Παρασκευή, Ιανουαρίου 20, 2006

Εσπειρες ανεμους, θα θερισεις θυελλες!

Να πως γινεται πραγματικοτητα η επισημη πολιτικη της χωρας. Αποκεντρωση δεν θελατε? Παρτε την!

Οταν ολοι οι αναλυτες φωναζουν για το ποσο ηλιθιο ειναι να βαζεις αντικινητρα και εμποδια στην δημιουργια παραγωγικων βιομηχανιων στην Αττικη, οι ελληνικες κυβερνησεις σταθερα φαινεται να πιστευουν οτι η Αθηνα εχει γινει το πιο ανεπτυγμενο μερος στην γη και δεν χρειαζεται αλλες επενδυσεις. Για οποιους δεν το ξερουν, η Ελλαδα εχει χωριστει σε ζωνες κινητρων. Αθηνα και Θεσαλονικη θεωρουνται κατα καποια παραλογη θεωρια, κορεσμενες. Ολη η υπολοιπη χωρα σχεδον, λοιπον, δικαιουται αυξημενων επιδοτησεων. Αυτο που φαινεται να μην καταλαβαινουν ειναι οτι οταν δινεις σε μια περιοχη επιδοτηση, φορολογεις βαρια την αλλη περιοχη για να την πληρωσει! Το επενδυτικο κινητρο για την υπολοιπη Ελλαδα ειναι κατευθειαν ενα επενδυτικο αντικινητρο για τους κυριους βιομηχανικους πολους της χωρας.

Εμεις εχουμε πει οτι αυτο ειναι κατεξοχην λανθασμενη πολιτικη. Το μονο που θα καταφερει ειναι να στρεβλωσει την αγορα, να μεγαλωσει το κοστος για τις επιχειρησεις και να καταστρεψει θεσεις εργασιας. Κοιταξτε τωρα την κινηση της 3Ε να μεταφερει την παραγωγη της απο την Αττικη στο Σχηματαρι. Πιστευει κανεις οτι ειναι πιο παραγωγικο η 3Ε να απομακρυνεται απο την Αττικη που ειναι οι περισσοτεροι εργατες και πελατες της? Θα εφευγε ποτε η 3Ε αν υπηρχε μια αξιοπρεπης οργανωμενη βιομηχανικη ζωνη στην Αττικη, χωρις κανενα φορολογικο αντικινητρο? Τι κερδισαμε τωρα που εφυγε? Κερδισαμε οι εργατες της να κανουν καθημερινα 80 χμ ταξιδι για να πανε στην δουλεια...

Η πολιτικη αποκεντρωσης με το ζορι ειναι καταστροφικη. Το χουμε εξηγησει, εχουμε ανταγωνισμο με ολον τον κοσμο, οχι μεταξυ μας η Αθηνα με το Σχηματαρι. Και αν η 3Ε για διαφορους λογους εμεινε στην Ελλαδα (κυριως λογω του οτι η βιομηχανια ποτων εχει παγκοσμιως πολυ τοπικο χαρακτηρα), οι περισσοτερες βιομηχανιες εγκαταλειποντας την Αθηνα, εγκαταλειπουν την Ελλαδα. Και ακομα χειροτερα η Ιντελ ή η ΙΒΜ, που δεν θα ερθει ποτε στην Αττικη για ερευνα και αναπτυξη, δεν θα παει στην Αλεξανδρουπολη ανταυτου! Θα παει στην Βαρκελωνη! Οταν οι αλλοι δημιουργουν ζωνες βιομηχανικης ερευνας μεσα στις πολεις και προσπαθουν με καθε τροπο να προσελκυσουν επιχειρησεις εμεις διωχνουμε με τις κλωτσιες καθε ενδιαφερομενο. Αντι να ντυσουμε τον πιο παραγωγικο μας παικτη (την Αθηνα βεβαια) με τα καλυτερα ρουχα, αντι να προσφερουμε τις καλυτερες δυνατες υποδομες, τα καλυτερα πανεπιστημια μας, το πιο μορφωμενο εργατικο δυναμικο στους δυναμει επενδυτες, τους διχνουμε. Τους λεμε πηγαινε σε ενα χωριο στην ερημια και αν σαρεσει...

Απορουμε μετα που η Ελλαδα ειναι πατος στις ξενες επενδυσεις?* Οταν οι διαφοροι πολιτικοι λενε οτι η Ελλαδα δεν κανει για υψηλη βιομηχανια ή για προχωρημενη ερευνα, δεν διαπιστωνουν ενα αναποφευκτο γεγονος της φυσης. Δηλωνουν την δικη τους αναποτελεσματικοτητα, πανηγυριζουν την καταστροφικη πολιτικη τους! Ευγε, συνεχιστε ετσι μεχρι που να μην μεινει στην Αττικη τιποτα εκτος απο ρυπαινοντα διυλιστηρια!

Προσθηκη: διαβαστε σχετικα και στο Athens freepaper

*Για να ειμαστε ακριβεις, δεν ειναι πατος στον ΟΟΣΑ. Η μικροσκοπικη Ισλανδια και η ασημαντη Σλοβακια ειναι καποια απο τα τελευταια ετη κατω απο μας...

ΥΓ οσοι γκρινιαζετε για την αποβιομηχανιση της Θεσαλλονικης, να θυμαστε: Θυμα της πιεσης σας εισαστε! Αποκεντρωση δεν θελατε??
ΥΓ2 προταση: διαβαστε τα αρθα πριν μας κατηγορησετε για ελλιπη επιχειρηματολογια. Θα βρειτε εκει ολες τις απαντησεις.

5 σχόλια:

ultrasonic15 είπε...

Και επειδή πολλά στηρίζει η κυβέρνηση και ο κόσμος γενικά στην εξέλιξη του τουρισμού σαν επενδυτική - αναπτυξιακη διαδικασία:

Η αιχμή του δόρατος στις επιζητούμενες χρηματοδοτήσεις νέων επενδύσεων στην ελλάδα είναι ο τουρισμός. Και έστω ότι οι 'πολιτικές αποκέντρωσης' αυτές έχουν θετικότατο αποτέλεσμα στις υποδομές του τουρισμού (σε κόντρα αυτών, των πολύ σωστών, που λέει ο ΣΓ). Και έστω ότι δημιουργούνται πράγματι συγκριτικά καλύτερες (απ' τους ανταγωνιστές μας) υποδομές - εδώ το αιγαίο δεν έχει μαρίνες και κάθε τουρίστας τρέχει στην τουρκία - και έστω καλλιεργείται και επιχειρηματική κουλτούρα τέτοιων μεγάλου βεληνεκούς τουριστικών επενδύσεων (συνεδριακών κέντρων, ανταγωνιστικών μορφών/ επιλογών τουρισμού κλπ.) - έστω όλα αυτά.

Με το ζουρλομανδύα του ευρώ που έχουμε ντυθεί (και έχει ντυθεί και όλη η ευρώπη) όλα αυτά θα έχουν πολύ λίγη σημασία. Αυτό δεν το αναφέρω για να πω ότι είναι η κύρια αιτία των κακών, αλλά για να ισχυριστώ ότι αν οι προσπάθειες που κάνει μια οντότητα, ένας άνθρωπος, μια χώρα, δεν είναι συντονισμένες (αλλά αντίθετα η μία παράμετρος παρεμποδίζει την άλλη) τότε το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο. (Sorry που το γυρνάω ξανά στο νόμισμα [εννοείται ότι δεν είναι ΤΟ πρωταρχικό πράγμα που καθορίζει την αναπτυξιακή πορεία], αλλά το βιβλίο του αναλυτή Bernard Connolly έχει επηρεάσει πολύ τη ματιά μου)

S G είπε...

Το ευρω ειναι ενα προβλημα αλλα οχι τεραστιο. Κανονικα αν ετρεχε η παραγωγικοτητα μας ταχυτερα απο την ΕΕ, θα υπηρχε μια ταση ανατιμησης της δραχμης, οχι αναγκη υποτιμησης πιστευω.

Οι επιδοτησεις που κανουμε ειναι γενικα μια αποτυχημενη κινηση. Ας μειωθουν οι φοροι ισοποσα, αντι να κερδιζει επιδοτησεις οποιος τα παει καλα με τον αρμοδιο γραφειοκρατισκο.

Ειδικα στο θεμα του τουρισμου που εθιξες, το πιο παλαβο πραγμα που εχω δει ποτε σε αναπτυξιακη πολιτικη ηταν γεγονος στην Αθηνα για χρονια: Απαγορευοταν το χτισιμο νεων ξενοδοχειων γιατι λεει η περιοχη ηταν κορεσμενη!! αν ειναι ποτε δυνατον, αλλες πολεις παρακαλουν για νεα, δυναμικα ξενοδοχεια και εμεις το απαγορευαμε!

Harry Peitsinis είπε...

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο με το ποστ σου ΣΓ. Μου ΄φαίνεται ότι ισως αυτός ειναι και ο λόγος που τοσες εταιρίες της Θεσσαλονίκης μετακομίζουν στην Θρακη (αν δεν κανω λαθος)με αποτελεσμα η δευτερη μεγαλυτερη πολη της Ελλαδας να εχει μπει σε μια φαση ταχειας αποβιομηχανισης

Ποσειδών, είπε...

Δηλαδή η αποκέντρωση των βιομηχανιών είναι κάτι λάθος...Χμ. Τότε να φέρουμε και τα διυλιστήτια από τον Ασπρόπυργο μέσα στον Πειραιά και τη Χαλυβουργική και γενικά όλη τη βιομηχανική δραστηριότητα της Ελλάδας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Έτσι ούτε οι κακόμοιροι εργάτες θα έχουν την ανάγκη του commuting και ούτε θα χρειάζεται να αφαιμάξουμε το φτωχό κέντρο ώστε να δώσουμε στην πλούσια και ακμάζουσα περιφέρεια. Δυστυχώς θα πρέπει να διαφωνήσω κάθετα. Εδώ που παγκοσμίως δίνονται κίνητρα και ώθηση στην αποκέντρωση (δηλαδή ποιόν θα χάλαγε να είχε τη δουλειά του στην περιφέρεια και όχι στο καθημερινό χάος της Αθήνας) όχι μόνο με επιδοτήσεις αλλά και με σημαντικές επενδύσεις στην υποδομή εμείς και πάλι να γίνουμε Ινδία και Πακιστάν με όλη τη βιμηχανία μέσα στο κέντρο!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι μας λες ρε μεγαλε?

Σε ποιο συννεφο ζεις?

Ο Γερος Καραμανλης διελυσε την ΑΘΗΝΑ

και απομυζησε την Ελλαδα.

Αποκεντρωση ΤΩΡΑ και δημιουργία νεων αστικων κεντρων μακραν της υπρμολυσμανης και αποχαυνωμενης Αττικης!

2.000.000 κόσμο πρεπει να διωξουμε μεσα σε μια 15 ετία(απολυτως εφικτο αν σκεφτεις οτι στο ιδιο διαστημα δεχτηκαμε αναλογους ανεπιθυμητους μεταναστες) για να ζωντανεψει η υπόλοιπη ελλαδα (και να φτιαχτουν 2 -3 δυνατα αστικα κεντρα, νεα) και να ξανασανει η Αθηνα.

Ας ξεσπιτωθεις κι εσυ συγγραφεα να πας να δουλεψεις π.χ. στη Βεροια.

Οι επερχιωτες (δλδ ολοι οι αθηναιοι πλην αρβανιτων κορωπιου) κοροιδα ήταν που αφησαν τα σπιτια τους και μαντρωθηκαν στα κουτια της αθηνας που τοοοσο αγαπας?

Ξεστραβωθειτε και διαβαστε

http://i-press.blogspot.com/2007/10/blog-post_1074.html

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock