Παρασκευή, Ιουνίου 17, 2005

75 χρόνια μετά από τους δασμούς Smoot-Hawley

Σαν σήμερα στις 16/6 του 1930 (βασικά σαν χτες) καθιερώθηκαν οι δασμοί Smoot-Hawley στις ΗΠΑ υπό την κυβέρνηση του ρεπουμπλικανού Herbert Hoover ως ένα μέτρο για την προστασία των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων. Η επιβολή όμως εν τέλει συμπεριέλαβε το σύνολο των εισαγωγών στις ΗΠΑ προς ικανοποίηση των αγροτών αλλά και των υπολοίπων αμερικανών παραγωγών.
Οι δασμοί αυτοί ήρθαν ως ένα επιπρόσθετο μέτρο στους ήδη υπάρχοντες δασμούς που είχαν επιβληθεί με τους νόμους των Fordney and McCumber το 1922. Τελικά όμως όπως ήταν αναμενόμενο οι υπέρογκοι δασμοί είχαν αντίκτυπο στην οικονομία άλλων χωρών και είχε ως αποτέλεσμα ένα ντόμινο επιβολής δασμών στα αμερικανικά προϊόντα από άλλες χώρες. Κατά αυτό τον τρόπο οι εξαγωγές προς την Ευρώπη μειώθηκαν από $2,341 εκατομ. το 1929 σε $784 εκατομ. το 1932.
Πολλοί έχουν κατηγορήσει τους δασμούς αυτούς ως αίτιο της οικονομικού κράχ της δεκαετίας του '30. Ίσως να μην ήταν το αίτιο αλλά σίγουρα είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης και ένα ακόμη παράδειγμα των καταστροφικών συνεπειών που έχει ο προστατευτισμός.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στο όνομά μου θα βρείτε link προς το περίφημο κείμενο του Frederic Bastiat "Προσφυγή των κηροπλαστών" που έχω μεταφράσει.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock