Τετάρτη, Ιουνίου 29, 2005

Κατάργηση Επιδοτήσεων = Μοχλός Ανάπτυξης

Μια από τις μεγαλύτερες πλάνες της κοινής γνώμης στη Ευρώπη είναι ότι πρέπει να διατηρούμε τις αγροτικές επιδοτήσεις και την (εγκληματική) πολιτική προστατευτισμού στα αγροτικά προϊόντα. Το ότι η κατάργηση των επιδοτήσεων θα διαλύσει τους αγροτικούς πληθυσμούς είναι ένας μύθος. Αυτό που θα κάνει είναι θα ασκήσει μια ισχυρή πίεση να εξελιγχθούνε, να προσαρμοστούνε στις νέες συνθήκες, να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί, να βελτιώσουν την ποιότητα και τις μεθόδους της παραγωγής τους.

Οι επιδοτήσεις το μόνο που κάνουν είναι να επιβραβεύουν την χαμηλή παραγωγικότητα και την μέτρια ποιότητα. Η κατάργησή τους θα αναγκάσει τους παραγωγούς να στραφούν στην δημιουργικοτητα, τη φαντασία, την επινοητικότητα, το ρίσκο και όλα εκείνα τα στοιχεία που οδηγούν στην καινοτομία και την βελτίωση.

Η ανταγωνιστηκότητα της ελληνικής οικονομίας καταποντίζεται περισσότερο κάθε χρόνο και είναι πλέον παράλογο να πετιούνται χρήματα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Παραπονιόμαστε για χρήματα που επενδύσαμε σε υποδομές για tην Ολυμπιάδα, και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα τρις δρχ που σπαταλούνται για να διατηρούμε αντιπαραγωγικό ένα τεράστιο τομέα της οικονομίας μας!

Οι κάθε λογής Μποβέ και Πατάκηδες δεν μπορούν να κρατούν τις ευρωπαικές οικονομίες ομήρους της δικής τους αντιπαραγωγικής ανικανότητας.

Να προσθέσω ένα άρθρο του καθηγητή Γ.Μπήτρου από το ΒΗΜΑ (15-08-2004):

Μαθήματα από τη Νέα Ζηλανδία

Στο σημερινό μάθημα αναφορικά με τις επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη Νέα Ζηλανδία κυρίως κατά τη δεκαετία του 1980 θα αναφερθώ στην πλέον επαναστατική πολιτική που εισήγαγαν, η οποία δεν είναι άλλη από την κατάργηση όλων των κρατικών επιδοτήσεων προς τους επί μέρους τομείς της οικονομίας. Μάλιστα, επειδή στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση γενικότερα η κατάργηση των επιδοτήσεων στον κατ' εξοχήν υποστηριζόμενο κλάδο της γεωργίας θεωρείται αδιανόητη, αξίζει να στραφούμε σε αυτόν ακριβώς τον κλάδο. Ιδού λοιπόν τι αναφέρει σχετικά ο κ. Maurice Ρ. McTigue.

«Ως το 1984 η προβατοτροφία στη Νέα Ζηλανδία ελάμβανε περίπου το 44% των εισοδημάτων της από κυβερνητικές επιδοτήσεις. Το κύριο προϊόν που παρήγε ήταν πρόβειο κρέας το οποίο στις διεθνείς αγορές πουλιόταν προς 12,5 δολάρια το σφάγιο, ενώ η κυβερνητική επιδότηση ανερχόταν σε άλλα 12,5 δολάρια. Το 1987 καταργήθηκαν όλες οι επιδοτήσεις προς την προβατοτροφία. H απόφαση αυτή, φυσικά, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των ενδιαφερομένων. Αλλά όταν κατάλαβαν και αποδέχθηκαν ως γεγονός ότι οι επιδοτήσεις δεν επρόκειτο να επανέλθουν, ανέθεσαν σε μια ομάδα ειδικών να τους συμβουλεύσει τι έπρεπε να κάνουν προκειμένου να μπορέσουν να πωλούν κάθε σφάγιο προς 30 δολάρια. Υστερα από λίγο η ομάδα των ειδικών αποφάνθηκε ότι το ζητούμενο ήταν δύσκολο αλλά όχι αδύνατον. Αυτό το οποίο απαιτείτο ήταν η παραγωγή ενός διαφορετικού προϊόντος, το οποίο να επεξεργάζεται με διαφορετικές διαδικασίες και να πωλείται σε διαφορετικές αγορές. Πράγματι, μέσα σε δύο χρόνια, δηλαδή το 1989, πέτυχαν να μετατρέψουν ένα προϊόν το οποίο πωλούσαν προς 12,5 δολάρια σε ένα προϊόν το οποίο απέφερε 30 δολάρια. H τιμή του νέου προϊόντος το 1991 ήταν 42 δολάρια, το 1994 ανήλθε σε 74 δολάρια και το 1999 έφθασε τα 115 δολάρια. Με άλλα λόγια, η προβατοτροφία της Νέας Ζηλανδίας απευθύνθηκε στη διεθνή αγορά και βρήκε καταναλωτές οι οποίοι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν πολύ υψηλές τιμές. Αν επισκεφθείτε τα καλύτερα εστιατόρια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και παραγγείλετε αρνί Νέας Ζηλανδίας», γράφει, «θα το πληρώσετε σήμερα κάπου μεταξύ 35 και 60 δολάρια τη λίβρα!..».

«Είναι περιττό να επαναλάβω», τονίζει, «ότι εξαιτίας της κατάργησης των επιδοτήσεων πάρα πολλοί προέβλεπαν ότι θα προκαλούνταν μαζική έξοδος κτηνοτρόφων από τον κλάδο της προβατοτροφίας. Αλλά τίποτε τέτοιο δεν συνέβη. Προς επιβεβαίωση αρκεί να αναφερθεί ότι σταμάτησαν να εκτρέφουν πρόβατα μόνο τρία τέταρτα του ενός εκατοστού από τις επιχειρήσεις του κλάδου και αυτές ήταν επιχειρήσεις οι οποίες δεν έπρεπε να βρίσκονται στην προβατοτροφία έτσι κι αλλιώς. Επιπλέον, πολλοί επιχειρηματολογούσαν ότι η κατάργηση των επιδοτήσεων θα ευνοούσε την ανάπτυξη μεγάλων μονάδων εις βάρος των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων. Αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο
. Οι μεγάλες εκτροφικές μονάδες εγκατέλειψαν τον κλάδο και οι οικογενειακές επεκτάθηκαν, πιθανώς γιατί οι οικογενειακές μονάδες είναι διατεθειμένες να δουλέψουν με μικρότερα περιθώρια κέρδους από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τελικά, ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί. H πολιτική αυτή κατέδειξε ότι, αν δεν επιτρέπεις άλλα περιθώρια στους πολίτες παρά να είναι δημιουργικοί και καινοτόμοι, συνήθως βρίσκουν λύσεις».

H ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση. Αυτό σημαίνει ότι τα δισεκατομμύρια ευρώ των επιδοτήσεων από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στη γεωργία τα τελευταία 20 χρόνια δεν έπιασαν τόπο. Μήπως έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου να δοκιμάσουμε την πολιτική που εφήρμοσε η Νέα Ζηλανδία;

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεώρημα: έχουμε χιλίάδες (στο περίπου) ανθρώπους που ενώ είναι δημιουργικοί, εργατικοί κλπ κατά ένα περίεργο το έχουν ρίξει στο τεμπελιό (σωματικό και πνευματικό) με αποτέλεσμα να καταλήξουν να ζητιανεύουν για τις επιδοτήσεις.

Ενέργεια: τους κόβουμε τις επιδοτήσεις.

Αποτέλεσμα: αποφασίζουν ξαφνικά να χρησιμοποιήσουν την ερεργητικότητα, την δημιουργικότητα και όλα τα άλλα προσόντα τους και να κατακτήσουν τον κόσμο.

Απορία κοινού θνητού (τόσο κοινού και ταπεινού που δε μπόρεσε να καταφέρει να γραφτεί για να "ποστάρει επώνυμα"): αφού όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι δημιουργικοί, εργατικοί κλπ α) γιατί τόσα χρόνια τα έχουν φορτώσει στον κόκκορα και καταδέχονται να ζητιανεύουν επιδοτήσεις και β) ποιος μας λέει πως όταν αυτή η λανθάνουσα ενεργητικότητά τους "ξυπνήσει" δε θα την εξαντλήσουν στα μπλόκα "της αγροτιάς" και της ξεφτίλας και να μας κάνουν να μετανιώσουμε την ώρα και τη στιγμή;

Ποιος υπερήφανος και αξιοπρεπής άνθρωπος (δε θέλω να πω λαός για να μη το πάμε μακριά) δέχετε να είναι παράσσιτο; Και σα να μη φτάνει αυτό, να προκαλεί και ζημία σε όλους τους υπόλοιπους κλείνοντας τους δρόμους;

Μήτσος

Roark είπε...

α) Γιατί είναι ευκολότερο να ζεις με τον κόπο των άλλων από το να αποδείξεις στον στίβο της ανοιχτής αγοράς την αξία σου.

β) Κανείς δεν μας το λέει. Είναι σίγουρο ότι όλοι αυτοί που έχουν μάθει να ζούνε σε βάρος μας θα βγούνε στους δρόμους να μας ξαναεκβιάσουν. Το θέμα είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τον τραμπουκισμό τους: καμία αλληλλεγύη στους εκβιαστές.

Δεν είναι καθόλου αξιοπρεπής. Αλλά στη χώρα μας η αξιοπρέπεια είναι εντελώς παραγκωνισμένη έννοια.

ΥΓ Και οι υπόλοιποι που είμαστε γραμμένοι στο blogger, κοινοί θνητοί είμαστε (άλλωστε δεν υπάρχουν κοινοί αθάνατοι).

S G είπε...

αυτες οι μαχες Μητσο κερδιζονται μια φορα και χανονται πολλες. Οσο υποχωρουμε μας καθονται στον σβερκο. Οταν η κυβερνηση Σημιτη ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ απαγορευσε στους αγροτες να κοβουν την χωρα στα δυο στελνοντας τα ΜΑΤ ολοι βγηκαν να κατηγορησουν για φασισμο και ιστοριες. Για μενα φασιστας δεν ειναι αυτος που προσπαθει να ανοιξει εναν δρομο, ειναι αυτος που τον κλεινει. Αδιαφορω τι ΝΟΜΙΖΕΙΣ οτι ειναι το δικιο σου, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΣΑΙ να κρατας ολη την χωρα ομηρο. Με τη βια απαιτησες/εβρισες/εκβιασες, βια θα λαβεις.

Και αν σας ενοχλουν τα ΜΑΤ επειδη ειναι αμορφωτοι ξυλοκοποι, η καφριλα μας ειναι ο λογος υπαρξης τους. χωρις καφρους που νομιζουν οτι δικαιουνται να κλεινουν εθνικες, δεν θα πληρωναμε ΜΑΤατζηδες.

ΥΓ Καλως ηρθες Μητσο
ΥΓ2 "άλλωστε δεν υπάρχουν κοινοί αθάνατοι"
καλη παρατηρηση!

Greg είπε...

Κατ' αρχήν δεν διαφωνούμε! Έτσι είναι τα πράγματα. Υπάρχει όμως και η "λακούβα" μια και ζούμε σ' αυτή τη χώρα. Είναι η δυνατότητα να αναπτύξεις την δημιουργικότητα που ευαγγελίζεσαι (πχ. Ν Ζηλανδία)

Εξηγούμαι:

Έκανα πέρυσι μια μικρή έρευνα για την δυνατότητα εκτροφής σαλιγκαριών, μεταξοσκώληκα κλπ. Σε μεγάλη ζήτηση από πολλές αγορές! Χωράφι δίπλα σε ποτάμι υπήρχε! Διάθεση το ίδιο!

Βρήκα λοιπόν και έχω αποθηκεύσει στον υπολογιστή μου πάνω από 60 έτοιμες μελέτες Αμερικανικής, Αυστραλέζικης, Γαλλικής, Ιταλικής, Κινεζικής ακόμη και Αφρικανικής προέλευσης. Απευθυνθείς στο Υπ. Γεωργίας, μετά από πολλές ενοχλήσεις και αφού βρήκα και κανά δυό συμπατριώτες, μου δώσανε από κάποιο χαρτοκούτι που υπήρχε σε κάποια αποθήκη, ένα αντίστοιχο εγχειρίδιο. Με απέτρεψαν δε να ασχοληθώ, γιατί έχουμε πολλή ζέστη... Η Αφρική έχει κλίμα Βουργουνδίας ως γνωστόν!

Συνέχισα κάνοντας μόνος μου (με την βοήθεια πολλών έτοιμων Αμερικανικών cost analysis plans) οικονομοτεχνική μελέτη.
Αποτέλεσμα: Αν δεν δούλευα εγώ, η γυναίκα μου και τα παιδιά μου στο χωράφι ολημερίς, μπαίναμε μέσα. Ακόμη και με Αλβανικά μεροκάματα!

Γιατί; Όλα τα κόστη εξοπλισμού, μεταφοράς, τήρησης προδιαγραφών τεράστια! Πολλαπλάσια των Δυτικών!

Και πώς βγαίνουν οι 2-3 που δραστηριοποιούνται;

Παρατήρηση:
Όλοι είναι στα σύνορα κοντά!

Αλλαγή στα πλάνα και ώ του θαύματος! Το σχέδιο άρχισε να λειτουργεί! Αρκεί να παράγεις από κεί και να πουλάς από δώ! Αν έχεις τα "κονέ"

Κι' αυτοί που παράγουν βιολογικά από δώ; Κάτι ωραίοι τύποι στην Πελοπόνησσο και στην Κρήτη;
10 άτομα στο χωράφι και ρομαντική ολιγάρκεια...

Κι' αν μπορέσεις να πουλήσεις! Γιατί η Μαφία της λαχαναγοράς σε υποχρεώνει να δώσεις για κάθε κιλό που πουλάς δικό σου και ένα δικό της. Αλλοιώς πάει η άδεια της λαϊκής... Άσε τα κόλπα με τα μεγάλα super markets.

Τι να λέμε; Η ορθολογική ανάπτυξη των αγορών απαιτεί και ορθολογική λειτουργία τους. Και αυτό δεν θα αλλάξει με την κατάργηση των επιδοτήσεων. Δυστυχώς!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ, καλώς σας βρήκα. Πάντως ακόμη δε καταφέρνω να γραφτώ, μάλλον κάτι κάνω στραβά (άτιμα γεράματα).

Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο, τα μπλόκα της "αγροτιάς" (και της ξεφτίλας) δε στήνονται μόνο για τις επιδοτήσεις. Το 2002 που έτυχε να ταξιδεύω συνέχεια, συχνά - πυκνά αναγκαζόμουν να σταματάω εξαιτίας τους σε διάφορα μέρη. Επειδή βαριώμουν να κάθομαι στην ουρά, πήγαινα μπροστά και καθόμουν μαζί τους. Κάποιοι μου είχαν εξηγήσει πως τους είχαν πάρει τα βαμβάκια (αν θυμάμαι καλά) και δε τους είχαν πληρώσει από την προηγούμενη χρονιά ενώ τα χρέη τρέχουν, πρέπει να ξανασπείρουν για φέτος κλπ και δεν είχαν λεφτά.

Προφανώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις και υποπεριπτώσεις αλλά το γεγονός πρέπει να είναι ένα: όχι ανοχή στους φασίστες που κλείνουν δρόμους με μπλόκα ή πορείες αλλά και σε αυτούς που ανεβάζουν μαύρες σημαίες στο Λευκό Πύργο ή ...κόκκινα πλακάτ στην Ακρόπολη. Ο φασισμός και η καφρίλα δεν έχουν χρώμα.

Μήτσος

(όταν καταφέρω να εγγραφώ, θέλω δώρο παστέλι)

xpan είπε...

οι επιδοτήσεις δεν είναι κάτι "κακό" κατ' ανάγκη. Αν ξέρεις και το δουλεύεις το πράγμα, λεφτά θα βγάλεις σίγουρα.

Το πρόβλημα με τους αγρότες στην Ελλάδα (και σε άλλα μέρη του κόσμου φαντάζομαι) είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό είναι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Και για να εκμεταλλευτείς τα λεφτά χρειάζεσαι γνώσεις (και μυαλό, ενίοτε). Ειδικά όσο περνάν τα χρόνια οι απαιτήσεις αυξάνονται.

Πάντως και μένα με βρίσκεις σε πολλά μέρη να σύμφωνω, Σωτήρη.

ΤΑΣΟΣ είπε...

Οι επιδοτήσεις έχουν ακόμη μια ευεγερτική παράμετρο "τη μείωση των τιμών". Που σημαίνει ότι προσφέρονται προιόντα προσιτά στον καταναλωτή.
Επίσης είναι εργαλείο πολιτικής πολύ σημαντικό όταν είχαμε εθνικη γεωργικη πολιτική.
Φαίνεται να είναι αλήθεια ότι οι επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν δεν αξιοποιήθηκαν παραγωγικά γιά το λογο αυτό πολλά γεωργικα νοικοκυρια ειναι προβληματικά.
Ακούγεται ότι πολλα απο τα χρήματ απου χορηγήθηκαν επέστρεεψαν μέσα απο την κατανάλωση στις χώρες που προσεφεραν τα περισσότερα

Roark είπε...

Οι επιδοτήσεις μειώνουν τι τιμές; Μόνο που στην τιμή θα πρέπει να προσθέσουμε και τους φόρους που πληρώθηκαν για αυτές οι επιδοτήσεις γιατί τα λεφτά του κράτους δεν έρχονται από το πουθενά, από το πορτοφόλι μας έρχονται;

Αν οι επιδοτήσεις σκοπεύουν στην μείωση των τιμών τότε γιατί ταυτόχρονα αποσύρουμε μέρος της παραγωγής για τις διατηρούμε τεχνητά ψηλά;;;


Αν θέλουμε φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα η λύη είναι μια. Κατάργση της ΚΑΠ, τέλος στις επιδοτήσεις στις ποσοστόσεις, στις κλειστές αγορές και όλες αυτά τα τραγικά. Μόνο ο ανοιχτός ανταγωνισμός θα δώσει κίνητρα για βελτίωση της ποιότητας και της παραγωγικότητας (και θα δώσει στους φτωχούς αγρότες του Τρίτου Κόσμου μια αγορά για τα προϊόντα τους και μια διέξοδο από τον κύκλο της ανέχειας).

Αν πάλι θέλουμε να συντηρούμε χαραμοφάηδες, άχρηστους γραφικούς αγρότες τότε όλες οι επιδοτήσεις του κόσμου δεν θα είναι ποτέ αρκετές.

S G είπε...

το μονο που δεν κανει το παρον συστημα ειναι να μειωνει τις τιμες. Σε πολλα προιοντα στην ΕΕ πληρωνουμε 2 και 3 φορες πανω απο τις παγκοσμιες τιμες!

Κατα τα αλλα ειναι τρελο να δινεις επιδοτησεις για να μειωσεις τις τιμες. Τι νοημα εχει αυτο? Αν θες να ενισχυσεις καποιους φτωχους ειναι πολυ πιο ευκολο να τους δωσεις κατευθειαν χρηματα...

ΤΑΣΟΣ είπε...

Μην το αμφισβητείται αν δεν ήταν οι επιδοτήσεις σε ορισμένα προιόντα οι τιμές τους θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.
π.χ. κορινθιακή σταφίδα (μαύρη) επιδοτείται περίπου με 100000 δρχ/στρμ και πωλείται προς 0,60 Ε/Kgr. περίπου
Είναι φανερό ότι αν δεν ήταν η επιδότηση η τιμή θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη με πολλά προβληματα στις εξαγωγές απο τον ανταγωνισμό της σουλτανίνας και πιθανη μείωση της ζήτησης

Roark είπε...

Αν τα σύνορα ήταν ανοιχτά και μπορούσαμε να αγοράσουμε σταφίδα από όπου θέλουμε τότε να δούμε που θα ήταν η (τεχνητά ψηλή) τιμή της σουλτανίνας.

Αλλά και αν ήταν ψηλότερη (πράγμα απίθανο), δεν βλέπω το λόγο γιατί να πληρώνουμε όλοι για την μείωση της τιμής της, όταν δεν θα την φάμε όλοι. Γιατί να πληρώνω εγώ με τους φόρους μου (και πολύ περισσότερο γιατί να πληρώνει ο Γερμανός και ο Βρετανός) την επιδότηση της σταφίδας όταν δεν πρόκειται να την φάω ποτέ μου. Όσοι θέλουν να φάνε σταφίδα ας πληρώσουν όσο κάνει στην αγορά (σε μια ανοιχτή ελεύθερη αγορά χωρίς δασμούς και προστατευτισμούς).

Το ακόμα πιο τρελό είναι να πληρώνω εγώ την μείωση της τιμής της σταφίδας μέσω επιδοτήσεων για να εξαγχθεί φτηνότερα! Δηλαδή εγώ να πληρώνω μέρος της τιμής για να έχει φτηνότερη σταφίδα ο Νορβηγός ή όπου αλλού εξάγεται!

ΤΑΣΟΣ είπε...

Κορινθιακη σταφίδα (μαύρη) παράγεται μονο στην Ελλάδα και όπως καταλαβαίνετε δεν έχομε απο που να αγοράσουμε.
Είναι απαρίτητη η γνώση και τα στοιχεία της καλλιέρεγειας στη γεωργικη οικονομία.

S G είπε...

ρε Τασο

αν υπαρχει ζητηση η σταφιδα θα παραγεται με ή χωρις επιδοτηση. Αν δεν υπαρχει, γιατι να την πληρωνουμε εμεις???

Πραγματικα δεν σε κατανοω.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock