Δευτέρα, Ιουνίου 06, 2005

Ποιος φοβαται την παγκοσμιοποιηση?

Ερευνα της ICAP σε συνεργασια με την Gallup δειχνει οτι 7 στους 10 Ελληνες φοβουνται την παγκοσμιοποιηση. Μαλιστα λεει εχουμε το μεγαλυτερο ποσοστο (72% για την ακριβεια) αναμεσα στις 64 χωρες που συμμετειχαν!

Οι επομενες στον καταλογο ειναι η Ιαπωνία (71%), η Κροατία (70%), η Αυστρία (69%) και η Γαλλία (67%).

Πρεπει να σημειωσω οτι η λεξη παγκοσμιοποιηση δεν εχει οριστει ικανοποιητικα και ετσι απο την ερμηνεια της εξαρταται και η γνωμη των ανθρωπων σε καθε χωρα. Αλλα οπωσδηποτε ειναι ανησυχητικο οτι στην Ελλαδα ειμαστε τοσο αντιθετοι σε κατι, το οποιο σιγουρα σημαινει μεγαλυτερη κινητικοτητα ανθρωπων και αγαθων στην υφηλιο.

Ακομα πιο πολυ οταν τα ατομα που συμφωνα με τους ιδεοληπτικους στην Ελλαδα πεθαινουν εξαιτιας της παγκοσμιοποιησης, ειναι υπερ της!

Προσεξτε λοιπον οτι συμφωνα με το κειμενο της Ημερησιας:

η Αφρική είναι η μόνη περιοχή στην οποία το ποσοστό των πολιτών οι οποίοι κρίνουν θετικά την παγκοσμιοποίηση (50%) υπερτερεί του ποσοστού που την κρίνει αρνητικά (41%).

Οι Αφρικανοι ειναι υπερ και εμεις ειμαστε κατα! Ειλικρινα δεν μπορω να καταλαβω τι ειδους ανθρωποι ειναι τοσο αντιθετοι σε κατι που καλα καλα δεν καταλαβαινουν, τους επηρεαζει ελαχιστα και κανει καλο σε τοσο κοσμο!

2 σχόλια:

pinky and the brain είπε...

η εν λόγω έρευνα (της tns icap όχι της icap) δεν διερευνά τι είναι η παγκοσμιοποίηση. απλώς καταγράφει αν πιστεύουν ότι (αυτό που έχουν στο μυαλό τους ως παγκοσμιοποίηση) δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.
το αξιοσημείωτο είναι ότι η ελλάδα σέρνει το χωρό στους "κατά" της παγκοσμιοποίησης (δηλ. πιστεύουν κατά 72% ότι δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ'όσα λύνει), ενώ η αλβανία βρίσκεται στον αντίποδα.

πιστεύω σε ένα μεγάλο βαθμό οι απαντήσεις που δώσανε οι ερωτώμενοι επηρεάζονται από το βαθμό θετικής ή αρνητικής άποψης που έχουν για τις ηπα. δηλαδή, η παγκοσμιοποίηση πιστεύω ότι ταυτίζεται με τις ηπα. αν δεις προηγούμενες έρευνες που είχε βγάλει η tns icap για τον αντιαμερικανισμό, οι χώρες που είναι σ'αυτή την έρευνα κατά της παγκοσμιοποίησης ήταν κατά των ηπα και αντίστροφα. επιπλέον, στην ελλάδα τα μμε μόνο την αρνητική πλευρά της παγκοσμιοποίησης προβάλλουν. και τέλος, η ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει μια τάση εξέλιξης προς τα έσω παρά προς τα έξω. εννοώ ότι τα εθνικιστικά/εθνικά στοιχεία εντείνονται και κατ'επέκταση η παγκοσμιποίηση μοιάζει ως εχθρός της εθνικής ταυτότητας της χώρας.

"Αλλα σιγουρα ειναι ανησυχητικο οτι στην Ελλαδα ειμαστε τοσο αντιθετοι σε κατι το οποιο σιγουρα σημαινει μεγαλυτερη κινητικοτητα ανθρωπων και αγαθων στην υφηλιο." αυτό ίσως εξηγεί τη στάση των ελλήνων: είναι κατά της παγκοσμιοποίησης γιατί φοβούνται μη τους φύγει ο πολυζωγόπουλος....

S G είπε...

ναι γιατι δεν λεμε τοτε τα πραγματα με το ονομα τους?

Δεν μας φταιει η αυξανομενη διακινηση αγαθων, κεφαλαιων και προσωπων. Μας φταιει απλα η αλλαγη, δηλαδη ειμαστε συντηριτικουρες οσο δεν παει.

Για την "απωλεια της ταυτοτητας" ποτε δεν καταλαβα τι σημαινει. Οι λανθασμενες, ηλιθιες πρακτικες οντως εξαφανιζονται. Ας πουμε τα χοντρα ρουσφετια, οι πελατειακες σχεσεις, η πληρης ελλειψη σεβασμου του κρατους απεναντι στους πολιτες κτλ τεινουν να εξαλειφθουν οσο πλησιαζουμε την Δ.Ευρωπη. Ακομα και η εξωτερικη εμφανιση των πολεων μας συγκλινει. Αυτο ειναι απωλεια ταυτοτητας?
Για μενα ταυτοτητα ειναι μονο τα καλα και αυτα δεν χανονται (εξ ορισμου, αν ειμαστε σε κατι καλυτεροι απο τους αλλους, γιατι θα αλλαξουμε, ηλιθιοι ειμαστε?).

Σε ολα αυτα η γνωμη των Ελληνων περι "παγκοσμιοποιησης" μου θυμιζει λιγο στερεοτυπικη απαντηση 17 χρονου που γραφει εκθεση...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock