκτό).

Απολογητής κανενός συστήματος δεν θα γίνω. Όποιο σύστημα δεν παρέχει ευημερία και δικαιοσύνη ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και ταυτόχρονα ελευθερία, είναι από ατελές έως αποτυχημένο.

Αλλά αν έχουμε χεσμένη τη φωλιά μας, ας μην γινόμαστε τιμητές των πάντων.

Υ.Γ. Για τις φαρμακοβιομηχανίες στην Κούβα δεν ξέρω πολλά πράγματα. Απ' ότι αντιλαμβάνομαι παρασκευάζουν κυρίως generics φάρμακα. Ερευνούν για καινούρια ώστε να πραγματοποιούν clinical trials?

Ωστόσο για τις φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ ξέρουμε. Βάζουν ανθρώπους που δεν ξέρουν λέξη αγγλικά να υπογράψουν ένα πολυσέλιδο έγγραφο συναίνεσης που είναι διατυπωμένο σε επιστημονική γλώσσα... Οπότε μετά άντε τρέξε στα δικαστήρια.

Αυτή είναι η ανωτερότητα των δυτικών: όλα επαφίονται στην ατομική ευθύνη...

Ανώνυμος είπε...

το να συγκρινουμε το συστημα της κουβας με την δημοκρατια της αμερικης μου φαινεται πραγματικα αστειο.η αμερικη ειναι πολυ πιο δημοκρατικη ακομα και απο τις πιο ανεπτυγμενες ευρωπαικες χωρες.η αμερικανικη ψυχροπολεμικη εξωτερικη πολιτικη στη λατινικη αμερικη δικαιολογειται σε πολυ μεγαλο βαθμο.ειδικα για την κουβα θα ηταν αδιανοητο για τις ηπα να εχει κομμουνιστικο καθεστως σε τοσο κοντινη αποσταση.και το ποσο επικινδυνο ηταν φανηκε απο την κριση του 1962.

πραγματι οι ηπα στηριξαν πολλες αθλιες ακροδεξιες δικτατοριες προκειμενου να υπαρξει ανασχεση του κομμουνισμου.αυτο ομως δεν σημαινει οτι ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ αυτες τις δικτατοριες. για παραδειγμα η χουντα στην ελλαδα εχει πολλους υποστηρικτες ακομα και σημερα.αυτο που θελω να πω ειναι οτι βρισκανε και τα κανανε.γιατι δεν υποστηριξαν χουντες στην ελβετια,στη σουηδια,στην ιταλια,στον καναδα κτλπ ή ακομα στη γερμανια και την ιαπωνια που ηταν υπο αμερικανικη κατοχη????και σε τελικη αναλυση γιατι δεν εχει υπαρξει στρατιωτικο καθεστως ποτε στην ιστορια των ηπα???

επιπλεον υποστηριξαν ακροδεξιες δικτατοριες ασχετως αν αυτες ηταν υπερ ή κατα του καπιταλισμου.υποστηριξαν και ακροδεξιες δικτατοριες που κανανε εθνικοποιησεις.σε αυτο το θεμα ενδιαφερουσα ειναι η μελετη του χαραλαμπου παπασωτηριου στο βιβλιο του:η αμερικανικη εξωτερικη πολιτικη 1945-2002.


το συμπερασμα ειναι οτι οι χωρες τις λατινικης αμερικης ηταν απο την πρωτη στιγμη υποαναπτυκτες.ποτε δεν ριζωσε η δημοκρατια σε αυτες τις χωρες.παντα τα κρατη αυτα ηταν μεταξυ αθλιων ηγετων τυπου καστρο ή αθλιων ηγετων τυπου πινοσετ.η διαφθορα ηταν ενδημικη.με το τελος του ψυχρου πολεμου ομως οι ηπα σταματησαν να στηριζουν οποιαδηποτε δικτατορια. ο νοριεγκα ανατραπηκε βιαια.η δικτατορια στην αιτη επεσε λογω των πιεσεων του κλιντον το 1993 και επεστρεψε στην εξουσια αριστερος προεδρος το 1994!!!!το πραξικοπημα στην βενεζουελα το 2002 δεν πετυχε διοτι πολυ απλα οι ηπα δεν το στηριξαν.μετα το 1990 η λατινικη αμερικη αρχιζει και μπαινει σε εναν δημοκρατικο τροπο.


αθανασιος

Nievskii είπε...

Αυτή είναι η ανωτερότητα των δυτικών: όλα επαφίονται στην ατομική ευθύνη...

Σωστά, στην Κούβα το κράτος αποφασίζει για σένα και το τι είναι καλύτερο για σένα. Πήρα την απάντηση που ήθελα: αυτό δείχνει το ότι απλά η Κούβα είναι μια στυγνή δικτατορία που δεν διασφαλίζει τα συμφέροντά σου κανείς! Το να κοιτά κανείς το προσωπικό του συμφέρον κανείς είναι κακό. Το να κοιτά το συμφέρον του το κράτος σε βάρος του δικού σου, με βία, καταναγκασμό κ.ο.κ. είναι καλό! Και ναι, η Κούβα βγάζει και πρωτότυπα φάρμακα. Αλήθεια, πώς κάνει τις κλινικές δοκιμές η Κούβα; Με λουκουμόσκονη; Και βασισμένη στον "πατριωτισμό" των κατοίκων; Τι ελέγχους έχει το σύστημα της Κούβας ώστε να απαλύνει τις όποιες αυθαιρεσίες ανακύπτουν; Γιατί αυτό είναι το θέμα με τέτοια καθεστώτα. "Κακοί" υπάρχουν παντού. Θέλω να μου πεις, ποια είναι η πιθανότητα να τιμωρηθεί ένας τέτοιος κακός σε ένα σύστημα όπως η Κούβα - έστω να παρθούν μέτρα εναντίον του - και ποια σε ένα δημοκρατικό σύστημα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ας πούμε ή η Ελβετία, δυο χώρες που έχουν πολύ ισχυρή φαρμακοβιομηχανία.

Ευτυχώς η Κούβα ακόμα έχει το φύλο συκής και δεν εξαφανίζει τους αντιφρονούντες, απλά τους κλείνει στα μπουντρούμια και δεν επιτρέπει στον Ερυθρό Σταυρό να τους επισκεφτεί!

Παρεπιμπτόντως, το άρθρο ήταν τόσο έγκυρο ώστε να πετάει έναν αριθμό στον τίτλο του - 37,000,000 αμερικανοί - που δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στο άρθρο, ούτε γίνεται παραπομπή ή προσπάθεια παραπομπής σε κάποια, οποιαδήποτε πηγή. Τέτοιος σεβασμός στον αναγνώστη. Κι εγώ λέω ας πούμε ότι ο Φιντέλ έχει σκοτώσει 15,000,000 ανθρώπους, έτσι αυθαίρετα. Αντίκρουσέ με αν μπορείς.

Για το θέμα των εξορίστων: point made. Το θέμα δεν είναι τι λέει ο μπατζανάκης-της-αδελφής-της-κουμπάρας-της-εξαδέλφης κάποιου, γιατί αυτό είναι απλή περιπτωσιολογία. Στην προκειμένη περίπτωση δεν περίμενα να ακούσω καλή κουβέντα από τους εξορίστους, ακόμα κι αν υπήρχε κάτι καλό να πουν! Αλλά ούτε περιμένει κανείς να κούσει κακή κουβέντα από τους χιλιάδες έλληνες που έχουν πάει στην Κούβα είτε ως κνίτες για να μαζέψουν ζαχαροκάλαμα, είτε ως ως τουρίστες για να δουν την - επιφανειακή - γκλαμουριά. Γι'αυτό έχουμε την προσωπική κρίση, για να κρίνουμε τι μας λένε οι άλλοι! Αλλιώς, για τα προσωπικά βιώματά του ο καθένας μπορεί να καταθέσει. Το ζήτημα είναι να έχουμε ανεξάρτητους τρίτους παρατηρητές, αν μιλάμε για φορτισμένα ζητήματα. Αλλιώς, θα μπορούσα να φέρω κι εγώ μάρτυρες άλλους 15 που λένε αυτά που συμφωνούν με μένα.

Το ότι ο Κάστρο ήταν άσχετος με τον κομμουνισμό το επιβεβαιώνει και ένα δημοσίευμα που είδα σήμερα, από τον Μιχάλη Μήτσο:

Η κομμουνίστρια. «Ο Φιντέλ ήταν ένας ηγέτης διαφορετικός από εκείνους της ευρωπαϊκής Αριστεράς. Πολύ ζεστός. Χαρισματικός. Για τον κομμουνισμό ήξερε λίγα πράγματα, από μια ομάδα Ευρωπαίων επισκεπτών όπου ήμουν κι εγώ έμαθε ότι ο Τρότσκι δολοφονήθηκε με εντολή του Στάλιν! Είχε μείνει άφωνος, δεν το πίστευε. Πολύ επιφυλακτικός ήταν και απέναντι στον Μάη του ΄68, ίσως να μην ήθελε να δυσαρεστήσει τον Ντε Γκωλ. Γενικότερα κρατούσε τις αποστάσεις του απέναντι στα γεγονότα εκείνης της χρονιάς: για παράδειγμα, δεν καταδίκασε ποτέ τη σφαγή των φοιτητών στο Μεξικό» (από συνέντευξη της Ιταλίδας βετεράνας Ροσάνα Ροσάντα στην Κοριέρε ).

Ανώνυμος είπε...

ουπς εκανα ενα λαθος στο τελος.εννουσα οτι η λατινικη αμερικη αρχιζει και μπαινει σε εναν δημοκρατικο δρομο.


αθανασιος

Nievskii είπε...

δεν υποστηριξαν χουντες στην ελβετια,στη σουηδια,στην ιταλια,στον καναδα κτλπ ή ακομα στη γερμανια και την ιαπωνια

Φυσικά και στήριξαν και στην Iταλία, και στην Γερμανία και όπου αλλού στην Δυτική Ευρώπη υπήρξαν anni di piombo. Αυτό εδώ τι είναι; Στην Ιταλία, ας πούμε, το κομμουνιστικό κόμμα ως μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, δεν πήρε μέρος ποτέ στην κυβέρνηση για το εν λόγω διάστημα. Και ο πρωθυπουργός που πήγε να κάνει συνεννόηση με τους κομμουνιστές δολοφονήθηκε. Η Δυτική Ευρώπη δεν ήταν πιο τυχερή λοιπόν.

Ανώνυμος είπε...

Ωστόσο για τις φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ ξέρουμε. Βάζουν ανθρώπους που δεν ξέρουν λέξη αγγλικά να υπογράψουν ένα πολυσέλιδο έγγραφο συναίνεσης που είναι διατυπωμένο σε επιστημονική γλώσσα... Οπότε μετά άντε τρέξε στα δικαστήρια.

Αυτή είναι η ανωτερότητα των δυτικών: όλα επαφίονται στην ατομική ευθύνη...



Έλεος πια με αυτούς τους απίστευτους μύθους που ακούγονται για την ιατρική έρευνα.

Για πειραμτόζωα σε ΗΠΑ βέβαια πρώτη φορά ακουώ, συνήθως παίζει το άλλο, πειράματα σε παιδάκια στον τρίτο κόσμο.

Κατ'αρχήν ακόμα και αν υπογράψει ο ασθενής, μπορεί να αποσύρει την συγκατάθεση του όποτε θέλει.

Κατά δεύτερον, δεν γίνεται να τους δώσουν να υπογράψουν κείμενο γραμμένο σε επιστημονική γλώσσα.Για να ξεκινήσεις ένα project πρέπει πρώτα να κάνεις αίτηση στην επιτροπή Βιοηθικής.Στα έγγραφα που καταθέτεις περιλαμβάνεται και το κείμενο που δίνεις στον ασθενή, αν είναι "επιστημονικό" ή πολυσέλιδο σου ζητάνε να το αλλάξεις για να πάρεις έγκριση (συνήθως είναι 2 άντε τρεις σελίδες word).

Τρίτον δεν γίνεται να σε βάλουν να υπογράψεις, το κάνεις αν θες.

Τέταρτον, δεν είσαι πειραματόζωο όπως το φαντάζεσαι από ταινίες horror.Για να φτάσει ένα φάρμακο στο στάδιο της κλινικής μελέτης έχει περάσει πρώτα από 1002 στάδια - γι'αυτό εξάλλου ακραίες επιπλοκές (θάνατοι, μη αναστρέψιμες βλάβες κτλ) είναι σε μηδαμινό ποσοστό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ερευνών που γίνονται.






Σχετικά με κύριο θέμα τώρα.

Η δημοκρατία δεν ορίζεται σαν το πολίτευμα που δεν κάνει λάθη ή εγκλήματα.
Είναι το πολίτευμα που δεν στέλνει φυλακή όσους τα καταγγέλουν, από πολιτικής άποψης.
Από αισθητικής άποψης, είναι το πολίτευμα του οποίου ο πρωθυπουργός δεν κάνει δημόσιες εμφανίσεις ντυμένος καραβανάς.

Σχετικά με το ότι οι κουβανοί είναι "χαρούμενος λαός" κτλ, έλεος.

Πάει ο κάθε μπρούκλης αναγνώστης της Ελευθεροτυπίας με τα ευρώ του εκεί, αγοράζει με τον ένα ή τον άλλον τρόπο το κάθε κοριτσάκι και κοπελίτσα,έρχεται στην ελλάδα και μιλάει (με αέρα βαλκανοκοσμοπολίτη) για το πόσο θερμές και ερωτικές είναι οι κουβανές, σε αντίθεση με τις κρύοκωλες ελληνίδες, που κοιτάνε το αυτοκίνητο και την δουλεία σου πριν σου κάτσουν.
Δεν καταλαβαίνουν οι καημένοι ότι και οι κουβανές το ίδιο κάνουν και ότι οι κουβανέζοι τα ίδια λένε γι'αυτές.

Αν τους πετύχουν καμμιά καλή λαμογία (όπως τότε, στα 80ς) και τους κάτσει κανά βούρλο στην μύκονο, θα βρουν και τις ελληνίδες εξίσου σεξουαλικές και ερωτικές.



Έτσι όπως το πάνε τα ελληνικά ΜΜΕ, στο τέλος θα μας πουν ότι ο Καντάφυ είναι ο Περικλής της Μέσης Ανατολής.

Athena Smith είπε...

Αγαπητε μου
Μη τους ισοπεδωνεις και αυτους και την κριση μου με το να τους περιγραφεις ως μπατζανακηδες της κουμπαρας κτλ... ουτε μειωνεις την αξιοπιστια των οσων λενε με το να ειρωνευεσαι.

Σαν τελευταιο σχολιο λεω το εξης. Αποδεκτη επιστημονικα ειναι η ερευνα που γινεται βασει συνεντευξεων. Και μετα γινεται content analysis και διπλοτσεκαρονται τα οσα σου ειπαν και με τριτες πηγες. Δεν σχηματισα ουδολως την αποψη μου βασει κουτσουμπολιων που ακουσα στο ραδιο αρβυλα. Οι εξοριστοι ειναι και καθηγητες σε πανεπιστημια και εργατες. Οι καταθεσεις τους συμπιπτουν. Γραπτες προσωπικες μαρτυριες εχουν πολλακις δημοσιευθει. Content analysis δεν ειναι δυσκολο να γινει.

Nievskii είπε...

Συγγνώμη, αλλά η κατάσταση των νοσοκομείων και το επίπεδο υγείας γενικότερα δεν είναι αντικείμενο των ανθρωπιστικών επιστημών, ώστε να χρησιμοποιούνται μέθοδοι των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως η content analysis. Υπάρχουν καλύτεροι δείκτες, απόπου μπορεί κανείς να ξεκινήσει. Το επίπεδο των υπηρεσιών είναι - ως επί το πλείστον - ποσοτικά μετρούμενο μέγεθος, που γίνεται εύκολα γνωστό. Η ικανοποίηση είναι που μετράτε υποκειμενικά, και για ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας της Κούβας, πλέον, δεν τίθεται θέμα ικανοποίησης ή μη! Κι αν οι Κουβανοί γνωστοί σου δεν έχουν πρόσβαση - πλέον - στην Κούβα, υπάρχουν πολλοί οργανισμοί διεθνείς που έχουν πρόσβαση και συντάσσουν εκθέσεις.

Παρεπιμτόντως, αν ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα την γνώμη του για το ΕΣΥ, θα έχεις μια καλή εικόνα για το επίπεδο των νοσοκομείων; Αν πας στον "σύλλογο αναξιοπαθούντων του ΕΣΥ", για την ιστορία, τι απάντηση θα πάρεις; Ξεκινάς με έναν βασικό bias την μελέτη σου: παίρνεις ανθρώπους που είναι εχθροί του καθεστώτος. Ό,τι συμπεράσματα κι αν βγάλεις μετά θα είναι - στην καλύτερη περίπτωση! - tentative, ακόμα και, μάλλον και ειδικά, αν αυτοί που μιλούν είναι πρώην πρωθυπουργοί και καθηγητές αστροφυσικής, αφού η μη τυχαία κοινωνική επιλογή θα αυξήσει το bias!

Αν πάρω κι εγώ τους 100 Κνίτες που έχουν πάει στην Κούβα, τι συμπεράσματα θα βγάλω; Θα είναι ακριβή; Ενδεικτικά; Επίσης, αν ρωτήσω 100 Κουβανούς που κατοικούν στην Κούβα για το επίπεδο ικανοποίησής τους για τις παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες, πόσο ακριβής θα είμαι; Αν πάρω 100 πολίτες της Κούβας και τους ρωτήσω πώς ήταν η κατάστασή τους πριν και μετά τον Κάστρο, θα είμαι αντικειμενικός, ή απλά θα κάνω begging the question; Εδώ έγκειται η αντίρρησή μου σε όσα λένε οι εξόριστοι. Κι όχι στο αν είναι ακριβείς ή όχι. Είναι αδιάφορο το πόσο και αν είναι ακριβείς. Ό,τι και να πούνε, απλά δεν εκφράζει την πραγματικότητα του καθεστώτος. Γιατί για κάθε Κουβανό που λέει μαύρο, θα υπάρξουν άλλοι 10 Κουβανοί που λένε άσπρο. Αλλά αυτό δεν κάνει λιγότερο χούντα, την χούντα του Κάστρο!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Αthnena Smith, oι κουβανοί εξόριστοι που σας διηγήθηκαν διάφορα ήταν αντικαθεστωτικοί, τι περιμένατε να σας πουν; Aυτό από μόνο του καθιστά την μαρτυρία τους το ίδιο αναξιόπιστη με την μαρτυρία των καθεστωτικών.

Ανώνυμος είπε...

nievskii για την περιπτωση του aldo moro υιοθετεις μια συνομοσιωλογικη θεωρια που δεν εχει αποδειχτει απο πουθενα.δεν προκυπτει απο πουθενα οτι τον σκοτωσαν αμερικανοι.αριστεροι τον σκοτωσαν.

για την περιπτωση gladio γενικα πρεπει να θυμησω οτι αρκετοι φασιστες και ενοχοι για διαφορες βομβιστικες επιθεσεις ειχαν καταδικαστει και φυλακιστη απο την ιταλικη δημοκρατια.το να λεμε οτι πιθανον ηταν αμερικανοι απο πισω ειναι απλα εικασιες που δεν εχουν αποδειχθει με σοβαρα στοιχεια.

για την γερμανια και την ιαπωνια τι να πω???θα μπορουσαν να εγκαθιδρυσουν την οποιαδηποτε χουντα και τελικα δημιουργησαν 2 ωριμες δημοκρατιες και οικονομικες δυναμεις.στις ανεπτυγμενες χωρες της δυσης τα κομμουνιστικα και αριστερα κομματα ηταν απολυτα ελευθερα να εκφραζουν τις αποψεις τους και να συμμετεχουν στην πολιτικη ζωη και συμμετειχαν σε συμμαχικες κυβερνησεις! αυτο βεβαια δεν ισχυε για τις χωρες της λατινικης αμερικης την περιοδο του ψυχρου πολεμου αλλα ισχυει τωρα που οι αριστεροι καταλαμβανουν συνεχεια θεσεις εξουσιας.



αθανασιος

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτιέμαι, τι νόημα έχει να κατηγορεί η CIA τον Κάστρο ότι έχει κάνει τεράστια περιουσία. Αυτά είναι επιχειρήματα που πιάνουν σε άλλες χώρες, ο Κάστρο τι να την κάνει την περιουσία; Πρέπει να είναι παρανοϊκός να μαζεύει λεφτά και να περιφέρεται 50 χρόνια ντυμένος με στρατιωτική στολή, ζώντας πάντα στη χώρα του.

Και τελικά, ας μη χύνουν δάκρυα οι Αμερικάνοι και οι φίλοι τους: ο κακός κάκιστος Κάστρο είναι δικό τους προϊόν, όταν του "θύμωσαν" που ανέτρεψε τον εκλεκτό τους Μπατίστα και του έκαναν νάζια ελπίζοντας ότι θα συρθεί στο πάτωμα και θα γίνει του χεριού τους. Έτσι είχαν μάθει και την πάτησαν! Όλες τις γκάφες μαζεμένες έκαναν εκεί οι Αμερικάνοι.

Ας προσέχουν λοιπόν οι αντίπαλοι του Κάστρο κι ας κατευθύνουν την κριτική τους στους πραγματικούς υπαίτιους για τη διολίσθηση του κουβανικού καθεστώτος στον αυταρχισμό.

Αν το βρείτε, διαβάστε το βιβλίο του Enzensberger "Οι ανακρίσεις της Αβάνας". Θα δείτε εκεί ποιοι μεγαλοκτηματίες και επιχειρηματίες του τζόγου υπέσκαπταν το κουβανικό καθεστώς, με ποια υποστήριξη και χρηματοδότηση. Αν πει κάποιος ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις και τα σχέδια δολοφονίας κατά του Κάστρο έγιναν από τη CIA για χάρη της ελευθερίας των Κουβανών, θα είναι τελείως ανόητος.

Αφού λοιπόν βρίσκεται η χώρα στη συγκεκριμένη γεωγραφική θέση και η πολιτική συγκυρία της εποχής επέβαλε ένα αυταρχικό καθεστώς, τότε καλύτερα με τον Κάστρο, παρά με τον Σουχάρτο. Και θα ήταν πάρα πολύ καλύτερα το Κονγκό με τον Λουμούμπα παρά με τον πράκτορα Μομπούτου που τοποθετήθηκε στη θέση του.

Η επιλογή του φιλελευθερισμού σε μια εποχή και για ένα γεωγραφικό χώρο δεν σημαίνει ότι αυτός πρέπει να επιβληθεί και σε όλες τις χώρες της υφηλίου με κάθε τρόπο. Δεν είναι δογματική επιλογή ο φιλελευθερισμός, αλλιώς θα προσκυνάγαμε τους προφήτες του και θα καίγαμε λιβάνια στις τράπεζες.

Ανώνυμος είπε...

Hans Magnus Enzensberger: Das Verhör von Habana, Suhrkamp, 1971

Athena Smith είπε...

Γιατι δεν διαβαζετε προσεκτικα αυτα που γραφει καποιος;
Τι εγραψα λοιπον;
"Αποδεκτη επιστημονικα ειναι η ερευνα που γινεται βασει συνεντευξεων. Και μετα γινεται content analysis και διπλοτσεκαρονται τα οσα σου ειπαν και με τριτες πηγες."

Τις τριτες πηγες δεν τις περιφρονησα... τα ιδια λεγονται και απο τον παγκοσμιο Οργανισμο Υγειας οταν συγκρινει Κουβα και Καναδα.Η διαφορα στο adult mortality rate ηταν θυμαμαι πολυ μεγαλη.

Και αν συνυπολογισω το ποσο "φουσκωμενα" ή "αποσυμπιεσμενα" ειναι τα νουμερα που βγαινουν απο το νησι, τοτε η εικονα χειροτερευει ακομα πιο πολυ. Ποιοι διεθνεις οργανισμοι διπλοελεγχουν τα νουμερα της Κουβας; Ταξιδια κανουν, και βλεπουν οσα τους βαζουν στο τραπεζι. Εχουν καμια δυνατοτητα διπλοελεγχου σε μια στυγνη δικτατορια; Να μη κοροϊδευομαστε τωρα. Τουλαχιστον τα νουμερα που μου ερχονται απο δυτικα κρατη τα εμπιστευομαι διοτι γνωριζω οτι οι υπηρεσιες που τα συλλεγουν εχουν δικους τους μηχανισμους αυτοελεγχου και διπλοτσεκαρισματος.
Να μη συγκρινουμε μηλα με συκα τωρα.

Επισης μου προσαπτετε το οτι ειμαι biased διοτι ρωτησα μονο αντικαθεστωτικους. Τωρα τι να πω; Μα ποιοι ειναι με το καθεστως; Οι λιγοι βολεμενοι. Οι υπολοιποι θα εδιναν και το δεξι τους χερι για να φυγουν.

Μου λετε να ρωτησω τους ευχαριστημενους... σε ενα απο τα πιο φτωχα και τρισαθλια κρατη στον κοσμο, πιστευετε οτι υπαρχουν ευχαριστημενοι;

Ανώνυμος είπε...

Το ανέκδοτο στην Κουβα είναι το εξής:
Ο τελευταίος που θα φύγει από το νησί ας κλείσει τα φώτα.

Dorotheos είπε...

Οι φήμες λένε ότι στην Tampa υπάρχoυν μια-δυο περιοχές, η University West, γνωστή ως Suitcase City στους ντόπιους, και η Interbay. Κυρίως, λένε, ότι πρόκειτα για ghettos, κατά το πλείστον κατοικούμενα από African-Αmericans και Latinos, και που κατατάσσουν την Tampa μέσα στις δέκα πιο επικίνδυνες πόλεις των ΗΠΑ.

Αντίθετα, η South Tampa κατοικείται από λευκούς υψηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, που τον ελεύθερο τους χρόνο αρέσκονται να διαφημίζουν στον έξω κόσμο την ελευθερία και δημοκρατία, που απολαμβάνουν στις ΗΠΑ.

Αληθεύει;

Ναυάγιο είπε...

Η συζήτηση από μία κριτική σε ένα φιλο-καστρικό άρθρο κατέληξε σε ένα καυγά περί του ποιος είναι πιο αντιαμερικανός. Δε μου προκαλεί έκπληξη. Ακόμη και στις μέρες μας ,δείτε πόσο δυσαρεστημένοι είναι οι Έλληνες με την ανεξαρτιτοποίηση του Κοσσόβου όχι επειδή μας θεωρούμε ότι υπάρχει εξωτερική απειλή αλλά επειδή οι Κοσσοβάροι ανέμιζαν αμερικανικές σημαίες.
Ε ναι λοιπόν η Αμερική έχει επεμβατική εξωτερική πολιτική. Προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κομμουνισμός έγιναν πολλά εγκλήματα/εγκληματικά λάθη/ακραίες ενέργειες/ διπλωματικά σφάλματα/ παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων/ πείτε όπως θέλετε. Υπάρχει όμως νεκρός και πιο νεκρός; Όταν ένας Αφγανός σκοτώνεται από σοβιετική σφαίρα πάει στον παράδεισο; Οι φυλακές της Κούβας μυρίζουν λεβάντα ; Δε νομίζω. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι οι συγκρίσεις δεν οδηγούν πουθενά.
Αυτό που προσωπικά με ενοχλεί είναι ότι όλη η Καστρο-λατρεία βασίζεται στην παραπληροφόρηση. Όπως έχουν πει οι προλαλήσαντες η Κούβα για τους περισσότερους Έλληνες (όχι απαραίτητα τους αριστερούς) φαντάζει σαν μια χώρα όπου με τον ελληνικό μισθό την περνάς βασιλικά ,τα καλύτερα πούρα , μουσική και latin χοροί όλο το 24ωρο, εξωτικές καλλονές, ρούμι κλπ κλπ κλπ. Και φυσικά ως εκ θαύματος αυτά όλα αποδίδονται στον Κάστρο!!! Ναι υπάρχουν πολλοί Έλληνες που σκέφτονται ότι όταν πέσει το καθεστώς η Κούβα θα είναι μάπα επειδή θα έχει McDonald's ,οι τιμές θα ανέβουν ,θα κυκλοφορεί αμερικανικός στρατός.... στην τελική ποιος χέστηκε για το αν οι Κουβανοί έχουν ελευθερία λόγου βρε αδερφέ....
Για το αν στην Κούβα (που δεν έχω πάει ) περνάνε καλά: Το να ζεις σε ένα απολυταρχικό καθεστώς δε σε κάνει αυτομάτως δυστυχή αρκεί να είσαι αδιάφορος και αποστασιοποιημένος. Ας μην ξεχνάμε ότι κατά την περίοδο της 7ετίας οι περισσότεροι Έλληνες δεν έκαναν αντίσταση όπως θέλουν να πιστέψουμε , αλλά κοιτούσαν τη δουλίτσα τους, έβλεπαν Άγνωστο πόλεμο και βάζελο στο Γουέμπλεϊ και αδιαφρούσαν αν στο κέντρο της Αθήνας κάποιοι τρώνε ξύλο. Αλήθεια οι τουρίστες που έρχονταν τότε στην Ελλάδα (όπου με ένα μισθό τους μας αγόραζαν και μας πουλούσαν) τι εικόνα είχαν για τη χώρα μας τότε;

Ανώνυμος είπε...

Πολύ εύστοχο το σχόλιο του ναυάγιο και ειδικά η σύγκριση με τη δική μας χούντα.

Πάντως μου αρέσει η συζήτηση για την Κούβα γιατί ξεσκεπάζει όσους εν έτει 2008 υπερασπίζονται μια χούντα.

Επίσης να παρατηρήσω ότι η Κούβα είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει ακόμα δικτατορία, ενώ τις δεκαετίες 50-60-70 είχαν σχεδόν όλες.

Ερώτηση προς όσους ψάχνουν άλλοθι στον Μπατίστα 50 χρόνια μετά: Αυτό είναι απλά ΣΥΜΠΤΩΣΗ;;;;;

Antonios Politakis είπε...

Μερικές πληροφορίες για τον κύριο κάστρο και τους κουβανούς κουμουνιστές το

“influence is nothing. I don’t agree with communism. We are democracy. We are against all kinds of dictators…. That is why we oppose communism.”
το δήλωσε ο κάστρο στις 26 απριλίου 1959

τον Μπατίστα τον στήριξε το κουμουνιστικό κόμμα κούβας το οποίο είχε και υπουργούς στην κυβέρνηση μπατίστα( όχι για να μην το παίζουνε παρθένες οι κομουνιστές). Αργότερα το κουμουνιστικό κόμμα κούβας θα αντισταθεί στον Κάστρο τον οποίο θεωρεί πράκτορα της CIA και εκπρόσωπο της Μπουρζουαζίας

Ο κάστρο χρηματοδοτήθηκε για την επανάσταση απο τον Πρώην σοσιολδημοκράτη πρόεδρο της κούβας Σοκαρά ενώ ο ίδιος ο κάστρο δήλωνε όπως είδαμε και παραπάνω αντικομουνιστής.

τι άλλαξε? ο κάστρο γλυκάθηκε στην εξουσία ενώ ταυτοχρόνως ζητούσε εώς ικέτευε για την στήριξη των αμερικάνων. Οι αμερικάνοι αρνήθηκαν να τον αναγνωρίσουν με αποτέλεσμα ο κάστρο να αλλάξει συμμαχίες και να επιδιώξει την στήριξη των Σοβιετικών όπως και έγινε. Αν ο Ειζενηάουέρ δεν είχε αρνηθεί την στήριξη(άγνωστο γιατί, τόσες δικτατορίες στηρίζανε σε αυτή κόλησε?) στον κάστρο τότε θα είχαμε μια επανάληψη της Χιλής.

Και απο όσο ξέρω οι φιλελεύθεροι έχουμε κατακρίνει την Χιλή διεξοδικά οι αριστεροί γιατί εθελοτυφλείτε.

Είναι λόγος η καλή υγεία και η βασική διατροφή(που αμφιβάλω αν έχουν, αλλά ας το προσπεράσω) επαρκής λόγος για δικτατορία? Η αμερικανική συντηρητική δεξιά στηρίχθηκε στον φόβο (για τον κουμουνισμό παλαιότερα και τον φονταμενταλισμό σήμερα). Εμείς να κατακρίνουμε αυτά εσείς θα ξεπεράσετε τα τυφλά αντιαμερικανικά συμπλέγματα σας.

υ.γ χωρίς ελευθερία λόγου θα μαθαίναμε ποτέ τα προβλήματα του ΕΣΥ ή του NHS κτλπ κτλπ. Τι σας κάνει να πιστεύετε οτι γνωρίζετε την αλήθεια για την κούβα.

Ανώνυμος είπε...

Η συζήτηση άνοιξε πολύ και θεωρώ σκόπιμο να ανακεφαλαιώσω κάποια πράγματα:

Καταρχάς, κανείς δεν απαντά στο πιο ουσιαστικό για μένα ερώτημα: πώς θα ήταν η Κούβα αν είχε παραμείνει ο Μπατίστα ή είχε ανατραπεί από νωρίς ο Κάστρο; ΚΑΛΥΤΕΡΗ Ή ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ;;;

Αν δεν απαντήσετε σαφώς σε αυτό, τότε καλύτερα να παίξουμε τις κουμπάρες.

@ni-me: Καιρό είχες να γράψεις. Το κρύο και κακόγουστα εμπαθές χιούμορ σου δεν έλειψε από κανέναν.

@Αντώνιος Πολιτάκης: ο Κάστρο ήταν πολιτικός πάνω απ'όλα, άρα ενίοτε και καιροσκόπος και λαμόγιο. Και ο Λένιν με το διάβολο συμμάχησε (=Γερμανία) για να επιστρέψει στη Ρωσία. Να τον βγάλουμε οπαδό του Κάιζερ που έγινε ξαφνικά κομμουνιστής;

Τι να έκανε δηλαδή, να άρχιζε τις φανφάρες περί δικτατορίας του προλεταριάτου και να τον έτρωγαν πριν καλά καλά ξεκινήσει; Ο Γκεβάρα δεν ήταν πολιτικός, αλλά επαναστάτης και γι' αυτό έφαγε το κεφάλι του πολύ σύντομα (γι'αυτό και έγινε σύμβολο). Όλα τα υπόλοιπα είναι κριτικές εκ του ασφαλούς. Ας κυβερνούσατε ένα νησάκι κυριολεκτικά στο στόμα του λύκου και ας βλέπαμε πόσο αμιγή και ακέραιη πολιτική θα ακολουθούσατε.

@Nievskii: όντως, χοντράδα τα 37.000.000, ούτε η Μαύρη Βίβλος του κομμουνισμού να ήτανε :P. Αλλά το άρθρο παραθέτει στοιχεία που καταγράφουν μία απτή πραγματικότητα. Και αφού δεν σας άρεσε αυτό, τσεκάρετε και αυτό.

Είσαι σίγουρος ότι η Κούβα ανακαλύπτει νέα φάρμακα; Εγώ δεν ξέρω κάτι τέτοιο. Αν βρεις κάτι σχετικό ανέφερέ το να ενημερωθούμε.

Ευτυχώς που ο ni-me μας δίνει και πάλι τα φώτα του:

Έλεος πια με αυτούς τους απίστευτους μύθους που ακούγονται για την ιατρική έρευνα.

Για πειραμτόζωα σε ΗΠΑ βέβαια πρώτη φορά ακουώ, συνήθως παίζει το άλλο, πειράματα σε παιδάκια στον τρίτο κόσμο.

Κατ'αρχήν ακόμα και αν υπογράψει ο ασθενής, μπορεί να αποσύρει την συγκατάθεση του όποτε θέλει.

Κατά δεύτερον, δεν γίνεται να τους δώσουν να υπογράψουν κείμενο γραμμένο σε επιστημονική γλώσσα.Για να ξεκινήσεις ένα project πρέπει πρώτα να κάνεις αίτηση στην επιτροπή Βιοηθικής.Στα έγγραφα που καταθέτεις περιλαμβάνεται και το κείμενο που δίνεις στον ασθενή, αν είναι "επιστημονικό" ή πολυσέλιδο σου ζητάνε να το αλλάξεις για να πάρεις έγκριση (συνήθως είναι 2 άντε τρεις σελίδες word).

Τρίτον δεν γίνεται να σε βάλουν να υπογράψεις, το κάνεις αν θες.

Τέταρτον, δεν είσαι πειραματόζωο όπως το φαντάζεσαι από ταινίες horror.Για να φτάσει ένα φάρμακο στο στάδιο της κλινικής μελέτης έχει περάσει πρώτα από 1002 στάδια - γι'αυτό εξάλλου ακραίες επιπλοκές (θάνατοι, μη αναστρέψιμες βλάβες κτλ) είναι σε μηδαμινό ποσοστό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των ερευνών που γίνονται.


Ναυάγιο:

Αυτό που προσωπικά με ενοχλεί είναι ότι όλη η Καστρο-λατρεία βασίζεται στην παραπληροφόρηση. Όπως έχουν πει οι προλαλήσαντες η Κούβα για τους περισσότερους Έλληνες (όχι απαραίτητα τους αριστερούς) φαντάζει σαν μια χώρα όπου με τον ελληνικό μισθό την περνάς βασιλικά ,τα καλύτερα πούρα , μουσική και latin χοροί όλο το 24ωρο, εξωτικές καλλονές, ρούμι κλπ κλπ κλπ. Και φυσικά ως εκ θαύματος αυτά όλα αποδίδονται στον Κάστρο!!!

Με βάση τα γραφόμενα των περισσοτέρων, αν όχι όλων, αυτό κατάλαβες; Όχι, δεν είναι καθόλου ειδυλλιακά στην Κούβα. Δεν θα ήθελα, τώρα όπως είμαι, να ζήσω εκεί (εγώ Γραικός γεννήθηκα Γραικός θε να πεθάνω :P). Είναι λογικό, για όλους εμάς, που έχουμε γαλουχηθεί με τον ατομικισμό, τον καταναλωτισμό και τον επιδερμικό ευδαιμονισμό, να μας φαίνεται μία τέτοια ζωή ανυπόφορη. Αλλά όλοι ντε και καλά κατ' εικόνα και καθ'ομοίωσιν με εμάς θα ζουν;; Αποτελεί κομπλεξικισμό να ισχυριζόμαστε ότι ο δυτικός πολιτισμός και ο δυτικός τρόπος ζωής είναι οι καταλληλότεροι για τον κάθε άνθρωπο. Αν η πλειοψηφία των Κουβανών το θελήσει, αργά ή γρήγορα θα απαλλαγούν από αυτό το γερασμένο καθεστώς.

Και ερχόμαστε στο δεύτερο κρίσιμο ερώτημα: και αντί του Κάστρο τι;; Μήπως μία Ρωσία της εποχής των ολιγαρχών και του μεθύστακα Γιέλτσιν;;;

Δημοκρατικές οι ΗΠΑ; Ας κάνουν το πρώτο βήμα, επιβάλλοντας τουλάχιστον τη θανατική ποινή εξίσου σε μαύρους και λευκούς και ύστερα ίσως καταφέρουν να την καταργήσουν. Για να μην πούμε για τα ίσα δικαιώματα στην υγεία, στην παιδεία κλπ μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Θιασώτες της δημοκρατίας των ισχυρών έχουμε χορτάσει να βλέπουμε. Εμπρός για τη δημοκρατία των πολλών. Των αδυνάτων.

Ανώνυμος είπε...

Για να μη με προλάβει ο Nievskii, όντως η Κούβα ανακαλύπτει νέα φάρμακα. Είναι εντυπωσιακό ότι το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β το ανακάλυψε Κουβανός!

Παραμένει λοιπόν να αποδειχτεί κατά πόσον η Κούβα εξαπατά και εκμεταλλεύεται ανθρώπους ως πειραματόζωα, όπως γίνεται στη Χώρα της Ελευθερίας.

Antonios Politakis είπε...

sanctuary
Δεκτές οι ενστάσεις σου αν και τα ίδια επιχειρήματα μπορούν να χρησιμοποιήθούν εξίσου απο τους δικαιολογητές των ψυχροπολεμικών καθεστώτων. Και σίγουρα η αυταρχικότητα του κάστρο έκανε και κάποια καλά(έδιωξε την μαφία).

Προσωπικά, θα ήθελα ανατροπή του Μπατίστα χωρίς να χρειαστεί να υπάρξει δικτατορία του προλεταριάτου. Το '30 ο Μπατίστα αναγκάστηκε να αποχωρήσει απο το τότε πραξικόπημα διότι δέχθηκε πιέσεις απο την Αμερική, στο καπάκι ανέβηκε ο Γκράου(Σοσιαλδημοκράτης) ο οποίος τα πήγε αρκετά καλά(μόνο μελανό σημείο οτι δεν πάταξε την Μαφία). η ενστασή σου κάστρο ή χάος δεν ισχύει διότι η κούβα είχε στελέχη που θα μπορούσαν να στελεχώσουν μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, και όπως γράφω στήριξαν και τον κάστρο, για να πεις οτι ήταν αμέτοχοι δεν ήταν. Η μετασοβιετική ρωσία του Γέλτσιν είναι το τελευταίο πράγμα που μπορείς να ευχηθείς σε κάποιον.

Λές αν ο κόσμος δυσανασχετήσει με το καθεστώς θα το ρίξει όμως αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ελευθερία λόγου, δεν ξέρουμε καν αν ο κόσμος του αρέσει ή δυσανασχετεί. Μόνο τι μας είπε ο τάδε που πήγε εκεί ξέρουμε και αν πήγε κνίτης όλα όμαρφα κτλπ κτλπ. Ας δημιουργηθεί δυνατότητα ελευθερίας λόγου και αν τους αρέσει με χαρά τους ποσώς θα ασχοληθώ. Όμως και να μην τους αρέσει φοβούνται να κινηθούν. τι να το κάνω αυτό.

υ.γ. Συγνώμη για τον ειρμό του λόγου μου αλλά μόλις γύρισα απο δουλειά και είμαι αλλού

Ανώνυμος είπε...

Sanctuary ρωτάς:
Καταρχάς, κανείς δεν απαντά στο πιο ουσιαστικό για μένα ερώτημα: πώς θα ήταν η Κούβα αν είχε παραμείνει ο Μπατίστα ή είχε ανατραπεί από νωρίς ο Κάστρο; ΚΑΛΥΤΕΡΗ Ή ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ;;;

Νωρίτερα έγραψα:
Επίσης να παρατηρήσω ότι η Κούβα είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει ακόμα δικτατορία, ενώ τις δεκαετίες 50-60-70 είχαν σχεδόν όλες.

Η λογική απάντηση στο ερώτημά σου σύμφωνα με τα δεδομένα είναι επομένως ότι χωρίς τον Κάστρο η Κούβα σήμερα κατά 99% θα είχε δημοκρατία.

Dorotheos είπε...

O Sanctuary έγραψε:

"Δημοκρατικές οι ΗΠΑ; Ας κάνουν το πρώτο βήμα, επιβάλλοντας τουλάχιστον τη θανατική ποινή εξίσου σε μαύρους και λευκούς και ύστερα ίσως καταφέρουν να την καταργήσουν. Για να μην πούμε για τα ίσα δικαιώματα στην υγεία, στην παιδεία κλπ μεταξύ πλούσιων και φτωχών. Θιασώτες της δημοκρατίας των ισχυρών έχουμε χορτάσει να βλέπουμε. Εμπρός για τη δημοκρατία των πολλών. Των αδυνάτων."

Αυτή η επισήμανση είναι πολύ σημαντική. Κρίνοντας την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Κούβα του Κάστρο σε συγκριτική βάση και, ιδιαίτερα, χρησιμοποιώντας τις ΗΠΑ ως πρότυπο και benchmark που άλλες χώρες, ιδιαίτερα αυτές της Λατινικής Αμερικής, πρέπει να μιμηθούν ή ακολουθήσουν οδηγεί σε αδιέξοδα και κάνει αναξιόπιστη, για να μην πω αστεία, οποιαδήποτε κριτική του καθεστώτος του Κάστρο.

Ίσως πρέπει να ορίσουμε πρώτα τι εννοούμε με δημοκρατία και ελευθερία, τι σημαίνουν και πως εκφράζονται αυτές οι δύο έννοιες στα πλαίσια ενός συστήματος όπως το αμερικάνικο ή το κουβανικό, πριν εξιδανικεύουμε την αμερικάνικη "δημοκρατία και ελευθερία" και αγανακτούμε με την κουβανική "δικτατορία".

Nievskii είπε...

Προς Athena Smith: δεν είχα καμιά διάθεση ειρωνίας. To bias πηγαίνει στα αποτελέσματα της έρευνας.

Λάβε υπόψη σου και κάτι ακόμα: οι Κουβανοί πρόσφυγες δικαιούνται - σε αντίθεση με τους υπόλοιπους πολίτες των ΗΠΑ - αυτόματα Medicare - που έχει κατά κοινή ομολογία εξαιρετικές υπηρεσίες - οπότε μια έρευνα εξίσου ενδιαφέρουσα θα ήταν ας πούμε οι δείκτες υγείας Κουβανών-Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ ή ακόμα-ακόμα σύγκριση της ικανοποίησης με το σύστημα υγείας μεταξύ Κουβανών και υπόλοιπων πολιτών των ΗΠΑ - αυτών που πρέπει να πληρώνουν για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας!

Για το φυλετικό ζήτημα όσοι μιλάνε κάνουν ένα λάθος. Φυλετικό ζήτημα υπάρχει και στην Κούβα, όπως και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το καθεστώς της Κούβας προσπαθεί επί χρόνια να φέρει affirmative action μέτρα, όπως και οι Αμερικανοί, αφού υπήρχε και υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ λευκού και μαύρου πληθυσμού της χώρας. Δείτε τους ανθρώπους που έκαναν την επανάσταση του 1959 - είναι όλοι λευκοί, ξεκινώντας από τον γιο Ισπανών γαιοκτημόνων Κάστρο!

Απορία: γιατί όλοι συγκρίνουν την Κούβα με ένα γειτονικό έθνος 30 φορές μεγαλύτερο και όχι με ένα συγκρίσιμου μεγέθους όπως η Ελλάδα; Μήπως επειδή βολεύει;

Ακόμα δεν έχει απαντηθεί επίσης ποιος προασπίζεται τα δικαιώματά σου αν καταπατηθούν από την κρατική φαρμακευτική εταιρεία της Κούβας; Υπάρχει έστω ένας μηχανισμός που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών, πλην της καλής θέλησης του lider maximo;

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Μου κάνει φοβερή εντύπωση που ακόμη και σήμερα υπάρχουν εκείνοι που προσπαθούν να υπερασπιστούν ένα δικτάτορα που έμεινε 50 χρόνια στην εξουσία με τη βία και μετά αποφάσισε να την παραδώσει στον αδερφό του.
Κι οι ανοησίες με το σύστημα υγείας μου θυμίζουν τους έλληνες υπερασπιστές τις δικτατορίας που μας λένε ακόμη και σήμερα ότι η δικτατορία έφτιαξε δρόμους, βοήθησε το φτωχό κοσμάκη, κι άλλα τέτοια ευτράπελα…

Σε τι διαφέρει λοιπόν ο Κάστρο απ’ όλους τους υπόλοιπους δικτάτορες της σύγχρονης ιστορίας; Σε τι διαφέρουν κι οι υποστηρικτές του από τους υποστηρικτές της δικτατορίας του Μεταξά, τους βασιλικούς και τους χουντικούς των διάφορων αποχρώσεων;

Δεν μπαίνω καν στη συζήτηση αν το σύστημα υγείας της Κούβας είναι καλύτερο από αυτό των ΗΠΑ ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Τι επιχείρημα είναι αυτό δηλαδή; Αν κρατάς το στόμα σου κλειστό και ζεις με σκυμμένο το κεφάλι θα σου δίνουμε φτηνή ασπιρίνη;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Εμένα, πάλι, μου κάνει φοβερή εντύπωση η παντελής άγνοια ιστορικών γεγονότων από κάποιους που θέλουν να κάνουν πολιτικά σχόλια.

Μήπως διαφέρουν κατά το ότι οι χουντικοί της 7ετίας και ο Μεταξάς κατέλυσαν μία δημοκρατία, διέλυσαν την βουλή και ανέστειλαν άρθρα του συντάγματος, ενώ ο Κάστρο απάλλαξε την Κούβα από έναν (άλλον έστω) δικτάτορα-τύραννο που έπινε το αίμα των Κουβανών με το μπουρί της σόμπας;;;

Kαι αδίκως κοπιάζετε να βρείτε σε αριστερής ιδεολογίας σχολιαστές υποστηρικτές του Μεταξά και των χουντικών. Φιλοβασιλικοί, αντιβενιζελικοί, δεξιοί και ακροδεξιοί τους εξέθρεψαν και τους στήριξαν.

Nievskii είπε...

Είσαι λίγο πίσω, φίλε; Η χούντα έπεσε το 1974. 2008-1974=34 χρόνια. Η χούντα του Μεταξά έπεσε το 1940. 2008-1940=68 χρόνια. Ευτυχώς που δεν μας κατηγόρησες και για το κίνημα στο Γουδί το 1909!

Ο Κάστρο από την άλλη κυβερνά δικτατορικά από το 1959 - πριν από την χούντα του 1967! Λογάριασε: 2008-1959=49 χρόνια. Νομίζω ότι είναι μακροβιότερος κι από την χούντα του Φράνκο, που διήρκεσε από το 1936 εως το 1974, και τελείωσε πριν μόλις 34 χρόνια.

Αλήθεια, όταν θεωρείτε ότι η Κούβα είναι πολύ καλά με το να έχει την ίδια δικτατορική κυβέρνση για 49 χρόνια, πόσο ακριβώς νοιάζεστε για τους Κουβανούς; Μήπως, λέω, μήπως, βάζετε την ιδεολογία πάνω από τον Κουβανικό λαό; Γιατί οι Κουβανοί να μην έχουν επιλογή; Άλογα ζώα τους θεωρείτε για να τους κατευθύνουν κατά τέτοιον τρόπο; Τι θα έλεγες αν είχαμε δεξιά χούντα στην Ελλάδα από το 1959; Θα ήσουν ευχαριστημένος; Ή το ότι είναι αριστερή χούντα το κάνει καλό με ένα μαγικό ραβδάκι;

Ανώνυμος είπε...

"Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου".
Όταν βλέπετε εναγκαλισμούς με δικτάτορες τύπου Κάστρο και σφαγείς τύπου Μιλόσεβιτς, να θυμάστε την προαναφερθείσα παροιμία.
Είμαστε μικρά ανθρωπάκια.

Ανώνυμος είπε...

που να δεις και σφαγεις τυπου Τουτζμαν, Ιζερμπεκοβιτς, Θατσι κλπ που εγιναν τα αγαπημενα παιδια της Δυσης. Αλλα να μου πεις καποτε και ο Μπιν Λαντεν ηταν αγαπημενο παιδι των αμερικανων, ο Νοριεγκα και αλλοι.
Μην το ψαχνεις αλλου, μια ειναι η λυση μουτζωσε τους ολους

Ανώνυμος είπε...

Edo oi HPA stirizan ton Pol Pot epeidi itan exthros ton vienamezon. Xoris toys vietnamezous den tha stamatoyse i genoktonia stin Kabotzi. O Pol Pot itan pistos stin Ameriki mexri ton thanato toy pantos.

mantz είπε...

Επαρκή διατροφή και καλή ιατρική περίθαλψη μπορεί να έχουν και τα γουρουνάκια της φωτογραφίας μου. Αυτή είναι η κατάσταση που θαυμάζουν οι Καστρολάγνοι;

@ Sanctuary: Το να μας ζητάς να απαντήσουμε σε ένα ιστορικά υποθετικό ερώτημα (τι θα είχε γίνει η Κούβα αν δεν είχε ανατραπεί ο Μπατίστα από τον Κάστρο;) είναι κουτοπονηριά ή πραγματικά περιμένεις απάντηση; Υπάρχουν διάφορα μυθιστορήματα που καταπιάνονται με τέτοια υποθετικά ερωτήματα αλλά δε νομίζω ότι η συζήτηση είναι περί λογοτεχνίας.
Η πιθανότερη εξέλιξη πάντως θα ήταν όπως αυτή των υπολοίπων κρατών της Λατινικής Αμερικής, όπως απάντησαν και άλλοι.

Στο σχόλιό σου βλέπω την κλασσική αριστερίστικη θεοποίηση της ισότητας (των αποτελεσμάτων). Προτιμάς να υπάρχουν 5 εκατομμύρια πεινασμένων παρά 1 εκ. φτωχών και 4 εκ. χορτάτων.
Απ' όπου καταλήγω στο συμπέρασμα ότι τα διάφορα αριστερίστικα ιδεολογήματα και οι συνήθεις εκφράσεις τους (π.χ. Καστρολαγνεία) δεν είναι παρά ψυχολογικά εξηγούμενες εκφράσεις φθόνου ("γιατί αυτός και όχι εγώ;") και ανασφάλειας ("μα εγώ δεν...").

Μ'αυτά και με τ'άλλα, οι φιλοχουντικοί φίλοι μας κατάφεραν εν πολλοίς και πάλι να στρέψουν τη συζήτηση από το θέμα της (που ήταν το άρθρο-λιβανιστήρι του Κάστρο) στην πολιτική των ΗΠΑ... Στρεψοδικία νομίζω λέγεται αυτό...

Harry Peitsinis είπε...

Οι τύποι μας κλωθογύρισαν σε κάτι απείρως εκτός θέματος ζητήματα, από τα πειραματόζωα των φαρμακοβιομηχανιών μέχρι το θάνατο του Πολ Ποτ και όλα αυτά γιατί; Για να αποφύγουν την απλή παραδοχή ότι ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ μιας Προσωποκεντρική, μιλιταριστική, ΧΟΥΝΤΑ οπου κάθε ειδους ελευθεριες εχουν καταργηθει εδώ και μισό αιώνα.

Και μετά τολμούν να αυτοπαρουσιάζονται ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποκρισία για την οποία μας κατηγορούν πέφτει στα κεφάλια τους. Και πολύ απλά,δεν μπορουν να αντέξουν το Βάρος.

Harry Peitsinis είπε...

sanctuary said..


"Βέβαια, στο όνομα της Ελευθερίας, οι born to be wild (and free) απολογητές του αμερικανικού ιμπεριαλισμού θα προτιμούσαν τη σημερινή Κούβα να αποτελεί τη "φιλελεύθερη" μετεξέλιξη του καζινοπορνείου του αμερικανοκίνητου δικτάτορα Μπατίστα"

Γιατί τώρα πού κατήντησε η Κούβα; Η λέξη Σεξοτουρισμός σου λέει τίποτα; Ότι η χώρα έχει γίνει ένα τεραστίων διαστάσεων οικος ανοχής για τους μπρουκληδες της υφηλίου; Αυτό πέτυχε ο Φιντέλ...

Α οχι ξεχασα.Στη δικιά σου την ονειρική Κουβα οι Κουβανοι τριγυρνουν καθημερινά με μπαντανες και γκράδες στο χέρι ουρλιάζοντας το ονομα του Τσε και απολαμβάνοντας τους γλυκείς καρπούς του σοσιαλισμού.

Οι πόρνες και οι φτωχοδιάβολοι είναι προφανώς απομεινάρια του..καθεστώτος Μπατίστα! ΧΑ ΧΑ ΧΑ

Ανώνυμος είπε...

HAVANA, Cuba (Reuters) -- Cuban prostitutes may be the target of a state
campaign to prevent a sex trade on the Caribbean island but they can boast high
educational standards, President Fidel Castro said on Monday.

"One day when I was down in Brazil, an Argentinian asked me 'Is it true that
some girls who are university graduates sometimes practice prostitution?"'
Castro said in a rare public reference to a highly sensitive subject for Cuba's
government.

"I replied instantly, without thinking, 'That proves prostitutes in Cuba have a
university level,' " he added, laughing at the anecdote given during a lengthy
speech to close a Cuban workers' congress in Havana.

Dorotheos είπε...

Ναι, είναι πράγματι στρεψοδικία η κριτική (σωστή ή λανθασμένη) του καθεστώτος του Κάστρο να αποπροσανατολίζεται σε κριτική της αμερικάνικης πολιτικής.

Μια άλλη σχετική έννοια είναι βέβαια και η ακριβοδικία . Για να είναι λοιπόν αυτό το club φιλελευθέρων ακριβοδίκαιο και αντί να περιμένει το θάνατο ή την ανατροπή του Kim Jong-il που μάλλον να αργήσει, θα πρότεινα, με την αποχώρηση του Bush το τέλος του χρόνου να ανοίξει μια συζήτηση και γίνει μια αποτίμηση των εγκλημάτων της πολιτικής του, εντός και εκτός των ΗΠΑ. Αλλιώς, δίκαια, θα κατηγορείται για αμερικανολαγνία.

Harry Peitsinis είπε...

http://e-roosters.blogspot.com/2005/12/blog-post_03.html


http://e-roosters.blogspot.com/2005/07/blog-post_112100395468729344.html

http://e-roosters.blogspot.com/2005/12/blog-post_113397199898035843.html


Rebel αυτα είναι απλά μια ένδειξη των θέσεων που έχουν ακουστεί κατά καιρούς σ αυτό το μπλογκ. ελεος με τους χαρακτηρισμούς (ακου Αμερικανολαγνεια!). Οποιος αγνοεί τα οσα εχουν γραφτει εδώ μεσα,καλύτερα να σιωπά

Harry Peitsinis είπε...

συγνώμη για το "ενδειξη" στην πρώτη σειρα της απαντησης μου, "δειγμα" ήθελα να πω.

Dorotheos είπε...

@Promitheus

Το "αμερικανολαγνεία" αναφέρθηκε ως αντιστοιχία και σε αμοιβαιότητα του "καστρολαγνεία" που αναφέρθηκε παραπάνω και μου έκανε εντύπωση. Ως έκφραση δεν μου αρέσει...

Πάντως, υποτυπώδης και από λάθος σκοπιά η κριτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού σε αυτό το blog, αλλά, ομολογουμένως, δεν θα περίμενε κανείς και πολύ περισσότερα.

Harry Peitsinis είπε...

Δυστυχώς για σένα, η αφ υψηλού κριτική δεν μπορεί να συμμαζέψει την τυπική πια γκάφα του χαρακτηρισμού των φιλελευθερων ως "αμερικανολάγνων" , "αμερικανοτσολιάδων" κλπ.

Μια γκάφα στην οποία έπεσες και εσύ,όπως και λιγο πολύ οι περισσότεροι αριστεροί που μπλέχτηκαν σ αυτη τη συζήτηση.

Μου θυμίζει κάτι γελοιους και αλήστου μνημης ακροδεξιούς αντικομμουνιστές που χαρακτήριζαν οποιαδήποτε μη-εθνικιστική άποψη ως κρυφοκομμουνιστική και που έσπευδαν να χαρακτηρισουν συλληβδην τους αριστερους "πράκτορες της Μόσχας".

Dorotheos είπε...

Έστω... Αν από τα γραφόμενα μου υπεννοείτο ή προκύπτει ότι οι "φιλελεύθεροι" είναι "αμερικανολάγνοι" (κατά το οι "αριστεροί" είναι "καστρολάγνοι") τότε είτε παρερμηνεύτηκα, είτε δεν αποτύπωσα σωστά τη σκέψη μου.

Επί της ουσίας, ο φιλελευθερισμός δεν αναγνωρίζει τον ιμπεριαλισμό ως εκδήλωση του αναπτυγμένου καπιταλισμού, πόσο μάλλον να είναι σε θέση να στοιχειοθετεί σοβαρή κριτική εναντίον του και να αναλύει τη σύγχρονη ιστορία κάτω από αυτό το πρίσμα. Και το τελευταίο σημείο είναι πολυ σχετικό με το τι συνέβη στην Κούβα επί Κάστρο.

cobden είπε...

Εξαιρετικά αφιερωμένα στους πολυπληθείς,όπως βλέπω, θαυμαστές του Φιντέλ Κάστρο :

"Τώρα ανακάλυπτα μια πανίδα που στην Κούβα μού ήταν άγνωστη.Αυτή των κομμουνιστών πολυτελείας.Θυμάμαι ότι κατά τη διάρκεια ενός επίσημου γεύματος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ,ένας Γερμανός καθηγητής μου είπε :
"Εγώ καταλαβαίνω κατά κάποιον τρόπο,ότι εσυ μπορεί να υπέφερες στην Κούβα,αλλά εγώ είμαι μεγάλος θαυμαστής του Φιντέλ Κάστρο και με πολύ ικανοποιήμενος με ό,τι έκανε στην Κούβα."Εκείνη τη στιγμή, αυτός ο άντρας είχε ένα τεράστιο πιάτο με φαγητό μπροστά του και του είπα :"Πολύ καλά κάνετε και θαυμάζετε τον Φιδέλ Κάστρο,,σε αυτή την περίπτωση όμως δεν μπορείτε να συνεχίσετε το φαγητό σας,γιατί κανένα από τα άτομα που ζουν στην Κούβα, πλην των Κουβανών αξιωματούχων δεν μπορούν να φάνε αυτό το φαγητό".Πήρα το πιάτο και το εκσφενδόνισα πάνω στον τοίχο."

(Aπό το "Πριν Πέσει η Νύχτα" του Ρεϊνάλντο Αρένας)

cobden είπε...

@rebel work
Ανενημέρωτο σε βρίσκω.Διαχρονικά,οι libertarians είναι πιο σφοδροί πολέμιοι της αμερικάνικης επεμβατικής εξωτερικής πολιτικής(Ρίξε μια ματιά στα άρθρα του Cato Institute ή του Ludwig Von Mises Institute)Μάλιστα,κατά πολλούς αμερικανους libertarians, ο ιμπεριαλισμός ειναι δομικό αποτέλεσμα του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού.(Δες εδώ http://www.mises.org/journals/jls/15_3/15_3_3.pdf)

pop-αρι είπε...

cobden.Είναι θέμα φιλοσοφίας...καθώς και του τι μπορείς να εκτιμάς...Σε πολλές χώρες έχουν πληρότητα σε υλικά αγαθά , αλλά δυστυχούν, ζητάνε περισσότερα ,μέχρι και αυτοκτονούν από βαρεμάρα.Όταν έχεις όμως έναν τόσο inspiring ηγέτη να σε γεμίζει ελπίδα , να τον εμπιστεύεσε , να μην σε μιζεριάζει και να σου δίνει αξίες και ιδανικά να πιστεύεις , τότε ένα κομμάτι ψωμί σου φτάνει,δεν θες καμία πολυτέλεια.

Ανώνυμος είπε...

Nievskii:

"Αλήθεια, όταν θεωρείτε ότι η Κούβα είναι πολύ καλά με το να έχει την ίδια δικτατορική κυβέρνση για 49 χρόνια, πόσο ακριβώς νοιάζεστε για τους Κουβανούς; Μήπως, λέω, μήπως, βάζετε την ιδεολογία πάνω από τον Κουβανικό λαό; Γιατί οι Κουβανοί να μην έχουν επιλογή; Άλογα ζώα τους θεωρείτε για να τους κατευθύνουν κατά τέτοιον τρόπο; Τι θα έλεγες αν είχαμε δεξιά χούντα στην Ελλάδα από το 1959; Θα ήσουν ευχαριστημένος; Ή το ότι είναι αριστερή χούντα το κάνει καλό με ένα μαγικό ραβδάκι;"

Και ποιος ρε Βαγγέλη δηλαδή θα τους δώσει την επιλογή, πέραν από τους ίδιους;

Οι Αμερικάνοι;

Οι δυτικοί;

Ή οι νεοφιλελεύθεροι;...

Χούντα είναι μία μικρή ομάδα στρατιωτικών που κυβερνά δικτατορικά μετά από πραξικόπημα. Η παλλαϊκή στήριξη του Κάστρο λοιπόν για την ανατροπή του Μπατίστα δεν καθιστά το καθεστώς του χούντα. Ας μην εντυπωσιοθηρούμε διαστρεβλώνοντας ό,τι δεν μας αρέσει.

"Ακόμα δεν έχει απαντηθεί επίσης ποιος προασπίζεται τα δικαιώματά σου αν καταπατηθούν από την κρατική φαρμακευτική εταιρεία της Κούβας; Υπάρχει έστω ένας μηχανισμός που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των πολιτών, πλην της καλής θέλησης του lider maximo;"

Δηλώνω άγνοια. Αλλά επίσης ακόμη δεν έχει απαντηθεί αν υπάρχουν στοιχεία ότι η Κούβα κάνει πειράματα σε ανθρώπους εξαπατώντας τους ή πειθαναγκάζοντάς τους.

"γιατί όλοι συγκρίνουν την Κούβα με ένα γειτονικό έθνος 30 φορές μεγαλύτερο και όχι με ένα συγκρίσιμου μεγέθους όπως η Ελλάδα; Μήπως επειδή βολεύει;"

Δηλαδή τώρα η περίπτωση της Ελλάδας είναι συγκρίσιμη με της Κούβας;

Πάντως η Ελλάδα υπέφερε τα πάνδεινα μετεμφυλιακά από τα αμερικανόδουλα καθεστώτα της Δεξιάς, τα οποία σε άλλα threads πολύ ορθά στηλιτεύεις. Μήπως λοιπόν να αρχίσουμε να δοξάζουμε τον Κώτσο, τον Παττακό, τον Παπάγο και όλους τους υπόλοιπους Τιτάνες που μας έσωσαν από το να "γίνουμε Αλβανία" (ή μήπως Κούβα;).

"Το καθεστώς της Κούβας προσπαθεί επί χρόνια να φέρει affirmative action μέτρα, όπως και οι Αμερικανοί, αφού υπήρχε και υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ λευκού και μαύρου πληθυσμού της χώρας. Δείτε τους ανθρώπους που έκαναν την επανάσταση του 1959 - είναι όλοι λευκοί, ξεκινώντας από τον γιο Ισπανών γαιοκτημόνων Κάστρο!"

Δηλαδή υπάρχουν φυλετικές διακρίσεις στην Κούβα; Αν μπορείς εξήγησέ το περισσότερο.

Νταξ, οι γκεϊ δεν καλοπερνάνε.

Τελικά, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ξεκάθαρα: σε μία περιοχή όπως η Λατινική Αμερική, θα έπρεπε πρώτα η χώρα να περάσει από έναν Βιντέλα ή Πινοσέτ για να έχει και καλά σήμερα "δημοκρατία" των λίγων και ισχυρών; Γιατί έπρεπε οι Κουβανοί να ανεχτούν έναν Μπατίστα για άλλα 30-40 χρόνια μέχρις ότου να αποκτήσουν "δημοκρατία" με κοινωνικές ανισότητες, βουτηγμένη στη διαφθορά και με την πλειονότητα του λαού να μην έχει ούτε αυτά τα "λίγα";

(Τα "λίγα": δωρεάν παιδεία, υγεία και ένα πιάτο αξιοπρεπούς φαγητού, για μένα, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ, αν συγκρίνει κανείς με τα υπόλοιπα κράτη της κεντρικής και Νότιας Αμερικής).

Δεν έχουν όση ελευθερία θα έπρεπε, αλλά αν από εδώ και πέρα η Κούβα γίνει σαν τη Βενεζουέλα σε αυτό τον τομέα (όπου ο Τσάβες δεν τρώει όποιον του πάει κόντρα), τι ζόρι θα τραβάτε τότε; Ότι δεν θα έχουν ελεύθερη αγορά;

Έχω την περιέργεια πάντως να δω τι χολή θα βγάλουνε οι οπαδοί της Ελευθερίας όταν πεθάνει ο Φιντέλ.

Harry Peitsinis είπε...

"Όταν έχεις όμως έναν τόσο inspiring ηγέτη να σε γεμίζει ελπίδα , να τον εμπιστεύεσε , να μην σε μιζεριάζει και να σου δίνει αξίες και ιδανικά να πιστεύεις , τότε ένα κομμάτι ψωμί σου φτάνει,δεν θες καμία πολυτέλεια"


Είναι σε ελεύθερη μετάφραση αυτό που λέγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι:

"Ψωμί,Ελιά και Κώτσο Βασιλιά" (όλε)

pop-αρι είπε...

όχι ,΄χι ρε συ...Δεν εννούσα αυτό...Ο βασιλιάς είναι ένα παράσιτο που το μόνο που ξέρει είναι να μαζεύει φόρους και να κάνει δεξιόσεις...Απλά έχεις όσες ανάγκες όσες σου πλασάρει το σύστημα ,διαφημίσεις κτλ

Ανώνυμος είπε...

apo oti kserw otan fulakizeis antifronountes legetai fasismos, diktatroia xounta kai oso palaikh kai na einai katapata an8rwpina dikaiwmata.

twra gia thn periptwsh tou kastro, omologw pws einai h pio prwtotuph morfh diktatora pou exei uparksei. laofilhs kai xwris na fainetai oti konomhse apo thn douleia kai thn eksousia. twra ti leei to forbes as kratame polles pisines.
oi antikastrikoi toulaxiston as paradextoume oute oudepote uphrkse ena sobaro kinhma anantrophs tous. kai gia tous koubanous antifronountes e deite ton al pacino ston shmademeno na deite ti eidous funtania htan orismenoi apo ekeinous. kai bebaia prokalei aporia pws hdonizetai auto to lobby na epibalei sanctions enantion twn sumpatriwtwn tou.

h istoria einai pws oi koubanoi metaksu batista kai castro epeleksan ton deutero. to mh xeiron beltiston, opws einai o putin se sxesh me ton me8ustaka yieltsin. bebaia h dutikh upokrisia leei hgeth megalo ton yieltsin giati monimws ksebrakwnotan, etsi exei bre8ei kai o castro apodiopompaios.

kai se ola auta as proste8ei kai h uparksh tou topikou kouradomagka-trampoukou Amerikh pou krataei akoma auto to embargo

mantz είπε...

To "Καστρολάγνοι" ήταν λογοτεχνική αδεία... Ενσυνείδητα δεν έγραψα "αριστεροί" για πολλούς και διάφορους λόγους.

Sanctuary, προσωπικά δεν θα αισθανθώ τίποτα όταν πεθάνει ο τύπος. Αδιαφορία, όπως και για τον κάθε δικτάτορα. Απλά εκνευρίζομαι - όπως και οι άλλοι φιλελεύθεροι φαντάζομαι - να βλέπω λιβανίσματα δικτατόρων. Τίποτα περισσότερο...

libertarian είπε...

" 'Αν είχαν γεννηθεί Χιλιανοί, θα μπορούσαν να απολαύσουν τα αγαθά της πολιτικής ελευθερίας (Αουγκούστο Πινοσέτ και DINA) της οικονομικής ελευθερίας (Μίλτον Φρήντμαν και Chicago boys)'

Sanctuary, μου φαίνεται ότι δεν διαβάζεις τον Friedman προσεκτικά :-) "The hidden hand of the market will never work without a hidden fist." Στην περίπτωση της Χιλής κυριολεκτούσε. "

Ενώ εσύ τον διαβάζεις προσεκτικά... μόνο που αυτό το είπε ο Thomas Friedman :P Πρόκειται περι συνωνυμίας.

pop-αρι είπε...

Παιδιά,ποιόν αντιφρονούντα άκακο φυλάκισε ο Κάστρο και δεν το ξέρω?Παρακαλώ να βάλεται συγκεκριμένα πράγματα , γιατί δεν μπορείται να πετάτε τέτοιες μπιχτές.Άν κάποιος ήθελε το κακό της Κούβας και είχε από πίσω του να τον στηρίζει η Σαρα και η Μαρα είναι λογικό να αντιμετωπιστει...Απλά πείτε παραδείγματα , διοτι τον μόνο Ανθρωπο της πολιτικής τον χετε κατακράξει...Και τι είναι αυτό που πλασάρετε στη τελική?Θέλετε να είμαστε όλοι κενοί?Είναι χάλια αυτό

Dorotheos είπε...

Καλά δεν το ήξερες?!

Ο Milton το είχε πεί στον Tom σε ένα από τα γεύματά τους μαζί, και ο τελευταίος το έγραψε στο βιβλίο του. Ο Milton όμως ήταν ο πρώτος που το εφάρμοσε στην πράξη στη Χιλή του Pinochet...

Harry Peitsinis είπε...

Τι εννοείς το εφάρμοσε στην πράξη; Ζήτησε προσωπικά από τον Πινοσέτ να σφάξει 3000 αριστερούς; Η¨αυτος έδινε εντολες στα τάγματα θανατου;

Dorotheos είπε...

Μεταφορική και ίσως λανθασμένη ή τραβηγμένη η έκφραση μου... Δεν διαστρεβλώνει, όμως, κανένα από τα παρακάτω ιστορικά γεγονότα: ότι ο Friedman (o Milton) επισκέφτηκε τη Χιλή τότε, συζήτησε με τον Pinochet, ενώ ηταν ήδη γνωστά στον κόσμο τα εγκλήματα της χούντας του, και οι μαθητές του (τα Chicago Boys) είχαν διοριστεί σε καίριες θέσεις στους κυβερνητικούς μηχανισμούς της χούντας και κινούσαν τα οικονομικά και κατ' επέκταση πολιτικά νήματα.

'Guilty by association', δεν το λένε;

Harry Peitsinis είπε...

E kαλά αυτά τα χουμε ξαναπεί επανειλημμένως. Η πλάκα είναι ότι ο Φρίντμαν κατηγορείται επειδή επισκέφτηκε τη Χιλή ενώ δεν κατηγορείται για τις επισκέψεις του και τις ομιλίες που έδωσε σε χώρες του ανατολικού μπλοκ. Δηλαδή εκεί δεν υπήρχε δικτατορία;

Τελικά το μονο "ενοχοποιητικο" στοιχείο στην περίπτωση Φριντμαν ειναι η εφαρμογή των φιλελευθερων οικονομικών από το καθεστώς Πινοσέτ.

Με την ίδια λογική ο Κέυνς θα μπορουσε να κατηγορηθεί ως φασίστας επειδή οι ναζί εφάρμοσαν ένα ευρυ πρόγραμμα κατασκευης δημοσίων έργων στην περίοδο της δικτατορίας τους

Ανώνυμος είπε...

Με τη μικρή διαφορά ότι ο Κευνς δεν συνεργάστηκε με τους ναζί.

Harry Peitsinis είπε...

Aν ως συνεργασία εννοείς την επίσκεψη του στη Χιλή, τότε λογικά μπορείς να τον κατηγορήσεις και για συνεργασία με τον κομμουνισμό,αφού άλλωστε επισκέφτηκε και παρείχε τεχνικές συμβουλές σε κομμουνιστικές χώρες.

Κατα τα άλλα είναι γελοίο να συνεχίζετε τον αντιπερισπασμό περί Φρίντμαν, ενώ μολις είχαμε την στέψη του Νέου Βασιλέα της Κούβας, διαδοχικώ τω τρόπω. Η σοσιαλιστική εξουσία κληρονομήθηκε από τον γηραιό Αδερφό στον έτερο γηραιό Αδερφό.

Αντε να δουμε πώς η εντόπια "ελευθεριακή" αριστερά θα καλύψει και πάλι τα νώτα ΄μιας ακόμα αιματοβαμμένης δικτατορίας.

Harry Peitsinis είπε...

(στο παραπάνω αντι για κληρονομηθηκε,βλέπε "κληροδοτήθηκε")

Για του λόγου το αληθές:

"«Η παλαιά φρουρά αντιστέκεται στην Κούβα», έγραφε χθες η ισπανική εφημερίδα El Pais. Οπως παρατηρεί, υπό το δικό της πρίσμα, η συντηρητική ABC, «ο Φιντέλ Κάστρο έθαψε κάθε απόπειρα αλλαγής»...

Η ιστορική μετάβαση της εξουσίας στην Κούβα μπορεί να έλαβε χώρα επισήμως την Κυριακή, αλλά όσοι ήλπιζαν σε συγκλονιστική αλλαγή είναι αμφίβολο εάν θα τη βιώσουν στο άμεσο μέλλον. Ο νέος πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, 76 ετών, υπόσχεται μεν να προωθήσει μικρής κλίμακας μεταρρυθμίσεις, αλλά παράλληλα διακήρυξε ότι θα συμβουλεύεται «για τις μεγάλες αποφάσεις» τον αδελφό του Φιντέλ, ενώ από τα πρώτα του βήματα ήταν να διορίσει αντιπρόεδρο τον σκληροπυρηνικό κομμουνιστή, πρώην υπουργό Υγείας, Χοσέ Ραμόν Ματσάδο Βεντούρα, 77 ετών."


Καθημερινή

Dorotheos είπε...

"[O Milton Friedman] επισκέφτηκε και παρείχε τεχνικές συμβουλές σε κομμουνιστικές χώρες."

Αν έχεις χρόνο, θα μπορούσες να με διαφωτίσεις επ' αυτού;

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

Aλήθεια, έχετε αναρτήσει κάπου την εικόνα του Milton Friedman για να πάμε να προσκυνήσουμε και ν' ανάψουμε κάνα κερί;

Μεγάλη η χάρη του!

cobden, μόνο με τη λογοτεχνία θα επιχειρηματολογείς; Για τον Κάστρο, ακόμα κι εγώ πιο πολλά θα είχα να πω...

cobden είπε...

@κ.σ.-μ.
Η Διεθνής Αμνηστεία δεν σε καλύπτει, τα βιώματα ενός ανθρώπου που βασανίστηκε, όπως χιλιάδες άλλοι,τα απορρίπτεις σαν λογοτεχνία,τους εξόριστους στο Μαϊαμι τους θεωρείς περίπου γκάγκστερς...Προφανώς για σένα, μόνο οι επτάωρες ομιλίες του Κάστρο έχουν αξία για να καταλάβουμε πώς είναι η ζωή στην Κουβα!

Κατερίνα Στρατηγοπούλου-Μ. είπε...

cobden, τιμώ την λογοτεχνία, και σε ό,τι αφορά στον Αρένας (βιβλίο και φιλμ) έχω γράψει πολλά και περισσότερα από εσένα σε σχόλια άλλων μπλογκς, όπως ΕΔΩ κι ΕΔΩ. Πιστεύω, μάλιστα, ότι η λογοτεχνία, και η τέχνη γενικότερα, καταγράφει την ιστορία εν τω γίγνεσθαι.

Αλλά, ο Κάστρο δεν θα κριθεί μόνον από όσα είπαν οι αντικαθεστωτικοί μετανάστες του Μαϊάμι, ούτε από όσα έγραψαν (και υπέφεραν) οι λογοτέχνες. Δεν κατάλαβες που σου έγραψα ότι ακόμα κι εγώ, που δεν απαξιώνω την πολιτική ιστορία του και την προσφορά του στην Κούβα, θα είχα πολλά περισσότερα να γράψω κατά του Κάστρο; Όχι όμως περισσότερα από όσα θα είχα για τα εγκλήματα των Αμερικανών. Κι επειδή εδώ οι Αμερικανοί είναι προστατευόμενο είδος δεν θα τυφλωθούμε όλοι. Είναι προκλητικό να διυλίζετε τον κάθε αριστερό θεωρητικό ή ηγέτη και να καταπίνετε την αμερικανική κάμηλο. Πολύ περισσότερο που οι ΗΠΑ στήριζαν τον Μπατίστα και ευθύνονται για τα δεινά της Κούβας που είχαν ως αποτέλεσμα την Κουβανέζικη επανάσταση και την Καστρική Κούβα.

Nievskii είπε...

Αμάν με το τι έγινε το 1901 και το 1959! Οι αριστεροί έχουν καταντήσει χειρότεροι από το (δεξιό) σχολείο, όπου ό,τι στραβό υπήρχε και ό,τι στραβό υπάρχει σε αυτήν την χώρα οφείλεται στα 400 χρόνια σκλαβιά επί Τουρκοκρατίας...Ούτε τους οπαδούς του παλιού βιβλίου της ιστορίας της 6ης δημοτικού να ακούω.

Όσο για το αν στην Κούβα το πρόβλημα είναι οι αμερικανοί, όχι δεν είναι εδώ και 50 χρόνια. Το πρόβλημα στην Κούβα εδώ και 50 χρόνια είναι ο Κάστρο, που είχε λαϊκή νομιμοποίηση το 1959 δεκτό, έκανε πέντε καλά για το λαό του δεκτό, αλλά είναι ο μόνος δικατάτορας στην Λατινική Αμερική των 500 εκατομμυρίων ανθρώπων εν έτει 2008 και εξώθησε εκτός της χώρας του το 15 του λαού. Είναι πολύ. Πάει πολύ. Εκτός και αν δεν κυβερνά ο Κάστρο την Κούβα, αλλά οι Τούρκοι.

Στην αρχαία δημοκρατία της Ρώμης υπήρχε ο θεσμός του δικτάτορα. Ο δικτάτορας είχε εξουσία για 6 μήνες. Αν ο Κάστρο πραγματικά νοιαζόταν για το λαό του και όχι για την πάρτη του και την πάρτη των κολλητών του, δεν θα κατσικωνόταν στον σβέρκο των Κουβανών για 50 χρόνια. Δεν πήρα απάντηση πριν, πώς θα φαιβόταν αν στην Ελλάδα, μια χώρα με παρόμοια έκταση και πληθυσμό, είχαμε την δεξιά χούντα από το 1959 και τον ίδιο δεξιό δικτάτορα; Θα άρεσε σε όσους αριστερούς γοητεύονται από τον Κάστρο; Θα το δικαιολογούσαν; Ή η ιδεολογία είναι τα δικά σας δικάς μας και τα δικά μας δικά μας;

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζω 1 εκατ. posts για τις "ανησυχίες" κάποιων για την έλλειψη ελευθερίας στη Κούβα;

Και ποιά είναι η εναλλακτική λύση σας, ένας νέος Μπατίστα; Τότε θα γίνουν μήπως οι Κουβανοί ελεύθεροι;

Όσο και "αυταρχικός" μπορεί να είναι ο Κάστρο, ποτέ δεν έκανε τα φοβερά εγκλήματα που έγιναν στη Χιλή, Ουρουγουάη, Κολομβία, Βραζιλία, Αργεντινή κτλ. Τουλάχιστον, τους περισσότερους μαφιόζους και αντιφρονούντες τους έστειλε στη Φλόριντα και όχι στο πάτο της θάλασσας όπως έκανε ο Βιντέλα.

Τώρα για το σύστημα υγείας, αρκεί να δείτε το Sicko του Moore, όπου έστειλε Αμερικάνους στην Κούβα επειδή δεν είχαν επαρκή υγιειονομική κάλυψη στις ΗΠΑ(παρόλο που ήταν ασφαλισμένοι!!!). Κάποιοι κλαίγανε από συγκίνηση βλέποντας ότι αυτά που δεν υπάρχουν στην Αμερική των 14.000 δις δολλάριών(ΑΕΠ) υπήρχαν στη Κούβα των 45 δισ. δολλαρίων ΑΕΠ και του εμπάργκο!!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock