Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2005

Μοχλός ανάπτυξης οι μετανάστες

Μια από τις πιο διαδεδομένες πλάνες της ελληνικής κοινής γνώμης (που δικαιολογεί και σε μεγάλο βαθμό τον ρατσισμό και την αποκρουστική ξενοφοβία που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις νεότερες, παραγωγικές ηλικίες) είναι ότι ξένοι οικονομικοί μετανάστες έχουν προκαλέσει οικονομική ζημιά στην χώρα μας και ότι ξένοι τρώνε τις δουλειές (γνωστή ως lump labour fallacy).

Όπως όμως γράφει η Ημερησία, σύμφωνα με ειδική μελέτη της Alpha Bank για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την εισροή των μεταναστών, οι οικονομικοί μετανάστες που ήλθαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ήταν βασικός παράγοντας που συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας την περίοδο 1995 - 2005. Πράγμα απόλυτα λογικά και αναμενόμενο αφού έδωσαν στην ελληνική οικονομία εργατικά χέρια χαμηλού κόστους και συνέβαλαν στη βελτίωση της ευελιξίας της εγχώριας αγοράς εργασίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας.

Επιπλεόν, μια και η πλειονότητα του μεταναστευτικού πληθυσμού είναι μικρής ηλικίας, προκύπτει ότι δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία με το κόστος διαφόρων παροχών, εξ ου και προκύπτει ότι συνεισφέρουν θετικά σε αυτά. «Aν και οι αλλοδαποί αμείβονται λιγότερο από τους Έλληνες», αναφέρει η έρευνα του Eθνικού Kέντρου Kοινωνικών Eρευνών στα συμπεράσματά της, «συνεισφέρουν περισσότερο στο ελληνικό σύστημα υγείας - πρόνοιας».

Για τους μεν αλλοδαπούς εργαζόμενους το ποσοστό των κοινωνικών εισφορών τους επί των αποδοχών τους είναι 43,1%, για τους δε Eλληνες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 37,8% (ενώ οι Έλληνες απολαμβάνουν πολύ περισσότερα από ότι οι ξένοι)! Στην ουσία, οι μετανάστες στη χώρα μας προσφέρουν πολύ περισσότερα από όσα παίρνουν και παρατείνουν την ζωή ενός ασφαλιστικού συστήματος γεμάτο τρωκτικά και παράσιτα (οι οποίοι ονομάζουν τα δωρεάν γεύματα "δικαιώματα", "κατακτήσεις" κτλ).

Η ελευθερία μετακίνησης των ανθρώπων και του εργατικού δυναμικού είναι απαραίτητη για να αξιοποιηθεί η ελευθερία επένδυσης κεφαλαίων, διάδοσης ιδεών και μεταφοράς αγαθών της εποχής μας. Αντιμετωπίζοντας εχθρικά τους σύγχρονους οικονομικούς μετανάστες κλείνουμε τις πόρτες της ανάπτυξης.

Πέρα από την εκμετάλλευση, τα θεσμικά προβλήματα, την ρατσιστική αντιμετώπιση από τους ντόπιους χαραμοφάηδες, οι οικονομικοί μετανάστες παλεύουν όχι μόνο για την επιβίωσή τους αλλά με την προσφορά τους στηρίζουν την οικονομία και το κράτος μας (παρά τις προσπάθειες των περισσότερων ντόπιων να πετύχουν το αντίθετο).

Βέβαια, αυτές οι ρατσιστικές διαθέσεςι είναι μόνο προσωρινές. Το πρόβλημα θα λυθεί αργά η γρήγορα. Όταν η οικονομία καταρρεύσει και οι Έλληνες θα αναγκαστούν να ξαναγίνουν μετανάστες και εκμεταλλευόμενοι.

6 σχόλια:

pinky and the brain είπε...

η ελληνική κοινή γνώμη είναι τόσο βαθιά νυχτωμένη και ρατσιστική που είναι για να τρελλαίνεσαι. έχω δει στοιχεία έρευνας (η οποία θα δημοσιευθεί σε λίγες μέρες) τα οποία όχι μόνο επιβεβαιώνουν την πρώτη σου παράγραφο αλλά είναι για να ντρέπεται κανείς για τη κατάντια των πολιτών. και αυτό που μου τη δίνει είναι ότι για όλα υπάρχει μια εξήγηση/δικαιολογία. έλεος πια με τις εξηγήσεις. ο έλληνας πρέπει να ωριμάσει λίγο και οφείλουν τα μμε και η κυβέρνηση να συμβάλλουν σ'αυτή την προσπάθεια. δεν έχει κανείς να κερδίσει απ'αυτή τη στενόμυαλη κατάσταση

ΤΑΣΟΣ είπε...

Επίσης
- αποτελούν γέφυρες φιλιας και συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής τους
- έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό τους (μουσική, τραγούδια, χορός, γεύσεις κλπ)
- γέμισαν τα σχολεία παιδιά ειδικά στην ύπαιθρο χώρα

Phantasmak είπε...

Ρατσισμός υπάρχει σ' όλες τις χώρες, αλλά στην Ελλάδα (που θέλουμε να θεωρούμε κομμάτι του σύγχρονου δυτικού πολιτισμου) αυτοαποκαλούμαστε μη-ρατσιστές κι αυτό είναι μη διαπραγματεύσιμο.

Tώρα ελπίζω να κάνεις πλάκα και να μην εύχεσαι να γίνουμε τόσο κώλος ώστε να αρχίσει να βγαίνει ο κόσμος έξω για να ζήσει. Ή μήπως θα ήταν καλό κάτι τέτοιο; Ίσως να ήταν καλό. Να δει ο Έλλην από πρώτο χέρι τι δυσκολίες έχει μια τέτοια ζωή. Αν και δεν ξέρω κατά πόσο θα βοηθούσε αυτό. Αν μέχρι τώρα δε διδαχτήκαμε τίποτα από τη μετανάστευση σε Γερμανίες κλπ, ένα δεύτερο κύμα μετανάστευσης λίγα πράγματα θα πετύχαινε.

S G είπε...

το καλυτερο που διαβασα στην Καθημερινη:

οι μεταναστες εχουν αποταμιευσεις 15.000 ευρω μεσο ορο, εναντι μολις 8.000 ευρω των Ελληνων!

Πραγμα που δειχνει και δυο πραγματα ξεκαθαρα:

α) ειναι οχι μονο σκληρα εργαζομενοι αλλα και αρκετα προνοητικοι ωστε να φροντιζουν για το μελλον τους

β) ειναι εντελως ακυρη η ατακα που ακουγεται που και που μα πως να κανεις αποταμιευσεις στην Ελλαδα. Πως? Ρωτηστε τον σκληρα εργαζομενο Πακιστανο της γειτονιας σας...

Ανδρέας είπε...

Εγώ εκεί που αγανακτώ είναι με τις αγροτικές δουλειές. Επειδή τώρα είμαι σε αυτόν τον τομέα σας επιβεβαιώνω πως υπάρχει άθλια εκμετάλευση (χαμηλά μεροκάματα, μαύρη εργασία και τα σχετικά). Και το άσχημο δεν είναι μόνο το ξεζούμισμα. Οι δικοί μας οι "αγροτο-αριστοκράτες" τους φέρονται σαν υπάνθρωπους.
Ο Έλληνας επίσης σνομπάρει την αγροτική εργασία ακόμα και αν είναι άνεργος και πίνει όλη τη μέρα φραπέδες. Τέτοια πράγματα είναι για τους Αλβανούς!
Είναι απίστευτος αυτός ο νεοπλουτισμός. Μέχρι πρόσφατα οι παππούδες μας βοσκούσαν πρόβατα και οι πατεράδες μας φεύγαν να γίνουν Gastarbeiter.

Roark είπε...

Είναι προφανές ότι δεν εύχομαι να γίνουμε κώλος. Το βλέπω όμως να γίνεται, όπως ο Τιτανικός έβλεπε το παγόβουνο να έρχεται καταπάνω του (αλλά προτιμούσαν να ασχολούνται με το τι μουσική θα παίζουν τα βιολιά).

Η ελληνική κοινωνία ήταν πάντα ρατσιστική. Πριν τους μετανάστες είχε τους Έλληνες πρόσφυγες ως δέκτες τους σκατόψυχου ρατσισμού της. Από τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής,τους Πόντιους, τους Κων/πολίτες, έως τους τελευταίους Πόντιους που ήρθαν από την πρώην ΕΣΣΔ. Όποιος έχει τέτοια καταγωγή καταλαβαίνει τι λεώ.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock