Τετάρτη, Ιουνίου 08, 2005

Δυσαρεστημένοι από τα δελτία ειδήσεων οι νέοι

«Μεγάλη διάρκεια», «υπερβολικός αριθμός παραθύρων», «δραματοποίηση των θεμάτων», «κουτσομπολίστικη διάθεση», «λαϊκίστικα στοιχεία», «τρομολαγνική διάθεση» είναι μερικά μόνον από τα αρνητικά σημεία που εντοπίζουν οι νέοι στα δελτία ειδήσεων των καναλιών, στις απαντήσεις τους σε έρευνα (ερωτηματολογίου) του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Η συνέχεια εδώ.

8 σχόλια:

S G είπε...

Ειναι οντως ετσι οι νεοι?

Γιατι εγω εχω την εντυπωση οτι σε γενικες γραμμες βλεπουν οση τηλεοραση βλεπουν και οι μεγαλυτεροι. Και δεδομενου οτι σημερα η τηλεοραση εχει 99% σκουπιδια, σημαινει οτι αυτα που κριτικαρουν τα βλεπουν ανελιπως και δεν χανουν λεπτο. ισως αλλα λενε και αλλα κανουν τα παιδια...

Phantasmak είπε...

Οι νέοι καταγγέλουν τη μονομέρεια στα δελτία ειδήσεων, τα παράθυρα, τους υπερβολικούς συναισθηματισμους...
Τόσα χρόνια έτσι είναι τα δελτία.

Κάποιοι ξαναεφηύραν τον τροχό μου φαίνεται.

Roark είπε...

Κάνετε λάθος. Οι ειδήσεις του Star είναι οι καλύτερες! Περνάει μια κόκκινη κορδέλα από κάτω με όλες τις πραγματικές ειδήσεις (καμιά φορά ξεχνάνε να την αλλάξουν και μπαγιατεύουν) και το συνδιάζεις με καυτά και φλέγοντα ρεπορτάζ για τον πώς "ξεχύθηκαν" οι Αθηναίοι στις παραλίες, τα επικίνδυνα αντιηλιακά, τη νέα μόδα στα μαγιό, την τελευταία πλαστική της Αννας Βίσση κτλ. Αν είσαι νέος στην Ελλάδα και δεν βλέπεις Star κάτι δεν πάει καλά μαζί σου! lol

GreekForum είπε...

1. Δεν αναφέρεται τίποτα για το δείγμα της έρευνας. Και μόνο από το γεγονός ότι αναφέρεται κάτι για "μαθητές Λυκείου και φοιτητές" φαίνεται ότι δεν είναι τυχαίο δείγμα. Επίσης, σε ποιες περιοχές; Σε κάποια αστικά κέντρα μόνο; Στην Αθήνα ειδικά;
Ευτυχώς που οι δημοσιογράφοι των εφημερίδων είναι κατηρτισμένοι και μας τα εξηγούν όλα αυτά :)

2. Στα θετικά η -όποια- καταγραφόμενη δυσαρέσκεια αλλά φαίνεται να είναι ακόμη στο στάδιο της γκρίνιας / ανοχής.

3. Το "48% που καταφεύγει στις άλλες τηλεοπτικές εκπομπές" τί εκπομπές άραγε να βλέπει;

4. Δεν αποκλείεται όλα αυτά να είναι "πολιτικά ορθές" απαντήσεις που δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες συμπεριφορές. Από ερασιτεχνικά συμπληρωμένα ερωτηματολόγια έχουν δει αρκετά τα μάτια μου. Ατυχέστατη μεθοδολογία για τη συγκεκριμένη ειδικά περίπτωση.

Ανώνυμος είπε...

Καλά, ας μη μένουμε στην έρευνα και τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε γιατι πάντα μια έρευνα έχει κενά... Η άποψή σας ποια είναι;

Εγώ πάντως συμφωνώ με τα αποτελέσματα της έρευνας. Και εγώ, αν με ρωτούσαν, τα ίδια θα έλεγα. Τα ίδια και χειρότερα μάλλον! Greek TV sucks.

Από τότε που ήρθα Κύπρο βρήκα την υγειά μου. Εδώ η τηλεόραση είναι ακόμη πιο άθλια από Ελλάδα. Αφού το συνειδητοποίησα αυτό, αποφάσισα να βλέπω μόνο ERTsat. Έτσι βλέπω ειδήσεις μόνο από την κρατική τηλεόραση που, κατα τη γνώμη μου, κρατάει ακόμη ένα Α επίπεδο στις ειδήσεις.

pinky and the brain είπε...

greek forum: το γεγονός ότι μια έρευνα διεξάγεται ανάμεσα σε νέους 15-29 ετών ΔΕΝ σημαίνει ότι το δείγμα δεν είναι "τυχαίο". αν οι ερωτώμενοι επιλέχθησαν με τυχαίο τρόπο και το δείγμα αντιπρωσοπεύει σωστα τις ηλικιακές ομάδες μέσα στις γεωγραφικές περιοχές δεν είναι λάθος. η έρευνα ήταν πανελλαδική και ήταν μια έρευνα που δημοσιεύονται κομμάτια της κάθε τόσο.
όσον αφορά στις απαντήσεις που σου κάνουν εντύπωση δεν ειναι απαραίτητο να έχουν συμπληρωθεί ερασιτεχνικά τα ερωτηματολόγια. μπορεί το ίδιο το ερωτηματολόγιο να μην είναι καλό. όπως λένε garbage in, garbage out. όταν διερευνάς αποψείς σε τέτοια θέματα, καλό είναι να ψάχνεις συγρόνως και τις συμπεριφορές (όχι μόνο τι λένε αλλά και τι κάνουν). όπως επίσης πρέπει λίγο έντεχνα να διατυπώνονται ερωτήσεις για να αποφύγεις τις στερεότυπες απαντήσεις

GreekForum είπε...

pinky: Έκρινα με βάση αυτά μόνο που διάβασα στο άρθρο των ΝΕΩΝ (εξ'ου και το ειρωνικό μου σχόλιο περί 'κατηρτισμένων' δημοσιογράφων). Αναφέρει για μαθητές και φοιτητές. Αυτόμάτως αυτό θα έκανε το δείγμα μη τυχαίο ως προς τον πληθυσμό των νέων. Υπάρχουν και νέοι που δεν είναι μαθητές ή φοιτητές. Αν το μεταδίδει λάθος η εφημερίδα δεν μου κάνει καμία εντύπωση, απλά δεν μπορούσα να το ξέρω.

Ως προς τις απαντήσεις υπονοούσα και αυτό ακριβώς που λες κι εσύ. Δηλ. γενικά υπάρχει πρόβλημα με απλοϊκές ερωτήσεις (που είναι δεδομένο ότι θα λάβουν τις αναμενόμενες "πολιτικά ορθές" απαντήσεις) αλλά και με τον τρόπο συλλογής τους. Π.χ. από τηλέφωνο είναι πιο πιθανό να λάβεις ειλικρινείς απαντήσεις απ'ότι επιτόπου.
Ξέρεις κάτι παραπάνω; Π.χ. με ποιό σκεπτικό έγινε η έρευνα αυτή, από που χρηματοδοτήθηκε, κτλ;

Πάντως, jim, ναι κι εγώ τα ίδια θα απαντούσα λίγο πολύ.

pinky and the brain είπε...

greek forum: η έρευνα έγινε απ'το πανεπιστήμιο αθηνών και η μεθοδολογία ήταν προσωπικές συνεντεύξεις.
οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις δεν είναι απαραίτητα καλύτερες από τις προσωπικές - πάνω κάτω τα ίδια αποτελέσματα θα βγάλεις ανεξαρτήτως μεθοδολογίας. στο εξωτερικό επικρατεί η τηλεφωνική συνέντευξη ενώ αναπτύσσεται η έρευνα μέσω του internet. πρόσεξε όμως: επικρατούν οι τηλεφωνικές στον "δυτικό" κόσμο λόγω κόστους και όχι λόγω μεγαλύτερης αξιοπιστίας. θυμάμαι στις προηγούμενες εκλογές ένας γελοίας πολιτικός αναλυτής είπε ότι η ελλάδα είναι τριτοκοσμική γιατί οι έρευνες με πρόθεση ψήφου γίνονται με προσωπικές συνεντεύξεις με κάλπη ενώ όλη η ευρώπη τις διεξάγει τηλεφωνικώς. η ελλάδα μπορεί να είναι τριτοκοσμική αλλά για άλλους λόγους. οι έρευνες με κάλπη γίνονται στην ελλάδα γιατί το κόστος είναι ακόμα σε λογικά επίπεδα και θεωρείται από κάποιους οτι για τη συκγεκριμένη ερώτηση (τι θα ψηφίσεις στις επόμενες εκλογές) είναι ο πιο σίγουρος τρόπος να πάρεις σωστή απάντηση.
όσον αφορά στο δείγμα ήταν άνδρες/γυναίκες, 15-29 ετών, οπότε μοιραία η πλειοψηφία του δείγματος είναι μαηθητές/φοιτητές αλλά απ'ότι ξέρω δεν ήταν απαραίτητο να είσαι μαθητής/φοιτητής για να σου πάρουν συνέντευξη.
τέλος, για τις εφημερίδες και πως ερμηνεύουν έρευνες...αυτό είναι ένα σοβαρό θέμα καθώς το αποτέλεσμα της ανάλυσής τους είναι συχνά λάθος.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock