Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2005

Γιατι με εκνευριζουν οι Αγγλοι

και γιατι μου την σπαει η Τουρκολαγνια

Ο Εκονομιστ ειναι ενα απο τα λιγα ΜΜΕ του κοσμου που θα προτεινα ανεπιφυλακτα σε οποιονδηποτε για την σωστη ενημερωση του. Ελεγε καποτε μια διαφημιση: δωσε μου τα τελευταια 4 τευχη του εκονομιστ και θα ξερω ακριβως τι συμβαινει στον κοσμο. Αυτο δεν ηταν απλα κλασικες διαφημιστικες μπουρμπουληθρες. Ειναι αληθεια.

Υπαρχει μονο ενα θεμα στο οποιο συστηματικα πασχει. Η θεση της Ευρωπης στον κοσμο και το μελλον της ΕΕ. Και εκει που πραγματικα το χανει, ειναι στο θεμα της εισοδου της Τουρκιας στην ΕΕ. Ειναι λιγο σαν ο αερας του Λονδινου, να κανει τους ανθρωπους ενστικτωδως αντιευρωπαϊστες. Κοιταξτε αυτο το γενικα καλο αρθρο. Η εξαιρετικη στηλη Καρλομαγνος θελει να μας πεισει οτι μετα την 11 Σεπτεμβριου, η ΕΕ εχει χρεος να δειξει οτι ειναι ανεκτικη και οτι δινει ευκαιριες στους μουσουλμανους, γιαυτο πρεπει να δεχτει την Τουρκια στους κολπους της.

Μα καλε μου Καρλομαγνε, η ΕΕ δεν ειναι φιλανθρωπικο ιδρυμα, ουτε αχρηστος οργανισμος-βιτρινα σαν τον ΟΗΕ! Ειναι μια ομοσπονδια κρατων, που σιγα σιγα συγκεντρωνει εξουσιες απο τα ευρωπαϊκα κρατη για να δημιουργησει ενα οικοδομημα που μας δυναμωνει μας και μας φερνει πιο κοντα! Ειναι κατι που αφορα αμεσα την ζωη του καθε Ευρωπαιου. Ερχομαστε μαζι καποιοι λαοι που αισθανομαστε οτι μπορουμε να συγκατοικησουμε. Δεν μπορει να θυσιαστει η ΕΕ, μονο και μονο για να δειξει καλη θεληση προς τον ισλαμικο κοσμο! Δεν μπορουμε να συγκατοικησουμε με το ζορι με καποιον, για να μην μας πουνε ρατσιστες! Δεν μπορουμε να δεχτουμε την Τουρκια, μονο και μονο για να ικανοποιησουμε καποια βραχυπροθεσμα στρατηγικα συμφεροντα ενος πολεμου, στον οποιο κατα τα αλλα δεν εχουμε και ιδιαιτερο λογο! Αν οι ΗΠΑ θελουν ευρωπαϊκες θυσιες στον κοινο αγωνα εναντιον του ισλαμοφασισμου, τοτε ας ξεκινησουν να ακουν την γνωμη μας. Αν οι ΗΠΑ θελουν να δειξουν οτι η Δυση ειναι ανεκτικη, ας αρχισουν να κερδιζουν και αυτοι τις καρδιες των Αραβων, οχι να περιμενουν μονο απο την ΕΕ να το πραξει! Εντελει στην ΕΕ μενουν πανω απο 10 εκ. μουσουλμανοι. Τι αλλο πρεπει να κανουμε για να δειξουμε την ανεκτικοτητα μας? Εμεις ειμαστε γειτονες των Αραβων και υποφερουμε καθε φορα που η περιοχη αποσταθεροποιειται*. Τι αλλη θυσια πρεπει να κανουμε?

Νομιζω ομως οτι το μυστικο που θολωνει την κριση των Βρεταννων, ειναι ο ευρωσκεπτικισμος τους. Λεει το αρθρο πιο κατω οτι εξαλλου δεν εχουμε και τιποτα να χασουμε με την εισοδο της Τουρκιας, μια και η ΕΕ μετα τις αποτυχιες των δημοψηφισματων σε Ολλανδια και Γαλλια, δεν προκειται να προχωρησει βαθυτερα. Αυτο μαλλον ειναι η κρυφη ευχη των συντακτων του Εκονομιστ, αλλα σιγουρα οχι η αληθεια! Η ΕΕ θα προχωρησει και οι Βρεταννοι πρεπει επιτελους να επιλεξουν αν ειναι μαζι μας ή οχι! Αν βρισκουν ελατωμματα στην ΕΕ (τα οποια βριθουν), τοτε ας προσπαθησουν να τα διορθωσουν. Αν ορθα θεωρουν οτι οι κυριως γαλλικης εμπνευσης πολιτικες, οδηγουν προς τον λαθος δρομο, τοτε ας μας σπρωξουν προς τον σωστο. Αλλα δεν δικαιουνται να ειναι σαν τα κακομαθημενα παιδακια που δεν θελουν να παιζουν μαζι μας, αλλα και επιμενουν να χαλανε το παιχνιδι και για τους υπολοιπους!


*το οποιο ειναι και ενας επιπλεον λογος, εκτος απο γαλλικους καιροσκοπισμους και γερμανικη δειλια, που η Ευρωπη αποστρεφεται τις επικινδυνες περιπετειες στην Μεση Ανατολη.

ΥΓ Αυτη παρεπιμπτοντως ειναι και μια κλασικη μου ενσταση εναντιον της "ελληνοτουρκικης φιλιας". Ειναι 100% επιθυμητος στοχος να ομαλοποιησουμε τις σχεσεις μας με την Τουρκια. Αλλα ως εκει. Με εκνευριζει πολυ η φιλολογια περι κοινων Ελλαδας-Τουρκιας, οι αδελφοποιησεις και γενικα η τουρκολογια. Να γινουμε καλοι γειτονες, αλλα ως εκει. Η Τουρκια δεν με ενδιαφερει ουτε σαν φιλος, ουτε σαν προτυπο, ουτε σαν παραδειγμα. Δεν θεωρω οτι εχει κατι να μας δωσει που μας λειπει, μονο ενα πολυ αδυναμο μετρο συγκρισης, εναν λογο να επαναπαυομαστε και να μενουμε πισω: Ενταξει μωρε, εχουμε προβληματα, αλλα δεν ειμαστε και Τουρκια
ΥΓ2 Το κειμενο αυτο δεν πρεπει να διαβαζεται σαν: ειμαι εναντιον του εξευρωπαϊσμου της Τουρκιας. Αλλα αυτα που λεει ο Εκονομιστ δεν ειναι επιχειρηματα για μενα. Για να δειξουμε φιλια, μια ενισχυμενη συνεργασια φτανει. Αν η Τουρκια προοδευσει τοσο, που πραγματικα θελουμε να συγκατοικησουμε μαζι της, που πραγματικα θα θελουμε να εχει σημαινουσα γνωμη (15% των ψηφων!) στην Ενωση μας, τοτε θα αρχισουμε να μιλαμε για πληρες μελος...
ΥΓ3 Μην νομισει κανεις οτι δεχομαι τους εθνικιστες Ελληναρες που λενε οτι οι Τουρκοι ειναι ζωα. Δεν εχουν τεραστια διαφορα με μας, απλα εμεις δεν ειμαστε 70 εκ φτωχομπινεδες με αυξητικες τασεις. Αν ειμασταν, μην γελιεται κανεις οτι θα ειχαμε γινει πληρες μελος της ΕΕ.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει να σχολιάσω πως προς μεγάλη μου έκπληξη διάβασα ένα κείμενο με μερικές διάσπαρτες ρατσιστικές ιδέες στο e-rooster! Ε, αυτό δεν το περίμενα!

Θα συμφωνήσω πάντως στο σημείο που λες ότι η Ε.Ε. δεν είναι φιλανθρωπικό ίδρυμα. Αν αξίζει η Τουρκία να μπει, ας μπει. Αν δημιουργήσει προβλήματα ας μη μπει, όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες χώρες που μπήκαν πρόσφατα ή που θα μπουν (Εσθονία / Βουλγαρία). Τίποτα το ιδιαίτερο με την Τουρκία.

Τέλος να επισημάνω κάτι. Ο τίτλος του άρθρου από μόνος του φέρει κάτι το εθνικιστικό. Η λέξη που χρησιμοποιείς ("οι Άγγλοι") δείχνει την υπεργενίκευση των παρατηρηθέντων πολιτικών της κυβερνήσεως της Μεγάλης Βρετανίας, στο πρόσωπο του κάθε Άγγλου πολίτη, κάτι που ασφώς είναι άστοχο... Πολίτης(Άγγλος) όχι= Έθνος(Άγγλοι).

Ανώνυμος είπε...

Και γω έχω σε πολλά να διαφωνήσω, και στο πνεύμα και στο ύφος του Post. Θα συμφωνήσω με τον jim για την υπεργενίκευση.

Ανδρέας είπε...

Εγώ πάλι συμφωνώ με το post και δε το βρίσκω ρατσιστικό με εξαίρεση το τίτλο που είναι υπεραπλουστευτικός. Οι Άγγλοι γενικότερα, δηλ. μια μεγάλη τους πλειοψηφία και πολλοί πολιτικοί τους είναι ευρωσκεπτιστές. Αυτό ούτε καινούριο είναι ούτε το κρατούν κρυφό. Και είναι φυσικά δικαίωμά τους. Όπως και δικαίωμα κάποιου να μη συμφωνεί.
Την εμμονή των Βρεταννών έστω πολιτικών που υποστηρίζουν την γρήγορη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, μόνο ύποπτα μπορώ να τη δω, σα μια προσπάθεια υποβάθμισης της ΕΕ. Δεν έχουμε συνέλθει ακόμα από την τελευταία διεύρυνση, υπάρχουν ένα σωρό θεσμικά προβλήματα, ειδικά μετά τα αρνητικά δημοψηφίσματα και αυτοί επιμένουν στην ένταξη μιας χώρας η οποία θα είναι η μεγαλύτερη στην ΕΕ και με την οποία υπάρχουν τεράστια οικονομικά/πολιτισμικά χάσματα. Είναι σα να παίζεις με τη φωτιά σε πίτι γεμάτο με εκρηκτικά. Σκέφτομαι την κατάσταση στη Γερμανία 15 χρόνια μετά την ενοποίηση όπου θεωρητικά τα πράγματα θα ήταν πιο απλά και μόνο εφιαλτικά σενάρια έρχονται στο μυαλό μου γιατί τη μετά την ένταξη της Τουρκίας εποχή στην ΕΕ. Προφανώς αυτό είναι κάτι που υποκινείται και από τις ΗΠΑ, των οποίων την εξωτερική πολιτική υποστηρίζουν (για να μη χρησιμοποιήσω καμιά πιο χυδαία έκφραση) με κάθε ευκαιρία. Δεν είναι λιγες οι φορές που η Βρεταννία δίνει την εντύπωση πως η συμμαχία της με τις ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από αυτήν με τις χώρες της ΕΕ.
Δεν ξοδεύουν καλύτερα οι Βρεταννοί (πολιτικοί) την ενεργητικότητά τους να πείσουν τους Νορβηγούς να γίνουν μέλος της ΕΕ;

avatar είπε...

Δεν είναι λιγες οι φορές που η Βρεταννία δίνει την εντύπωση πως η συμμαχία της με τις ΗΠΑ είναι ισχυρότερη από αυτήν με τις χώρες της ΕΕ.

Ας μην ξεχνάμε και τι είχε πει κάποτε ο Churchill στον Charles de Gaulle:

"When I have to choose between you and Roosevelt, you should know that I will always choose Roosevelt. And when I have to choose between Europe and the wide open seas... I will always choose the wide open seas."

Βασικά το πρώτο κουλό είναι να βλέπεις τον S_G_ να διαφωνεί με τον Economist! :-)

Πέρα από την πλάκα όμως νομίζω ότι απλά ο S_G_, για τους δικούς του λόγους, δε μας απασχολεί αν είναι αντικειμενικοί ή θυμικοί (τουλάχιστον σε αυτό το ποστ), ενδιαφέρεται για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οράματος. Υπό αυτή τη σκοπιά μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί κανείς να εκνευρίζεται πρώτον από τις λανθασμένες πολιτικές που υποστηρίζονται κατά κύριο λόγο από το γαλλογερμανικό άξονα και δεύτερον από την αφ' υψηλού στάση των Βρετανών απέναντι στην Ε.Ε.

Εν τέλει αφού τους χαλάει τόσο γιατί μπήκαν στην ένωση; Η απάντηση είναι πιστεύω προφανής: για να μην μείνουν έξω από το παιχνίδι και αφήσουν τους Γάλλους να αλωνίζουν σε κάτι που θα μπορούσε να αποκτήσει μεγάλη σημασία στο μέλλον (άλλο αν τελικά πολλές από τις τότε προσδοκίες διαψεύθησαν δεκαετίες μετά).

Από την πλευρά τους οι Βρετανοί μάλλον ορθώς πράτουν. Ένας Ευρωπαϊστής όμως έχει λόγους να βλέπει την όλη στάση τους με μισό μάτι...

libertarian είπε...

Αν φύγει ποτέ η Αγγλία από την Ευρωπαϊκή Ένωση απλά την κάτσαμε... ο Chirac και οι φίλοι του μπορεί να επικρατήσουν και τότε...

(αν το κείμενο του συνδέσμου φανεί κομμένο κάντε refresh)

S G είπε...

ελατε τωρα, μην μου μιλατε για υπεργενικευση. Ειναι προφανες οτι μιλω καλοπιστα και πολιτικα, οχι για ατομα.

Οι αγγλοι κατα κανονα μαρεσουν σαν ατομα και εκτιμω την κουλτουρα τους (εχω και αρκετους αγγλους φιλους). Ο τιτλος πρεπει να διαβαζεται "ποια ειναι τα σημεια που με εκνευριζουν πολλοι Αγγλοι opinion makers" οχι "μισω τους αγγλους" γενικα.

Τωρα στο θεμα του ευρωσκεπτικισμου, δυστυχως ειναι σχεδον ομοιομορφοι. Ο Εκονομιστ να φανταστειτε ειναι ψυχραιμος και με μια ελαφρια ταση υπερ της ΕΕ ως χρησιμου θεσμου. Αλλα αγγλικα ΜΜΕ γραφουν απιστευτα πραγματα. Ειδικα οταν γραφουν για Γερμανους με τσαντιζουν. Στο προηγουμενο Ευρωπαϊκο στην Ολλανδια, επαιζαν Γερμανια-Αγγλια, πρωτη μερα νομιζω. Ε μεγαλη αγγλικη εφημεριδα (η Ντεηλυ Τελεγραφ νομιζω?) ειχε πρωτη ατακα στο κυριο αρθρο της:
Let's admit it, we hate the Germans!

Ε οχι ρε φιλε, ντροπη!
Αν τα ελληνικα ΜΜΕ ειναι απελπιστικα αντιαμερικανικα, καποια αγγλικα ΜΜΕ ειναι πολυ συχνα χυδαια αντιγερμανικα και αντιγαλλικα.

Κατα τα αλλα, προφανως φιλοσοφικα και πολιτικα ειμαι πολυ πιο κοντα στην αγγλικη σκοπια, αποτι στην γαλλικη. Αλλα και δω αισθανομαι τσαντισμενος, που αφηνουν τους Γαλλους να αλωνιζουν ελευθεροι με ανταλλαγμα μια φτηνη εκπτωση (το γνωστο αγγλικο rebate που κερδισε η Θατσερ). Η Αγγλια εχει θεση στην κεφαλη της ΕΕ, αλλα και στον προϋπολογισμο της ΕΕ. Ηρθε η ωρα να αναλαβουν τις ευθυνες τους...

S G είπε...

παρεπιμπτοντως τζιμ, που τον βλεπεις τον ρατσισμο?

Ανώνυμος είπε...

Σε σημεία όπως αυτά, ας πούμε...

"Η Τουρκια δεν με ενδιαφερει ουτε σαν φιλος, ουτε σαν προτυπο, ουτε σαν παραδειγμα. Δεν θεωρω οτι εχει κατι να μας δωσει που μας λειπει, μονο ενα πολυ αδυναμο μετρο συγκρισης, εναν λογο να επαναπαυομαστε και να μενουμε πισω: Ενταξει μωρε, εχουμε προβληματα, αλλα δεν ειμαστε και Τουρκια"

"Εντελει στην ΕΕ μενουν πανω απο 10 εκ. μουσουλμανοι. Τι αλλο πρεπει να κανουμε για να δειξουμε την ανεκτικοτητα μας?"


Αλλά πέραν τούτου, ο ευρωσκεπτικισμός των Άγγλων δεν πρέπει να μας εκπλήσει. Είναι φυσικό. Έχουν έναν δεσμό παραπάνω με την αυτοκρατορία του Μπους και η βάρκα τους γέρνει προς τα εκεί. Αλλά άλλο USA και άλλο Ε.Ε. Εδώ τις αποφάσεις δεν τις παίρνουν αυτοί, αλλά και οι 25. Υποτίθεται πως είμαστε ισότιμα μέλη, αν μη τι άλλο! Βέβαια αυτά στα χαρτιά... Αλλά δεν νομίζω πως γενικά οι Βρετανοί έχουν την απόλυτη δύναμη να επιβάλλουν τα "θέλω" τους στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο πρέπει να αποφευχθεί. Όχι βέβαια για το θέμα της Τουρκίας αλλά γενικότερα. Αν η Ε.Ε. καταντήσει ένα κλαμπ των ισχυρών που κάνουν ότι θέλουν, τότε την κάτσαμε! Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και των ίσων Ευρωπαίων είναι ένα μεγάλο ιδανικό το οποίο πρέπει να κερδιθεί...

Ανδρέας είπε...

"Εν τέλει αφού τους χαλάει τόσο γιατί μπήκαν στην ένωση; Η απάντηση είναι πιστεύω προφανής: για να μην μείνουν έξω από το παιχνίδι και αφήσουν τους Γάλλους να αλωνίζουν σε κάτι που θα μπορούσε να αποκτήσει μεγάλη σημασία στο μέλλον (άλλο αν τελικά πολλές από τις τότε προσδοκίες διαψεύθησαν δεκαετίες μετά). "
Αν τα κίνητρά τους παραμένουν αποκλειστικά τέτοια, τότε ο S_G είναι απλά πολύ ευγενικός. Το να μετέχεις στην ένωση για να τη "σαμποτάρεις" συστηματικά ώστε να μη γίνουν οι άλλοι ισχυροί είναι τουλάχιστον τερατώδες. Ελπίζω πως δεν είναι αποκλειστικά τέτοια τα κίνητρά τους αλλά οφείλονται σε μια παραδοσιακή στενόμυαλη πολιτική.

Όσο για τον Τσώρτσιλ, δεν ξέρουμε αν θα έλεγε τα ίδια σήμερα, ειδικά με έναν Bush από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Καλύτερα για αυτόν που δεν πρόλαβε να δει κάτι τέτοιο.

i-fallos (Καπεταν Ηρεμος) είπε...

Νομίζω ότι έχει "χαθεί η μπάλα"!

Άν δεν κάνω λάθος κοντεύουμε πλέον να παρακαλάμε τους Τούρκους να είναι πιό "ανεκτικοί" μαζί μας...

(Βλέπε πρόσφατη δήλωση περί σκανδαλισμού τους αν επισκεφθεί ο Πάπας τον Πατριάρχη!)

Δεν πειράζει ακολουθεί η προεδρία της Αυστρίας!

avatar είπε...

@Σπασίκλας

Αυτό που έγραψα δε σημαίνει ότι οι Βρετανοί μπήκαν με σκοπό να σαμποτάρουν την Ευρώπη κατ ανάγκη. Αυτό που τους ενδιέφερε είναι να μην είναι έξω από το παιχνίδι της Ε.Ε. (προφανώς παίζουν κι άλλοι μικροί και μεγάλοι παράγοντες στην όλοι εξίσωση αλλά αυτή είναι η βασική ιδέα κατά τη γνώμη μου). Ο τρόπος με τον οποίο θα αποκτήσεις το μεγαλύτερο δυνατό έλεγχο αφού μπεις δεν είναι συγκεκριμένος.

Όσο για την ποιότητα των κινήτρων, και οι Γάλλοι δεν ήταν βασικοί εμπνευστές της ευρωπαϊκής ενοποίησης για την ψυχή της μάνας τους. Έχουν κι αυτοί τα απωθημένα και τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους για χαμένες Ευρωπαϊκές αυτοκρατορίες. Ευρώπη μεταξύ ίσων μεν αλλά δε θα τους χάλαγε να ήταν πιο ίσοι αυτοί. Ο καθένας την πάρτυ του κοιτάει στη διεθνή πολιτική...

Όσο για το τι θα λεγε ο Churchill για τον Bush παραθέτω ένα ακόμη διαφωτιστικό quote του:

"Americans always do the right thing... eventually."

:-)

S G είπε...

Η ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και των ίσων Ευρωπαίων είναι ένα μεγάλο ιδανικό

να σημειωσω βεβαια οτι αυτο δεν σημαινει σε καμμια περιπτωση οτι η Κυρπος και η Γερμανια εχουν την ιδια φωνη. Σημαινει οτι καθε Γερμανος και καθε Κυπριος μετραει το ιδιο. Αντε να δωσουμε ενα λιγο αυξημενο βαρος στα μικροτερα κρατη μελη.

το οτι δεν με ενδιαφερει η αποτυχημενη εξαθλιωμενη Τουρκια σαν προτυπο ειναι ρατσισμος τζιμη?
ή το οτι μιλω για ανεκτικοτητα?
δεν σε πιανω...


για τα αλλα θα επανελθω

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock