Πανικός σήμερα στο Χ.Α.Α. (και όχι μόνο) με τις τράπεζες να έχουν σύρει πρώτες το χορό του Ζαλόγγου.
Γενικά, οι Δευτέρες δεν είναι και ό,τι το καλύτερο - τόσο για τον εργαζόμενο κόσμο όσο και για τις αγορές.
Η μη γνώση του τι έχει συμφωνηθεί όσον αφορά την εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα έχει κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα.
Το μέλλον αυτής της συμφωνίας φαντάζει ομιχλώδες - στα σίγουρα όμως είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο (τα έχει περιγράψει καλύτερα εδώ ο ΣΓ).
Μια τραγελαφική κατάσταση υπάρχει:
Από τη μια το κράτος διορίζει και καθορίζει τη διοίκηση της τράπεζας και ελέγχει μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της μέσω ταμείων και άλλων νομικών προσώπων (της τάξης του 40%).
Από την άλλη η τράπεζα, που έχει βέβαια και ιδιώτες και funds να συμμετέχουν, ασκεί μια επεκτατική πολιτική εξαγορών με πολύ μεγάλο ρίσκο όπως θα έκανε μια ιδιωτική εταιρεία.
Μια οξύμωρη κατάσταση - μια τράπεζα που θα έπρεπε να μην είναι δημόσια αλλά παρ' όλ' αυτά είναι - μια τράπεζα που δεν είναι κατ' ουσία ιδιωτική (ακόμα και το υπαλληλικό καθεστώς των εργαζομένων της δεν είναι ιδιωτικό) αλλά θέλει να συμπεριφέρεται σαν τέτοια (με τον κ. Αράπογλου να αρνείται να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή για την επίμαχη κίνηση εξαγοράς). Το ευκταίο είναι στο τέλος όόόλα να πάνε κατ' ευχήν και να ιδιωτικοποιηθεί με το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για το κράτος (και με την προίκα των τολμηρών κινήσεων που γίνονται σήμερα) - γίνονται όμως τέτοια πράματα? Θα το δείξει μόνο ο χρόνος το πού θα καταλήξει αυτή η ιστορία.
3 σχόλια:
Ο απίστευτος παραλογισμός του νεοελληνικού "συστήματος" αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο.
Αντιγράφω από "Ναυτεμπορική":
"Ερωτηματικά αναφορικά με την στρατηγική επέκταση της Εθνικής στην Τουρκία μέσω εξαγοράς της τουρκικής Finansbank, έθεσε σε συνέντευξη Τύπου η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, κάνοντας παράλληλα λόγο για αναπάντητα ερωτήματα τόσο για το τελικό κόστος της εξαγοράς, όσο και για το επιχειρησιακό σχέδιο της ελληνικής τράπεζας.
Η κ. Παπανδρέου στηλίτευσε το γεγονός ότι ο διοικητής της Εθνικής Τ.Αράπογλου αρνήθηκε να ενημερώσει την ελληνική Βουλή, ενώ ταυτόχρονα αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη για αύριο ενημέρωση από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ν.Γκαργκάνα.
Επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο με την πρωτοβουλία της Εθνικής να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, η πρώην υπουργός ζήτησε, ωστόσο, το κέντρο λήψης των αποφάσεων να παραμείνει οπωσδήποτε στη χώρα μας.
Σημειώνοντας επίσης, οτι το συνολικό κόστος της εξαγοράς υπερβαίνει τα ίδια κεφάλαια της Εθνικής, η κ. Παπανδρέου εξέφρασε αμφιβολία αν η κεφαλαιακή επάρκεια της Εθνικής μπορεί να στηρίξει πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους που θα προέλθουν από την τουρκική πλευρά. Οι πολιτικές και οι οικονομικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές, επεσήμανε.
Όσον αφορά το τίμημα της εξαγοράς της Finansbank από την Εθνική, η κα Παπανδρέου ανέφερε ότι, με βάση δηλώσεις διεθνών οίκων Merrill Lynch Ernst & Young, Economist), το κόστος της εξαγοράς είναι ιδιαίτερα υψηλό, εκφράζοντας επίσης την απορία της για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από καμία άλλη τράπεζα για την απόκτηση της τουρκικής τράπεζας. Επιπρόσθετα, διερωτήθηκε αν ήταν τυχαία η μερική συμμετοχή της Citi Group, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι ο κ.Αράπογλου υπήρξε στο παρελθόν στέλεχος της Citi Group.
Η κ. Παπανδρέου έκανε ακόμα λόγο για «κρυφή ατζέντα», με στόχο -όπως είπε- η εξαγορά της Finansbank να αποτελέσει το όχημα για να περάσει η Εθνική πλήρως στον έλεγχο των ξένων συμφερόντων. Για την αποτροπή αυτή της εξέλιξης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη συμμετοχή των ταμείων στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής."
Για τους οικονομολόγους fans της ιστοσελίδας, πως σας φαίνεται σε απλά οικονομικά η λογική της κας Παπανδρέου; Ενώ δηλ. (και εν πολλοίς για μένα δικαιολογημένα) εκφράζει βαθιές αμφιβολίες για την επεκτατική κίνηση της Εθνικής, ταυτόχρονα ζητεί από τα Ταμεία να συμμετάσχουν στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου; Δηλ. για μια επιχειρηματική κίνηση που την προδιαγράφει η ίδια ως αρνητική ή τουλάχιστον υψηλότατου ρίσκου, ταυτόχρονα προτείνει στους "επενδυτές" αγορά μετοχών και όχι αποχή!!! Πως εξηγείται ο παραλογισμός; Θα είχε διαφορά αν η κα Παπανδρέου καλούνταν να "συμβουλεύσει" με χρηματιστηριακούς όρους όχι ΝΠΔΔ, όπως είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά ένα ιδιώτη επενδυτή, πχ εμένα; Θα έδινε την ίδια συμβουλή; Τελικά μήπως ισχύει το γνωστό "με ξένα κολλυβα, μνημόσυνο";
χμμμ
καταλαβαινω μεν τον κ. Αραπογλου, σε καμμια περιπτωση δεν χρειαζεται να δινει "εξηγησεις" οπως τις ζητανε οι λαϊκιστες βουλευτες που ειναι συνηθισμενοι σε εποχες που ο προεδρος της ΕΤΕ ηταν απλα υπαλληλος τους. Απο την αλλη πιστευω στην διαφανεια και την ενημερωση των μικρομετοχων. Οι υποχρεωσεις του κ. Αραπογλου ειναι προς ολους τους μετοχους του, οχι μονο οσους θελει... Μαλιστα θεωρω οτι θα ειναι καλυτερο για την ΕΤΕ αν στηριζεται σε σταθερους μικρομετοχους και ασφαλιστικα ταμεια που θελουν να μεγαλωσουν μαζι με την τραπεζα, παρα σε βραχυπροθεσμα κεφαλαια απο ευκαιριακους θεσμικους επενδυτες οπως σημερα.
Η κ.Παπανδρεου μπορει να λεει λογικα ασυναρτητα πραγματα (τελικα τι θελει? να μην χασει λεφτα το ελληνικο δημοσιο ή να ειναι η Εθνικη ελληνικη?) αλλα για το κοστος της εξαγορας ισως εχει δικιο.
Για την οικονομικη συγκυρια τωρα... το περιμενα οτι η Τουρκια θα εχει καποια κριση, δεν περιμενα οτι θα ερθει ομως τοσο γρηγορα. Απτην αλλη ο εκονομιστ της εβδομαδας λεει οτι οι αποτιμησεις των τραπεζων στην Νοτιοανατολικη Ευρωπη εχουν φτασει σε παραλογα υψη, πραγμα που φανταζομαι εχει σχεση και με τα χρηματιστηρια της περιοχης.
Και δυστυχως φαινεται οτι το ελληνικο χρηματιστηριο ειναι ακομα πολυ ανωριμο και ρηχο, οταν αρκουν μικροπροβληματα στις ΗΠΑ για να ταραζουν την εμπιστοσυνη των επενδυτων εδω. Ειδικα μου φαινεται τρομερα αστειο που τα ΜΜΕ τους τελευταιους μηνες μιλουσαν για ανασταση του χρηματιστηριου χωρις να βλεπουν οτι τα κεφαλαια οσο γρηγορα ηρθαν μπορουν να φυγουν... Να δειτε ποσο γρηγορα οι ξενοι που ερχονται επειδη "ειναι σοβαροι επενδυτες και καταλαβαν τις προοπτικες της ελληνικης οικονομιας" θα γινουν "κερδοσκοπικα καθαρματα που θελουν να πιουν το αιμα μας". εγω παντως, αν και δεν ειμαι ειδικος, στα συγγενικα μου προσωπα τους ειχα προτεινει να πουλησουν γιατι με φοβιζει οταν βλεπω να μιλαει ο πολυς κοσμος για τα χρηματιστηρια (το ανεκδοτο λεει: οταν ο κουρεας σου σου προτεινει τι μετοχες να αγορασεις, πουλα!). Ελπιζω να με ακουσαν :-)
Και γιατί παρακαλώ, να μείνει το κέντρο λήψης αποφάσεων στη χώρα μας, μπροστά στο ενδεχόμενο, "απίθανο" για πολλούς, να μάς ξεπεράσει ακόμα και η Τουρκία στα δημοσιονομικά, στα φορολογικά, και σε άλλα πολλά? Με τους κυβερνώντες και ψηφοφόρους που έχουμε εδώ στο Αυνανιστάν, τίποτα δεν αποκλείεται. Με την ευχή μου, αν χρειαστεί, ας πάει στην Τουρκία, στο Μπαλί, στο Ανατολικό Τιμόρ, ή όπου τη φωτίσει ο θεός, αν αυτό τη συμφέρει...
Προσωπικά έχω βαρεθεί να ρυθμίζουν την τύχη μου, οι χλεχλέδες τής ελληνικής πολιτικής, κι ακόμη περισσότερο οι δουλοπρεπείς, αμόρφωτοι ψηφοφόροι τους...
Α
Δημοσίευση σχολίου