Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2006

Νέο όχι στους ΓΜΟ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (30-01-06):

«Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός υπέγραψε σήμερα και για δεύτερη συνεχή χρονιά Απόφαση, με την οποία απαγορεύει για 18 ακόμα μήνες την εμπορία στην Ελλάδα σπόρων σποράς γενετικά τροποποιημένων υβριδίων καλαμποκιού, που φέρουν την τροποποίηση MON810.»


Η Ελλάδα συνεχίζει να είναι όμηρος των αγροτικών συνδικάτων και της Greenpeace. Όταν ο συντηρητισμός και ο κρατικισμός συμμαχούν με την τεχνοφοβία, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό και κάθε προσπάθεια να περιορίσεις τις παρενέργειές του είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό βέβαια που είναι ακόμη πιο ενοχλητικό (και ίσως όμως η ‘Αχίλλειος πτέρνα’ της συμμαχίας) είναι η υπονόμευση της τεχνολογίας δήθεν στο όνομα της επιστήμης:

«Για τη στήριξη της Απόφασης που υπέγραψε σήμερα ο κ. Κοντός, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, τα οποία επιβεβαιώνουν την άμεση επικινδυνότητα που προκύπτει για το περιβάλλον από την καλλιέργεια υβριδίων καλαμποκιού τα οποία φέρουν τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ810...»


Είμαι σίγουρος ότι η επιστημονική κοινότητα περιμένει με αγωνία να πληροφορηθεί τα «επιστημονικά στοιχεία» που επικαλείται το Υπουργείο.

Βλέπουμε ότι η προπαγάνδα έχει πλέον αλλάξει τακτική, και το ‘δεν έχει επιβεβαιωθεί η μη επικινδυνότητα των MGO’ μετατρέπεται στο ‘έχει επιβεβαιωθεί η επικινδυνότητα τους’. Μπορεί η τακτική αυτή να είναι προσωρινά πιο επιτυχημένη, φέρει όμως το μεγάλο ρίσκο της απόλυτης αποτυχίας μιας και, παρασυρμένο ίσως από την τεχνοφοβία της Greenpeace και τα συμφέροντα των μεγαλοσυνδικαλιστών, το Υπουργείο αναλαμβάνει πλέον ξεκάθαρα το βάρος της απόδειξης (burden of proof).

1 σχόλια:

S G είπε...

πωπω ποσο γουσταρω τις ατακες που βλεπεις σε καθε ελληνικη εφημεριδα "οι ειδικοι επισημαινουν" "οι επιστημονες προειδοποιουν" "ολοι ξερουμε οτι". Παντα παραλειπουν ομως να δωσουν πηγες! Ποιοι ειναι αυτοι οιεπιστημονες ρε παιδι μου? Τοσο δυσκολο ειναι να δωσετε εναονομα ή μια μελετη?

Και νταξει αποφυλλαδες δεν περιμενω τιποταλλο, αλλο αποενα υπουργειο? Τι νομιζουν στον Υπουργειο Υπαναπτυξης, οτι ειμαστε κρετινοι? Βεβαια ισως εχει και ενα καλο η τεχνοφοβια του Υπουργειου, θα μειωθουν οι Ελληνες αγροτες που προσπαθουν ακομα με τις τσαπες να ανταγωνιστουν τους αλλους που χρησιμοποιουν εξελιγμενους καρπους και μηχανηματα...

Για το θεμα των μεταλλαγμενων το κλασικο αρθρο ειναι βεβαια αυτο

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock