για να αλλαξουμε και λιγο κλιμα
Ειχα κατι Ελληνες επισκεπτες προσφατα που περασαν και μια βολτα απο Μαδριτη. Ηταν πολυ ικανοποιημενοι, προσεξαν βεβαια αυτο που προσεχουν ολοι, οτι η Ισπανια δεν ειναι Ελλαδα, παρολη την φανφαρα και τις αποψεις που ακουγονται συχνα στις φυλλαδες μας, αλλα γενικα αισθανθηκαν σχεδον σαν το σπιτι τους (ή οπως ειπε καποιος οπως θα επρεπε να ειναι το σπιτι τους).
Κατι που τους παραξενεψε ηταν οτι λεει:
Πω πω στην Μαδριτη μας εντυπωσιασε οτι καθε ποτο το εβαζαν μπροστα μας* και τα παγακια, κομματια πορτοκαλιου/λεμονιου κτλ τα πιαναν με τσιμπιδα!
Εγω: Μα ναι αυτονοητο δεν ειναι?
Αυτοι: Οχι ρε τι λες τωρα? Στην Ελλαδα παντα τα πιανει με τα χερια ο μπαρμαν.
Εγω: Τι λες ρε συ, δεν το χω δει ποτε αυτο, αν το βλεπα δεν θα ξαναπινα ποτο στην ζωη μου. Ετσι κι αλλιως δεν ειναι πρακτικο αν πιανει παγακια και με τα νερα να πιανει φιστικακια και μετα λεμονια...
Αυτοι: Πλακα κανεις? Παντα ετσι ειναι, αλλα το κανει κατω απο την μπαρα, και ισως σκουπισει τα χερια του με κανα πανι...
Με βαλαν σε σκεψεις τα παιδια. Γιατι εχουν εμπειρια και σαν πελατες αλλα και πισω απο την μπαρα (δεν τους ρωτησα για τις προσωπικες τους πρακτικες, για να μην αναγκαστω να τους βρισω και χαλασω την φιλια μας :-)
Θυμηθηκα οτι δεν βλεπω σχεδον ποτε αντρα να πλενει τα χερια του αφοτου κατουρησει σε μπαρ. Συνδυασα με εκεινο το αρθρο που λεει οτι βρηκαν σε φιστικακια, τσιπς και λοιπα που δινουν σε μπαρ, 11 διαφορετικα ειδη σπερματος (ή ηταν ουρων?)! Προσθεσα αυτο που μου αλλος φιλος σερβιτορος, οτι τα φιστικια που μενουν αφαγωτα τα ανακυκλωνουν (τα ξαναβαζουν σαν φρεσκα σε αλλους). Η αναγουλα εχει αρχισει να ανεβαινει προς τα πανω...
Ειδα μπροστα μου την εικονα του βρωμιαρη μπαρμαν που παει κατουραει, δινει το χερι του σε 20 ατομα, φταρνιζεται και σκουπιζει το χερι του σε μια τρισαθλια πετσετα και μετα ΠΙΑΝΕΙ ΤΑ ΠΑΓΑΚΙΑ ΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΒΡΩΜΟΧΟΥΦΤΑ ΤΟΥ??
Ε οχι ρε φιλε, δεν μπορει να εισαι τοσο καφρος!
Αποφασισα την επομενη φορα που θα παω σε μπαρ να παρατηρησω καλα τις κινησεις του. Σε περιπτωση που δεν βαλει το ποτο μπροστα μου, δεν ξερω για σας, εγω παντως δεν θα το ακουμπησω ουτε θα το πληρωσω! **
*αυτο σημαινει κιολας οτι βλεπεις ακριβως ποσο αλκοολ και ποση πορτοκαλαδα πχ βαζουν. Μαλιστα τις πορτοκαλαδες, Ρεντ Μπουλ κτλ τις βαζουν απο σφραγισμενο μπουκαλακι το οποιο μετα στο δινουν στο χερι με οτι εχει περισσεψει.
** Η γκρινια για τις α-πα-ρα-δεκ-τες τιμες στα Αθηναϊκα μπαρ σε αλλο επεισοδιο.
10 σχόλια:
Άστα να πάνε την ίδια συζήτηση είχα και γω τις προάλλες. Για τα ποτά πάντως δεν είναι ο κανόνας να μην τα βάζουν μπροστά σου. Για τα φιστικιά το έχω ακούσει και εγώ! Κάνε το τεστ σου εσύ και πολύ απλά αν αποτύχει ο τύπος δεν ξανά πατάς στο μαγαζί! Απλό είναι! Ξεσκαρτάρισμα!
Σε κατάστημα που δούλευα ήμασταν ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να πιάνουμε τα φαγώσιμα με λαβίδες ή σπάτουλα. Εδώ στο Λονδίνο οι "κεμπαμτζήδες" κάνουν το ίδιο (μόνο την πίτα πιάνουν με το χέρι για πρακτικούς λόγους). Ενώ στα σουβλατζίδικα στην Ελλάδα... ξέρουμε τι γίνεται. Αλλά αυτό που είδα μια φορά Αύγουστο μήνα με αηδίασε. Κάποιος έφτιαχνε μια μερίδα γύρο και ο ιδρώτας του έπεφτε ΠΑΝΩ στο φαγητό. Εντάξει, καλοκαίρι είναι και έχει ακόμα περισσότερη ζέστη μέσα στο μαγαζί, αλλά σκέψου αυτόν που θα φάει αυτό το πράγμα. Και μη μου πεις ότι κανένα φαγητό δεν ξέρεις πού ήταν πριν τη συσκευασία του, είπαμε ότι αλλού σε υποχρεώνουν να φοράς γάντια μίας χρήσης κλπ.
Να 'ναι καλά τα εμβόλια του στρατού... αλλά πότε σταματά η δράση τους;
παιδιά μη κάνετε σαν αρσακιάδες που είδανε πέος για πρώτη φορά ... εξ άλλου ο,τιδήποτε μικρόβιιο έχουν τα χέρια του μπάρμαν εξαφανίζεται από τη βενζίνη που σας σερβίρει ...οι μπόμπες που πίνουμε δεν μας πείραξαν τα χέρια του μπάρμαν μας μας μάραναν ...
Όταν πας στρατό σου περνάνε όλες αυτές οι σιχαμάρες. Αν δεις πώς γίνεται η παρασκευή του φαγητού, η συντήρηση και ο χειρισμός των τροφίμων, μετά οι μπάρμαν σου φαίνονται χειρουργοί από πλευράς καθαριότητας.
Παλιά με ενοχλούσαν πολύ τα σουβλατζίδικα. Εκεί ο συνήθως ελεϊνός σουβλατζής, κατβρόμικος και ιδρωμένος από τη ζέστη, πιάνει τα κρέατα, τις ντομάτες όλα με τα χέρια και μετά πιάνει α λεφτά σου που τον πληρώνεις!
Βέβαια έχω δει και σουβλατζίδικα πεντακάθαρα, όπου ο σουβλατζής δεν ασχολείται με το ταμείο, φοράει γάντια, είναι ξυρισμένος και έχει σκούφο για να μην πέφτουν τρίχες και πιάνει κάθε υλικό με δική του τσιμπήδα.
Είναι η εξαίρεση, αλλά εμείς φταίμε που συνεχίζουμε να ψωνίζουμε σε βρωμιάρηδες. Δεν μιλάμε για πράγματα όπως η κατάψυξη του κρέατος. Μιλάμε για απλή καθαριότητα που μπορεί να την αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε. Όταν δεν αντιδρούμε και να μην ψωνίζουμε σε τέτοια μαγαζιά εμείς νομιμοποιούμε την άθλια συμπεριφορά του.
νομιζω ακριβως εκει ειναι η απαντηση. Καθε αγορα εχει τους παραγωγους που ζηταει.
Την επομενη φορα που θα δειτε βρωμιαρη, μουτζα και εξω το μαγαζι κατευθειαν.
Μην κολλατε να ζητατε τα δικαιωματα σας. Εχετε δικαιωμα σε καθαρη τροφη!
Θυμαμαι σε μια σελιδα ενος Αμερικανου του χε κανει εντυπωση οτι ενας Τουρκος σουβλατζης καπνιζε την ωρα που εκοβε το ντονερ (σαν γυρος). Οταν το διαβαζα σκεφτομουν: που να ερθεις στην Ελλαδα ταλαιπωρε!
ΥΓ νομιζω στο σουβλατζιδικο "μυθος" στο κεφαλαρι πιανουν τα υλικα με τσιμπιδες. Σε αλλα μερη δεν θυμαμαι. Στο μοναστηρακι νομιζω πεφτει πολυ χερι παρολο που τα φτιαχνουν ωραια...
Την καλύτερη εντύπωση μου έχει κάνει το Άριστο, στα Άνω Πατήσια δίπλα στο Έβερεστ. Αισθάνθηκα ότι οι τύποι σέβονται τον πελάτη.
το ψαχνα το λινκ οταν εγραφα το αρθρο και δεν το εβρισκα!
(σε χασαμε τωρα? :-)
Roark, sumfwnw kai prosupografw gia to Aristo, einai kai kaloi stin douleia tous alla kai to souvlaki tous einai polu nostimo kai megalo. Vevaia einai ligo akrivoi gia ta gousta mou (1.70 nomizw to pita-guros) alla pragmatika plirwneis oti pairneis. Einai san na leme gourmet-souvlaki :-)
Στα "πίτα Παν" ΔΕΝ πιάνουν τα υλικά με τα χέρια. Αλλά και πάλι δεν ξέρεις με τι χέρια έχουν κοπεί οι σαλάτες... Και εκεί και άλλα μέρη όπου βλέπεις λαβίδες.
Διόρθωση: "Και εκεί και ΣΕ άλλα μέρη..."
Δημοσίευση σχολίου