Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2005

Ο ορισμος της ιδεοληψιας

Δεν θεωρω ιδεοληψια να μην καταλαβαινεις κατι και να το παραδεχεσαι. Ουτε ηλιθιοτητα. Ουτε φυσικα αδυναμια. Κανεις μας δεν ξερει τα παντα, και σκοπος μας ειναι να μαθουμε κατι οσο μπορουμε.

Ιδεοληψια θεωρω να πιστευεις οτι εχεις εξ αποκαλυψεως την αληθεια για τον κοσμο και ακομα και μπροστα σε τρανταχτες αποδειξεις να μην αλλαζεις γνωμη. Ακομα χειροτερα θεωρω πληρη ιδεοληψια να μην ψαχνεις στοιχεια και λογικες αποδειξεις, αφου εισαι σιγουρος οτι η δικη σου μεθοδος ειναι καλυτερη. Οπου δικη σου "μεθοδος", το μυρισμα νυχιων, η εξεταση φυλλων τσαγιου, η ομφαλοσκοπηση, μαντεια, μαγγανεια, διαφορα τρικ βουντου, η συστηματικη αναγνωση του Μεγα Καζαμια ή της Ελευθεροτυπιας (παροντα και τα δυο στον χωρο αναμονης καθε μπαρμπερη που σεβεται τον εαυτο του). Αλλη αγαπημενη μεθοδος η βαθια ερωτηση what does your heart tell you ή αντιστοιχα η διαβεβαιωση οτι δεν μπορεις να περιγραφεις τις κοινωνιες με αψυχα νουμερα. Προφανως μπορεις να τις περιγραφεις με πολυ πιο ευρηματικους, ανθρωπινους τροπους ρε παιδι μου, οπως... χρωματα ή με συναισθηματα! Το ΑΕΠ σημερα ειναι σκουρο μπλε. Το χρηματιστηριο κυμαινεται στα επιπεδα καταθλιπτικο προς μιζερο. Το επιτοκιο αν θελετε να δανειστειτε για να αγορασετε σπιτι θα ειναι τριγωνο εως τετραγωνο. Το εισοδημα σας στην επομενη χρονιο θα ειναι αστατο και νεφελωδες*.


Προτιματε δηλαδη σοβαρα τους top voodoo economists**?


*εδω κολλαει και το παλιο αστειακι: Why did god create meteorologists? To make economists look better :-)
** αν δεν εχετε δει αυτο το επεισοδιο Futurama, δειτε το ΑΜΕΣΩΣ!

ΥΓ αφιερωνεται στον Ι95, που με εβαλε σε σκεψεις οτι κανεις δεν εχει ορισει την εννοια της ιδεοληψιας ικανοποιητικα
ΥΓ2 ψαχνοντας να εξηγησω στην κοπελα μου την εννοια, ειδα οτι σε αλλες γλωσσες ειναι fixierung, fijacion, fixation. Δεν νομιζω ομως οτι αποδιδεται καλα το νοημα, μου φαινεται η λεξη υπαρχει μονο για Ελληνες :-)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά όλα αυτά αλλά για ψάξτε λίγο για λογικές αποδείξεις και στοιχεία σχετικά με τα ακριβά αερ. εισητήρια. Παρακαλώ για ενημερωτικό διάλογο και απαντησεις στα σχόλια των αναγνωστών που σας τιμούν με την απλή παρουσία τους.
Ευχαριστώ.

J95 είπε...

1ον) I didn't meaaaan to heeeeeaaaaaaaaaaart you.

2ον) Πάντως δεν υπάρχει καλή μέθοδος για την εύρεση της αλήθειας. Μόνο για την εύρεση της μη αλήθειας. Από εκεί και πέρα είναι όντως συναισθηματικό το θέμα. Εδώ έχω μιλήσει με άτομα που δεν παρατούσαν την ιδεοληψία ότι "οι Έλληνες ήρθαν από την Ανδρομέδα πριν 2.000.000 χρόνια ΚΑΙ οι Έλληνες κατάγονται από τον ηλικίας 11.000.000 ετών άνθρωπο των Πετραλώνων". Μην περιμένεις περισσότερη ελαστικότητα σε πιο λεπτά ζητήματα.

Όπως και να 'χει, η πραγματικότητα τελικά εκδικείται αν την έχεις αγνοήσει. Αν πάλι δεν εκδικηθεί, προφανώς πρόκειται για το είδος των ιδεοληψιών που επιτρέπονται, για το maximum allowed erroneous belief baggage weight. Ή μπορεί απλά να ήσουν κωλόφαρδος.

Keep cool.

S G είπε...

hurt εννοεις? σαν αυτο το γκευ τραγουδακι του 80 do you really want to hurt meee? χεχε οχι δεν με ενοχλησες, απλα οπως ειπα, μπηκα σε σκεψεις για την λεξη, οτι δεν την εχει ορισει κανεις καλα (ειναι κατι σαν την λεξη "δικαιοσυνη", ολοι εννοουν κατι αλλο).

παντως το παραδειγμα σου με την Ανδρομεδα και τα Πετραλωνα ειναι εξαιρετικο παραδειγμα ιδεοληψιας :-)

"Όπως και να 'χει, η πραγματικότητα τελικά εκδικείται αν την έχεις αγνοήσει."

η διαδικασια της μαθησης εξαρταται απο το κοστος των λαθων (αγαπημενη μου behavioural theory). Μαλιστα ειδικοτερα, καποιος που ειναι σχετικα στασιμος σε μια καπως καλη κατασταση ειναι πολυ δυσκολο να καταλαβει οτι θα μπορουσε να ειναι σε πολυ καλυτερη θεση αν εγκατελειπε τις ιδεοληψιες του. Νομιζω το καλυτερο παραδειγμα ειναι χωρες σαν την Γερμανια ή την Γαλλια που πρεπει να φτασουν στο αμην για να καταλαβουν οτι θελουν μεταρρυθμισεις...

ultrasonic15 είπε...

Για να θυμίσω και ‘γω ένα άλλο τραγουδάκι, πάλι με gay καταβολές, το Obsession των Σουηδών Army of Lovers (τι κραγμένο γκρουπ ήτανε τα παλικάρια…….και πόσα καλά ακούσματα έχουν βγάλει αυτοί οι καταραμένοι οι σουηδοί!!)

Και επειδή πιστεύω ότι οι Γαλλογερμανοί είναι στα οικονομικοκοινωνικά θέματα τέρατα πραγματισμού σε σχέση με μας (δε συγκρινόμαστε εμείς με κανένα, πολύ απλά….), παραπέμπω στο σημερινό άρθρο του Κύρτσου στη city press (ενός από τους ελάχιστους ανθρώπους, και μάλιστα δημοσιογράφους, που βλέπω ότι έχει ξεκάθαρη και φωτογραφική πολλές φορές όσον αφορά την καθαρότητα στην περιγραφή, ματιά στην πολιτική – οικονομική ζωή της ελλάδας):
http://www.cpress.gr/article.php?art=7970
(παρόμοια πράγματα έχουν γραφτεί και παλιότερα σαν ποστ εδώ πέρα θυμάμαι…)
So, now we are talking ‘obsession’ my friends!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock