Κυριακή, Μαΐου 15, 2005

Η ανοδος των ακρων

Αυτος ο Ι.Πρετεντερης αν δεν ηταν τοσο εμπαθης ωρες-ωρες, θα ηταν μια πολυτιμη φωνη στα ελληνικα ΜΜΕ...

Λεει λοιπον στο σημερινο ΒΗΜΑ οτι τα ακραια κομματα στην Ελλαδα (ΛΑΟΣ, ΚΚΕ, ΣΥΝ) εχουν σημερα αθροιστικα γυρω στο 13-15% των ψηφοφορων.

Αλλα η επιρροη τους, οπως σωστα μαντευει ειναι μεγαλυτερη. Γιατι τραβανε και τα κανονικα κομματα προς τα ακρα.
Και προκαλουν κατα τον κ. Πρετεντερη τρια βασικα προβληματα. Τα λεει τοσο καλα που θα τον αφησω να τα πει χωρις σχολια:

1) καλλιέργεια ενός εθνικού κουτσαβακισμού. Αντιαμερικανισμός, αντιδυτικισμός, κεκαλυμμένος (ακόμη...) αντιευρωπαϊσμός καταλήγουν στο σταθερό συμπέρασμα ότι εμείς οι Ελληνες δεν είμαστε απλώς μοναδικοί αλλά και λεβέντες και καραμπουζουκλήδες. Ακόμη προσάπτουν στον Σημίτη ότι ευχαρίστησε τους Αμερικανούς επειδή εμπόδισαν μια σύγκρουση με την Τουρκία. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να τους βρίσει τη μάνα και τον πατέρα.

2) ανάπτυξη ενός κοινωνικού σκοταδισμού. Θρησκοληψία, παραδοσιοκρατία, μαγκιά, άρνηση της νεωτερικότητας, ενοχοποίηση της διαφοράς, συνωμοσιολογία. H ομοφυλοφιλία έγινε «κουσούρι». Ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα δέχθηκαν την άγρια επίθεση του Αρχιεπισκόπου υπό τα χειροκροτήματα (υποθέτω) του KKE.

3) ενοχοποίηση της ευημερίας και της επιχειρηματικότητας. H «αντιπλουτοκρατική» ρητορική στη σημερινή Ελλάδα θυμίζει Σοβιετική Ενωση. H κοινωνική ανέλιξη θεωρείται εξ ορισμού αμφιλεγόμενη διαδικασία, η εργασιακή ηθική αποτελεί έγκλημα δωσιλογισμού, η ανταγωνιστικότητα είναι παράπτωμα, ο επιχειρηματίας καθίσταται συνώνυμο του λαμόγιου και ο πλούτος, της κομπίνας. Ούτε μία ξένη επένδυση δεν γίνεται, για τον απλούστατο λόγο ότι ο κόσμος δεν γουστάρει τις επενδύσεις, πόσο μάλλον όταν είναι ξένες. Οποιες ήλθαν, τις έδιωξαν.

Αυτα τα τρια προβληματα οντως φαινεται να ειναι οι σημαντικοτερες αιτιες της σημερινης καθυστερησης στην Ελλαδα. Αυτο που δεν λεει ομως για καποιον λογο ο κ.Πρετεντερης ειναι μια προσωπικοτητα ευθυνεται κατα 95% για την τρελη ανοδο του λαϊκισμου, του εθνικισμου και της ανευθυνης παπαρολογιας: Ο πατερουλης Ανδρεας Παπανδρεου...

12 σχόλια:

J95 είπε...

Ε όχι και ακραίο κόμμα ο ΣΥΝ!

J95 είπε...

Εξάλλου δεν είναι ιδιαίτερα πολύ το 15%! Αν δεν κάνω λάθος έχουν χτυπήσει και 20% κατά καιρούς.

Ό,τι να 'ναι λέει αυτός ο Πρετεντέρης. Το μόνο που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα είναι η αυξανόμενη απήχηση των ακροδεξιών.

Οι αριστεροί τον έχουνε πιει τελείως.

avatar είπε...

Ο ΣΥΝ πάει κατά τη γνώμη μου από το κακό στο χειρότερο εδώ και χρόνια αλλά δε θα τον έβαζα με τίποτα στο ίδιο τσουβάλι με το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ (τουλάχιστον ακόμη). Αυτά είναι οι ΠΑΣΟΚικές εμπάθειες του Πρετ. που λέει και ο S_G_...

Τα τρία points του όμως είναι ορθά. Οι αντιευρωπαϊστές/αντιδυτικοί θα μαζέψουν μπόλικα κουκιά στις επόμενες εκλογές, ειδικά τώρα που μας κόβουν τις επιδοτήσεις...

Roark είπε...

Αν δούμε τις θέσεις το ΣΥΝ σε κάθε ζήτημα χωριστά, όχι απλά είναι λαϊκιστικό και συντηρητικό αλλά ταυτίζεται σχεδόν πάντα με το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ. Και είναι πολύ χειρότερο από τα δύο αυτά εμφανή άκρα διότι αποτελεί τον ορισμό της υποκρισίας.

Εναντίον του ευρωσυντάγματος επειδή λέει θέλει ...μια πιο στενή Ευρώπη! Εναντίον του μόνο ρεαλιστικού σχεδίου για την Κύπρο επειδή ...θέλει να λυθεί το Κυπριακό! Κτλ, κτλ

Roark είπε...

Argos έχεις απόλυτο δίκιο σχεδόν σε όλα (ειδικά για το κράτος, την γραφειοκρατεία και τα λαμόγια).

Το θέμα αν γίνεσαι υπεύθυνος της καθυστέρησης έχει να κάνει με το πώς αντιδράς. Αν στρέφεσαι εναντίον των μονοπωλείων, των ολιγοπωλείων, του εναγκαλισμού της οικονομίας από το κράτος, του πλουτισμού μέσω κρατικών προμηθειών (ή έστω παρεμβάσεων), της γραφειοκρατείας (και της διαφθοράς της) κτλ, τότε γίνεσαι μια από τις ελάχιστες φωνές στη χώρα μας που προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα.

Μόνο που τότε όλοι τα καθίκια που πιο πάνω περιέγραψες θα στραφούνε εναντίον σου, για να σώσουν όλα τα προνόμιά τους. Θα σε πούνε ακραίο (όπως καλή ώρα ο πρωθυπουργός μας), νεοφιλελεύθερο (μόνιμη "ρετσινιά" σε όποιον τολμάει να θίξει κατεστημένα προνόμια εργατοπατέρων ή μγαλοπρομηθευτών του δημοσίου), θα σε βρίσουν, θα εύχονται την προσωπική σου εξόντωση κτλ κτλ

Αυτά που περιγράφεις συνοψίζουν κάποιες από τις βασικότερες αιτίες γιατί δεν εκφράζεται ο φιλελευθερισμός στη χώρα μας.

S G είπε...

"Και επ' ευκαιρίας το ευχαριστώ δεν το λες στην βουλή παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων. Πάρε τηλέφωνο τον αρχηγό και ευχαρίστησέ τον κατ' ιδίαν μια και το πρόβλημα δημιουργήθηκε πάλι απ' αυτόν."

αυτες οι υποκριτικες κουτοπονηριες ειναι που καναν την Ελλαδα φτηνο-αντιαμερικανικη, με πολιτικους να το παιζουν μαγκες στο εσωτερικο και εξω ναναι ο περιγελως.

Φυσικα στα ισα θα το πεις! Τι θα κανουμε, θα κρυβομαστε? Ή εχουμε συμμαχους και ζηταμε την επεμβασση τους ανοιχτα ή οχι. Και ο λαος πρεπει να το ξεριε, ποιοι ειμαστε, ποιοι ειναι φιλοι μας και ποιοι οχι. Αυτη η κινηση ειναι απο τις λιγες που αναγνωριζω στον κ.Σημιτη...

Κατα τα αλλα συμφωνουμε. Οπως ειπα ο κ.Πρετεντερης εχει κανει δυστυχως πολλα λαθη. Αλλα ειναι μια αξιολογη φωνη και συχνα πολυ πιο διορατικος απο το 95% των Ελληνων για το οποιο μιλουσε ο Ν.Δημου.

S G είπε...

"Οι σύμμαχοι δεν εγκαθιδρύουν δικτατορία στην χώρα μου για να ζητήσουν 30 χρόνια μετά απλά μια συγνώμη."

μα ως ποτε θα ριχνουμε σε αλλους τα δικα μας λαθη? Οι αμερικανοι ανεχτηκαν την χουντα, δεν την εγκαθιδρυσαν. Και για την ανοχη, σε μια αλλη εποχη, με αλλες συνθηκες, ζητησαν συγγνωμη.

Στα Ιμια η κατασταση ηταν εντελως διαφορετικη. Μιλαμε για ενα θεμα στο οποιο κινουμαστε σε λεπτο παγο νομικα (δεν ειναι καθολου σιγουρο οτι αν πηγαιναμε στην Χαγη θα κερδιζαμε). Γιαυτο και κανεις δεν μπορει να επεμβει ανοιχτα ουτε οι ΗΠΑ, ουτε η ΕΕ και να πει ποιανου ειναι.

Για αυτα τα βραχακια ομως παραλιγο να εχουμε μια συρραξη που δεν ξερω τι λες, εγω θα ηθελα να αποφυγω παση θυσια. Οι Αμερικανοια μονο βοηθησαν στο θεμα, δεν ενοχλησαν. Και οταν σε βοηθανε η αρχη της διαφανειας λεει να το εξηγεις ανοιχτα στον λαο σου, οχι να το κρυβεις σε σκοτεινα δωματιακια.

Το μονο που δεν ενδιαφερει τους Αμερικανους ειναι να δειξουν στην Ελλαδα ποιος κυβερνα. Τι συμφερον εχουν να δημιουργουν πολεμους στο Αιγαιο μεταξυ συμμαχων τους, σοβαρα μιλας τωρα?

J95 είπε...

" Οι αμερικανοι ανεχτηκαν την χουντα, δεν την εγκαθιδρυσαν."

Φυσικά και την εγκαθίδρυσαν. Στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση, βρέθηκαν με μία χούντα-έκπληξη ένα μήνα πριν εγκαθιδρύσουν τη δικιά τους.

Roark είπε...

Δεν μίλησα για την γενικότερη ιδεολογία σου. Νομίζω όμως the force is strong in you. lol

S G είπε...

"Φυσικά και εγκαθίδρυσαν [οι αμερικανοι την χουντα]. Στην καλύτερη για αυτούς περίπτωση, βρέθηκαν με μία χούντα-έκπληξη ένα μήνα πριν εγκαθιδρύσουν τη δικιά τους. "

η απαντηση μου εδω περα κατα βαση.

Roark είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Roark είπε...

Και πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις...

Ορίστε μερικές από τις αντιδράσεις των διάφορων λαμογιών που περιέγραψε ο Argos στις προτάσεις του ΚΕΠΕ που απειλού να τους κόψουν την κουτάλα

Πρόκειται για νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες που ισοπεδώνουν τα πάντα», δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Xρ. Πολυζωγόπουλος, αποκλείοντας τη συμμετοχή της ΓΣEE στο διάλογο που ζήτησε η κυβέρνηση.

«Θα μας βρουν... απέναντι», προειδοποίησε και ο πρόεδρος της AΔEΔY, Σπ. Παπασπύρος, τονίζοντας ότι «μιλώντας για νέο ψαλίδι στις αυξήσεις των μισθών, δεν θα μείνει ούτε κλωστή επιβίωσης για τους δημοσίους υπαλλήλους».

«H πρόταση που κατατέθηκε στο Eθνικό Συμβούλιο Aνταγωνιστικότητας και Aνάπτυξης όχι μόνο δεν έχει εσωτερική συνοχή, σχέδιο και τη συναίνεση των κοινωνικών φορέων, αλλά αποτελεί ένα μανιφέστο... νεοφιλελευθερισμού», ανακοίνωσε η ΓΣEE. «Oι νεοφιλελεύθερες συνταγές είναι αδιέξοδες και καταστροφικές και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν», κατέληξε η ΓΣEE.

Για να παραφράσω τον SG, πόσες ανακοινώσεις μπορούν να βγάζουν χωρίς να αρθρώσουν ούτε ένα επιχείρημα;

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock