Τετάρτη, Μαΐου 17, 2006

Τζαμιά παντού

Πρέπει να είμαστε από τις ελάχιστες ελληνικές σελίδες, που έχουν καταγγείλλει τόσο έντονα τα αρνητικά του ισλαμισμού και των φονταμενταλιστικών ρευμάτων στο εσωτερικό του. Προσωπικά θεωρώ κάθε θρησκεία οπισθοδρομική και σκοταδιστική και ότι ο ισλαμισμός έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά, ικανά να τον κρατήσουν στην καθυστέρηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα όσων μουσουλμάνων ζουν στη χώρα μας να έχουν τις ίδιες δυνατότητες εκπλήρωσης των όποιων καθηκόντων οι ίδιοι αισθάνονται ότι τους επιβάλλει η θρησκεία τους με κάθε άλλη θρησκεία. Όχι μόνο το αναγνωρίζω, αλλά πιστεύω ότι αποτελεί υποχρέωση του κράτους να αντιμετωπίζει ισότιμα και με τους ίδιους ακριβώς όρους κάθε θρησκεία.

Είμαι λοιπόν 100% υπέρ της δημιουργίας λατρευτικών χώρων για κάθε θρησκεία. Τζαμιά πρέπει να λειτουργήσουν ελεύθερα σε κάθε ελληνική πόλη, με σοβαρό αριθμό θρησκευόμενων μουσουλμάνων, όπως ακριβώς υπάρχουν ορθόδοξες εκκλησίες ή συναγωγές. Και δεν πρέπει να έχουν κανένα λόγο στην ίδρυσή τους οι εκπρόσωποι καμιάς άλλης θρησκείας, όπως συμβαίνει ως τώρα. Ακόμα περισσότερο, πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστά τζαμιά για τα διάφορα δόγματα του ισλαμισμού (σουνίτες-σιίτες κτλ) ακριβώς όπως οι χριστιανικές εκκλησίες χωρίζονται σε ορθόδοξες, καθολικές, αγγλικανικές, ευαγγελικές κτλ. Ακόμα και αν κάποιος είναι δωδεκαθεϊστής, ή σαϊεντολόγος, ή σατανιστής, ή οτιδήποτε άλλο εξίσου περίεργο, το δικαιώμα της ελεύθερης άσκησης των λατρευτικών του τελετουργιών πρέπει να είναι απαραβίαστο (εκτός αν πχ περιλαμβάνουν θυσίες παιδιών, βιασμούς παρθένων, ανατινάξεις σε λεωφορεία ή εστιατόρια, ή κάτι ανάλογα παράνομο που καταπατά τα δικαιώματα των συμπολιτών του).

Η ένσταση όμως περί σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών δεν είναι κάτι που πρέπει να παρακαμφθεί. Δεν θα ήθελα όμως να δω τους χώρους θρησκευτικής λατρείας των μουσουλμάνων στην Ελλάδα, να χειραγωγούνται από πολεμοχαρείς βαχαμπιστές ή άλλους ισλαμοφασίστες, οι οποίοι είναι μικρή μειοψηφία ανάμεσά τους. Η κατήχηση σε ακραίες φονταμενταλιστικές εκδοχές του ισλαμισμού αποκτά πολύ μεγαλύτερο κύρος όταν γίνεται διαμέσου του επίσημου θρησκευτικού κέντρου, και όχι συνωμοτικά, διότι οι πολιτικές επιδιώξεις ταυτίζονται με τις θρησκευτικές.

Πέρα από την στρατολόγηση στην τρομοκρατία και τον προσυλητισμό σε ακραία φονταμενταλιστικά ρεύματα, τα κηρύγματα μίσους, τυλιγμένα με θρησκευτικό μανδύα, οδηγούν ολόκληρες κοινότητες μουσουλμάνων, όχι στην ενσωμάτωση και την συμβίωση αλλά στην ριζοσπαστικοποίηση, την γκετοποίηση και την απομόνωση από την υπόλοιπη κοινωνία, στην οποία υποτίθεται ότι ήρθαν εθελοντικά να ενταχθούν. Στην Βρετανία το είδαμε στην πράξη, με το έλεγχο τζαμιών από Σαουδάραβες φανατικούς, πώς άνθρωποι δεύτερης γενιάς, γεννημένοι σε μια δυτική κοινωνία γίνονται δέκτες αυτού του προσυλητισμού, και πλέον στρέφονται εναντίον της ανεκτικότητας της κοινωνίας που τους ενσωμάτωσε (πχ σκίτσα Μωάμεθ ή βόμβες στο Λονδίνο). Ο επηρεασμός της μουλμανικής κοιν;oτητας έγινε πολύ μεγαλύτερος όταν οι Σαουδάραβες βαχαμπιστές άρχισαν να ελέγχουν και να χρηματοδοτούν τους επίσημους θρησκευτικούς οργανισμούς.

Γι'αυτό πρέπει το ελεύθερο άνοιγμα χώρων λατρείας για τους μουσουλμάνους (και για κάθε άλλη θρησκευτική ομάδα) να μην λειτουργήσει ως δούρειος ίππος ενάντια στην ανεκτικότητα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι η εξασφάλιση της ελευθερίας εκπλήρωσης των θρησκευτικών καθηκόντων, χωρίς να μεταβληθεί αυτό σε πλατφόρμα για τους ισλαμοφασίστες. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί εν μέρει αν κάθε θρησκευτικός οργανισμός στη χώρα μας να έχει διάφανα οικονομικά στοιχεία, αποκλείοντας κάθε χρηματοδότησή του από πηγές ύποπτες για ενίσχυση της τρομοκρατίας. Το να απαγορεύουμε την δημόσια έκφραση θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι απαράδεκτο, το να εμποδίζουμε την εκπλήρωση θρησκευτικών καθηκόντων είναι απολίτιστο, το να αφήνουμε τους ισλαμοφασίστες να δρουν ελεύθερα είναι ανεύθυνα επικίνδυνο.

Άλλα ιστολόγια που έχουν αναφερθεί στο θέμα (σόρρυ αν ξεχνάω κάποιο):
http://www.agitprop.gr/article/92/mosque
http://www.digital-era.org/blog/2006/05/blog-post_12.html
http://freehost.stuff.gr/jim_hellas/index.php/?p=337
http://sandbox.cs.uchicago.edu/blog_el/?p=58

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα και προσυπογράφω.

ΥΓ: βάλτε και ένα αντιspam filter για τους ενοχλητικούς διαφημιστάδες...

Ecumene είπε...

τελικα που θα γινει το Τζαμι;

Η Κουτσικου δηλωσε οτι κανενα

αιτημα δεν εχει υποβληθει

στο Υπουργειο...

artfarted είπε...

Καλά τα λες.

Μ' αρέσουν τα τζαμιά. Σαν κτίρια εννοώ. Μ' αρέσουν οι ναοί κάθε θρησκείας που έχουν πρωτοποριακό σχεδιασμό. Η πίστη όσων πάνε σ' αυτά δεν με απασχολεί.

Θέλω να ξαναλειτουργήσει το τζαμί κάτω απ' τη Ακρόπολη. Έτσι μόνο θα ανακαινιστεί και από ερείπειο θα ξαναγίνει κτίριο και μάλιστα μπορεί να γίνει αυτό χωρίς δημόσιο χρήμα.

Οι ταβέρνες, τα σκουπίδια και το καρα-κίτς κάτω απ' την Aκρόπολη δεν ενοχλούν; Η παρακμή του Μοναστηρακιού δεν προκύπτει σε κανένα; Οι junkies και τα βαποράκια είναι άξιοι κληρονόμοι του Παρθενώνα; Οι νοικοκύριδες Μουσουλμάνοι θα χαλάσουν την πιάτσα, ε;

Stormrider είπε...

να χτίσουν όπου θέλουν τζαμί, με την προϋπόθεση ότι η εκάστοτε θρησκευτική αρχή θα βάλει τα φράγκα κι όχι εμείς. το ίδιο φυσικά ισχύει κ για την εκκλησία εδώ

Ανώνυμος είπε...

The mosque should have been created in Athens(or reopened)long ago.This is unacceptable,it shows so much intolerance not to have a mosque.They wanted to built it in Peania,which I absolutely agreed with too.Now,for the religious issues in Islamic countries,I cannot but say one more time how amazing and enlightening was Ohran Pamuk's book "Snow".It was phenomenal.

Kensai είπε...

Το κρίσιμο ζήτημα είναι η εξασφάλιση της ελευθερίας εκπλήρωσης των θρησκευτικών καθηκόντων, χωρίς να μεταβληθεί αυτό σε πλατφόρμα για τους ισλαμοφασίστες. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί εν μέρει αν κάθε θρησκευτικός οργανισμός στη χώρα μας να έχει διάφανα οικονομικά στοιχεία, αποκλείοντας κάθε χρηματοδότησή του από πηγές ύποπτες για ενίσχυση της τρομοκρατίας.

Το πρόβλημα με τους «ισλαμοφασίστες» δεν είναι μονάχα η πιθανή ενίσχυση της τρομοκρατίας, αλλά και ίδια η ανακύκλωση αρνητικών ιδεολογιών όπως το θρησκευτικό μίσος, ο ρατσισμός, ο φόβος του διαφορετικού, η αναγνώριση των δικαιωμάτων των άλλων, κλπ.

Γνώμη μου είναι πως ακόμα κι αν υπάρχει διαφάνεια στην χρηματοδότηση των θρησκευτικών οργανώσεων, καλό θα ήταν να υπάρχουν και οργανισμοί (ΜΚΟ) που να δρουν ως whistleblowers σε περίπτωση που αναγνωρισθεί μια δράση που δεν αρμόζει στη δημοκρατικότητα του κράτους.

Sofia είπε...

Ναι.

Ενώ η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία (μεγάλη η χάρη της) είναι φιλαλήθης. Και φιλελεύθερη. Και αγαπάει όλο τον κόσμο...

Roark είπε...

Όχι ιδιαίτερα. Απλά έχει σταματήσει να στέλνει εδώ και κάμποσους αιώνες να στέλνει τους οπαδούς της να ανατινάζονται μετά των αλλοθρήσκων.

Sofia είπε...

Σταμάτησε επειδή τελείωσε η τουρκοκρατία. Ή μήπως νομίζεις αν είχαν βόμβες τότε δε θα ανατινάζονταν οι αγωνιστές του 21;

Δίνεις βία παίρνεις βία.

Ανώνυμος είπε...

Αν κάποιοι θέλουν να χρηματοδοτήσουν τους καμικάζι θα το κάνουν μέσω της μουσουλμανικής εκκλησίας και δεν μπορεί κανείς να το σταματήσει. Όπως δεν μπορεί κανείς να αποτρέψει έναν παπά ο οποίος βρίσκει μια χήρα/χήρο στα τελευταία τους και τους πιπιλίζει το μυαλό να τα αφήσουν όλα στην εκκλησία και τελικά το καταφέρνει. Θεωρώ πάντως μεγάλη υποκρισία από την ελληνική κοινωνία ,οι ίδιοι άνθρωποι που διαμαρτύρονται για τις επιθέσεις των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, οι ίδιοι να μην αφήνουν τους μουσουλμάνους να πάνε στο τζαμί.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock