Σάββατο, Ιουνίου 11, 2005

έλα γιαννάκη, φάε το κεφτεδάκι σου...

άλλη μια πρωτιά της χώρας: 4 στα 10 παιδιά, ηλικίας από 9 έως και 18 ετών, είναι παχύσαρκα. η ελλάδα κατέχει τη δεύτερη (και παλεύει για τη πρώτη) θέση στην ευρώπη, όσον αφορά στη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας.
αξιοσημείωτο είναι ότι 1 στα 3 νήπια είναι ήδη παχύσαρκο.

ο μέσος δεκαοκτάχρονος έλληνας και ελληνίδα είναι 74 και 58 Kg αντίστοιχα, δηλαδή παχύτεροι κατά 3 και 2 Kg από τα αντίστοιχα αμερικανάκια. ας μην ξεχνάμε ότι οι ηπα έχουν τα πρωτεία στην παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων στον κόσμο, με ποσοστά που είναι διπλάσια από τα δυτικοευρωπαϊκά. αυτό, με απλά λόγια σημαίνει ότι η ελλάδα έχει ξεπεράσει τις ηπα στην παιδική παχυσαρκία.

ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού των νέων της ελλάδας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο καρδιοαγγειακών νοσημάτων, πριν φθάσουν την ηλικία των 50 ετών, ενώ παράλληλα η παχυσαρκία τροποποιεί αρνητικά όλους τους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπερχοληστερολαιμία και την υπέρταση

στις νεαρές ηλικίες μεγάλο πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζουν τα αγόρια. γι'αυτό λένε ότι the way to a man's heart is through his stomach. κυριολεκτικά...

8 σχόλια:

S G είπε...

"μέσος δεκαοκτάχρονος έλληνας και ελληνίδα είναι 74 και 58 Kg αντίστοιχα, δηλαδή παχύτεροι κατά 3 και 2 Kg από τα αντίστοιχα αμερικανάκια."

μετρανε και αλλα πραγματα οπως το υψος η κατασκευη κτλ

Αλλα σε καθε περιπτωση ειναι ανησυχητικο το ποσο σκατα τρωνε οι Ελληνες και κυριως ποσο λιγη ασκηση κανουν. Η τεμπελια των Αθηναιων που πανε με το αμαξι στο περιπτερο ειναι διαβοητη και αν συγκρινουμε με ευρωπαικους λαους που χρησιμοποιουν τοσο πιο πολυ ποδηλατο, ποδια, μετρο κτλ καταλαβαινουμε:

Α) γιατι ειμαστε τοσο βοδια

Β) γιατι εχουμε τετοιο κυκλοφοριακο προβλημα

Μου φαινεται για αλλη μια φορα ειμαστε πιο κοντα στις ΗΠΑ (οπου πολεις 4 εκ. μπορει να μην εχουν καν μετρό και οπου η παχυσαρκια θεριζει) παρα στην Ευρωπη. Αλλα τους αντιγραφουμε μονο στα κακα ρε γαμωτο...

kouk είπε...

Πήρε το μάτι σας καθόλου την φασαρία που έγινε με μια έκθεση του CDC για την παχυσαρκία στην Αμερική;

Πέραν του κατοχικού σύνδρομου (που πιστεύω ότι φθήνει) στην Ελλάδα έχουμε και το άλλο πρόβλημα ότι συμβιβαζόμαστε εύκολα με αυτό που μας λένε ότι είναι αδύνατο. Όταν άρχισα να ποδηλατώ καθημερινά στην Αθήνα (σπίτι-πανεπιστήμιο-δουλειές) είχα την εντύπωση ότι άρχιζα κάτι σαν extreme sports. Ωστόσο έχω καταλάβει έκτοτε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος το ποδήλατο στην Αθήνα να μην είναι ο νούμερο ένα τρόπος για μέτριας αποστάσεως μετακινήσεις.

S G είπε...

φυσικα!
ας πουμε για μενα ο πιο γρηγορος τροπος στην Αθηνα να παω στην σταση του μετρο ειναι με το ποδηλατο. Και εννοειται ο πιο γρηγορος τροπος να κατεβω κεντρο ειναι το μετρό. Το μονο προβλημα ειναι οτι δεν ειμαι σιγουρος για την αντιμετωπιση των ποδηλατων μεσα στο μετρό (στην Γερμανια επιτρεπεται να το κουβαλας μεσα).

pinky and the brain είπε...

sg: έχεις δίκιο μετράει και το ύψος και ο δείκτης μάζας σώματος. όσον αφορά στο σημερινό μέσο ύψος των 18 χρόνων αγοριών και κοριτσιών είναι 177cm και 163 cm αντίστοιχα και τα ύψη αυτά είναι ακριβώς τα ίδια με αγοριών και κοριτσιών από τις ηπα με βάση τις πιο πρόσφατες μετρήσεις. ο δείκτης μάζας σώματος είναι 24.3 και 22.2 Κg/m2 στους έλληνες και ελληνίδες και 22 και 21 Κg/m2 στους αμερικανούς και αμερικανίδες, αντίστοιχα. συνεπώς, any way you look at it, τους "φάγαμε" τους αμερικάνους :)

Roark είπε...

Αυτά που λέει η pinky είναι ολόσωστα.

Θυμάμαι μας είχαν παρουσιάσει στατιστικά σε ένα συνέδριο Καδριολογίας πριν 3 χρόνια, που έδειχναν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στου Δυτικού Κόσμου (μάλλον σε αυτή την ταξινόμηση οφείλεται η ανωμαλία) που από τα μέσα της δεκατίας του '80 τα καρδιαγγειακά αυξάνονται, ενώ όλοι οι υπόλοιποι εμφανίζουν τάσεις μείωσης.

Οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες δυτικές χώρες έχουν αναπτύξει σοβαρές δράσεις πρόληψης των καρδιαγγειακών και τα αποτελέσματα φαίνονται. Αντίθετα οι Έλληνες ασχολούνται με την υγεία τους συνήθως όταν είναι πολύ αργά (με πολύ μεγαλύτερο κόστος και για τους ίδιους, και τις υπηρεσίες υγείας).

Γενικά στον τομέα της ατομικής ευθύνης και της αυτογνωσίας είμαστε χάλια μαύρα (και πώς να μην είμαστε άφού έχουμε μάθει ότι για όλα φτάει το κράτος).

Είναι λάθος να λέμε ότι ο Έλληνας κοιτάει μόνο τον εαυτό του. Είναι ανίκανος να κοιτάξει ούτε αυτόν!!

kouk είπε...

Παλιά στον ΗΣΑΠ υπήρχαν σκευοφόροι, δηλαδή βαγόνια που βρίσκονταν στο τέλος του συρμού και που δεν είχαν καθίσματα. Εκεί βάζαμε σαν παιδιά τα ποδήλατα μας.

Τώρα πια δεν υπάρχουν σκευοφόροι στον ΗΣΑΠ και φυσικά δεν μπήκε κάτι τέτοιο στο ΜΕΤΡΟ. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει δηλώσει ότι δεν επιτρέπονται ποδήλατα στους σταθμούς και στα τρένα. Ο ΗΣΑΠ δεν έχει πει κάτι αλλά έχω ακούσει πολλές φορές για σεκιουριτάδες που διώχνουν τα ποδήλατα.

Παρ'όλα αυτά εγώ βάζω το ποδήλατο μου και στα δύο μέσα βγάζοντας την μπροστά ρόδα, δένοντας την στην πίσω και παίρνοντας το ποδήλατο στα χέρια. Αν και δεν μου έχει πει κανείς τίποτα ακόμα η απάντηση μου θα είναι ότι το ποδήλατο είναι απλά μια αποσκευή και έχω δικαίωμα να πάρω όποια αποσκευή θέλω στο τρένο, αρκεί να μπορώ να την κουβαλήσω μόνος μου.

pinky and the brain είπε...

"Είναι λάθος να λέμε ότι ο Έλληνας κοιτάει μόνο τον εαυτό του. Είναι ανίκανος να κοιτάξει ούτε αυτόν!!"
roark, τον εαυτό του κοιτάει...μόνο που λέει "τι μάγκας και καραμπουζουκλής είμαι" :)

zafeiris είπε...

Περισσότερες πληροφορίες για την παιδική παχυσαρκία, την παχυσαρκία, το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), καθώς και για τη διατροφή εν γένει μπορεί κανείς να βρει στο δικτυακό τόπο του vitaequalis.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock