Κυριακή, Ιανουαρίου 08, 2006

Βαρώτσος, σεισμός & IEEE Spectrum

Το IEEE (άι τρίπλ ι) βγάζει ένα πολύ ενδιαφέρον περιοδικό που λέγεται Spectrum. Στο τεύχος Δεκεμβρίου είχε ένα άρθρο για τις προβλέψεις των σεισμών. Όλο αυτόν τον καιρό οι ερευνητές είχαν επικεντρώσει τις μετρήσεις τους κυρίως στην κίνηση του φλοιού της γης όμως τελικά οι προπομποί ενός σεισμού που θα μας βοηθούν να τον προβλέπουμε θα είναι μάλλον ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα. Ίσως σε καμια 10ριά χρόνια από τώρα στο δελτίο καιρού να ακούμε και ειδήσεις του στύλ: Την Κυριακή στο βορειοανατολικό αιγαίο προβλέπεται σεισμός 4άρων ρίχτερ. :-)

Τελικά μάλλον θα δικαιώθεί ο Βαρώτσος. (η κλίκα των ελλήνων σεισμολόγων και του καθηγητικού κατεστημένου μου είχαν δώσει την εντύπωση ότι πρόκειται περι τρελού :Ρ)

6 σχόλια:

subterranean είπε...

Ένα ενδιαφέρον site σε σχέση με το θέμα είναι το http://pasadena.wr.usgs.gov/step/, το οποίο δίνει από το Μάιο το '05 24ωρες "προβλέψεις" για την Καλιφόρνια. Συνδύαζει τις καλύτερες μεθόδους μέχρι στιγμής για την πρόβλεψη των σεισμών αλλά όπως επισημαίνουν και οι υπεύθυνοι του USGS (US Geological Survey) δεν έχει μεγάλη πρακτική αξία. Η μεγαλύτερη του συμβολή είναι μετά από ένα κύριο σεισμό, όπου ο χάρτης μπορεί αρκετά αξιόπιστα να δείξει τις περιοχές στις οποίες αναμένονται ισχυροί μετασεισμοί. Όπως και να έχει το πράγμα πάντως, η ιστοσελίδα αυτή σου δημιουργεί την εντύπωση ότι βλέπεις ένα δελτίο καιρού!!

Γιώργος είπε...

Εδώ και χρόνια υπάρχει και αυτό το site (http://www.earthquakeprediction.gr/) όπου παρουσιάζεται δημόσια & σε πραγματικό χρόνο η εξέλιξη ενός ανάλογου ελληνικού πειράματος.

S G είπε...

ειχα διαβασει κατι σχετικο στους ΦΤ νομιζω. Η αληθεια ειναι οτι η προβλεψη σεισμων ειναι τοσο δυσκολη που οι περισσοτεροι που ανακοινωνουν οτι τα καταφεραν ειανι τσαρλατανοι (δηλ. παρλαπιπες, βγαινει απο το ισπανικο τσαρλαρ οπως μολις προσεξα :-) )

Χωρις να εχω ιδιαιτερη γνωση εχω την εντυπωση οτι ο καθηγητης Βαρωτσος εχει αρκετα διαφορετικη μεθοδο απο την τελευταια που στηριζεται στην συνθλιψη γρανιτικων πετρωματων και την δημιουργια ηλεκτρικων ρευματων και μπορει να προβλεψει τον σεισμο μονο λιγη ωρα πριν (ενω ο κ. Βαρωτσος ισχυριζεται οτι μπορει να προβλεψει χρονια πριν αποτι εχω καταλαβει)...

libertarian είπε...

Μάλλον τον μπερδεύεις με τον χαρτορίχτερ(*) Παπαζάχο :-)

Παραθέτω από αυτόν τον σύνδεσμο στο Antenna news:
Πληθαίνουν οι αποδείξεις πως οι σεισμοί μπορούν να προβλεφθούν, ίσως και εβδομάδες νωρίτερα, μέσω της μέτρησης των ηλεκτρικών ρευμάτων στον φλοιό της Γης, ισχυρίζεται ο Ελληνας ερευνητής Παναγιώτης Βαρώτσος με άρθρα του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά .
..
Λίγο πριν την εμφάνιση των ρωγμών, τα πετρώματα δημιούργησαν ρεύματα μερικών νανοαμπέρ, αποτέλεσμα που συμπίπτει με μετρήσεις στις έρευνές του.


Και από το IEEE Spectrum:
Forecasters may then be able to issue graduated warnings within weeks, days, and hours, declaring increasing threat levels as the evidence from different sensors begins pointing in the same direction.

Δεν ξέρω αν θα είναι εφικτό να γίνει πρόβλεψη εβδομάδες πριν αλλά πιστεύω ότι ο Βαρώτσος ήταν στην σωστή κατεύθυνση (δεν ξέρω αν ήταν και ο πρώτος που έκανε αυτήν την παρατήρηση με τα πετρώματα), μόνο που χρειάζεται ένας συνδιασμός δορυφόρικών και επίγειων αισθητήρων για να πιάσουν τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα που θα προμηνύουν τον επικείμενο σεισμό.

(*)"Ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος τόνισε ότι ο ίδιος και η ομάδα του είχαν προβλέψει το σεισμό και το μέγεθός του από το 2002"

Ανώνυμος είπε...

Εγώ σκέφτομαι το εξής: Δεν είμαι σεισμολόγος αλλά από τις πενιχρές μου γνώσεις ξέρω ότι οι σεισμοί δεν μπορούν να προβλεφθούν με τα σημερινά δεδομένα.
Ας υποθέσουμε όμως ότι οι γεωλόγοι κάποτα επιτυγχάνουν να προβλέψουν ένα σεισμό ας πούμε 1 μήνα πριν. Φανταστείτε τώρα την Ελλάδα μετά από μια τέτοια ανακάλυψη:
1. Οι σεισμολόγοι θα κάνουν αγώνα δρόμου για το ποιος θα ανακοινώσει την πρόβλεψη πρώτος και πιθανότατα κάποιοι επιτήδειοι μπούκηδες θα το εκμεταλλευθούν οικονομικά (παίζω Σταυρακάκη 1,20 σύστημα με Τσελέντη στο 2,10)
2. Ο Τριανταφυλλόπουλος θα υποκλέψει προβλέψεις που "κρυφά από τον ελληνικό λαό παρακρατήθηκαν" και θα οδηγήσει σε παραίτηση όλο το Ινστιτούτο Γεωδυναμικής.
3. Μόλις ανακοινωθεί η πρόβλεψη τα κανάλια θα διακόψουν τις σειρές σε επανάληψη και θα μας μεταδίδουν μαθήματα ψυχραιμίας, ταινίες καταστροφής και αφηγήσεις συγγενών θυμάτων του σεισμού.
4.Τα τηλέφωνα σε ασφαλιστικές εταιρείες θα πάρουν φωτιά (υπερβολικός λαός οι Έλληνες)
5. Το ρολόι που μετρούσε στην Ομόνοια αντίστροφα μέχρι τηνέναρξη των Ολυμπιακών θα επιστρατευθεί ξανά.

Και όλοι με όλοι θα περιμένουν με το σεισμό με προσμονή ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΝΑΛΥΨΕΙΣ ΠΕΤΡΟΒΟΛΟΥΣΑΣΝ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock