Τετάρτη, Ιανουαρίου 25, 2006

Με τετοια επιτροπη για τα ανθρωπινα δικαιωματα...

λογικο ειναι να πηγαινει κατα διαβολου η Ελλαδα στην προστασια τους.

Διαβαστε στην Αυγη την απαραδεκτη δηλωση της Εθνικης Επιτροπης για τα Δικαιωματα του Ανθρωπου, σχετικα με την καταδικη των εγκληματων απο ολοκληρωτικα καθεστωτα. Τα επιχειρηματα μηδενικα! Οταν το ψηφισμα μιλαει για την αναγκη για επιτροπες ερευνας που θα μελετησει τα εγκληματα, η απαντηση ποια ειναι απο μια επιτροπη ανθρωπινων δικαιωματων? Οτι δεν χρειαζεται ερευνα λεει, γιατι θα εχουμε αναβιωση των πολιτικων παθων και διχασμο!!

Μα τι λετε ρε ανεπροκοποι! Δηλαδη αν ενας γειτονας ερθει και σκοτωσει το παιδι σας, θα πειτε στην αστυνομια να μην γινει ερευνα για να μην χαλασει η γαληνη της γειτονιας? Τι απαραδεκτη τυφλωση ειναι αυτη, να μην θελουμε να ερευνησουμε εγκληματα για να μην λερωθει το ιστορικο μιας ιδεολογιας? Τοσο κολλημενοι πια? Αφηστε το αστειο επιχειρημα οτι θα εχουμε νεο διχασμο που θα βλαψει τα ανθρωπινα δικαιωματα. Ποιος θα διχαστει, η Ευρωπη που συμφωνει σε συντριπτικο ποσοστο για την αναγκη ερευνας περι της ιστορικης αληθειας? Η Ευρωπη που εχει ενωθει πια και προσπαθει να αποτιναξει τα καταλοιπα του κομμουνισμου? Οι μονοι που ενοχλουνται απο το θεμα ειναι μερικοι ασχετοι βολεμενοι Ελληνες κομμουνιστες, που ειχαν την τυχη να μην εφαρμοστουν στην χωρα μας αυτα που επαγγελονταν. Ειχαν την τυχη να μην πεινανε σημερα, ειχαν την τυχη να μην γινονται οι κορες τους οι καθαριστριες της Ευρωπης. Ειχαν την τυχη να μην οριζει ενας φρικτος δικτατορας σαν τον Σταλιν τις τυχες των ομοεθνων τους. Και εχουν σημερα το θρασος να ζητανε να μην γινουν καν ερευνες για το τεραστιο εγκλημα που συντελεστηκε στην Ανατολικη Ευρωπη! Ντροπη!

ΥΓ για το θεμα εχουμε μιλησει ηδη βεβαια, πχ εδω

25 σχόλια:

Harry Peitsinis είπε...

Αντιγράφω από την απαράδεκτη και αχαρακτήριστη ανακοίνωση:

αλήθεια, ποιος ευρωπαϊκός κανόνας της δημοκρατίας απαγορεύει σε έναν λαό να επιλέξει στο μέλλον, με ελεύθερες εκλογές, τον κομμουνισμό;

Το σύνταγμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα ίσως;;; Το δικαίωμα του ανθρώπου στην ατομική του ιδιοκτησία και στο αναπαλλοτρίωτο της ύπαρξης του;

Αλλά αν ο κομμουνισμος ειναι τοσο αψογο και ορθολογικο συστημα τι εχετε να φοβηθειτε εσεις κυριοι και κυριες του αριστερου προοδευτικου χωρου απο τις επιτροπες ερευνας; Μηπως οτι οι αληθειες που θα βγουνε θα ρίξουν μια και καλή τον κομμουνισμο στους σκουπιδοτενεκεδες της ιστοριας;

Εχω βαρεθει να ακούω θρηνους για τους μαχητες του κομμουνισμου που σκοτωθηκαν απο καπιταλιστικες σφαιρες, ενω τα εκατομμυρια θυματα των κομμουνιστικων κομματων βουλιαξαν στη ληθη, σαν τους σκλαβους του Χρυσου Αιωνα της αρχαιοτητας. Ναι καταδικαστε τους φονιαδες των επαναστατων αλλα καταδικαστε επισης και τους επαναστατες που σκοτωσαν αθωους!

Η κοινη λογικη τελικα ειναι μαλλον σπανιο λουλουδι στο εδαφος της κομμουνιστικης διανοησης...

MetroGuardian είπε...

Ουαί τοις ηττημένοις

ή αλλιώς: Γιατί οι "εγκληματίες" της Δύσης στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας δεν δικάστηκαν?

και αυτή η προσπάθεια για την καταδίκη είναι ακριβώς αυτό που λέει η Αυγή, "αντικομμουνιστική".

Γιατί θα δικάσουν ποιόν? Θα φυλακίσουν ποιόν? Θα τιμωρήσουν ποιόν?

Τα πολιτικά συστήματα δεν αξιολογούντα σε δίκες (πόσο μάλιστα από δικαστήρια διαφορετικού πολιτικού συστήματος). Κρίνονται από την επιτυχία τους στον πραγματικό κόσμο, την αποδοχή τους από την κοινωνία, την εκπλήρωση των στόχων τους, αλλά και των παραπλεύρων αποτελεσμάτων που προκαλούν, ηθελημένα ή μη.

Δεν υπάρχει οργανισμός, ομάδα ανθρώπων, ινστιτούτο που μπορεί να αποφανθεί τελεσίδικα υπερ ή κατά ενός πολιτικού συστήματος. Πόσο μάλλον χρησιμοποιώντας την κατηγορηματική λογική ενός δικαστηρίου.

Rocean είπε...

promitheus said: Το δικαίωμα του ανθρώπου στην ατομική του ιδιοκτησία

Δικαίωμα η ατομική ιδιοκτησία, ε? Δικαίωμα και η ανεργία, δικαίωμα η φτώχια, δικαίωμα η χρήση των ναρκωτικών, δικαίωμα η αμορφωσιά, δικαίωμα το να είναι κανείς ανασφάλιστος, δικαίωμα η πορνεία κοκ. Όλα δικαιώματα. Τα δικαιώματα στον Καπιταλισμό.

Βάλτε στο Σύνταγμα αν σας βαστάει, ότι ανθρώπινο δικαίωμα είναι η εργασία, η στέγη, η εκπαίδευση, η ασφάλιση, να δούμε τι ψάρια θα πιάσουμε μετά. Ποιος καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ποιος όχι.

Harry Peitsinis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Harry Peitsinis είπε...

Η ιδιοκτησία ειναι η μητρα ολων των δικαιωματων. Γιατι αν δεν εισαι κυριος του σωματος σου, της εργασιας σου,των προιόντων του κοπου σου, τοτε λεγεσαι απλα σκλαβος.

Δικαίωμα ειναι και η χρηση ναρκωτικων οπως και η πορνεια. εκτος αν πιστευεις οτι οποιος αποφασιζει να αυτοκτονησει με τα ναρκωτικα ή να πουλησει τη σεξουαλικοτητα του θα πρεπει πρωτα να περναει απο το γραφειο σου για εγκριση.

Αν θελουμε να λεγομαστε ελευθεροι ανθρωποι τοτε θα πρεπει να εχουμε αυτο το χαρακτηριστικο που λεγεται ελευθερια επιλογης. Κάνω ό,τι θελω εκτος αν παραβιάσω τα δικαιώματα του συνανθρώπου μου. Η ιδιοκτησια του, το σωμα του, το σπιτι του, τα προιοντα του κοπου του, ο,τι του ανηκει ειναι το κυριο οριο της δραστηριοτητας μου.

Η φτωχεια, η πεινα και η δυστυχια απ οτι θυμαμαι ηταν το προνομιο που μοιραστηκε απλοχερα στους πολιτες των κομμουνιστικων καθεστωτων. Το αν τα τρια παραπανω χαρακτηριστικα μειωνονται ή αυξανονται στον καπιταλιστικο κοσμο το εχουμε δειξει αναριθμητες φορες με μελετες, δημοσιευσεις και ερευνες.

Φυσικα και η στεγη ή η ασφαλιση ειναι δικαιωμα του καθε ανθρωπου. Κανεις δεν μπορει να του την απαγορευσει ή να την αφαιρεσει. Αλλα και κανεις δε μπορει να υποχρεωσει αλλους ανθρωπους να του την προσφερουν πληρωνοντας τους εξοντωτικους φορους του υπερπροστατευτικου κρατους.Ποσο μαλλον να τους υποχρεωσει συνταγματικα να το κανουν!

Για την παιδεια συμφωνω. Αλλα ξερεις, αναγνωριζεται και αυτο το δικαιωμα στο συνταγμα μας. Αντιθετα αυτο που δεν αναγνωριζεται ειναι το δικαιωμα μου να φοιτησω σε ενα μη δημοσιο πανεπιστημιο ασχετως του an το θελω ή επιδιώκω. Αλλά αυτο ειναι μια αλλη ιστορια...

Rocean είπε...

Η ιδιοκτησία ειναι η μητρα ολων των δικαιωματων. Γιατι αν δεν εισαι κυριος του σωματος σου, της εργασιας σου,των προιόντων του κοπου σου, τοτε λεγεσαι απλα σκλαβος.

Συμφωνούμε. Άρα στον Καπιταλισμό είμαστε σκλάβοι. Γιατί ιδιοκτήτης της εργασίας μας και του κόπου μας είναι ο καπιταλιστής. Αυτός που κατέχει τα μέσα παραγωγής.

Ανώνυμος είπε...

Μνημόνιο ...
Μάλλον έχει παρανοηθεί η βοήθεια της γερμανικής κυβέρνησης, μετά τον α' παγκόσμιο πόλεμο,
να μετακινηθεί με τρένο απο την Ελβετία, ο εξόριστος Λένιν στη προεπαναστατική Ρωσία
και να εκπαραθυρώσει τον Κερένσκυ που εκπαραθύρωσε τον Tσάρο.

kouk είπε...

Είσαι κύριος του σώματος σου και της εργασίας σου, όμως το αντικείμενο της εργασίας σου μπορεί κάλλιστα να ανήκει σε κάποιον άλλο.

Αν π.χ. έχω ένα κιλό σίδηρο στην κατοχή μου και έρθεις εσύ να τον κατεργαστείς τότε δεν σου ανήκει κατά κανένα τρόπο ο κατεργασμένος σίδηρος, μόνο ένας πιθανός προσυμφωνημένος μισθός, η αξία του οποίου καθορίζεται από την προσφορά και ζήτηση στην αγορά εργασίας).

Harry Peitsinis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Harry Peitsinis είπε...

Είμαστε σκλαβοι γιατι ο καπιταλιστης "κατεχει τα μεσα παραγωγης";;;;;

Δεν καταλαβαίνω αυτη τη σαρακωφαγωμένη μαρξιζουσα κοινοτοπία. Δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν το αντάλλαγμα της εργατικής τους δύναμης; Να επιλεξουν το αντικειμενο της εργασίας τους ανάλογα προς τα ταλέντα τους και την αξιοποίηση τους απο την αγορά; Εκτος αν το να εργαστεί κάποιος για να εξασφαλίσει την επιβιωση του ειναι για σενα α πριορι κακό.Οποτε μαλλον ειναι καλυτερο να τον τρεφουν οι υπολοιποι...

Απο την αλλη πλευρα τωρα, οι καπιταλιστες δεν ειναι μια στατική ακινητη ταξη, αλλα ενα κοινωνικο στρώμα που εμφανιζει τεραστια κινητικοτητα. Οι πολυεθνικες εταιριες με τα παραρτηματα τους εχουν δημιουργησει 54 εκατομμυρια θεσεις εργασίας στις χωρες του τριτου κοσμου.Οι Νεες επενδυσεις παραγουν νεες ευκαιριες και εργασιακες θεσεις. Μεσα σ αυτο το κλιμα ο συγχρονος εργαζομενος μπορει να διεκδικησει τις οικονομικες και βιωτικες συνθηκες που του ταιριαζουν. Δες το πρακτικα. Τα ποσοστα φτωχειας πριν 50 χρονια και τα ιδια ποσοστα σημερα. Τις συνθηκες ζωης στην Ελλαδα του 60 και στη σημερινη Ελλαδα. Η αναπτυξη του καπιταλισμου συμβαδιζει με τη μειωση της φτωχειας και της μιζεριας, και οχι το αντιθετο...

Ποιος ακριβώς κατεχει τα μεσα παραγωγής; Στον καπιταλισμό όποιος μπορει, στο σοσιαλισμο το κρατος. Η εταιρική εξέλιξη έχει οδηγήσει σε πολυπλοκα ιδιοκτησιακα καθεστώτα ετσι που σημερα η εικονα του "δρακου καπιταλιστη" φανταζει παραμυθακι για μικρα παιδια(κομμουνιστων). Μετοχικα κεφαλαια, εταιρικη διακυβερνηση, μανατζμεντ και αποκεντρωση, εχουν αλλαξει τα στατους του 19ου αιωνα. Κανε ενα update pls

MetroGuardian είπε...

"Είμαστε σκλαβοι γιατι ο καπιταλιστης "κατεχει τα μεσα παραγωγης";;;;;

Δεν καταλαβαίνω αυτη τη σαρακωφαγωμένη μαρξιζουσα κοινοτοπία. Δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν το δικαίωμα να διαπραγματευτούν το αντάλλαγμα της εργατικής τους δύναμης; Να επιλεξουν το αντικειμενο της εργασίας τους ανάλογα προς τα ταλέντα τους και την αξιοποίηση τους απο την αγορά; Εκτος αν το να εργαστεί κάποιος για να εξασφαλίσει την επιβιωση του ειναι για σενα α πριορι κακό.Οποτε μαλλον ειναι καλυτερο να τον τρεφουν οι υπολοιποι..."


Θα σε βοηθήσω να καταλάβεις:

Το τραπέζι δεν είναι στρογγυλό. Δεν συζητάνε όλοι με ίσους όρους. Το γεγονός ότι τελικά γίνεται η συμφωνία δεν σημαίνει ότι είναι για όλους το ίδιο επικερδής. Το αν θα δεχτεί κάποιος την συμφωνία ή όχι, δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο καλή είναι αλλά και τι χάνει αν δεν την κλείσει. Που σημαίνει ότι το ένα μέρος έχει σαφώς συγκριτικό πλεονέκτημα.

Το μόνιμο ερώτημα απέναντι στον άκρατο (χωρίς κράτος) φιλελευθερισμό είναι το εξής:
"Θα δεχόσουν να συμμετάσχεις σε ένα παιχνίδι Monopoly, αν οι υπόλοιποι παίκτες έπαιζαν ήδη και είχαν αγοράσει το 95% του ταμπλώ? Θα δεχόσουν να συμμετάσχεις αν το μοναδικό σου έσοδο, είναι ο μισθός σου, δηλαδή τα χρήματα που παίρνεις κάθε φορά που παιρνάς από την αφετηρία?"

Οι εργαζόμενοι καλούνται να πάρουν αυτή την απόφαση. Αν δεν την πάρουν μπορούν να πάνε να καλλιεργούν ντομάτες, αν έχουν κανένα χωραφάκι κληρονομιά, ή να μαζεύουν μπανάνες από τα δέντρα, αν δεν έχουν.
Μπορούν επίσης να δοκιμάσουν την τύχη τους στον επιχειρηματικό τομέα.
Δεν μπορούν όμως σε καμία από τις περιπτώσεις να ξεκινίσουν ισότιμα.

Τώρα από το να μου λες ότι ο κομμουνισμός είναι κακός μέχρι το να μου λες ότι ο καπιταλισμός είναι καλός, υπάρχει μια τεράστια διαφορά.

Και τα δύο καθεστώτα έχουν προσφέρει, αλλά και έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές στην ανθρωπότητα.Όμως είναι απλώς πολιτικά συστήματα. Και έτσι πρέπει να τα εξετάζουμε. Χωρίς πάθος και φανατισμό. Να βρίσκουμε το καλύτερο που ταιριάζει στις επιδιώξεις μας και είναι το πιο αποδοτικό για το περιβάλλον στο οποίο δρα η κοινωνία.

libertarian είπε...

"ανθρώπινο δικαίωμα είναι η εργασία"

Ακριβώς όπως είναι και ο έρωτας. Δεν εξαναγκάζει όμως η κυβέρνηση τις κοπέλες να κάνουν έρωτα μαζί σου αν δεν βρίσκεις. Το ίδιο συμβαίνει και με την εργασία, δεν έχω δικαίωμα να γίνω κηπουρός σου. Δεν έχεις δικαιώματα επάνω στην ξένη ιδιοκτησία ή τα ξένα σώματα. Πχ αν ήσουν μασέρ δεν έχεις δικαίωμα να μου κάνεις μασάζ θέλω δε θέλω. Κοινώς δεν είναι δικαίωμα όπως το θεωρείς εσύ.

Harry Peitsinis είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Harry Peitsinis είπε...

Bull and Bear, Κανεις λαθος, ολοι ειναι ισοτιμοι, δεν ειναι ομως όλοι "ιδιοι". Κανεις δεν ξεκινάει με τον ιδιο τροπο την πορεία του στο κοινωνικό παιγνίδι από καμιά άποψη. Η ιδια η ζωη αποδεικνυει τη διαφορετικοτητα. Αλλος ειναι πιο πλούσιος, αλλος πιο έξυπνος, άλλος πιο εργατικός.

Το να εκμηδενισεις τα εσοδα ενος ανθρωπου με μια κομμουνιστικη επανασταση ωστε να εχει ισο μεριδιο στην φτωχεια των υπολοιπων ειναι σα να κοβεις απο τα γονατα τα ποδια ενος αρτιμελη ατομου για να ξεκινησει απο "ισο" επιπεδο με τον κουτσο συνανθρωπο του.

Όλοι οι άνθρωποι ξεκινουν την πορεια τους με ενα συγκεκριμενο αριθμό πόρων τον οποιο και καλουνται να διαχειριστουν κατα πώς κρινουν καλυτερα. Αλλοι τον χρησιμοποιουν κερδοφόρα, βελτιωνουν την κοινωνικη τους θεση και την οικονομικη τους κατασταση, παραγουν πλουτο και τον συσσωρευουν. Αλλοι παλι οχι. Αρκει να δει κανεις τις διαφορετικες πορειες των εργαζομενων για να καταλαβει αυτην την αληθεια. Πού ειναι το επελαυνον προλεταριάτο της μαρξικης εποχης; Σημερα αντι για αλυσιδες οι καρποι των εργατων περιβαλλονται απο ψευτικα ρολεξ και τα σπιτια τους απο δορυφορικες κεραιες (δεν το λεω εγω αλλα ενας βιογραφος του Μαρξ). Αυτο το φαινομενο οι μαρξιστες μπορει να το καταδικαζουν ως μικροαστικοποιηση, στην πραγματικοτητα ειναι ανοδος του γενικου βιοτικου επιπεδου. Ο πλουτος λοιπον του καπιταλισμου δε συσσωρευεται αποκλειστικα στις τσεπες των κακων καπιταλιστων. Επανεπενδύεται και διαχέεται μεσω της αγορας με αποτελεσμα μια σταθερη ανοδο των δεικτων πλουτου

Η αγορα ανταμοιβει τις σωστες επιλογες και αξιολογει την ποιοτητα των υπηρεσιών. Αυτο δε σημαινει οτι ολοι ξεκινουμε απο την ιδια θεση. Ουτε οτι ολοι θα γινουμε ή σωνει και ντε πρεπει να γινουμε Ωνασηδες. Καποιοι απο εμας παιζει να γινουν,αλλα μπορει και κανενας.

Ομως σε μια πραγματικα ελευθερη οικονομια ολοι θα εχουν το δικαιωμα και την ευκαιρια να επιδιωξουν τον πλουτισμο τους, αυτη ειναι η διαφορα που δινει στον καπιταλισμο μοναδικη σημασια. Να πληρωνεσαι για τη δουλεια σου και αν δε μενεις ευχαριστημενος να αλλαζεις εργοδοτη ή δουλεια, ή και τα δυο. Να παιρνεις το χωραφακι σου οπως λες, να καλλιεργεις μπανανες και μετα να τις πουλας στους καταναλωτες χωρις να χεις πανω απο το κεφαλι σου το κρατος με τους εξοντωτικους φορους του ή τους κομμισσαριους με τις απαλλοτριωσεις και το οπλο στον κροταφο σου...

Ο κομμουνισμος, ο τεως υπαρκτος σοσιαλισμος ειναι ενα πολιτικο συστημα και χρηζει κριτικης αλλα και καταδικης στα σημεια που εγκληματισε. Και αφηστε τις ατακες τυπου "τα πολιτικα συστηματα δεν δικαζονται" γιατι στην καταδικη του φασισμου συμμετειχατε και σεις μαζι μας, αν θυμαμαι καλώς...

mantz είπε...

Το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταδικάζει τα εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων. Δεν καταδικάζει τον κομμουνισμό ως ιδεολογία. Δεν μπαίνει σε αυτή την κουβέντα, ακριβώς για να είναι στενά εστιασμένο στο minimum εκείνο στο οποίο μπορούν να συναινέσουν στοιχειωδώς πολιτισμένοι και δημοκρατικοί άνθρωποι.
Φυσικά όμως κάνει αναφορά σε πλευρές της κομμουνιστικής ιδεολογίας που χρησίμευσαν ως ιδεολογική κάλυψη αυτών των εγκλημάτων.

Άρα, το κατά πόσο μας αρέσει ο καπιταλισμός, κατά πόσο έχουμε καπιταλισμό στην Έλλάδα ή όχι και προς τα που θα έπρεπε να πάμε είναι θέματα για άλλη συζήτηση.

S G είπε...

"Γιατί οι "εγκληματίες" της Δύσης στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας δεν δικάστηκαν?"

δεν εχω παρακολουθησει ολη τη συζητηση, αλλα κατι τετοιες ατακες μου την βαρανε λιγο στα νευρα.

Ποιοι εγκληματιες της δυσης καλε? Ολοκληρος ΟΗΕ συμφωνησε, ολη η Ευρωπη συμφωνουσε εκτος απο ενα κρατος, με παραπληροφορημενο λαο και εθνιστες ηγετες, που ειχε ψευτοσυμμαχια με τον τελευταιο στυγνο λαϊκιστη/ηγεμονα της Ευρωπης, τον Μιλοσεβιτς! Ποιος αραγε θα δικασει τους Ελληνες που στηριξαν τον Μιλοσεβιτς?

κατα τα αλλα ο μαντζ τα λεει μια χαρα. το κειμενο ειναι το ελαχιστο στο οποιο θα συμφωνουσαν πολιτισμενοι ανθρωποι. Το οτι στην Ελλαδα υπαρχει τοση αντιδραση ειναι πραγματικα λογος να ντρεπομαστε... Τι επρεπε να γινει ρε γμτ, επρεπε να εχουμε χασει και μεις κανα εκατομμυριο κοσμο απο τον Σταλιν για να καταλαβουμε τι εγκληματιας ηταν?

S G είπε...

κατα τα αλλα στην ασχετη* συζητηση που γινεται, εχω να ρωτησω:

ταυροαρκουδα τι ακριβως εγκληματα εκαναν οι ελευθερες αγορες? προς τι αυτη η ισοπεδωση?

"Θα δεχόσουν να συμμετάσχεις σε ένα παιχνίδι Monopoly, αν οι υπόλοιποι παίκτες έπαιζαν ήδη και είχαν αγοράσει το 95% του ταμπλώ? "

μα αυτο ειναι το λαθος, νομιζετε οτι παιζουμε μονοπολυ! Στην πραγματικοτητα οι δυνατοτητες παραγωγης ειναι απεριοριστες. το οτι καποιος ειναι πλουσιος εδν σου στερει την δυνατοτητα να γινεις πλουσιος! ο πλουτος φυσικα και δεν στηριζεται πια στην κατοχη γης, ουτε καν εργοστασιων! Ο πλουστιοερος ανθρωπος στον κοσμο ξεκινησε απο το μηδεν με την δυναμη των ιδεων και μονο. Μην βλεπετε τον κοσμο σαν ενα παιχνιδι που οταν ο αλλος κερδιζει εμεις χανουμε...

*ασχετη γιατι ακομα και αν ο καπιταλισμος ηταν το πιο δολοφονικο συστημα επι γης, αυτο δεν κανει τα θυματα του κομμουνισμου λιγοτερο νεκρα ή λιγοτερο αξια ερευνων.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Και το τραγελαφικό της ιστορίας:

A draft recommendation calling on Europe’s governments to adopt an official declaration of the international condemnation of crimes of totalitarian communist regimes did not receive the necessary two-thirds majority of the votes cast. (From PACE strongly condemns crimes of totalitarian communist regimes)

Από τους παρόντες εκπροσώπους 99 ψήφισαν υπέρ, 42 ψήφισαν κατά του μνημονίου και 12 απείχαν (Guardian: MPs vote to condemn 'evils of communism'). Αυτό σημαίνει ότι αν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ ή μόνο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίζανε υπέρ του μνημονίου, θα είχε περάσει και αυτή η πρόταση. Το ΚΚΕ κρατάει ακόμη από τα μαλλιά την ελληνική πολιτική σκηνή με τεχνητές ενοχές και επιτυχημένη προπαγάνδα.

MetroGuardian είπε...

Σήμερα είδα ότι υπάρχουν πολλές ωραίες απαντήσεις σε αυτό το θέμα. Πριν συνεχίσω να ξεκαθαρίσω κάτι για να μπλέξουμε όλοι τα μπούτια μας χωρίς λόγο όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες συζητήσεις.

Δεν είμαι, ούτε έχω καμιά επιθυμία να γίνω υπερασπιστής του σοβιετικού συστήματος, ή του θεωρητικού κομμονισμού ή κατήγορος του καπιταλιστικού συστήματος.

Αυτό που είπα και τόνισα είναι ότι ένα δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει πολιτικά συστήματα. Ειδικότερα πολιτικά συστήματα διαφορετικά και ίσως αντίθετα με αυτό από το οποίο εκπορεύει την εξουσία του. Δίκες παρωδίες ευτυχώς έχουμε πολλές κάτω από πολλά συστήματα. Δεν χρειαζόμαστε άλλη μια.

Αν έχει κάποιος να φέρει αντεπιχείρημα σε αυτό να το συζητήσουμε και να βγάλουμε μια άκρη. Μπορεί να κάνω και λάθος βρε αδερφέ. Όλα τα υπόλοιπα είναι ενδιαφέροντα μεν, αλλά μακράν εκτός θέματος.

Τώρα για τα υπόλοιπα:
promitheus, το γεγονός ότι όλοι είμαστε ισότιμοι είναι μια προσωπική σου εκτίμηση και δεν ξέρω από που αλλού εκπορεύται. Τώρα ότι άλλοι παράγουν πλούτο και διαχειρίζονται καλά τα οικονομικά τους και άλλοι όχι, είναι κάτι που με βρίσκει απολύτως σύφωνο. Όμως δεν ξεκινάμε όλοι από την ίδια βάση. Και αυτό προκαλεί στρεβλώσεις. Από την άλλη αυτή η ΑΓΟΡΑ έχει τελειώς θεοποιηθεί και την αντιμετωπίζετε πολλοί εδώ μέσα ως ένα μεταφυσικό φαινόμενο. Οι αγορά είναι οι άνθρωποι, δεν είναι δίκαια ούτε ηθική απαραίτητα, αλλά ούτε και το αντίθετο. Δείχνει να δουλεύει καλά σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες, σαφώς όχι σε όλες.

Όσο για τον s_g που αναφέρει ότι οι δυνατότητες είναι απεριόριστες, θα του δώσω ένα λίγο κουφό παράδειγμα. Τη νήσο του Πάσχα. Άσχετο φαίνεται αλλά αν έχεις όρεξη ψάξε το καμιά μέρα. Το παιχνίδι είναι ακριβώς αυτό. Κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Ποια είναι η καπιταλιστική κοινωνία στην οποία δεν συμβαίνει αυτό? Προσωπικά δεν μια ενδιαφέρει ηθικά το ζήτημα, αλλά είναι γεγονός ότι αποτελεί εγγενές "μειονέκτημα" της φιλελεύθερης αγοράς.

GreekForum είπε...

Εγώ βρίσκω απόλυτα λογική την ανακοίνωση της ΕΕΔΑΑ-WTM(*)


(*)Ελληνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Αριστερού Ανθρώπου-Whatever That Means...

S G είπε...

"θα [...] δώσω ένα λίγο κουφό παράδειγμα. Τη νήσο του Πάσχα. Άσχετο φαίνεται αλλά αν έχεις όρεξη ψάξε το καμιά μέρα. Το παιχνίδι είναι ακριβώς αυτό. Κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Ποια είναι η καπιταλιστική κοινωνία στην οποία δεν συμβαίνει αυτό?"

μα οπως ειπα, ΚΑΘΕ ελευθερη αγορα (δεν μαρεσει ο ορος καπιταλισμος. καπιταλισμος δεν υπαρχει εδω και 150 χρονια). Δεδομενου οτι το παγκοσμιο ΑΕΠ αυξανεται καθε χρονο (στοιχεια ας πουμε εδω) και μαλιστα δεν αυξανεται κατα τυχη αλλα ακριβως χαρη στις προσπαθειες καποιων να πλουτισουν, οι δυνατοτητες ειναι απεριοριστες. Δεν μιλαω θεωρητικα, οπως εξηγησα πολλοι απο τους πλουσιοτερους ανθρωπους σημερα εκαναν περιουσιες σε κλαδους που δεν υπηρχαν καν πριν μια δυο γενιες!
Δεν καταλαβαινω γιατι σε εμποδιζει σημερα ενας πλουσιος να γινεις και συ πλουσιος, εκτος αν θες να γινεις πιο πλουσιος απο αυτον, οποτε το κριτηριο σου ειναι απλα η ζηλια, κατι που δεν δεχομαι σαν λογικη βαση συζητησης.

"Αυτό που είπα και τόνισα είναι ότι ένα δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει πολιτικά συστήματα. Ειδικότερα πολιτικά συστήματα διαφορετικά και ίσως αντίθετα με αυτό από το οποίο εκπορεύει την εξουσία του."

μα δεν κρινεται η ιδεολογια αλλα συγκεκριμενα εγκληματα! κατα τα αλλα με ενοχλει πολυ η ισοπεδωση. Οχι δεν ειναι παραλογο σε μια ελευθερη κοινωνια να μπορουμε να κρινουμε και να κατακρινουμε μια ιδεολογια, ακομα και αν ειναι εντελως αντιθετη με μας. Ειναι ελευθεροι οι αντιθετοι να παρουσιασουν επιχειρηματα, οχι να ζητουν την παυση της συζητησης!

Οι ιδεες δεν ειναι θρησκειες, δεν ειναι κατι που ειναι στο απυροβλητο επειδη ειναι υποτιθεται θεμα γουστου! Ειναι θεμα λογικης, επιχειρηματων και συζητησης. Και αν ειναι παραλογη μια ιδεα, της αξιζει μια μοιρα, ο καλαθος των αχρηστων!

libertarian είπε...

ένα δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει πολιτικά συστήματα.

Μα δεν κρίνεται το σύστημα αλλά τα εγκλήματα του. Και πιστεύω τα αναγνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι ως τέτοια ανεξαρτήτως ιδεολογίας (εκτός από αυτούς που έχουν την εξουσία και τους Πιστούς.

την αντιμετωπίζετε πολλοί εδώ μέσα ως ένα μεταφυσικό φαινόμενο.

ερρ το πολύ φυσικό φαινόμενο, όχι μεταφυσικό :-)

Κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει.

Όχι αναγκαστικά.

Harry Peitsinis είπε...

"Αυτό που είπα και τόνισα είναι ότι ένα δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει πολιτικά συστήματα... Ειδικότερα πολιτικά συστήματα διαφορετικά και ίσως αντίθετα με αυτό από το οποίο εκπορεύει την εξουσία του"

Χμμμμ, δηλαδη μ αυτη τη λογικη δε θα επρεπε να καταδικαστει ούτε ο ναζισμός, ούτε η δικτατορια του Πινοσέτ, ουτε η δική μας χουντα...
Για ξανασκέψου το λιγο...

Harry Peitsinis είπε...

α κ ξεχασα...

"promitheus, το γεγονός ότι όλοι είμαστε ισότιμοι είναι μια προσωπική σου εκτίμηση και δεν ξέρω από που αλλού εκπορεύται" (!!)

ξανα χμμμ...από το συνταγμα της Ελλαδος ίσως; αρθρ.4 παρ. 1 και 2: "ολοι οι Ελληνες ειναι ισοι απεναντι στο νομο", "Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις"...

mantz είπε...

Και μία - ακόμη - διευκρίνιση, για να μη δημιουργούνται, άθελα, λανθασμένες εντυπώσεις. Δεν πρόκειται για κανενός είδους δικαστήριο. Η κοινοβουλευτική συνέλεση (συνέλευση βουλευτών) του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ένα πολιτικό όργανο που όπως αναφέρει, "αποτελεί τη δημοκρατική συνείδηση της Ευρώπης" (βλέπε ενημερωτικό φυλλάδιο).

Το ΚΚΕ προσπάθησε μεταξύ όλων των άλλων να δημιουργήσει την εντύπωση ότι πρόκειται να "ληφθούν μέτρα" και να γίνουν διωγμοί (!) κατά των κομμουνιστών, παίζοντας προφανώς με τις εμφυλιοπολεμικές αναμνήσεις / ευαισθησίες της ελληνικής κοινωνίας. Το ψήφισμα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια πολιτική δήλωση και η "καταδίκη" που εκφράζει είναι ηθικής μορφής.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock