"H απαίτηση των εργατικών συνδικάτων για μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών οδήγησε στα ύψη το κόστος της εργασίας, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί η απασχόληση."
Ολόκληρο το άρθρο εδώ και παλαιότερο, σχετικό post εδώ.
"H απαίτηση των εργατικών συνδικάτων για μείωση των ωρών εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών οδήγησε στα ύψη το κόστος της εργασίας, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί η απασχόληση."
Ολόκληρο το άρθρο εδώ και παλαιότερο, σχετικό post εδώ.
Αναρτήθηκε από Sakis Rizos στις 5/28/2005 03:06:00 μ.μ.
Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template
5 σχόλια:
καλα ρε μπιζ τι βλακειες ειναι αυτες που λες? Θα ακουσουμε τους οικονομολογους του Χαρβαρντ τι εχουν να πουν? Αυτους τους ακουμε μονο αν τους κηρυξει επισημα η φυλλαδα γκουρου. Στα αλλα ακουμε τις ντοπιες αυθεντιες μας. Εδω ο μπαρμπα Μητσος στο καφενειο μας τα εξηγησε χτες καθαρα: Πρεπει να δουλευουμε λιγοτερο, και να πληρωνομαστε περισσοτερο.
Το που θα βρεθουν τα λεφτα? Αρμεξτε κανα πλουσιο να μας τα δωσετε, δανειστειτε απο τις επομενες γενιες, προσευχηθειτε να πεσει μαννα απτον ουρανο, δεν ξερω τι θα κανετε εγω θελω περισσοτερα λεφτα και λιγοτερες ωρες, μακους?
Συγγνώμη δηλαδή αλλά δεν περίμενα να ακούσω τέτοιες ανοησίες από τον Εκόνομιστ... αν η παραγωγικότητα ανά ώρα ανεβαίνει (όπως έχει κάνει δραματικά τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη), έτσι ώστε το συνολικά παραγόμενο να είναι μεγαλύτερο, *προφανώς* πρέπει να αμείβεται ο εργαζόμενος περισσότερο. Αν εγώ μπορώ να παράγω σε μια ώρα αυτό που εσύ μπορείς σε δύο γιατί να αμείβομαι λιγότερο από εσένα;
Ευτυχώς πάντως που υπάρχουνε τα συνδικάτα και δεν δουλεύουμε όλοι 16 ώρες επί επτά ημέρες για ένα ξεροκόμματο επιβίωσης, όπως στα εργοστάσια της Βρετανίας τον 19ο αιώνα. Όσο αποδυναμώνονται τόσο πιο βάρβαροι γίνονται οι εργασιακοί χώροι...
Η αύξηση του ελεύθερου χρόνου του ανθρώπου αποτελεί μέγιστο επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού. Από τον μεσαίωνα μέχρι σήμερα η πραγματική πρόοδος είναι ότι υπάρχει πια ελεύθερος χρόνος, ο οποίος διευρύνετο μέχρι πρόσφατα. Η αναστροφή της τάσης αποτελεί κατ' εμέ απόδειξη εκβαρβαρισμού...
η παραγωγικοτητα σου ανα ωρα εργασιας ανεβηκε. Η συνολικη οχι τοσο, γιατι επεσαν οι ωρες εργασιας σου. Και φυσικα δεν μπορεις να ζητας αυξησεις αν συνολικα παραγεις λιγοτερο.
Τωρα, ο περιορισμος των ωρων εργασιας ανα ατομο σε συνδυασμο με τα τεραστια σταθερα κοστη που συνεπαγεται η προσληψη ενος ατομου στην Ευρωπη, σημαινουν οτι αν ολοι μας δουλεψουμε 1% λιγοτερο, τα κερδη της επιχειρησης μειωνονται περισσοτερο απο 1%. Και οταν μειωνονται τα κερδη μειωνεται και η δυνατοτητα της επιχειρησης να σε πληρωνει. Αυτα ολα συντελουν στο να εχει σημαντικο προβλημα η Ευρωπη.
Δεν εχω προβλημα αν ολα αυτα ειναι αποτελεσμα των προτιμησεων των ανθρωπων (οπως πιστευει ο Μπλανσαρ). Αλλα οι Αλεζινα ετ αλ. (σημειωτεον οτι ειναι Ιταλος και ξερει τι σημαινει Ευρωπη) δειχνουν οτι πιθανοτατα δεν ειναι προιον προσωπικης μας επιλογης οτι συμβιβαζομαστε με πολυ χαμηλοτερους μισθους και χαμηλοτερη παραγωγικοτητα για να εχουμε λιγο περισσοτερο ελευθερο χρονο.
Δεν το επιλεξαμε, μας το επεβαλλαν οι Πολυζωγοπουλοι, που κοιτανε δικα τους συμφεροντα.
ΥΓ Ταλε, για την παραγωγικοτητα πρεπει να καταλαβεις καποια πραγματα. Πρωτα απο ολα αν εχουμε περισσοτερο διαθεσιμο κεφαλαιο, ανεβαινει η παραγωγικοτητα της εργασιας χωρις να κανει τιποτα καλυτερα ο υπαλληλος. Αυτο τεινει να μην πληρωνεται (θα το πληρωθει το κεφαλαιο λογικα...). Σουχα υποσχεθει ενα αρθρο για παραγωγικ. Το εχω ψιλογρααψει, αλλα κατεληξα οτι ειναι ισως υπερβολικα δυσκολο και ειδικου ενδιαφεροντος. Θα προσπαθησω ισως παλι να το κανω πιο προσιτο...
Απλά πράγματα S_G: To συνολικά παραγόμενο προϊόν ανά εργαζόμενο ανέβηκε. Σωστά; Άρα και η αξία της εργασίας, σωστά; Άρα θα πρέπει να πληρώνωμαι περισσότερο ανά ώρα, σωστά; Η τάση δεν είναι αυτή. Η ανά ώρα εργασία έχει φτηνήνει τόσο στην Ευρώπη (κατά λίγο), όσο και στις ΗΠΑ (από το 75 αισθητά). Σίγουρα δεν έχει παρακολουθήσει την άυξηση της ωριαίας παραγωγικότητας.
Η ωριαία παραγωγικότητα στην Ευρώπη είναι σε πολλές χώρες μεγαλύτερη αυτής των ΗΠΑ (π.χ. στην Γαλλία).
(Είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση το πώς μετριέται η παραγωγικότητα και από τι εξαρτάται - δεν πρόκειται για τεμπέληδες εναντίον εργατικών. Μπορεί να δουλεύω σαν το σκυλί σκάβοντας 20 ώρες την ημέρα, και ένας με μπουλντόζα να έχει συνολικά μεγαλύτερη παραγωγικότητα από εμένα σε μισή ώρα...)
Τέλος: Τι να τα κάνει κανείς τα λεφτά αν πρόκειται να δουλεύει σαν σκλάβος όλη μέρα; Δουλεύουμε για να ζούμε - δεν ζούμε για να δουλεύουμε.
"To συνολικά παραγόμενο προϊόν ανά εργαζόμενο ανέβηκε. Σωστά; Άρα και η αξία της εργασίας, σωστά;"
για ποια χωρα μιλαμε? Το οτι το ΑΕΠ αυξηθηκε δεν σημαινει οτι αυξηθηκε και το ΑΕΠ ανα εργαζομενο (γιατι αυξανονται και οι εργαζομενοι συχνα). Κατα δευτερον οχι αυτο δεν συνεπαγεται οτι αυξανεται η αξια της εργασιας. Αν ολη η αυξηση της παραγωγης ηρθε απο αυξηση του κεφαλαιου, τοτε γιατι να παρει ο εργαζομενος μεγαλυτερο μισθο? (θα παρει, απο εμμεσο λογο ισως. Γιατι αν αυξανεται η σχεση κεφαλαιου/εργασιας συνηθως θα πεσει το επιτοκιο του κεφαλαιου, δηλαδη η πληρωμη του και θα ανεβει η σχετικη αξια της εργασιας).
"Σίγουρα δεν έχεις παρακολουθήσει την άυξηση της ωριαίας παραγωγικότητας.
Η ωριαία παραγωγικότητα στην Ευρώπη είναι σε πολλές χώρες μεγαλύτερη αυτής των ΗΠΑ (π.χ. στην Γαλλία). "
σιγουρα...
εμ κοιτα να δεις, υπαρχουν παρα πολλα θεματα εδω.
α) μετριεται σωστα η παραγωγικοτητα?
β) τι σημαινει οτι η Γαλλια εχει μεγαλυτερη ωριαια παραγωγικοτητα. Να σου πω την αποψη μου?
Η Γαλλια εχει πολυυυ χαμηλοτερη απασχοληση απο τις ΗΠΑ. Αυτο σημαινει οτι αν παρεις μια κατανομη (μια καμπυλη) με το ανθρωπινο κεφαλαιο των πολιτων στον αξονα Χ και τον αριθμο τους στον Υ, η Γαλλια εχει κοψει ενα πολυ μεγαλυτερο κομματι στα αριστερα της κατανομης που ειναι οι "χειροτεροι". Διωχνοντας τους χειροτερους απο την αγορα εργασιας ειναι ενας θαυμασιος τροπος να ανεβασεις την μεση παραγωγικοτητα. Αλλα δεν ειναι καλος τροπος οργανωσης μιας οικονομιας, ρωτα τους 11% ανεργους της Γαλλιας...
Αν οι Γαλλοι πιστευουν τα στοιχεια τους, τεινουν να ζητανε ακομα μεγαλυτερους κατωτατους μισθους κτλ που οδηγει σε ακομα μεγαλυτερη ανεργια, αποκλεισμο ακομα μεγαλυτερων ευπαθων ομαδων απο την εργασια.
Και με τις ωρες εργασιας ισχυει το ιδιο. Στην Γαλλια ειναι περιορισμενες πολλαπλα δια νομων και ετσι η παραγωγικοτητα ανα ωρα ειναι σχετικα υψηλη (επειδη η παραγωγικοτητα ανα ωρα πεφτει με τον αριθμο των ωρων). Λαθος ομως να συμπερανουν οι Γαλλοι οτι πρεπει να μειωσουν ακομα περισσοτερο τις ωρες εργασιας. Γιατι παλι βλαπτουν τους χαμηλομισθους, που χρειαζονται να δουλευουν περισσοτερο για να εχουν επαρκη μισθο.
"Τι να τα κάνει κανείς τα λεφτά αν πρόκειται να δουλεύει σαν σκλάβος όλη μέρα; "
αυτο ειναι η προσωπικη σου εκτιμηση (και μαλλον συμφωνω με τον κλαδο πουχω διαλεξει :-). Εμεις ομως πιστευουμε στην ελευθερια του ατομου να κρινει πως θελει την ζωη του. Και στην Γαλλια δεν την εχει αυτην την ελευθερια...
Δημοσίευση σχολίου