ταινιοκριτικη - κοινωνιολογια
Ειδα μολις το Crash. Οχι το παλιο του Κρονενμπεργκ, το αλλο.
Η ταινια ειναι πολυ καλη. Δεν θα πω πολλα για την ιστορια, μοιαζει λιγο με το Μανολια στο οτι εχει μπλεγμενες ιστοριες, μοιαζει ισως με το Traffic στο οτι εχει διαφορα στρωματα της αμερικανικης κοινωνιας σε παραλληλη πορεια. Παρολο οτι υπαρχουν μερικα στερεοτυπα, η ταινια ξεφευγει απο την κοινοτοπια, εχει πολυ ενδιαφερουσα ιστορια, καλο ρυθμο και βαθεις αμφιλεγομενους χαρακτηρες (χαρακτηριστικο καλης ιστοριας νομιζω). Στο imdb εχει 8,6.
Παρεκβαση: Σε περιπτωση που δεν γνωριζετε, το imdb ειναι η καλυτερη βαση δεδομενων για ταινιες, με βαθμολογιες απο τους ιδιους τους χρηστες. Συντομος οδηγος για τις βαθμολογιες:
* απο 5,5 μεχρι 6,5 μετρια
*απο 6,5 μεχρι 7,5 καλη
*απο 7,5 μεχρι 8,5 πολυ καλη
*απο 8,5 και ανω ακομα εδω εισαι!?
Τωρα ταινιες που εχουν φανατικους οπαδους τεινουν να βαθμολογουνται παραπανω αποσο πρεπει (πχ το Night of the Living Dead) και κωμωδιες/ταινιες δρασης τεινουν να χανουν βαθμους. Γιαυτο αν θελετε να δειτε ξερω γω ποσο καλη ειναι μια νεα ταινια δρασης, συγκρινετε και με καποια πους σας αρεσε (το Die Hard? 8.0), μια νεα κωμωδια συγκρινετε με μια πολυ καλη παλια κωμωδια (το Trading Places ισως? 7,3!) ή καμμια νεα που σας αρεσε (Zoolander? 6,1!)
Εχω και καποια σχολια.
α) Οι ΗΠΑ πρεπει επιτελους να φτιαξουν πιο σφιχτους νομους για την οπλοκατοχη. Αν εβλεπα οπλο στην Ευρωπη στα χερια πολιτη, νομιζω θα λιποθυμουσα, οι τυποι στο ΛΑ φαινεται να τα βλεπουν οσο συχνα βλεπουν ξερω γω ενα hamburger.
Δεν ανηκει στις ατομικες ελευθεριες να εχει ο καθενας ενα φονικο οπλο κατω απο το μαξιλαρι του! Νομιζω ειναι αυτονοητο οτι οι πολιτες πρεπει να περνανε πολυ σοβαρες και δυσκολες διαδικασιες για αδειες οπλοκατοχης.
β) Ειναι για μια ακομη φορα ενδιαφερον να συνειδητοποιουμε οτι ο καθε ανθρωπος κρυβει μεσα του χιλιαδες. Καμμια προσωπικοτητα δεν ειναι ενας μονολιθος. Οπως ηθελε να δειξει ο Herman Hesse στο Steppenwolf, καθε γυναικα κρυβει Die Heilige und die Hure (την αγία και την πουτάνα), καθε ανθρωπος κρυβει μεσα του τον πολιτισμενο και τον λυκο της στεππας. Κανενος τα κινητρα δεν ειναι μονο καλα ή κακα, κανεις δεν φτανει σε μια πραξη χωρις να προηγηθουν αλλα γεγονοτα πριν. Δεν θελω να φτασω σε εναν ισοπεδωτικο εξισωτισμο, αλλα πιστευω οτι σαν ατομα πρεπει να εχουμε ανοχη απεναντι στα λαθη των αλλων και να προσπαθουμε να βλεπουμε τον κοσμο απολες τις σκοπιες.
γ) Οι διαφορες φυλες στην Αμερικη χωριζονται απο ανεξηγητα χασματα τα οποια μεγαλωνουν απο την αγνοια και την μισαλλοδοξια. Το ξερω οτι ειναι κοινοτοπια, αλλα το παρατηρησα συστηματικα στην ΝΥ και το βλεπω και απο φιλους μου Αμερικανους. Σε αποσταση 20 οδων στο Μανχαταν, οι επιβατες του μετρο αλλαζουν εντελως χρωμα! Σε αποσταση 5 τετραγωνων στο Χαρλεμ αλλαζουν οι ονομασιες των δρομων 3 φορες (απο μαυρους ηρωες, σε λευκους ηγετες, σε ισπανοφωνους τυπους). Εχουν διαφορετικους ηρωες, ακουνε αλλη μουσικη (η σκηνη στην ταινια που ο ενας μαυρος ηρωας τραγουδαει ειρωνικα country, μου θυμισε με σαφη τροπο αυτην την διαφορα), εχουν διαφορετικες φιλοδοξιες. Οι διαφορες μεταξυ ανθρωπων διαφορετικου χρωματος στην ιδια αμερικανικη πολη μπορει να ειναι μεγαλυτερες απο τις διαφορες μεταξυ λαων στην Ευρωπη! Αν καποιος Ελληνας ειναι με μια Γερμανιδα, πιθανοτατα δεν θα το σκεφτω καν σαν περιεργο, αν καποιος κυριλε Αμερικανος ειναι με μια Μεξικανα, ακομα γινεται θεμα! Να μην μιλησω για μαυρους.
Και ακομα πιο περιεργο μου φαινεται οτι οι μεσαιοι Αμερικανοι ειναι εντελως ανιδεοι για τις φυλες του κοσμου που κατοικουν στις ιδιες τις ΗΠΑ. Ειναι γνωστο οτι δεν ξερουν τι παιζει περαν του Ατλαντικου (οπως και μεις δεν ξερουμε βασικα τι παιζει περαν της Μεσογειου ή του Εβρου). Αλλα να μην ξερουν καν για τους συμπολιτες τους? Εχω την εντυπωση οτι το περιβοητο melting pot χαλασε, πιθανοτατα εφτασε μολις για τους τελευταιους Νοτιοευρωπαιους. Το παρατηρησε και ο Σαμιουελ Χαντινγκτον, αν και εφτασε σε λαθος συμπερασμα. Στις ΗΠΑ υπαρχουν μεγαλες πιεσεις που εσπρωχναν παντα τους μεταναστες προς μια κοινη κουλτουρα. Αλλα ηταν σχετικα κοντινες κουλτουρες και ετσι οι μεταναστες τις δεχοντουσαν ευκολα. Αλλωστε δεν ηταν αρκετοι για να αλλαξουν την κυριαρχη κουλτουρα.
Τωρα ομως οι Λατινοι ειναι παρα πολλοι και με πολυ δυνατη, ξεχωριστη κουλτουρα, γλωσσα και εθιμα. Ο Χαντινγκτον θεωρει οτι αυτο ειναι κακο, γιατι δεν θα αφομοιωθουν και οτι ετσι οι ΗΠΑ κινδυνευουν. Εγω νομιζω οτι ειναι μια ευκαιρια. Ευκαιρια να αρχισουν οι Αμερικανοι να μαθαινουν κατι και για τις αλλες κουλτουρες και να ξεφυγουν απο την πολιτισμικη τους ομοιογενεια.
Οι περισσοτεροι Ευρωπαιοι πχ ειναι απολυτα συνηθισμενοι και προσαρμοσμενοι στην υπαρξη αλλογλωσσων. Οι Αμερικανοι, οσο κιαν φαινεται περιεργο, οχι. Κιαυτο φαινεται ακομα και σε λεπτομερειες. Στην Ευρωπη ανακαλυψαμε τις νομηματικες πινακιδες στους δρομους (ολες που εχει ο ΚΟΚ με σχηματακια) σαν απαντηση στην αναγκη για κατι που να το καταλαβαινουν ολοι οι οδηγοι, ανεξαρτητως γλωσσας. Οι ΗΠΑ αντιθετα ειναι γεματες με πινακιδες κειμενου (one way street αντι για βελος, Hill αντι για το σχηματακι της κλισης, Walk αντι για ανθρωπακι). Οι ισπανοφωνοι εχουν φερει ηδη μια αλλαγη και χουν γεμισει τις ΗΠΑ με ισπανικα. Ελπιζω οι ΗΠΑ να μην μεινουν εκει αλα να ανοιχτουν και σαλλες γλωσσες. Η δυνατοτητα σκεψης σε πολλες γλωσσες, η επαφη με πολλες κουλτουρες πλουτιζει τον ανθρωπο...
2 σχόλια:
Η κουλτούρα δεν είναι μόνο φαγητά, μουσικές και ρούχα. Είναι (και κυρίως είναι) ένα σύνολο κουσουριών του παρελθόντος που δεν λένε να ξεκολλήσουν. Αν ήταν κάτι που έκανε τις ΗΠΑ επιτυχημένες, ήταν ότι οι μετανάστες που πήγαιναν εκεί ήταν έτοιμοι να ενσωματωθούν σε μια κοινωνία-χωνευτήρι (αντίθετα πχ με όσους πήγαιναν gastarbeiter στη Γερμανία). Έτσι απελευθερωνόταν το άτομο να επιδιώξει τους δικούς του στόχους, να διερευνήσει τα όρια των δικών του δυνατοτήτων, να καινοτομήσει, να πετύχει κτλ
Ο Χάντιγκτον έχει δίκιο σε αρκετά σημεία (διάβασες το "Who are we?"; ). Αν οι Λατίνοι απλά μεταφέρουν τις κοινωνίες τους στις ΗΠΑ, όπως γίενται τώρα, θα είναι τελικά εξίσου αποτυχημένες με αυτές που άφησαν.
Πολυπολιτισμός σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε ισότιμα όλες τις κουλτούρες. Όχι όμως να τις εξισώνουμε ισοπεδωτικά. Δεν είναι όλες το ίδιο επιτυχημένες, ούτε έχουν τις ίδιες δυνατότητες προσαρμογής το μέλλον. Αν δεν αφήσουμε τις επιτυχημένες να επικρατούν, τότε τις καταδικάζουμε όλες.
ροαρκ, κοιτα να δεις, το προβλημα της Λατινικης Αμερικης δεν ειναι τα ισπανικα, που ενοχλουν τοσο τον Χαντινγκτον!! Ειναι η κακη οικονομικη τους δομη, που δεν απειλειται στις ΗΠΑ απο τους Μεξικανους μεταναστες...
θα συμφωνησω εν μερει και με τον τυρκουαζ. Ποιος θα μας πει ποια κουλτουρα ειναι αδυναμη? Ο Χαντιγκτον? Γιατι δεν αφηνουμε τα πραγματα ελευθερα και θα δουμε ποια θα κερδισει...
"(διάβασες το "Who are we?"; )"
οχι. τι λεει?
Δημοσίευση σχολίου