Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 01, 2005

Μια σημειωση περι ωραριου και 4 μυθοι

Η ολη φασαρια για το ωραριο των καταστηματων ειναι απο αυτες τις ιστοριες μου φαινεται, που σε 5 χρονια κανεις δεν θα θυμαται. Ολοι θα βλεπουν το διευρυμενο ωραριο σαν κατι αυτονοητο και φυσιολογικο. Και αυτο γιατι απλα δεν ειναι λογικο πχ τα καταστηματα να κλεινουν στις 4 τα Σαββατα. Ομως ειναι συνηθες οσο και ενοχλητικο φαινομενο οι ανθρωποι να φοβουνται τις αλλαγες και ετσι να αντιδρουν ενστικτωδως εναντια σε καθε μεταρρυθμιση, ακομα και σε μια πασιφανως λογικη.

Σκεφτομουν οτι σε αλλες χωρες το ελευθερο ωραριο τους, θεωρειται τοσο αυτονοητο οσο το περιοριστικο δικο μας. Και μου επιβεβαιωθηκε αυτο σε ενα αρθρο της Ελευθεροτυπιας (περιεργως!) . Το αρθρο ισχυριζεται λοιπον οτι σε ολες τις σημαντικες, μεγαλες πολεις του κοσμου, το ωραριο ειναι πολυ πιο ελευθερο απο το δικο μας. Κατι που μπορω να επιβεβαιωσω για την Ισπανια, οπου τα μαγαζια ειναι ανοιχτα εως τις 10 Δευτερα εως Σαββατο, και επισης ανοιγουν και μια Κυριακη τον μηνα. Ομως αυτο δεν ειναι αρκετο. Αν κανουν ολοι ενα λαθος, δεν σημαινει οτι πρεπει να ακολουθησουμε και μεις. Προτιμω τα επιχειρηματα επι του θεματος!

Γιαυτο, με αφορμη και καποια λογια που διαβασα εδω και κει, θα αναφερθω σε μερικες διαδεδομενες αντιληψεις:

μυθος 1: τα μικρα μαγαζια θα υποχρεωθουν να κλεισουν:

ισα ισα, τα μικρα μαγαζια ειναι τα πιο ευελικτα. Στην γειτονια των γονιων μου στην Αθηνα υπαρχει ενα μικρομαγαζομπακαλικο που λειτουργει Κυριακες!! Ο τυπος εχει ψιλοχαλια ποιοτητα αλλα αναγκαζομαστε να πηγαινουμε σε αυτον, γιατι ο ελληνικος νομος το απαγορευει στους νομιμοφρονες με τα μεγαλα καταστηματα και την καλη ποιοτητα, αλλα το επιτρεπει μια χαρα στους παρανομουντες (μιλαμε οτι το κανει εδω και 20 χρονια!!! δεν τον εχει δει κανεις?). Εδω, στην Βαρκελωνη, τα μαγαζια ειναι καθε μερα εως τις 10 ανοιχτα (και Σαββατο) συν μια Κυριακη τον μηνα. Τα καλα μεσαια σουπερμαρκετ κλεινουν ομως 8:30-9. Ο Κινεζος της γειτονιας κλεινει στις 11! Και οι Πακιστανοι στις 12! Ειναι ο μονος τροπος να ανταγωνιστει ενα μικρο μαγαζι τα μεγαλα. Καταλαμβανοντας μια μικρη σχισμη της αγορας, σε ωρες και ποιοτητες που δεν συμφερουν ενα μεγαλο σουπερμαρκετ...

μυθος 2 : οι κακομοιροι υπαλληλοι θα υποχρεωνονται σε χειροτερη εργασια

Τωρα για το οτι ο κακος μαγαζατορας θα υποχρεωνει τους υπαλληλους να δουλευουν ασχετες μερες... το 40ωρο παραμενει. ΔΕΝ θα δουλευουν παραπανω. Κατα τα αλλα η εργασια ειναι μια ελευθερη συμβαση, κανεις δεν σε υποχρεωνει να δουλευεις. Και μην ακουσω κουταμαρες για το οτι δεν εχουν αλλη επιλογη. Εχουν, αλλα ειναι χειροτερη! Γιατι οι ελευθεροι επαγγελματιες ας πουμε δεν εχουν διανοηθει να δουλεψουν μονο 9-5, ουτε ξερουν τι σημαινει 40ωρο. Εξαλλου δεν ξερω γιατι θα επρεπε να με αφορα η ανεση του εμποροϋπαλληλου. Εμενα με ρωτησε κανεις αν δουλευω υπερβολικα? Ηρθε κανεις να μου χαρισει κατι? Τους δικηγορους τους ρωτησε κανεις αν θελουν να εργαζονται Κυριακες (απειρες φορες, πελατες εχουν παρει συγγενικα μου προσωπα-δικηγορους Κυριακη βραδυ τηλεφωνο!). Τους ψαραδες? Τους αγροτες?

3 : θα κερδισουν μονο τα αφεντικα και οι πολυεθνικες, οχι η εθνικη οικονομια

αυτον τον ιδιοτυπο ρατσισμο δεν τον καταλαβα ποτε. ΚΑΙ τα αφεντικα ανηκουν στην εθνικη οικονομια. Μαλιστα οχι μονο μας νοιαζουν σαν ατομα, αλλα οταν κερδιζουν, διαχεουν και τα κερδη τους στους υπολοιπους (με πολλους τροπους). Κατα τα αλλα εξηγησα πως με το ελευθερο ωραριο ωφελουνται ολοι, εκτος των τεμπεληδων.

μυθος 4: δεν υπαρχει ανθρωπινο δικαιωμα που να προστατευει την επιθυμια να ψωνιζουμε ο,τι ωρα θελουμε. Δεν υπαρχει κειμενο που να μιλαει για αυτο το θεμα.

Τρομερο Λαθος και Δειγμα οτι πολλοι δεν φαινεται να καταλαβαινουν την εννοια του Ατομικου Δικαιωματος. ΟΛΑ τα κειμενα που μιλανε περι προσωπικης ελευθεριας υπερασπιζονται εμμεσα το ελευθερο ωραριο! Δεν χρειαζεται να λεει: ελευθερια να ψωνιζεις Κυριακη! Ελευθερια σημαινει ελευθερια να ζεις, αναπνεεις, μιλας τωρς, πινεις οσο/οπως/οποτε/οπου θελεις αν δεν περιοριζεις αμεσα καποιον αλλο. Ετσι εχουμε και την ελευθερια να συναλλασεσαι με τους αλλους, εθελοντικα, οποτε θες, αν δεν εμποδιζεις καποιον αλλο αμεσα στην ελευθερια του. Αν θεςλετε παραδειγμα κειμενου, ενα απο τα χιλιαδες, κοιταχτε αυτο: anarchy, state and utopia

Κλεινοντας, οταν ενα μετρο αποδεδειγμενα ωφελει ολους οσους το αξιζουν, ολους οσους προσπαθουν*, δεν ξερω τι δικαιολογια μπορει να βρει κανεις λογικος τριτος ανθρωπος για να αντισταθει. Και λεω τριτος, γιατι σαφως οι τεμπεληδες που θιγονται θα αντισταθουν. Και με το περισσο θρασος που τους διακατεχει και που η ελληνικη κοινωνια επιβραβευει αντι να περιφρονει, θα εμποδισουν και τους υπολοιπους μας απο το να δημιουργησουν και να προχωρησουν. Ε ΟΧΙ, ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΒΑΣΑΝΙΣΑΝ ΟΙ ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΙ!

*τωρα αν καποιοι ωφελουνται περισσοτερο απο τους αλλους, δεν κατανοω γιατι αυτο ειναι προβλημα. Προτιματε μισθο 200.000 €ετησιως σε μια γειτονια με εκατομμυριουχους, ή 10.000 σε μια γειτονια με ξιπολυτους? Προφανως για καθε λογικο μη-συμπλεγματικο ατομο μετραει η απολυτη θεση, οχι η σχετικη.

για το ωραριο εχουμε μιλησει και παλαιοτερα εδω

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θες επιχειρήματα; Ορίστε η έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ http://www.gsevee.gr/media/orario/thesis_gia_orario.doc
Εχεις προβλήματα με την εργασία σου; Πες τα μας να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις. Μη λες όμως αφού κανένας δεν ενδιαφέρεται για μένα γιατί εγώ να ενδιαφερθώ, γιατί πολύ απλά αυτή η λογική (παράλογη)οδηγεί στο τίποτα.
Ολοι αυτοί που αναφέρεις ότι είναι σε χειρότερη κατάσταση εργασιακά, από την αδιαφορία μας το έχουν πάθει, γιατί κανένας δεν στάθηκε στον αγώνα τους. Θα συνεχίσουμε το ίδιο λάθος;
Θα πας να ψωνίσεις 6:00 το πρωϊ ηλεκτρική συσκευή;
Εάν ενδιαφέρεσαι να βγάλεις πολλά λεφτά έχεις κάθε ευκαιρία να το κάνεις. Συλλογίσου όμως και αυτούς που δίνουν προτεραιότητα στη ζωή τους.
Μη ξεχνάς τέλος ότι όλα τα δικαιώματα που έχεις σήμερα εσύ και εγώ τα χρωστάμε σε κάτι ιδεολόγους - ΙΔΕΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ όπως λες - που δεν κοίταγαν μόνο τον εαυτό τους και το χρήμα...

Ανώνυμος είπε...

Έτσι όπως πάμε θα νομίσω ότι έχω κάτι προσωπικό με σένα. Όλο δικά σου κείμενα σχολιάζω :-))

Βλέπεις τα πράγματα πάρα πολύ απλά και μάλιστα χωρίς ίσως να έχεις μιλήσει, γιατί σίγουρα δεν έχεις δουλέψει (εννοώ δεν έχεις κάνει την συγκεκριμένη δουλειά), με κάποιον εμπορουπάλληλο.
Σύμφωνα με την ανάλυσή σου στον πρώτο μύθο θα πρέπει να συμπεράνω ότι η καλύτερη επιχειρηματική κίνηση για ένα μικρό κατάστημα είναι να ανοίγει όταν κλείνει το μεγάλο κατάστημα και να κλείνει όταν ανοίγει το μεγάλο. Δεν νομίζω όμως οτι εννοείς κάτι τέτοιο.
Στον δεύτερο μύθο δεν καταλαβαίνεις ακριβώς τι εννοεί κάποιος με τον όρο χειρότερη εργασία. Δεν χρειάζεται να δουλέψεις υπερωρίες (απλήρωτες ουσιαστικά με τον καινούργιο νόμο που περάσανε) για να είναι χειρότερη η εργασία σου. Φτάνει να σου σπάσουν το οχτάωρο σε 2 δόσεις την ίδια μέρα π.χ. 8-12 μμ και 4-8 μμ. Το διάστημα 12-4 δεν πληρώνεσαι αλλά ούτε και μπορείς να πας σπίτι (αν ζήσεις σε πόλεις όπως η Αθήνα π.χ.) και βέβαια δεν μπορείς να βρεις και μια δεύτερη δουλειά για να συμπληρώσεις το γελοίο ποσό των 550€ που παίρνεις.
Μη μου μιλήσεις για προσλήψεις γιατί δεν γίνονται και πουθενά δεν έγιναν. Οι εταιρίες διευθετήσανε τον εξτρά χρόνο από το υπάρχον δυναμικό.
Τώρα σε ότι αφορά στην εργασία της Κυριακής και για το αν σε νοιάζει η εργασία του εμπορουπάλληλου, σου λέω μόνο ότι όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα τότε η φωτιά θα φτάσει και στο δικό σου, εκτός και αν μένεις σε άλλη χώρα :-))

Στον τρίτο σου μύθο μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι τα αφεντικά των Σούπςερ Μάρκετ δεν είναι πια ελληνικά, αλλά και τα αφεντικά των υπολοίπων μεγάλων εμπορικών εταιριών, ως επι το πλείστον δεν είναι επίσης ελληνικά, εκτός και αν με τον όρο εθνική οικονομία αναφέρεσαι στην εθνική οικονομία των φορολογικών παραδείσων του Isle of Man, Virgin Islands, Turks and caicos islands κ.λ.π. Άσε που δεν θεωρώ παραγωγική διαδικασία το εμπόριο αγαθών.

Όσο για την ηλιθιότητα που προπαγανδίζουν κάποια κωλοκάναλα της Ελλάδας, ότι δηλαδή επιτέλους θα μπορούμε να ψωνίζουμε ότι ώρα θέλουμε ένα έχω να πω : Δεν μας έλειψε η ώρα αλλά το χρήμα.

Και για να ξεκαθαρίσω κάτι, είμαι ελέυθερος επαγγελματίας χωρίς ωράριο, δηλαδή δουλεύω πάνω από 10 ώρες την ημέρα και πολλές φορές 7 μέρες την βδομάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποδέχομαι ότι ο σκοπός της ζωής μου πρέπει να είναι να δουλεύω σαν σκλάβος για να επιβιώσω. Η δουλεία αν δεν κάνω λάθος έχει καταργηθεί αν και όσο περνάει ο καιρός νομίζω ότι έχει μεταμορφωθεί.

S G είπε...

αργε

χαιρομαι που σου προκαλω σκεψεις :-) Τα ασουπερμαρκετ μας ειναι κυριως γαλλικα, γερμανικα και βελγικα. Αλλα αυτο δεν σημαινει τιποτα! Οι υπαλληλοι τους ειναι Ελληνες, τα προιοντα τους τα εφοδιαζονται κυριως απο την Ελλαδα κτλ κτλ Αυξηση των κερδων τους διαχεεται σιγουρα και στην ελληνικη οικονομια.

για το 1. οχι δεν ειπα οτι οι μικροι πρεπει να ανοιγουν μονο μετα το κλεισιμο των μεγαλων. Ειπα ομως οτι το ευελικτο ωραριο δινει περισσοτερα οπλα, σε αυτους που θελουν να πολεμησουν. Οι υπολοιποι δεν με αφορουν. Η οικονομια μας δεν ειναι φιλανθρωπικο ιδρυμα. Παιρνεις οτι κερδιζεις με την αξια σου.

για το 2: οι γονεις μου εδω και πολλααα χρονια κανουν καμμια φορα (γιατι μερικες φορες δεν εχουν χρονο) ενα μικρο διαλειμματακι το μεσημερι. Ναι συνηθως φτανει μονο για να πανε ως το εστιατοριο και πισω. Δουλευουν απο τις 8 μεχρι τις 8-9 καθημερινα, φτανουν σπιτι στις 10 σχεδον. Τους ρωτησε κανεις? Απαντω ετσι και στον τυρκουαζ: ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ειναι η εργασια δεν σε βαζει κανεις με το ζορι να δουλεψεις στο ταδε σουπερμαρκετ με το ταδε ωραριο. ΠΑΝΤΑ υπαρχει ΕΠΙΛΟΓΗ. Για το 40ωρο ειναι εντελως αλλη συζητηση...

Δημητρα συγγνωμη αλλα αμφισβητω σχεδον την καθε σου λεξη. Τα καθε λογης συνδικατα δεν μας βοηθουν, απλα παλευουν για προνομια εις βαρος των αλλων. Η Ελλαδα πασχει απο υψηλο πληθωρισμο και χαμηλη παραγωγικοτητα, σημα κατατεθεν της υπαρξης εγωϊστικων καταστροφικων συνδικατων.
Και εχουμε βεβαια φτασει εδω που ειμαστε, οχι χαρη στα συνδικατα αλλα χαρη σε κερδοσκοπικοτατους τυπους σαν τον Εντισον, Μορς, Χενρυ Φορντ, Νταϊμλερ, Κρουπ, Τυσσεν. Αν δεν το πιστευεις πηγαινε σε τριτοκοσμικες χωρες, που δεν εχουν την παραγωγικοτητα μας να δεις τι συνθηκες εργασιας εχουν (δεν εχουν καλα συνδικατα εκει??). Οι καλυτερες συνθηκες εργασιας κερδηθηκαν με τους πραγματικους κοπους των προγονων μας καθε μερα στην δουλεια και την εφευρετικοτητα καποιων λιγων που ανεβασαν την παραγωγικοτητα μας, οχι με τις φωνασκιες των συνδικατων και του Τζιμι Χοφφα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγνώμη, όπως εγώ, έτσι και εσύ έχεις τις απόψεις σου...Μόνο που εγώ δεν μίλησα για συνδικάτα, αλλά για ιδεολόγους και αλληλοβοήθεια, εάν δεν έγινε αντιληπτό...Γιατί απαραίτητα οι ιδεολόγοι πρέπει να ανήκουν σε κάποιο συνδικάτο; Εκτός και εάν αναφέρεσαι στην έκθεση που σου έδωσα. Μπορείς να μείνεις μόνο στα στοιχεία και όχι στις "φωνές".
Θα ήθελα ωστόσο να δω στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η διεύρυνση του ωραρίου θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της παραγωγής, στη μείωση της ανεργίας (χωρίς να καταργούνται οι υπάρχουσες συμβάσεις), στην αύξηση των επενδύσεων, στην επιβίωση των ΜΜΕ και γενικότερα στην ώθηση προς τα πάνω της οικονομίας ενώ τα εισοδήματα παραμένουν σταθερά και οι αυξήσεις σε αυτά είναι ελάχιστες σε αντίθεση με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έχουν ανοδική πορεία.

libertarian είπε...

Η πιο απλή λύση είναι αυτή που πρότεινε ο Στέφανος Μάνος:

"καθιέρωση ελεύθερου ωραρίου καταστημάτων, όλες τις ημέρες του έτους, με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας."

Απελευθέρωση του ωραρίου με διατήρηση του 8άωρου

"Πεποίθηση μου είναι ότι οι ποικίλες ανάγκες των καταναλωτών, των εργαζομένων στα καταστήματα και των εμπόρων θα εξυπηρετηθούν καλύτερα αν καταναλωτές, εργαζόμενοι και έμποροι αφεθούν απολύτως ελεύθεροι να επιλέξουν το ωράριο λειτουργίας που προσιδιάζει στα τοπικά χαρακτηριστικά, τη φύση των εμπορευμάτων, την εποχή του έτους και δεκάδες άλλες παραμέτρους που αδυνατεί να συλλάβει και πολύ περισσότερο να ορίσει ο νομοθέτης."

Δεν είναι τυχαίο ότι η κεντρικά σχεδιαζόμενη οικονομία απέτυχε παταγωδός όταν αυτή εφαρμόστηκε στον μισό πλανήτη. Υπάρχει ένας λόγος και αυτός λέγεται Πολυπλοκότητα.

Roark είπε...

Συμφωνώ με τον Νίκο.

Γιατί το κράτος πρέπει να επιβάλλει νομοθετικά τις προτεραιότητες οποιουδήποτε; Ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να ρυθμίσει την ζωή του σύμφωνα με τις προτεραιότητές του. Που σημαίνει να κατανείμει και να αξιοποιήσει τους πόρους του (εργασία, χρόνο, γνώσεις, κεφάλαιο κτλ) με βάση τις δικές του αρχές και προτεταιότητες. Όχι όμως και να αναγκάζει κανέναν άλλον να τις ακολουθήσει.

Ποιός είπε επειδή κάποιος έχει διαφορετικές προτεραιότητες στη ζωή του έχει το δικαίωμα να εμποδίζει μια ελεύθερη εθελούσια συναλλαγή μεταξύ δύο άλλων ανθρώπων; Κάθε εμπόδιο σε αυτήν την συναλλαγή είναι καταπάτηση της αυτοδιάθεσης του ανθρώπου και της περιουσίας του (που υποτίθεται ότι προστατεύεται από κάτι συντάγματα κτλ, αλλά γίνεται προσπάθεια να πειστούμε ότι νόμος είναι το δίκιο του τραμπούκου).

S G είπε...

τυρκουαζ δεν σουχει περασει ποτε απο το μυαλο οτι υπαρχουν ανθρωποι που αγαπουν την δουλεια τους? Οι γονεις μου δεν εγιναν κατι αλλο, γιατι τους αρεσε ειλικρινα το επαγγελμά τους (νταξει ο πατερας μου αμφιταλαντευοταν και προς αρχιτεκτονικη αλλα δεν ειχε το χερι μαλλον)!

το αν καποιος εχει φτασει σε πραγματικο αδιεξοδο (το οποιο πολυ σπανιως υπαρχει*) τοτε δεν του αναλογει και εκεινου προσωπικη ευθυνη? Κατα λαθος εφτασε εκει? Κανεις δεν ειναι ανευθυνος για τις πραξεις του και την κατασταση του, εκτος αν εχει πολυ μειωμενη αντιληψη (και για τα οποια ατομα πρεπει σαφως να υπαρχει υποστηρικτικη πολιτικη).

*γιατι ειλικριναδεν ξερω πληρους ωραριου δουλειά που να αποδιδει λιγοτερα απο τα απαραιτητα προς το ζην. Μην αρχισουμε παλι για το ποια ειναι τα απαραιτητα και οι βασικες αναγκες των Ελληνων.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock