Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2005

Εκπαιδευση, νο 32

Ναι εχω ενα κολλημα με την εκπαιδευση και ζητω συγγνωμη γιαυτο. Εχω κολλημα, οχι μονο λογω επαγγελματος, αλλα και επειδη πιστευω οτι ειναι η βαση μιας χωρας. Οχι, δεν μιλω για αυτες τις τετριμμενες θολες ατακες: τα παιδια ειναι το μελλον της χωρας. Οχι. Ειναι απλα αληθεια οτι στις μερες μας το εισοδημα, οι επαγγελματικες/ψυχαγωγικες/δημιουργικες ευκαιριες, η ποιοτητα ζωης ενος ατομου γενικα, εξαρταται πολυ απο την χωρα στην οποια μεγαλωνει. Και η κατασταση μιας χωρας, στον δυτικο κοσμο, εξαρταται αυξανομενα απο την ικανοτητα των κατοικων να δημιουργουν. Δεν φτανει η καλη οργανωση, μια γεφυρα, ενας αυτοκινητοδρομος, ενα εργοστασιο, ενα Μεγαλο Εργο*. Σημερα μετρανε οι ανθρωποι και το τι σκεφτονται, ποσο ξεδιπλωνουν την προσωπικοτητα τους σε δουλειες με νοημα. Μετραει το κατα ποσο ζουν σε μια χωρα που δεχεται διαφορετικες αποψεις, υποδεχεται με ανοιχτες αγκαλες, δημιουργικα, ικανα ατομα, απο την ακρη της γης. Οι περιοχες που τους υποδεχονται ευημερουν, οι περιοχες που ριχνουν ολους τους πορους τους προς αυτην την κατευθυνση εχουν μελλον, οι αλλες αποβιομηχανιζονται και χανουν τα καλυτερα τους μυαλα.

Αλλα ξεφευγω. Αφορμη για ολα αυτα, η ειδηση που διαβασα στο ριαλιτι τεηπ, οτι δημιουργειται εδρα Κ.Μητσοτακη στο Στανφορντ. Δεν ειναι η μονη. Πολλοι πλουσιοι Ελληνες και ελληνικες εταιρειες, χρηματοδοτουν εδρες σε μεγαλα πανεπιστημια του αγγλοσαξονικου κυριως κοσμου. Ειμαι ο μονος που το βλεπει σαν καταντια?

Το να παραδεχεσαι στα ισα οτι τα ελληνικα πανεπιστημια δεν αξιζουν καμμία δωρεα, οτι δεν μπορουν να στεγασουν καμμία εδρα με παγκοσμια ακτινοβολια, οτι δεν εχουμε καμμία διεθνους κλασης σχολη, δεν ενοχλει κανεναν? Εχουμε απλα συμβιβαστει με το γεγονος οτι στην Ελλαδα θαχουμε ΑΕΙ της πλακας για το ποπολο και οτι την εκπαιδευση των καλυτερων μας θα την δινουμε υπεργολαβια σε πανεπιστημια του εξωτερικου? Καλα, κανεις δεν εχει τον πραγματισμο να βαλει τις ιδεοληψιες στην ακρη για να προχωρησουμε? Κανεις δεν εχει την φιλοδοξια να φτιαξει κατι αριστο σε αυτον τον τοπο? Μας αρεσει να ειμαστε στην καλυτερη μια χρυση μετριοτητα και στην χειροτερη ενας βουρκος που τρωει τα παιδια του?


*το κολλημα της Ελλαδας με τα τσιμεντενια εργα σε αντιθεση με την εκπαιδευση ποτε δεν το καταλαβα.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρχίζω και ανησυχώ S_G. Είναι η δεύτερη φορά που θα συμφωνήσω μαζί σου και φοβάμαι μήπως έχω πάθει κάτι, μήπως κάποιος ιός... :-))

Πέρα από κάθε πλάκα, οι τελευταίοι που θέλανε να κάνουν κάτι σ' αυτό τον τόπο πεθάνανε πριν από πολλά χρόνια και ήταν και από την Ήπειρο, την ίδια περιόχη που οι σύγχρονοι την έχουν καταντήσει μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ.

Eιρήνη είπε...

Αναβαθμίσαμε τις εκκλησιαστικες σχολες. Δεν ειναι αρκετό?

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ και εγώ μαζί σου, φίλε SG... η ελληνική παιδεία αιμοραγει και δεν βρίσκεται ένας χριστιανός με γάζα!!!

Υ.Γ. Γιατί χρησιμοποιείς αγγλικό ερωτηματικό (?) ;

ultrasonic15 είπε...

Και εκτός από τις εκκλησιαστικές σχολές που λέει η ειρηνέτα (εμείς και κάτι χομεϊνίδες κάνουμε τέτοιες πρωτοποριακές κινήσεις) δε μας φτάνει δηλαδή που να νατάσα είναι γνήσια επιστήμων και διδάκτωρ?
Έχετε δει εσείς σε πολλές χώρες την κυρία του κυρίου να είναι επιστήμων, μορφωμένη και επιστημονικά καταρτισμένη? Εεεεεε?
Μόνο εδώ στο γκρίχενλαντ. Τι μας πέρασατε, άντε άντε??
Η εθνική κουλτούρα, εθνική θρησκεία είναι ο καραγκιοζισμός, όπως σωστά έγραψε ο Καραγιαννίδης σε εύστοχο άρθρο του στο "Θέμα" της Κυριακής.

J95 είπε...

Ναι εχω ενα κολλημα με την εκπαιδευση και ζητω συγγνωμη γιαυτο

ΟΚ, εδώ άλλοι είναι αλκοολικοί.

@jim_hellas: αν βρεθείς ποτέ σε ισπανικό πληκτρολόγιο, θα καταλάβεις ότι ο Σωτήρης είναι ΠΑΡΑ πολύ τυχερός που αναγκάζεται να γράφει απλά με αγγλικό ερωτηματικό και χωρίς τόνους.

Eιρήνη είπε...

Στην Ελλαδα τα δημιουργικα νεα μυαλα τα "ριχνουμε" σε μιζερες επαρχιες που δεν εχουν υποδομες και υπηρεσιες για τη φιλοξενια τους, αναπτύσσοντας έτσι τη περιφέρεια. Και φυσικα απο τις εν λογω περιοχες λειπει το αξιολογο διδακτικο προσωπικο και ο απαιτουμενος εξοπλισμος.Με τη λήξη των χρηματοδοτησεων που στηριζουν την υπαρξη των εν λογω επιλογων θα συζηταμε για τη βιωσιμοτητα αυτων.

S G είπε...

γιατι το λετε αγγλικο ερωτηματικο ρε γμτ?? δεν υπαρχει αλλη γλωσσα που χρησιμοποιει το λατινικο αλφαβητο? αυτη η αγγλομανια μου την βαραει στα νευρα...

για τις εκλησσιαστικες σχολες διαβασα το χειροτερο: θελουν να κανουν συνεντευξεις για να δουν αν ο υποψηφιος ειναι πραγματικα πιστος! :-)

ειρηνετα δεν χρειαζεται να συζηταμε για το μελλον, ηδη αρκετα προγραμματα που ξεκινησαν με καποια επιδοτηση εκλεισαν κατευθειαν με το που εληξε η επιδοτηση! Ειναι αλλη μια πρωτοτυπια μας, εκπαιδευτικα προγραμματα και σχολες μιας χρησης!

Ι95 εχεις ενα μικρο δικιο, οτι εχω ζαλιστει με τα πολλα πληκτρολογια. Αλλα βασικα ειναι και θεμα επιλογης. το λατινικο ερωτηματικο μπανει πολυ πιο ευκολα (ειναι ακριβως διπλα στο shift) και γενικα μου φαινεται να ειναι πιο ερωτηματικο :-)
Οι τονοι ειναι ιδεολογικο ζητημα, τους θεωρω αχρηστους...

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια μιλάμε για τη παιδεία ως κάτι το καλό και θετικό.
Υπάρχει όμως και η ανάποδη όψη , η αρνητική.
Η πιό σπουδαία λέξη της μόρφωσης είναι η αποεκπαίδευση.
Το πιο σημαντικό είναι να ξεπεράσεις τους μύθους, τις προκαταλήψεις που σε πότιζαν σε στιγμές που αλόγιστα κυνηγούσες και υμνούσες
τη Παιδεία ( - ) .

Ανώνυμος είπε...

Συνέχεια μιλάμε για τη παιδεία ως καλό και θετικό.
Υπάρχει όμως και η ανάποδη όψη , η αρνητική.
Η πιό σπουδαία λέξη της μόρφωσης είναι η αποεκπαίδευση.
Το πιο σημαντικό είναι να ξεπεράσεις τους μύθους, τις προκαταλήψεις
που σε πότισαν σε στιγμές που αλόγιστα κυνηγούσες και υμνούσες
τη Παιδεία ( - ) .
γΜ

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock