Παρασκευή, Ιουνίου 10, 2005

Πως να διαβαζετε φυλλαδες, μερος 13

Δεν χρειαζονται πολλα λογια, συγκρινετε απλα αυτα τα δυο εξωφυλλα:

Καθημερινη Ελευθεροτυπια

Η κοινωνια ειναι ετοιμη για τις μεταρρυθμισεις, για τις οποιες εχουμε μιλησει τοσο. Λεει η Καθημερινη... βασισμενη σε ερευνα της VPRC.

Ξεσηκωνονται οι Ελληνες εναντιον των μεταρρυθμισεων, λεει η Ε. Η οποια ομως μετα, παρα το τρομερο, κακογουστο εξωφυλλο της (προσεξατε κατι κοκκινα ανθρωπακια με ταμπελες και πανω?) παραδεχεται στην ηλεκτρονικη της σελιδα οτι μαλλον οι περισσοτεροι Ελληνες (48-65%) "ειναι υπέρ των αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση"! Περιεργως απο τα 5-6 αρθρα που βαζει με τις αντιδρασεις στο σχεδιο, δεν αναφερεται παρα μονο σε 5 σειρες στην αποψη του ελληνικου λαου. Προφανως! Γιατι πως θα αιτιολογησει τον τιτλο της φυλλαδας που εχει κερδισει επαξια η 'Ε', αν δεν παραλογιζεται διαρκως!

Ετσι θελει να μας παρουσιασει την απεργια των δημοσιων υπαλληλων σαν κινηση αλληλεγγυης! Σε ποιον αλληλεγγυη? Στον ελληνικο λαο που ειναι υπερ των μεταρρυθμισεων? Που ειναι 55% κατα της μονιμοτητας στο Δημοσιο? (οι υπολοιποι 45% ειναι σιγουρα υπαλληλοι του ευρυτερου δημοσιου ή συγγενεις :-)

Μα δεν αισθανονται ασχημα οι συντακτες να γραφουν τετοιες ασυναρτησιες? Ποσο καιρο θα προσπαθουν να κανουν το μαυρο ασπρο?

17 σχόλια:

S G είπε...

χεχε ναι η αληθεια ειναι οτι με εμπνεει για πολυ δουλεμα. Με δυσκολια κρατιεμαι να μην αρχισω να γελαω οταν μαθαινω οτι καποιος ειναι τακτικος αναγνωστης της...

S G είπε...

αυτο ειναι ενα προβλημα οντως. Γιατι πχ στα πολιτιστικα ειναι αρκετα ενημερωμενη, σε θεματα ρατσισμου και κοινωνικου φιλελευθερισμου ειναι σχετικα ΟΚ (φανταζομαι σιγουρα καλυτερη απο κατι λαϊκοδεξιες φυλλαδες).

Αλλα στα πολτικα και οικονομικα πω πω πω, τρομερη παραπληροφορηση ρε παιδι μου. Λες και γινονται τυφλοι οποτε το θεμα ειναι σοβαρο...

pinky and the brain είπε...

συμφωνώ με τον konfet ότι η ελευθεροτυπία είναι η μόνη εφημερίδα η οποία θα πάρει θέσεις σε θέματα κοινωνικά τα οποία είναι σαφώς αντίθετα στις αντιλήψεις όχι μόνο των αναγνωστών της αλλά και αντίθετες με το σύνολο της κοινωνίας. πέρυσι όταν ΟΛΟΙ μέσα και έξω από το ολυμπιακό στάδιο ουρλιάζαν για το "παιδί του έθνους" κεντέρη, ο σταματόπουλος της "ε" ήταν ο μόνος που είχε το θάρρος να αναρωτηθεί "μήπως γιατί είμαστε κουτοπόνηροι και ως εκ τούτου τραγικά φαιδροί και γελοίοι;"
having said that, ούτε εγώ διαβάζω "ε", με εκνευρίζει και εμένα. έτυχε εκείνη τη μέρα να την πάρω και κράτησα το άρθρο γιατί ήμουν στο στάδιο όταν γίναν αυτά. ήταν μια μέρα μαύρη στην ιστορία του νεοελληνικού έθνους και το άρθρο του σταματόπουλου ήταν a ray of hope! :)))

GreekForum είπε...

Αντιπαθών και εγώ, από τον καιρό που αποφάσισε να κάνει τις δημόσιες σχέσεις της 17Ν, (ίσως επειδή φοβόταν ο "Κίτσος"), αναγνωρίζω ταυτόχρονα την περιστασιακή ..."ανοιχτότητά" της.
Η τελική μου κρίση είναι ότι πρόκειται για κλασσικότατους "shrewd businessmen" με άκρως επαγγελματικό marketing. Έχουν εντοπίσει ένα πολύ μεγάλο, αν όχι το κυρίαρχο, κοινό-στόχο αναγνωστών* και του δίνουν να φάει στη μάπα αυτό που γυρεύει.

*Αριστεριστές ή (κατά φαντασίαν) "διανοούμενοι", "σκεπτόμενοι", "αναρχικοί" με χαρακτηριστικά ανορθολογική σκέψη, φοβικοί ως προς την ελεύθερη αγορά, την τεχνολογία και τη δύση, ανίκανοι να υπερβούν τα βιώματά τους (ή αυτά του πατέρα ή του παππού τους) και να αναλύσουν μια κατάσταση πιο ψυχρά. Ταυτόχρονα κατά φαντασίαν "προοδευτικοί" και αντι-εξουσιαστές.

Δεκτές διορθώσεις και συμπληρώματα...

S G είπε...

μιλησες καλα.

ας πουμε δεν καταλαβαινω στο ονομα ποιας "ελευθεριας" η Ελευθεροτυπια στηριζει κατι τσογλανια που πανε και σπανε καμερες επιτηρησης της κυκλοφοριας που ειναι περιουσια του ελληνικου λαου και μια ελπιδα για να βελτιωθει το κυκλοφοριακο χαος της Αθηνας...

Τι ειδους "προοδευτικοι" ανθρωποι σκεφτονται ετσι?
Τι ειδους "προοδευτικοι" ανθρωποι ειναι υπερ των σκανδαλωδων προνομιων των δημοσιων χαραμοφαηδων?

κτλ κτλ

Roark είπε...

Είναι κατα βάση μια μάζα στερημένων ανθρώπων που δεν γνώρισαν πραγματικές στερήσεις, και παλεύουν να βρουν ιδεολογικά στηρίγματα σε γραφικότητες.

Είναι αυτό που σχολίαζε σατιρικά ο Τζιμάκος σε ένα στοίχο του:
Είμαστε η αδικημένη γενιά του '60,
δίχως Κατοχή και πείνα,
δίχως ρεστίνα.

pinky and the brain είπε...

sg & roark: γιατί τόσο μένος εναντίον της "Ε"; ναι, είναι μια εφημερίδα που φτάνει κάποιες φορές στη γραφικότητα (βλ. κόκκινα ανθρωπάκια με σημαίες που επισημαίνεις sg) και είναι εφημερίδα οι οποία άλλες φορές έχει τοποθετήσεις "out there". ωστόσο, είναι η ΜΟΝΗ εφημερίδα που αντιμετώπισε με σοβαρότητα και τόλμη το όλο θέμα με την εκκλησία και το διαχωρισμό της με το κράτος. είναι η ΜΟΝΗ εφημερίδα που σωστά αναρωτήθηκε προς τι όλη αυτή η χαρά που η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού. ενός διαχωρισμού που υποστήριζε η "Ε". ενός διαχωρισμού που ο κόσμος δεν ξέρει πρακτικά τι σημαίνει και που δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνούσε η κοινή γνώμη αν ήταν πλήρως ενημερωμένη. και ενός διαχωρισμού απ'τον οποίο βρίσκεται πολύ μακριά η κυβέρνηση και η πολιτική της.

όσον αφορά την κοινωνία που είναι έτοιμη για τις μεταρρυθμίσεις: το 1998, τα ποσοστά ερωτώμενων που συμφωνούσαν με τις αποκρατικοποίησης ανά οργανισμό ήταν:
ΟΣΕ - 52%
ΟΤΕ - 50%
Εμπορική - 50%
ΔΕΗ - 49%
Εθνική - 47%
ΕΛΤΑ - 46%
Ολυμπιακή - 57%

το 2005 (καθημερινή) τα αντίστοιχα ποσοστά και οι μεταβολές είναι:
ΟΣΕ - 52% (-)
ΟΤΕ - 55% (+5 ποσοστιαίες μονάδες)
Εμπορική - 52% (+2 π.μ.)
ΔΕΗ - 49% (+3 π.μ)
Εθνική - 47% (-2 π.μ.)
ΕΛΤΑ - 46% (-3 π.μ.)
Ολυμπιακή - 57% (+6 π.μ.)

βλέπετε κάποια ουσιαστική μεταβολή; στατιστικά σημαντική μεταβολή πρέπει να είναι μόνο η ΟΑ και ο ΟΤΕ, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι έχει αλλάξει το οτιδήποτε σε σχέση με το '98. το να ισχυρίζεται η καθημερινή ότι "τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό" είναι τουλάχιστον λάθος. κανένα δεδομένο δεν έχει αλλάξει. η κοινωνία δεν έχει μεταβληθεί. απλά η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο.

που θέλω να καταλήξω; αν βλέπατε και τις άλλες εφημερίδες με την ίδια κριτική διάθεση που βλέπετε την Καθημερινή, u'd both be amazed :)

pinky and the brain είπε...

ooops, στο τέλος ήθελα να πω "με την ίδια κριτική διάθεση που βλέπετε την Ελευθεροτυπία" και όχι "με την ίδια κριτική διάθεση που βλέπετε την Καθημερινή". sorry

pinky and the brain είπε...

και για να συνεχίσω καθώς διαβάζω την Καθημερινή: στο ένθετο περιοδικό Κ, υπάρχει αφιέρωμα στην ακρίβεια με έρευνα στην αθήνα και θεσ/νίκη. έρευνα που έχει θέμα την ακρίβεια, ρωτάει αν θεωρούν την ακρίβεια υπερβολη των ΜΜΕ για να μας πει ότι ΟΧΙ, "η ακρίβεια δεν αποτελεί υπερβολη των δελτίων ειδήσεων". επίσης, η πλειοψηφία πιστεύει ότι η χώρα μας είναι ακριβότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές (how the hell do they know?). άσε που το 77% πιστεύει ότι η αύξηση του κόστους ζωής θα είναι συνεχής. αφού έχει θέσει το πλαίσιο της ακρίβειας ως θέμα η εν λόγω έρευνα ρωτάει τι έχουν κόψει σε σχέση με παλαιότερα και άλλα τέτοια σχετικά για να μας αποδείξει ότι ότι σχετίζεται με πληρωμή έχει κοπεί (ενώ αυξήθηκε η τηλεθέαση). no shit μειώθηκαν τα έξοδα. αφού σου έχω πει ότι η ακρίβεια δεν είναι θέμα των μμε αλλά πραγματικότητα και είμαστε πιο ακριβή από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα σου παραδεχθώ μετά ότι ψωνίζω ακριβά ρούχα;

είναι σοβαρό το "Κ"? τα μμε ασχολούνται αυθαίρετα με την ακρίβεια, δημιουργούν εντυπώσεις και ο κόσμος απαντάει ανάλογα. όταν ξεκινάς μια έρευνα διερευνώντας από την αρχή αν πιστεύουν ότι είναι υπερβολή ή όχι, όλες οι υπόλοιπες απαντήσεις θα επιβεβαιώνουν το "ναι".

έχει κοιτάξει κανείς τις τιμές σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως π.χ. πατάτες, σε σχέση με πέρυσι και τι διατυμπανίζαν φέτος τα μμε? οι τιμές πέσαν 30% σε σχέση με πέρυσι ενώ τα μμε λέγαν για την ακρίβεια της πατάτας.

όταν τα McDonald's έχουν γεμίσει την αθήνα με 48φυλλες αφίσες με τεράστια γράμματα "χτυπήστε την ακρίβεια", είναι νομίζω σαφές ότι είναι το "flavor of the month" η ακρίβεια και το "Κ" joined the bandwagon. και έτσι είναι δική μου σειρά να αναρωτηθώ "Μα δεν αισθανονται ασχημα οι συντακτες να γραφουν τετοιες ασυναρτησιες?"

δεν προσπαθώ να πω ότι δεν υπάρχει θέμα με τις τιμές. προσπαθώ να πω ότι η καλή δημοσιογραφία η οποία με σωστό και ουσιαστικό τρόπο αποδεικνύει αυτά που ισχυρίζεται είναι καλοδεχούμενη. η "ανόητη" όχι μόνο είναι εκνευριστική αλλά δυστηχώς είναι διάχυτη και δεν είναι μόνο προνόμιο της συχνά ανόητης "Ε"

S G είπε...

πινκυ, καταρχας θεωρω ολες τις ελληνικες εφημεριδες ημιφυλλαδες.

Η Καθημερινη ομως δεν γραφει τετοιες χοντραδες (μονο πριν τις εκλογες ηταν λιγο απαραδεκτη). ΔΕν διαστρεφει γεγονοτα τοσο χοντρα.

Το οτι η Ε ειναι υπερ του διαχωρισμου, δεν σημαινει κατι. Ειναι ενστικτο της, οχι λογικη συνειδητη αποφαση. Ασε που στην τελικη ειναι θεμα γουστου. Ενω το να διαστρεφεις γεγονοτα δεν ειναι.

Ασε που η αισθητικη της ειναι απλα ελεεινη. Πηχιαιοι τιτλοι, κιτς σχεδια και φωτο. Θα ντρεπομουν να κουβαλαω αυτο το πραγμα στα χερια μου.

Ασχετο παραδειγμα. Οταν κερδισαμε το ευρωπαικο, οι γερμανοι συναδελφοι μου μου γεμισα το γραφειο με ατακες απο τα ελληνικα ΜΜΕ που ειχαν αναμεταδωσει γερμανικες εφημεριδες. Δεν εχω ξαναντραπει τοσο στην ζωη μου για αυτην την χωρα. Και μαντεψε ποιος ειχε τις πιο γελοιες ατακες!

Για την ακριβεια, δεν εχω διαβασει το κειμενο για το οποιο μιλας. Αλλα στην καταστροφολογια, νομιζω η Κ ειναι η πιο ψυχραιμη. Οι τερατολογιες στην Ε ή στα ΝΕΑ ειναι σε αστεια επιπεδα.

Για τις μεταρρυθμισεις: ωραια τα ποσοστα που εβαλες. Και δειχνουν πχ οτι οι ανθρωποι καταλαβαινουν σιγα σιγα βλεποντας την προοδο. Βλεπουν τις νεες εταιρειες τηλεπικοινωνιων και καταλαβαινουν ποσο σκατα ειναι ο ΟΤΕ.

Αντιθετα στα τρενα δεν εχουν δει κατι αλλο, οποτε δεν αλλαζουν γνωμη για τον ΟΣΕ.

Παντως για τις μεταρρυθμισεις, η κυριως στατιστικη ηταν περι μονιμοτητας δημ.υπαλληλων. Και εγω δεν ειχα ξανακουσει οτι τοσο πολλοι Ελληνες ειναι κατα της μονιμοτητας (επιτελους!).

pinky and the brain είπε...

οι έλληνες ποτέ δεν ήταν ικανοποιημένοι με την ποιότητα των δημ. υπαλλήλων οπότε δεν είναι και τόσο τρομερό ότι ένα σημαντικό ποσοστό εμφανίζεται αντίθετο στη μονιμότητά τους. όσον αφορά στα νούμερα, δεν σου κάνει εντύπωση οτι με όλο τον ανταγωνισμό στις τράπεζες τίποτα δεν αλλάζει στα νούμερα για εθνική και εμπορική; στον οτε αυξήθηκαν γιατι ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία οπότε αυξήθηκε το ποσοστό λίγο.
για το διαχωρισμό, δεν είναι ένστικτο της "Ε", διαφωνώ, είναι η θέση της "Ε" όπως έχει πάρει θέση και σε άλλα ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ θέματα. δεν προσπαθώ να την υπερασιστώ επειδή μου αρέσει, αντιθέτως, μου είναι πολύ δύσκολο να τη διαβάσω. είναι μια εφημερίδα λίγο έτσι και λίγο γιουβέτσι με μια έντονη τάση, ειδικά η πρώτη σελίδα προς το λαϊκίστικο. η καθημερινή είναι πιο "glossy" στην όλη της αντιμετώπιση γι'αυτό δεν χτυπάει τόσο άσχημα.
anyway, πιστεύω δυστηχώς ότι η "Ε" δεν αποτελεί εξαίρεση και έχει παρέα στα περίπτερα

pinky and the brain είπε...

sg: "Η Καθημερινη ομως δεν γραφει τετοιες χοντραδες (μονο πριν τις εκλογες ηταν λιγο απαραδεκτη). ΔΕν διαστρεφει γεγονοτα τοσο χοντρα." ήθελα να διευκρινίσω ότι τα στοιχεία για τις μεταβολές της κοινής γνώμης '98 vs '05 ήταν στοιχεία που βρήκα σε άρθρο της "Κ". η εφημερίδα μάλιστα προλογίζει τα στοιχεία του '98 με την εξής φράση:
"Συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα του Iουνίου του 1998, τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι οι πολίτες που τάσσονται υπέρ της ιδιωτικοποίησης των ΔEKO έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία επταετία." έλεος.

S G είπε...

μισο λεπτο πινκυ. Σου πα οτι το κυριως βαρος της επιχειρηματολογιας πεφτει στο ποσοστο των πολιτων που ειναι κατα της μονιμοτητας. Τα υπολοιπα (ιδιωτικοποιησεις κτλ) δεν αλλαξαν πολυ, αλλα αλλαξαν προς την σωστη κατευθυνση και ειναι για ολους τους οργανισμους πανω απο 50%. Και θετω το ερωτημα, ποιος παραπληροφορει???

Αυτος που λεει οτι ο λαος αντιστεκεται (δινοντας μαλιστα τον τιτλο του εκπροσωπου του λαου σε λερες των συνδικατων) ή αυτος που λεει οτι οι περισσοτεροι θελουμε μεταρρυθμισεις?

Κονφετ ο Γιανναρας δεν ειναι επισημη φωνη της Κ. Και αρκετες φορες διαφωνουν οι αλλοι μαζι του.

τα περι ρατσισμου, δεν συμφωνω απολυτα. Η Κ οταν εγιναν οι ποδοσφαιροκαφριλες με τους Αλβανους ηταν το ιδιο κριτικη. ΚΑι επειδη δεν ειναι εφημεριδα που φωναζει γενικα, οταν κριτικαρει κατι ειναι βαρυνουσας σημασιας.

Η "Ε" οντως δεν εχει αλλες δραστηριοτητες. Αυτο σημαινει οτι ο μονος τροπος αναπτυξης της ειναι η προωθηση μυστηριων συμφεροντων...

Τεσπα, δεν νομιζω οτι αισθητικα ή λογικα οι δυο εφημεριδες συγκρινονται. Δεν ειμαι ικανοποιημενος με την Κ, αλλα την Ε την βρισκω αφορητη.

Οσο για τα δεξαμενοπλοια διπλου-τοιχωματος η αποφαση θα επληγε ΟΛΗ την τεραστια ελληνικη ναυτιλια, οχι μονο τον Αλαφουζο. Τωρα το οτι οι Ελληνες ειναι τοσο υποκριτες να βριζουν τον Μπους για το περιβαλλον αλλα οι ιδιοι να ρισκαρουν τοσα οικοσυστηματα με τα σαπιοκαραβα τους ειναι αλλη ιστορια...

pinky and the brain είπε...

sg, ίσως δεν τα λέω εγώ σωστά - τίποτα δεν έχει αλλάξει. ούτε όσον αφορά στις μονιμότητες. η έρευνα επιβεβαιώνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει κι'αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι ενώ η Κ έχει τα στοιχεία οτί δεν έχει κουνηθεί φύλλο, σου λέει ότι η κοινωνία άλλαξε. αυτό προσπαθώ να πω. με βάση έρευνα, νούμερα, στοιχεία σου λέει αρλούμπες. αυτό με βρίσκει τελείως αντίθετη. επίσης, καθώς τα νούμερα κυμαίνονται γύρω στο 50% για τις αποκρατικοποιήσεις, ο 1 στους 2 είναι έτσι και ο άλλος 1 στους 2 είναι αλλιώς. οπότε, ούτε η Ε ούτε η Κ έχει δίκιο. η κοινωνία είναι διχασμένη. τα νούμερα δεν λένε ψέματα, η ερμηνεία τους όμως....

S G είπε...

εγω δεν βλεπω να ειναι ενας στους δυο. Να σημειωσω βεβαια οτι η γνωμη των 500.000 δημ. υπαλληλων ειναι αδιαφορη στο θεμα, γιατι προφανως δεν ειανι αντικειμενικη, ετσι?? Αυτο ελειπε να ρωτουσαμε τον κλεφτη την γνωμη του αν θελει να συνεχισει την κλοπη!!!!

Η ουσια του επιχειρηματος της Κ ειναι η εξης: ο λαος το δεχεται προχωρα.

Η ουσια της Ε ειναι: η πλειονοτητα το θελει και το παραδεχομαστε, αλλα ΕΜΕΙΣ θα σου πουμε τι θα κανεις. ΘΑ κρατησεις τους χαραμοφαηδες γιατι αλλιως θα διαλυσουμε την χωρα.

Τα συμπερασματα δικα σας...

pinky and the brain είπε...

νομίζω ότι το πάμε γύρω γύρω το θέμα. συμφωνώ με την ουσία της Κ και διαφωνώ με την ουσία της Ε. διαβάζω Κ, δεν διαβάζω Ε. προτιμώ το "συντηριτικό προφίλ" από το λαΪκίστικο.
το θέμα μου είναι άλλο: δεν συμφωνώ με τον τρόπο της Κ σε αυτά τα δημοσιεύματα. αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με τη θέση της Ε. αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνώ ότι πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση σε "τομές". το αντίθετο. αλλά όλα αυτά που έγραψα δεν είχαν να κάνουν με την "ουσία" που αναφέρεις. αναφερόμουν στα συγκεκριμένα αντικειμενικά στοιχεία που είχε η Κ στα χέρια της και τα ερμήνεψε λάθος. η Ε είναι συχνά γραφική - δες όμως και τις άλλες "φυλλάδες" που λες κι εσύ και νομίζω ότι θα δείς ότι δυστηχώς όλες ακροβατούν στο χάος της γελιότητας

S G είπε...

σας λεω, δεχομαι οτι η Καθημερινη παρουσιασε τα στοιχεια με σχετικα ανευθυνο τροπο. Ηταν ειτε στατιστικο λαθος ειτε απλως ψευδος να λεει οτι τα τελευταια χρονια ειχαμε μεγαλες αλλαγες.

αλλα αν συγκρινουμε με την 'Ε' βρισκω την Κ πιο ειλικρινη. Οχι επειδη συμφωνω με αυτα που λεει (που συμφωνω) αλλα επειδη απλα εκανε ενα (ισως ηθελημμενο) λαθος ερμηνειας, αντι για το ξεκαθαρο χοντροκομμενο ψευδος της Ε.

"νομίζω ότι θα δείς ότι δυστηχώς όλες ακροβατούν στο χάος της γελιότητας"

δυστυχως ναι...

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock