Πέμπτη, Μαΐου 18, 2006

Visca el Barça - Ζητω η Μπαρσα

Η Μπαρσα ειναι το συμβολο του καταλανικου εθνικισμου. Αυτες τις μερες ο καταλανικος εθνικισμος εχει παρει τα πανω του. Η ομαδα πηρε το ισπανικο πρωταθλημα, πηρε και τη Liga de los Campeones*. Στο Σταντ ντε Φρανς χτες οι καταλανικες εθνικιστικες** σημαιες ηταν πιο πολλες απο τις σημαιες της Μπαρσα.

Και το βραδυ, το παρτυ στους δρομους της πολης ηταν πραγματικα θαυμασιο. Παντου εβλεπες τα χρωματα της ομαδας αλλα κυριως κοσμο με καταλανικες εθνικιστικες σημαιες.
Αντιθετα αποτι θα εχει συνηθισει ενας Αθηναιος, σχεδον ολοι οι κατοικοι της πολης χαρηκαν για τη νικη (ακομα και οπαδοι αλλων ομαδων, ακομα και ξενοι τουριστες***)! Πολλοι βγηκαν στους δρομους για να πανυγυρισουν, αλλα με πολυ ομορφη διαθεση. Πολλα κοριτσια, πολλοι τυποι απο χωρια εκτος Βαρκελωνης, γενικα δεν εμοιαζε με κλειστη γιορτη των καφρων ενος συλλογου, αλλα με γιορτη της πολης. Ανθρωποι τραγουδουσαν απο το ενα μπαλκονι στο αλλο, και απο αμαξια σε πεζους. Το κορναρισμα επεφτε συννεφο, αλλα επιτελους σαν συμβολο χαρας οχι τσαντιλας. Και η καλη διαθεση μενει για πολλες μερες...

Και εδω εκανα καποιες παρατηρησεις: ο ηπιος εθνικισμος δεν ειναι απαραιτητα κακος. Να βλεπεις Βορειοευρωπαιους ή Ανδαλουσιανους κατοικους της πολης να αφομοιωνονται ετσι και να θελουν να μαθουν καταλανικα μονο για να τραγουδανε τον υμνο της Μπαρσα ειναι κατορθωμα. Αλλα το θεμα ειναι γενικοτερο. Η πολη εχει κατορθωσει να εχει μια συγκεκριμενη κουλτουρα την οποια διατηρει και η οποια αφομοιωνει και τους νεους πολιτες της. Οι μαζικες γιορτες της πολης δεν εχουν εκεινο τον περιθωριακο, κακογουστο χαρακτηρα που βλεπω στην Αθηνα. Ειναι γιορτες που ολοι συμμετεχουν. Η Μερσε τον Σεπτεμβριο, που μοιαζει λιγο με καρναβαλι, καθως η πολη γεμιζει ομαδες που τρεχουν μεσα στα στενα και παιζουν μουσικη. Η μερα του Αϊ Γιαννιου που την βγαζουν ολοι με δυναμιτακια στους δρομους και με φωτιες στην παραλια. Αλλα ακομα και εμπορικες γιορτες, οπως το Red Bull Air Race (δειτε το βιντεακι στην σελιδα, ειναι εντυπωσιακο) που μαζεψε προσφατα περισσοτερο απο ενα εκατομμυριο ατομα (!!!) στις παραλιες της πολης, στην μεγαλυτερη γιορτη σε παραλια που εγινε ποτε στην Ισπανια.

Το αποτελεσμα για μενα ειναι η πολη που βλεπει ο επισκεπτης, μια πολη για να ζεις. Οι ανθρωποι νοιαζονται για την πολη, για την εμφανιση της και την αψογη λειτουργια της, η κοινωνια των πολιτων ειναι πολυ δυνατη, η συνεργασια πολιτων και πολιτικων δουλευει αψογα, οι αναγκες του κοσμου βρισκουν ανταποκριση, γιατι ετσι το κανουμε εδω στην Καταλωνια! Οπως οι Γερμανοι θεωρουν εθνικη προσβολη να ειναι κακος ενας δρομος, οπως οι Γαλλοι προστατευουν το Παρισι σαν βιτρινα επιδειξης της χωρας, οπως οι Αμερικανοι θεωρουν unamerican τον ρατσισμο και την ανελευθερια, ετσι στην Καταλωνια η δημιουργικοτητα και η καλη διαθεση ειναι καταλανισμος. Αυτος ειναι παραγωγικος εθνικισμος, να φτιαχνεις κατι τοσο ωραιο που να εισαι περηφανος να το δειχνεις στον κοσμο, οχι να κοκκορευεσαι για το τι εκανες πριν 2500 χρονια και να αφηνεις την πολη που ζεις να μοιαζει λες και κανεις δεν ενδιαφερθηκε για αυτην εδω και 2500 χρονια...

*μια και η Ισπανια ειναι πρωτη δυναμη στο ποδοσφαιρο, μαλλον θα επρεπε να τα ονομαζει στα ισπανικα η ΟΥΕΦΑ.
**εθνικιστικες γιατι δεν ειναι η επισημως αποδεκτη σημαια της Καταλωνιας, αλλα η σημαια της ανεξαρτησιας. Στα πανώ συχνα υπαρχει και το κομματι γης που θελουν ανεξαρτητο. Εκει, οι "καταλανικες χωρες" παντα συμπεριλαμβανουν και ενα κομματι της Γαλλιας, την Ανδορρα, την Μαγιορκα και Βαλενθια. (Η πλακα ειναι οτι στην Βαλενθια δεν συμφωνουν ακριβως.)
Σε καθε περιπτωση απορω λιγο με τον πρωθυπουργο Θαπατερο και τον βασιλια Χουαν Καρλος που χτες εδιναν συγχαρητηρια στους παικτες μεσα στο γηπεδο. Τι σκεφτοντουσαν αραγε, περικυκλωμενοι απο 40.000 εθνικιστες καταλανους και διπλα στον πρωθυπουργο της Καταλωνιας? Πως ειναι να ακους Madrid cabron, saluda al campeon σε τετοια ενταση?
***Το φαινομενο των ξενων που γουσταρουν Μπαρσα εχει πλακα. Σε μικρα παιχνιδια στο Καμπ Νόου ειναι πολυ φανερη η παρουσια τους. Αλλα και σε αλλες σκηνες, οπως στην συναυλια U2 που ο Μπονο φορουσε φανελα της Μπαρσα και ειπε: παντα ηθελα να φορεσω φανελα της Μπαρσα μεσα στο Καμπ Νόου!

ΥΓ ο τιτλος ειναι σωστα γραμμενος. Στα καταλανικα ειναι βίσκα, οχι βιβα.

16 σχόλια:

Ecumene είπε...

Visca el Barça!! Viva España!!

πως προφερεται;; ΜΠΑΡΣΑ;;BARSHA?

Παντως η Αθηνα με τοσες δικες της Ομαδες..δεν πρεπει να φοβαται

μην τυχον υποκινησουν
Αυτονομιες και Επαναστασεις....

απο τη Λαρισα,τον Εργοτελη,την Ξανθη,την Καστορια.....

δε θα δουμε οπως παμε ουτε
την ελληνικη Μπαρτσελονα
ουτε την ελληνικη Σεβιλλη...

Προς το παρον ζηλευουμε
την επιτυχια τους
και στον
πολιτισμο και στο
ποδοσφαιρο
και στην Glocal
Οικονομια τους....

Kensai είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Kensai είπε...

Χεχε, γνωστός πλέον ο «ισπανο-ναρκισσισμός» του κυρίου S G. :)

Που τον χάνεις που τον βρίσκεις, έχει ένα καλό σχόλιο να σου κάνει για την πόλη που πέρασε ένα χρόνο ως «ανταλλακτικός φοιτητής».

Αναρωτιέμαι τι θα έγραφες αν η Barça έχανε χθες, όπως διαφαινόταν μέχρι τα 2/3 του παιχνιδιού.

Πρώτη δύναμη στο ποδόσφαιρο; Και η Βραζιλία τότε τι είναι;

Στο θέμα μας: εμένα δε μ'αρέσει ο εθνικισμός. Είναι άχρηστος στον 21ο αιώνα. Η Καταλωνία ήδη χαίρει ειδικού καταστατικού με πολλές αυτονομίες μέσα στην Ισπανία, πράγμα που τη βοήθησε ν'αναπτυχθεί ιδιαίτερα πολύ.

Πάντως «καταλανισμός» πάει να πει άλλο πράγμα σύμφωνα με την Βικιπαίδεια. Αν πιστεύεις ότι ο δικός σου ορισμός είναι ορθότερος, καλό θα ήταν να κάνεις edit το entry της και να δεις αν θ'αντέξει το peer-reviewing.

Δεν ξέρω αν είναι hard-wired στα γονίδιά των Καταλανών το πάθος τους για «δημιουργικότητα» όπως λες, αλλά το σίγουρο είναι πως στην Ελλάδα αν σταματούσαμε να μαλώνουμε για τη μπάλα και για την πολιτική και δουλεύαμε με όραμα για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα θα βλέπαμε αποτελέσματα.

Πάντως δεν καταλαβαίνω το ρόλο αυτής της blog entry. Αφήνεις υποννοούμενα για αποχώρηση της Αττικής απ'την Ελλάδα; Αν ναι... απλά LOL! :D

S G είπε...

βασικα Μπαρσα προφερεται εργοτελινα (τα καταλανικα ακουγονται καπως πιο ενρινα γενικα, αλλα μοιαζουν με τα ισπανικα και τα ελληνικα). ελληνικη Μπαρσα δεν μπορουμε να δουμε, αλλα Σεβιλλη τουλαχιστον θα μπορουσαμε αν σοβαρευαμε λιγο και κυριως αν δεν προσπαθουσαμε να εχουμε 3 ομαδες απο την Αθηνα στο Τσ.Λ. ολοκληρη Βαρκελωνη και εχει μονο μια πρωτοκλασατη ομαδα, Μαδριτη παρομοιως.

Οχι Κενσαϊ, δεν μιλω για αυτονομηση της αθηνας (οχι ακομα! :-) ). Απλα παρατηρησεις κανω. Η Αθηνα ακομα δυστυχως δεν εχει την δικη της ξεχωριστη ταυτοτητα που εχει σαν αιτια (και αποτελεσμα μαζι) να μην νοιαζονται οι πολιτες τοσο, δυσκολα καποιος να αισθανεται πραγματικα Αθηναιος και τελοσπαντων το Αθηναιος να μην σημαινει τιποτα. αν σημαινε δεν θα αδιαφορουσαν τοσο πολυ για την πολη πια...

"αλλά το σίγουρο είναι πως στην Ελλάδα αν σταματούσαμε να μαλώνουμε για τη μπάλα και για την πολιτική και δουλεύαμε με όραμα για τη διαφάνεια και τη νομιμότητα θα βλέπαμε αποτελέσματα."

να πω την αληθεια, δεν εχω την εντυπωση οτι οι Καταλανοι ειναι και τοσο καθαροι πια. Η μεγαλη διαφορα που βλεπω ειναι στο ποσο νοιαζονται (πραγματικα, οχι μεγαλοστομιες και παπαριες) για τον τοπο τους, πολιτες και πολιτικοι...

Roark είπε...

Ντροπή! Το φετινό Ch.L ήταν ένα σόου προσοδοθηρίας διαιτητικής εύνοιας από πατσαβουρομάδα σας (δεν μπαίνω καν στο τριπάκι για το πώς προφέρεται).

Δεν θα έπρεπε καν να είναι στον τελικό, μετά την σφαγή της Μίλαν στα ημιτελικά.

Τα όργια της διαιτησίας στον τελικό ήταν απίστευτα. Οι Ισπανοί έσφαζαν και δεν έβγαζε με τίποτα κάρτες. Αφήσε την Άρσεναλ με 10 παίχτες ότν μέχρι εκείνη την ώρα ήταν η μόνο ομάδα στο γήπεδο. Ας μέτργε το κωλογκολ τους, Για πλάκα τους είχαν οι Gunners αν έπαιζαν με 11. Για τα οφσάιντ γκολ ας μην συνεχίσω...

Good Old Arsenal...

Τελικά η προσοδοθηρία συνδέεται και με τον εθνικισμό, όπως αποδεικνύουν τα καταλονικά ανάλογα των Ψωμιάδηδων.

Ecumene είπε...

Ποιος εχει περισσοτερους Φιλελευθερους

Η Βαρκελωνη ή το Λονδινο;;

Roark είπε...

Δεν νομίζω να τίθεται καν θέμα σοβαρής σύγκρισης! lol

S G είπε...

καλα καλα. εγω απο την αρχη της χρονιας, τοτε που ειδα τον Ροναλντινιο στο Καμπ νοου και επαθα πλακα, το ειχα βαλει το στοιχημα οτι θα παρουν διπλο φερος. Δυστυχως δεν ειχα κανεναν να στοιχηματισω μια και ολοι συμφωνουσαν :-)

το οτι η Αρσεναλ εμεινε με 10 μαλλον καλο της εκανε, αφου επαιζαν σαν μανιασμενοι μετα και η Μπαρσα λιγο αποβλακωμενα. Αλλα οταν ξυπνησαν... ;-)

Και παρεπιμπτοντως η Βαρκελωνη εχει αρκετους αναρχοφιλελευθερους, καταλοιπα απο τον εμφυλιο (εδω ηταν το τελευταιο μερος που κατεκτησαν οι φασιστες, με μεγαλη δυσκολια).

Ανώνυμος είπε...

I was in a bar watching the game(could not miss that).And I was with Barcelona for four reasons:A)my sister called me after the fight with my cousin(who was with Arsenal)and told me I should be with Barcelona B)Barcelona has better colors(and I am an ignorant on football) C)Arsenal?What kind of name is that?It reminds me of a criminal offense! D)I did not want England to win,cause I have friends that will brag about it for the rest of the year...

Kensai είπε...

Πραγματικά ρε S G, όταν είσαι στην Αθήνα και βρέχει στη Βαρκελώνη κρατάς ομπρέλα; :p

Να δω και «Κίνημα για την Αυτονόμηση της Αττικής» κι ας πεθάνω! Ιδιαίτερα περιμένοντας τα επιχειρήματά τους όταν οι μισοί Αθηναίοι είναι 2ης ή 3ης γενιάς δημότες που ήρθαν από άλλες πόλεις ή γύρω χωριά της Ελλάδας.

Βασικά δε μπορείς να μας συγκρίνεις κάθε τρεις και λίγο με την Ισπανία, υπάρχουν διαφορές πληθυσμιακής κλίμακας. Τα 40 εκατομμύρια πληθυσμού κάνουν μεγάλη διαφορά. Δεν θέλω να γίνουμε Σεβίλλη ή Βαρκελώνη γιατί είναι ανεδαφικό... αλλά ρυθμούς ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις Εσθονίας μπορούμε να πετύχουμε!

(για το game δεν θα σχολιάσω... ο διαιτητής φάνηκε πολύ μικρός γι'αυτόν τον αγώνα!)

Ανώνυμος είπε...

Και η Ολλανδία που έχει παραπλήσιο πληθυσμό από το δικό μας; Με πόλεις όπως το Άμστερνταμ και το Ρόττερνταμ; και το Βέλγιο;

Δυστυχώς οι Ελληνες έχουμε ένα κακό. Δεν αντέχουμε την κριτική. Υπερηφανευόμαστε για τους δρόμους και τα στάδια, αλλά άν κάποιος μας στριμώξει σχετικά με την αισθητική των πόλεων μας και τις υπηρεσίες μας τσουπ!!! νάσου εξω τα μάρμαρα και οι Παρθενώνες με τους ευρωπαίους που πρίν 2500 χρόνια κρεμόταν από τα δέντρα.

Δυστυχως το θέμα της εικόνας μιας πόλεως δεν είναι θέμα πόρων (του π%@$τη, 100τρισ δρχ φάγαμε μέσα σε 25 χρόνια και σχεδόν τίποτα δεν κάναμε, νάναι καλά η "αλλαγή" και ο "εκσυγχρονισμός". Πόοοτε πιά θα τα κάνουμε βρε παιδιά, τη δευτέρα παρουσία;

Το πρόβλημα μας δεν είναι η έλλειψη πόρων αλλά το χαμηλό πολιτισμικό επίπεδο του νεοΕλληνα που κρατείται τεχνηέντως χαμηλό από τους εκάστοτε κυβερνωντες για να μπορούν να τους χειραγωγούν. Στην Καταλονία, παρότι υπάρχουν νομοι, δεν υπάρχει ένα ΣτΕ που σταματάει τα πάντα αρκεί να προσφύγει εκεί ο κάθε πικραμένος ή έξ άνοιας πάσχων γέρων, δεν υπάρχουν ούτε υστερικοί NIMBY's και οικολόγοι της συμφοράς, ούτε αρνητισμός ούτε τίποτα. Εδώ εχουμε οικολόγους και δεν έχουμε οικολογία, έχουμε μια αστική ζούγκλα που πρόσφατα απέκτησε μια εικόνα της προκοπης, έχουμε "ευαίσθητους" κατοίκους αλλά το αυθαιρετούλι στη Λούτσα, αυθαιρετούλι...

Και για τα πάνω, δε μας φταίει δυστυ΄χώς φίλοι μου ούτε η Ισπανία, ούτε η Καταλονία, ούτε η Ακτή του Ελεφαντοστού, ούτε ο πλανήτης Αρης αλλά το ξερό μας το κεφάλι.

Ανώνυμος είπε...

Ο gm έχει απόλυτο δίκιο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι gunners αποδίδουν την ήττα της αγαπημένης τους ομάδας στη διαιτησία. Έχετε δει Άγγλους ή Ιταλούς (εξαιρείται ο Μουρίνιο που απλά είναι ψωνάρα) να ασχολούνται με τα κοράκια; Όχι γιατί απλά δεν χρειάζεσαι άλλοθι όταν έχεις αξία.
Πιστεύω ότι οι περισσότεροι τουρίστες γούσταραν το νταβαντούρι και δεν τους πολυνοιάζει η σημαία της ανεξαρτησίας ή πως βλέπει η Ανδαλουσία τέτοιες κινήσεις. Θεωρώ κάτι τέτοιες προσπάθειες γραφικότητες (μα τώρα είναι δυνατόν να δημιουργηθούν Κράτη Βάσκων και Καταλανών;) και εν γένει βλέπω με πολύ επιφύλαξη το " η δημιουργία είναι καταλονισμός". Συνήθως τέτοιες θεωρίες παρεξηγούνται εύκολα και οδηγούν σε απόψεις όπως οι καταλανοί είμαστε καλύτεροι, πρέπει να διαφυλάξουμε την κουλτούρα μας από τους ξένους ,έξω οι μετανάστες κλπ.
Η Βαρκελώνη δεν είναι φυσικά (ούτε πρόκειται να γίνει) άντρο του νεοφασισμού, αλλά πιστεύω ότι η έξαρδη της δημιουργικότητας οφείλεται στις σωστές κινήσεις των τοπικών αρών μετά το 92 (και όχι στα γονίδια των κατοίκων). Σε αυτά τα βήματα κάνει απόπειρες να βαδίσει η Αθήνα άντε να δούμε....

S G είπε...

"Πιστεύω ότι οι περισσότεροι τουρίστες γούσταραν το νταβαντούρι και δεν τους πολυνοιάζει η σημαία της ανεξαρτησίας ή πως βλέπει η Ανδαλουσία τέτοιες κινήσεις."

δεν μιλω τοσο για τουριστες οσο για ατομα που ερχονται και μενουν στην Βαρκελωνη.
αλλα τελοσπαντων, για σενα ειναι γραφικοτητα ενα εθνος 8 εκ. ανθρωπων με αλλη γλωσσα, ιστορια και παραδοσεις να θελει να ειναι ανεξαρτητο. Στους Καταλανους δεν φαινεται τοσο γραφικο (αληθεια ποσο γραφικο ειναι που οι ελληνες ηθελαν δικο τους κρατος?). Ειδικα αυτο που δεν τους φαινεται καθολου αστειο ειναι να τους μεταχειριζεται η κυβερνηση σαν το θησαυροφυλακιο της Ισπανιας (μιας χωρας που δεν αισθανονται να ανηκουν), αναδιανεμοντας προς Ανδαλουσια μερια πανω απο το 10% του καταλανικου ΑΕΠ...

"βλέπω με πολύ επιφύλαξη το " η δημιουργία είναι καταλονισμός". Συνήθως τέτοιες θεωρίες παρεξηγούνται εύκολα και οδηγούν σε απόψεις όπως οι καταλανοί είμαστε καλύτεροι, πρέπει να διαφυλάξουμε την κουλτούρα μας από τους ξένους ,έξω οι μετανάστες κλπ."

η Βαρκελωνη εχει ισως τους περισσοτερους μεταναστες στην Ισπανια. Δεν υπαρχει τετοιος κινδυνος. Ασε που παρεξηγησες: δεν διεκδικουν κανενα μονοπωλιο στην δημιουργικοτητα οι Καταλανοι. απλα θεωρουν κυριαρχο συστατικο της κουλτουρας τους την τεχνη (Μιρό, Πικάσσο, Νταλί), αρχιτεκτονικη (Γκαουντί, Μιραγιες, ισως και Καλατραβα), την δημιουργικη κουζινα (Φεραν Αντριά, απο τους γνωστοτετους σεφ παγκοσμιως) οπως περιπου εμεις θεωρουμε το σουβλακι, σκυλαδικο και το αυθαιρετο...

Ανώνυμος είπε...

Και αφού είναι τόσο σοβαρή η προσπάθεια για αυτονομία της Καταλωνίας γιατί δεν έχουμε δει κάτι να γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση; Επίσης κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι οι εν λόγω Καταλανοί ανήκουν στους ευνοούμενους. Τώρα για την τεράστια παράδοση της περιοχής στην τέχνη ούτε λόγος να γίνεται φυσικά ,πρώτος δίνω συγχαρητήρια στις τοπικές αρχές για τη μεταολυμπιακή πορεία της πόλης. Η καλλιτεχνική δημιουργία όμως δεν είναι μόνο συνέπεια του ευνοϊκού περιβάλλοντος. Άμα δεν το έχει ο άνθρωπος.......
Υ.Γ. Πάντως για το ποδόσφαιρο υπάρχει σαφώς καλύτερη οπαδική παιδεία από ότι στην Ελλάδα ,αλλά και εκεί μέχρι ενός σημείου. Μην περιμένεις οπαδό της Μπαρτσελόνα να χαρεί αν η Ρεάλ σηκώσει το CL. Η διαφορά είναι ότι οι αντίστοιχοι Έλληνες είναι έτη φωτός πίσω και από αυτό ακόμη το επίπεδο. Να σας θυμίσω μόνο τα σπασίματα στη Θεσσαλονίκη όταν ο ΠΑΟ πήρε το Ευρωπαϊκό στο μπάσκετ.

Ecumene είπε...

Η Τριαντάραεκανε ενα πολυ καλο post
για την Τεχνη στη Βαρκελωνη(Ella estaba allí...)

S G είπε...

"Και αφού είναι τόσο σοβαρή η προσπάθεια για αυτονομία της Καταλωνίας γιατί δεν έχουμε δει κάτι να γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση;"

οριστε? πριν μηνες ψηφιστηκε κατι σαν Συνταγμα για την Καταλωνια, που μεταξυ αλλων προσπαθει να την αναγνωρισει επισημα ως εθνος. Αλλα ηδη απο τον θανατο του Φρανκο αρχισαν να δινονται αρμοδιοτητες στην τοπικη κυβερνηση, που σημερα ειναι παραπλησιες με τις αρμοδιοτητες ενος γερμανικου κρατιδιου. Μαλιστα επισημη γλωσσα της Καταλωνιας ειναι πια τα καταλανικα και μετα τα καστιλιανα (ισπανικα).

"Πάντως για το ποδόσφαιρο υπάρχει σαφώς καλύτερη οπαδική παιδεία από ότι στην Ελλάδα ,αλλά και εκεί μέχρι ενός σημείου. Μην περιμένεις οπαδό της Μπαρτσελόνα να χαρεί αν η Ρεάλ σηκώσει το CL."

ειναι το ιδιο πιθανο με το να εχουν πανηγυρι στο Ζαγκρεμπ οταν ο Ερυθρος Αστερας Βελιγραδιου κερδισει ευρωπαϊκο. αλλα αυτο δεν ειναι τοσο θεμα ελλειψης κουλτουρας, οσο πολιτικων διαφορων.

ΥΓ yo vivo aqui ergotelina :-)

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock