Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2005

Μια μέρα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Ροβινσώνα Κρούσου

-Παρασκευά, μη χαζεύεις! Έλα δω γρήγορα! Έχουμε πολύ δουλειά.
-Αμέσως αφεντικό.
-Ρε Παρασκευά, χίλιες φορές στο έχω πει! Δεν υπάρχουν πια αφεντικά και δούλοι. Είμαστε όλοι σύντροφοι.
-Μάλιστα αφεντικό.
-Αυτά τα καταραμένα κατάλοιπα της καπιταλιστικής νοοτροπίας δεν λένε να ξεκολλήσουν... Χμ, θα σου προσθέσω άλλες 2 ώρες κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση και 3 ώρες μαρξιστική θεωρία την εβδομάδα επιπλέον μέχρι να εμπεδώσεις ότι ζούμε στον σοσιαλιστικό παράδεισο. Θα με λες μόνο σύντροφο Ροβινσώνα. Κατάλαβες;
-Μάλιστα αφε.., σύντροφε Ροβινσώνα εννοώ.
-Ωραία, τώρα που το λύσαμε αυτό πάμε στα ουσιώδη. Το βλέπεις αυτό το χαρτί;
-Τι είναι αφεντ..., σύντροφε εννοώ;
-Είναι το νέο πενταετές πλάνο για την ανάπτυξη του νησιού.
-Και πότε το σχεδιάσαμε σύντροφε;
-Το σχεδιάσε μια ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, και πρότεινε τα συμπεράσματά της στον αρμόδιο κομισσάριο ανάπτυξης του νησιού, που το τροποποίησε και το πρότεινε στην ομάδα δράσης για την ανάπτυξη της κεντρικής επιτροπής του Κ.Κ. του νησιού, που τροποποίησηε και το πέρασε από την επιτροπή ελέγχου της κεντρικής επιτροπής για το αν πληρεί τα στάνταρ της μαρξιστικής θεωρίας, να ξέρεις κρύβονται παντού αντεπαναστάτες και ρεβιζιονιστικά στοιχεία. Πρέπει να επιδιώξουμε την φυσική και ηθική τους εξόντωση...
-Μα οι δυό μας είμαστε αφ.., σύντροφε!
-Μη με διακόπτεις! Και αφού το τροποποίησε και το ενέκρινε η επιτροπή ελέγχου, το τροποποίησε και το ενέκρινε και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ του νησιού και δημοκρατικά το υπέβαλε για ψήφιση από το Ανώτατο Σοβιέτ και το ενέκρινε ομόφωνα. Τόσο καλό σχέδιο είναι!
-Είσαι σίγουρος σύντροφε;
-Απόλυτα, αν θέλεις όμως μπορείς να το συζητήσεις στην επόμενη συνάντηση του σοβιέτ εργατών και τα συμπεράσματά σας θα εξεταστούν από επιτροπή ελέγχου ιδεολογικής καθαρότητας και υπηρεσία ανακάλυψης φασιστών, αντεπαναστατών, μικροκαπιταλιστών και λοιπών αντιδραστικών στοιχείων. Μετά τα συμπεράσματα θα πάνε στην επιτροπή...
-Καλά καλα, μη συνεχίζεις σύντροφε, κατάλαβα, μην ανησυχείς.
-Μπράβο, μαθαίνεις! Είχα στην αρχή αμφιβολίες αν θα μπορέσεις να ανταποκριθείς στο ρόλο σου ως σοβιετικός πολίτης της σοσιαλιστικής μας κοινωνίας.
-Ελπίζω το σχέδιο να είναι καλό αυτή τη φορά, όχι σαν το προηγούμενο.
-Τι είχε το προηγούμενο Παρασκευά;
-Μα δε θυμάσαι που έλεγε ότι έπρεπε να κόψουμε όλα τα δέντρα για να φτάσουμε τους στόχους παραγωγής ατσαλιού, που μας είναι άχρηστο, και δεν είχαμε ξύλα το χειμώνα για δύο χρόνια; Που για να πιάσουμε τους στόχους χαλάσαμε όλα τα μεταλλικά αντικείμενα που είχαμε και τώρα σκάβω με τα χέρια; Δε θυμάσαι που φυτέψαμε τόσο πυκνά τα οπωροφόρα δέντρα που δεν μεγάλωσε τελικά κανένα; Δεν θυμάσαι που πέρισυ βγάλαμε τόσο και τόσο σιτάρι που σάπισε στη αποθήκη επειδή η επιτροπή διανομής δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με την επιτροπή κατανομής, και τελικά τρώγαμε ρίζες και χορτα όλο τον χειμώνα και παραλίγο να πεθάνω; Δε θυμάσαι που για να ανοίξουμε δρόμο προς όλες τις άκρες του νησιού, ακόμα εκεί που καταλήγει σε γκρεμό δεν μαζέψαμε την προπέρσινη σοδειά; Δε θυμάσαι...
-Καλά καλά, κατάλαβα. Μπορείς να υποβάλεις τα παράπονά σου και τα θα εξετάσει η επιτροπή ελέγχου της....
-Να χαρείς σύντροφε, κατάλαβα την διαδικασία.
-Να ξέρεις πάντως ότι για το προηγούμενο σχέδιο έφταιγαν κάτι σκουλήκια εχθροί της Επανάστασης, που βρίσκονταν παντού. Χαμερπή λαμόγια και κανάγιες που θέλανε να αποτύχει η σοσιαλιστική μας κοινωνία. Αλλά τους ξετρυπώσαμε και τους περιποιηθήκαμε. Στο Ανώτατο Σοβιέτ, στην Κεντρική Επιτροπή, στην επιτροπή εμπειρογνωμονών, στην επιτροπή ελέγχου ανάπτυξης, στην επιτροπή ελέγχου...
-Μα οι δυό μας είμαστε τόσα χρόνια στο νησί, σύντροφε Ροβινσώνα.
-Τι κάθομαι και σου εξηγώ; Από το ένα μπαίνει και από το άλλο βγαίνει. Θα σου βάλω άλλες 4 ώρες εθελοντικής κοινωνικής εργασίας στα μαγειρία του κόμματος και 3 ώρες διαλέξεων με την σκέψη του Μάο για να αρχίσεις να αναδομείσαι πνευματικά. Πάμε τώρα στη δουλειά. Ευτυχώς που έχουμε σοσιαλισμό και δουλεύεις μόνο 40 ώρες την εβδομάδα.
-Ότι πεις σύντροφε.
-Λοιπόν, το νέο πενταετές πλάνο θα δώσει βάση στη ανάπτυξη της υπαίθρου. Θα ξεκινήσουμε με το να φτιάξουμε αναβαθμίδες σε όλο εκείνο το βουνό με το ηφαίστειο απέναντι για να πιάσουμε τους στόχους παραγωγής.
-Συγνώμη σύντροφε, συμπάθα με το φτωχικό μυαλό μου. Είσαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε πάνω στην ηφαιστειακή πέτρα;
-Μην ανυσηχείς, το εξέτασε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που το μεταβίβασε στον αρμόδιο κομισσάριο, που το τροποποίησε και το πρότεινε...
-Δηλαδή οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι μπορεί να φυτρώσει το σιτάρι στην πέτρα και αποφάσισαν να την καλλιεργήσουν, σύντροφε Ροβινσώνα;
-Παρασκευά πρόσεχε! Διακρίνω να επιζεί μέσα σου η καπιταλιστική νοοτροπία! Θα σου βάλω άλλες 2 ώρες πρακτική και θεωρεία του Λενινισμού και 3 ώρες εθελοντική εργασία να καθαρίζεις την κήπο του Γενικού Γραμματέα. Άκου να αποφασίσουν οι εμπειρογνώμονες! Στην Λαϊκή μας Δημοκρατία αποφασίζει μόνο ο λαός και τα όργανά του.
-Μα εγώ δεν αποφάσισα τίποτα.
-Θα αρχίσω να χάνω την υπομονή μου Παρασκευά. Άντε να αρχίσουμε το έργο γιατί έχουμε πολλή δουλειά και θα μείνει πίσω το πλάνο με τόσες συζητήσεις.
-Εντάξει σύντροφε Ροβινσώνα. Θα βάλεις και σε ένα χεράκι στο σκάψιμο; Είναι σκληρή η άτιμη η πέτρα.
-Τι λες βρε Παρασκευά; Τόσα χρόνια δεν έχεις μάθει τίποτα; Εσύ κάνεις εδώ όλη την εύκολη δουλειά και γω κρατάω για μένα τα δύσκολα. Ποιός θα επιβλέπει αν όλα γίνονται σωστά σύμφωνα με τα γραπτά του Αρχηγού μας; Ποιός φυλάξει την ιδεολογική μας καθαρότητα από τα μιάσματα, τους κανάγιες και τα λαμόγια του καπιταλσιμού; Ποιός θα φροντίσει για να διατηρηθεί ζωντανό το πνεύμα της Επανάστασης; Ποιός θα σε προστατέψει από τους εσωτερικούς εχθρούς που θέλουν το κακό σου και να διαλύσουν την ευτυχσμένη μας κοινωνία; Ποιός θα κάτσει να προωθήσει την Επανάσταση στο επόμενο κοινωνικό στάδιο; Αντιλαμβάνεσαι την διαλεκτική πάλη που δημιουργεί το κοινωνικό προτσές; Γι’αυτό σου λέω, άσε τα δύσκολα σε μένα. Στην πραγματικότητα σε ζηλεύω! Μακάρι να είχα και γω μια τέτοια καθαρή και τίμια δουλειά. Αλλά το καθήκον και το χρέος μου με καλούν. Πάμε τώρα στο βουνό.
-Ότι πεις αφεντικό.

20 σχόλια:

S G είπε...

Παλιο και καλο.

Σουχω πει ποτε αραγε οτι η οικονομια του ροβινσωνα Κρουσου ειναι το κλασικο παραδειγμα των μικροοικονομικων που συγκρινεις μια κεντρικα οργανωμενη οικονομια με μια ελευθερη αγορα?

Ανώνυμος είπε...

Είναι κοινή παρατήρηση ότι πολλοί Έλληνες, στα πλαίσια ενός δήθεν εξυγχρονισμού της κοινωνίας' και 'φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και παραγωγής'δεν εννοούν να σταματήσουν να κρίνουν τον πάλαι ποτέ υπαρκτό (δήθεν) σοσιαλισμό. Το μοντέλο αυτό οικονομικόκοινωνικής οργάνωσης δεν ευόδωσε και τελικά η σοβιετική κοινωνία έφτασε το αδιέξοδο του 1991.

Τώρα όμως ζούμε αισίως στο 2005, 16 ολόκληρα χρόνια μπροστά από την εποχή της... 'ομαλής μετάβασης στην οικονομία της ελεύθερης αγοράς' (;;) , (που έγινε με τους τρόπους που όλοι ξέρουμε καλά: εξαγωγή γυναικών, απληστία και εγκληματικότητα κτλ) και μάλλον ανεπίκαιρο και άσκοπο είναι να κατακρίνουμε ακόμα το σοβιετικό μοντέλο διοίκησης.

Θα ήταν προτιμότερο να ασκηθεί δημιουργική και καλοπροαίρετη κριτική στις προσπάθειες της τωρινής αριστεράς για την δημιουργία ίσων ευκαιριών για όλα τα μέλη της κοινωνίας και σωστής κοινωνικής πολιτικής, και ας αφήσουμε την ΕΣΣΔ κατά μέρος. Αν πάλι θεωρείται φλέγον ζήτημα το σοβιετικό μοντέλο, τότε ας στηλιτευτούν τα αρνητικά του και ας επαινεθούν τα θετικά του, ούτως ώστε να υπάρχει διεξοδική ανάλυση επί του ζητήματος. Ούτως ή άλλως, οι εποχές είναι κρίσιμες, τα προβλήματα πολλά και ο χρόνος για συζητήσεις ακαδημαϊκών ζητημάτων ανύπαρκτος !

S G είπε...

αγαπητε μαυρε-θαλασση (ε!?)

η ιστοριουλα εχει πλακα, αρα αξιζει ουτως ή αλλως. Κατα δευτερον, να τραβας στα ακρα μια κατασταση ειναι ενας καλος τροπος να δειξεις που οδευει μια ταση. Και η ξεροκεφαλια των ανθρωπων που στηριζαν την Σ.Ενωση δεν εχει εξαλειφθει σε καμμια περιπτωση στην Ελλαδα. Τα ιδια λαθη κανουν ακομα, να μην πω οτι ακομα μερικοι πιστευουν σε ολοκληρωτικα καθεστωτα στυλ Σ.Ε., οσο κιαν δεν το καταλαβαινουν.

Η ελευθερια μας στην Ελλαδα κυνηγιεται καθημερινα, οταν θελουμε να αγορασουμε κατι, οταν θελουμε να δουλεψουμε καπου, να καπνισουμε κατι, οταν θελουμε να επισκεφτουμε ενα μουσειο, οταν θελουμε να δουμε ΤιΒι.

Και απειλειται απο αυτους που νομιζουν οτι μπορουν να κρινουν καλυτερα απο μας, για μας!

"οι εποχές είναι κρίσιμες, τα προβλήματα πολλά και ο χρόνος για συζητήσεις ακαδημαϊκών ζητημάτων ανύπαρκτος !"

καλα μην υπερβαλλουμε... καλα ειμαστε, δεν βυθιζεται κανα καραβι. Χρειαζονται αλλαγες, αλλα αυτες δυστυχως δεν μπορουν να ερθουν σαν κατακλυσμοι, γιατι ο κοσμος δεν τις δεχεται. Η δουλεια μας ειναι να πληροφορουμε οσο μπορουμε τον κοσμο, ωστε να μπορει μονος του να φτασει στα σωστα συμπερασματα (σωστα για αυτον! δεν εχουμε ολοι τις ιδιες προτιμησεις!). Χωρις κανεναν μπαμπουλα, θεο, γκουρου ή αγαθο δικτατορα....

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ S G

Καταρχάς εγώ δεν ειρωνεύτηκα το nick σου!

Δεν αναλύεις διεξοδικά το ποίος ή ποία κατάσταση φταίει που δεν υπάρχει ουσιαστική ελευθερία και επιλογή. Φταίει αφενός η λανθασμένη αντίληψή μας ότι ελευθερία=ασυδοσία και αναρχία, κάτι που επίσης δεν καταλαβαίνουμε.

Κατά δεύτερον όμως, φταίει η ελευθερία-πακέτο-fast food την οποία μας σερβίρουν διάφορα κέντρα ενημέρωσης και επιχειρήσεις ούτως ώστε να μας χειραγωγούν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Π.χ.: ασφαλώς και δε σε εμποδίζει κανείς να ανοίξεις μια επιχείρηση ανταγωνιστική της Coca-Cola, διότι ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία (;;;) κτλ. Κάνείς όμως δεν σου λέει ότι η Coca-Cola θα σε συντρίψει πριν βγάλεις το προίόν σου στην αγορά, ή κανείς δεν παίρνει μέτρα για να έχεις ένα πλεονέκτημα έναντι της Coca-Cola ούτως ώστε να επιβιώσεις επιχειρηματικά ! Γιατί; Διότι ζούμε σε μια 'ελεύθερη' κοινωνία!!!!

Υπάρχουν λοίπόν σήμερα πια ολοκληρωτικά καθεστώτα πολύ πιο αυστηρά και από το αντίστοιχο της ΕΣΣΔ ακόμα, που όμως δε σε αφήνουν να δεις. Όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί: 'Οι ΗΠΑ είναι μια πολύ ελεύθερη χώρα! Καθένας μπορεί να μην γίνει Πρόεδρος αν δε θέλει!'

S G είπε...

δεν ειρωνευομαι καλε, απλα βαριεμαι να αλλαζω πληκτρολογιο!

"Κάνείς όμως δεν σου λέει ότι η Coca-Cola θα σε συντρίψει πριν βγάλεις το προίόν σου στην αγορά, ή κανείς δεν παίρνει μέτρα για να έχεις ένα πλεονέκτημα έναντι της Coca-Cola ούτως ώστε να επιβιώσεις επιχειρηματικά!"

τωρα αυτο ειναι μεγαλη συζητηση. δεν νομιζω οτι η Κοκα Κολα εχει καποιο αθεμιτο πλεονεκτημα απεναντι στους αλλου, δεν βαζει το πιστολι στον κροταφο κανενος για την πιουν... Ανελευθερο θα ηταν το κρατος να παταει στο κεφαλι την επιτυχια, για να εχουμε και καλα ολοι ισες ευκαιριες.
Τεσπα, κοιτα λιγο τα θεματα περι φιλελευθερισμου, εχουν συζητηθει αυτα τα θεματα αρκετα. Και ειμαστε εδω να ακουσουμε τα σχολια σου...

Ανώνυμος είπε...

Το να δίνεις ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες στην Coca Cola και στην τοπική εταιρία αναψυκτικών είναι σαν να "απάγορεύεις στους φτωχούς και στους πλούσιους να κοιμούνται κάτω από γέφυρες και στα παγκάκια" όπως έλεγε ένας Γάλλος ποιητής (ο Πωλ Ελυάρ νομίζω). Ή σαν να εξοπλίζεις με σφεντόνα και τον Δαυιδ και τον Γολιάθ.

Θα σου υπενθυμίσω ότι ελευθερία χωρίς δικαιοσύνη είναι ασυδοσία. Και ζούμε σε μιά χώρα που (επιτέλους) λειτουργεί Επιτροπή Ανταγωνισμού επί των επιχειρησιακών θεμάτων. Από τη στιγμή όμως που ως και οι ΗΠΑ έχουν κάτι ανάλογο (επιτροπή για τον έλεγχο των μονοπωλίων) είναι μάλλον άσκοπο να θεωρούμαι ελευθερία τό νόμο "το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό". Δεν πατάς στο κεφάλι την επιτυχία καταργώντας τον νόμο της ζούγκλας ούτε στερείς την επιτυχία από τους ήδη επιτυχημένους, απλά κάνεις τα πράγματα πιο δίκαια.

S G είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
S G είπε...

εκλεψε κανεναν η Κοκα Κολα?

Οχι, αποσο ξερω. Δικη της συνταγη, δικο της το μαρκετινγκ. Ελευθερια σημαινει οτι ο καθενας μπορει να γινει κοκα κολα, αν ειναι καλος. ΔΕΝ σημαινει οτι το κρατος θα μας κανει ολους κοκα κολα, ή οτι θα μικρυνει την κοκα κολα.

Εκ των υστερων να χτυπας οποιον κερδισε την μαχη του ανταγωνισμου, επειδη εγινε υπερβολικα μεγαλος, ειναι λαθος εκτος αν χρησιμοποιει την μονοπωλιακη θεση αθεμιτα.

Επιτροπη Ανταγωνισμου εχουν οι ΗΠΑ εδω και παρα πολλα χρονια. Αλλα υπαρχει ολοκληρη θεωρια για το που δικαιουται να επεμβει και η Κοκα Κολα σιγουρα δεν ανηκει σε αυτες τις περιπτωσεις που χρηζουν επεμβασης...

Μια μικρη ιδεα για το που επιτρεπονται επεμβασεις μπορεις να παρεις εδω

libertarian είπε...

"Υπάρχουν λοίπόν σήμερα πια ολοκληρωτικά καθεστώτα πολύ πιο αυστηρά και από το αντίστοιχο της ΕΣΣΔ ακόμα, που όμως δε σε αφήνουν να δεις."

Θα αστειεύεσαι σίγουρα, έτσι;

Ανώνυμος είπε...

Παρατηρώ ότι υπάρχει μιά διάχυτη εμμονή με τη Σοβιετική Ένωση και τα... κατορθώματά της. Δεν είπε κανείς, libertarian, ότι το καθεστώς της ΕΣΣΔ ήταν καλό και αγαθό και ότι όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια! Το αντίθετο μάλιστα, από το 21ο συνέδριο του ΚΚΣΕ του '53 (αν θυμάμαι καλά ημερομηνίες και γεγονότα) που ο Χρουστσώφ κύρηξε την 'αποσταλινοποίηση', μαθαίνουμε για εγκλήματα αδιάψευστα και ασυγχώρητα του καθεστώτος.

Αλλά ας έρθουμε στα καθ ημάς. Το καθεστώς των ΗΠΑ ασφαλώς και δεν εκτελλεί διαφωνούντες αλλά όμως θέτει στον πολίτη όνειρα και φιλοδοξίες που καθιστόνται απραγματοποίητες λόγω των έμμεσων απαγορεύσεων που θέτει.

Π.χ.: σου επιτρέπει να μορφωθείς σε πανεπιστήμιο της Ivy League, όμως θέτει τα δίδακτρα τόσο ψηλά που πρέπει να ανήκεις στην ανώτερη αστική τάξη για να ανταπεξέλθεις. Και το σύστημα των φοιτητικών δανείων και υποτροφιών δεν είναι απάντηση. Η ΗΠΑ, ως κοινωνία, θυμίζει το ακροβατικό του τσίρκου που ο ακροβάτης ανεβαίνει ένα ανωφερές τεντομένο σχοινί χωρίς δίχτυ ασφαλείας από κάτω: μπορεί να ανέβει όσο ψηλά θελει αλλά αν πέσει...

S G είπε...

"το σύστημα των φοιτητικών δανείων και υποτροφιών δεν είναι απάντηση."

υπαρχει καλυτερο συστημα αξιοκρατιας, απτο να παιρνουν οι καλοι υποτροφια?

Προτιμας πχ την Ελλαδα (ή την ηπειρωτικη Ευρωπη) που απλα δεν εχει πανεπιστημια τετοιας κλασης και καταδικαζει ολους στην εξορια ή την μετριοτητα?

Και εντελει, τι σχεση εχει αυτο με ολοκληρωτικο καθεστως?

Roark είπε...

Γιατί ακριβώς δεν λειτουργεί το σύστημα των φοιτητικών δανείων και υποτροφιών;

Φίλη μου για να σπουδάσει σε Ivy League πανεπιστήμιο για μεταπτυχιακό έπρεπε να καταβάλει δίδακτρα 56.000 $. Τεράστιο ποσό φαινομενικά, αλλά οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού βρίσκουν αμέσως δουλειά με αρχικές αποδοχές μεταξύ 80.000 και 120.000 $ το χρόνο.

Το οικονομικό είναι το τελευταίο κριτήριο που εμποδίζει κάποιον να σπουδάσει στις ΗΠΑ. Γι'αυτό άλλωστε και το 40% των Αμεριακνών έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η λογική ότι κακώς κάκουν πολύ καλά ιδρύματα και αναγκάζουν τον κόσμο να ονιερεύεται να μπει σ΄αυτά, είναι σαν να λέμε ότι κακώς υπάρχουν Φερράρι και άλλα ακριβά αυτοκίνητα αφού κάνουν ανθρώπους που δεν μπορούν να τα αποκτήσουν να τα ονειρεύονται.

Η λύση προφανώς είναι Τράμπαντ και άθλια κρατικά ελληνικά ΑΕΙ!

Ανώνυμος είπε...

Αναφορικά με τον S G: Πόσοι είναι οι 'καλοί' που παίρνουν υποτροφία από τους 100 φοιτητές; ο 1 στους 100; Μάλλον μικρό το ποσοστό για να μιλάμε για... κοινωνικά ευαίσθητη τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Αναφορικά με τον Roark: Προφανώς η φίλη σου δεν ανήκει στην κατώτερη εργατικοί τάξη όμως, οι γονείς της διέθεσαν άνετα $56.000 συν άλλα τόσα που θα στοιχίζει η διαμονή και λοιπά έξοδα. Αν όμως δεν διέθεται τα χρήματα αυτά και δεν ήταν στο ποσοστό που παίρνει υποτροφία τότε; Ύστερα πάλι, είναι γνωστό ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν εκατοντάδες πανεπιστήμια, κολλέγια κα. Όλα είναι εξίσου ποιοτικά με ένα Yale ή Prinston; Όλα ξεπερνάνε τα ελληνικά AEI;

Και ακόμα δεν απαντήσατε στο τι θα γίνει αν ο ακροβάτης (δηλ. πολίτης ή επιχειρηματίας ή εργαζόμενος ή φοιτητής κτλ στις ΗΠΑ) πέσει από το σκοινί!

Ανώνυμος είπε...

turquoise_noir: Είσαι καλοπροαίρετος αλλά κάνεις το λάθος που κάνουν πάρα πολλοί Έλληνες. Κρίνεις τις ΗΠΑ με βάση τις Ελληνικές σου εμπειρίες ή τους μύθους που μας πασάρουν διάφοροι "αναλυτές" και "δημοσιογράφοι" των διαφόρων φυλλάδων.
Έκανα μεταπτυχιακό σε καλό Παν/μιο των ΗΠΑ (όχι Ivy League) και στη μέση/τέλος του 1ου έτους (από τα 2) όλοι (αμερικάνοι και ξένοι) είχαμε πιάσει part-time δουλειά πάνω στο αντικείμενό μας που μας πλήρωνε το 95% των διδάκτρων και επιπλέον μας έδινε και μισθό (για το νοίκι και μικροέξοδα),
Αυτό το περί 1 στους 100 είναι βγαλμένο από τη νεοελληνική μιζέρια. Η οποία όμως μπορεί άνετα να πριμοδοτεί την Ολυμπιακή ή τους αμόρφωτους και άξεστους οδηγούς των δημοσίων συγκοινωνιών.

libertarian είπε...

still turquoise_noir μόνο ως ανέκδοτο μπορώ να λάβω την σύγκριση ΕΣΣΔ με ΗΠΑ ή με οποιαδήποτε άλλη καπιταλιστική δημοκρατική χώρα σήμερα. Απλά δεν στέκει.

"Δεν είπε κανείς, libertarian, ότι το καθεστώς της ΕΣΣΔ ήταν καλό και αγαθό και ότι όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια!"

Μα εγώ όπως είδες στάθηκα στο "Υπάρχουν λοίπόν σήμερα ολοκληρωτικά καθεστώτα πολύ πιο αυστηρά και από το αντίστοιχο της ΕΣΣΔ." Το οποίο απλά δεν ισχύει.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ κατατοπιστικό το σχόλιό σου Niko και ομολογουμένως αποτελεί λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησής των φοιτητών κατά τις σπουδές. Μακάρι να μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε και στην Ελλάδα.

Βέβαια, στην Ελλάδα που έχει τόση ανεργία θα ήταν δύσκολο να βρουν όλοι οι φοιτητές σχετική με το αντικείμενο σπουδών δουλειά και μιλάω από προσωπική εμπειρία γιατί αναγκαστικά δούλευα σε παντελώς άσχετη με τις σπουδές μου δουλειά. Σχετικά με τα μεταπτυχιακά, είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να είναι δωρεάν. Όμως 56.000 δολ. είναι υπερβολικό ποσό πιστεύω, για τη μέση Ελληνική οικογένεια ακόμα και για τη μόρφωση που δίνουν τα παν/μια της Ivy League και απαγορεύει σε πολλούς να σπουδάσουν εκεί.

Βέβαια, για αποφυγή παρανοήσεων, αυτό δε σημαίνει ότι δεν αξίδει να σπουδάσει κανείς σε τέτοιο παν/μιο ή ότι δεν έχουν κορυφαίο επίπεδο.

Roark είπε...

Κανείς δεν χρειάζεται να έχει 56.000 δολλάρια εκτός αν σπουδάζει για χόμπυ! Οι σπουδές πληρώνονται ευκολότατα με δάνειο αφού μόλις τελειώσεις βρίσκεις δουλειά με πολλαπλάσιες αποδοχές. Και η φίλη μου δεν έχει τόσα λεφτά, ούτε η υποτροφία την καλύπτει, δάνειο θα πάρει. Το σημαντικό είναι να πιάσεις τα υψηλότατα ακαδημαϊκά κριτήρια, η χρηματοδότηση είναι πολύ μικρό πρόβλημα.

S G είπε...

οταν σπουδαζεις σε τετοιο πανεπιστημιο το δανειο ειναι ευκολη υποθεση. Φιλος μου που εκανε μαστερ στο LSE πηρε ανετα δανειο γυρω στις 20.000 λιρες. Νομιζω με κανα χρονο δουλειας το ξεπληρωσε κιολας ;-)

"στην Ελλάδα που έχει τόση ανεργία θα ήταν δύσκολο να βρουν όλοι οι φοιτητές σχετική με το αντικείμενο σπουδών δουλειά "

Η ανεργια δεν ειναι ενα εξωγενες φαινομενο, αιωνιο προβλημα της Ελλαδας επειδη το θελησε ο θεος ή ο Αλλαχ. Εχει να κανει αμεσα με την κακη ποιοτητα των ελληνικων ΑΕΙ. Αν φτιαχναμε τα ΑΕΙ μας οι αποφοιτοι τους δεν θα ειχαν ανεργια. Κοιτα και αυτο περι εκπαιδευσης και ανεργιας.


"Αυτό το περί 1 στους 100 είναι βγαλμένο από τη νεοελληνική μιζέρια. Η οποία όμως μπορεί άνετα να πριμοδοτεί την Ολυμπιακή"

σωστοοοοος

pinky and the brain είπε...

t-n: τα πανεπιστήμια στις ηπα είναι άπειρα και δεν χρειάζεται να περιορίσει κανείς τις σπουδές στα ivy league τα οποία είναι μόλις 8 (brown, columbia, cornell, dartmouth, harvard,u. penn, princeton, yale). εξ άλλου αν δεις τις σπουδές των πιο πετυχημένων στις ηπα, οι έχοντας φοιτήσει στα ivy league είναι πολύ λίγοι. οπότε μην τρελλαθούμε ότι το δίλημμα είναι ή harvard ή τίποτα. επιπλέον, όπως πολύ σωστά έχουν επισημάνει άλλοι, υπάρχουν πολύ τρόποι να χρηματοδοτήσεις τις σπουδές σου. είναι οι υποτροφίες, είναι η δουλειά (μέσω του παν/μου βρίσκεις άπειρες δουλειές), είναι τέλος και τα ειδικά δάνεια προς φοιτητές τα οποία είναι χαμηλότοκα και με τρομερές διευκολύνσεις στην αποπληρωμή τους. όπως επίσης υπάρχουν για τους "μη έχοντες" - το οποίο βασίζεται στο εισόδημα των γωνιών σου - ειδικά προγράμματα χρηματοδότησεις τα οποία είναι σαν grant και δεν επιστρέφεις τα χρήματα ποτέ.
τέλος, ναι, τα ivy league είναι ακριβά. αλλά όπως είπα και στην αρχή, δεν χρειάζεται να πας ivy league για να πετύχεις. σε κάθε πολιτεία υπάρχουν τα state universities π.χ. κάτοικος της california έχει να διαλέξει από τα university of california (πχ., uc berkeley, ucla, κλπ) τα οποία είναι εξαιρετικά παν/μια και τα δίδακτρα πολύ χαμηλά.

στις ηπα, η παιδεία και η μόρφωση υπάρχει για όλους και είναι θέμα προσωπικής επιλογής. και αυτό που προσφέρεται - από το προνήπιο μέχρι το παν/μιο - σε καμία περίπτωση δεν σε ανεβάζει σε τεντομένο σκοινί. ίσα ίσα που σου δίνει όλα τα όπλα για να μην ανέβεις ποτέ

Ανώνυμος είπε...

turquoise_noir: Ένα ακόμη εμπόδιο - νοοτροπίας και αυτό - για την αύξηση των επιδοτήσεων / παροχών (κάθε μορφής) προς τους φοιτητές στην Ελλάδα είναι η πανάθλια νοοτροπία του τζαμπατζή.
Π.χ. Πολλοί (θέλουν να) θεωρούν ότι η δουλειά που κάνεις κατά τη διάρκεια των σπουδών σου (ως ασκούμενος) δεν είναι "κανονική δουλειά". Ξέρω δημόσιες επιχειρήσεις που έπαιρναν ασκούμενους φοιτητές (μέχρι πριν μερικά χρόνια τουλάχιστον) και δεν τους πλήρωναν. Επίσης, το ίδιο το ΑΣΕΠ δεν αναγνωρίζει ως εμπειρία τη δουλειά που έκανες κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock