ολος ο οικισμος κατω απο τα νερα του Κηφισσου συμφωνα με τα τελευταια στοιχεια. Εκφραζονται φοβοι για πολλους νεκρους
Ο δημαρχος της πολης Γεωργιος Γυφτοπουλος, οπως ολοι ειδαμε, απετυχε πληρως στο καθηκον του σχεδιασμου προληπτικων μετρων πριν τον τυφωνα και δεν μπορεσε να οργανωσει καν αξιοπρεπη επιχειρηση διασωσης εως και 3 μερες μετα την καταστροφη. Μαζι με τον νομαρχη Δυτικης Αττικης Ανδρεα Θ.Ιγγανο κατηγορουν τωρα την κυβερνηση της χωρας για ολιγωρια στην στηριξη της περιοχης, ολιγωρια μαλιστα που ειχε ρατσιστικα κινητρα.
Ολα τα μεσα της χωρας που ανηκουν στην παραταξη του κ. Ιγγανου αρθρογραφουν μανιωδως κατα του συντηρητικου πρωθυπουργου της χωρας Γεωργιου Θαμνου.
Καποιοι πονηροι σχολιαστες ομως, υποψιαζονται οτι πισω απο την ιστορια κρυβεται και η διψα για εκδικηση των αντι-Θαμνικων για την ταπεινωση που υπεστησαν στις τελευταιες εκλογες. Που κρυβεται η αληθεια?
Η ιστοριουλα μου, εχει βεβαια σαν αφορμη τις κατηγοριες που εκστομιζουν πολλοι οτι στην Ν.Ορλεανη οι φτωχοι και μαυροι παρατηθηκαν στην τυχη τους απο τα καθαρματα τους υπερ-δεξιους λευκους. Αυτο που φαινεται να μην ξερουν πολλοι ειναι οτι ο δημαρχος της πολης ειναι μαυρος! Η κυβερνητης της Λουϊζιανα ειναι δημοκρατικη! Αυτο πρεπει να μας βαλει σε λιγες σκεψεις για τα ρατσιστικα ή πολιτικα κινητρα που αποδιδονται στην αποτυχια των αρχων.
Εγω υποψιαζομαι οτι αυτο που διακυβευεται στην παρουσα διαμαχη στις ΗΠΑ, δεν εχει ιδιαιτερη σχεση με την Λουϊζιανα. Το θεμα στην πραγματικοτητα ειναι ποιος ευθυνεται για την κακη κατασταση καποιων ομαδων (clusters) ανθρωπων στις ΗΠΑ, που φαινεται να εχουν πεσει σε μια παγιδα αμορφωσιας, φτωχειας, ανεργιας και τελικα ανομιας.
Το ερωτημα δεν ειναι ευκολο να απαντηθει. Σιγουρα ο στοχος των ισων ευκαιριων δεν επιτυγχανεται σε ενα γκετο γεματο με κακες δουλειες, κακα σχολεια και σημαντικοτερο κακα πρότυπα. Αλλα απο την αλλη μπορεις να βοηθησεις καποιον που δεν θελει να βοηθηθει? Σε οποιον σπευσει να αποδωσει το προβλημα στο "αναλγητο αμερικανικο συστημα", θα σας δωσω το αντιπαραδειγμα των Τουρκων στην Γερμανια, Μαγκρεμπίων στην Γαλλια ή λιγο πιο κοντα μας, το παραδειγμα των Ελληνων πολιτων** (αλλα οχι στα ματια του κρατους) γυφτων και τσιγγανων.
Είπε κανεις τρίτος κοσμος?
Οι Αθηναιοι απο σας, καντε λοιπον μια βολτα στο Ζεφύρι και εξηγειστε μου τι ακριβως εχετε κανει για αυτους τους ανθρωπους που ζουν 10 χμ απο το σπιτι σας. Μετα ειμαι ολος αυτια να ακουσω τι νομιζετε οτι θα επρεπε να κανει η αμερικανικη κυβερνηση στην Ν.Ορλεανη 4000 χμ απτο σπιτι σας...
Προσθηκη: Με καποια περιεργη ειρωνεια της Τυχης, ειχαμε τρομερες κατιγιδες στην Καταλωνια. Πολεις κοντα στην Βαρκελωνη πλημμυρισαν και τυφωνας (πραγματικος!) χτυπησε το αεροδρομιο της πολης, σηκωνοντας αυτοκινητα, φορτηγα εως και αεροπλανα στον αερα! Οποτε η ιστοριουλα μου ισως δεν ειναι μονο υποθετικη. Ετοιμαστειτε για τετοια και στην Αθηνα!
*αν δεν ξερετε το Ζεφύρι, ειναι οικισμος, κυριως τσιγγανων στην Βορειοδυτικη Αττικη.
**να μην μιλησω για Αλβανικης καταγωγης Ρομα
ΥΓ και δεν θα ασχοληθω καν με το γελοιο φαινομενο οτι η πρωτευουσα της χωρας πλημμυριζε σε καθε περαστικη μπορα...
10 σχόλια:
Υπερβολική απλοποίηση και ανεπιτυχής παραλληλισμός.ποιός είπε ότι φταίει ο Δήμαρχος της Λουιζιάνα ή θα έφταιγε ο δήμαρχος στο Ζεφύρι.
To post σου θα είχε νόημα αν κάποιος ισχυρίζονταν ότι η Αμερική τα σκάτωσε εν αντιθέσει με την Ελλάδα που σε παρόμοιες περιπτώσεις τα κάνει όλα τέλεια. Από την στιγμή που δεν υποδεικνύεις εκείνον ή εκείνην που είπε τέτοιο πράγμα, σκιαμαχείς με φαντάσματα.
Το ότι οι φτωχοί μαύροι της Νέας Ορλεάνης (σε αντίθεση με τους μη-φτωχούς μαύρους της Νέας Ορλεάνης) παρατήθηκαν στην τύχη τους (όχι βέβαια από τους "λευκούς" ή τους ρεπουμπλικάνους - αν και επιδείνωσαν την κατάσταση τα τελευταία χρόνια - αλλά από το σύστημα πολιτικής προστασίας των ΗΠΑ) είναι πλέον εμπειρικό δεδομένο.
Δηλαδή π.χ. οι κάτοικοι του Νίγηρα δεν δικαιούνται να απορούν και να θαυμάζουν το πώς *η πλουσιώτερη χώρα στον κόσμο* απέτυχε τριτοκοσμικά να προστατεύσει ενεργητικά τους πολίτες της. Θα συνέβαιναν αυτά στην Γερμανία π.χ.; (Θα συμβαίνουν ίσως σε λίγο...)
Ο φανταμενταλισμός της αγοράς θα υπερασπίζεται πάντα την Μέκκα του...
ειναι απο τις λιγες φορες που δεν παραλληλιζω σαν συγκριση, αλλα σαν βοηθεια για να καταλαβει κανεις την κατασταση. Εχω ισχυριστει οτι οι περισσοτεροι Ελληνες δυσκολα μπορει να δινουν μαθηματα στους Αμερικανους περι οργανωσης. αλλα εδω το θεμα ειναι αλλο:
Δεκτο οτι η κατασταση μερικων μαυρων και αλλων ευαισθητων ομαδων στις ΗΠΑ ειναι διακριτα χειροτερη απο την κατασταση των πολλων, ευημερωντων Αμερικανων (αν και οχι οσο τραγικη θελουν να μας την παρουσιαζουν). Αλλα ποιος φταιει για αυτο?
Νομιζω σε αυτο βοηθαει πολυ η ερωτηση: Ποιος φταιει για τους τσιγγανους στην Ελλαδα/Ευρωπη?
"Ο φανταμενταλισμός της αγοράς θα υπερασπίζεται πάντα την Μέκκα του..."
Δηλαδή εμείς οι φονταμενταλιστές υπερασπιζόμαστε την Κρατική μηχανή, την γραφειοκρατεία και τους συντηρητικούς τώρα; Μήπως απλά είναι λίγο υπερβολική η άποψη ότι τους άφησαν στην μοίρα τους επίτηδες;
Ερώτηση: τους πλούσιους και λευκούς τους έβγαλαν από την πόλη ενώ τους φτωχούς μαύρους τους άφησαν μέσα επίτηδες επειδή είναι της ΚΚΚ; Ή μήπως γιατί οι περισσότεροι δεν έλεγαν να φύγουν και μετά οι καιρικές συνθήκες και η κατάσταση με τους οπλοφορούντες μες στην πόλη δεν ευνοούσε και πολύ την άμεση επέμβαση και (κυρίως αυτό) σε συνδιασμό με την ανικανότητα που δέρνει την γραφειοκρατία (όπως σε κάθε Κράτος του κόσμου) είχαμε τις καθυστερίσεις και όλα αυτά τα εγκληματικά λάθη που έγιναν;
Αν και τελικά όλα αυτά που διαβάσαμε περί οπλοφορούντων κτλ μάλλον ήταν τα περισσότερα φήμες.
"Μήπως απλά είναι λίγο υπερβολική η άποψη ότι τους άφησαν στην μοίρα τους επίτηδες;"
Επίτηδες; Ποιος είπε κάτι τέτοιο; Είναι άλλο το "ευκαιρία να αφήσουμε τους αραπάδες να ψοφήσουν" (κανένας δεν είπε κάτι τέτοιο) και άλλο η θεσμοποιημένη παραμέληση, η οποία σε καταστροφικές συνθήκες παύει να είναι αόρατη. Η λογική του "ο σώζων εαυτόν σωθείτο" οδηγεί στον πνιγμό όσων δεν έχουν τα μέσα.
Και μην ακούω για την "αναποτελεσματική γραφειοκρατία". Η χίλιες φορές γραφειοκρατικότερη Κούβα πώς την γλιτώνει από αλλεπάλληλους τυφώνες κάθε φορά με μηδαμινό αριθμό θυμάτων και ελάχιστους "ξεχασμένους πίσω"; Ο Ιαπωνικός στρατός πώς ήταν ήδη χθες στην πληγείσα περιοχή από τον Νίμπα, έτοιμος με βάρκες, και πώς οι συνθήκες στα καταφύγια της Ιαπωνίας ήταν εντυπωσιακά καλύτερες από ότι στις ΗΠΑ;
Δηλαδή η "μη-γραφειοκρατική" λύση ποια ήταν;
Οι περισσότεροι από τους παγιδευμένους δεν *μπορούσαν* να φύγουν (το ένα πέμπτο+ της πόλης δεν έχει αυτοκίνητο), ή δεν είχαν πού να πάνε. Κάποιοι, όντως, δεν είχαν εμπιστοσύνη ότι θα περιφρουρηθούν τα σπίτια τους από την συνήθέστατα αδιάφορη αστυνομία.
Δεν επιτάχθηκαν λεωφορεία, δεν έβαλαν έκτακτα δρομολόγια τραίνων, δεν είχαν στείλει στρατο/εθνοφρουρά στην περιοχή από πριν, δεν κλείστηκαν ξενοδοχεία, δεν υπήρχε καμία μέριμνα για τον εξοπλισμό των σταδίων και των χώρων υποδοχής των πληγέντων - και καμία πρόβλεψη για γρήγορη μεταφορά τους αλλού!. Αλλά το σημαντικότερο: δεν υπήρχε πρόβλεψη για δημόσια μεταφορά ασθενών, φτωχών και αδυνάμων πριν την καταιγίδα. Πρόκειται για εγκατάλειψη. Στην Γερμανία π.χ. αν συνέβαινε κάτι παρόμοιο, η κυβέρνηση θα είχε ήδη παραιτηθεί.
Το ζήτημα δεν είναι αν το κράτος αντίδρασε άσχημα στη λογική όποιος μπορεί να σωθεί ας σωθεί. Διότι η κακή αντίδραση του κράτους σε όλες τις βαθμίδες του είναι διαπιστωμένη. Το ζήτημα είναι αν μπορούμε να μιλάμε για θεσμοθετημένη παραμέληση, που σημαίνει ότι δεν είχαμε μια κατάρρευση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά ότι αυτή ήταν η αντίδραση που είχε σχεδιάσει εκ των προτέρων να ακολουθήσει. Το δεύτερο δεν ισχύει, διότι και σχέδια εκκένωσης υπήρχαν και αρμόδιες υπηρεσίες να τα εφαρμόσουν και ένα ολόκληρο chain of command υπεύθυνο για κρίσιμες αποφάσεις (πχ σύμφωνα με τα σχέδια έπρεπε εγκαίρως ο Δήμαρχος της πόλης και όχι ο Πρόεδρος της χώρας να διατάξει την υποχρεωτική εκκένωση). Επειδή το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε επίπεδο εφαρμογής των σχεδίων και όχι σχεδιασμού τους η κριτική για ηθελημένη κυνική εγκατάλειψη είναι άστοχη.
Στην πρώην ΕΣΣΔ, στο Ιράν ή στην Ιαπωνία έχουν πεθάνει δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από σεισμούς. Πού φτάνουν τα όρια της λογικής κριτικής στις αντιδράσεις του κράτους; Πριν λίγα χρόνια 15.000 ηλικιωμένοι πέθαναν στην Γαλλία στην διάρκεια ενός και μόνου καλοκαιρινού καύσωνα. Πρέπει να κατηγορούμε σοσιαλδημοκρατία/συντηρητισμό ή τις αγροτικές επιδοτήσεις ή ότι άλλο δεν μας αρέσει στη Γαλλία;
Το ζήτημα είναι αν μπορούμε να μιλάμε για θεσμοθετημένη παραμέληση, που σημαίνει ότι δεν είχαμε μια κατάρρευση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, αλλά ότι αυτή ήταν η αντίδραση που είχε σχεδιάσει εκ των προτέρων να ακολουθήσει. Το δεύτερο δεν ισχύει, διότι και σχέδια εκκένωσης υπήρχαν και αρμόδιες υπηρεσίες να τα εφαρμόσουν και ένα ολόκληρο chain of command υπεύθυνο για κρίσιμες αποφάσεις
Νομίζω ότι στοιχειοθετείται επαρκώς ότι τέτοιο σχέδιο *δημόσιας και γενική εκκένωσης* δεν υπήρχε.
O σεισμός διαφέρει από τον τυφώνα στο ότι έρχεται τελείως απροειδοποίητα. Στην περίπτωση μάλιστα της Νέας Ορλεάνης ήταν κοινός τόπος η ιδιάζουσα καταστροφή που θα ακολουθούσε. Υπήρχαν *τρεις μέρες* για να αντιδράσει ο κρατικός μηχανισμός. Υπήρχαν *έτη πολλά* για να εξασφαλιστεί η πόλη.
Ποιος ΑΣΧΕΤΟΣ είπε ότι Το ζεφύρι είναι οικισμός κυρίως τσιγγάνων??????????Για έλα μια βόλτα από δω να δεις που βρίσκεται ο καταβλυσμός των τσιγγάνων...και θα συνειδητοποιήσεις πως είναι μειονότητα...έτσι πληροφοριακά σου λέω ότι βρίσκεται στο τέλος του Ζεφυρίου σύνορα με Μενίδι...γι'αυτό θα σου συνιστούσα αν δεν γνωρίζεις κάτι καλά μη φέρεις άποψη και μη ξεστομίζεις εν ολίγις ό,τι σου κατέβει...ευχαριστώ!!!
Πωπω αν δεν ξέρεις φίλε μου ας μη μιλάς!!! Οι κάτοικοι σε σύνολο στο Ζεφύρι είναι κάπου στις 13.000! Απ'αυτούς μόνο οι 3.500 περίπου είναι τσιγγάνοι!!! Και αν θες έλα απο΄δω μια βόλτα για να δείς και τότε ίσως να μπορέσεις να κρίνεις και σωστά για το Ζεφύρι!!!!!!!!! Ρατσιστή!!!! Sofia, 15 Zefiri
Δημοσίευση σχολίου