Σάββατο, Σεπτεμβρίου 03, 2005

Λιγη αξιοπρεπεια σας παρακαλω...

Για την Ν.Ορλεανη θα εχετε ακουσει πολλα. Περισσοτερο γνωμες παρα γεγονοτα, δυστυχως.
Ας δουμε γρηγορα λιγα γεγονοτα:

- Οι τυφωνες ειναι απο τα πιο βιαια φαινομενα της φυσης. Δεν εχουμε κατι παρομοιο να συγκρινουμε στην Ελλαδα.
- Ο συγκεκριμενος τυφωνας ηταν απο τους καταστροφικοτερους στην ιστορια των ΗΠΑ.
- Οι νεκροι υπολογιζονται στις χιλιαδες.
- 10-25 δις δολλαρια (!) υπολογιζονται οι ζημιες.
- Οι δυσκολοτερες ωρες ερχονται τωρα. Το ποσιμο νερο εχει μολυνθει παντου, τα πτωματα λογω και της υψηλης θερμοκρασιας αποσυντιθενται και θα δουμε επιδημιες που δεν εχουν δει στις ΗΠΑ εδω και αιωνες.
- Ειναι υπο εξελιξη ισως η μεγαλυτερη στρατιωτικη κινητοποιηση για αντιμετωπιση καταστροφων στην αμερικανικη ιστορια.
- Το Αμερικανικο Κονγκρεσο ενεκρινε ηδη πακετο βοηθειας υψους 10.5 δις δολλαριων (σαν συγκριση, η Ολυμπιαδα μα κοστισε περιπου 10 δις ευρω σε 6 χρονια).

Ειναι προφανως μια πολυ δυσκολη στιγμη για τις ΗΠΑ. Δεν θα συζητησω τους χειρισμους της αμερικανικης κυβερνησης επειδη ουτε εχουμε δει ολα τα γεγονοτα ακομα, ουτε ειμαι ειδικος. Θα σχολιασω ομως την απαραδεκτη ελληνικη σκοπια:

Ενα λυπηρο μειγμα συμπλεγματων, χαιρεκακιας, ημιμαθειας και κουτοπονηριας πλημμυρισε την Ελλαδα, οσο πλημμυριζε η Νεα Ορλεανη απο τον τυφωνα μου φαινεται. Οι ατακες που διαβασα ειναι απιστευτες. Γιατι λεει ειναι μονο νεγροι (σικ) στις ανταποκρισεις απο την Ν.Ο.? Οχι επειδη ας πουμε αποτελουν μεγα ποσοστο του πληθυσμου, ή επειδη ετυχε να μενουν σε ιδιαιτερα πληγεισες περιοχες. Ολοι ξερουμε οτι φταιει ο ρατσισμος, ο καπιταλισμος ή δεν ξερω ποιος αλλος... Θελει να μας πεισει αυτο το ατομο οτι ενδιαφερεται για αυτα τα ατομα που αποκαλει νεγρους (!!! εχουμε 2005 διαολε!) και οχι απλα βρηκε ευκαιρια να επιδειξει αντιαμερικανισμο και παραλογισμο...

Αλλος (γνωστη φυλλαδα) αναφερει σαν λογικη αποψη:
αποδίδουν επιπλέον στην κυβέρνηση ευθύνες για το μέγεθος της καταστροφής, υποστηρίζοντας ότι στη Νέα Ορλεάνη δεν έγιναν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα λόγω των αυξημένων δαπανών του πολέμου στο Ιράκ.

μα συγγνωμη, αστειευεστε? Τι σχεση εχει το Ιρακ με την πολιτεια της Λουϊζιανα? Τοσο πολυ τυφλωνει ο αντιαμερικανισμος? Δεν θελω να σχολιασω αλλο, δεν θελω καν να ακουω τετοιες ατακες. Το μονο που εχω να πω ειναι: Σοβαρευτειτε! Λιγη αξιοπρεπεια!


προσθηκη:
επειδη φαινεται πολλοι να παρεξηγησαν το πνευμα της κριτικης μου. Δεν γνωριζω ακομα αν και ποια λαθη εκαναν τα διαφορα επιπεδα διακυβερνησης (ομοσπονδια, πολιτειες) στις ΗΠΑ στο θεμα της καταστροφης. Συστηνω ομως ψυχραιμια, λογικη και πανω απο ολα να βλεπουμε τα θεματα στην σωστη προοπιτκη τους. Αν νομιζετε οτι τα καναν χαλια ολοι τους, τοτε ένα εχω να πω: Ο αναμαρτητος πρωτος τον λιθο βαλετω...

20 σχόλια:

Roark είπε...

Συμφωνώ. Νομίζω πρέπει να ξαναβάλεις την εικόνα με τα κοράκια.

vangelakas είπε...

Ειδαμε και το sic διπλα στο νεγρος!!!

Μπορεις να τον αποκαλεσεις αφροαμερικανο (αν θελεις να εισαι και συνεπης στην πολιτικη ορθοτητα) μπορεις να τον αποκαλεσεις εγχρωμο και ο,τιδηποτε αλλο πλην νεγρος που μπορει να σε χαλαει, ΄η αραπης κατι σαφως υποτιμητικο, αλλα ας μαθουμε πρωτα την εννοια του σικ και μετα ας την χρησιμοποιουμε...

kouk είπε...

Ακούστε τι άκουσα χθες από γνωστό:

"Εγώ δεν πιστεύω στον θεό αλλά πιστεύω ότι η φύση λειτουργεί με ένα σύστημα ανταποδοτικό. Αυτό που πάθαν τώρα είναι συνέπεια όλων των κακών πραγμάτων που κάνουν στον κόσμο"

Μα καλά λέω εγώ, δηλαδή στην νότια ασία με το τσουνάμι ποιανών πραγμάτων η συνέπεια ήταν η καταστροφή;

Απάντηση:
"εκεί έφταιγε η ανθρώπινη βλακεία και η αδιαφορία των πλουσίων που δεν έκαναν τίποτα να προφυλάξουν τους Ασιάτες. Στην Αμερική όμως ήταν μια ανταπόδωση της φύσης."

Όσον αφορά το "sic" παραθέτω από το Ask Oxford:

sic Sic (=thus, so), invariably bracketed and usually set in italics, is used to indicate that a preceding word or phrase in a quoted passage is reproduced as it appeared in the original passage. Sic at its best is intended to aid readers who might be confused about whether the quoter or the quoted writer is responsible for the spelling or grammatical anomaly.
You should therefore position [sic] straight after the error to which it refers: if a mispelling, after the word concerned; otherwise after the phrase.

Βάση τα παραπάνω νομίζω ότι ο SGέκανε μια χαρά χρήση του "sic". Η φράση "γιατί είναι μόνο νέγροι στις ανταποκρίσεις από την Ν.Ο." είναι γραμμένη ως παράθεση από κάποιο δημοσίευμα. Για να ξεκαθαρίσει ο SG ότι την λέξη "νέγρος" την χρησιμοποίησε ο αρχικός αρθρογράφος έβαλε το "sic". Text-book case μου φαίνεται.

vangelakas είπε...

Μαλιστα.

Βασει του λεξικου της λαικης σοφιας του Τακη Νατσουλη:

sic=ετσι. "Λεξη που μπαινει σε παρενθεση στη μεση ΄η στο τελος μιας φρασης για να δηλωσει οτι το γραφομενο ειναι η σωστη αποδοση του πρωτοτυπου, με τα σφαλματα του ΄η την παραδοξη εκφραση του."

Θελω να πω οτι η χρηση του sic δεν ειναι παραπομπη σε γραπτο καποιου αλλου, δεν ειναι η επισημανση καποιας ιδιαιτερης εκφρασης καποιου αλλου +γραφεα (sic)*. Αρκει, νομιζω ένα:

Λεει ο Κακαουνακης/Χατζηστεφανου/Μικρουτsicος/ : «μπλα μπλα μπλα»

Αρκουν οι παρενθεσεις καί τό αυτος εφα.

Εξαλλου δέν νομιζω νά χρειαζομαστε τό sic γιά νά ειμαστε σιγουροι ότι αυτό τό οποιο θα διαβαζει ο x θα τό εκλαβει όπως πραγματι είναι. Υποτιθεται ότι ο,τι γραφουμε τό τσεκαρουμε κλπ κλπ καί δέν είναι αποδοση λογου δυσλεξιας, ανικανοτητας απλης μεταφορας ευθεως ΄η πλαγιου λογου.

Δέν χρησιμοποιειται τό sic γιά νά ξεκαθαρίσει ο SG ότι η λέξη νέγρος χρησιμοποιειται άπό τον αρχικό αρθρογράφο καί όχι άπό αυτόν.

Μέ αυτή την λογικη σέ κάθε μεταφορα καποιας αποψης λογω ενδεχομενης διαφωνιας μας, θα γεμιζαμε κάθε κειμενακι μας μέ “sic”. Ψιλοσπανιζουν όμως τα sic, δέν συμφωνειτε; Ισως επειδης (sic) της ενδειας που μας διακατεχει νά χρησιμοποιησουμε καπως αλεγκρο λογο.


* στην περιπτωση αυτή τό sic δειχνει καί καλα πνευμα του γραφεα, ότι παιζει ρεμπους καί ότι τό + πριν άπό τό γραφεα δέν εγραφη λανθασμενα αλλα ότι είναι ένα συν οικονομικο γλυτωνοντας 2 ψηφια.

*2 Όπως εδώ. Θελω νά βαλω ένα επειδης αντι του επειδη αλλα γιά νά μήν μέ πητε αναλφαβητο, προσθετω καί ένα sic γιά νά τονιστει η παραδοξη εκφραση.


Αυτή η αποψη μου, ερμηνεια μου. Δέν ξερω εάν λανθανω λανθος (sic) πικρον

Ανώνυμος είπε...

“We are seeing being played out on our screens the fault lines of American society.”

Tim Russert, Senior Vice President and Washington Bureau Chief, NBC News


“It wasn’t so much what Katrina did initially, it is what happened in the collapse of society, the infrastructure and in the response. One of the most disturbing things today as help came in was to see how defensive the security forces were. They were literally bristling with weapons and who were they coming to rescue - the elderly, those who had been without food and water. One thing was clear there had been a great fear to come into this city to save the people they did.”

Martin Savidge, News Correspondent, NBC

Αυτές οι λιτές και ουσιώδης σκέψεις από δύο εγκυρότατους αμερικανούς δημοσιογράφους. Εύχομαι η αντικειμενικότητα και η ειλικρίνεια αυτών να σας εμπνεύσει. Ας πάρετε στο κάτω-κάτω της γραφής και κάποιο καλό παράδειγμα από την Αμερική και να σταματήσετε να τα βάφετε όλα εξωφρενικώς μαυρα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Είναι κρίμα όταν όντως έχετε να πείτε αξιόλογα πράγματα και να ασκήσετε ενδιαφέρουσα κριτική να σκοντάφτετε συνεχώς σε μία ασύστολη ιδεοληψία.

Ανώνυμος είπε...

Σωτήρη, Roark, konfet: αυτά που γράφετε (εδώ και στο προηγούμενο ποστ) δεν τολμάει πια να τα πει ούτε το Fox News. Οι "αντιαμερικανοί" έχουν δυστυχώς δίκιο. Η εγκληματική αδράνεια του κρατικού μηχανισμού έχει και πολιτικές και φυλετικές διαστάσεις, και το Ιράκ δεν είναι καθόλου άσχετο. Πέρα από το σχετικότατο θέμα των δαπανών, σχεδόν 50% ανθρώπινου δυναμικού και υλικού της εθνοφρουράς της Λουιζιάνα (πρώτη γραμμή πολιτικής προστασίας σε τέτοιες περιπτώσεις) βρισκόταν στο Ιράκ.

Ευχαριστώ που μου ανεβάσατε την πίεση =)
Θα ποστάρω πιο αναλυτικό σχόλιο αργότερα.

S G είπε...

γιωργο αυτη η πιεση σου μου θυμιζει ανελκυστηρα, πανω κατω ολη την ωρα... :-)

σημειωσε οτι δεν εκρινα την αντιδραση του κρατικου μηχανισμου, απλα ξεκαθαρισα(με) καποια πραγματα. Και κυριως στηλιτευσα την χαιρεκακια και τα προστυχα κινητρα των ποικιλων σχολιαστων.

τωρα αν νομιζεις οτι το θεμα των δαπανων ειναι σχετικοτατο, θα ηθελα να μου εξηγησεις τι χρηματα απο τον προϋπολογισμο της Λουϊζιανας πηγαν για το Ιρακ. Ο πολεμος στο Ιρακ χρηματοδοτειται κυριως με δανεισμο της ομοσπονδιακης κυβερνησης (απο προβλεψη σημαντικου πλεονασματος περασαν οι ΗΠΑ σε βαθυ ελλειμμα) και οχι με περικοπη δαπανων. Οποτε μην ακουω αστηρικτες κακιες. Ειναι θεμα αξιοπρεπειας στος φυσικες καταστροφες να βοηθαμε πρωτα απολα, αντι να κραζουμε σαν τα κορακια.

S G είπε...

α και μια σημειωση:

βαγγελακα ο κουκ ειχε απολυτο δικιο. Το σικ, οπως "ετσι" σημαινε οτι ετσι ακριβως μιλησε το ατομο για το οποιο μιλουσα. Οι υπολειπες λεξεις δεν ηταν ακριβης παραθεση των λογων του, αλλα αυτο ηταν.

Γ.Σουρη δεν βλεπω που ακριβως συγκρουονται οι αποψεις που παραθετεις με τα λογια μου. Δεν αρνηθηκα καποια λαθη ή καθυστερησεις στην αντιδραση του κρατικου μηχανισμου (για την ακριβεια δεν πολυεξεφρασα γνωμη). Στηλιτευω ομως την ευκολια μερικων ελληνων (και λοιπων ευρωπαιων) να βγουν να κανουν τους χαιρεκακους μετα θανατον προφητες, μιλωντας για μια τεραστια κατστροφη για την οποια ακριβη στοιχεια δεν εχει κανεις μας ακομα. ΟΚ?

Phantasmak είπε...

Όπως είπε και κάποιος πιο πάνω, μου φαίνεται πως το Fox News θα ήταν πιο ήπιο στις μεταδόσεις του.

Δε διάβασα ελληνικές εφημερίδες για το θέμα, μόνο blogs. Kαι σε σχόλια ορισμένων, ναι, υπήρχε χαιρεκακία σε υπερθετικό βαθμό, δεν κράτησαν ούτε καν τα προσχήματα. Δεν ξέρω τι ύφος είχαν οι ελληνικές πηγές που αναφέρετε, αλλά το ότι η κυβέρνηση Μπους κατηγορείται για τον χειρισμό της κρίσης το αναφέρουν και πολλοί δυτικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί. Και όσο για το ότι η καταστροφή αποκάλυψε ρατσισμό υπάρχουν πολλές πηγές, μη ελληνικές, που αναφέρουν αυτή την εκδοχή (το τελευταίο λινκ από ποστ στο Ιστολογιο).

Ανώνυμος είπε...

τωρα αν νομιζεις οτι το θεμα των δαπανων ειναι σχετικοτατο, θα ηθελα να μου εξηγησεις τι χρηματα απο τον προϋπολογισμο της Λουϊζιανας πηγαν για το Ιρακ.

Μιλάω για χρήματα που ζητούσε το Μηχανικό του αμερικανικού στρατού από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για επείγοντα έργα υποδομών στη Ν. Ορλεάνη. Οι δαπάνες αυτές περικόπηκαν απελπιστικά μετά το 2003. Οι Times-Picayune της Ν. Ορλεάνης έχουν ασχοληθεί με το θέμα επανειλημμένα την τελευταία τριετία. Μια καλή περίληψη εδώ (μέσω Ιστολογίου).

Ειναι θεμα αξιοπρεπειας στος φυσικες καταστροφες να βοηθαμε πρωτα απολα, αντι να κραζουμε σαν τα κορακια.

Ρε Σωτήρη, μου δίνεις την εντύπωση ότι δεν έχεις καταλάβει τί συμβαίνει στη Ν. Ορλεάνη, μέχρι και 6 μέρες μετά το πέρασμα του τυφώνα. Τα $10.5Β του Κονγκρέσου, ή η ανθρωπιστική βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε εμείς σαν άτομα είναι εκτός θέματος, όταν αυτοί τους οποίους πληρώνουμε για να είναι πρώτη γραμμή διάσωσης και άμεσης βοήθειας (πολιτειακή/ομοσπονδιακή κυβέρνηση) αδρανούν εγκληματικά. Εκεί πάει το κράξιμο και είναι απαραίτητο. Αν δεν είχε πέσει κράξιμο, δεν αποκλείεται οι χιλιάδες ξεχασμένοι του convention center να περίμεναν ακόμα για νερό!

Roark είπε...

Τα παγκόσμια ΜΜΕ αν και καλύτερα στις περισσότερες περιπτώσεις του Ευαγγελάτου ή της Ελευθεροτυπίας δεν παύουν να λειτουργούν εν θερμώ όταν προσπαθούν να μετατρέψουν τα γεγονότα σε κριτική σε μια τέτοια στιγμή. Τις πραγματικές ευθύνες θα τις δούμε όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος.

Και τότε θα δούμε ότι στον Δήμο και στην Πολιτεία της Λουϊζιάνα αντιστοιχούν πολύ μεγαλύτερες ευθύνες (και για την ελλειπή προτοιμασία, και την αποτυχημένη εκκένωση που ήταν δική τους αρμοδιότητα σύμφωνα με τα σχέδια εκκένωσης που υπήρχαν και για την αντιμετώπιση μετά). Το γεγονός όμως ότι και πάλι το ανάθεμα στρέφεται αποκλειστικά στον Μπους δείχνει ότι είναι εμπαθές, χαιρέκακο και πολιτικά φανατισμένο (και αυτό όχι μόνο στη χώρα μας). Ίσως επειδή η Κυβερνήτης (που μέχρι τώρα έχει ξεπεράσει σε ανικανότητα τον Μπους) είναι Δημοκρατική και επομένως όχι στόχος που προσφέρεται για εύκολα πολιτικά πυροτεχνήματα.

Harry Peitsinis είπε...

Κατ'αρχάς ας πετάξουμε για μια φορά όλες τις αντιαμερικανικές, αντικαπιταλιστικές, μπαρουφοειδείς και συνομοσιωλογικές προκαταλήψεις προτού ξεκινήσουμε την απόδοση ευθυνών για το συγκεκριμένο συμβάν.
Για ότι έγινε δεν φταίει ο κακός καπιταλισμός, ή η κακή Αμερική που "πληρώνει" για τις αμαρτίες της (για όνομα!) αλλά συγκεκριμένες λανθασμένες πολιτικές που συμβάδισαν με την αναπόφευκτη καταστροφική μανία της φύσης.

Λοιπόν, μια συνολική ματιά στην πολιτική Μπους μας βοηθά να συλλαβουμε την αλληλεξάρτηση των επιμέρους στρατηγικών και να κατανοήσουμε ότι η σύνδεση των εξόδων του πολέμου με το εύρος των καταστροφών του κατρίνα δεν είναι τόσο παράλογη ή εξωφρενική όσο φαίνεται.

Οι δαπάνες του πολέμου στο Ιράκ εξανάγκασαν την κυβέρνηση να περικόψει κατά 80% τα κεφάλαια που προορίζονταν για πρόληψη ΄καταστροφών από πλημμύρες, ενώ για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια δεν λήφθηκαν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά μέτρα στη Λουιζιάνα. Από την αρχή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας τα κεφάλαια που επενδύονταν στο πρόγραμμα πλημμυριδικού ελέγχου περικόπηκαν από 69 εκ. δολ. σε 35.
Τα κεφάλαια για τις αντιπλημμυρικές εργασίες στη λίμνη Pontchartrain έπεσαν κατά 2/3 τα τελευταία 3 χρόνια, από 14,25 εκ δολ. σε 5,7.

Το US Army Corps of Engineers, ζήτησε 27 εκ. δολ. για να αναλάβει έργα προστασίας από τυφώνες στην περιοχή γύρω από τη λίμνη. Ο πρόεδρος Μπους κατάφερε να περικόψει το κονδύλι στα 3,9 εκ δολ (!). Ο πρόεδρος επίσης προσπάθησε να περικόψει το αιτούμενο κονδύλι των 78 εκ.δολλ. για πρόληψη πλημμύρών στα 30 εκ.Ένα παρόμοιο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα της τάξεως των 14 δισ. δολ. περικόπηκε εκτάκτως στα 570 εκ. ευρώ.

Ο μπους δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τα τεκταινόμενα, το ίδιο και όλος ο γραφειοκρατικός μηχανισμός από την κορυφή μέχρι την τοπική ηγεσία.

Roark είπε...

Αν την Νέα Ορλεάνη την χτύπαγε ένας τυφώνας κλίμακας 1 (ή έστω 2) και πλημμύριζε τότε οι ευθύνες όποιο έκοψε τα (σχετικά) μικρά αυτά κονδύλια του Μηχανικού θα ήταν τεράστιες σε εγγκληματικό βαθμό. Όμως και να είχαν πάρει τα λεφτά τα φράγματα δεν θα άντεχαν. Γι'αυτό ήταν αναγκαίο ένα συνολικό πρόγραμμα αναβάθμισης των φραγμάτων σε βάθος 20ετίας που ήταν ακόμα σε στάδιο μελέτης. Οι ευθύνες του Μπους έχουν πολύ περισσότερο να κάνουν με την άρνηση ξένης βοήθειας ή την κακή αντίδραση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών παρά για την δυνατότητα των φραγμάτων να αντιμετωπίσουν την Κατρίνα.

Ανώνυμος είπε...

Έχει δίκιο ο Ρόαρκ με τα ΜΜΕ και ανάλογα θα πρέπει πλέον να μάθει ο πολίτης κάθε χώρας πως να αντιμετωπίζει γενικά το όλο θέμα της ειδησεογραφίας. Απο την άλλη μη ξεχνάμε ότι και όλα τα ΜΜΕ πλέον είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, άμεσα κια έμμεσα, και θα κάνουν το πάν να πουλήσουν. Η κριτική που άσκησα προηγουμένως στις δικές σας θέσεις, φαίνεται δεν έγινε αντιληπτη και επεξηγώ λοιπόν.

Δεν φέρετε αντικειμενική άποψη με το να βλέπετε τα πραγματα συνεχώς μέσα απο μία καθορισμένη ιδεολογία. Επίσης διαφένεται ένας στρουθοκαμηλισμός μάλλον εσκεμμένος και θα έλεγε κανείς κουτοπόνηρος. Για παράδειγμα αντί να αναγνωρίσετε τα όντως υπάρχοντα προβλήματα που παρουσιάζονται στην Αμερική (ρατσισμός, φτώχια,αυταρχισμός κλπ) ασχολέιστε με όσους γελοίους βγαίνουν κατά καιρούς και μας πρήζουν με τα ίδια τροπάρια.(πχ. Μ. Μούρ) Υπάρχουν τα φερέφωνα, οι προπαγανδιστες και τα παπαγαλάκια στο κάθε πολιτικό στρατόπεδο. Εγώ σας πρότεινα λοιπόν τα σχόλια δύο αξιόλογων αμερικανών δημοσιογράφων και εσείς επανέρχεστε με τις απόψεις - καραμέλες που πιπιλίζει ο κάθε γελοίος. Δείχνετε εσείς αξιοπρεπεια κύριοι με αυτή σας τη στάση?

S G είπε...

ταπε και ο Ροαρκ. Γιωργο απο τον προϋπολογισμο και τις αποφασεις του μηχανικου του στρατου εξαρτωνται τα μακροχρονια σχεδια υποδομων της Λουιζιανας? Δεν μιλαω για μπαλωματα που ελαχιστα θαχαν καταφερει...

προμηθεα το οτι τα αιτουμενα κονδυλια δεν ικανοποιουνται ΠΟΤΕ 100%, ειναι γνωστο σε ολους. Το οτι περικοπηκαν κονδυλια δεν φαινοταν προφανες λαθος πριν, αποδειξη οτι δεν εγινε κανας ιδιαιτερος θορυβος πριν την καταστροφη. Τον μετα θανατον προφητη ειναι ευκολο να τον κανεις, το να αποφασιζεις σε αβεβαιες συνθηκες πολυ δυσκολο*!

Και τελικα δεν θα αρνηθω καποια λαθη που εγιναν (αντε, θα με βγαλετε και οπαδο του Μπους στο τελος!!), απλα λεω οτι η ελληνικη (και ευρωπαϊκη) αντιδραση ηταν πρωϊμη, καταφανως αστηρικτη σε γεγονοτα, χαιρεκακη και αναξιοπρεπης.

Γ.Σουρη ξαναλεω, πως ακριβως συγκρινονται οι μαλλον σεβαστες αποψεις που παραθετεις, με τις γελοιοτητες που κριτικαρουμε? Οσο για την φτωχεια στην Αμερικη ταχουμε πει αλλου, δεν ειναι εδω ο χωρος. Παρεπιμπτοντως τα περι ακραια φτωχων στις ΗΠΑ ειναι μυθος...
Για τον ρατσισμο δεν τολμω ουτε σαν ευρωπαιος, ουτε σαν κατοικος Ισπανιας, ουτε σαν Ελληνας υπηκοος να κατηγορω τους αλλους, αγαπητε Γ.Σουρη. Εσυ?



*εκτος αν παιζεις παιχνιδι στρατηγικης στον ΗΥ οποτε σωζεις το παιχνιδι, βλεπεις που ακριβως θα στη πεσει ο εχθρος, γυριζεις στο σωσμενο και βαζεις τις στρατιες σου στα καταλληλα μερη για να αντικρουσεις την επιθεση :-)

Roark είπε...

Γ.Σουρή, οι ΗΠΑ έχουν προβλήματα. Δεν ανακαλύπτουμε σημερα την Αμερική. Αλλά αυτά που ακούγονται σήμερα (ακόμα και στα σχόλια που παραθέτεις) είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δηλώσεις υπό την επίδραση της ψυχολογίας των ημερών. Είμαι σίγουρος ότι σε λίγες βδομάδες ο έγκριτος δημοσιογράφος δεν θα μιλάει για κατάρρευση(!!!) της αμερικανικής κοινωνίας πχ.

Στην Αμερική υπάρχι ρατσισμός. Αλλά είναι απίστευτα μικρότερος από κάθε άλλη εποχή της ιστορίας της. Η δε προσπάθεια να παρουσιαστεί ο ρατσισμός ως ιδεολογία του κρατικού μηχανισμού (του ίδιου μηχανισμού που κάνει "θετικές δράσεις") είναι πολιτικά κατευθυνόμενη.

Στς ΗΠΑ υπάρχει φτώχεια (όπως και παντού στον πλανήτη και σε πάντα υπήρχε σε όλες την ιστορία του ανθρώπου). Αλλά και πάλι είναι μικρότερη από άλλες εποχές.

Όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος και έχουμε διαθέσιμη την πλήρη εικόνα, τότε πολύ πιο αντικειμενικά θα μπορούν να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες, όπου και αν ανήκουν. Αλλά μέχρι τότε δεν βλέπω γιατί πρέπει να ανεχόμαστε την προπαγάνδα, τον λαϊκισμό, τα προφανή ψέματα και τις ανεύθυνες υπερβολές.

Ανώνυμος είπε...

SG, τα σχόλια μου έιναι σαφέστατα και απλά, δεν έχουν κόκκαλα, μα εσύ νομίζω τα κάνεις δύσκολα. Δεν έχω πρόβλημα για τις ιδέες που υποστηρίζετε, δικαιωμά σας σαφώς. Το πρόβλημα μου είναι ότι τυφλωμένοι απο μια ιδεολογία βλέπετε τα πράγματα από ένα μονόχρωμο πρίσμα, δημιόυργείτε σύγχιση και κάνετε παραπληροφόρηση. Γιατί δίνετε συνέχως υπερβολικό ζήλο να τονίζετε τα όσα γελοία και όσους γελοίους ξεφωνίζουν από την άλλη πλευρά και δεν δίνετε βάση σε όσα λέγονται λογικά και αντικειμενικά? Γιατί ασχολέιστε μόνο με τους καθεξοχήν Μουρ και όχι με τους έγκυρους Αμερικανούς δημοσιογράφους που σας αντιπαραθέτω? Και όταν το κάνετε αυτο γιατί αλοιώνετε τα λεγόμενα? Δεν μίλησε ο έγκυρος δημοσιογράφος για κατάρευση. [σικ] (να και το Ελληνικό σικ) Ειπε απλά οτι «φάνηκαν σε αυτή τη κρίση τα ρήγματα της Αμερικανικής κοινωνίας» - και προσθέτω εδώ, πια κοινωνία άραγε δεν έχει ρήγματα? Σίγουρα τα περισσότερα ρήγματα έχει αυτή που προσπαθεί υπέρμετρα να τα καλύψει. Άλλωστε γι αυτό και μου αρέσει συχνά η κριτική σας αλλά δυστυχώς φένεται ότι δεν πράτετε το ίδιο σε όλα τα θέματα και όλες τις καταστάσεις. Κατηγορείτε από τη μια τους δημοκρατικούς, που δεν έιναι τιποτα άλλο παρα η άλλη πλευρά από το ίδιο νόμισμα και ταυτόχρονα αμφισβητείτε τα εγκληματικά λάθη μιας απώτερης πολιτικής. Μιας πολιτικής που ανάγκασε τον προέδρο της χώρας να ανακαλεί στρατεύματα απο που?..απο το Ιράκ για να τους στειλει να βοηθήσουν τη προβλέψιμη κατστροφή. Μιας πολιτικής που στέρησε τα αναγκάια οικονομικά μέσα για ασφάλεια και προστασία απο γνωστούς και αναγνωρισμένους κινδύνους για να κτιζει βάσεις και όσα διέλυσε σε στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Πολύ σωστά λοιπόν είπαν πολλοί σε αυτούς τους Αμερικάνους, ότι δεν πρέπει να μιλάνε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Αυτή αλλωστε έιναι και η τακτική η δική σας. Εσείς όμως είσαστε Αμερικανοί ή ‘Ελληνες?

Όσο αναφορά τα λαικίστικα σχόλια σας για τη βελτίωση γενικά του βιοτικού επιπέδου στην Αμερική τοτε με το ίδιο σκεπτικό θα μπορούσε κάλλιστα να το πέι αυτό κανείς και για τις περισσότερες χώρες αυτού του κόσμου.

Ρατσιμός υπάρχει παντού και έιμαστε όλοι υπεύθυνοι. Οι Έλληνες μπορεί να έιμαστε ρατσιστές αλλά δεν τρέχουμε να σώσουμε το κόσμο με βόμβες. Εννοέιται ότι όσοι λαοί θέλουν να ηγούνται δημοκρατικά πρέπει πρώτα να δίνουν αυτοί το καλό παράδειγμα και μετά να προτείνουν στους άλλους λαούς το δρόμο μπροστά.

Για την προπαγάνδα και τις ανευθυνες υπερβολές συμφωνώ. Όμως και πάλι θα ξαναπώ, υπάρχουν οι αντικειμενικές φωνές που ξεχωρίζουν, για όσους φυσικά θέλουν να τις ακούν και, παράλληλα υπάρχουν και τα φερέφωνα και οι λαικιστές που γκαρίζουν σαν τους γαιδάρους (ναι, αυτό κολλάει και σε όσους «δημοκρατικούς» ). Παρ’ όλα αυτα πολλές έιναι και οι αλήθειες που θα ξεφυτρώσουν απο τέτοιες στιγμές σοβαρών κρίσεων. Εκεί πραγματικά φένονται η αξιοπρέπεια των ανθρώπων και τα ιδανικά που τους διέπουν.

avatar είπε...

@γ. σουρής

Λες και ξαναλες ότι τυφλωμένοι από την Χ ιδεολογία είμαστε μονομερείς και οδηγούμαστε στην παραπληροφόρηση.

Πρώτον αν έχεις κάτι να πεις για ότι στοιχεία παραθέτονται κατά καιρούς έχουμε ξαναπει ότι είναι χαρά μας να τα συζητήσουμε και να λυθεί η "παραπληροφόρηση" μέσω των comments.

Δεύτερον, σε αυτήν την ιστοσελίδα υπάρχει μόνο ένα ποστ με πολιτικά συμπεράσματα για τη συγκεκριμένη κρίση και σίγουρα δεν είναι υπερ του Μπους. Προσωπικά (και πιστεύω οι περισσότεροι εδώ) συμφωνώ με τη συγκεκριμένη καταχώρηση όσον αφορά τα επιμέρους γεγονότα που αναφέρονται και στηλιτεύονται, όχι όμως με τα πολιτικά συμπεράσματα τα οποία απλά δεν είμαι έτοιμος να κάνω. Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς και βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κρίση για να δούμε αντικειμενικά τα γεγονότα, κι από τη στιγμή που δεν είμαστε εκεί για να κάνουμε ρεπορταζ, νομίζω είναι πιο σώφρων να περιμένουμε πριν αρχίσουμε να αποδίδουμε ευθύνες. Από τη στιγμή που δεν είμαστε μάλιστα ΜΜΕ δεν υπάρχει λόγος να βιαζόμαστε ;-). Από αυτή τη σκοπία θεωρώ απολύτως λογικό απλά να στηλιτεύονται οι ξόφθαλμοι λαϊκισμοί.

Τρίτον, ο Roark, όπως σίγουρα θα σου πει, δεν αναφερόταν στο συγκεκριμένο quote που ανέφερες αλλά στο αμέσως από κάτω που παρέθεσες στο αρχικό ποστ σου και γράφει για κατάρρευση. Η συζήτηση btw παραπάνω για το sic είναι από τις πιο σουρεάλ που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό.

Τέταρτο και τελευταίο (και δεν πάει συγκεκριμένα σε εσένα αυτό). Σε όσους μας κατηγορούνε για φιλοαμερικανισμό (όρος εξίσου ηλίθιος με τους "φιλέλληνες" και τους "ανθέλληνες") και μεροληψία υπερ του Μπους κ.ο.κ. υπενθυμίζω άρθρα που έχουμε ανεβάσει για την εξωτερική πολιτική των νεοσυντηρητικών όπως αυτό ή το μοναδικό άρθρο π.χ. που ανεβάσαμε ως αντίδραση στην εκλογή Μπους εδώ. O Roark από την άλλη έχει πολλές φορές αναφερθεί στην ανικανότητα και στα αντιφιλελεύθερα στοιχεία του Προέδρου Μπους, ήταν όμως ο συγγραφέας του ποστ για τον Μουρ. Τελικά είναι αντιμπουσικός ή φιλομπουσικός;

S G είπε...

ενχολητικος! :-) ο σωστος ανθρωπος πρεπει να μπαινει σε ενα καλουπι. Ή εισαι με τον Χριστο ή με τον Μαμωνά! Ειτε με τον Μπους, τα αιμοσταγη γερακια του Ιρακ και τους καταστροφεις των κοσμων (πρβλ. και οπενχαϊμερ) ειτε με την Γκρινπις τον Μαϊκλ Μουρ και το Σταρ. Αλλη λυση δεν υπαρχει!

Harry Peitsinis είπε...

SG δηλαδή για να καταλάβω , επειδή κάτι "συνηθίζεται" παει να πει ότι είναι και σωστό? Μα και η νομιμοποίηση αυθαιρέτων συνηθίζεται στα καθ'ημάς αλλά με κάθε ευκαιρία -και ορθώς- τη στηλιτεύεις. Μετά δε το σάρωμα των σπιτιών που χτίζονται σε μπαζωμένα ρέματα εσύ, εγώ και όλοι οι λογικοί άνθρωποι κατηγορούμε κάθε υπεύθυνο (από τον ιδιοκτήτη μέχρι το κράτος) που επέτρεψε τούτη τη θανάσιμη κατασκευή.

Τα γραφειοκρατικά λάθη συχνά διαλανθάνουν της προσοχής του κοινού όταν δεν βγαίνουν στην επιφάνεια με την ευκαιρία πχ μιας φυσικής καταστροφής.

Αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να κατηγορούμε τον κρατικό Λεβιάθαν για ολιγωρία! Ούτε και δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να μας κατηγορεί για μετά χριστόν προφήτες επειδή στηλιτεύουμε μια λανθασμενη και συχνά εγκληματική πολιτική πρακτική!

Aντίθετα η κάλυψη αυτών των λαθών με δικαιολογίες περί "αβέβαιων συνθηκών" (ήμαρτον δηλαδή, αν κάτι είναι σίγουρο σ'αυτή τη γη είναι ότι κάθε χρόνο η Αμερική θα πληγεί από τυφώνες) είναι θλιβερά ανεπαρκής για να ξεδιαλύνει αυτό που έγινε στην Αμερική. Γιατί παραφράζοντας τον Αρκά είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι κοινοί θνητοί καλύπτουν τα λάθη τους με σβηστικό ενώ οι γραφειοκράτες με....μάρμαρο!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock