Παρασκευή, Μαΐου 06, 2005

Ε, δεν μπορουμε να γινουμε ολοι γιατροι και δικηγοροι!

Νέο άρθρο

Η νοοτροπια οτι δεν γινεται ολοι να γινουμε επιστημονες εχει τις ριζες της αρκετα βαθια, μαλλον στα χρονια μετα τον πολεμο που αρχισε η ελληνικη κοινωνια να εκπαιδευεται μαζικα, ενω πριν ηταν μονο προσον καποιων ελαχιστων.

Η «συμβατικη σοφια» ηθελε οι ρολοι στην κοινωνια να ειναι καλα καθορισμενοι. Γινεσαι γιατρος, εχεις δουλεια για παντα, αμειβεσαι πλουσιοπαροχα. Αυτο βεβαια βασιζοταν στο οτι ηταν σχετικα λιγοι αυτοι που κατορθωναν να τελειωσουν το Λυκειο, με καλες γνωσεις, ωστε να ειναι ικανοι να ανταπεξελθουν σε μια πανεπιστημιακη εκπαιδευση. Η εκφραση «αυτουνου δεν του πηγαινουν τα γραμματα», οσο αντιεπιστημονικη και να ειναι, δεν προκαλουσε απορια ουτε αγανακτηση σε κανεναν! Δεν ειχαν καταλάβει δυστυχως οτι ολοι οι ανθρωποι αξιζουν μια καλη εκπαιδευση, ολοι με την καταλληλη εκπαιδευση ειναι ικανοι να γινουν επαγγελματιες. Ουδεις ανθρωπος ειναι γεννημενος για χειρωνακτικη εργασια...

*Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου*

1 σχόλια:

S G είπε...

φιλε γιεγιε (ή τζετζε, ή χεχεχε?) βαλε μια συνδεση με το αρθρο της 'Ε' αν γινεται.

Ωραια η παρατηρηση σου, νομιζω δεν το ειχα συνδυασει ακριβως στο μυαλο μου. Αλλα ειναι σιγουρα αληθεια οτι οι χωρες με την μεγαλυτερη αποτυχια στην ανωτατη εκπαιδευση ειναι οι χωρες με τους περισσοτερους παμφλεταριους. Παραδειγμα: στην Γερμανια δεν γνωρισα ατομο που να συμμετεχει σε αληθινα κομματα, και στην σχολη μου ειχαμε μονο μια "παραταξη" (λιγκα οικονομικων μονοπολιστων λεγοταν :-) η οποια και επιτελουσε το εργο της δημιουργιας και διανομης σημειωσεων για μαθηματα και εκανε καταταξη των καθηγητων (μοιραζαν εωτηματολογια σε καθε μαθημα αν ειναι καλος διδακτικα, αν κανει καλες σημειωσεις, αν γραφει σωστα στον πινακα κτλ). Αυτο το εργο το εκαναν παραδειγματικα και δεν υπηρχε καμμια αναγκη για αλλες παραταξεις.... (Που και που δοκιμαζαν αλλοι, εχαναν και εξαφανιζονταν)

Αυτο που δεν ξερω ειναι ποια ειναι η σχεση αιτιου-αιτιατου στο Νοτο:

οι νεοι εχουν ανεργια και τα πτυχια ειναι της πλακας, οποτε οι φοιτητες ξυνονται και στρεφονται στον παμφλεταρισμο?

Ή

οι νεοι ειναι τοσο παμφλεταριοι που δεν μαθαινουν τιποτα και τα πτυχια γινονται της πλακας -> μεγαλη ανεργια πτυχιουχων

Νομιζω γενικα, σιγουρα θα ηταν σωστο ενα οριο στο ποσες φορες μπορεις να δωσεις μια εξεταση (3 φορες στην Γερμανια και μετα κοκκινη καρτα σε ολες τις παρομοιες σχολες της χωρρας, 4,5 φορες στην Βαρκελωνη).

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock