Κυριακή, Ιανουαρίου 29, 2006

you'll miss it when it's gone

είναι εύκολο και δεν στοιχίζει τίποτα να παραπονούνται οι λαοί, να παραπονούνται οι διάφορες κυβερνήσεις για την αλαζονεία των ηπα και για το πως η αμερική κάνει κατάχρηση της τεράστιας δύναμής της.

αλλά φαίνεται ότι όλος αυτός ο αντιαμερικανισμός είναι σαν τον καιρό: όλοι παραπονούνται αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα για να το διορθώσει. σε αντίθεση με το τι έγινε κατά τη διάρκεια πχ. του 2ου παγκοσμίου πολέμου ενάντια στη γερμανία ή ενάντια στην εσσδ κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, δεν έχει υπάρξει καμία συμμαχία ή κανένας συνασπισμός χωρών για να σταματήσει ή να καταπολεμήσει τις ηπα. γιατί υπάρχει τέτοιο χάσμα μεταξύ αυτό που όλοι έχουν να πουν για την υπερδύναμη και αυτό που κάνουν, δηλαδή, τίποτα?

ίσως επειδή οι κυβερνήσεις της πλειοψηφίας των χωρών αντιλαμβάνονται ότι 1)η αμερική δεν αντιδρά χωρίς να λάβει υπ'όψιν της και τα συμφέροντα των άλλων χωρών και 2)η κυβέρνηση των ηπα παίζει ένα μοναδικό θετικό παγκόσμιο ρόλο παρόλο που οι άλλες κυβερνήσεις δεν θέλουν δημοσίως να το παραδεχτούν.

οι ηπα δεν ελέγχουν την πολιτική και την οικονομία άλλων χωρών. η αμερική πρόσφατα έχει επέμβει στρατιωτικά στη σομαλία, την αϊτή, τη βοσνία, το κόσοβο, το αφγανιστάν και το ιράκ. και εκτός απ'το ιράκ, καμία από τις άλλες χώρες έχει ούτε στρατηγική σημασία ούτε οικονομικό ενδιαφέρον για την αμερική. και σε πλήρη αντίθεση με τον "ιμπεριαλισμό", ο στόχος των ηπα ήταν να χτιστούν σταθερές αποτελεσματικές κυβερνήσεις στις χώρες αυτές και να μοιραστέι τον έλεγχο των χωρών αυτών με συμμάχους και όχι να τις ελέγξει αποκλειστικά η αμερική.

επιπλέον, η αμερική συμβάλλει ουσιαστικά στο "welfare" του κόσμου. 1) η αμερική βοηθάει στο να υπάρχει τάξη παγκοσμίως, 2)η αμερική έχει αναλάβει την ευθύνη να μας προστατέψει από τη μεγαλύτερη απειλή, τα πυρηνικά που βρίσκονται στα χέρια τρελλών, 3)οι υπηρεσίες των ηπα σε οικονοιμό επίπεδο εξασφαλίζουν σταθερότητα και 4)η αμερική εξασφαλίζει το πετρέλαιο απαραίτητο για τη λειτουργία των βιομηχανίων όλων των χωρών.

κανείς δεν ισχυρίζεται ότι οι ηπα δεν έχουν και το δικό τους συμφέρον στο σχεδιασμό της εξωτερικής τους πολιτικής. ωστόσο, ανεξάρτητα από τι λέει ο κάθε λαός, οι ηπα συνεχίζουν και λειτουργούν ως παγκόσμια κυβέρνηση. η εναλλακτική λύση στο ρόλο που διαδραματίζουν οι ηπα δεν θα είναι καλύτερη παγκόσμια διακυβέρνση αλλά λίγοτερη - και αυτό θα έκανε τον κόσμο πιο επικίνδυνο και με λιγότερη ευημερία. ποτέ άλλοτε στη παγκόσμια ιστορία έχει μια χώρα κάνει τόσα πολλά για τους άλλους, και εισπράξει τόσο λίγη ευγνωμοσύνη.

για ένα είμαι σίγουρη: ο κόσμος θα συνεχίσει να ασκεί κριτική στις ηπα αλλά άμα η αμερική αποσυρθεί, θα τους λείψει πολύ.

για περισσότερα, read this

27 σχόλια:

Ανδρέας είπε...

Oι ΗΠΑ δρουν (ή προσπαθούν να δρουν) ως παγκόσμιος κυβερνήτης, το πρόβλημα είναι πως δε ζήτησαν την έγκριση των υπολοίπων και δε λογοδοτούν σε κανένα (όπως θα έκανε μια κανονική κυβέρνηση). Αντίθετα, υποβαθμίζουν συστηματικά όποιο διεθνή οργανισμό ή προσπάθεια γενικότερα αξιώνει να σταθεί ως διαιτητής μεταξύ των χωρών.
Τα θετικά οφέλη για τρίτους είναι όπως παραδέχεσαι περισσότερο side effects και όχι ο ουσιαστικός σκοπός της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικό. Για να έχουμε επίσης μια πλήρη εικόνα θα πρέπει να σταθμίσουμε και τα αρνητικά side effects αυτής της πολιτικής και τότε φοβάμαι πως δε θα είναι και τόσο ενθουσιώδη τα αποτελέσματα.
Ο αντιαμερικανισμός από την άλλη είναι μονόπλευρος και απόλυτος και επομένως άδικος. Επίσης, η πολιτική των ΗΠΑ αλλάζει και αυτή και υπήρξαν και καλύτερες περίοδοι. Με τον τωρινό πάντως πρόεδρο δεν είναι να απορείς που υπάρχει άνοδος του αντιαμερικανισμού.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με όσα ειπώθηκαν. Υπό B. Clinton η κατάσταση ήταν κάπως καλύτερη. Ακόμη υπάρχουν άνθρωποι στις ΗΠΑ που πιστεύουν ότι πολεμούν ενάντια στην Τρομοκρατία. :-) Αν θέλουν να βρουν τρομοκράτες ας αρχίσουν από το κογκρέσο, πλέον δεν πιστεύει κανείς αυτά που βλέπει. Ούτε ότι όντως ψάχνουν τον Landen ούτε ότι δεν ξέρουν που είναι.. το σενάριο: "Ο τύπος είναι στην Βίλα το Bush στο Μαλιμπού και τον ταΐζει το κράτος τους" δεν θα φαινόταν περίεργο σε κανένα Ευρωπαίο. Κάτι σημαίνει αυτό..

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

atma said... το σενάριο: "Ο τύπος είναι στην Βίλα το Bush στο Μαλιμπού και τον ταΐζει το κράτος τους" δεν θα φαινόταν περίεργο σε κανένα Ευρωπαίο. Κάτι σημαίνει αυτό..

Όντως. Μήπως όμως σημαίνει κάτι για το πως σκέφτονται οι Ευρωπαίοι, και ειδικότερα οι Έλληνες (και οι Γάλλοι); Μήπως σημαίνει ότι έχουν χάσει τόσο την αίσθηση της πραγματικότητας που είναι έτοιμοι να δεχτούνε κάθε conspiracy theory ανοησία.

pinky and the brain είπε...

ο πόλεμος στο ιράκ συχνά αναφέρεται ως αποδεικτικό ότι η αμερική συμπεριφέρεται μονόπλευρα (unilaterally) (παρόλο που η αμερική είχε υποστήριξη από ξένες κυβερνήσεις). ωστόσο, οι όποιες κατηγορίες για την υπόθεση του ιράκ δεν είναι σωστό να γενικεύονται και να θεωρούνται ότι ισχύουν για την εξωτερική πολιτική της αμερικής γενικότερα.
η εξωτερική πολιτική της αμερικής εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και προστατεύει δεν εξουσιάζει.
όσο και να σταθμιστούν τα "αρνητικά" της εξωτ. πολιτικής της αμερικής, μην ξεχνάμε ποτέ ότι αυτή εγγυάται ότι ζούμε σε έναν κόσμο πολύ πιο ελεύθερο και με λιγότερες συγκρούσεις και μανιακούς σε θέσεις εξουσίας. επιπλέον, στάθμισε και τα οικονομικά οφέλη όπως πχ, το γεγονός ότι τα πολεμικά πλοία των ηπα περιπολούν τους τακτικούς θαλάσσιους δρόμους στον ατλαντικό και τον ειρινικό ωκεανό, εξασφαλίζοντας το ασφαλές πέρασμα των εμπορευμάτων του παγκόσμιου εμπορίου.

είναι εύκολο να κριτικάρει κανείς αλλά δεν πιστεύω ότι πολύ διαφωνούν με το σκοπό των ηπα. οι επιλογές σ'αυτόν τον κόσμο είναι δεδομένες: οι ηπα, η κίνα, η ρωσία, το ιράν, οι ταλιμπάν... διαλέξτε.

και όσο για τη βίλα του bush στο malibu... πολύ απλά δεν έχει βίλα στο malibu. και για το τι σημαίνει, the europeans should take a good look at themselves and what they have and thank the land of the free and the home of the brave for it.

Harry Peitsinis είπε...

"thank the land of the free and the home of the brave for it"

i understand the post represents your personal views but,is this kitsch americanism necessary? Mercy...

p.s.(sorry for the english,no greek kbrd around)

lazopolis είπε...

Ίσως δεν θα έπρεπε να παρέμβω, αλλά με τρώει. *Κάθε μία* από τις προτάσεις που περιέχονται στο παραπάνω ποστ είναι *εμφανώς λανθασμένη* (σε βαθμό κακουργήματος :) ). Αν ήταν multiple choice θα απαντούσα σε όλες FAULSE.

Θα ήθελα να ξέρω πόσοι από τους συμμετέχοντες στο e-rooster υιοθετούν τις παραπάνω θέσεις (όπως διατυπώνονται στο κείμενο please) - αποκύημα χολυγουντιανής προπαγάνδας. Χολυγουντιανής B-movie για την ακρίβεια, γιατί το land of the free δεν ακούγεται πλέον ούτε στα blockbusters.

Ανώνυμος είπε...

Nope. Συνήθως μόνος σου βγάζεις τα ματάκια σου. Ο πατέρας του George είχε άριστες σχέσεις με τον Landen, μάλιστα εκπαιδεύτηκε από τους ίδιους τους Αμερικανούς, δεν με νοιάζει γιατί και πως.. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι για τις conspiracy theories υπάρχει βάση την οποία δημιουργούν οι ίδιοι. Και το να πιστέψω αυτά που λένε μου φαίνεται τόσο ηλίθιο όσο το να αποκαλέσω ήρωες τους μισθοφόρους που έχασαν την ζωή τους στο Ιρακ.

Τώρα όπως είπε κι ο last commentor, έχω την εντύπωση ότι βλέπεται πολύ τηλεόραση.. ?!?!

pinky and the brain είπε...

@promitheus & lazopolis: ever heard of a "euphemism"? it's a greek word and means "The act or an example of substituting a mild, indirect, or vague term for one considered harsh, blunt, or offensive". since i realized that "usa" makes your hair stand on end, i chose something milder. unfortunately, you missed the humor...
and to answer promitheus your question, "kitsch americanism" sure beats "progressive hellinism"

S G είπε...

δεν θαμπω σε λεπτομερειες γιατι μπερδευομαστε (οχι πχ δεν νομιζω οτι ο αμερικανικος λαος εχει καποια ειδικα γονιδια ηρωϊσμου. Ομως, ναι, γνωριζω οτι οι ΗΠΑ εχουν απο τις παλαιοτερες δημοκρατιες. Οταν αλλοι λαοι ηταν βουλιαγμενοι στον φασισμο και στον κομμουνισμο, οι ΗΠΑ ηταν οαση ελευθεριας για ολους τους Ευρωπαιους, επιστημονες, διανοητες, ποιητες, ζωγραφους. Οσο κιαν μας ποναει, ειναι η αληθεια και εχουν γραψει και Ελληνες ποιητες για το θεμα "Στο αγαλμα της ελευθεριας που φωτιζει τον κοσμο". Ποια αλλη χωρα θα διανοειτο να ελεγε "Bring me your tired, your poor, your huddled masses yearning to be
free")

Το ερωτημα της πινκυ ειναι ωριμο και αξιολογο. Δεν ρωταμε αν θα προτιμουσατε να ειναι ολα τα εθνη αδερφωμενα, ισα και ειρηνικα. Ο κοσμος σιγουρα δεν ειναι αρκετα ωριμος γιαυτο (μην ακουσω για ΟΗΕ,γιατι τρελαινομαι! Το Συμβουλιο Ασφαλειας που διαφεντευει τον ΟΗΕ απαρτιζεται απο κρατη εφιαλτες οπως η Ρωσια και η Κινα). Ουτε ρωταμε αν θα θελατε η Ελλαδα να δυναστευε τους παντες. Η ερωτηση ειναι απλη και ρεαλιστικη, θα θελατε να εξαφανιζοταν η Αμερικη απο το σημερινο σκηνικο?

Για να εξηγησω κατι
τζιμ εφη:Κοίτα, κάθε εποχή έχει τις υπερδυνάμεις της. Και κάθε υπερδύναμη έχει τα καλά και τα κακά της.

Οχι. Υπερδυναμεις υπηρξαν μονο δυο, ΕΣΣΔ και ΗΠΑ. Ποιον θα θελατε να κερδισει? Σιγουρα ολοι εκτος απτον τελευταιο παρανοϊκο ιδεοληπτικο γκρινιαρη ψηφιζουν Β.

Παρακατω: ΜΕγαλες Δυναμεις υπηρξαν περιπου ολες οι ευρωπαϊκες χωρες. Ποια τα πηγε καλυτερα απο τις ΗΠΑ? Η Γαλλια που μεχρι σημερα προκαλει πολεμους στις πρωην αποικιες της? Η Γερμανια που επνιξε την Ευρωπη στο αιμα δις? Η Αγγλια που κατειχε το ενα τεταρτο της υφηλιου και το μονο πολιτιστικο στοιχειο που πηρε ηταν το κοτοπουλο με καρρυ? (δεν μιλω για την σημερινη Αγγλια που τα παει καλα στα πολυπολιτισμικα ζητηματα) Η Ισπανια που αφησε μια ολοκληρη ηπειρο καθυστερημενη και φτωχη?

Μηπως θελετε κατι νεο,την Κινα ισως? Ή μηπως προτιματε να μην υπαρχει υπερδυναμη, αλλα να γυρισουμε στους ανταγωνισμους μεγαλων δυναμεων σε στυλ 19ου αιωνα, αλλα αυτην την φορα σε πλανητικο επιπεδο! Εχετε αναρωτηθει ποιος κραταει τις εντασεις στην Ταϊβαν, στο Κασμιρ, στην Κορεα απο το να εξελιχθουν σε φρικτους πολεμους?

Η αληθεια ειναι οτι ολος σχεδον ο κοσμος εχει απτα οφελη απο την παρουσια των ΗΠΑ. Και πριν τον αμφιλεγομενο πολεμο στο Ιρακ δυσκολα θα περνουσε απο το μυαλο κανενος οτι τα οφελη δεν ξεπερνουν τα προβληματα...

ΥΓ επειδη ειμαι ψυχαναγκαστικος, False οχι Faulse

Harry Peitsinis είπε...

"american government", just as any Government and any State is guilty for crimes against human kind. We dont bring world stability by supporting its gigantism or hegemony on a national and international level, but by fighting for its minimization...

Now as for Pinky's remarks and prejudices..no, America doesnt make my hair "stand on the end",and i think that a sufficient historical analysis will help you too, to abolish all your gods and demons.Try it...

Moreover , we dont "fight" (?) grrreek progressivism by bringing back the naivity of american nationalism, but (in my view) by a sufficient and calm criticism. The world u see is not divided in to friends and sworn enemies of america, no black and white, no "those who are not with me are against me" and other similar mumbo-jumbo.

Finally, i dont know why our choices in this world, on an international level, should be limited to the choice of our statist ruler...

Ανδρέας είπε...

konfet: άλλο να είσαι αντι-Μπους και άλλο αντιαμερικανός. Το ότι η Αμερική έχει σωστές αξίες δε σημαίνει πως πρέπει να δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα την κάθε πολιτική του εκάστοτε προέδρου ή αξιωματούχου.

pinky: αυτό που βρίσκω σωστό στο άρθρο σου είναι η επισήμανση πως οι Αμερικανοί δε κάθονται απλά να θεωρητικολογούν αλλά αναλαμβάνουν δράση για την επίλυση των προβλημάτων. Αυτό όντως μας έχει σώσει από πολλά προβλήματα τα οποία η αδράνεια και αποτελεσματικότητα των Ευρωπαίων θα είχαν επιτρέψει να γιγαντωθούν. Η δράση όμως αυτή των Αμερικανών οφείλει και πρέπει να κριτικάρεται και να ελέγχεται γιατί τότε αλίμονό μας. Γι' αυτό και δε μου αρέσουν τα εκβιαστικά διλλήματα του τύπου να διαλέξω μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας κτλ. Το ότι μια συγλεκριμένη δράση προέρχεται από κάποιον που έχει γενικότερα αρεστές αρχές δεν είναι και εγγύηση πως είναι και σωστή. Υπάρχει άλλωστε πάντα χώρος για βελτίωση.

pinky and the brain είπε...

@σπασίκλας: "Γι' αυτό και δε μου αρέσουν τα εκβιαστικά διλλήματα του τύπου να διαλέξω μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας κτλ."
σπασίκλα, αυτή όμως είναι η πραγματικότητα είτε σου αρέσει είτε όχι.
δεν πιστεύω πουθενά να ισχυρίστηκα ότι δεν πρέπει να υπάρξει κριτική ως προς τις ηπα ούτε ότι δεν θα μπορούσε να κάνει κάποια πράγματα αλλοιώς.
ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι η αμερική δρα χωρίς να λαμβάνει υπ'όψιν της τα δικά της τα self-interest.
ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι η αμερική είναι αλάνθαστη και σε συγκεκριμένα θέματα όπως το γκουνταναμο είμαι κάθετα εναντίον.
εγώ ισχυρίζομαι ότι be careful what you wish for γιατί όλος αυτός ο διάχυτος αντιαμερικανισμός δεν λαμβάνει υπ'όψιν του πολλά πράγματα τα οποία τα θεωρούμε δεδομένα χωρίς να γνωρίζουμε από που προήλθαν. και επιμένω: αν ήταν τόσο πια καταστροφική για τις κυβερνήσεις του κόσμου η αμερική, γιατί δεν δημιουργείται ένας ισχυρός συνασπισμός εναντίον της? μήπως ο αντιαμερικανισμός ξεσηκώνει τα πλήθη? ας μην ξεχνάμε ότι ο gerhard s. κέρδισε μ'αυτήν την τοποθέτηση.

Ανδρέας είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Ανδρέας είπε...

πρώτα μια διόρθωση στο προηγούμενο σχόλιό μου: εκεί που λέω "αποτελεσματικότητα των Ευρωπαίων" διαβάστε "αναποτελεσματικότητα των Ευρωπαίων".

pinky: για το θέμα του διάχυτου αντιαμερικανισμού όπως το θέτεις στο τελευταίο σχόλιο συμφωνώ. Το έχουμε άλλωστε εξαντλήσει το θέμα.

Ανώνυμος είπε...

konfet said:
Θα μπορούσε να έχει πολύ πλάκα: ο τύπος που στην πρώτη απάντηση λέει ότι περίπου ο μπους κρύβει τον λάντεν σε μια βίλλα στο...μαλιμπού, στην δεύτερη του απάντηση κατηγορεί τους άλλους ότι "βλέπουν πολύ τηλεόραση".

Ο άλλος έχει ψευδώνυμο. Αν θέλεις να σου ξανά απαντήσει χρησιμοποιήσετο. That said..
Να σου πω μερικά άλλα σενάρια?
Οι Αμερικάνοι έχουν Φυλακές σε όλη την Ευρώπη και πιάνουν, βασανίζουν, εξαφανίζουν, παραδίδουν σε τρομοκράτες οποιονδήποτε θεωρούν ύποπτο χωρίς στοιχεία.
Ο πόλεμος στο ΙΡΑΚ καθώς κι όλοι οι άλλοι πόλεμοι εκτός ΗΠΑ έγιναν αποκλειστικά και μόνο για το συμφέρον τον λίγον κεφαλαιούχων.
Ο G.W. Bush δεν είναι σε θέση να εκφέρει γνώμη ούτε για το ηλιοβασίλεμα στην Σαντορίνη, πόσο μάλλον για να διοίκηση ένα κράτος, είναι απλώς ένα Puppet στα χέρια του εκάστοτε επιχειρηματία.
Το αεροπλάνο που έπεσε στο πεντάγωνο δεν το είδε ποτέ κανείς. Ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε οι δημοσιογράφοι που πήγαν μέχρι εκεί.. τρέχοντας.. η καλύτερα.. τους πήγαν μέχρι εκεί..
έχω κι άλλα αν σε ενδιαφέρουν..
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα προτιμούσα να κερδίσει τον ψυχρό πόλεμο η USSR δεν ξέρω πως θα ήταν η κατάσταση. Σίγουρα δεν θέλω να γίνουμε σαν την Κίνα.


konfet said:
Αλλά δεν έχει καν πλάκα. Απλώς κάτι τέτοιες απίθανες θεωρίες δείχνουν πόσο βαθύ είναι το κόμπλεξ των περισσοτέρων απέναντι στην Αμερική Βρίζουμε αυτούς που διατηούν την παγκόσμια ισοροπία. Αυτούς που κάνουν πραγματικά κάτι για την διαάδοση των αξιών της δημοκρατίας, για να μπορούμε άνετα εμείς οι "ψαγμένοι" να θεωρητικολογούμε.


Δεν νομίζω ότι είναι κόμπλεξ Είναι ένας τρόπος διαφορετικός από τον δικό σου αντίληψης της πραγματικότητας. Όσο γελοία είναι στα μάτια αυτά που γράφεις τόσο γελοία μπορεί να βλέπεις εσύ τα δικά μου.. τι να πω.. δημοκρατία δεν έχουμε? :-)
Πως διατηρούν αυτήν την Ισορροπία? Και τι εννοείς για ισσοροπία? Θεωρία μου είναι ότι επιχειρήσεις τον ΗΠΑ έχουν κάνει χρήση του Echelon πολλές φορές εις βάρος της Ευρώπης. Ναι θεωρία μου είναι ότι υπάρχει ένα μηχάνημα που λέγεται Echelon.
Το πως αντιλαμβάνεσαι την ισορροπία θα ήθελα να ξέρα. Νομίζεις ότι αν ξεκινήσουν έναν παγκόσμιο πόλεμο εναντίων όλων θα τα καταφέρουν? Η ιστορία έδειξε πως κανείς δεν τα καταφέρνει. Ο πιο εύκολος τρόπος να ελέγξεις κάποιον είναι να ελέγξεις την επικοινωνία και την ενέργεια. Η ενέργεια είναι ο μαύρος χρυσός.. για την επικοινωνία δεν είμαι σε θέση να ξέρω τι γίνεται.

konfet:
Οι αξίες της αμερικής είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε.

Ίσως είναι ότι πολυτιμότερο έχεις εσύ. Νομίζω πως είναι τολμηρό να μιλάς για αξίες σε μια χώρα που έχει ναι κι όχι ιστορία 200 χρόνων. Χωρίς να θέλω να θίξω τους κατοίκους των ΗΠΑ. Το τι γίνεται εκτός ΗΠΑ είναι πρόβλημα μου, γιατί κάποια στιγμή θα πάρει κι εμένα η μπάλα. Το τι γίνεται μέσα, είναι πρόβλημα των κατοίκων της χώρας.
Η Σομαλία χρειάζεται στις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Αγγλία γιατί αποτελεί τον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο στον πλανήτη. Οι μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών αποβλήτων από τις χώρες αυτές διοχετεύονται στην Σομαλία - είναι μια θεωρία μου, conspiracy! - .
Είδα πως ελέγχουν οι ΗΠΑ την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. και τρόμαξα. Σοβαρά? Πήρε τηλέφωνο η Condolisa στον Ερντογάν για να τον σιγουρέψει ότι η Κύπρος δεν θα μπει στο Νάτο, ενώ είχε μιλήσει πριν με τον Κύπριο-Έλληνα ομόλογό του.. έτσι διατηρούν τις ισορροπίες?

konfet:
Κανονικά οι έλληνες μαλάκες αντι-αμερικανοί θα έπρεπε κάθε φορά που έρχεται εδω΄κάποιος αμερικανός αξιωματούχος να πηγαίνουν γονατιστοί και να του φιλάνε το χέρι.

Πρώτα πετάς κάτι τέτοια randomly και μετά σε πειράζει που σου μιλάω για τηλεόραση.. ε μα κάτι τέτοιες μαλακίες έκανε κι ο Γ. Παπανδρέου και νόμιζε ότι θα τον ψηφίσουν κιόλας..

konfet:
Αντ'αυτού, τα νούμερα στήνουν "δικαστήρια του ιμπεριαλισμού", όπως τότε (στην τελευταία επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα) με τον αδάμαστο αγωνιστή Κώστα Καζάκο (σημερινό πρωταγωνιστή της αντι-ιμπεριαλιστικής σειράς "Βέρα στο δεξί")

Έχεις βγει έξω από την Ελλάδα? Όχι γιατί αν μιλήσουμε για Trash TV οι ΗΠΑ & Ιταλία είναι μακράν πρώτες με απείρως πιο υποτιμητικές για την νοημοσύνη μας εκπομπές από τις Ελληνικές!!

Νομίζω πως το έχεις χάσει εντελώς. Τις απόψεις μου για τα "συστήματα" τις έχω γράψει σε αυτό το blog, βαριέμαι να κάνω search.. δεν φταίει ποτέ το σύστημα. Όλα τα συστήματα υπό ιδανικές συνθήκες είναι τέλεια. Οι άνθρωποι είναι το πρόβλημα.

Τώρα σοβαρά τα πιστεύεις αυτά που γράφεις? Μήπως βρίσκομαι σε άλλο blog ?!

Ανώνυμος είπε...

τρελός είσαι. Είμαι σίγουρος ότι τώρα ετοιμάζονταινα παραδώσουν τα πυρηνικά όπλα που βρήκαν στο Ιράκ αλλά το κρατάνε μυστικό, θέλουν να μας κάνουν surprise! :-)

ultrasonic15 είπε...

pinky and the brain said: “… κανένας συνασπισμός χωρών για να σταματήσει ή να καταπολεμήσει τις ηπα”
Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει μαζικές επιθέσεις στον υπόλοιπο κόσμο υπό τη μορφή ‘εμείς είμαστε και θα σας φάμε’ όπως οι Γερμανοί π.χ. στο Β’ παγκόσμιο και επομένως το να εναντιωθούν άλλες χώρες εναντίον τους μου θυμίζει μια ταινία των 70’s (κάτι μεταξύ του ‘Μπανάνες’ και ταινιών των Monty Pythons) όπου μια χώρα που έχει πληθυσμό μια χούφτα ανθρώπων τολμά να κηρύξει πόλεμο στις ΗΠΑ (με όλα τα κωμικοτραγικά ακόλουθα που επέρχονται).

Εννοείται ότι δεν είναι άγιοι – κάθε άλλο. Το ότι κάνανε ντου σε διάφορες χώρες και αποσταθεροποίησαν π.χ. ολόκληρη τη Ν. Αμερική για 40 –50 χρόνια για να καταντήσουμε σήμερα να βγαίνουν οι Τσάβεζ και όλη η παρέα των τρελών εκεί είναι το τίμημα που πληρώνουν και οι ΗΠΑ για την παρεμβατική τους πολιτική, και ο υπόλοιπος κόσμος αλλά κυρίως οι ίδιες οι χώρες της Ν. Αμερικής.

Στο κάτω κάτω, για όσους δεν το έχουν καταλάβει σημαντικότατο κομμάτι της παγκόσμιας ανάπτυξης (μέρος της οποίας απολαμβάνει προφανώς και η ελλάδα και η Ε.Ε.) οφείλεται στην κατανάλωση των αμερικανών. Όσο αυτό μας αρέσει ή όχι. Μπορεί να αμφιβάλλουμε βάσιμα για το τι ύποπτα πράγματα κουβαλάνε στον εγκέφαλό τους η πλειοψηφία των κατοίκων των ΗΠΑ. Αν κρίνουμε από το ότι το ‘χουν ρίξει στο νεοσυντηρητισμό, στο ‘τι λέει η θρησκεία για την εξέλιξη του Δαρβίνου’, σε έναν περίεργο σύμπλεγμα βλακώδους θρησκοληψίας, στο ότι έβγαλε σαν κοινωνία ως πρώτο πολίτη της τον κ Μπους (παραγνωρίζοντας μια άλλη μεγάλη σειρά θετικών στοιχείων από πρωτοποριακές εκφάνσεις της τέχνης, πολιτισμού και τεχνολογίας - ιδεολογιών) μπορούμε να αντιληφθούμε πως υπάρχουν όντως πολλά στραβά.

Αλλά η κατάσταση μοιάζει με τους εργοδότες. Δεν είναι ανάγκη να συμπαθείς πάντα τον εργοδότη σου (τις ΗΠΑ), αλλά καταλαβαίνεις ότι οι άλλοι (εργοδότες) είναι χειρότεροι. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι θα έπρεπε το παγκόσμιο παιχνίδι θα έπρεπε να γίνεται επί ίσοις όροις, οπότε καλύτερα θα ήταν να το ‘ριχνε στη θρησκεία παρά να ασχολείται με την πραγματικότητα. Όποιος παίρνει μονόπλευρα μια τεράστια κοινότητα 300 εκ. ανθρώπων συνοψίζοντας σε μία φράση ότι είναι μόνο πρωτοποριακή ή μόνο κίνδυνος του πολιτισμού μας και οπισθοδρομική, δεν ξέρει τι του γίνεται. Οι εύκολες φράσεις για καλούς ή τους κακούς αμερικάνους δε λένε απολύτως τίποτα – παραείναι παιδιάστικες.

Τέλος πάντων, για να επανέλθω: η σπατάλη και η καταναλωτική μανία των αμερικανών είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας ανάπτυξης. Το πόσο θα διαρκέσει αυτό θα το δούμε (σίγουρα δε θα διαρκέσει για πάρα πολύ με τη σημερινή του μορφή – βλέπε και http://e-roosters.blogspot.com/2006/01/blog-post_24.html).

Οι κινέζοι για να εξακολουθήσουν να μην αφήνουν ελεύθερη τη διακύμανση του νομίσματός τους, έχουν μπει στο ‘λεωφορειόδρομο’ όπου αγοράζουν τερατώδεις ποσότητες δολαρίων για να εξασφαλίσουν το φτηνό γουάν (και προφανώς να κρατούν το δάχτυλο σε μια τρύπα που σε λίγο θα αρχίσει να σφυρίζει απ’ την πολλή πίεση). Για πόσο καιρό θα πορεύονται σ’ αυτό το δρόμο? – να κρατούν τεχνητά (υπερβολικά) υποτιμημένο το γουάν. Το πιο παράδοξο και σαρκαστικό είναι ότι οι αμερικανοί τους ψέγουν γι’ αυτό (αφού με αυτό τον τρόπο οι κινέζοι προφανώς κερδίζουν πάρα πολύ σε ανταγωνιστικότητα) αλλά αν υιοθετηθεί η ελεύθερη (ελεύθερη αγορά νομίζουμε ότι έχουμε παγκοσμίως?) διακύμανση του γουάν και απεμπλακεί από τα δεσμά που του ‘χουν βάλει οι κινέζοι είναι συζητήσιμο το αν μια μικρή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ θα είναι προτιμότερη από μια αδιαφορία του κύριου αγοραστή – αιμοδότη στην αγορά (ξέφρενη σήμερα) δολαρίων ή αμερικανικών ομόλογων – το δεύτερο θα αποκαθιστούσε τα πραγματικά μεγέθη, αλλά θα έβαζαν τα πράγματα σε νέες βάσεις. Κάπου διάβαζα τελευταία ότι αυτό αναμένεται να αντέξει για περίπου 10 χρόνια ακόμα (μπορεί να είναι 2-3 ή και 70 – δεν είναι δυνατές σοβαρές προβλέψεις) και μετά η πίεση στη βαλβίδα που μα το δάχτυλό τους οι κινέζοι κρατούν ερμητικά κλειστή να γίνει ανυπόφορη με αποτέλεσμα μια ξαφνική εκτόνωση.
Όπου δεν υπάρχει ελευθερία διακύμανσης, δε χρειάζεται 10 διδακτορικά για να περιμένει κανείς μια βίαιη αντίδραση κάποια στιγμή στο μέλλον (όποιος νομίζει ότι το πνεύμα των ελεύθερων αγορών είναι το μόνο που έχει εφαρμογή παγκοσμίως, ας το ξανασκεφτεί… θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, καθώς έλεγε και ο ποιητής…).

lazopolis είπε...

@ SG : συγγνώμη σου ζητώ, συγχώρεσέ με, ήταν όντως FALSE (not FAULSE). Επί της ουσίας συμφωνείς με τις παπαριές που λέει η pinky (και μετά προσπαθεί να τις μαζέψει όλο το φόρουμ εδώ) όπως τις λέει ή όχι;

Δεν έχει νόημα να διαμαρτύρεστε οτι κάποιοι με ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς και επιχειρήματα που αντλούν από τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, καταφέρονται συνεχώς εναντίον των ΗΠΑ, όταν εσείς χρησιμοποιείτε ακριβώς τους ίδιους συναισθηματικούς και ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς (`χώρες εφιάλτες' κτλ.). Προφανώς και οι δυο απόψεις είναι εσφαλμένες.

Για την ιστορία να προσθέσω το προφανές: δεν είμαι αντι-αμερικάνος, όπως δεν είναι αντι-αμερικάνοι όσοι ισχυρίζονται οτι η αμερικανικη κυβέρνηση έχει διαπράξει εγκλήματα στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον.

Μή συγχέεται την οποιαδήποτε κυβέρνηση με την αντίστοιχη χώρα. Είναι εντελώς παιδικό να νομίζετε οτι ο Τσόμσκυ ή ο χοντρός ο Μούρ είναι αντι-αμερικάνοι, όντας αμερικάνοι. Αυτό το ηλίθιο ολίσθημα χρησιμοποιείται σαν μέσο πίεσης στις ΗΠΑ συνέχεια, και αναπαράγεται από τα ΜΜΕ εκεί. Αυτό δεν το κάνει λιγότερο ηλίθιο.

Για να πείσω και την pinky οτι δεν είμαι αντι-αμερικάνος, να προσθέσω πως πρόσφατα αποφάσισα να δουλέψω στις ΗΠΑ (και για τις ΗΠΑ) για τρια χρόνια.

Υ.Γ.: από την άλλη, είναι θλιβερό να θέλεις να πάρεις πίπα από τον Αμερικάνο πρέσβη επειδή αυτός σε γαμάει πιο αποτελεσματικά από τους άλλους...
Υ.Γ.2: πρίν από τον πρόσφατο πόλεμο στο ΙΡΑΚ είχαμε άλλες εισβολές και πολέμους, ανοιχτές επεμβάσεις κτλ κτλ. Είχαμε ένα εμπάργκο στο ΙΡΑΚ που κόστισε τη ζωή σε εκατομμύρια αμάχους (παιδάκια στην πλειοψηφία τους τα οποία η Oldbright χαρακτήρισε δυσάρεστες μα αναγκαστικές παράπλευρες απώλειες) π.χ. Αν πρόκειται να συζητήσουμε σε ανάλαφρο ηθικό επίπεδο οι ΗΠΑ είναι προφανώς κατάπτυστες. Αν θέλουμε να κάνουμε τη συζήτηση ουσιαστική, στο πνεύμα του πρόσφατου ποστ στο Ιστολόγιο , σχετικά με το ποιές άλλες επιλογές είχαν οι ΗΠΑ μέχρι τώρα, και αν έπρεπε ή όχι να ακολουθήσουν τις πολιτικές που ακολούθησαν, να την κάνουμε ευχαρίστως. Αλλά να μη λέμε μαλακίες ("οι ΗΠΑ παίζουν ένα μοναδικό θετικό ρόλο που οι υπόλοιποι δε θέλουν να παραδεχτούν", "δεν ελέγχουν την οικονομία καμμίας χώρας", "η αμερική βοηθάει στο να υπάρξει τάξη παγκοσμίως", όπως και, επαναλαμβάνω *ΟΛΕΣ* οι προτάσεις - με την γραμματική έννοια του όρου - του ποστ).

S G είπε...

εκει που λεω να παω γιαυπνο διαβαζω κατι τετοια...

ατμα: "Πως διατηρούν [οι ΗΠΑ] αυτήν την Ισορροπία? Και τι εννοείς για ισσοροπία?"

οπως εξηγησα αποτρεπουν μετην παρουσια τους τα παιχνιδια των αλλων δυναμεων (σπρωχνουν πχ την ευρωπη να μενει ενωμενη ή κρατανε την ιαπωνια αποστρατικοποιημενη) και ενεργα κρατανε την ισορροπια σε μερη σαν το Κασμιρ (δυο πυρηνικες δυναμεις, Ινδια-Πακισταν), την Ταιβαν (Κινα) ή το αιγαιο (για ναχουμε καλο ρωτημα)...

"Η Σομαλία χρειάζεται στις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Αγγλία γιατί αποτελεί τον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο στον πλανήτη."

απο που ακριβως ενημερωνεσαι? θα θυσιαζε ο ΟΗΕ τοσους στρατιωτες, δολοφονοντας τοσο κοσμο... για να εχουμε φτηνο σκουπιδοτοπο?

"αν μιλήσουμε για Trash TV οι ΗΠΑ & Ιταλία είναι μακράν πρώτες με απείρως πιο υποτιμητικές για την νοημοσύνη μας εκπομπές από τις Ελληνικές!!"

χμμ δεν εχω ακουσει για αλλο δικηγορικο συλλογο να κανει μηνυσεις στον Μπλαιρ (το εκανε ο Αθηνων). Δυστυχως στην Ελλαδα οι σημαντικοτεροι θεσμοι ειναι επιπεδου σκουπιδοτηλεορασης...

"Το ότι κάνανε ντου σε διάφορες χώρες και αποσταθεροποίησαν π.χ. ολόκληρη τη Ν. Αμερική για 40 –50 χρόνια για να καταντήσουμε σήμερα να βγαίνουν οι Τσάβεζ και όλη η παρέα των τρελών εκεί είναι το τίμημα που πληρώνουν και οι ΗΠΑ για την παρεμβατική τους πολιτική"

οριστε?
βρηκαν χαος και ανακατευονται,δεν ευθυνονται οι ΗΠΑ για το χαος! στην ευρωπη γιατι δεν ανακατευονται?

"Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει μαζικές επιθέσεις στον υπόλοιπο κόσμο υπό τη μορφή ‘εμείς είμαστε και θα σας φάμε’ όπως οι Γερμανοί π.χ. στο Β’ παγκόσμιο και επομένως το να εναντιωθούν άλλες χώρες εναντίον τους μου θυμίζει μια ταινία των 70’s"

δεν συμφωνω. Η Γερμανια απομονωνοταν για χρονια απο μια ασθνεστερη Γαλλια. Αν οι ΗΠΑ ηταν πραγματικα τοσο επιζημιες για τον κοσμο,ο κοσμος αργα ή γρηγορα θα συμμαχουσε εναντιον τους. Το οτι δεν το κανει, σημαινει οτι μαλλον δεν υπαρχει καλυτερη εναλλακτικη λυση.

λαζοπολι εγω εριξα παλι μια ματια στην πινκυ και εχω την εντυπωση οτι αν διαβαζεις καλοπιστα πιανεις το νοημα. το οποιο λεει και ο τιτλος: ειμαστε καλυτερα με τις ΗΠΑ αποτι χωρις.

ειμαι ολος αυτια νακουσω τι θα μπορουσαν να κανουν καλυτερα οι ΗΠΑ. Εχω και αρκετες προτασεις δικες μου :-) Η προϋποθεση ειναι να μιλαμε ρεαλιστικα και χωρις κλασικα λαθη, οπως το να γινομαστε μετα θανατον προφητες. Η ερωτηση κλειδι ειναι: Αν ημουν ο Κεννεντυ, με εντολη απο το αμερικανικο εθνος να κυβερνησω τις ΗΠΑ, και με τις πληροφοριες που ειχε ο Κεννεντυ, τι θα εκανα? Αν ημουν ο Νιξον τι θα εκανα?

"από την άλλη, είναι θλιβερό να θέλεις να πάρεις πίπα από τον Αμερικάνο πρέσβη επειδή αυτός σε γαμάει πιο αποτελεσματικά από τους άλλους..."
εγω ευτυχως δεν εχω βρεθει σε αυτην την θεση :-)

Harry Peitsinis είπε...

Μια λογική πολιτική πρόταση για κάποια εναλλακτική πλανητική ισορροπία θα ηταν το λιγοτερο αφελης αν περιειχε απλα και μονο την "σμικρυνση" του αμερικανικού κράτους. Το αμερικανικό κράτος δεν εχει κατι το διαφορετικό ως προς τα δομικά του μειονεκτήματα σε σχέση με τα υπολοιπα κράτη, περα απ΄οτι ειναι πια το ισχυροτερο. Κατα συνεπεια ακομα και να εξαφανιζόταν, αργα ή γρήγορα κάποιο άλλο θα επαιρνε τη θεση του.


Αντίθετα μια εναλλακτική προταση θα πρεπει να περιεχει την ιδεα της σμίκρυνσης ό-λ-ω-ν των κρατών και της μερικής αντικατάστασης τους από έναν άλλο κοινωνικό θεσμό (η αγορα ειναι ισως η καλυτερη αντι-προταση). Μονο οταν ολα τα κρατη ελαχιστοποιησουν την ισχυ τους ο πλανητης θα αναπνευσει ελευθερα.

Μονο οι αφελεις όλων των πλευρων μπορούν να κατηγορούν την αμερικανική έκφανση ενος συγκεκριμενου συστηματος εξουσιας αφηνοντας κατα μερους την κρατιστική πηγή του...

Από την άλλη πλευρα ομως (και πόση σημασία έχει αυτη η πλευρα!) το αμερικανικό κράτος βαρύνεται με τεραστια λαθη και εγκλήματα. Η άγαρμπη επέμβαση στη Χιλή, η ωμή εισβολή στο΄Βιετνάμ, η στήριξη του Ιράν και του Σαντάμ τη δεκαετία του 80, η προσφατη εισβολη στο Ιρακ, ειναι μονο μερικά από τα σφάλματα που θα επρεπε να μας κανουν περισσότερο διστακτικούς ως προς τον "΄μοναδικά θετικό ρόλο" των ΗΠΑ στην πλανητικη ισορροπια

Ανώνυμος είπε...

Γιατί πρέπει να πηγαίνουμε είτε στο ένα άκρο είτε στο άλλο; Δηλαδή ή θα είναι "φονιάδες των λαών" ή θα πρέπει " να φιλάμε το χέρι του κάθε αμερικανού αξιωματούχου".
Οι ΗΠΑ σίγουρα έχουν επέμβει στα εσωτερικά ασθενέστερων χωρών ,με ή χωρίς στρατιωτικά μέσα. Μήπως όμως σε αυτές τις χώρες η κατάσταση ήταν ήδη πολιτικά ασταθής; Δε λέω ότι η χούντα των συνταγματαρχών εξασφάλισε λαμπρό μέλλον για τη χώρα μας, αλλά σίγουρα η Ελλάδα δεν όδευε προς την ευήμερία και την πρόοδο εκείνη την εποχή.
Είναι επίσης γεγονός ότι οφείλουμε πολλά στην Αμερική. Ο πνευματικός και επιστημονικός κόσμος βρήκε εκεί καταφύγιο μετά τον πόλεμο, ό,τι πιο σημαντικό στην έρευνα γίνεται σε αμερικάνικα ιδρύματα και πανεπιστήμια, και όπως πολύ σωστά λέει η pinky αν κάποτε μας λείψουν αυτά ,μόνο τότε θα τα εκτιμήσουμε.
Ναι στην Αμερική λοιπόν στο ρόλο του ισχυρού ,όχι όμως επειδή είναι η λιγότερη κακή επιλογή ,αλλά επειδή είναι μια συνειδητή επιλογή.
Εγώ δηλώνω αμερικανόφιλος και όχι αμερικανολάτρης

kouk είπε...

Το να ελαχιστοποιήσουμε την δύναμη των ΗΠΑ, ως πολιτική πράξη στηρίζεται μόνο σε ένα ευχολόγιο που είναι ο ΟΗΕ. Ελάχιστοι αντιαμερικάνοι πιστεύουν το παράλογο να ελαχιστοποίησουμε την δύναμη των ΗΠΑ για να μείνει ένα κενό εξουσίας (δεν θα δημιουργούνταν ποτέ "ελάχιστο κράτος" έτσι για να κάνω την σύνδεση με το προηγούμενο άρθρο). Οι περισσότεροι επιθυμούν την αύξηση της δύναμης του ΟΗΕ. Όμως μια τέτοια επιθυμία αποτελεί μονάχα ένα ευχολόγιο και μάλιστα πολιτικά ανισόρροπο αφού υποστηρίζει ότι ένας οργανισμός όπου η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία ανήκει σε μια μόνιμη ομάδα δυνατών κρατών με όλα τα φώτα να γίνει τυρρανική ολιγαρχία αν δεν ήταν τόσο αντικρουόμενα τα συμφέροντα τους. Δεδομένου μάλιστα ότι στο συμβούλιο της ασφάλειας η μη-δράση προτιμάται από την δράση ακόμα και όταν οι ΗΠΑ σπρώχνουν με όλη την δύναμη τους, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η ελλάτωση της μονομερούς δύναμης των ΗΠΑ δεν θα πυροδοτήσει μια αύξηση της δράσης του Συμβούλιου Ασφάλειας αλλά αντιθέτως την βύθιση του στην απραξία. Δίχως Αμερική και δίχως Συμβούλιο Ασφάλειας το μόνο που θα συμβεί είναι να ξαναγυρίσουμε σε τοπικές σφαίρες επηροής που με δεδομένη την κατάσταση του κόσμου σήμερα απλά θα αυξήσει την δύναμη των απανταχού τυρράνων.

Κάποιοι επίσης μπορεί να ελπίζουν στην λειτουργεία του διεθνούς ποινικού δικαστήριου στο οποίο εναντιόνωνται οι ΗΠΑ. Ίσως εύχονται ότι αν βγάλουμε τις ΗΠΑ από την μέση τότε το δικαστήριο θα γίνει ο απαραίτητος μοχλός που θα αντικαταστήσει τις δράσεις των ΗΠΑ. Αν και συμφωνώ ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να υποστηρίξουν αυτό το δικαστήριο, διαφωνώ ότι η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η ελλάτωση της δύναμης των ΗΠΑ αφού για να έχει αυτό το δικαστήριο ισχύ χρειάζεται και ο αστυνόμους όπου, εκτός αν υποτεθεί ότι η Ευρώπη και η Κίνα και η Ρωσσία θα συνεργαστούν για να παίξουν τον ρόλο των ΗΠΑ, δεν θα υπάρχει. Παραδείγματος χάρη η απειλή ενός δικαστήριου για τους εγκληματίες πολέμου στην γιουγκοσλαβία δεν θα μπορούσε να είναι σοβαρή απειλή για τους παρανομούντες αν δεν υπήρχε η πρόθεση από τις ΗΠΑ να βάλουν την ισχύ τους στην υπηρεσία του.

Αν θεωρούμε ότι η ηγεμονία των ΗΠΑ είναι προβληματική η λύση δεν είναι λιγότερη δύναμη στις ΗΠΑ αλλά ο περαιτέρω εναγκαλισμός τους.

kouk είπε...

Θα συμφωνήσω επίσης με τον Προμηθέα, όμως το ζήτημα είναι πώς θα πετύχουμε την μείωση όλων των κρατών; Ποιός μπορεί σήμερα και θέλει να κινήσει τον πλανήτη προς τα εκεί, αν όχι οι ΗΠΑ; Τα παραστρατήματα τους δεν αλλάζουν το γεγονός ότι ως ηγεμονική δύναμη οι ΗΠΑ είναι η μέχρι στιγμής λιγότερο παρεμβατική που έχει παρουσιαστεί. Ακόμα και οι Ρωμαίοι που ανέχονταν οτιδήποτε από τους υποτελείς τους αρκεί να πληρώναν φόρους, μονοπώλησαν τον πολιτικό χώρο στον χώρο της ηγεμονίας τους, κάτι που η Αμερική δεν κάνει.

Ανώνυμος είπε...

SG
εκει που λεω να παω γιαυπνο διαβαζω κατι τετοια...

ατμα: "Πως διατηρούν [οι ΗΠΑ] αυτήν την Ισορροπία? Και τι εννοείς για ισσοροπία?"

οπως εξηγησα αποτρεπουν μετην παρουσια τους τα παιχνιδια των αλλων δυναμεων (σπρωχνουν πχ την ευρωπη να μενει ενωμενη ή κρατανε την ιαπωνια αποστρατικοποιημενη) και ενεργα κρατανε την ισορροπια σε μερη σαν το Κασμιρ (δυο πυρηνικες δυναμεις, Ινδια-Πακισταν), την Ταιβαν (Κινα) ή το αιγαιο (για ναχουμε καλο ρωτημα)...


Για μισό.. γιατί εδώ έχουμε διάσταση αντιλήψεων. Κι εγώ για ύπνο πήγαινα βασικά και πέρασα καταλάθος :P
Εσύ πιστεύεις ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν την Ευρώπη ενωμένη? Δηλαδή αν δεν ήταν για τις ΗΠΑ δεν θα είχαμε το Ευρώ σωστά ή κατάλαβα λάθος?


SG
"Η Σομαλία χρειάζεται στις ΗΠΑ, την Ιταλία και την Αγγλία γιατί αποτελεί τον μεγαλύτερο σκουπιδότοπο στον πλανήτη."

απο που ακριβως ενημερωνεσαι? θα θυσιαζε ο ΟΗΕ τοσους στρατιωτες, δολοφονοντας τοσο κοσμο... για να εχουμε φτηνο σκουπιδοτοπο?


Ναι. Και είναι παλιά υπόθεση αυτή της Σομαλίας σιγκεκριμένα. Η υπόθεση ήταν classified μέχρι που μια Ιταλίδα δημοσιογράφος το έφερε στο φως καταλάθος. Τις στοίχισε την ζωή, αφού δολοφονήθηκε - βλέπεις δεν ζούμε όλοι στον φανταστικό ονειρικά πλασμένο κόσμο του konfet και του/της pinky&brain - οι γονείς της συνεχίζουν να ψάχνουν στοιχεία έως και σήμερα. Είναι πασιφανές στην όλη ιστορία ότι στην δολοφονία της έχουν αναμειχθεί και υψηλά στελέχη της Ιταλικής κυβέρνησης, κυρίως στρατιωτική. Conspiracy theroy.. it is setup too fucking good to be false plus the fact that her blood was real.

SG
"αν μιλήσουμε για Trash TV οι ΗΠΑ & Ιταλία είναι μακράν πρώτες με απείρως πιο υποτιμητικές για την νοημοσύνη μας εκπομπές από τις Ελληνικές!!"

χμμ δεν εχω ακουσει για αλλο δικηγορικο συλλογο να κανει μηνυσεις στον Μπλαιρ (το εκανε ο Αθηνων). Δυστυχως στην Ελλαδα οι σημαντικοτεροι θεσμοι ειναι επιπεδου σκουπιδοτηλεορασης...


Πολλά μπορεί να μην έχεις ακούσει. Αυτό που είπα παραπάνω το υπογράφω λόγο εμπειρίας. Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην Αγγλία, για την Ιταλία έχω να σου πάρα πολλά ευτράπελα που ακόμα δεν έχουμε δει στην Ελλάδα. Δεν είναι σοβαρά παραδείγματα στους συγκεκριμένους τομείς αυτά που αναφέρατε.


Να απαντήσω... και στα άλλα που είπες. Στην Ευρώπη ανακατεύονται μια χαρά. Ανέφερα το πως άνοιξε η Condolisa Rise τις πόρτες για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. . Είναι πασιφανές ότι οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι που θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε. για να έχουν και τρίτο μέλος να κάνει παράσιτα, μετά τους Άγγλους και τους Ιταλούς. Δεν το βλέπεις? Χρειάζεσαι υπότιτλους?!

Αυτό πάλι το concept ότι "Αν ήταν τόσο κακοί θα τους κάναμε όλοι μαζί πόλεμο" ποιος το τράβηξε? Το σκεφτήκατε σοβαρά? Δηλαδή είναι τόσο απλό να αρχίσει κάποιος έναν πόλεμο, μετά την εμπειρία των δύο προηγούμενον παγκοσμίων πολέμων?
Ο πόλεμος δεν είναι λύση. Κι έπειτα δεν είμαστε εμείς που θα κάνουμε πόλεμο, εάν η Ευρώπη γίνει πιο δυνατή κι αυτό για την ώρα γίνεται μόνο αν αλλάξει πολιτική η Αγγλία η βγει.. έτσι ώστε να μπορούν οι Ευρωπαίοι να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα χωρίς παρεμβολές, τότε αν η ΗΠΑ πιστεύουν πως θα κερδίσουν σε έναν πόλεμο να είσαι σίγουρος ότι θα τον κάνουν, δεν θα κάτσουν να περιμένουν.


Στην τελική, δεν είπα ότι θέλω να βγάλω έναν μπάστακα για να πάρω έναν άλλο, είτε λέγεται Γαλλία είτε Γερμανία είτε Ιταλία είτε .. Ελλάδα. Αυτό που θα απαιτούσα είναι σεβασμός στους θεσμούς, στον ΟΗΕ, μεγαλύτερη ενασχόληση με τα εσωτερικά τους προβλήματα και λιγότερη με τα εξωτερικά. Με το να χώνουν την μύτη τους παντού δημιουργούν προβλήματα. Προσωπικά, δεν βλέπω διαφορές από τους Ιρακινούς καμικάζι - έτσι τους λέμε τώρα - που ανατίναξαν κάποια στρατόπεδα με πυρομαχικά & Ευρωπαίους στρατιώτες με τους ήρωες του 1821. Σίγουρα το να ρίξεις μια βόμβα στις ΗΠΑ δεν είναι δείγμα πολιτισμού, αλλά αν έρθουν στην Ελλάδα ξένοι, σφάξουν την οικογένεια σου.. τους φίλους σου.. φέρουν τα πάνω κάτω, εσύ τι άλλο μπορείς να κάνεις? Δεν χρειάζεται να έχει υποστεί brain washing η απλή λογική φτάνει..

S G είπε...

"Εσύ πιστεύεις ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να κρατήσουν την Ευρώπη ενωμένη?"

?? δεν ειπα οτι προσπαθουν, ειπα οτι χαρη σε αυτους συσπειρωνεται η Ευρωπη. Ο βασικος λογος υπαρξης της ΕΕ ειναι οτι οι ευρωπαϊκες χωρες ειναι πολυ μικρες μονες τους. Αν δεν υπηρχαν οι ΗΠΑ η Γερμανια θα ηταν απο τις τεραστιες οικονομιες του πλανητη. Τωρα ειναι μια δευτεροκλασατη...

Για την Σομαλια, επιμενεις οτι τον ολο πολεμο τον εχει δημιουργησει η Ιταλικη κυβερνηση για να εχει φτηνο σκουπιδοτοπο??? Αλλο αν χρησιμοποιειται η Σομαλια σαν σκουπιδοτοπος, κιαλλο οτι ο πολεμος εχει σαν μονο ή εστω κυριο λογο την χρηση της χωρας ως σκουπιδοτοπου. Στην τελικη, οι ΗΠΑ που εχασαν κοσμο στην Σομαλια, τον εχασαν για να εχει η Ιταλια ενα σκουπιδοτοπο? Δεν σε πιανω...

"Ανέφερα το πως άνοιξε η Condolisa Rise τις πόρτες για την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε. . Είναι πασιφανές ότι οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι που θέλουν την Τουρκία στην Ε.Ε. για να έχουν και τρίτο μέλος να κάνει παράσιτα, μετά τους Άγγλους και τους Ιταλούς. Δεν το βλέπεις?"

η Condoleeza Rice σιγουρα εσπρωξε να μπει η Τουρκια στην ΕΕ. Ακομα πιο σιγουρα δεν ηταν η μονη. Μεγαλο μερος της Γερμανιας ειναι υπερ, μεγαλο μερος της Γαλλιας, οι περισσοτεροι Αγγλοι κ.ο.κ. (πρπτοντως η Τουρκαι δεν εχει μπει ακομα...). Αυτο που δεν καταλαβες ειναι οτι εγω λεω οτι οι ΗΠΑ δεν διανοουνται να ανακταυτουν στα ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ευρωπαϊκων χωρων ανεβοκατεβαζοντας κυβερνησεις, οπως τους κατηγορεις οτι κανουν στην Λατινικη Αμερικη.

"Αυτό πάλι το concept ότι "Αν ήταν τόσο κακοί θα τους κάναμε όλοι μαζί πόλεμο" ποιος το τράβηξε? "

Κανεις. Ενας αντιαμερικανικος συνασπισμος δεν συνεπαγεται απαραιτητα πολεμο. Μηπως πρεπει να διαβαζεις καλυτερα τι λεμε?

"αν η ΗΠΑ πιστεύουν πως θα κερδίσουν σε έναν πόλεμο να είσαι σίγουρος ότι θα τον κάνουν, δεν θα κάτσουν να περιμένουν."

μα τι λες ρε ανθρωπε? Οι ΗΠΑ μπορουν σιγουρα να κερδισουν πολεμο εναντιον ολοκληρης της ΕΕ. φυσικα δεν το κανουν γιατι δεν ειναι τρελοι...

"Αυτό που θα απαιτούσα είναι σεβασμός στους θεσμούς, στον ΟΗΕ"

εχουμε εξηγησει πολλακις οτι ο ΟΗΕ ειναι ενας σαπιος θεσμος. Εγω δεν θεωρω οτι η Ρωσια ή η Κινα που εχουν δικαιωμα βετο σε ΟΛΕΣ τις σοβαρες αποφασεις του ΟΗΕ (Συμβουλιο Ασφαλειας), αξιζουν κανεναν απολυτως σεβασμο.

Οσο για το οτι οι ΗΠΑ αναμιγνυονται παντου, αποφασιστε επιτελους τι θελετε! Λιγοτερη αναμιξη ή περισσοτερη? Οταν δεν κανουν τιποτα πχ για το Κυπριακο λη για την Παλαιστινη, ολοι λενε "που ειναι οι ΗΠΑ". Οταν κανουν παλι τους βριζουμε...

"Προσωπικά, δεν βλέπω διαφορές από τους Ιρακινούς καμικάζι - έτσι τους λέμε τώρα - που ανατίναξαν κάποια στρατόπεδα με πυρομαχικά & Ευρωπαίους στρατιώτες με τους ήρωες του 1821."

ε αυτο τωρα τι το θελες..
το 1821 ειχαμε πολεμο γηγενων εναντιον κατακητων. Στο Ιρακ εχουμε πολεμο μερικων φυλων του Ιρακ (Σουνιτων), εναντιον ολων των αλλων (Κουρδων και Σιιτων) ΚΑΙ των αμερικανων... Η ολη μαχη γινεται γιατι ουσιαστικα οι Σιιτες και οι Κουρδοι ποτε δεν ειχαν εξουσια στην χωρα, παρολο που ειναι πλειονοτητα. σημερα οι περισσοτεροι απο αυτους υποστηριζουν τους Αμερικανους. Για του λογου το αληθες, κοιτα οτι οι "απελευθερωτες ηρωες" σου στο Ιρακ σκοτωνουν πολυ περισσοτερους συμπολιτες τους αποτι Αμερικανους! Εγω δεν ακουσα ποτε το 1821 οι Καλαματιανοι να δολοφονουν Πατρινους ξερω γω!

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει .. απαντάς λίγο σε εμένα λίγο σε άλλους.. δεν καταλαβαίνεις αυτά που λέω, ούτε κι εγώ αυτά που λες μάλλον το ξεφτιλίσαμε λίγο το post αλλά ήταν λιγάκι προκλητικό imho.
Χάρηκα για τον φιλικό διάλογο cya around ;P

Ανώνυμος είπε...

Η συζήτηση σχετικά με τα κίνητρα της Αμερικής για κάποια ενέργεια της εξωτερικής της πολιτικής είναι πάντα προβληματική, γιατί σε μία δημοκρατία και ειδικά μία τόσο παλιά όπως οι ΗΠΑ, που παρ'όλες τις ατέλειές της λειτουργεί αρκετά καλά και υπάρχει διάκριση των εξουσιών, μία ενέργεια δεν προκύπτει ποτέ ως το αποτέλεσμα των κινήτρων ενός μόνο ανθρώπου.

Π.χ. πολλοί λένε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ έγινε για το πετρέλαιο. Ακόμα και αν υποτεθεί ότι όντως ο Μπους ή ο Τσεινι ή κάποιοι άλλοι είχαν αυτό ως βασικό κίνητρο (πράγμα που δεν το ξέρουμε γιατί δεν μπορούμε να μπούμε στο μυαλό τους), θα είχε γίνει αν δεν είχε υποστηριχτεί η ενέργεια αυτή από πλήθος Αμερικανών με ποικιλία κινήτρων; Άλλοι λόγω σχέσης Ιράκ με τρομοκρατία, άλλοι λόγω ΟΜΚ, άλλοι λόγω ιδεαλισμού, άλλοι για τον εκδημοκρατισμό της Μ.Ανατολής, όλοι οι συνδυασμοί των παραπάνω κλπ.

Άρα μάλλον πρέπει να κρίνουμε εκ του αποτελέσματος και εκ των δεδηλωμένων προθέσεων του κάθε πολιτικού/δημοσιογράφου/σχολιαστή στις ΗΠΑ και αλλού που υποστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ ή οπουδήποτε αλλού.

Για το Ιράκ η προσωπική μου άποψη είναι:
- Οι προθέσεις των περισσοτέρων στην Αμερική: Καλές
- Το αποτέλεσμα: Ανάμεικτο (γλίτωσε ο κόσμος και κυρίως το Ιράκ από το Σαντάμ, έχουν σκοτωθεί όμως πολλοί άνθρωποι - έγιναν δημοκρατικές εκλογές, η συνεχής βία των τρομοκρατών φέρνει όμως την κοινωνία τους στα όρια της διάλυσης). Η τελική ετυμηγορία θα αργήσει μάλλον κάποια χρόνια να βγει.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock