Τρίτη, Ιουνίου 21, 2005

Δεν εχουν τον θεο τους

Ειναι απο τα θεματα που δεν θελω να σχολιαζω, για να μην προσβαλλω κανεναν. Αλλα αυτοι οι "πνευματικοι ηγετες"* καπου εχουν χασει την μπαλα...

Δηλωσεις μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Aνθιμου:

O κ. Aνθιμος, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει ως «γραφικό και εξωπραγματικό» τον βουλευτή [Στεφανο Μανο] για τη γνώμη, που φέρεται να εξέφρασε, πως πρέπει να διακοπεί η μισθοδοσία του κλήρου της Eκκλησίας. Παράλληλα, τον καταγγέλλει ότι μιλά για αμύθητη εκκλησιαστική περιουσία όταν ο ίδιος είναι ζάπλουτος, με κέρδη δισεκατομμυρίων από το Xρηματιστήριο.

Η διαφορα κ. Ανθιμε ειναι οτι ο Στεφανος Μανος ποτε δεν το επαιξε αγιος, ποτε δεν ειπε οτι το κερδος ειναι κακο, ποτε δεν ειπε οτι αρκειται στα πνευματικα αγαθα και δεν θελει υλικα!

«Aκούστε κ. Mάνο και λοιποί αυτού ομοϊδεάτες. Nα διακοπεί η μισθοδοσία του κλήρου, υπό ένα όμως όρο: Tο ελληνικό κράτος να επιστρέψει στην Eκκλησία την περιουσία που πήρε από το 1850 μέχρι σήμερα», αναφέρει ο κ. Aνθιμος. Eπίσης, χαρακτηρίζει ως «δημοσίους άνδρες εικονοκλάστες» όσους διαφωνούν με την ύπαρξη θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους και ως «κύριους μονομάχους» όσους θέλουν να παύσει η Eκκλησία να είναι N.Π.Δ.Δ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε, εξάλλου, και ο αρχιεπίσκοπος Xριστόδουλος [...] : «Aκούμε είτε πολιτικούς, είτε επιστήμονες να διακηρύττουν ότι η Eλλάδα πρέπει να απαρνηθεί την πίστη της. Δηλαδή, πρέπει η Eκκλησία να τεθεί στο περιθώριο της δημόσιας ζωής επειδή αυτό θέλουν κάποιοι Eυρωπαίοι σύμμαχοί;»

Για να τελειωνουμε:

Δεν εχει κανενα απολυτως καθηκον ο Ελληνας φορολογουμενος να πληρωνει απο την τσεπη του, το ιερατειο μιας απο τις θρησκειες που υπαρχουν στον ελληνικο χωρο. Αν θελει το ελληνικο κρατος, για λογους πρακτικοτητας και μονο, μπορει να μαζευει μεσω των φορολογικων δηλωσεων πορους για οποιαδηποτε εκκλησια, αλλα μονο μετα απο υποδειξη του φορολογουμενου, οπως γινεται πχ στην Γερμανια (βαζεις ενα Χ στο κουτακι "θελω να δωσω ταδε ποσο στην Χ εκκλησια").

Δεν εχουν κανεναν λογο υπαρξης τα θρησκευτικα συμβολα σε δημοσιες υπηρεσιες. Η γελοιοτητα και υποκρισια του να μιλαμε για αντικειμενικες δικες ανθρωπων που εχουν απο πανω τους να κρεμεται μια χριστιανικη εικονα πρεπει να παψει. Ή θα παραδεχτουμε οτι ειμαστε θρησκευτικο κρατος, ενα βημα καλυτεροι απο τους Ταλιμπαν ή θα παραδεχτουμε οτι ειμαστε ενα ορθολογιστικο, δημοκρατικο κρατος με απολυτο διαχωρισμο της πολιτικης εξουσιας απο την θρησκεια.

Η εκκλησια κ.Χριστοδουλε πρεπει να τεθει στο περιθωριο της πολιτικης ζωης, δηλαδη πρεπει να μας αδειασει την γωνιά. Στα μεταφυσικα λετε οτι θελετε, στα πολιτικα δεν εχετε αρμοδιοτητα. Οχι επειδη το λενε καποιοι ευρωπαιοι συμμαχοι μας (που βασικα αδιαφορουν πληρως για το θεμα), αλλα επειδη το λεει η λογικη μας και η κοσμικη ευρωπαϊκη παραδοση απο τον Διαφωτισμο και μετα. Οποιος θελει να μεινει στον Μεσαιωνα ας το πραξει, χωρις εμας (το Αγιο Ορος λενε ειναι πολυ ωραιο αυτην την εποχη...).


ΥΓ Αυτος ο Χ ειναι τοσο εκτος τοπου και χρονου, εχω την εντυπωση οτι θα ταιριαζε καλυτερα στην εποχη του Ρασπουτιν. Ακουστε δηλωση: [η αρνητικη ψηφος στο Ευρωσυνταγμα ειναι] "έντονη διαμαρυρία απέναντι στη δημιουργία κοινωνιών με κοινωνική αδικία, κοινωνιών που δεν έχουν θεό".

Ναι κυριε Χριστοδουλε, ακριβως αυτο ειναι. Οι Ολλανδοι με το χαμηλοτερο ισως ποσοστο πιστων στην ΕΕ, που μετατρεπουν εκκλησιες σε κοφι-σοπ**, και οι Γαλλοι με το πιο κοσμικο κρατος και την πληρη απαγορευση θρησκευτικων συμβολων, ζητανε περισσοτερη αναμιξη της εκκλησιας... Εκτος τοπου και χρονου κ.Χ. ...



*Το οτι θεωρουν τον εαυτο τους ηγετη του πνευματος μας και οτι μας βλεπουν σαν ποιμνιο, δηλαδη κοπαδι, δεν ενοχλει κανεναν?
**Σε παλια ελληνικα: χασισοποτεια.

13 σχόλια:

Roark είπε...

Να προσθέσω άλλη μια πτυχή; Γιατί δεν φορολογείται η εκκλησιαστική περιουσία; Γιατί να έχει τέτοια ασυλεία η Εκκλησία; Μας ρουφάνε το αίμα με συντελεστές εισοδήματος 40% και 45%, με φορολογία στις επιχειρήσεις 35%, με φορολογία ακίνητης περιουσίας κτλ κτλ, ενώ τους παπάδες τους χαρίζουν κάθε χρόνο δις και δις με τις φοροαπαλλαγές.

pinky and the brain είπε...

ως άτομο μη θρησκευόμενο αλλά και χωρίς θρησκεία, πάντα μου έκανε εντύπωση στην ελλάδα η εμπλοκή της εκκλησίας στην καθημερινή ζωή του πολίτη και στην πολιτική ζωή συνολικότερα. πιστεύω ότι η εκκλησία φέρει τεράστια εύθυνη στην εσωστρέφεια, την ξενοφοβία και τελικά στο βαθιά ριζομένο ρατσισμό που χαρακτηρίζει τον μέσο έλληνα.
πάντα με ενοχλούσε το γεγονός ότι θεωρείται αυτονόητο όποιος μιλάει ελληνικά να είναι και χριστιανός ορθόδοξος. πριν κάποια χρόνια έβγαλα ελληνική ταυτότητα και όταν μου τη δώσανε είδα ότι αυθαίρετα είχε βάλει ο αστυνόμος Χ.Ο. στη γραμμή "θρήσκευμα". ούτε καν με ρώτησε. ήταν το πλέον αυτονόητο. με ενοχλεί ότι στο δικαστήριο μου βάλανε μπροστά μου θρησκευτικό τόμο για να ορκιστώ χωρίς να ρωτηθώ αν θέλω πολιτικό όρκο. με ενοχλεί όταν βλέπω παιδιά να διδάσκονται θρησκευτικά στο σχολείο ως προπαγάνδα. δεν με ενοχλεί η θρησκεία. με ενοχλεί η εκκλησία, μια εκκλησία οπισθοδρομική, φασιστική και καταστροφική. μια εκκλησία που έχει επιβάλει τη θρησκεία ως μέσω ελέγχου και όχι ως πνευματική επιλογή. μια εκκλησία χωρίς σεβασμό στο ρόλο που μπορεί να παίξει η θρησκεία στη ζωή μας αλλά μια εκκλησία που χρησιμοποιεί τη θρησκεία για να παίξουμε εμείς ρόλο στη δική της ζωή και σχέδια

- είπε...

Συμφωνώ και προσυπογράφω ...

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Συμφωνώ απόλυτα. Δε θα άλλαζα ούτε μια τελεία. Το αίτημα για το διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους έχει εξέχουσα θέση στη φιλελεύθερη παράδοση.

Όντως, το να συνδέεις το Ολλανδικό όχι στο Ευρωσύνταγμα με το αίτημα για περισσότερη ανάμιξη της εκκλησίας είναι τουλάχιστο αστείο. Οι Ολλανδοί (η πολιτεία εννοώ), παρά τα λοιπά ίσως ελαττώματά τους, είναι απόλυτα ανεκτικοί στα θρησκευτικά ζητήματα. Όχι ότι δεν υπάρχουν στην Ολλανδία φανταμενταλιστές χριστιανοί, όπως άλλωστε και φανταμενταλιστές μουσουλμάνοι, αλλά όπου υπάρχουν, λειτουργούν στο περιθώριο. Μαθήματα θρησκευτικών δε, υπάρχουν μόνο στα θρησκευτικά σχολεία και τα θρησκευτικά σύμβολα ανήκουν μόνο στον ιδιωτικό χώρο των θρησκευόμενων πολιτών και όχι στα δημόσια κτήρια που εξυπηρετούν θρησκευόμενους και μη πολίτες. Ας σημειωθεί επίσης ότι, το 2004, 42% των Ολλανδών δεν ανήκουν σε καμία εκκλησία, (ποσοστό ρεκόρ!) ενώ 61% επισκέπτονται εκκλησία ‘σπάνια ή ποτέ’.

Ανώνυμος είπε...

Το αστείο δε είναι ότι αυτοί που υποστηρίζουν την ένδεια του Χριστού και γενικά ότι πρέπει κανείς να δίνει από υστέρημά του, έχουν μετοχές σε πολλές επιχειρήσεις και καταθέσεις σε ακόμα περισσότερες τράπεζες, ακίνητα και τα μοναστήρια τεράστια περιουσία.

Ας βγει ο Χριστόδουλος να πει για το ξενοδοχείο που είχε ειπωθεί ότι θα κατασκεύαζε η εκκλησία (!!) και πόσο μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας και όχι μόνο της ανείκει. Δε λέμε για το σκανδαλώδη πλούτο στις εκκλησίες, το που πάνε τα απίστευτα χρήματα που οι δύσμοιροι πιστοί αφήνουν στα παγκάρια και στις εικόνες και ότι άλλο κρύβεται πίσω από την... άγια εκκλησία μας γιατί πάει μακρυά η βαλίτσα. Ούτε για καπηλεία τηξς Ιστορίας του ελληνικού έθνους ή την αποσιώπιση της αρχαίας Ελλάδας.

Συμφωνώ με τις τοποθετήσεις περί κοσμικού κράτους και με το σχόλιο της Πίνκυ "δεν με ενοχλεί η θρησκεία. με ενοχλεί η εκκλησία, μια εκκλησία οπισθοδρομική, φασιστική και καταστροφική. μια εκκλησία που έχει επιβάλει τη θρησκεία ως μέσω ελέγχου και όχι ως πνευματική επιλογή".

Sakis Rizos είπε...

Τα είπατε πολύ καλά. Προσυπογράφω.

xpan είπε...

ως έντονα πλημμυρισμένος απο αισθήματα οργής και αδικίας, δεν έχω παρα να συμφωνήσω. Είχα μιλήσει και εγώ στο δικό μου blog σχετικά με το θέμα της θρησκείας το οποίο για τους προαναφερθέντες λόγους με ενοχλεί αφάνταστα. Α ρ ν ο ύ μ α ι να δεχτώ γιατί σε ένα "κράτος" που η ανεξιθρησκία (ανέχομαι + θρήσκος = ανέχομαι την θρησκεία των άλλων) προστατεύεται συνταγματικά θα πρέπει να πληρώνω όλους αυτούς τους τεμπέληδες. Διότι για τεμπέληδες πρόκειται. Όποιος δεν θέλει να δουλέψει πάει και γίνεται παπάς. Συνδυάζει δόξα και χρήμα χωρίς πολύ κόπο. Άλλα έτσι είναι τελικά. Στην ελλάδα όποιος πληρώνεται απο το κράτος καταντάει κηφήνας του αισχύστου

Σόρι για το απότομο ύφος μου.

S G είπε...

ναι χπαν εχεις δικιο.
Οταν ημουν μικρος νομιζα οτι οι παπαδες πραγματικα νοιαζοντουσαν για το λειτουργημα τους.

Και μην υπερβαλλουμε, υπαρχουν και μερικοι τετοιοι ακομα.

Αλλα η μεγαλη απαγοητευση ηρθε οταν μιλησα με ενα παιδι 20-22 χρονων που ηθελε να γινει παπας. Πραγματικα οι λογοι που μου εδινε ηταν τοσο ελεεινοι (σταθερος, καλος μισθος, εχει λεει και τα τυχερα του με γαμους και κηδειες :-) που ηθελα να τον βρισω, αλλα δεν το κανα. Δεν ειναι η εξαιρεση, ειναι ο κανονας στην Ελλαδα οι ανθρωποι να ψαχνουν την μιζερη, στασιμη, "ασφαλη" λυση...


ΥΓ ακομα και μονο για τα λεφτα να το κανουν, υπαρχουν ατομα που θεωρουν καλο μισθο να παιρνουν 3,60? μισθο που δεν εξαρταται απο το ποσο δουλευουν, αλλα μονο απο το ποσα χρονια εχουν προυπηρεσια? ποτε δεν το καταλαβα αυτο...

GreekForum είπε...

Ο Μάνος, σαν παλιά αλεπού, δεν τσίμπησε στο φάουλ του Άνθιμου και επανήλθε επί της ουσίας.

Όσο για τον Κο Χ. υπάρχει ένα ωραίο αφιέρωμα εδώ και κάποια χρόνια.

S G είπε...

ωραιος ο Μανος!

vangelakas είπε...

"Tο ελληνικό κράτος να επιστρέψει στην Eκκλησία την περιουσία που πήρε από το 1850 μέχρι σήμερα"

Αυτό μπορεί κάποιος νά τό εξηγήσει; Είναι άκρως ενδιαφέρον νά τό δούμε. Κυρίως αυτοί πού βλέπουν πόσο πολύ παράγοντας οπισθοδρόμησης είναι αυτή η παλιοεκκλησία.

Κατά τ'άλλα ηδονίζομαι τά μάλα, διαβάζοντας τόν pinky and the brain, ότι ρατσιστής είναι ο μέσος ελληνας, εμείς οι τής πνευματικής ελίτ, είμαστε αντιρατσιστές!

Μήν σάς χαλάει η στάση καί τάση πού χαρακτηρίζει τόν μέσο έλληνα.

Όταν ο μέσος έλληνας έχει κάτι πού αντιτίθεται μέ τίς απόψεις μας τότε είναι προϊόν σκοταδισμού κλπ κλπ κλπ. Όταν αυτός ο λαός βγάζει κάτι πού μάς αρέσει, τότε εύκολα, μάς βγαίνει:

Ο λαός ομίλησε!

pinky and the brain είπε...

"Κατά τ'άλλα ηδονίζομαι τά μάλα, διαβάζοντας τόν pinky and the brain, ότι ρατσιστής είναι ο μέσος ελληνας, εμείς οι τής πνευματικής ελίτ, είμαστε αντιρατσιστές!"
1. χαίρομαι που είμαι πηγή ηδονής για σένα
2. δεν είμαι "τον" είμαι "την"
3. ο μέσος έλληνας είναι βαθύτατα ρατσιστής με στοιχεία από πολλές έρευνες (και όχι μόνο προσωπικές παρατηρήσεις). ο όρος "μέσος" συμπεριλαμβάνει τα στοιχεία αυτά που συνθέτουν κατά πλειοψηφία μια κοινωνία. συνεπώς, αυτό που είναι "μέσο" στην ελλάδα χαρακτηρίζεται από ρατσιστικές απόψεις.
4. οι πνευματικά ελίτ στην ελλάδα είναι λίγοι αλλά for your information, ο ρατσισμός μειώνεται ραγδαία όσο αυξάνεται το μορφωτικό επίπεδο (και αυτό από στοιχεία ερευνών)
5. προσωπικά χαίρομαι πάρα πολύ όταν ο μέσος έλληνας ξεπερνάει τον εαυτό του

Optimist είπε...

Σε αυτά που λέω παρακάτω διαχωρίζω τους κακούς ιερείς από την Εκκλησία. Ιδρυτής της Εκκλησίας δεν είναι οι ιερείς. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την ιατρική, τη δικαιοσύνη κλπ. Εάν δηλαδή κάποιος γιατρός/δικαστής παίρνει φακελάκια δεν σημαίνει ότι η Ιατρική επιστήμη ή η δικαιοσύνη είναι κακή. Ούτε θα αποφύγουμε την Ιατρική ή τη Δικαιοσύνη. Έτσι δεν πρέπει να αποφεύγουμε την Εκκλησία.

Τώρα επί του προκειμένου κάποιοι ισχυρίζονται ότι η Εκκλησία είναι οπισθοδρομική, εκφράζει “κολλημένες” αντιλήψεις και είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Όμως είναι πράγματι έτσι τα πράγματα ή μήπως η Εκκλησία αποτελεί θεμέλιο για μια άριστη κοινωνία ?

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα με απλά και σαφή επιχειρήματα.

Κατ’ αρχήν ας κάνουμε μια εισαγωγή.
Ιδρυτής της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας είναι ο Ιησούς Χριστός. Απλά και μόνο ένα βλέμμα να ρίξουμε στην ιστορία θα αντιληφθούμε αμέσως ότι η εμφάνιση και διάδοση του Χριστιανισμού αποτελεί γεγονός σημαντικότατο και καταπληκτικό το οποίο ζητεί εξήγηση. Είναι δυνατόν ένας χωρικός που ξεκίνησε από αφανή κωμόπολη (τη Ναζαρέτ), ο οποίος σταυρώθηκε από τους συμπολίτες του ως εγκληματίας, να λατρεύεται σήμερα ως Θεός και να αριθμεί στους οπαδούς του τους περισσότερους πολιτισμένους λαούς ? Είναι δυνατόν να επικρατεί μια τέτοια θρησκεία η οποία κηρύχθηκε από αγράμματους και ψαράδες ? Ας φαντασθούμε σήμερα ομάδα αγράμματων ανθρώπων να κηρύττει με πλήρη πτωχεία λόγου ότι ο διδάσκαλός τους, τον οποίο εμείς αγνοούμε πλήρως, καταδικάστηκε από τους συμπολίτες του και αφού πέθανε στη συνέχεια αναστήθηκε νικώντας το θάνατο και αποδεικνύοντας ότι είναι Θεός. Δεν θα τους πετάγαμε γιαούρτια ? Επίσης αυτή η ομάδα δεν είχε ούτε υψηλές κοινωνικές γνωριμίες, ούτε χρήματα, ούτε και χρησιμοποίησε βία για να επιβληθεί. Μάλιστα δέχθηκε φοβερή βία ιδιαίτερα τους 3 πρώτους αιώνες μ.Χ. με αποτέλεσμα να μαρτυρήσουν περίπου 13.000.000 άνθρωποι. Επιπρόσθετα αυτή η θρησκεία, εκτός πολλών άλλων εμποδίων, έρχεται να αντιπαραχθεί και στις θρησκείες των Ελλήνων και των Ρωμαίων οι οποίες ανταποκρίνονταν στα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου (Κάποια άλλη στιγμή ίσως αναφερθούμε σε τι κατάσταση βρήκε ο Χριστιανισμός τον τότε κόσμο (επιγραμματικά ανθρωποθυσίες, γυναίκα αντικείμενο και σκεύος ηδονής, φρικιαστικά θεάματα (μονομαχίες κλπ.), δούλοι κλπ.) και που τον οδήγησε.). Πολλοί εκ των θεών ήταν προσωποποιήσεις των ανθρωπίνων παθών (Αφροδίτη, Βάκχος, Διόνυσος κλπ.). Στις εορτές εκείνων των θρησκειών ικανοποιούνταν όλα τα ένστικτα των ανθρώπων και ξαφνικά έρχεται ο Χριστιανισμός και μιλάει για αρετή, πραότητα, αγνότητα, ταπείνωση, αυταπάρνηση, ανεξικακία, αγάπη προς τους εχθρούς κλπ. Ήταν δυνατόν λοιπόν να επικρατήσει μια τέτοια θρησκεία με όλα αυτά τα εμπόδια ? Αν εξετάσουμε τον Μωαμεθανισμό θα δούμε ότι ο Μωάμεθ προσπάθησε 13 χρόνια να προσελκύσει οπαδούς χρησιμοποιώντας το λόγο, αλλά οι κόποι του ήταν μάταιοι. Έτσι αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει τη βία και κατόπιν αυτής της αλλαγής, η θρησκεία του διαδόθηκε ταχέως. Επιπλέον ο Μωαμεθανισμός χρησιμοποιεί και τα σωματικά ένστικτα, όπως για παράδειγμα προβλέπει την πολυγαμία (μόνο για τους άντρες). Ως προς τις αποδείξεις που χρησιμοποίησε η κάθε θρησκεία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μωαμεθανισμός δεν επικαλείται θαύματα, ενώ ο Χριστιανισμός στηρίχθηκε σε θαύματα (η γέννηση εκ Παρθένου, η ανάσταση εκ νεκρών, θεραπείες κλπ.). Οι πρώτοι κήρυκες του Χριστιανισμού υπήρξαν και μάρτυρες των θαυμασίων αυτών γεγονότων. Θα μπορούσε βεβαίως κάποιος να πεί ότι ο Μωαμεθανισμός παρουσιάζει παράδειγμα θρησκείας η οποία διαδόθηκε χωρίς να επικαλείται θαύματα, όπως συνέβει και με το Βουδδισμό. Αλλά το γεγονός αυτό δείχνει ότι θρησκεία που βασίζεται σε θαύματα (όπως ο Χριστιανισμός) δεν θα ήταν δυνατόν να επικρατήσει και να διαδοθεί εάν τα θαύματα αυτά δεν ήταν εξ’ ολοκλήρου αληθινά.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπ’ όψιν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είτε ο κόσμος εκείνη την εποχή τρελάθηκε (μαζική παράκρουση) και δέχθηκε το Χριστιανισμό και έφτασε στο σημείο να θυσιάζεται για το Χριστό, είτε ότι πράγματι αυτά που αναφέρονται στα Ευαγγέλια είναι αληθινά. Στη δεύτερη περίπτωση αναγνωρίζουμε ότι ο Χριστός είναι Θεός και κατά συνέπεια η διάδοση του Χριστιανισμού ήταν φυσικό αποτέλεσμα της πρόνοιας του Θεού.

Ας αφήσουμε όμως τον τρόπο διάδοσης και ας έρθουμε στην ουσία του Χριστιανισμού. Ο Χριστιανισμός λέει βλακείες, ιστορίες και παραμύθια για τους γέρους, παλαβομάρες για φευγάτους, ανοησίες μιας άλλης εποχής ? Ή μήπως λέει πράγματα που όλοι θα θέλαμε να ισχύουν και κατά συνέπεια εκφράζουν τις πιο πολιτισμένες και πιο εξελιγμένες κοινωνίες που θα μπορούσαμε να έχουμε ? Μήπως ο Χριστιανισμός δεν είναι αναχρονιστικός αλλά η τελευταία λέξη της μόδας, μίας μόδας που δεν παύει ποτέ να είναι στο προσκήνιο ?

Τι λέει ο Χριστιανισμός στα βασικά του σημεία ?
1) Ου Φονεύσεις: Να μη σκοτώνεις. Το ερώτημα είναι: θέλει κανείς σήμερα να σκοτώνει ο ένας άνθρωπος τον άλλο ? Απάντηση: Νομίζω ελάχιστοι πιστεύουν κάτι τέτοιο.
2) Ου Κλέψεις: Να μην κλέβεις. Το ερώτημα είναι: μας αρέσει να κλέβουμε και να μας κλέβουν ? Ίδια απάντηση.
3) Ου Ψευδομαρτηρήσεις: Να μη λές ψέμματα. Το ερώτημα είναι: μας αρέσει να μας κοροϊδεύουν, άλλα να λένε και άλλα να κάνουν, να μην μπορούμε να εμπιστευόμαστε ? Ίδια απάντηση.
4) Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου: Να τιμάς και να αγαπάς τους γονείς σου. Το ερώτημα είναι: μας αρέσει τα παιδιά μας να μη μας υπολογίζουν, να μας βρίζουν, να μας χτυπούν και να μας εκμεταλλεύονται ? Ίδια απάντηση.
5) Ου μοιχεύσεις: Να μην διαπράττεις μοιχεία. Το ερώτημα είναι: μας αρέσει ο σύζυγος μας να μας απατάει διατηρώντας σχέση με άλλο πρόσωπο ? Ίδια απάντηση.
Απαγορεύει επίσης και την πορνεία, δηλαδή δεν επιτρέπει να έχει κάποιος σεξουαλικές σχέσεις εκτός γάμου (προγαμιαίες σχέσεις). Αυτό το θέμα χωράει μεγάλη συζήτηση και έχουμε αναφερθεί σχετικά σε άλλο άρθρο του blog μας. Πάντως και εδώ δεν κάνει λάθος το Ευαγγέλιο, άσχετα που πολλοί άνθρωποι δεν προσπαθούν να το τηρούν. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι γίνεται από πολλούς είναι σωστό και καλό. Για παράδειγμα αρκετοί άνθρωποι καπνίζουν παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα έχει πάρα πολλές βλαβερές συνέπειες. Έτσι και η πορνεία έχει πολλές βλαβερές συνέπειες όπως αναφέρουμε σε άλλο άρθρο, οι οποίες συνοδεύουν την απόλαυση που διαρκεί λίγη ώρα.

Φυσικά για όλα τα παραπάνω δεν υποχρεώνει κανέναν ο Χριστιανισμός. Όποιος θέλει τα τηρεί και όποιος θέλει τα ακολουθεί. Ένα κατώτερης ποιότητας κάπως αντίστοιχο παράδειγμα είναι και οι ιατρικές συμβουλές: όποιος θέλει τις τηρεί, εκείνοι όμως που δεν τις τηρούν συνήθως βάζουν τους εαυτούς τους σε μεγάλο κίνδυνο.

Μετά από τα παραπάνω τίθεται το ερώτημα: τελικά ο Χριστιανισμός είναι αναχρονιστικός και εκτός εποχής ? Απάντηση: Δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε με τις αρχές του και τη διδασκαλία του. Συμφωνούμε επίσης ότι περιγράφει μια τέλεια κοινωνία που οι περισσότεροι θα θέλαμε. Η τέλεια κοινωνία λοιπόν δεν μπορεί να είναι αναχρονιστική ιδέα αλλά πάντοτε επίκαιρη. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι αυτά που ζητάει ο Χριστιανισμός είναι αδύνατα για τον άνθρωπο και άρα εξωπραγματικά. Κι όμως δεν είναι καθόλου αδύνατα για τον άνθρωπο. Κάθε πράγμα θέλει την προσπάθειά του και εμείς δεν προσπαθούμε αρκετά, παρά μόνο όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες. Για παράδειγμα κάποιος κάνει αυστηρή νηστεία και καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια όταν του πει ο γιατρός ότι κινδυνεύει η ζωή του, ενώ μέχρι τότε μπορεί να έτρωγε και να έπινε χωρίς μέτρο. Αν λοιπόν προσπαθήσουμε θα μπορέσουμε σιγά σιγά να εφαρμόσουμε όλη τη διδασκαλία του Χριστιανισμού. Άλλωστε η άφθαρτη ψυχή είναι απείρως σημαντικότερη από το φθαρτό σώμα και αξίζει πολύ περισσότερη προσπάθεια. Σε επόμενο άρθρο στο blog μας, θα αναφέρουμε και την βασική “μεθοδολογία” εφαρμογής της διδασκαλίας του Χριστού (επιγραμματικά μετάνοια, εξομολόγηση, θεία κοινωνία).

Φυσικά σας περιμένουμε και στο blog μας (kdal75.blogspot.com) να κάνετε τα σχόλιά σας επί του συγκεκριμένου και επί άλλων θεμάτων. Όλες οι απόψεις καλοδεχούμενες. Απλά όποιος επιθυμεί απάντηση να αφήσει και τη διεύθυνση του blog του ή άλλη πληροφορία επικοινωνίας.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock