Αυτην την ερωτηση τολμησε να θεσει ο Ελληνοαμερικανικος Συνδεσμος Λαρισας και καλεσε τον αντιπροεδρο της Ελληνικης Βουλης, βουλευτες (μεταξυ αλλων τον κ.Ανδριανοπουλο) κ.α. για να το συζητησουν.
Και η απαντηση ηρθε με τον καλυτερο τροπο. Μελη του τοπικου ΚΚΕ με επικεφαλης βουλευτη (! μαλιστα βουλευτη! φαινεται ειχαν ξεμεινει απο απλα χουλιγκανια...) εισεβαλαν στον χωρο με μονο σκοπο να εμποδισουν την συζητηση. Δεν χρειαζεται να πολυσχολιασουμε ποσο φτηνες ειναι τετοιες πραξεις. Νομιζω ολοι συμφωνουμε οτι ο διαλογος ειναι ιερος και οτι η παρεμποδιση του με τετοιον τροπο δεν αρμοζει σε πολιτισμενες χωρες.
Αλλα φαινεται η γνωστη φυλλαδα (Ελευθεροτυπια ντε!) δεν συμφωνει. Κοιταξτε στο αρθρο της που εχει βαλει φωτογραφια, σχεδον σαν εικονισμα τον "ηρωα" βουλευτη του ΚΚΕ που "απάντησε σαφώς και εμπράκτως..." σε οσους τολμησαν να σκεφτουν ή να μιλησουν.
Η συζητηση φανταζομαι ηταν καπως ετσι:
-Βο(υ)λευτης ΚΚΕ: Ξενε, εισαι αοπλος και σε μισω θανασιμα! Δεν χωρανε λογικοι ανθρωποι σε αυτην την πολη!
-Α.Α.: Μα, ας το συζητησουμε λοιπον. Γιαυτο ειμαστε δω...
-Βο(υ)λευτης ΚΚΕ: Φατε τον παιδια!
-συρφετος ΚΚΕ αρχιζει να γαυγιζει: Four legs good. Two legs bad! Four legs good. Two legs bad! Four legs good. Two legs bad!
και μετα αρχισε το κλωτσομπουνιδι...
10 σχόλια:
Αυτό το όλοι συμφωνούμε από που προκύπτει; Είμαι σίγουρος ότι και στην Λάρισα (όπως και στο ίντερνετ)υπάρχουν πολλοί που θέλουν την φυσική εξόντωση των διαφωνούντων!
Αυτό το "Four legs good. Two legs bad!" ακούγεται σαν προβατίσια έκδοση του "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη!".
Όσο για τον αντιαμερικανισμό, μια παγκόσμια έρευνα πριν 2 χρόνια μας είχε βγάλει δεύτερη πιο αντιαμερικανική κοινή γνώμη μετά την Κολομβία (αν θυμάμαι καλά). Εμείς πιο αντιαμερικανοί από τους Βιετναμέζους! Προφανώς από τα καφενεία μας ξέρουμε καλύτερα τι έγινε στο Βιετνάμ από τους ίδιους τους Βιετναμέζους!!
Δε βλέπω πού ακριβώς διαφωνεί η "Ε". Το άρθρο της είναι άκρως σαρκαστικό και καταλήγει ότι προφανέστατα υπάρχει αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα.
@roark:
Θα έπρεπε να ξέρουμε καλύτερα τι έχει γίνει στην Ελλάδα από τους Αμερικανούς, το οποίο είναι από μόνο του άκρως ενοχλητικό και δε δέχομαι κουβέντα για αυτό. Και στον πούτσο μου τι έκαναν στο Βιετνάμ. Δε πα 'να τους μοίραζαν και δολλάρια, εμάς μια φορά μας κράτησαν 50 χρόνια πίσω. "Το πιο πολύτιμο οικόπεδό τους" ήμασταν. Και όπως σε όλα τα οικόπεδά τους, ενίσχυσαν απροκάλυπτα τον εθνικισμό και τη θρηκσευτική μισαλλοδοξία ως αντίδοτα στον κομμουνισμό. Σε μεγάλο βαθμό η αντικομμουνιστική υστερία των ΗΠΑ "φταίει" (ακριβέστερα: είναι ανάμεσα στις αιτίες) για πάρα πολλά από τα προβλήματα της χώρας, μεταξύ των οποίων η πληθυσμιακή συρίκνωση και τα κόμπλεξ της εθνικοφροσύνης που ακόμα μας τυρανάνε.
Από εκεί και πέρα, θα συμφωνήσω ότι ο εν Ελλάδι αντιαμερικανισμός σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε ιδεολογικές αγκυλώσεις καθώς και στο γνωστό ελληνικό καημό ότι όλες οι άλλες χώρες δεν ασχολούνται με τα ελληνικά συμφέροντα ως όφειλαν, ενώ υποδαυλίζεται με χίλια από ΚΚΕ και Χριστόδουλα.
Μας κράτησαν 50 χρόνια πίσω;;;
Σοβαρολογούμε; Αν δεν ήταν οι Αμερικάνοι σήμερα θα είμασταν κάτι μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας! Υπάρχει λογικός άνθρωπος που πιστεύει ότι αν είμασταν στην άλλη πλευρά του παραπετάσματος σήμερα θα είμασταν πιο μπροστά ( όχι 50 χρόνια αλλά μια ημέρα) από ότι είμαστε;
Δεν είμασταν ποτέ το πιο "πολύτιμο οικόπεδό" τους. Είμασταν μια μέτρια δύναμη σε ένα δευτερεύον μέτωπο. Ούτε Γερμανία είμασταν, ούτε Τουρκία, ούτε καν Περσία. Και η ενασχόλησή τους μαζί μας ήταν πολύ πιο υποβαθμισμένη από τις περισσότερες άλλες χώρες (κοίτα την οικονομική βοήθεια και την κατανομή της).
Δεν είμαστε το κέντρο του κόσμου, ούτε το πιο γωνιακό οικόπεδο στην υφήλιο. Μια περιφεριακή χώρα είμαστε με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό της.
Δεν δικαιολογείται να είμαστε πιο αντιαμερικανοί από τόσες χώρες στον πλανήτη που έχουν πολύ περισσότερους λόγους να είναι. Είναι σαν να λέμε ότι οι Αμερικανοί έκαναν σε μας περισσότερα από όσα έκαναν στους Βιετναμέζους στο Βιετνάμ!
Για τα δικά μας κόμπλεξ δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατόν να φταίει κάποιος άλλος εκτός από μας; Κάποια στιγμή θα πρέπει να έχουμε το θάρρος να κοιτάξουμε τα δικά μας προβλήματα ως απόρροια των δικών μας πράξεων και επιλογών και να μην κοιτάμε πώς θα τα φορτώσουμε σε άλλους.
Ελάχιστα ενδιαφέρονταν οι ΗΠΑ ποιος κυβερνάει. Το μόνο που ήθελαν από την Ελλάδα είναι έναν αξιόπιστο συνομιλητή και ένα σταθερό σύμμαχο. Αν εμείς δεν μπορέσαμε να παρουσιάσουμε μια δημοκρατική αξιόπιστη λύση φταίνε οι Αμερικάνοι;
Διαφωνώ ότι φταίνε οι ΗΠΑ για τον εθνικισμό και την θρησκευτική μισαλλοδοξία. Και η καλύτερη απόδειξη είναι ότι και τα δύο αυτά φαινόμενα εντάθηκαν και είναι σε πλήρη έξαρση μετά την πτώση του Τείχους, το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την μείωση της εξάρτησής μας από την Αμερική.
Ποιά ακριβώς πλυθησμιακή συρρίκνωση μιλάμε;
Την μετανάστευση; Φταίνε οι ΗΠΑ, η Γερμανία ή η Αυστραλία που προσέφεραν καλύτερες συνθήκες δουλειάς; Δεν φτάνει που μας έδωσαν τόσα χρήματα ως οικονομική βοήθεια, που έκαναν τόσα αναπτυξιακά έργα, που τάισαν την Ελλάδα με τα εμβάσματα των μεταναστών, τώρα θα ζητάμε και τα ρέστα;
Μήπως φταίνε οι ΗΠΑ που κάνουμε πια τόσα λίγα παιδιά; Που ανακάλυψαν το χάπι και διέδωσαν τα προφυλακτικά;
Το πλυθησμιακό πρόβλημα στην Ελλάδα εντάθηκε τις τελευταίες δεκατίες, όχι το '50 και το '60. Μήπως φταίει η ΕΟΚ (πλάκα κάνω);
Περισσότερο φταίει για την καθυστέρησή μας η Αλλαγή και η χαμένη δεκαετία του '80 παρά τα σκοτεινά κέντρα πέρα από τον Ατλαντικό.
ομολογω οτι αυτην την φορα κατι δεν παει καλα Ι95:
"ενώ υποδαυλίζεται [ο αντιαμερικανισμος] με χίλια από ΚΚΕ και Χριστόδουλα. "
πολυ καλο αυτο και πολλοι το παραβλεπουν. ο αντιαμερικανισμος δεν ειναι μονο αριστερο φαινομενο. Διαποτιζει ολα τα στρωματα της χωρας.
"Σε μεγάλο βαθμό η αντικομμουνιστική υστερία των ΗΠΑ "φταίει" (ακριβέστερα: είναι ανάμεσα στις αιτίες) για πάρα πολλά από τα προβλήματα της χώρας, μεταξύ των οποίων η πληθυσμιακή συρίκνωση και τα κόμπλεξ της εθνικοφροσύνης που ακόμα μας τυρανάνε."
για το πληθυσμιακο οντως σαν τον Ροαρκ δεν αντιλαμβανομαι τι εννοεις.
Για την εθνικοφροσυνη, ειλικρινα νομιζεις οτι φταινε οι αμερικανοι? Για ολες τις ηλιθιες εκπομπες της ΤιΒι για Ελληνες περιουσιο λαο που κατεβηκε απο ταστρα φταινε οι Αμερικανοι?
Ασε που δεν νομιζω οτι η Ελλαδα πασχει απο εθνικοφροσυνη τοσο, οσο απο εθνικισμο που δεν ειναι δεξιο χαρακτηριστικο (περι Μακεδονιας π.χ. ολοι τα ιδια λενε...)
Το πως βλεπεις την "Ε" οπως εχω ξαναπει ειναι θεμα σημειολογιας. Αν προσεξεις, η "Ε" εβαλε φωτο σαν ηρωα τον καφρο και επι της ουσιας δεν ειπε σχεδον τιποτα. Μια εφημεριδα που σεβεται τον εαυτο της καταδικαζει απεριφραστα τετοιους γκαγκαουγκες...
Κατα τα αλλα με καλυπτει ο Ροαρκ. Ειδικα στο οτι η πραγματικη θεση της Ελλαδας ειναι στην κατηγορια "Ελλας? ποια ελλας? που ειναι αυτο?" και ετσι μας αντιμετωπιζαν και οι ΗΠΑ, οχι σαν χωραφι τους ουτε σαν σημαντικο στοχο/συμμαχο.
Πως και δεν είχε μαζί του και τα ΚΝΑΤ;
:ο)
Είναι γνωστό το ΚΚΕ για τους τραμπουκισμούς του για την επιβολή της "ορθής σκέψης".
"Ελάχιστα ενδιαφέρονταν οι ΗΠΑ ποιος κυβερνάει. Το μόνο που ήθελαν από την Ελλάδα είναι έναν αξιόπιστο συνομιλητή και ένα σταθερό σύμμαχο. Αν εμείς δεν μπορέσαμε να παρουσιάσουμε μια δημοκρατική αξιόπιστη λύση φταίνε οι Αμερικάνοι;"
χμμ...
Η ιστορία της χώρας δεν ξεκινάει το 1990 αγαπητά κοκόρια. Και γενικά μου τη βιδώνει η θέαση σκηνικών πριν το 1990 με παρωπίδες του 2005.
Αυτή τη στιγμή 7.000.000 Έλληνες ζουν στην ξενιτιά. Οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν στις δεκαετίες '50-'70, όταν οι κυβερνήσεις-υπάλληλοι ξόδευαν αμέτρητα εκατομμύρια για να συντηρούν ένα παρακράτος και μία πολιτική κομμένη και ραμένη στα μέτρα του "αξιόπιστου συμμάχου". Η φτώχεια στην επαρχία αντιμετωπίστηκε αποκλειστικά με την ενθάρρυνση της εσωτερικής και εξωτερικής μετανάστευσης. Αν δε σας φτάνει η έμμεση συνεισφορά των τεράστιων αμυντικών δαπανών που ΥΠΟΧΡΕΟΥΝΤΑΝ να κάνει η χώρα, μην ανησυχείτε, γιατί ως μέλος του Ελεύθερου Κόσμου, ασκώντας την ΥΠΑΓΟΡΕΥΟΜΕΝΗ πολιτική, ουσιαστικά επέβαλλε τη μετανάστευση σε μία τουλάχιστον περιοχή της χώρας:
Στην Επιτηρούμενη Ζώνη (βόρειοι νομοί Μακεδονίας), η μετανάστευση προωθήθηκε εκ των πραγμάτων: καλύτερα να την κάνεις για Αυστραλία, παρά να κάτσεις να μένεις σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης επειδή είσαι (ως πληθυσμός) ύποπτος για "βουλγάρικο παλιοκομμούνι". Για 30 χρόνια ο ελληνικός στρατός ήταν προσανατολισμένος προς βορρά (αντί για Ανατολή) και απασχολημένος να εφαρμόζει στρατιωτικό νόμο σε μία τεράστια περιοχή, όπως επέβαλλαν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και όχι τα συμφέροντα της Ελλάδας.
Ταυτόχρονα, ως αντίδοτο στον κομμουνισμό προωθούνταν σε όλα τα επίπεδα η εθνικοφροσύνη και ο ακραίος ελλαδοκεντρισμός. Μπορεί τώρα να ξαναφουντώνουν για εντελώς διαφορετικούς λόγους, όμως πρόκειται για φαντασιακά που δημιουργήθηκαν/ενθαρρύνθηκαν στην πλειοψηφία τους μετά το 1945 και για πολύ συγκεκριμένο λόγο: αντίδοτο στα κομμουνιστικά ιδεώδη, όπως ακριβώς ενθαρρύνθηκαν οι Ταλιμπάν, οι Κόντρας, η Χεζμπολάχ, ο Σαντάμ και λοιπές Δυνάμεις της Ελευθερίας. Για όνομα του Θεού, αυτά τα παραδέχονται μέχρι και οι ίδιοι οι Αμερικανοί. Δε λέω καν ότι έκαναν κάτι κακό από τη δική τους οπτική γωνία. Λέω απλώς ότι εμάς μας αντιμετώπιζαν ως Ιθαγενείς και τίποτα παραπάνω. Έχει μείνει στην ιστορία το "Fuck you old man! Fuck you and your country!" από το Λίντον Τζόνσον στο Γ. Παπανδρέου.
Δεν ξέρω αν θα ήμασταν τώρα Αλβανία ή Βουλγαρία. Ξέρω ότι δε θα ήμασταν τόσο μαλάκες αν για 40 χρόνια δεν είχαμε χειραγωγηθεί σε τέτοιο βαθμό. Ούτε στην αποδώ πλευρά όλοι οι ρόλοι είναι σαν της Ολλανδίας και της Γαλλίας και των ΗΠΑ.
Μπορεί τώρα να είμαστε, τρόπον τινά, Γαλλία, όμως όσο πέρναγε από το χέρι των "απελευθερωτών" Αμερικανών ήμασταν μία γαμημένη τριτοκοσμική μπανανία με χρήσιμες βάσεις και τίποτα απολύτως παραπάνω. Πρέπει οπωσδήποτε να σας βγει από το μυαλό η ιδέα ότι μας αντιμετώπιζαν ως συμμάχους, ως έστω και τυπικά ισότιμους, ως οτιδήποτε άλλο πέρα από σιχαμερές ιθαγενείς δουλάρες. Αυτά είναι ΠΟΥΤΣΕΣ και ακραίο αναθεωρητικό wishful thinking και δεν πρόκειται να τα δεχτώ.
Εν πάσει περιπτώσει, ιστορικά η αντίδραση και ο φασισμός (η πραγματική αντίδραση και ο πραγματικός φασισμός) ενισχύθηκαν από τους Αμερικανούς όσο δεν πήγαινε άλλο. Από τον Εμφύλιο μέχρι τη Χούντα.
Η "Αλλαγή" μπορεί να φούντωσε για λαϊκιστικούς λόγους τον αντιαμερικανισμό, μην ξεχνάμε όμως ότι το '74 ο ίδιος ο Καραμανλής μας έβγαλε από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και μας έβαλε στην ΕΟΚ (αναρωτήθηκε κανείς σας πόσο αρνητική ήταν η κατά 10 χρόνια καθυστέρηση της ένταξής μας λόγω Χούντας; Λόγω μισθοδοτούμενης από της CIA Χούντας;). Το έγκλημα της "Αλλαγής" δεν ήταν ότι μας έβγαλε -κι αυτό για το θεαθείναι και μόνο- τη γλώσσα από την κωλοτρυπίδα των Αμερικανών. Το έγκλημα της "Αλλαγής" ήταν ότι μας εκτροχίασε (προσωρινά) και από τον εξευρωπαϊσμό: ουσιαστικά εκεί που οι Αμερικανοί επί 40 χρόνια μας πάταγαν κάτω να παραμείνουμε Σαν Σαλβαδόρ, η "Αλλαγή" προσπάθησε να μας κάνει Λιβύη. Μαλακία αυτό, αλλά όχι λιγότερο μαλακία που ήμασταν Σαν Σαλβαδόρ.
συμφωνω οτι δεν μας εβλεπαν σαν σημαντικο αξιολογο συμμαχο. Δεν συμφωνω με καμμια δυναμη οτι μας εβλεπαν σαν χωρα που θελουν να κρατησουν χαμηλα.
Η Ελλαδα ηταν θεοφτωχη και ανεβαινε συνεχως, με εξαιρετικους ρυθμους απο το 50 μεχρι το 80, χαρη και στην σταθεροτητα που προσεφερε η αμερικανικη ομπρελα. (ρωτα αλλους που δεν ειχαν τετοια ομπρελα, οπως οι Γιουγκοσλαβοι και θα καταλαβεις).
Οι μεταναστες εφευγαν επειδη ειμασταν φτωχοι και ελευθεροι, οχι επειδη μας πιεζαν οι Αμερικανοι!! Απο την Πορτογαλια γιατι εφευγαν? Απο την Ισπανια? Απο την Νοτια Ιταλια?
Επμενω, για την χουντα, δεν θα ριξω ολο το φταιξιμο στις ΗΠΑ. Ειναι απλα γελοιο. Οι Γερμανοι γιατι δεν ειχαν χουντα? Οι Ολλανδοι? Οι Αμερικανοι ενισχυσαν σε πολλες χωρες, πολλες φορες με αθεμιτα μεσα, τον αντικομμουνισμο. Γιατι ειχαν εναν πολεμο στα χερια τους. Ειχαμε την ατυχια να ειμαστε εθνικα βλακες και να μην μπορουμε να αποφασισουμε που ανηκουμε, οποτε μας ετρεχαν απο δω κιαπο κει, Αμερικανοι και Ρωσοι (το ΚΚΕ δηλαδη δεν επαιρνε στα ισα λεφτα απο την Σ.Ενωση?). Αλλα εμεις φταιμε, κανεις αλλος!
Βασικά το σύνολο της ελληνικής μετανάστευσης είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια. Οι σημερινοί απόγονοι αυτών των μεταναστών είναι κάπως παραπάνω.
O αριθμός που υιοθετεί το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για το σύνολο της διασποράς είναι 7 εκατομμύρια άτομα, όμως ο τρόπος υπολογισμού δεν είναι σαφής και πολλά εξαρτώνται από τον τρόπο καθορισμού ενός μέλους της διασποράς.
Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να προσδιορίσει ποιος είναι Έλληνας και μάλιστα ένας τρίτης, τέταρτης ή και πέμπτης γενιάς Έλληνας της διασποράς; Σε ποιο βαθμό μπορεί κάποιος που έχει χάσει τη γλώσσα και τη θρησκεία του να ονομαστεί Έλληνας; Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια ορισμού της ελληνικότητας;
Τελοσπάντων, τα σημαντικότερα μεταναστετικά κύματα σημειώθηκαν στη δεκαπενταετία που προηγήθηκε των Βαλκανικών Πολέμων του 1912–13, μετά από τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 και στη διάρκεια των δεκαετιών 1950 και 1960. Φταίνε οι ΗΠΑ για την μετανάστευση του 1890 πχ; Για την μετανάστευη άλλων χωρών (όπως είπε και ο SG);
Βασικά ο προς βορρά αμυντικός προσανατολισμός δεν ήταν μόνο συμφέρον των ΗΠΑ αλλά και της Ελλάδας (εκτός αν πιστεύουμε ότι έπρεπε να έχουμε ανοιχτά πόδια ...σύνορα εννοώ στους πάνοπλους σαν αστακούς βόρειους γείτονές μας).
Αν δεν είμασταν σύμμαχοι των ΗΠΑ θα είχαμε ψηλότερους αμυντικούς προϋπολογισμούς για να είμαστε σε θέση μόνοι μας να φυλάξουμε την ουδετερότητά μας. Κοίτα το παράδειγμα της Σουηδίας ή της Ελβετίας και των τεράστιων αμυντικών αναγκών τους. Το ότι είμασταν στο ΝΑΤΟ μείωνε, και όχι αύξανε τις ανάγκες μας (αφού είχαμε τεράστια δωρεάν βοήθεια, αμυντική κάλυψη κτλ κτλ).
Οι αμυντικές μας δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερο από όσο την περίοδο '50-'80. Σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας από ότι παλιά.
Άλλωστε τότε η οικονομία αναπτυσσόταν ραγδαία (με ρυθμούς 7 και 8%). Πόσο πιο γρήγορα έπρεπε να αναπτύσσεται για να μην φταίνε οι Αμερικανοί;
Όσο για την στήριξη της ακροδεξιάς, ειδικά στον εμφύλιο, αυτό είναι πραγματικότητα. Αλλά επαναλαμβάνω, είναι δικό μας πρόβλημα που δεν υπήρξε ένας δημοκρατικός αξιόπιστος συνομιλητής για να στηρίξουν. Αν υπήρχε θα τον είχαν προτιμήσει όπως σε όλη την δυτική Ευρώπη. Γιατί εμείς να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη; Η όποια άλλωστε στήριξη ήταν εντελώς προσωρινή και στα πλαίσια ενός ευρύτερου ψυχροπολεμικού περιβάλοντος. Γι'αυτό και όλες οι ακροδεξιές, λαϊκοδεξιές, κομμουνιστοδεξιές (Κανέλλη κτλ) τάσεις στη χώρα μας είναι σήμερα εκφραστές του πιο σκληρού αντιαμερικανισμού.
Δημοσίευση σχολίου