Δευτέρα, Ιανουαρίου 09, 2006

Green is the new red, white and blue

Ενα αρκετα αναπαντεχο αρθρο του Τομας Φρηντμαν στους Ταϊμς της ΝΥ.

Διαβασα στην Χεραλντ Τριμπιουν μια ανατυπωση ενος αρθρου (δυστυχως θελει συνδρομη) του Τομας Φρηντμαν, ενος συγγραφεα που αρκετα εκτιμουν μελη του μπλογκ μας. Εχω την εντυπωση οτι δυσκολα θα περιμεναν αυτα που λεει εδω ο Θωμας!

Λεει με λιγα λογια λοιπον οτι αν ο Μπους ενδιαφερεται πραγματικα για την ειρηνη και την δημοκρατια στην Μεση Ανατολη αλλα και σε αλλα καταπιεστικα και διεφθαρμενα καθεστωτα οπως η Ρωσια, Βενεζουελα ακομα και Κουβα, το πρωτο πραγμα που πρεπει να κανει ειναι να φορολογησει βαρια την βενζινη στις ΗΠΑ και να προωθησει τις εναλλακτικες μορφες ενεργειας! Μονο ετσι θα αρχισει να απαλλασεται η χωρα απο τον εθισμο της στο πετρελαιο που ευθυνεται εν μερει για τις τοσο υψηλες τιμες του πετρελαιου διεθνως.

Γιατι ειναι ενα διαπιστωμενο γεγονος οτι οι υψηλες τιμες πετρελαιου, ακυρωνουν καθε προσπαθεια μεταρρυθμισεων και καθε εσωτερικη αντιδραση στις πετρελαιοπαραγωγες χωρες. Εχουμε μιλησει και αλλοτε για την καταρα των πρωτων υλων, την καταρα που βασανιζει καθε χωρα που αντι να προσπαθει να γινει ενδογενως παραγωγικοτερη, να μορφωσει τους πολιτες της, να δημιουργησει θεσμους μιας σοβαρης κοινωνιας, απλα επαφιεται στα εσοδα απο τις πρωτες υλες για την αναπτυξη της. Ειδικα με το πετρελαιο φαινεται να ειναι κοινος τοπος μεταξυ χωρων σαν το Ιραν ή την Ρωσια, οτι οταν πεφτουν οι τιμες του πετρελαιου και αδειαζουν τα κυβερνητικα σεντουκια, η κυβερνηση δεν μπορει να δωροδοκει πια με πετροδολλαρια τους πολιτες και αρχιζουν οι πιεσεις για περισσοτερη ελευθερια και δημοκρατια. Αλλα οταν ανεβαινουν οι τιμες του πετρελαιου, τα οικονομικα προβληματα και οι διεφθαρμενες ολοκληρωτικες πρακτικες των κυβερνωντων, κρυβονται πισω απο μια βροχη παροχων. Ετσι επιζουν φονταμενταλιστικα καθεστωτα οπως το Ιρανικο, διεφθαρμενα αντιδημοκρατικα οπως η Ρωσια και λαϊκιστες οπως ο παπανδρεϊκος Τσάβεθ στην Βενεζουελα...

ΥΓ αν βρει καποιος το κειμενο απο ελευθερη πηγη, ας μας δωσει μια συνδεση
ΥΓ2 εχει πλακα η χρηση των "πατριωτικων" ορων σε αμερικανικα κειμενα. Μερικες πραξεις ειναι unamerican ενω αλλες ειναι σωστες και red, white and blue. Δεν ξερω αλλη χωρα που να μιλαει με τετοιους ορους, εκτος ισως απο την Ελλαδα :-)

12 σχόλια:

gb είπε...

γράφεις, " ..λαϊκιστες οπως ο παπανδρεϊκος Τσάβεθ στην Βενεζουελα...".
Οχι τόσο για τη κρίση της πολιτικής του Α Παπανδρέου για την οποία συμφωνώ και διαφωνώ,αναλόγως,
αλλά για το κύρος του Διαδικτύου, του e-rooster, αλλά και του λαικισμού σου ώς ισχυρισμών άνευ επιχειρημάτων θεωρώ και ατυχές το προβαλλόμενο 'αξίωμα'.
Ο ΑΝ. ΠΑΠ.όπως και όλοι σχεδόν οι πολιτικοί ηγέτες αυτής της χώρας δεν κολακεύουν τον ελληνικό λαό αλλά προσπαθούν να πετύχουν διαμέσου των αντιξοοτήτων και των πιέσεων.
Προφανώς είναι ο ηγέτης με την πληρέστερη ακαδημαϊκή καριέρα και ο πολυγλωσσότερος, τεκμήριο για να θεωρηθεί ο οποιοσδήποτε ώς ο λιγότερο λαικιστής.
Εχει ενδιαφέρον τα σχόλια με το ερώτημα, ποιά πολιτική είναι αντί-λαικισμός και ποιοί την ασκούν.1

gb είπε...

Διαφωνώ, με την εξήγηση που αφορά τις ανοδικές ή καθόδικες τιμές του πετρελαίου με την τάση ανόδου ή καθόδου της διαφθοράς και θεωρεί τη σχέση τους αντιστρόφως ανάλογη.
Αντίθετα όταν οι τιμές πέφτουν, τα καθεστώτα που στηρίζονται στις εισροές των πετροδολαρίων μειώνουν τις παροχές αλλά αυξάνει η διαφθορά γιατί αυξάνει η προσφορά διαπλεκόμενης και διεφθαρμένης γραφειοκρατικής μάζας.
Επίσης, όταν αυξάνουν, λόγω τιμών, οι εισροές πετροδολαρίων άν δεν ανακαλυθφεί κάποιος πόλεμος απο το καθεστώς και δεν εξαχθεί το πλεόνασμα διεφθαρμένης ύλης, όπλο χειρότερο και απο τα πυρηνικά όπλα που έψαχναν κάποιοι δημοσιογράφοι,
μάλλον είναι αναμενόμενη η πτώση της διαθφοράς, διότι έχουμε μεγαλύτερη προσφορά διεθφαρμένων μέσων.....

gb είπε...

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ,
Διαφωνώ, με την εξήγηση που αφορά τις ανοδικές ή καθόδικες τιμές του πετρελαίου με την τάση ανόδου ή καθόδου της διαφθοράς και θεωρεί τη σχέση τους αντιστρόφως ανάλογη.

ΣΩΣΤΟ, και θεωρεί τη σχέση τους ανάλογη (διαγράφεταιη λέξη αντιστρόφως).

pinky and the brain είπε...

the link to the article

as usual, excellent article

Harry Peitsinis είπε...

ΓΒ το νόημα του άρθρου ειναι διαφορετικό ακόμα κι αν όντως η διαφθορά είναι ανάλογη της οικονομικής δυσπραγιας και αντιστρόφως ανάλογη της αφθονίας. Τι νόημα έχει η μείωση της διαφθοράς όπως την εννοείς σε χώρες-κολαστηρια όπως η Σαουδική Αραβία; Δε θελουμε ρεφορμιστικές μικροδιορθώσεις, χρειαζομαστε πλήρη συστημική αναδιάρθρωση! Και γι αυτο το σκοπο ειναι αναγκαίες κάποιες δομικές αλλαγές. Η πρώτη και βασικότερη είναι ο απογαλακτισμός των κοινωνικών στρωμάτων από τις τυρρανικές πολιτικές εξουσίες που προσπαθούν να αποκοιμήσουν τους πολιτες τους με τις εξτρα παροχές των πετροδολαρίων. Με τον περιορισμό των εσόδων οι παροχές θα κοπούν και ολόκληρο το κρατιστικό οικοδόμημα θα συνταραχτεί εκ θεμελίων. Αυτό είναι το πνεύμα της στρατηγικής που προτεινει ο Φρίντμαν...

gb είπε...

Εχεις δίκηο "Προμηθέα", το ζήτημα είναι ενδιαφέρον και έχει πολλές αναγνώσεις. Ομως δε γράφω για τρόπους μείωσης διαφθοράς αλλά για ΕΞΑΓΩΓΗ Διαφθοράς. Είτε μειωθεί η τιμή πετρελαίου, είτε αυξηθεί η διαφθορά αυξάνει και πάντα τα έσοδα απο το πετρέλαιο θα είναι υπεραρκετά για το παρακράτος.
* Ο Φρίντμαν όμως μιλάει για άλλο,
ζητάει "να φορολογηθεί βαριά η βενζίνη στίς ΗΠΑ ".
1. Αν γίνει αυτό θα προκαλέσει σε άνοδο τις διεθνείς τιμές, άρα άνοδο εισροών σε καθεστώτα της Λ. Αμερικής και Μ. Ανατολής, άρα εξαγωγή διαφθοράς.
2. Η άνοδος της τιμής π. απομακρύνει τις ευκαιρίες για εναλλακτικές ενέργειες διότι ισχυροποιεί τα πρωτογενή του έσοδα και απομακρύνεται απο τους κανόνες της αγοράς και την φορολαγία της. Το 1973 η κρίση του πετρελαίου παρουσιάστηκε εντέχνως ώς ευκαιρία με συνέπεια να βγούν απο τη φωλιά τους οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και να ψαρευτούν εύκολα απο τις συμβατικές και να μείνει ο κόσμος σε στασιμότητα.
Αλλά και μαθηματικώς, με την αύξηση των εσόδων των ΗΠΑ απο πετροδολλάρια, κινδυνεύει το πλανηταρχικό κράτος να μετασχηματιστεί σε γραφειοκρατικότερο, να κάνει λαικισμό με παροχές και μείωση φορολογίας, κ.ά.
Οι επιπτωσεις δεν αφορούν μόνο τις ΗΠΑ, αλλά και όλους μας.

S G είπε...

γβ δεν ξερω πως σου ηρθε αυτο,το χω ακουσει και απο αλλους οποτε φαινεται να ειναι κοινο λαθος. Η ανοδος των φορων στην βενζινη θα φερει ΣΙΓΟΥΡΑ πτωση των τιμων του πετρελαιου, οχι ανοδο! Ας πουμε οτι εχεις το μονοπωλιο στις πατατες και το κρατος αποφασιζει να φορολογησει τον πουρε 2000000%. Τι θα γινει με τις πατατες σου? Κανεις δεν θα τις αγοραζει πια και θα ριξεις τις τιμες κατα παρα πολυ. Το ιδιο και με την βενζινη, η φορολογηση της θα αποτρεπει τον κοσμο αποτο να σπαταλα ενεργεια, απο το να αγοραζει αυτα τα πελωρια τρακτερ που ονομαζουν SUV στις ΗΠΑ κτλ κτλ

"Η άνοδος της τιμής π. απομακρύνει τις ευκαιρίες για εναλλακτικές ενέργειες"

!! παμε παλι στο παραδειγμα με τον πουρε. Αν φορολογηθει ο πουρες πατατας με 200000%, τι λες να συμβει? Θα προσπαθουν οι ανθρωποι να βρουν ενα υλικο (πες σογια ή καλαμποκι) που να μοιαζει με πουρε πατατας

α) λιγοτερο εντατικα αποτι πριν?
β) περισσοτερο εντατικα?

Αν πεις το α, ευχομαι να μην δουλευεις σε κλαδο που θελει κοινη λογικη...

Το σχολιο σου για τον Παπανδρεου δεν το πολυκαταλαβα. Αν θες την γνωμημου γιατον ανθρωπο,με επιχειρηματα κοιτα αυτο

gb είπε...

Aν στα ΛατινοΑράβικα καθεστώτα η άντληση πετρελαίου είναι υπόθεση κρατικής εκμετάλευσης,
στις ΗΠΑ διαμορφώνεται μέσα από την είσπραξη φόρων. Αρα, όσο αυξάνει η φορολογία τόσο προσομοιάζουν οι ΗΠΑ στα εν λόγω καθεστώτα.
Το παράδειγμα σου, SG, με τις πατάτες περιέχει ένα αποκαλυπτικό συνειρμό,
τις Πατάτες του Καποδίστρια !!
Όχι μόνο έβαλε υψηλή φορολογία αλλά τις απαγόρεψε, ώστε αντανακλαστικά να τραβήξει τη προσοχή και το πόθο για να γίνουν αντικείμενο κλοπής. Όπως με τα μαλακά ναρκωτικά σήμερα ή τη ποτοαπαγόρευση άλλοτε.. με τη σχετική διαφθορά.
Αν ακριβαίνει το πετρέλαιο θα θεωρηθεί πολύτιμος σαν μαύρος χρυσός, θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα της αμερ. οικονομίας, θα αυξήσει τη διαφθορά, θα επεκτείνει τη πολιτική θα επεκτείνει την αύξηση των τιμών, με όλα τα μέσα, σε όλο τον κόσμο. Οι πολίτες θα αντικαταστήσουν τις πολυτέλειες τους με τη πετρελαική πολυτέλεια και οι οικονομικά αποκλεισμένοι θα κοιτούν από μακρυά.
Πού το πάει αυτός ο Φρίντμαν ?
Μήπως αδικείται ή θαυμάζεται άδικα σα λαμπερός που είναι ? gb

S G είπε...

ρε συ γβ, αν ακριβαινοντας το πετρελαιο οι ανθρωποι θα καταναλωναν περισσοτερο, τοτε ο ΟΠΕΚ ειναι τρελος που δεν εχει οδηγησει τις τιμες στο απειρο!

Δεν βλεπω τις ευρωπαϊκες χωρες που εχουν φορολογια στην βενζινη, να εχουν εκτεταμενη διαφθορα και μαυρη αγορα αφορολογητης βενζινης. Ουτε τους Ευρωπαιους να εχουν γινει κρυφοβενζινακηδες και να ξοδευουν ολα τα λεφτα τους για μια ακομα δοση. Ισα ισα, εχουμε ριξει την καταναλωση μας και τα ευρωπαϊκα αυτοκινητα ειναι ολο και πιο αποτελεσματικα και λιγοτερο ενεργοβορα. Να μην πω οτι τα τρενα και αλλες εναλλακτικες μορφες κινησης εχουν ωφεληθει τρομερα.

ΥΓ πινκυ το ξεχασα πριν, ευχαριστω για την συνδεση

gb είπε...

O OΠEK δεν είναι τρελλός για να προκαλέσει casus belli, oύτε έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει τις τιμές στη παγκόσμια αγορά,
γράφεις sg,... "Δεν βλεπω τις ευρωπαϊκες χωρες που εχουν φορολογια στην βενζινη, να εχουν εκτεταμενη διαφθορα και μαυρη αγορα αφορολογητης βενζινης."
*ΔΕΝ περιλαμβάνεται η Ελλάδα στην Ευρώπη ή 200 δις διαφθοράς από πετρέλαιο θέρμανσης σε κίνησης είναι επιδότηση ?
*Οι εναλλ μορφές ενέργειας επηρεάζονται απο πολιτικές (αρνητικές)αποφάσεις και δευτερευόντως απο την οικονομία της αγοράς (βλ. ΝΑΣΑ, ΈΡΕΥΝΑ,..)

S G είπε...

Μα φυσικα εχει ο ΟΠΕΚ την δυνατοτητα να ρυθμιζει τις τιμες σε ενα πολυ μεγαλο βαθμο! Αφου εχουν σχεδον μονοπωλιο!

δευτερον: πετρελαιο θερμανσης, δεν εχω ακουσει ποτε λαθρεμποριο σε βενζινη! Αυτο γιατι το πετρελαιο θερμανσης και κινησης ειναι το ιδιο πραγμα και επιτρεπονται και τα δυο, αλλα πρεπει να πωλουνται σε διαφορετικες τιμες (πραγμα σχεδον αδυνατο). Ενω με την βενζινη δεν θα υπαρχουν δυο κατηγοριες ιδιας βενζινης, αλλα με διαφορετικη φορολογηση! Γιαυτο και η διαφθορα με λαθρεμποριο βενζινης ειναι αποσο ξερω μηδενικη.

Τριτον, οχι οι εναλλακτικες μορφες ενεργειας παραγονται και απο τον ιδιωτικο τομεα. Πληροφορησου για τα υβριδικα αυτοκινητα πχ οπως το Τογιοτα Πριους.
Επισης κοιτα ποσο επεσε η καταναλωση των ευρωπαϊκων αυτοκινητων απο την πετρελαϊκη κριση μεχρι σημερα, χαρη στις αυξημενες προσπαθειες/ερευνες των εταιρειων...

gb είπε...

απο Ελευθεροτυπία Κ, 29.1.06

.." Το ευχάριστο για τις εταιρείες είναι ότι παρά την άνοδο του πετρελαίου οι καταναλωτές δεν μείωσαν τη ζήτηση.

Κι ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης ανέβαινε σ' όλο τον κόσμο και οι καταναλωτές πλήρωναν μέχρι 50% παραπάνω, πέντε πετρελαϊκοί κολοσσοί -Exxon Mobil, ΒΡ, Dutch Sell, Chevron και Total- είχαν κέρδη 108 δισ. δολ., όσο το ΑΕΠ της Βενεζουέλας, μιας πετρελαιοπαραγωγού χώρας."

ΆΡΑ αυξήθηκε η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ και τα κρατικα εσοδα των ΗΠΑ μέσω της μη μείωσης της κατανάλωσης και της αύξησης των κερδών.

Λαθρεμπόριο βενζίνης ?
δεν εχεις ακουσει το τραγουδι,
'οπως το εξηγεί ο Σαβόπουλος,
"μ αεροπλάνα και βαπόρια "
για προσφυγιά και λαθρεμποριο..

Εναλλακτικές μορφές ενέργειας και ιδιωτικός τομέας ?
γιατί πας τόσο μακριά Ιαπωνια,
δε βλέπεις την ανθηση τριγύρω σου ?

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock