Παρασκευή, Μαΐου 27, 2005

Πως να μην κανετε μια μεταρρυθμιση (εν μεσω ακρατης αρλουμπολογιας)

Δυο σκεψεις με αφορμη ενα σχολιο του greg και καμποσα κραυγαλεα πρωτοσελιδα στις εφημεριδες

Φαινεται ο πρωθυπουργος να κινειται επιτελους προς την κατευθυνση των απαραιτητων μεταρρυθμισεων, οπως θεωρουμε αναγκαιο. Αλλα για καποιον λογο φαινεται η κυβερνηση ακομα δεν εχει καταλαβει ακριβως τι σημαινει καλη μεταρρυθμιση.

Παρτε το παραδειγμα της μειωσης των υπαλληλων του ΟΤΕ. Ειναι κοινος τοπος, οτι ο ΟΤΕ απασχολει υπεραριθμους υπαλληλους με αποτελεσμα να μην ειναι παραγωγικος, να εχει υψηλο κοστος και να το ριχνει στους κακομοιρους Ελληνες που πληρωνουν πιθανοτατα τα υψηλοτερα τελη στην ΕΕ 15 για την τηλεφωνια και εχουν τις χειροτερες υπηρεσιες (οπως ανυπαρκτα ουσιαστικα ευρυζωνικα δικτυα κτλ). Μαλιστα ο κρατικος ογκολιθος δεν αφηνει καν καποιον αλλο να κανει την δουλεια, πνιγοντας τον ανταγωνισμο.

Τι κανει η κυβερνηση? Προφανως πρεπει να διωξει κοσμο απο τον ΟΤΕ. Αλλα η κυβερνηση θελει να κανει ομελετα χωρις να σπασει αυγα. Ετσι προσφερει σκανδαλωδεις ορους για την εθελουσια εξοδο περιπου 5000 υπαλληλων απο τον οργανισμο. Δεν φτανει που μας επιναν το αιμα τοσα χρονια, πρεπει να τους πληρωσουμε κιολας για να μας αφησουν να αναπνευσουμε.

1,6 δις ευρω υπολογιζεται λοιπον οτι θα κοστισει το σχεδιο!!! Και μαλιστα υπαρχουν ατομα οπως οπως ο κ. Βερελης ή ο ΣΥΝ που βρισκουν το σχεδιο "αντιλαϊκο"! Μην βιαστειτε να τους κακοσχολιασετε, τοχουν ψαξει καλα το θεμα: «Η εταιρεία συμβούλων Μακένζι* έχει μεταφέρει την απαίτηση των ενδιαφερομένων [μελλοντικων αγοραστων του ΟΤΕ] για μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ κατά 5.000 υπαλλήλους» δηλωνει ο κ.Βερελης. Και να προσπαθουμε να μεγαλωσουμε τα εσοδα του δημοσιου απο την πωληση του ΟΤΕ, προφανως ειναι εγκλημα κ.Βερελη?
Μαλιστα, ο πρωην υπουργος Μεταφορων και Τηλεπικοινιων (αληθεια!), ειναι τοσο ενημερωμενος που ζηταει το κοστος της εθελουσιας να το σηκωσει ο ΟΤΕ και οχι οι πολιτες. Προφανως για τον ΟΤΕ με κερδη το 2004 μολις 133 εκ. ευρω το 1,6 δις ευρω ειναι ψιχουλα. Αλλα και να μην ηταν τοσο τεραστιο ποσο, τα βαρη που σηκωνει ο ΟΤΕ προφανως ουτως ή αλλως θα περασουν στους πολιτες ειτε μεσω των τιμων, ειτε μεσω της μειωσης της αξιας του λογω συσωρρευσης χρεων. Τι να πω, καλα που υπαρχει και η Ελευθεροτυπια να μας παρουσιαζει τετοιες εγκυρες αποψεις σαν του κ.Βερελη...

Το διδαγμα τελικα ειναι (οπως παντα) απλο για οποιον εχει 1 γρ κοινης λογικης στο κεφαλι του: Δεν γινεται να εχουμε και την πιτα ολοκληρη και τον σκυλο χορτατο! Αν φορτωνουμε τον ΟΤΕ με βαρη, τα πληρωνουμε ολοι για να φαει ο σκυλος. Και αυτο δεν μπορει κανεις να ισχυριστει οτι ειναι ηθικο, δικαιο, "φιλολαϊκο" ή οτι αλλο θελουν να μας πεισουν οι αρλουμπολογοι. Ο σκυλος που μας ετρωγε την πιτα τοσα χρονια, καιρος να σταματησει και καλα θα κανει να μας αδειασει την γωνια χωρις πολλα-πολλα!


*Δεν θα αντεξω να μην σχολιασω οτι ενας σχολιαστης περι ΟΤΕ που δεν ξερει την παγκοσμιως μεγαλυτερη και καλυτερη εταιρεια συμβουλων, McKinsey, ειναι σαν εναν αυτοκινητιστη που δεν ξερει την Mercedes-Benz. Ισως βεβαια ειναι απλα λαθος των "ενημερωμενων αρθρογραφων" της φυλλαδας και οχι του κ.Βερελη.

3 σχόλια:

libertarian είπε...

Άραγε πως βρέθηκε ο ΟΤΕ με διπλάσιο αριθμό υπαλλήλων; Κανονικά πρέπει να βγάλουν στην φόρα και αυτούς που έκαναν τα ρουσφέτια εις βάρος των υπολοίπων πολιτών.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Κι όμως... Αν παράλληλα φροντίσουν να απελευθερώσουν την αγορά τηλεπικοινωνιών (πραγματικά όμως) ίσως η αύξηση στα τιμολόγια να δώσει επιτέλους τον χώρο (που χρωστάει ο ΟΤΕ) στους ανταγωνιστές του.

Αλλα... τί λέω τώρα...

S G είπε...

καλα λιμπε αν θες να τιμωρησεις οποιον εκανε ρουσφετια στον ΟΤΕ πρεπει να δικασεις ολες τις κυβερνησεις της χωρας απο το 50 μεχρι σημερα :-)

Εχω την εντυπωση οτι σε πολλα πραγματα πρεπει να πουμε στην Ελλαδα: ωραια οτι εγινε εγινε, οτι φαγατε φαγατε ολοι σας (δημ.υπαλληλοι, κτιστες αυθαιρετων, απατεωνισκοι καθε μορφης) απο σημερα και περα ΤΕΡΜΑ.

vrypan τα πρωτα τιμολογια που θα ανεβασει ο ΟΤΕ ειναι τα κυκλωματα που νοικιαζει στους ανταγωνιστες του :-) (οπως κανει σημερα και γιαυτο ειναι το ΔΣΛ τοσο ακριβο στην Ελλαδα, επειδη ο κωλοΟΤΕ ειχε αγορασει απειρα μοντεμ ΙΣΔΝ απο περιεργους προμηθευτες και ηθελε να τα ξεφορτωθει. )

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock