Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2005

Απελευθέρωση ωραρίου; Άσε, άλλη φορά

Εδώ και πολλές εβδομάδες ακούμε για τον νέο μπαμπούλα που θα καταστρέψει τον τόπο: την "απελευθέρωση" του ωραρίου των καταστημάτων. Κινητοποιήσεις τοπικές έχουν γίνει (κι άλλες ετοιμάζονται), στα κανάλια βγαίνουν διάφοροι μουσάτοι και κινδυνολογούν "ότι θα κλέισουν τα μικρά μαγαζιά", για "νέα επίθεση" στα μικρομεσαία εισοδήματα κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές και οι συνήθεις κλαψιάρηδες.
Φυσικά κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να υπενθυμίσει στους κομσομόλους καταστηματάρχες ότι δεν υπάρχει καμία "απελευθέρωση". Πού την είδαν την απελευθέρωση;; Μακάρι να γινόταν απελευθέρωση αλλά δυστυχώς δεν.
Η όλη φασαρία γίνεται για 1 ώρα επιμήκυνση της καθημερινές (και μάλιστα μόνο στο χειμερινό ωράριο, το θερινό παραμένει ως έχει), και 2 ώρες επιμήκυνση το Σάββατο. Αυτή είναι όλη η ιστορία. Η καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, η εξόντωση του έλληνα εμποροϋπαλλήλου, και το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα προέλθει επειδή θα... δουλέψουν 1 ώρα παραπάνω την μέρα και 2 τα Σάββατα.
Και φυσικά τις Κυριακές οι ένδοξοι έλληνες καταστηματάρχες θα συνεχίσουν να το κλείνουν το μαγαζάκι (μην πάθουν και τίποτα από την πολύ δουλειά).
(εδώ που τα λέμε, ας το κλείνουν όποτε θέλουν, αλλά ας αφήνουν και τους άλλους να ανοίγουν το μαγαζί τους όποτε θέλουν).

Κι ένας χαζός μπορεί να καταλάβει ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως "απελευθέρωση".
60 παραπάνω λεπτά την ημέρα είναι που θα καταστρέψουν την ελληνική μεσαία τάξη και θα οδηγήσουν στον οικονομικό μαρασμό τον τόπο.
Στην ουσία- προς το παρόν- οι μουσάτοι λέρες έχουν ήδη κερδίσει αυτή την μάχη.
Στο ωράριο των καταστημάτων η κυβέρνηση δεν τόλμησε να κάνει ούτε ένα βήμα. Έκανε μόλις μισό, κι αυτό δείχνει να ντρέπεται να το υποστηρίξει.

15 σχόλια:

S G είπε...

Η μεγαλυτερη προσβολη για μενα ειναι οτι οι σκληρα εργαζομενοι θεωρουνται στην Ελλαδα ανεπιθυμητοι και χωρις δικαιωματα.

Γιατι ο μονος που μπορει να παει καθημερινες στο σουπερμαρκετ με τα τωρινα ωραρια ειναι ενας αεργος ή ανεργος (ή δημοσιος χαραμοφαης). Και την μονη μερα που μπορουμε να παμε σαν ανθρωποι, τα Σαββατα, κλεινουν τοσο αισχρα νωρις.

Για να κρατησουν τα "κεκτημενα" της τεμπελιας τους, καποιοι θελουν να μας πεισουν οτι ειναι προς το συμφερον μας να εχουμε τοσο περιορισμενα ωραρια? Αμ δε!

Αν δεν θελετε να δουλεψετε, αφηστε καναν αλλο να το κανει για σας. Μη μας στραγγαλιζετε αλλο με την μιζερια σας, φτανει!

dgalanis είπε...

επειδή δεν μ αρέσει να μιλάω θεωρητικά θέλω να σου πω για τη φίλη μου την Αλεξάνδρα που έχει ένα κατάστημα με ρούχα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. αν όπως διαβάζω σήμερα στις εφημερίδες τα καταστήματα παραμένουν ανοιχτά από τις 9 - 9 πως θα μπορέσει αυτή η γυναίκα να είναι σ αυτ'ο το μαγαζί όλες αυτές τις ώρες; κι αν τα κέρδη της δεν της επιτρέπουν να προσλάβει υπάλληλο τι θα γίνει; θα το κλείσει μάλλον ε?

Sakis Rizos είπε...

Εύστοχο το κύριο άρθρο της Καθημερινής.

Ανώνυμος είπε...

Ως καταναλωτή η ρύθμιση με ευνοεί αλλά έχω μια αμφιβολία ως προς την αποτελεσματικότητά της στην καταπολέμηση της ανεργίας.
Με μόλις 1 ώρα επιπλέον οι καταστηματάρχες λογικό είναι να προσπαθήσουν να "ξεζουμίσουν" το υπάρχον προσωπικό, ειδικά με τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στην αγορά εργασίας και τις δυσκολίες στην απόλυση.
Αντίθετα, αν γινόταν απελευθέρωση (ή έστω μια ουσιαστική διεύρυνση) θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας καθώς θα υπήρχε πραγματικός λόγος για κάτι τέτοιο.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι όμως δημιουργείται το σκηνικό για να συκοφαντηθεί για μια ακόμη φορά ο (τάχα) φιλελευθερισμός και η (τάχα) απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Αν ήμουν βουλευτής θα ψήφιζα όχι σε αυτή την ψευτορύθμιση.

S G είπε...

καθε ψηφος κατα της οποιας μεταρρυθμισης μεταφραζεται στον κοσμο σαν ψηφος υπερ της συντηρησης και της μιζεριας.

Ειμαι της αποψης οτι καθε κινηση προς την σωστη κατευθυνση πρεπει να στηριζεται. Και η ΝΔ τον τελευταιο καιρο εχει αρχισει κινησεις σε ολους τους τομεις. Να δουμε αν οι ιδιοτελεις απαραδεκτοι απεργοι θα σπασουν την θεληση της κυβερνησης...

Ανώνυμος είπε...

αυτο που δεν μπορω να καταλαβω είναι γιατι οι φιλελευθεροι δεν στηριζουν καραμανλη.οταν ακουω τους λογους του καραμανλη μου φαινεται οτι ακουω να μιλαει ο...ανδριανοπυλος.το θεμα ειναι οτι οτι ο πρωθυπουργος θελει αλλα δεν εχει κανενα σοβαρο στελεχος να κανει ολα αυτα που λεει στους λογους του.αν ο μανος και ο ανδριανοπουλος ηταν τωρα στη ΝΔ πιστευω οτι θα βοηθουσαν πολυ.(εγω δεν ψηφιζω ΝΔ και κανενα κομμα γενικα)βλεπω στις ΗΠΑ τις δεξαμενες σκεψης που παραγουν ιδεες και πολιτικη για πολλα θεματα και πραγματικα ζηλευω πραγματικα σε πολλα θεματα ειμαστε πολυ πισω.και βεβαια το θεμα του ωραριου είναι ενα απο αυτα!

S G είπε...

εγω παντως κονφετ δεν βλεπω σαν κακη την απουσια ιδεολογικης τοποθετησης.

Εδω οι περισσοτεροι ισχυριζονται οτι ο φιλελευθερισμος ειναι η απουσια ιδεολογιας. Αν η ΝΔ μπορουσε σοβαρα και με συνεπεια να κοιταει το συμφερον της χωρας, χωρις ιδεολογιες θα ηταν ευχης εργο.
Απτην αλλη ισως εχεις δικιο, οτι αν δεν δηλωνουν ποιες ακριβως ειναι οι αρχες τους και αν λενε προς καθε κατευθυνση οτι δεν ειναι "φιλελευθεροι", πρωτα απολα συνεχιζουν την ελληνικη διαστροφη που εχει κανει την λεξη "φιλελευθερισμος" να ειναι βρισια και δευτερον οταν ερχονται σε δυσκολα διλημματα μπορουν να επιλεξουν την εντελως λαθος κινηση και να την παρουσιασουν σαν "καλη για την χωρα".

S G είπε...

κοιτα, για μενα ο στοχος της αναπτυξης της χωρας δεν ειναι ιδεολογια, ειναι προφανης στοχος για οποιονδηποτε κυβερνα. Δεν κυβερνας φιλε για να κανεις οτι θες εσυ, κυβερνας για να προχωρησεις την χωρα. Κυβερνας γιατι οι πολιτες σε εμπιστευτηκαν οτι θα κοιτα τα συμφεροντα τους. Τα δικα σου συμφερονται ειναι ΑΔΙΑΦΟΡΑ.

Και ολα τα υπολοιπα συνεπαγονται απο πεντε-εξι βασικες αρχες.
Ανθρωπινα δικαιωματα - ιδιωτικη περιουσια κτλ
Γιαυτο δεν μαρεσουν οι ιδεολογιες cookbook, στο ταδε θεμα θα κανεις αυτο, στο αλλο θεμα εκεινο. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ θελω σε καθε θεμα να γυριζω στις αρχες μου, να σκεφτομαι, να ψαχνω και να κρινω τελικα ποια ειναι η καλυτερη κινηση.

Γιατι πολυ συχνα η καλυτερη κινηση ειναι counterintuitive. Και μονο με σωστη αναυση του θεματος θα βρεις την "αληθεια", οχι με ιδεολογηματα και ιδεοληπτικες πυξιδες.

Ανώνυμος είπε...

πιστευω πως οι φιλελευθεροι οταν λεμε ιδεολογια την εννοουμε με αλλο τροπο. το πως θα αντιμετωπισουμε καποια προβληματα λαμβανοντας παντα υποψιν μας την πραγματικοτητα ενω αλλες ιδεολογιες δεν λαμβανουν καν υποψιν τους πως λειτουργει ο κοσμος. η πιστη του φιλελευθερισμου στον ρεαλισμο και η αρνητικοτητα απεναντι στις ουοποιες ισως οδηγουν καποιους να λενε οτι ο φιλελευθερισμος ειναι απουσια ιδεολογιας πραγμα που εμενα προσωπικα δεν με ενοχλει ιδιαιτερα!!

S G είπε...

"Οι αρχές δεν είναι ουδέτερη έννοια στην πολιτική"

η πολιτικη για μενα δεν εχει αλλους κανονες απο την προσωπικη ζωη και βιοθεωρια μου.

Πιστευω βαθια οτι μπορουμε ολοι να καταληξουμε σε καποιες φιλοσοφικες αρχες-αξιωματα και απο αυτες να επαγουμε τον στοχο μας. Εχουμε λοιπον καποιες βασικες αρχες ελευθεριας βασισμενες στην ιδεα οτι καθε ατομο εχει μια ζωη και αυτην την ζωη πρεπει να ειναι ελευθερος να την διαμορφωσει, οσο δεν περιοριζει τους αλλους. Η ελευθερια της επιλογης ομως πρεπει να ειναι ΠΙΣΩ απο το πεπλο της αγνοιας α λα Ρωλς. (Αν γεννηθω υπερδυνατος και υπερεξυπνος φυσικα θα δεχομαι τον νομο της ζουγκλας. Αν γεννηθω αδυναμος θα θελω αλληλεγγυη και δυνατες κοινωνιες. Για να αποφυγουμε αυτες τις υποκειμενικες αποψεις, χρησιμοποιουμε το πεπλο. )

το συστημα που θα φερει τον στοχο ειναι προς συζητηση, αλλα ο στοχος οχι.

-γιατι αθανασιε να σε ενοχλει η απουσια ιδεολογιας? ολες οι ιδεολογιες που ξερω υποσχεθηκαν παραδεισο και εφεραν κολαση. Η απουσια ιδεολογιας και ιδεοληψιας, ο ρεαλισμος και πραγματισμος ειναι η ουσια του φιλελευθερισμου οπως τον βλεπω...

S G είπε...

εχουμε ενα προβλημα ορισμου (και κανουμε την συζητηση σε εντελως λαθος μερος, τεσπα :-)

Ιδεολογια δεν ειναι απλα ενα συστημα αξιων απο το οποιο συναγονται καποιοι στοχοι. Ιδεολογια ειναι οταν θεοποιεις τους ιδιους τους στοχους, χωρις να γυριζεις να κοιταξεις αν εχουν βαση στις αξιες σου. Και εξηγουμαι:

Αξια δεν ειναι εξισωση εισοδηματων πχ, αξια ειναι να λες οτι καθε ανθρωπος γεννιεται ισως.

το λαθος ολων των ιδεολογων ειναι οτι δεν χρησιμοποιουν λογικη, απλα θεοποιουν στοχους. Ο Μπους που εδωσες ειναι ενα καλο παραδειγμα. Ο ανθρωπος ουτε για αστειο δεν το χει ψαξει το θεμα. απλα απο ενστικτο σε μερικα θεματα εχει πετυχει καλους στοχους (ελευθερο εμποριο) και σε αλλα χαλια (βλεπε θρησκοληψια).

Ανώνυμος είπε...

SG αυτο ειπα και εγω για την ιδεολογια συμφωνω μαζι σου.οταν οι φιλελευθεροι μιλανε για ιδεολογια πιστευω οτι αναφερονται για τροπους επιλυσης προβληματων ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΜΩΣ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ!αλλες ιδεολογιες δεν ασχολουνται καν με το πως ειναι ο κοσμος κτλ

S G είπε...

κονφετ φυσικα δεν εννοω οτι δεν πρεπει να εχουμε κοινες αξιες και ιδεες. Το μονο που τονιζω ειναι οτι τιποτα δεν ειναι αυτονοητο αν δεν το αποδειξουμε...

αθανασιε καποιοι μαρξιστες θα σου λεγαν οτι οι φιλελευθεροι δεν εχουν ιδεα πως ειναι ο κοσμος :-)
Προσωπικα συμφωνω, οτι οι φιλελευθεροι εχουν πιο ρεαλιστικη σκεψη...

ΥΓ Φυσικα εννοουσα ισος οχι ισως στο προηγουμενο σχολιο...

Ανώνυμος είπε...

Μια ωραία ιδέα θα ήταν να ανοίγουν τα καταστήματα μόνο Σαββατόβραδα και Κυριακές. Μάλιστα για να αποζημιώνονται οι επιχειρηματίες για την απώλεια του τζίρου των υπόλοιπων ημερών, θα πρότεινα όσοι έχουν πάθος με τη δουλειά, να προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους στις εμπορικές επιχειρήσεις εκ περιτροπής. Έτσι και οι επιχειρήσεις θα ελαχιστοποιούσαν το προσωπικό και άρα τα έξοδά τους και οι δουλευταράδες δεν θα στερούνταν την ηδονή της δουλειάς παρά μόνο κάποια από τα Σαββατοκύριακα που ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να την υποκαταστήσουν με την ηδονή του shopping.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock