Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2005

Η γνώμη της ΟΚΕ για τις ΜΚΟ

Με αφορμή τις πρωτοβουλίες της ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) παραθέτουμε την παρακάτω επιστολή. Το σχετικό κείμενο της ΟΚΕ μπορείτε να το δείτε και να το κατεβάσετε από εδώ.


Αγαπητοί φίλοι

Χθες το πρωί η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), ψήφισε ομόφωνα ένα σημαντικό κείμενο.

Λίγα λόγια για την ΟΚΕ. Είναι το θεσμικό όργανο που διαθέτουν όλες οι χώρες της Ε.Ε. για τον «κοινωνικό διάλογο». Οι ΟΚΕ είναι σχεδόν Ανεξάρτητές Διοικητικές Αρχές, με απλή εποπτεία από την κυβέρνηση της κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Παράλληλα υφίσταται και κεντρική ευρωπαϊκή ΟΚΕ.

Η ελληνική ΟΚΕ ανέλαβε ένα πρωτοποριακό έργο. Με πανευρωπαϊκές διαστάσεις. Πέρα από την εσωτερική διαβούλευση των «κοινωνικών εταίρων» που μετέχουν θεσμικά σε αυτήν, αποφάσισε να οργανώσει τον διάλογο και με τις ελληνικές ΜΚΟ! Κάτι που ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού σε όλη την Ευρώπη, καμία άλλη ΟΚΕ δεν έχει υλοποιήσει!

Αυθαιρετώντας δε συνειδητά, μπορώ να πω ότι, με πρωτοβουλία του προέδρου της Νίκου Αναλυτή, ανέλαβε αυτή (και αυτό ας προσεχθεί ιδιαιτέρως) δίκην «νομοθέτη» την ευθύνη της πλέον πλατιάς «κοινωνικής διαβούλευσης»! Κάτι που για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην Ελλάδα.

Η ιστορία άρχισε πέρσι. Ο νεοεκλεγείς τότε πρόεδρός της Νίκος Αναλυτής, εξήγγειλε την πρόθεση επέκτασης της διαβούλευσης και με τις ΜΚΟ. Σύντομα δημιουργήθηκε ειδική «Επιτροπή Εργασίας», η οποία συνέταξε σχετική μελέτη (στην γλώσσα της ΟΚΕ, «Γνώμη»).

Σε αυτήν, στην οποία προήδρευσε ο αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Δημήτρης Πολίτης, συμμετείχαν, ως εμπειρογνώμονες, οι Αντώνης Μακρυδημήτρης (καθηγητής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Διοίκησης), Ευάγγελος Γούλας (μελετητής) και Νικήτας Λιοναράκης.

Υπεύθυνος για τον συντονισμό ανέλαβε ο συνεργάτης της ΟΚΕ, Θάνος Παπαϊωάννου, ενώ συμμετείχε και το μέλος της Νίκος Τσεμπερλίδης (εκπρόσωπος στην ΟΚΕ των καταναλωτών).
Η μελέτη ολοκληρώθηκε πρόσφατα και χθες το πρωί η Ολομέλεια της ΟΚΕ ψήφισε ομόφωνα την εμπλοκή της ΟΚΕ στην διαβούλευση με τις ελληνικές ΜΚΟ!

Η σχετική είδηση θα αποσταλεί στα ΜΜΕ αύριο. Η ίδια η «Γνώμη» θα εκδοθεί, θα αποσταλεί στα κόμματα, στους βουλευτές και ευρωβουλευτές και θα βρίσκεται στο σάιτ της ΟΚΕ.

Στην προσωπική αυτή επαφή μας, σας στέλνω το τμήμα της «Γνώμης»
που αναφέρεται στις «ΜΚΟ στην Ελλάδα», καθώς και το τμήμα των
σχεδιασμών για την οργάνωση του διαλόγου με τις ΜΚΟ.

ΝΙΚΗΤΑΣ ΛΙΟΝΑΡΑΚΗΣ

2 σχόλια:

ΤΑΣΟΣ είπε...

"Kάθε πράξη έχει ως αποδέκτη τον εαυτό μας, κάθε προσφορά είναι αυτοπροσφορά, καθε αγάπη ειναι αγάπη του εαυτού μας"

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Ενδιαφέρουσα η πρωτοβουλία της ΟΚΕ για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Η πολύχρονη εμπειρία των μελών της ηγεσίας της στον χώρο της πραγματικής αγοράς νομίζω οτι θα διασφαλίσει τα συμφέροντα των πολιτών αλλά και το δημόσιο ταμείο απο τους επαγγελματίες εκπροσώπους και τους λογής λογής μάντζερς της βιομηχανίας των ΜΚΟ... Εν αναμονή και με μόνο εφόδιο την ελπίδα!!!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock