Δευτέρα, Μαΐου 29, 2006

Ουπς...

Έχει περίπου μία βδομάδα τώρα που πρώτο και κυρίαρχο θέμα στις εφημερίδες, στους σχολιασμούς και τις βραδυνές ειδήσεις είναι τα ελληνοτουρκικά επ' αφορμή του θανάτου του Έλληνα πιλότου και τη συντριβή του αεροπλάνου του στο γνωστό περιστατικό.
Και αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι οι εύκολες ατάκες που πετιούνται απ' όλους. Ότι δηλαδή τόσο καιρό στηρίζαμε την Τουρκία, την κανακεύαμε την Τουρκία, δεν αντιμιλούσαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της τη στιγμή που αντιμιλούσαν η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία κλπ... α-λλά τώρα πρέπει επιτέλους να κάνουμε στροφή στις θεωρήσεις μας (και τέτοια στροφή κάνουν και στις δηλώσεις τους και οι πολιτικοί).

Τι σόι χώρα είναι αυτή που κάνει αλλαγές στις βασικές - βασικότατες πολιτικές της με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό που θα μπορούσε να είχε γίνει οποτεδήποτε? (και να πάρει την έκταση που έχει πάρει σήμερα στη χώρα) - δηλαδή αν δεν είχε γίνει, η προηγούμενη πολιτική 'χέρι χέρι' με κάθε κόστος με τη γείτονα θα συνεχιζόταν και όλοι θα ήμασταν χαρούμενοι και τώρα θα αλλάξει από ένα περιστατικό που αργά ή γρήγορα θα γίνει? (ή θα γινόταν?).


Περισσότερο και από την προηγούμενη πολιτική (που τώρα λέει αναθεωρείται...) με φοβίζει η ευκολία που αυτή άλλαξε! Έχω τις ενστάσεις μου με την τακτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα έχω αρχίσει και ακούω κάτι εντελώς κουφά (τα λένε χύμα και ξεδιάντροπα πολιτικοί σε ομιλίες τους τελευταία):
"Η Τουρκία πρέπει να μάθει", "Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της" κ.α

Γενικά δηλαδή κάτι [λέει] πρέπει να κάνουμε ώστε να μη γίνεται αυτό το κακό με τις παραβιάσεις, τις αμφισβητήσεις τις 'όπωςτιςπεικανείς'. Ναι [λέω εγώ], και τι να κάνουμε? Αν είναι να έχουμε στόχο να απαντάμε δυναμικά [και όχι στα λόγια, όπως κάνουμε στα παράθυρα των ΜΜΕ και στις δηλώσεις των πολιτικών] τότε γιατί έχει χαλαρώσει πολύ η κατάσταση που επικρατεί στις ένοπλες δυνάμεις? - γιατί μειώθηκε η θητεία αν θέλαμε να είμαστε πιο δυναμικοί [και ουσιαστικά ετοιμοπόλεμοι, γιατί αυτό υπονοούν]? γιατί είπαμε ότι θα προτιμήσουμε την ανάπτυξη και θα ελαττώσουμε τους δαπανηρούς εξοπλισμούς?

Τέλος πάντων τι θέλουμε? Η όλη κατάσταση μου θυμίζει το Φονικό Όπλο Νο3 όπου στην αρχή ο Riggs (Mel Gibson) όντας στο υπόγειο πάρκινγκ μεγάλου κτιρίου, μέσα σε ένα αυτοκίνητο και μπροστά από έναν εκρηκτικό μηχανισμό που επρόκειτο να εκραγεί στα επόμενα 20 δευτερόλεπτα είναι απόλυτα σίγουρος ότι πρέπει να κόψει το κόκκινο καλώδιο (βλέπε προηγούμενη πολιτική έναντι της Τουρκίας).
Τον βλέπει ο Murtaugh (Danny Glover) [βάζω τον εαυτό μου στη θέση του] και λέει: "Tι κάνεις εκεί? - είσαι σίγουρος? - μάλλον το να κόψει κανείς το κόκκινο καλώδιο δεν είναι καλή ιδέα!" Και τότε αυτόματα και στεγνά ο τρελο-Riggs λέει: "OK let's cut the green one!", πράγμα που κάνει τον άλλο να βγαίνει απ' τα ρούχα του: "Τιι? Έτσι απλά? Γιατί άλλαξες γνώμη? Αφού ήσουν σίγουρος? Δηλαδή στην τύχη παίζουμε? [κρέμεται η ζωή μας?]".
Η σκηνή τελειώνει με το κόψιμο του πράσινου καλωδίου (αν δεν κάνω λάθος), τους δύο πρωταγωνιστές να αρπάζουν μια γάτα που έτυχε να τριγυρίζει ανύποπτη στην οροφή του αυτοκινήτου και να βγαίνουν τρέχοντας από το κτίριο που κατέρρεε από την έκρηξη. Στο τέλος, μετά την κατάρρευση του κτιρίου ο Riggs είχε να πει μόνο ένα "Ουπςς"...

Αυτό μου φαίνεται ότι γίνεται σήμερα. Περισσότερο από την ακολουθούμενη έως σήμερα πολιτική με τρομάζει, όπως τρομάζουν το Murtaugh οι παλαβές αλλαγές γνώμης του τρελο-Riggs, η ευκολία που αλλάζουμε ή λέμε ότι αλλάζουμε [και αυτό κατά κανόνα όχι κάνοντας πράξεις λέγοντας μόνο λόγια]. Δηλαδή, αν δε συμμορφωθεί η Τουρκία με τις ευρωπαϊκές επιταγές και απαιτήσεις εμείς θα την κάνουμε ντα? Γιατί μιλάνε τόσο ξεδιάντροπα και χωρίς τσίπα οι άνθρωποι?
Με αυτά τα παλαβά, ελπίζω να μην πούμε λοιπόν και εμείς κάποια στιγμή"Ουπς"...

8 σχόλια:

Ecumene είπε...

Ελα ντε!..τι θελουμε;;´..

artfarted είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
artfarted είπε...

Ας χαλαρώσουμε λίγο... Εύκολες ατάκες πετιούνται από πολούς αλλά σίγουρα όχι απ' όλους.

Ποιοί "τόσο καιρό στηρίζαμε την Τουρκία, την κανακεύαμε την Τουρκία, δεν αντιμιλούσαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της "; Μόνο τα κόματα της εξουσίας το έκαναν αυτό και ενδεχομένως είχαν σοβαρό λόγο: μπαρούτι στο Αγαίο σημαίνει καταστροφή για τον τουρισμό μας. Εδώ που φτάσαμε είναι ό,τι μας έχει απομείνει. Ναι ή όχι;

Ο κόσμος, ο ...λαός έχει την εξής ιδέα για την Τουρκία: "βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ζητεί το 67% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της ΑLCO, για το "Έθνος της Κυριακής". Συμπτωματικά αυτό το ποσοστό έδειναν οι δημοσκοπήσεις πριν από δύο χρόνια για τη στάση των Ελλαδιτών έναντι του Σχεδίου Ανάν. Ο Γ. Παπανδρέου ανέκαθεν εκπροσωπούσε το πολύ έναν στους τρείς Έλληνες. Άρα, ποιά στροφή, ποιών;

Ακόμα και στο επίπεδο εξουσίας ποιά αλλαγή βλέπει κανείς; Για να διαπιστώνεις αλλαγή πρέπει να προϋπήρχε κάποια στέρεα, συμπαγής πολιτική. Ήταν τέτοια του Ελσίνκι; Σιγάααα... Είδατε κάτι διαφορετικό στα Ελληνοτουρκικά μετά το Ελσίνκι ή μετά από οποιαδήποτε άλλη διακήρυξη; Ήταν διαφορετική η Τουρκική στάση άκόμα και επί Ανδρέα Παπ. απ' την τωρινή; Θυμόσαστε όταν ο Ανδρέας γύρισε κάποια χρονιά απ' το Forum του Νταβός και δήλωσε με το αξέχαστο ύφος του (που οι Έλληνες το περνούσαν για σοβαρό) ότι τελικά συμφώνησαν με τον Τουργκούτ Οζαλ να αποκαλεί ο ένας τον άλλο με το μικρό του όνομα; Αυτή ήταν όλη η επιτυχία του Α. Παπανδρέου έναντι της Τουρκίας.... Ε, λοιπόν, 20 χρόνια αργότερα ο γιός του πήγε μερικά χορευτικά βήματα πιό πέρα τις σχέσεις των δύο χωρών και ο Κώστας Καραμανλής ξεπέρασε ακόμα και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Έγινε κουμπάρος του Τούρκου πρωθυπουργού. Οι πολιτικοί μας πάντα φροντίζουν την καλοπέρασή τους. Και σ' αυτό καμία αλλαγή δεν σημειώθηκε, ούτε και πρόκειται.

Όσο για τις συνεχείς παραινέσεις να συμμορφωθεί η Τουρκία κλπ, τι άλλο να πούνε; Δεν υπάρχει τίποτα άλλο να λεχθεί αφού δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για αλλαγή πλεύσης των απέναντι. Ποτέ των ποτών. Οι Τούρκοι και οι κάθε "Τούρκοι" οπουδήποτε στη Γη μόνο μια γλώσσα καταλαβαίνουνε: το κροτάλισμα του πολυβόλου. Αν δεν σε δούνε πίσω απ' την κάνη ενός γεμάτου όπλου με τον κόκορα σηκωμένο, σ' έχουν χεσμένο. Για να το παίξεις όμως Ράμπο με τους Τούρκους, πρέπει να είσαι.

Ράμπο...; Κανείς;!

Greg είπε...

Έμπα σε κανα λεωφορείο, σε κανα καφενείο και ξανακάνε την ερώτηση!

GreekForum είπε...

Κατ'αρχάς να πω ότι συμφωνώ με τη βασική σου θέση (απότομη / ανεξήγητη αλλαγή στάσης).

Επιπλέον, προσθέτω / ρωτώ:
1) Είμαστε σίγουροι ότι το επεισόδιο έγινε στα 6 ή τα 10 ή τα 15 ν.μίλια από την Κάρπαθο; Γιατί διάβασα (σε ελληνικά ΜΜΕ) διάφορα νούμερα... Μήπως δηλ. ο Έλληνας πιλότος "παρασύρθηκε" πέραν του συνήθους ορίου; Δεν ξέρω (προφανώς). Αλλά υπήρξε ομίχλη ως προς αυτό το σημείο...
2) Αλλαγή θέσης υπήρξε (;) / διαφαίνεται αλλά ως προς το ηπιότερο. (βλ. άρθρο Στεφανόπουλου σε Καθ. Κυριακής, άρθρο Τεγόπουλου σε Ελ.Τ.Κ., θετικές αντιδράσεις αντιπολίτευσης και απουσία αντιδράσεων Κυβέρνησης...)
Γενικώς σιχαίνομαι τους τουρκοφάγους αλλά πιστεύω ότι είναι διαπραγματευτικά μέγα λάθος να αλλάζεις θέση / υποχωρείς άνευ διαπραγμάτευσης από ένα τυχαίο περιστατικό. Δεν θα είχα πρόβλημα να καταλήξουμε στον οποιοδήποτε λογικό συμβιβασμό αλλά οι υποχωρήσεις πρέπει να γίνονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι έξω / πριν από αυτό...
3)@ärtfarted: Λες:
...δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για αλλαγή πλεύσης των απέναντι. Ποτέ των ποτών. Οι Τούρκοι και οι κάθε "Τούρκοι" οπουδήποτε στη Γη μόνο μια γλώσσα καταλαβαίνουνε: το κροτάλισμα του πολυβόλου.
Πολύ μεγάλη βεβαιότητα! Αξιοθαύμαστη (υπό μία έννοια...) Πόσους Τούρκους έχεις γνωρίσει στη ζωή σου; Να υποθέσω κανέναν...;

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Τεχνικώς, το απρόβλεπτον των αντιδράσεων δεν είναι πάντοτε μεμπτόν. Δεν μπορεί να βγάλει η Ελλάδα ταρίφα και να λέει ότι στις τόσες παραβιάσεις θα κάνει αυτό, στις τόσες θα κάνει εκείνο, στα τρία κόρνερ πέναλτυ κτλ.
Άλλωστε οι κυβερνώντες είναι μεταξύ των Τούρκων και της Ελληνικής κοινής γνώμης. Κάτι πρέπει να πουν για να ικανοποιήσουν και τα δύο τμήματα του ακροατηρίου τους.

Ανώνυμος είπε...

Η Ελλάδα σαφώς και δεν έχει συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική. Επίσης δεν υπάρχει καμία διάθεση από καμία πλευρά για πόλεμο ούτε για πλάκα. Τώρα για κάτι γκρίζες ζώνες που αφορούν ακατοίκητους βράζουν και πετρέλαια στο Αιγαίο ,ας είμαστε λίγο σοβαροί. Θα υπήρχαν κοιτάσματα πετρελαίου σοβαρά στο Αιγαίο και δε θα είχε ενδιαφερθεί καμία εταιρεία;
Σίγουρα μας συμφέρει να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες και να καταργηθεί εντελώς η γελοιότητα που ονομάζεται υποχρεωτική θητεία, δεν μπορούμε όμως να γελοιοποιούμαστε από μόνοι μας. Σε αυτό βέβαια φταίνε και τα ΜΜΕ που λένε "έπρεπε να συλληφθεί ο Τούρκος πιλότος σαν αιχμάλωτος", αλλά τουλάχιστον η Ελλάδα ας κάνει πολιτική χωρίς τους δημοσιογράφους για μια φορά, έτσι για αλλαγή.

GreekForum είπε...

Επιβεβαιώνει την υποψία μου ο Νίκος Γεωργιάδης στην Athens Voice αυτής της εβδομάδας (1-7/6/2006):
"Ο μεγάλος ηττημένος ... είναι η αλήθεια που καταποντίστηκε 20 μίλια ΝΑ της Καρπάθου. Συνειδητά οι σχολιαστές απέκρυψαν από τους τηλεθεατές την κρίσιμη λεπτομέρεια. Το δυστύχημα έλαβε χώρα σε διεθνή εναέριο χώρο, μακριά από τον εθνικό εναέριο χώρο και σε περιοχή διεθνών υδάτων..."

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock