Δευτέρα, Μαΐου 29, 2006

Ο παραλογισμός των καταλήψεων

Είμαστε η αδικημένη γενιά του εξήντα
δίχως κατοχή και πείνα, χωρίς ρετσίνα.
Τζίμης Πανούσης

Είναι σχεδόν έθιμο στα ελληνικά ΑΕΙ κάποιες μέρες του χρόνου να χάνονται σε καταλήψεις. Στην φοιτητική μου ζωή πρόλαβα να ζήσω πάνω αθροιστικά από 120 μέρες κατάληψης της σχολής μου. Μπορεί κάποτε να ήταν ένα επαναστατική πράξη, κατέληξε όμως να γίνει ένα γραφικό φαινόμενο και τείνει να γίνει επικίνδυνο και καταστροφικό. Οι αφορμές ποτέ δεν λείπουν, και οι πρόθυμοι επαναστάτες περισσεύουν. Εδώ όμως και κάποιες μέρες το φαινόμενο δεν έχει τον καθιερωμένο, τελετουργικό σχεδόν, χαρακτήρα του, αλλά έχει πάρει επιδημική μορφή. Αιτία ο νέος νόμος για τα πανεπιστήμια και η επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16.

Μπορώ πολύ καλά να καταλάβω τις αντιδράσεις των καθηγητών ΑΕΙ στις επικείμενες αλλαγές, που ως γνωστόν ετοιμάζονται για απεργία διαρκείας από 1η Ιουνίου. Το κατεστημένο του νεποτισμού, της μετριότητας και της αυθαιρεσίας διακινδυνεύει πολλά σε ένα πιθανό ανταγωνισμό με ιδιωτικά ΑΕΙ και με την καθιέρωση αξιολόγησης των πανεπιστημίων. Οι αντιδράσεις τους θα έχουν την μέγιστη δυνατή ένταση, και θα χρησιμοποιήσουν όσο μπορούν τους εκατοντάδες χιλιάδες φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ ως ομήρους για να συνεχίσουν να εισπράττουν τα λύτρα τους. Αυτό που δεν μπορεί να εξηγηθεί χωρίς την βοήθεια της ψυχιατρικής είναι η στάση των φοιτητών απέναντι σε αλλαγές, από τις οποίες μόνο να κερδίσουν έχουν. Σπάνια είναι τόσο μαζική η συναίνεση των θυμάτων στην θυσία τους!

Το άνοιγμα της εκπαίδευσης σε ιδιωτικά ΑΕΙ, ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιδρυμάτων, η αξιολόγηση όλων των ΑΕΙ, η διασύνδεσή τους με την αγορά, η βελτίωση της παρεχόμενης γνώσης, η αυστηροποίηση των κριτηρίων αποφοίτησης είναι προς το συμφέρον των φοιτητών και όχι μόνο δεν θα έπρεπε να τα πολεμάνε αλλά να αγωνίζονται για την καθιέρωσή του όσο γίνεται νωρίτερα! Το ενδιαφέρον των σημερινών φοιτητών για την αναβάθμιση του επιπέδου των σπουδών τους είναι ελάχιστο. Αντίθετα με το ενδιαφέρον για την κατοχύρωση των συντεχνιακών δικαιωμάτων, που τους δίνει μια τυπική πιστοποίηση όπως το πτυχίο, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ανεπτυγμένο. Είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς, εδώ και δεκαετίες, απονέκρωσης της δημιουργικότητας και της φιλοδοξίας των φοιτητών, της ιδεολογικής κατήχησης από ένα διαβρωμένο συνδικαλισμό, της καλλιέργειας κλειστών συντεχνιακών νοοτροπιών και του ελέγχου του συντριπτικού τμήματος της οικονομίας από το κράτος.

Ακόμα και αν κάποιοι αρνούνται την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, αυτή γίνεται πλέον καθημερινά. Όταν οι απόφοιτοί τους καλούνται να ανταγωνιστούν άλλους στην αγορά εργασίας, και κει ο βαθμός των περισσοτέρων σχολών είναι απαράδεκτος. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμα κτήμα των περισσότερων φοιτητών είναι ότι το πτυχίο, η τυπική πιστοποίηση κάποιων γνώσεων που παρέχουν τα παρωχημένα ΑΕΙ μας, δεν είναι πια αρκετό σχεδόν σε καμία αγορά εργασίας που έχει γεμίσει με πτυχιούχους (ειδικά αφού το Δημόσιο έπαψε να τους απορροφά μαζικά όπως την δεκαετία του 80). Οι σημερινοί φοιτητές έρχονται να ανταγωνιστούν τους ήδη πτυχιούχους, και αν θέλουν να έχουν την παραμικρή τύχη στην αγορά θα πρέπει να βασιστούν στην ανταγωνιστικότητα των εφοδίων τους, δηλαδή των γνώσεών τους.

Δεν θα ασχοληθώ άλλο με το αν έχουν ή όχι δίκιο οι φοιτητές στις κινητοποιήσεις τους. Για μένα, οι αλλαγές είναι αναγκαίες. Ακόμα όμως και να δεχτούμε για την ευκολία της συζήτησης ότι έχουν δίκιο, ο τρόπος που εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στις επικείμενες αλλαγές είναι απαράδεκτος. Φαινομενικά, αγγίζει την ηλιθιότητα η λογική αυτομαστιγώματος που εφαρμόζουν. Είναι σοβαρό μέσο πολιτικής πίεσης απέναντι σε μια κυβέρνηση να υποβαθμίζουν οι ίδιοι την εκπαίδευσή τους; Αν δεν γίνονται μαθήματα ή εξετάσεις και χάνουν οι ίδιοι τα εξάμηνά τους, αυτό έχει σοβαρή πολιτική επίπτωση στο υπουργείο; Είναι παντελώς αδιάφορο για ένα πολιτικό αν κάποιος αποφασίσει να χάσει ένα εξάμηνο, ή να κόψει το χέρι του ή να αυτοπυρποληθεί. Η πραγματική πολιτική πίεση προέρχεται από την δυσαρέσκεια όσων δεν θέλουν να χάσουν μαθήματα, εξεταστικές ή εξάμηνα αλλά εξαναγκάζονται από τους συμφοιτητές τους. Αυτοί είναι ο στόχος της κατάληψης που λύνει το φαινομενικό παράδοξο, όπως ανάλογα το κλείσιμο ενός δρόμου έχει σκοπό να κοστίσει στην κυβέρνηση η δυσαρέσκεια των οδηγών που ταλαιπωρούνται. Οι φοιτητές, και οι γονείς τους που συνήθως σηκώνουν τα οικονομικά βάρη της εκπαίδευσής τους, είναι ουσιαστικά όμηροι σε μια πολιτική απαγωγή, την οποία επιβάλλουν κάποιοι με την βία και τον καταναγκασμό εμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημίων.

Σε όποιον θέλει να αντιδράσει μη συμμετέχοντας σε μαθήματα, εργαστήρια κτλ υπάρχει επιλογή. Λέγεται αποχή. Όποιος πιστεύει ότι ο αυτοακρωτηριασμός και οι ελλείψεις γνώσεων αποτελούν μέσο πολιτικής διεκδίκησης, μπορούν εθελοντικά να απέχουν από τα μαθήματά τους. Και τα δικά τους δικαιώματα εξασκούν και δεν εμποδίζουν κανέναν άλλον, που δεν ταυτίζεται μαζί τους, να ασκήσει τα δικά του δικαιώματα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν γίνεται, και δεν γίνεται διότι πρώτον, όλοι αυτοί που αρέσκονται στο να επαναστατούν δεν θέλουν να σηκώσουν οι ίδιοι το βάρος και την ευθύνη των πράξεών τους (και πιστεύουν ότι αν μοιραστούν με το ζόρι μεταξύ όλων θα έχουν λιγότερες συνέπειες, πχ αναπληρώσεις μαθημάτων, επιπλέον εξετάσεις κτλ), δεύτερον, σχεδόν πάντα αυτοί που αποφασίζουν καταλήψεις είναι μια μικρή αλλά δυναμική μειοψηφία και οι πράξεις τους δεν έχουν ανάλογη απήχηση αν δεν καταναγκαστούν οι υπόλοιποι, και τρίτον, χωρίς την βίαιη αναστολή των ακαδημαϊκών λειτουργιών δεν υπάρχει η απαραίτητη δυσαρέσκεια από όσους διαφωνούν προς την κυβέρνηση.

Σε όποιον έχει υπάρξει φοιτητής σε ελληνικό ΑΕΙ, είναι γνωστές οι απαράδεκτες διαδικασίες που οδηγούν στην απόφαση για κατάληψη. Στην Ιατρική Αθηνών, από τους 3000 περίπου ενεργούς φοιτητές, περίπου οι 300 συμμετείχαν σε μια παρωδία συνέλευσης που οδήγησε στην απόφαση για κλείσιμο της Σχολής. Στην Νομική Αθηνών, η σχολή έκλεισε για μερικές μέρες με απόφαση μιας συνέλευσης 150 ατόμων, όταν έχει περίπου 5000 φοιτητές. Και όλα αυτά διότι τα αστεία καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων τους (που έχουν να αλλάξουν από την μεταπολίτευση) επιτρέπουν την λήψη αποφάσεων με τόσο ασήμαντες μειοψηφίες. Είναι πραγματικά ντροπή και υποκρισία να ντύνονται με τον μανδύα της συλλογικής απόφασης, οι θέσεις μερικών φανατισμένων, ειδικά όταν ο πραγματικός στόχος των καταλήψεων είναι η πολιτική εκμετάλλευση της δυσαρέσκειας των συμφοιτητών τους.

Ακόμα όμως και η πλειοψηφία πράγματι να αποφάσιζε, το οποίο δεν έχει γίνει σχεδόν πουθενά, πάλι η όποια απόφασή της δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για κανέναν πέρα από όσους συμφωνούν με αυτήν. Οι ελευθερίες του κάθε ακαδημαϊκού πολίτη, φοιτητή ή καθηγητή, είναι απαραβίαστες και δεν βρίσκονται κάτω από την δαμόκλειο σπάθη κανενός συνδικαλιστικού οργάνου. Αν έστω και λίγοι φοιτητές θέλουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους ή κάποιοι καθηγητές να διδάξουν έστω και σε άδειο αμφιθέατρο, δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τους εμποδίσει.

Ακόμα και αυτό να αγνοήσουμε, η απόφαση ενός συνδικαλιστικού οργάνου είναι προαιρετική για κάθε μέλος του, διότι είναι η προαιρετική η συμμετοχή σε οποιοδήποτε συνδικαλιστικό φορέα. Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει σε φορείς και να υπακούει σε αποφάσεις που δεν τον εκφράζουν. Στην πράξη οι συνδικαλιστές λειτουργούν στις σχολές με δεδομένο ότι όλοι οι φοιτητές είναι μέλη τους. Όμως σε οποιοδήποτε σωματείο ανθρώπων κάποιος πρέπει να κάνει αίτηση συμμετοχής, δεν γίνεται αυτοδίκαια ούτε υποχρεώνεται να συμμετέχει στις διαδικασίες του. Και μάλιστα πρέπει πρώτα να λάβει γνώση του καταστατικού λειτουργίας του και να υπογράψει αίτηση, πράγμα που δεν γίνεται πουθενά. Ακόμα, πρέπει να πληρώνει τις εισφορές στον σύλλογο για να θεωρούνται ότι συνεχίζουν να είναι μέλη, που το κάνουν μόνο όσοι ψηφίζουν στις εκλογές (περίπου το 70% των φοιτητών περίπου). Όχι μόνο ουσιαστικά (που το ζήσαμε όλοι) αλλά ούτε καν τυπικά δεν μπορεί ένα συνδικαλιστικό όργανο να ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές ή ότι οι αποφάσεις του τους δεσμεύουν.

Το τελικό επιχείρημα είναι η καθαρή βία. Κάποιοι φοιτητές, λίγοι ή πολλοί, εμποδίζουν με την βία τους συμφοιτητές τους που δε θέλουν να χάσουν μαθήματα, εργαστήρια, εξετάσεις και εξάμηνα, μέσω κατάληψης. Δεν έχουν καμία άλλη ηθική, νομική ή άλλη νομιμοποίηση πέρα της καθαρής βίας.

Η κατάληψη είναι μια πέρα για πέρα παράνομη ενέργεια, που μένει τυπικά ατιμώρητη μόνο και μόνο λόγω του ασύλου. Μένει ουσιαστικά ατιμώρητη γιατί υπάρχει συχνά συναλλαγή με το καθηγητικό κατεστημένο και τις πρυτανικές αρχές, που επίσης ευνοούνται από τις κινητοποιήσεις. Τα ελληνικά ΑΕΙ μπορεί να έχουν τα χάλια τους, αλλά όπως και αν είναι είναι περιουσία του ελληνικού λαού, και αυτός έχει εμπιστευθεί την περιουσίας του να την λειτουργήσουν συγκεκριμένες θεσμοθετημένες αρχές. Οι σχολές δεν ανήκουν στους φοιτητές τους να τις κλείνουν όποτε γουστάρουν. Η κατάληψη είναι μια παράνομη οικειοποίηση δημόσιας περιουσίας, και εφόσον υπάρχει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση που εκπροσωπεί το σύνολο των Ελλήνων, δεν νομιμοποιείται κανένα μεγάλο ή μικρό σύνολο φοιτητών να εμποδίζουν με βία την θεσμοθετημένη λειτουργία τους.

Ευτυχώς εγώ ξέμπλεξα με τη Σχολή και το μαρτύριο των "κινητοποιήσεων". Έχω όμως φίλους που αυτή τη στιγμή χάνουν την αποφοίτησή τους το καλοκαίρι, χάνουν θέσεις μεταπτυχιακών στο εξωτερικό, που τους είχαν δεχτεί για τον Σεπτέμβρη, και πάει ο προγραμματισμός της ζωής τους σχεδόν ένα χρόνο πίσω, επειδή ο κάθε ανώριμος νομίζει ότι μπορεί να επαναστατεί στις πλάτες των άλλων. Εύχομαι σε όλους αυτές να είναι οι τελευταίες τους καταλήψεις (το εύχομαι απλά γιατί ξέρω ότι για τους περισσότερους δεν θα είναι).

72 σχόλια:

Λύσιππος είπε...

Εξαιρετικό άρθρο.

Ο τσαμπουκάς της μειοψηφίας επιβάλλεται στην αδιαφορία της απέχουσας πλειοψηφίας.

Γ.Σαρηγιαννίδης είπε...

Πολύ καλό άρθρο. (Αν και δεν έχω προσωπικές εμπειρίες από τα ελληνικά πανεπιστήμια)
Το τραγικό είναι ότι με λίγες αλλαγές λέξεων μπορείς να το ‘εφαρμόσεις’ στη βουλή και το νομοθετικό έργο, στην οικονομία, τη λειτουργία του κράτους, την πολιτική ζωή γενικότερα.
Όπως γράφει ο Λύσιππος, «Ο τσαμπουκάς της μειοψηφίας επιβάλλεται στην αδιαφορία της απέχουσας πλειοψηφίας.»
Αν και, ομολογώ, έχω δει και πλειοψηφίες που επιβάλλονται σε ανήμπορες να αντιδράσουν μειοψηφίες και το φαινόμενο είναι επίσης αποκρουστικότατο.
Τι περιμένει κανείς όμως όταν η κυρίαρχη πολιτική στάση είναι η στάση της βίας και όχι του πολιτισμένου διαλόγου; Και βία βέβαια δεν είναι μόνο τα καδρόνια και οι καταλήψεις. Είναι και το κλείσιμο των δρόμων, οι φωνές, οι προσωπικές επιθέσεις, οι διαγραφές, ...

Thrass είπε...

Όχι, όχι, Howard! Είσαι τόσο μονόπλευρος, που "ξέχασες" το βασικό προτέρημα των καταλήψεων: αηδιάζουν πολλούς φοιτητές, με αποτέλεσμα να την κάνουν για εξωτερικό και να βλέπουν πως είναι τα πραγματικά πανεπιστήμια.
:)

Ecumene είπε...

ΠΟΙΟΥΣ ΠΕΙΘΟΥΝ ΟΤΑΝ
ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΗ
ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ...λεγοντας:

ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΤΕ!!!!!....

Andrew είπε...

Εδώ Πολυτεχνείο!

Για να γίνονται τόσες αναταραχές ή πολύ σωστά θα είναι τα μέτρα ή πολύ άσχημα. Οι καταλήψεις πάντως έχουν μια καλή ημερομηνία: εξεταστική! Θα κάνουν κατάληψη μέσα στο καλοκαίρι?

xpan είπε...

Το έχω ξαναπει. Αντί να δώσω λεφτά στους φροντιστηριάρχες που διοικούν και καταδυναστεύουν την ελληνική παιδεία θα τα μαζέψω βάζοντας κάθε μήνα 100 Ευρώ στο λογαριασμό του παιδιού μου και μόλις φτάσει τα 18 θα του πω διάλεξε ένα μέρος στην ευρώπη και πήγαινε. Μη σκεφτείς να δώσεις Πανελλαδικές (αν δεν έχουν καταργηθεί μέχρι τότε). Μακάρι να μπορέσει να πάει Αμερική για καλύτερα, άλλα δεν μου βγαίνουν τα λεφτά :-)

Ανώνυμος είπε...

Ροαρκ δεν μπορω παρα να συμφωνησω σε όλα οσα λες!παρομοιες σκεψεις κανω και εγω ολες αυτές τις μερες. Εγω σπουδαζω στο βιολογικο αθηνων (ελπιζω να γινουν οι εξεταστικες να τελειωσω μεχρι τον σεπτεμβριο!!!!) μεχρι στιγμης εδώ και δυο βδομαδες κανουμε καταληψη. Σε μια περιπτωση αποφασιστηκε από 155 ατομα όταν συνολικα οι φοιτητες του βιολογικου είναι περιπου 900!!!μολις σημερα αποφασιστηκε από 200 ατομα περιπου. Η κατασταση είναι τραγικη!!!!ξερω τα περισσοτερα ατομα που είναι μεσα στην καταληψη. Είναι στον κοσμο τους. Εχω συζητησει μαζι τους. Δεν βγαζεις ακρη.για οποιοδηποτε θεμα όταν τους απαντας με συγκεκριμενα επιχειρηματα στις συζητησεις το γυρνανε στις θεωριες συνομωσιας και ετσι δεν μπορει ποτε η κουβεντα να καταληξει καπου. Αλλα από την άλλη οι περισσοτεροι δεν πανε να ψηφισουνε και εχουν και αυτοι μεριδιο ευθυνης. Δεν γνωριζουν και δεν τους ενδιαφερει αν η εκπαιδευση τους είναι καλη αν πρεπει να αλλαξει δεν ασχολουνται με ιδεολογιες και εχουν μια φοβερη παθητικοτητα. Αλλα από την άλλη και όταν πας να ψηφισεις τι επιλογες εχεις στην δικη μας σχολη???οι επιλογες είναι 5 ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ, ΑΝΑΠΝΟΗ, ΚΑΡΑΒΙ. Από αυτές η πασπ εχει διαλυθει και δεν υπαρχει στη σχολη μας! Οι πανσπουδαστικη,αναπνοη(εχει σχεση με συνασπισμο), καραβι είναι αριστερες παραταξεις που ουσιαστικα λενε τα ιδια πραγματα!!!!. Καμια διαφορά!!!! Η δαπ είναι ανυπαρκτη με την εννοια ότι δεν υποστηριζει ιδιαιτερα τις αποψεις της και όταν το κανει τρωει βρισιμο από τις 3 παραπανω παραταξεις.αλλωστε αυτοι (η δαπ δηλαδη) ασχολουνται κυριως με παρτι χορους κλπ. Αρα οσοι πανε να ψηφισουν ουσιαστικα εχουν να επιλεξουν αναμεσα σε 3 αριστερες παραταξεις που λενε τα ιδια. Ασχολουμαστε με προβληματα που άλλες χωρες τα εχουν λυσει εδώ και πολλα χρονια!!!Βεβαιως εγω ευχομαι οι καταληψεις να μην πετυχουν τιποτα.κατι πολύ πιθανο αφου τωρα πια και το πασοκ φαινεται να συμφωνει με τις αλλαγες που προτεινει η νδ. τι να πω σαν χωρα ειμαστε μιζεροι και αθλιοι. παλια ζουσα εξωτερικο και πραγματικα από τοτε που γυρισα δυσκολευμαι να καταλαβω την ηλιθια νοοτροπια μας. Ζουμε με μυθους. Στο εξωτερικο μας θεωρουν για γελια (δεν υπερβαλω). Πραγματικα ειμαι απογοητευμενος.



Υ.Γ: ειδα στο κειμενο και μια φωτογραφια από βιολογικο.εσυ την εχεις βγαλει ροαρκ???

Ανώνυμος είπε...

Τελικά από ότι φαίνεται στην Ελλάδα μερικά πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ. Στίς αρχές της δεκαετίας 90, όταν φοιτούσα στο τμήμα Μηχανικών Η/Υ του Πολυτεχνείου Πατρών, οι μειοψηφείες των 100 ατόμων αποφάσιζαν για καταλήψεις σε ένα τμήμα των 500+ φοιτητών. Είμασταν καμμιά δεκαρία άτομα που μαζεύονταν για να καταψηφίσουν την (φυσικά παράνομη) κατάληψη, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία ούτε ενδιαφερόταν.
Δεν νομίζω να είναι μυστήριο γιατί ο Έλληνας είναι τόσο απαθέστατος σε καθημερινές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του από μικρές αλλά μαχητικές ομάδες. Από την δημιουργία του νεοελληνικού κράτους μέχρι και σήμερα έως ένα βαθμό, η ελληνική κοινωνία οργανώθηκε σαν ένα συνοθήλευμα συντεχνιακών συμφερόντων, σκοπός των οποίων είναι η διαιώνιση των προνομίων τους μέσω του χωρισμού της πίτας. Κάθε προσπάθεια από outsiders να περιορίσουν το φαινόμενο συναντάται με λυσαλέες αντιδράσεις από τις αμυνόμενες συντεχνείες και από απάθεια απο το υπόλοιπο 99% των Ελλήνων. Το "δικαίωμα" των συντεχνιών για "self-preservation" είναι τόσο ισχυρό στην συνείδηση του μέσου Έλληνα, ώστε η κοινή λογική,
η διεθνή εμπειρία, αλλά και το ίδιο τους το συμφέρον έρχονται σε υποδεέστερη μοίρα. Το "δικαίωμα" των καθηγητών να διατηρήσουν το μονοπώλιο της ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς να κρίνονται από κανέναν, αλλά και να μένουν δια παντός τρόφιμοι του ελληνικού δημοσίου, ή το "δικαίωμα" των φοιτητοσυνδικαλιστών να εκλέγουν πρυτάνεις και να κλείνουν όποτε τους γουστάρει το πανεπιστήμιο, είναι πολύ πιό σημαντικά από τον αμοραλισμό και την καφριλοποίηση των ελληνικών ΑΕΙ. Οι υπόλοιποι φοιτητές και το κοροίδο ο έλληνας φορολογούμενος, αλλα και πολύ περισσότερο το ελληνικό κράτος, απλά κοιτούν γιατί δεν έχουν άμεσο συντεχνιακό συμφέρον. Άλλωστε στην Ελλάδα η εφαρμογή των νόμων είναι προαιρετική. Νόμος είναι το δίκιο της συντεχνίας...
Το εάν η Ελλάδα θα κατορθώσει να μεταβεί στο στάδιο της κοινωνίας των πολιτών και να ξεφύγει απο το "mob rule" είναι, νομίζω το μεγάλο στοίχημα της επόμενης γενιάς.

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.
Ed Burke

Roark είπε...

Όχι δεν την τράβηξα εγώ. Την βρήκα στο ίντερνετ (νομίζω στο site της CityPress).

Πράγματι, αυτό που αξίζει βαθύτερης ανάλυσης είναι αυτό που είπα συναίνεση του θύματος. Πώς έχουν δηλητηριαστεί τόσο πολύ οι Έλληνες ώστε να αδιαφορούν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους και την προσβολή των συμφερόντων τους. Είναι απίστευτη η απάθεια που δείχνουν.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως, το ψιλοσκέφτομαι (και πλάκα θα είχε) τι θα γινόταν άραγε αν γινόταν μια αντί-διαδήλωση, δηλαδή μια διαδήλωση από εκείνους εκείνων που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα απαιτούσαν νυκοκύρεμα του κράτους έστω και με απολύσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε ιδιωτική εταιρεία, εκείνους που δεν θα τους ενοχλούσαν τόσο τα σοβαρά ιδιωτικά πανεπιστημια, όσο τα κολλεγια της πλάκας στις περι την Κάνιγγος οδούς για τα οποία κανείς δε λέει τίποτα, όσο και οι καταλήψεις και καταστροφές τις οποίες θα κληθούνν μέσω φόρων πάλι να πληρώσουν, όσοι θεωρούν μια γελοία απάτη πλέον την έννοια του "ασύλου"- (κατα τα άλλα μας νοιάζει αν θα κάνει ο Λάτσης και ο Βαρδινογιάννης ιδιωτικά πανεπιστήμια), μια διαδήλωση από εκείνους που ενοχλούνται από τα κλεισίματα των δρόμων από διαδηλώσεις των δέκα ατόμων, εκείνους που ενοχλούνται από την ιδέα ότι δέκα αφιονισμένα σκατόπαιδα θα τους σπάσουν το μαγαζί επειδή η επιχείρηση τους έχει την ατυχία να είναι στο κέντρο της Αθήνας, ή επειδή έτιχε το αυτοκίνητο τους να είναι παρκαρισμένο στο λάθος σημείο.

Να διαδηλώσουν εκείνοι που δεν τους ενοχλεί αν θα χτίσει ο Βωβός ή ο Λάτσης 20όροφα κτίρια γραφείων στην Κηφισίας που είναι ο φυσικός τους χώρος, και αν το ΣτΕ θέλει να δουλέψει, αντι να ακούει τις τσιρίδες του κάθε ιδιόρρυθμου -κοντέψαμε να μην έχουμε τα ολυμπιακά έργα έτοιμα εξ' αιτίας των κάθε λογής περιέργων να πάει να σταματήσει αυτούς που θα χτίσουν βιλες αφού καεί ξανά και αυτό το καλοκαίρι για 4η φορά σε μια δεκαετία όλη η λωρίδα γής από την Πεντέλη μέχρι τη Νέα Μάκρη. Να διαδηλώσουν ΟΛΟΙ όσοι βλέπουν αυτή την κώμωδία της "ήπιας προσαρμογής" που πάλι οι ίδιοι και οι ίδιοι πληρώνουν. Δεν είναι θέμα συντεχνειών, πλέον η χώρα βλάπτεται, εμείς και τα παιδιά μας.

Είστε για μια αντί-διαδήλωση;

Ανώνυμος είπε...

Ο λύσσιπος τα είπε όλα με λίγες λέξεις...
Θες να το προχωρήσω? Καλά να πάθει η πλειοψηφία.Αφού δεν την ενδιαφέρει γιατί δεν έρχεται να προασπιστεί το δίκιο της?Αλλά γίνατε όλοι μάγκες των blogs.Όταν έρχεται η ώρα, ποίος από εσάς, που δεν θέλετε κατάληψη αναλαμβάνει τις ευθύνες του? Γιατί δεν έρχεστε σε γεκικές συνελεύσεις να πείτε και να πείσετε?
Καλά να πάθει και η Ιατρική και η Νομική..Καμμία σχολή δεν την κλείνουν τα 100 και 200 άτομα, την κλείνουν οι 10πλάσιοι υπόλοιποι που αδιαφορούν, αυτοί που βγάζουν την ουρά τους απ'έξω.Τέτοια και τόσο υπεύθυνα άτομα, καλύτερα που απέχουν .

P.S. Χpan, σου εύχομαι το παιδί σου να μην σου ζητήσει να πάει στην Ρουμανία ή την Βουλγαρία, που μέχρι τότε θα είναι ισότιμα μέλη της Ε.Ε.
Ας τον στείλεις στην Αγγλία, όπου τα 3 χρόνια σπουδών ισοδυναμούν με 4 ή 5 δικά μας εδώ.

Roark είπε...

Αντί να ρωτάτε γιατί δεν συμμετέχει η πλειοψηφία στις γενικές συνελεύσεις, θα έπρεπε α ρωτάτε από που παίρνει το δικαίωμα μια γενική συνέλευση να καταργεί ακαδημαϊκές ελευθερίες.

Η πλειοψηφία δεν συμμετέχει γιατί δεν γουστάρει/δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία των ΓΣ/σιχαίνεται τους συνδικαλιστές/την ενοχλεί το τσιγάρο/κτλ, διαλέχτε ότι θέλετε, όμως η αποχή από τις γελοίες διαδικασίες ενός συνδιακαλιστικού οργάνου δεν μπορεί να έχει δεσμευτικές συνέπειες. Η μειοψηφεία που συμμετέχει, από πού και ως πού μπορεί να δεσμεύει τους υπόλοιπους αποφασίζοντας πράξεις βίας;

Εκτός από Ιατρική, Νομική, Βιολογικό, χθες είδα ότι οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί έμειναν υποκατάληψη με μια συνέλευση όπου ψήφισαν 452 άτομα σε μια σχολή με 2500 φοιτητές!

Valm είπε...

Με πολλά συμφωνώ. Ίσως με τα περισσότερα. Όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται.

Για να γίνουν αυτές οι αλλαγές χρειάζεται περισσότερη έρυνα, ενημέρωση και συζήτηση. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε.

Επίσης η κυβέρνηση γνώριζει τον τρόπο με τον οποίο ια αντιδράσουν οι φοιτητές. Γιατί διάλεξε όμως την περίοδο της εξεταστικής;

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα Roark δεν μπορείς να λες ότι η μειοψηφία δεν πήγε στη γενική συνέλευση γιατί δεν την εκφράζει. Δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές έχουν δικαίωμα να αυτοκυβερνώνται όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν; Ασφαλώς και όσοι δεν εκμεταλλεύονται το δικαίωμα ψήφου τους στις γενικές συνελεύσεις είναι συνυπεύθυνοι για το χάλι που γίνεται.

"Επίσης η κυβέρνηση γνώριζει τον τρόπο με τον οποίο ια αντιδράσουν οι φοιτητές. Γιατί διάλεξε όμως την περίοδο της εξεταστικής;" να στείλεις τις ημερομηνίες που σε βολεύουν στο Υπουργείο Παιδείας να υπάρξει συντονισμός, μα είμαστε σοβαροί;

Το πρόβλημα για μένα εντοπίζεται στο εξής: Οι φοιτητές που στηρίζουν τις καταλήψεις έχουν καταντήσει πρόβατα που άγονται και φέρονται με την ξύλινη γλώσσα του '60 χωρίς όχι μόνο να συνειδητοποιούν τι λένε αλλά και τι θέλουν οι ίδιοι.
Ναι ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Όσοι σήμερα μας τα πρήζουν όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια μετά το πτυχίο θα τρέχουν για master στη Αγγλία και Phd στην Αμερική αν μπορέσουν.
Θυμάμαι γνωστή μου φοιτήτρια του Ιστορικού- Αρχαιλογικού που περήφανα μας έδειχνε το τραύμα της από τα επεισόδεια που έγιναν στο ν πρώτο διαγωνισμό ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς.
Όταν τη ρώτησα : γιατί είσαι υπέρ της επετηρίδας αφού έτσι δεν μπορείς να διοριστείς μου απάντησε: Εγώ είμα ι νέα και θα παλέψω, τώρα προτεραιότητα έχουν οι παλιότεροι συνάδελφοι που έχουν σειρά να διοριστούν.
Φυσικά όταν πήρε το πτυχίο της έδωσε ΑΣΕΠ ξανά και ξανά.

Αυτά τα φαινόμενα οφείλονται στο γεγονός ότι αυτά τα παιδιά όταν απομακρύνονται από τις επιρροές των φοιτητοπατέρων συνειδητοποιούν έστω και αργά τι πραγματικά έχει αξία και πόσο χρόνο έχασαν και συνέρχονται. Μια πορεία για να γίνει υποχρεωτική η πρακτική στις σχολές εφαρμοσμένων επιστημών όπως το Πολυτεχνείο δεν είδα όμως. Ένα αίτημα για να αναβαθμιστούν τα συγγράμματα γιατί όχι; Μήπως επειδή οι φοιτητοπατέρες τα έχουν κάνει πλακάκια με τους καθηγητές τους;
Καθίστε τώρα κύριοι επαναστάτες και κάντε μάθημα με τα βιβλία του κολλητού σας μέχρι ο τελευταίος να βγει στη σύνταξη, πάρτε το πτυχίο με αποστήθιση και σπαζοκεφαλιές και μην απορείτε καθόλου που όταν θα πάτε να πιάσετε δουλειά θα νομίζετε ότι χρειάζεστε λεξικό.

Roark είπε...

Η σύγκριση πολίτη-φοιτητή είναι ατυχής διότι πολίτης είσαι υποχρεωτικά άρα υποχρεώνεσαι να σέβεσαι τους κανόνες τους κράτους ενώ να είσαι μέλος ενός συνδικαλιστικού φορέα είναι προαιρετικό. Σε κανένα σωματείο ανθρώπων, με οποιαδήποτε στόχο και για οποιοδήποτε λόγο, δεν υποχρεώνεσαι να συμμετάσχεις ή να υπακούς τις αποφάσεις του και να παραδίδεις τις ελευθερίες σου σ'αυτό. Επαναλαμβάνω σε όλους τους τόνους, η απόφαση κανενός συνδικαλιστικού οργάνου δεν μπορεί να είναι δεσμευτική για όσους διαφωνούν.

Ανώνυμος είπε...

Ροαρκ σε αυτό το τελευταιο θελω να αναφερθω. Φιλος μου από τη σχολη μου λεει ότι αξιζει να χαθει η εξεταστικη ή ακομα και το εξαμηνο προκειμενου να επιτευχθει ο στοχος με την καταληψη. Καλα ρε φιλε του λεω εσυ μπορει να εχεις αυτην την αποψη, σεβαστη είναι, εγω όμως θελω να δωσω την εξεταστικη μου κανονικα και βεβαια σε καμια περιπτωση δεν θελω να χαθει το εξαμηνο διοτι τοτε δινουμε μονο σεπτεμβριο και χανετε τελειως μια εξεταστικη(δηλαδη αμα χαθει το εξαμηνο δεν θα γινει ουτε διπλη εξεταστικη). Από πού και ως που με κρατανε εμενα ομηρο ετσι όταν εγω δεν συμφωνω καν με τους στοχους της καταληψης???το αστειο είναι ότι σε οσους από αυτους λεω ότι ειμαι υπερ ιδιωτικων πανεπιστημιων κλπ μετα με κοιτανε με μισο ματι δεν δεχονται την άλλη αποψη. Για μενα κατά βαθος είναι φασιστες.οι περισσοτεροι επιλεγουν και τα ατομα που θα κανουν παρεα με βαση ιδεολογικες προτιμησεις. Δεν αντιδρουν μονο στα ιδιωτικα πανεπιστημια.αντιδρουν σε όλα!!!στην αξιολογηση, στο ποσες φορες θα μπορει καποιος να δινει ένα μαθημα, στους αιωνιους φοιτητες,στη συνδεση πανπιστημιων με επιχειρησεις(επειδη είναι κακες και διαβολικες). Η γνωμη μου παντως είναι ότι οι περισσοτεροι δεν καταλαβαινουν τι υποστηριζουν απλα τους εχουν κανει πλυση εγκεφαλου οι αριστερες παραταξεις. Υπαρχουν και οι αλλοι που δεν θεωρουν κακες τις αλλαγες αλλα πιστευουν ότι στην ελλαδα δεν μπορει να εφαρμοστει τιποτα από αυτά αρα ας κρατησουμε την σημερινη κατασταση!!!!ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ. ευχομαι ο καραμανλης να μην κανει πισω. πιστευω αφου συμφωνει και ο παπανδρεου με τις αλλαγες ο καραμανλης δεν θα κανει πισω

Ανώνυμος είπε...

Σωστός...Ας καταργήσουμε λοιπόν τον συνδικαλισμό...Το μίασμα για κάθε κοινωνική πρόοδο...
Εάν δεν μπορούν 2048 φοιτητές να αντέξουν το τσιγάρο για 10 λεπτά (γιατί τόσο διαρκεί η ψηφοφορία στις γενικές συνελεύσεις ώστε να σταματήσουν τις καταλήψεις, τότε δεν τους φταίει κανένας άλλος παρά ο ίδιος τους ο ευατός..
Γιατί όταν θέλεις κάτι πολύ, ο κόσμος να γυρίσει, κάνεις τα πάντα για να το αποκτήσεις (πολλώ δε μάλλον όταν είναι και στο χέρι σου)
Η στάση των απεχόντων και κατά πολύ κοπτόμενων για τον τερματισμό της κατάληψης είναι παντελώς αδικαιολόγητη...
Συμφωνούμε ότι η απόφαση συνδικαλιστικού οργάνου δεν είναι δεσμευτική για κανέναν..Αλλά 5 χρόνια στο πολυτεχνείο δεν είδα ένα που να προτείνει την κατάργηση του φοιτητικού συλλόγου..
Γιατί όταν χρειαστούν βοήθεια σε αυτόν θα τρέξουν πρώτα..

xpan είπε...

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελλάδας είναι η απάθεια. Απάθεια στο πανεπιστήμιο, στους δρόμους, στη δουλειά, παντού. Έτσι οι λίγοι κερδίζουν τους πολλούς.

Εν τω μεταξύ, μου κάνει εντύπωση που όλοι αυτοί που εναντιώνονται στα ιδιωτικά ΑΕΙ/ΤΕΙ είναι αυτοί που τόσα χρόνια στηρίζουν την ιδιωτική μέση εκπαίδευση (φροντιστήρια). Και αυτό το τελευταίο σχόλιο μου δίνει το έναυσμα να πω κάτι ακόμα.

Ναι, η ιδιωτική τριτοβάθμια στην Ελλάδα ενδέχεται να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τη δημόσια 3βάθμια. Έτσι οι πιο φιλόδοξοι "πλούσιοι" φοιτητές θα αναγκαστούν να πληρώσουν κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ενώ οι φιλόδοξοι "φτωχοί" να λουστούν ένα μέτριο δημόσιο. Στην ελλάδα αυτό που περιγράφω είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο.

ΌΜΩΣ, αν κοιτάξουμε λίγο βαθύτερα για την κατάντια της δημόσιας 2/3βάθμιας εκπαίδευσης δεν ευθύνεται άμεσα η ύπαρξη των φροντιστηρίων/ιδιωτικών πανεπιστημίων, άλλα η απίστευτη απάθεια του νεοέλληνα (έτσι συνδέω το δεύτερο επιχείρημα με το πρώτο).

Να θυμίσω για όσους δεν γνωρίζουν πως το πρώτο πράγμα που έκανε η Φινλανδία οταν εφάρμοσε το περιβόητo Φινλανδικό Μοντέλο στα σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, ήταν η σύνδεση των γονιών με την παιδεία που δέχεται το παιδί τους αυξάνοντας κατα πολύ τη συμμετοχή τους στα διοικητικά του σχολείο και έτσι τους έφερε ξαφνικά προ των ευθυνών τους.

Τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα μόνο όταν συνειδητοποιήσουμε ποσο σημαντική είναι η εκπαίδευση.

Ανώνυμος είπε...

Μου προξενεί την περιέργεια το πώς σε ένα φιλελεύθερο μπλογκ υποστηρίζεται τόσο μια απόφαση που πήρε μονομερώς το κράτος με την "επιτροπή σοφών" που το ίδιο διόρισε.

Γεώργιος Ιακ. Γεωργάνας είπε...

Μα το κράτος έρχεται πολύ καθυστερημένα να αναγνωρίσει αυτό που λέει η αγορά εδώ και 25 τουλάχιστον χρόνια : Ότι και ως σχολάρχης το κράτος απέτυχε.
Αλλιώς οι πολίτες δεν θα πλήρωναν τετραπλάσια χρήματα σε ιδιωτικούς φορείς εκπαιδεύσεως στο εσωτερικό και το εξωτερικό απ' όσα δαπανά το κράτος.

Το θλιβερό είναι ότι τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ούτε το φύλλο συκής που έχουν οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δημοσίου. Είναι αυτοδιοικούμενα και, αν αυτοί που τα διοίκησαν ήθελαν να λέγονται πνευματικοί άνθρωποι, θα έπρεπε να έχουν παραδώσει τα κλειδιά στο κράτος από πολύ καιρό. Έλα, όμως, που βολεύονται στον μικρομεσαίο ακαδημαϊσμό, κουτσοβολεύουν συγγενείς και φίλους κτλ, κτλ.

Ανώνυμος είπε...

Καταλαβαίνω τους λόγους για τον εκνευρισμό απέναντι στις καταλήψεις, για τις οποίες υπάρχει πράγματι το βασικό θέμα της αμφίβολης νομιμότητας τους. Και λέω αμφίβολης, γιατί ναι μεν είναι παράνομες, αλλά αποτελούν πράξη που ενώ συμβαίνει επί δεκαετίες, κανείς κρατικός ή ιδιωτικός φορέας δεν έχει κάνει την παραμικρή νομική κίνηση ενάντια σε μία κατάληψη φοιτητών. Εφόσον υπάρχει ανοχή κι ο νόμος δεν τηρείται και δεν επιβάλλεται, ο νόμος δεν υφίσταται (χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κατάληψη κατ'ανάγκην σταματά να είναι προβληματική).

Απ'την άλλη, ωστόσο, με θλίβουν ιδιαίτερα υπερβολές τόσο στο αρχικό κείμενο όσο και σε κάποια σχόλια, οι οποίες τοποθετούν όλους τους διαμαρτυρόμενους καθηγητές ή φοιτητές στο ίδιο τσουβάλι, οι μεν πρώτοι ως βολεμένοι και διεφθαρμένοι, οι δε δεύτεροι ως τεμπέληδες, χαβαλετζίδες ή οτιδήποτε αντίστοιχο. Αν μη τι άλλο, μία τέτοια συμπεριφορά δηλώνει έναν άκρατο φανατισμό και αδυναμία ανοχής διαφορετικών απόψεων.

Υπάρχουν έυλογες αιτίες για την διαμαρτυρία των καθηγητών και φοιτητών, έστω κι αν κάποιοι απ'αυτούς πράγματι ταιριάζουν στις παραπάνω περιγραφές. Ο επικείμενος νόμος προσπαθεί να ενσωματώσει αποσπασματικά στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση κάποιες συνήθειες των Πανεπιστημίων του εξωτερικού χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των ελληνικών ιδρυμάτων για τις οποίες οι ρυθμίσεις του νέου νόμου θα οδηγήσουν σε άσχημες επιπτώσεις.

Παραδείγματος χάριν, γίνεται λόγος για manager, μία εύλογη κατά τη γνώμη μου ρύθμιση, ωστόσο πουθενά δε γίνεται λόγος για την ελλειπή χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Γίνεται λόγος για αιώνιους φοιτητές και "ποινικοποίηση" τους, χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίζονται οι γεννεσιουργές αιτίες του φαινομένου. Και ούτω καθ' εξής. Το χειρότερο και πιο εκνευριστικό σημείο, ωστόσο, είναι η αλαζονική άρνηση του Υπουργείου για διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, κάτι το οποίο θα επέτρεπε τουλάχιστον να έχουν ένα feedback για την εφαρμοσιμότητα των ρυθμίσων.

Σαφώς κάποιοι φοιτητές δε συνειδητοποιούν ιδιαίτερα τι είναι κατάληψη και το βλέπουν το όλο θέμα με χαβαλέ. Άλλοι ενδεχομένως λειτουργούν με κομματικά κριτήρια. Ωστόσο, υπάρχουν και σεβαστές, αναλυτικές και ώριμες απόψεις ενάντια στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι θεμιτό να βρουν μία μορφή διαμαρτυρίας να εκφραστούν.

Roark είπε...

Θεμιτό μέσο είναι η ΑΠΟΧΗ, όχι ο βίαιος και παράνομος καταναγκασμός των συμφοιτητών τους.

Επειδή έχει πέσει τεράστια προπαγάνδα για τους αιώνιους φοιτητές τι ακριβώς λέει η πρόταση της επιτροπής:
...Η Επιτροπή θεωρεί ότι μία λύση θα ήταν ο περιορισμός των
ετών φοίτησης σε 1.5ν (όπου ν ο ελάχιστος αριθμός ετών
που απαιτείται για την απόκτηση του πτυχίου) για τους
φοιτητές που δεν εργάζονται ή δεν έχουν οικογενειακές
υποχρεώσεις (ανατροφή τέκνων). Μία τέτοια λύση, αν
προκριθεί, θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα που
ενισχύουν τη φοίτηση ατόμων που δεν έχουν οικονομικές
δυνατότητες[...]Παράλληλα μέτρα, όπως η
δυνατότητα διακοπής σπουδών για ένα ή δύο το πολύ έτη
(που δεν θα προσμετρώνται στο 1.5ν), καθώς και η
δυνατότητα μερικής φοίτησης (δυνατότητα περαίωσης των
σπουδών σε 2ν χρόνια), θα πρέπει επίσης να προβλεφθούν
για ειδικές περιπτώσεις (μητέρες ανηλίκων, εργαζόμενοι με
αποδεδειγμένη πλήρη απασχόληση και ασφαλιστική
κάλυψη, χρονίως πάσχοντες, κ.ά.).

(Credited to George Evelyn)

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αγαπ-ητού κυρίου Δημήτρη Μπατή:

...Και λέω αμφίβολης, γιατί ναι μεν είναι παράνομες, αλλά αποτελούν πράξη που ενώ συμβαίνει επί δεκαετίες, κανείς κρατικός ή ιδιωτικός φορέας δεν έχει κάνει την παραμικρή νομική κίνηση ενάντια σε μία κατάληψη φοιτητών.

Η απάθεια που λέγαμε προηγουμένως, πασπαλισμένη με μπόλικη ιδεολογική τρομοκρατία του στύλ "είσαι φασίστας, ρεβιζιονιστής, φραξιονιστής, χουντικός, δεξιός", και οι επτά πληγές του Φαραώ...

...οι οποίες τοποθετούν όλους τους διαμαρτυρόμενους καθηγητές ή φοιτητές στο ίδιο τσουβάλι, οι μεν πρώτοι ως βολεμένοι και διεφθαρμένοι, οι δε δεύτεροι ως τεμπέληδες, χαβαλετζίδες ή οτιδήποτε αντίστοιχο. Αν μη τι άλλο, μία τέτοια συμπεριφορά δηλώνει έναν άκρατο φανατισμό και αδυναμία ανοχής διαφορετικών απόψεων

Ακρατος φανατισμός και αδυναμία ανοχής διαφορετικών απόψεων σημειώνεται εδώ και 30 χρόνια από εκείνους οι οποίοι ενώ είναι οι τελευταίοι της Ευρώπης σε έρευνα, παραγωγή γνώσης και αντιπροσφοράς στον άγρια φορολογούμενο (έστω ignorant) γονέα που δεν καταλαβαίνει που πάνε τα λεφτά του,έχουν την απαίτηση να μην ελέγχονται, να μην αξιολογούνται, να μην έχουν ανταγωνισμό από πουθενά εκτός από τους ομοτράπεζους τους με τους οποίους φυσικά εφόσον έχουν βγεί από το ίδιο καλούπι, λογικό είναι και την ίδια γλώσσα να μιλούν και να συνεννοούνται.

Δυστυχώς, η απάθεια που λέγαμε προηγουμένως δεν είναι μόνο ίδιον της ευρύτερης κοινωνίας αλλά και των καθηγητών οι οποίοι δεν αντιδρούσαν σε αυτό το επαίσχυντο καθεστώς συναλλαγής και αδιαφάνειας, και είναι συνένοχοι με τη σιωπή τους σε πολλά εγκλήματα τα οποία συντείνουν στο να είμαστε οι τελευταίοι της Ευρώπης των 15 και σε λίγο και των 25 ή των 35, οπότε και όποια και αν είναι η επόμενη διεύρυνση.

Πλέον το κακό που κάνουν στη χώρα τους, και οι διαπλεκόμενοι με τα κομματικοποιημένα και εξ απαλών ονύχων ηθικά εξαχρειωμένα μειράκια αλλά και οι εκ φόβου ή συμφέροντος σιωπούντες είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ για να ανήκει στη σφαίρα της ανοχής!!!

Παραδείγματος χάριν, γίνεται λόγος για manager, μία εύλογη κατά τη γνώμη μου ρύθμιση, ωστόσο πουθενά δε γίνεται λόγος για την ελλειπή χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Γίνεται λόγος για αιώνιους φοιτητές και "ποινικοποίηση" τους, χωρίς παράλληλα να αντιμετωπίζονται οι γεννεσιουργές αιτίες του φαινομένου

Σωστό αλλά με τι μούτρα θα πάνε οι πρυτάνεις να ζητήσουν επιπλέον χρήματα τη στιγμή που όπως όλοι γνωρίζουν, μεγάλο μέρος τους πηγαίνει στην ανάταξη των ζημιών από τις "καταλήψεις", τα "πάρτυ" τις "αγωνιστικές κινητοποιήσεις" και τις άλλες δραστηριότητες των αφιονισμένων κυριολεκτικά καλόπαιδων που καταλήγουν σχεδόν πάντοτε σε καταστροφές περιουσιών εντός και εκτός των ιδρυμάτων;

Με ποιά μούτρα θα πάει ο οποιοσδήποτε να ζητήσει επιπλέον λεφτά όταν αξιολογείται (από τους τρισκατάρατους ξένους) σαν τον τελευταίο στην Ευρώπη συνολικά στην έρευνα, στην καινοτομία, στη διδακτική;

Συμφωνώ με τη χρηματοδότηση αλλά δεν δίνω το δικαίωμα σαν εργοδότης-λαός σε κανένα να σπαταλά τα λεφτά μου χωρίς να θέλει να δίνει λόγο και χωρίς να αξιολογείται για το πως τα χρησιμοποιεί. Το τσάμπα εις την υγεία των κοροϊδων τελείωσε, ας το πάρουμε απόφαση.

Όσον αφορά τους "managers", στα κράτη της τρισκατάρατης δύσης υπάρχει ολόκληρος κλάδος ειδίκευσης στη διοίκηση εκπαιδευτικών μονάδων που και τον κοινωνικό τους χαρακτήρα αναγνωρίζει, και την ελευθερία γνώμης αλλά δε λέει πουθενά να τρώνε και να τα σπάνε ορισμένοι καθηγητές και μαθητές στην υγέία των κοροϊδων και να μην τους ενοχλεί κανένας. Ας εφαρμοστεί το σχήμα, και θα δούμε τι φταίει και θα το διορθώσουμε. Δυστυχώς, η κρατούσα επί 30ετία κατάσταση απέτυχε, οπότε κάτι πρεπέι να γίνει.

Σαφώς κάποιοι φοιτητές δε συνειδητοποιούν ιδιαίτερα τι είναι κατάληψη και το βλέπουν το όλο θέμα με χαβαλέ. Άλλοι ενδεχομένως λειτουργούν με κομματικά κριτήρια. Ωστόσο, υπάρχουν και σεβαστές, αναλυτικές και ώριμες απόψεις ενάντια στις νέες ρυθμίσεις, οι οποίες είναι θεμιτό να βρουν μία μορφή διαμαρτυρίας να εκφραστούν.

Μα, εδώ και 30 χρόνια, οι καταληψίες σα χαβαλέ το βλέπανε, τώρα το καταλάβαμε; Όσον αφορά τις απόψεις ενάντια στις "νέες" ρυθμίσεις (αλλού συμπληρώνουν δεκαετίες) πάντα θα υπάρχουν. Καλό είναι να εκφραστουν. Ισως όμως εδώ θα έπρεπε να επισημάνουμε ότι ο λαός, η κοινωνία, ο μέσου όρου πολτός, έχει μάλλον κουραστεί να πληρωνει κατεστραμμένα κτίρια, σπασμένες βιτρίνες, χαμένες εξεταστικές κάθε φορά που υπάρχουν "διαφωνίες".

Το να ακουστεί μετά απο 30 χρόνια ιδεολογικής τρομοκρατίας μια διαφορετική φωνή είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε. Στο κάτω-κάτω της γραφής σίγουρα, και από το μέτωπο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα. Κλασσική περίπτωση αποτελεόυν οι "επιχειρηματίες" στο χώρο της εκπαίδευσης που δεν πληρώνουν, ακόμα και σε μερικά από τα περίφημα ιδιωτικά "κολέγια" και μάλιστα, οι προβληματικές πληρωμές πιθανόν (και το λέγω μετα λόγου γνώσεως) να αποτελούν και τη νούμερο ένα "πληγή" της ιδιωτικής παιδείας, όπως επίσης και οι ελλείψεις υποδομών σε πολλά από αυτά τα οποία αφελώς πιστευουν ότι θα μεταμορφωθούν εν μια νυκτί σε πανεπιστήμια. Ας όψονται όμως και πολλοί πανεπιστημιακοί διδάσκαλοι οι οποίοι πήγαιναν και δίδασκαν σε αυτά στη ζούλα (καλή η επανάσταση, καλά και τα extra bucks - και σίγουρα αυτοί πληρονόταν στην ώρα τους σας λέω!!! ), νομιμοποιώντας έτσι κάτι που υποκριτικά υποτίθεται ότι κατήγγηλαν.

Από την άλλη όμως, γιατι να μην επενδύσει κάποιος στρατηγικός επενδυτής σε ένα τριτοβάθμιο ίδρυμα με νέους προσοντούχους καθηγητές από το εξωτερικό που "στίβουν την πέτρα" (ότι δηλαδή μίσησαν οι βολεμένες αυθεντίες του ενός συγγράματος); Γιατι να μην ανάψουν λιγάκι τα αίματα στην έρευνα, στην παραγωγή γνώσης;

Μοναχοφαγάδες ακόμα και το 2006; Δε χορτάσανε; Γιατι βρε παιδιά, οι κύριοι καθηγητές βολεμένοι είναι με το στρατό των μειρακίων να πολεμά για τα συμφέροντα τους. Ο ΤΟΠΟΣ ΟΜΩΣ ΤΙ ΤΟΥΣ ΦΤΑΙΕΙ;

S G είπε...

φυσικα συμφωνω για τις καταληψεις. Ειναι απαραδεκτες στον βαθμο που γινονται. 8 χρονια στην Δυτικη Ευρωπη δεν ειδα ποτε μα ποτε καταληψη. Στην Ελλαδα κανουν ολη την ωρα, παρολο που ειναι οι πιο βολεμενοι φοιτητες χωρις διδακτρα, χωρις κανενα περιορισμο κτλ

Τωρα, η γνωμη μου ειναι οτι τα νεα μετρα που ακουγονται, ειναι καπως ερασιτεχνικα. Κατα παγια ελληνικη τακτικη, η αντιδραση γινεται υπερβολικη. Ας πουμε, οριο φοιτησης 6 χρονια για 4ετεις σπουδες ειναι υπερβολικο. Στην Γερμανια εχεις οριο τα 14 εξαμηνα και συνηθως μετα αναγκαζεσαι να πληρωνεις διδακτρα. αυτο το βρισκω πολυ πιο λογικο.

Δημητρη Μπατη, αν υπαρχουν λογικες φωνες για τα πανεπιστημια τι κανουν τοσο καιρο? Γιατι περιμενουν την τελευταια στιγμη για να κανουν προτασεις? Γιατι κανουν πορειες για καθε τι ασχετο (Ιρακ, ιδιωτικα πανεπιστημια κτλ) αλλα δεν κανουν για να ζητησουν αξιοκρατια, αξιολογηση των διδασκοντων τους, περισσοτερους πορους για τα επιτυχημενα τμημτα κτλ?

Ανώνυμος είπε...

Οι καταλήψεις βασίζονται στην άγραφη συμφωνία μεταξύ φοιτητών και διδασκόντων ότι "δώστε μας τα κλειδιά και όταν αποφασίσουμε να λήξει η κατάληψη θα σας ειδοποιήσουμε να ξανάρθετε". Φυσικά ο νόμος (εντός πανεπιστημιακών χώρων)δεν έχει δικαιοδοσία λόγω του ασύλου.
Αυτό που δυστυχώς παρατηρώ είναι ότι οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την Παιδεία (φοιτητές - μαθητές-εκπαιδευτικοί) δεν έχουν καμία απολύτως διάθεση να βελτιωθούν οι σπουδές τους. Δυστυχώς αυτές οι αφελέστατες απόψεις περί παιδείας (να μην τις επαναλάβω και γίνομαι κουραστικός) επικρατούν και ουσιαστικά αναγκάζουν τους φοιτητές με πραγματικά ενδιαφέροντα να ψαχτούν εκτός συνόρων.
Για τους δε εκπαιδευτικούς ,έχουν αποδείξει πολλάκις ότι τους ενδιαφέρει μόνο η μονιμότητα στο Δημόσιο και να αυξάνεται ο μισθός. Είναι θλιβερό πως αυτοί οι άνθρωποι (που έχουν κάνει καλά Project στο εξωτερικό) δεν κυνηγούν κανένα project για το πανεπιστήμιό τους, δεν παράγουν τίποτα και απλά βουλιάζουν στην απόλαυση της μονιμότητας.
Για αυτό ακριβώς το λόγο θα επαναλάβω τη ρύση ενός Έλληνα καθηγητή μου: Διδακτορικό στην Ελλάδα κάνουν όσοι για προσωπικούς τους λόγους δε θέλουν να πάνε στο εξωτερικό.

Ανώνυμος είπε...

Στην Αγγλία οι καθηγητές αρνούνται να διορθώσουν τα γραπτά των φοιτητών και διεκδικούν αυξήσεις στους μισθούς τους (οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότεροι απο τους αντίστοιχους των νέων αποφοίτων!) Ποιά η αντίδραση των φοιτητών; Οργάνωση συλλόγου φοιτητών (ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με political parties) και παραπομπή των πανεπιστημίων στα δικαστήρια.

Έτσι πρέπει να διεκδικούν οι φοιτητές τα δικαιώματα τους. Και όχι με κραυγές, μαγκιές και τσαμπουκάδες. Βλέπεις στην Αγγλία σέβονται τα χρήματα που ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ στην εκπαίδευση ενώ στην Ελλάδα θεωρούν το πτυχίο αναγκαίο κακό!

Ανώνυμος είπε...

Starxidia mou sas grafo kai kano to zografo

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε συντρόφια, είκοσι πέντε και βάλε χρόνια καλά την είχατε εις βάρος των κοροϊδων. Τι να κάνουμε, κάποια στιγμή θα γύριζε και ο τροχός... Καλή η ζωγραφική σου μάγκα μου αλλά όχι στην πλάτη μας...

Kensai είπε...

Οργάνωση συλλόγου φοιτητών (ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με political parties) και παραπομπή των πανεπιστημίων στα δικαστήρια.

Σύλλογος Φοιτητών στην Ελλάδα εκτός πολιτικών κομμάτων; Wishful thinking... :(

Μακάρι, αν το οργάνωνε (σπονσόραρε) κατά κάποιο τρόπο το ίδιο το πανεπιστήμιο αλλά δεν το βλέπω.

Ανάθεμα στη Δικτατορία! Το χειρότερο πράγμα που άφησε είναι η ασυδοσία του ασύλου...

Maria Velliou είπε...

Μια απορία-και πρόταση: είναι δυνατόν Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες μετέχει μόνο το ένα πέμπτο ή και λιγότερο του συνόλου να παίρνουν τόσο σοβαρές αποφάσεις; Όχι, δεν φταίει η πλειοψηφία που απέχει. Καλά κάνει και απέχει. Και στις εταιρικές Γενικές συνελεύσεις όταν θέλεις να τις σαμποτάρεις έχεις δικαίωμα να απέχεις. Αντί λοιπόν να τα βάζουμε με την πλειοψηφία, ας φροντίσουμε να υπάρξουν κανονισμοί που να επιβάλλουν απαρτία τουλάχιστον 50% ή και παραπάνω, για τόσο σοβαρές αποφάσεις. Ας γίνει και σχετική νομοθετική ρύθμιση. Κι ας γίνεται σεβαστή, διαφορετικά, σε κάθε αυθαιρεσία ή παρρέκλιση, ας αναλαμβάνει την ευθύνη η Σύγκλητος. Η οποία θα είναι και υπόλογη προς όποιους φοιτητές θελήσουν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις για χαμένα εξάμηνα κ.λ.π. ή και πολίτες που θα εγκαλέσουν για κακή χρήση δημόσιας περιουσίας.
Έτερο: κάπου διάβασα απαξιωτικά σχόλια για τα Ιδιωτικά Κολλέγια που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Φυσικά δεν υπήρξε διευκρίνηση ότι η αναφορά αφορούσε ειδικά τα κολέγια που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια, είναι όμως γνωστό ότι αυτά και μόνο, από όλα τα Ιδιωτικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα, διεκδικούν σοβαρά την αναγνώριση των σπουδών που παρέχουν ως πανεπιστημιακών. Αυτά και τα ελάχιστα απ' ευθείας παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Τα Ι.Ε.Κ. δεν έχουν ούτε εκ του νόμου τη δυνατότητα να διεκδικήσουν τέτοια αναγνώριση διότι συνιστούν συγκεκριμένη μορφή τεχνικής-επαγγελματικής κατάρτισης-και όχι εκπαίδευσης, αυστηρά διετούς φοίτησης, που εφαρμόζει διετή προγράμματα κατάρτισης εγκεκριμένα από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και δεν δύνανται εκ του νόμου να παράσχουν οποιαδήποτε άλλη μορφή ή επίπεδο εκπαίδευσης.
Από τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι παρέχουν πανεπιστημιακού επιπέδου εκπαίδευση παρά μόνο όσα έχουν αυτό το δικαίωμα μέσω συνεργασιών-συμβάσεων με ξένα Α.Ε.Ι.-συμβάσεων που έστω κι αν προς το παρόν δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, είναι καθ' όλα έγκυρες και αναγνωρισμένες στις χώρες έδρας αυτών των Α.Ε.Ι.-ή όσα αποτελούν απ' έυθείας παραρτήματα ξένων Α.Ε.Ι.
Τα Κολέγια-έτσι έχει καθιερωθεί να ονομάζονται τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών που προσφέρουν πανεπιστημιακά προγράμματα σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια-διεκδικούν εδώ και χρόνια την αναγνώριση των πτυχίων που λαμβάνουν οι απόφοιτοι τους ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Διότι οι τίτλοι αυτοί, που, εννοείται, εκδίδονται από τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια, είναι και θεωρούνται από τα πανεπιστήμια αυτά και τις χώρες τους ίδια με τα πτυχία που λαμβάνουν οι φοιτητές που φοιτούν στην έδρα των πανεπιστημίων. Όπως και τα προγράμματα σπουδών των Κολεγίων παιρνούν από τις ίδιες διαδικασίες έγκρισης και ελέγχου και τηρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα προγράμματα που λειτουργούν στην έδρα των πανεπιστημίων. Και μάλιστα με συστήματα αυστηρά και δικλείδες ασφαλείας τέτοιες που να διασφαλίζουν ότι δεν θα είναι πιο"χαλαρά"τα πράγματα ή λιγότερες οι απαιτήσεις για το φοιτητή απ' ότι στην έδρα του πανεπιστημίου.
Όπως είναι γνωστό το ελληνικό κράτος, δια του ΔΙΚΑΤΣΑ παλαιότερα και νυν δια νεώτερων αρμόδιων οργάνων και/ή διαδικασιών,αρνείται να αναγνωρίσει τα πτυχία αυτά, εξ αιτίας και μόνο του τόπου σπουδών. Δηλαδή δεν ασκεί κάποιο ποιοτικό έλεγχο , ούτε ρωτάει το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο, ούτε κοιτάζει το περιεχόμενο των προγραμμάτων, απλά ζητάει από όσους κάνουν αίτηση αναγνώρισης-ισοτίμισης, βεβαίωση από το πανεπιστήμιο που εξέδωσε το πτυχίο για το που έλαβαν χώρα οι σπουδές. Τίποτε άλλο. Κι αν οι σπουδές έχουν γίνει στην Ελλάδα, απορρίπτεται το πτυχίο του αιτούντος. Διαδικασία απαράδεκτη που μας έχει κάνει ενοχλητικούς και γραφικούς στην Ευρώπη. Διαδικασία ή οποία δεν στέκει ακαδημαίκά.
Όπως είναι γνωστό πέρυσι ψηφίστηκε νέα οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων και μεταφορά επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων μεταξύ των χωρών- μελών, η οποία ορίζει πλέον ρητά ως υποχρεωτική την αναγνώριση των συγκεκριμένων τίτλων σπουδών. Απομένει να ενσωματωθεί στην εγχώρια νομοθεσία και να εφαρμοστεί. Είναι πιθανό ότι το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να παρουσιάζει προσκόματα χρησιμοποιώντας μεθόδους που κινούνται στα όρια της Ευρωπαϊκής νομιμότητας ή και εκτός αυτής.
Για τις μεθοδεύσεις που έχουν ακολουθηθεί ως τώρα, για αυτές που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν, για όλες τις λεπτές παραμέτρους του θέματος, για κατά καιρούς ανακοινώσεις Υπουργών και άλλων αξιωματούχων, ελλήνων και ξένων, θα έπρεπε να γράψει κανείς πραγματεία. Ένα είναι σίγουρο: το ηθικό και το ουσιατικό μέρος του θέματος, είναι τέτοιο που θα έπρεπε να κάνει το ελληνικό κράτος να ντρέπεται για το πως φέρεται στα παιδιά του.
Η ελληνική κοινωνία και η πολιτεία θα έπρεπε να είναι υπερήφανες που ιδιωτικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις οι οποίες εν είχαν ποτέ τη βοήθεια του κράτους αλλά αντίθετα αναπτύχθηκαν μέσα σε εχθρικό περιβάλλον, έφτασαν να κερδίσουν το σεβασμό ξένων κρατικών Α.Ε.Ι. και να καταστούν συνεργαζόμενα Κολέγια αυτών των Α.Ε.Ι., παρέχοντας σπουδές καθ' όλα και εμπράκτως ισότιμες με εκείνα.
Αντί γι' αυτό, η σπίλωση. Από Πολιτεία και πανεπιστημιακούς. Περισσότερο από δέκα χρόνια περιμένουν οι απόφοιτοι των Κολεγίων την πολυπόθητη αναγνώριση. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους κατευθύνονται στην ελεύθερη αγορά εργασίας. Αλλά το παράπονο υπάρχει. Γιατί ενώ είχαν όλα τα προσόντα, δεν έγιναν δεκτοί σ' εκείνη τη θέση στο δημόσιο, που την πήρε κάποιος ίσως λιγότερο ικανόςή έμπειρος αλλά με "αναγνωρισμένο πτυχίο". Γιατί ενώ έγιναν δεκτοί κι έκαναν Master σε επώνυμο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, σ' ένα από κείνα που οι απόφοιτοι ελληνικών Α.Ε.Ι. συχνά "τρώνε πόρτα"-όπως μου έλεγε με παράπονο ένας τέτοιος πτυχιούχος-δεν μπορούν να κάνουν διδακτορικό στην πατρίδα τους επειδή δεν έχουν αναγνωρισμένο πρώτο τίτλο! Επειδή αν και κάτοχοι διδακτορικού ενίοτε από καλό ξένο πανεπιστήμιο, δεν έχουν ελπίδα να διαβούν το κατώφλι των ελληνικών Α.Ε.Ι. ως διδάσκοντες, και πάλι γιατί δεν έχουν πρώτο αναγνωρισμένο πρώτο τίτλο.
Επειδή, επειδή επειδή. Επειδή είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας τελικά, διότι αποφάσισαν να σπουδάσουν στα Κολέγια της χώρας τους αντί στο εξωτερικό, αφού πρώτα πήραν τις απαραίτητες πληροφορίες, διασώζοντας πολύτιμο συνάλλαγμα και πιστεύοντας ότι το κράτος θα λογικευόταν στις ευρωπαϊκές και διεθνείς ακαδημαϊκές επιταγές.
Γιατί η Κάνιγγος είναι χειρότερη από τη Σόλωνος, την Ιπποκράτους, την Πατησίων, τη Λαγουμιτζή;
(Καλά, ειδικά τη Σόλωνος, από την οποία έχω πείρα, ούτε στον εχθρό μου!)
Αν επιτραπούν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ο κάθε Έλληνας πολίτης ή ομάδα πολιτών θα έχει δικαίωμα να ιδρύσει κάποιο, εφόσον πληρεί τις προδιαγραφές. Ας γίνει κατανοητό και επιτέλους σεβαστό ότι ανάμεσα στους σχολάρχες των Κολεγίων, αλλά ακόμη και των Ι.Ε.Κ., υπάρχουν αρκετοί που ασχολούνται χρόνια με την επαγγελματική μεταλυκειακή εκπαίδευση σε διάφορα επίπεδα. Έχουν δημιουργήσει εκπαιδευτικούς οργανισμούς με εξειδίκευση, παράδοση και κουλτούρα σε έναν ή περισσότερους τομείς και όσοι συνεργάζονται με ξένα Α.Ε.Ι. έχουν αποκτήσει και σημαντική τεχνογνωσία ως προς το πως οργανώνεται ένα τέτοιο ίδρυμα. Φυσικά θα είναι δύσκολο να προκύψουν ολοκληρωμένα πανεπιστήμια από αυτούς τους οργανισμούς, που κατά κανόνα είναι σχετικά μικροί και εξειδικευμένοι σε έναν ή έστω λίγους τομείς. Όμως μπορούν κάλλιστα να προκύψουν πανεπιστημιακές σχολές. Και βέβαια, μπορούν να προκύψουν πανεπιστήμια από συνενώσεις τέτοιων παραδοσιακών επιχειρηματιών. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε μόνο τον Λάτση ή τον Βαρδινογιάννη να ιδρύσουν πανεπιστήμια-αν υποθέσουμε ότι θα θελήσουν να εμπλακούν. Μπορεί και οι επιχειρηματίες αυτοί να θελήσουν να υποστηρίξουν κάποια από τις υπάρχουσες δομές, αν κρίνουν ότι πληρεί τις προϋποθέσεις.
Υπάρχουν ιδιωτικά Κολέγια που συνεργάζονται περισσότερα από είκοσι χρόνια με ξένα πανεπιστήμια επιτυχέστατα, σύμφωνα με πάρα πολλούς δείκτες. Ποιός τολμά να πει ότι αυτή η εμπειρία πρέπει να πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων; Ακόμη κι αν τα ιδιωτκά πανεπιστήμια επιβληθεί να είναι μη κερδοσκοπικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ορισμένοι τέτοιοι σχολάρχες, που είναι πραγματικά ταγμένοι και αποτελούν ένα ιδιότυπο είδος επιχειρηματιών, περιβάλλονται δε από αξιόλογους επιστήμονες και ειδικούς, να θελήσουν να προχωρήσουν σε τέτοια σχήματα. Κι εδώ όλοι κρίνονται. Ίσως δεν είναι όλα ρόδινα στα υπάρχοντα ελληνικά Κολέγια αλλά πουθενά δεν είναι, ούτως ή άλλως.
Κάποια όμως παράγουν έργο αξιόλογο, που πρώτη η κοινωνία αναγνωρίζει χρόνια τώρα και δεν πρέπει να απαξιωθούν αλλά να ανανγωριστούν και να στηριχθούν.
Τέλος, να είστε βέβαιοι ότι πολλοί πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι που επίσημα τάσσονται υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης, σπουδάζουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά Κολέγια της χώρας μας, τα οποία περιβάλλουν με εμπιστοσύνη.Και βέβαια δεν αναφέρομαι μόνο στο Deree και στο ALBA, που είναι μη κερδοσκοπικά, αλλά και στα άλλα, που έχουν συνεργασίες με ξένα κρατικά πανεπιστήμια, διότι έχουν ερευνήσει και ξέρουν τι δυνατότητες εξασφαλίζουν στα παιδιά τους.

Ανώνυμος είπε...

Σεβαστές οι απόψεις της κας Βέλλιου αλλά δυστυχώς, επειδή έχω και εγώ ιδία πείρα προφανώς όχι από τα ίδια κολέγια τα οποία έχει αυτή, και γνωρίζω ότι οι σχολάρχες διακαώς περιμένουν την πολυπόθητη "αναγνώριση" έχω να πω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο ρόδινα όπως παρουσιάζονται.

Συγκεκριμένα:

1. Έχω εμπειρία από ονομαστό κολέγιο το οποίο είχε συνεργασία με Μεγ. Βρετανία και όπου το οποίο δεν πλήρωνε τους καθηγητές του παρά με καθυστέρηση μηνών και στην κυριολεξία, ιδίως μετά την κραιπάλη και πτώση του χρηματιστηρίου, οι ταλαίπωροι οι άνθρωποι κατεξευτελίζοντο παρακαλώντας για να πάρουν τα λεφτά τους.
2. Στο συγκεκριμένο κολέγιο γινόταν όργια παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που δεν αρμόζουν στο επίπεδο πολυεθνικών επιχειρήσεων. ή ακαδημαϊκών χώρων αν το θέτετε έτσι.
3. Η προϋπηρεσία και εργασία διδακτικού προσωπικού σε αυτά τα σχολεία δεν έχει καμία αξία παρά μόνο στον συγκεκριμένο κλάδο των ιδιωτικών κολεγίων, ενώ αν κάνουν το λάθος αυτοί οι καθηγητές να μεταπηδήσουν σε κάποιο άλλο εργασιακό κλάδο, η προϋπηρεσία αυτή δεν μετράει και η "πόρτα" που τρώνε είναι χειρότερη από τους σπουδαστές τους. Χώρια το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί, αν δε δουλεύουν πουθενά αλλού είναι παντελώς απροστάτευτοι, ιδίως αν δουλεύουν με σχέση ελεύθερου επαγγελματία (οι περισσότεροι) πράγμα που είναι ψιλοπαράνομο αν δεν κάνω λάθος.
4. Είναι γνωστό ότι στη Βρετανία (από όπου και το μεγαλύτερο πλήθος για να μην πω το σύνολο των συνεργασιών) υπάρχει διαβάθμιση των πανεπιστημίων όπου για να πάει κάποιος στα "καλά" θέλει GCE-GCSE και δε συμμαζεύεται τα οποία από ότι ξέρω απαιτούν κάποια προετοιμασία ανάλογη με αυτή των πανελληνίων εξετάσεων ενώ πολλά άλλα παίρνουν τους σπουδαστές τους από "foundation courses", όπου το πράγμα αρχίζει και μυρίζει, ιδίως όταν αυτή η προετοιμασία λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα. Ερώτηση: Τι επιπέδου είναι αυτοί οι σπουδαστές, ιδίως αυτοί οι οποίοι γίνονται δεκτοί στα εδώ παραρτήματα; Μήπως με νορμάλ διαδικασίες δεν θα γινόταν δεκτοί ούτε στα τελευταία της λίστας αξιολόγησης των Times;
5. Τι γίνεται με τα στρατολογικά θέματα των εν λόγω σπουδαστών; Πάνε στρατό στην ώρα τους και αν παίρνουν αναβολή πώς την παίρνουν;
6. Εφόσον οι σπουδαστές πληρώνουν κάποιες πολλές χιλιάδες Ευρώ, έχουν βιβλιοθήκες και εργαστήρια; Αυτές οι βιβλιοθήκες επαρκούν για τους σπουδαστές; (Τώρα μάλλον επαρκούν από απόψεως αριθμού συγγραμμάτων γιατί έχουν πέσει σε πολλά και οι εγγραφές λόγω της υπογεννητικότητας της δεκαετίας του 80 αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση)

Εννοείται φυσικά ότι τα ανωτέρω δεν αναφέρονται στο σύνολο. Δυστυχώς όμως (επειδή έχω γνώση και γνώμη) θεωρώ ότι η υπάρχουσα και πνέουσα τα λοίσθια κατάσταση της "μη αναγνώρισης" συνέφερε επί δεκαετίες τους πάντες:

1. Συνέφερε τους σχολάρχες εφόσον, ενώ αλλού μαινόταν ο αδυσώπητος ανταγωνισμός και η ζούγκλα των κανόνων της αγοράς, αυτοί δεν έδιναν λογαριασμό σε κανένα εφόσον ήταν "εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών" και ενέπιπταν στις διατάξεις του υπουργείου εμπορίου και όχι του υπουργείου παιδείας. Κατά συνέπεια, οι σπουδαστές έμπαιναν εκεί πέρα με δική τους ευθύνη (enter at your own risk που λέγανε και στα καουμπόικα έργα) και φυσικά ήταν τα μεγάλα θύματα εφόσον, μόνο οι απόφοιτοι δυο-τριών ιδρυμάτων μπορούσαν να ελπίζουν σε κάτι καλό βάσει του πτυχίου τους, αλλά δεν το ήξεραν βέβαια τη στιγμή που απελπισμένοι λόγω μιας ήδη καταγεγραμμένης αποτυχίας στις πανελλήνιες, διαβαίνουν μια πόρτα που τους ανοίγεται εκεί που δεν είχαν τίποτα, οπότε δεν ρωτούν και πολλά. Για περισσότερα διαβάστε τι λέει και ο Γιώργος Παπαπαναγιώτου, με εικοσαετή θητεία στο χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο βιβλίο του "Είσαι για ένα meeting? Οδηγός επιβίωσης και καριέρας στις ιδιωτικές εταιρείες, Εκδόσεις Εμπειρία Εκδοτική, σελ. 31. Και μιλάω για σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και όχι άλλες ειδικότητες όπου οι σχολές είναι ίσως πιο εξειδικευμένες και οι απαιτήσεις της αγοράς πιο συγκεκριμένες. ΠΧ η Βακαλό δεν περίμενε το πανεπιστήμιο του Middlesex για να αναγνωριστεί η αξία της στην Εκπαίδευση στις καλές τέχνες. Αλλά είπαμε εκεί είναι άλλουνού παπά ευαγγέλιο.
2. Συνέφερε το δίκην Ποντίου Πιλάτου υποκριτικό κράτος εφόσον ελάφρυνε την πίεση εισαγωγής αποφοίτων στα ανώτατα κρατικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ ταυτόχρονα δεν έφευγαν και οι πέτρες να πάνε να σπουδάσουν έξω
3. Έδινε δουλειά και μείωνε οσονούπω και την ανεργία προσλαμβάνοντας διοικητικό αλλά και ακαδημαϊκό (τρόπος του λέγειν) προσωπικό. Η έκφραση "τρόπος του λέγειν" κολλάει στο ότι τίποτα δεν ήταν θεσμοθετημένο, οι διδάσκοντες εκεί πέρα ήταν φαντάσματα, δεν υπήρχαν ούτε για το κράτος, ούτε για κανέναν ως εκπαδευτικοί. Οι προσλαμβανόμενοι καθηγητές απλά ήταν οι λιγότερο επιθετικοί και τα λιγότερο "γατόνια" που λόγω χαρακτήρα, εμφάνισης, προσόντων, "αύρας" "καιγόντουσαν" από την πρώτη συνέντευξη σε άλλους χώρους που ήθελαν κι' εγώ δεν ξέρω τι για προσόντα ή μέσα, οπότε, μετά από 30, 40, 50 άκαρπες συνεντεύξεις ό,τι δουλειά και να σου δώσουν που να είναι "στο αντικείμενο σου" (συνήθως ένα MBA από Αγγλία) την παίρνεις και λες κι' ευχαριστώ ωσότου περάσει η 10η του μηνός και δεν έχεις πληρωθεί (και βάρδα μην είναι η 10η του επομένου… ) κοκ.
4. Φυσικά ικανοποιούσε και το πάγιο αίτημα των καθηγητάδων των κρατικών πανεπιστημίων εφόσον διετηρείτο το μονοπώλιο της γνώσης μέσω της μη αναγνώρισης των ιδιωτικών τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ενώ δεν είχαν και το φόβο του ανταγωνισμού από τρίτους εκτός κλίκας και φυσικά του χασίματος των Ερυρωπαϊκών κονδυλίων. Για φανταστείτε –και επιμένω- να έκανε ο Λάτσης πανεπιστήμιο (μην είμαστε μοναχοφαγάδες) και να άρχιζε να κάνει έρευνα, και όχι με τους ταλαίπωρους της πλατείας Κάνιγγος (αν και εκεί υπάρχουν καλά μυαλά, δεν είναι όλοι σκάρτοι) αλλά με βαρβάτους επιστήμονες από το εξωτερικό; Ε, ρε γλέντια
5. Για τους Άγγλους, Γάλλους, και λοιπούς δε μιλάω, τη δουλειά τους κάνανε, αφού δεν τους ήλεγχε κανένας; University of Upperdowncheshire μπορεί να λεγόταν το ίδρυμα αλλά άλλο το οίκημα στο κέντρο της Αθήνας, άλλο το καταπράσινο Campus στην Αγγλική εξοχή, και ας κοσμούσε και τα δύο το ίδιο εμπορικό σήμα. Στο κάτω-κάτω γιατί τόσα χρόνια, ακόμα τα σχολεία που έχουν αυτές τις "συνεργασίες" δεν πάνε να επενδύσουν σε εγκαταστάσεις; Μήπως διότι γνωρίζουν ότι δεν αξίζει τον κόπο οπότε ας κάνουμε ότι κάνουμε τώρα γιατί όπως έλεγε και ο μακαρίτης ο Jim Morisson σε αυτή την παλιοζωή "the future is uncertain and the end is always near";

Δυστυχώς, για όλα τα πράγματα, ρομαντικά, καλά, άσχημα υπάρχει ένα τέλος "τα πάντα ρεί" που έλεγε και ο Ηράκλειτος, εάν το κράτος προχωρήσει στην αναγνώριση των μη κρατικών πανεπιστημίων να είστε σίγουροι ότι θα πέσει ο πέλεκυς με τη μορφή ιδιωτικών πανεπιστημίων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους όπου στη Βάρη και στην Κάντζα, ή και στα Λιόσια, δεν είναι άσχημα (όπου στις δύο τελευταίες περιοχές σημειωτέον υπάρχει και σταθμός του προαστιακού, για όσους θέλουν να είναι "κοντά στο σπίτι"), θα αναπτυχθούν τεράστιες εγκαταστάσεις όπου ΚΑΙ έρευνα θα γίνεται, ΚΑΙ μεγάλες βιβλιοθήκες θα υπάρχουν, ΚΑΙ πράσινο ΚΑΙ ησυχία που είναι απαραίτητα για την μελέτη και τη διδακτική διαδικασία και όχι τα κορναρίσματα και ο θόρυβος του κέντρου. Τώρα θα μου πεις παιδιά που θα βρουν αλλά κάτι θα κόψουν και από τα κρατικά, εφόσον όλο και κάποιος θα θέλει να αποφύγει τη Σόλωνος, τις καταλήψεις, τα πανό και τις ντουντούκες εφόσον τα ωραία αυτά σχολεία πλέον θα αναγνωρίζονται.

Δυστυχώς, οι σχολάρχες είχαν όλο το χρόνο εφόσον έχουν και σύλλογο, να συνασπιστούν, να συγχωνευθούν, να προετοιμαστούν και να κάνουν κάνα-δυο downtown μεγάλα ιδρύματα, με τους καλύτερους από το ακαδημαϊκό προσωπικό τους, απευθυνόμενοι ίσως και σε μια εταιρεία συμβούλων . Προτίμησαν ίσως λόγω εγωισμού, την μοναχοφαγία και την περιχαράκωση στις οικογενειοκρατικές επιχειρήσεις τους.

Τι να κάνουμε… "the times they are a changin' " που λέει και ο Bob Dylan.

Τουλάχιστον ας πληρώνουν στην ώρα τους, τους καθηγητές τους. Αμαρτία από το Θεό είναι, να μένουν απλήρωτοι (όσοι μένουν), οικογενειάρχες άνθρωποι πολλοί από αυτούς. Κρίμα… Μπορούσαμε όλοι, αξίζαμε –και αξίζαμε- κάτι καλύτερο

Maria Velliou είπε...

Είναι προφανές ότι σας διακατέχει έντονη προσωπική πίκρα και ίσως δίκαια. Δεν είναι λόγος όμως αυτός για να γενικεύετε, να αγνοείτε επιχειρήματα πραγματικά και αντιθέτως να χρησιμοποιείτε επιχειρήματα που είναι έωλα.
Θα περιοριστώ προς το παρόν να πω τα εξής, σχετικά με αυτά που λέτε:
πρώτον ποτέ δεν ισχυρίστηκε κανείς ότι όλα στα κολέγια είναι ιδανικά-πουθενά δεν είναι. Ας μην ξεχνάμε ότι δυστυχώς και το κράτος είναι κακοπληρωτής, όταν καθυστερεί ατέλειωτους μήνες τα δεδουλευμένα των συμβασιούχων μελών Δ.Ε.Π. Ευτυχώς το παράδειγμα που αναφέρετε είναι σπάνιο. Και πάλι ομως, δεν βλέπω τι σχέση έχει με την ανάγκη αναγνώρισης των πτυχίων των συνεργαζομένων πανεπιστημίων, στην οποία αναφέρομαι.

Δεύτερον:πως είναι δυνατόν να ισχυρίζεστε ότι πανεπιστήμια όπως το Middlesex που αναφέρετε, το Hertfordshire, το Kingston ή το Sheffield δέχονται να παραχωρούν το σήμα τους, όπως λέτε, χωρίς να ελέγχουν την ποιότητα που προσφέρεται;΄Τα πανεπιστήμια αυτά χορηγούν πτυχία στους αποφοίτους των κολεγίων, τα οποία σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία είναι καθ' όλα ισότιμα με τα πτυχία που λαμβάνουν οι εκεί φοιτούντες. Κατηγορείτε σοβαρά τα πανεπιστήμια αυτά ότι δεν εφαρμόζουν τα αναγκαία κριτήρια για την απονομή των πτυχίων τους; Κι όμως, γνωρίζετε προφανώς ότι η βρετανική νομοθεσία για την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι αυστηρότατη ως προς τους κανονισμούς αρχικής έγκρισης, διαρκούς ελέγχου και αξιολόγησης των πανεπιστημιακών προγραμμάτων και των ιδρυμάτων κι ότι στα συνεργαζόμενα κολέγια εφαρμόζονται οι ίδιοι κανονισμοί που ισχύουν για τα πανεπιστήμια και μάλιστα επί το αυστηρότερον. Τα προαναφερόμενα πανεπιστήμια, είναι περήφανα μετά από τόσα χρόνια για τη δουλειά που γίνεται στα ελληνικά κολέγια, η οποία, επειδή ελέγχεται και από άλλους φορείς μαζί με όλα τα προγράμματα του κάθε πανεπιστημίου, συντείνει στο να διατηρούν την υψηλή τους θέση. Φαντάζομαι θα συμφωνήσετε ότι τα προαναφερθέντα πανεπιστήμια με διεθνή κριτήρια είναι καλύτερα από το 70% τουλάχιστον των ελληνικών Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι..

Τρίτον: αδυνατώ να αντιληφθώ το επιχείρημα περί σύνδεσης της ποιότητας της γνώσης με το φυσικό τοπίο στο οποίο βρίσκεται ένα εκπαιδευτήριο και δη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όλοι γνωρίζουμε μετριότατα βρετανικά και ελληνικά πανεπιστήμια που βρίσκονται σε ωραιότατες τοποθεσίες και άριστα ιδρύματα που βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων, μέσα στο καυσαέριο. Θα έλεγα ότι για τις μεγαλουπόλεις της δύσης ο κανόνας είναι μάλλον ότι τα πιο ονομαστά πανεπιστήμια τους βρίσκονται στο κέντρο. Το κέντρο είναι προσβάσιμο από ολες τις περιοχές κι άρα πιο δημοφιλές ανάμεσα στους σπουδαστές. Φαντάζομαι ότι δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε τι άλλες επενδύσεις πραγματοποιούν τα διάφορα κολέγια.

Τέταρτον: ως προς το αν υπολογίζεται η εκπαιδευτική προϋπηρεσία σε κολέγιο, η δική μου εμπειρία είναι τελείως διαφορετική από αυτή που περιγράφετε. Βλέπετε, συμβαίνει το κολέγιο με το οποίο συνδέομαι να έχει προσφέρει πάρα πολλούς διδάσκοντες σε κρατικά Α.Ε.Ι. της χώρας μας. Πάρα πολλούς, πραγματικά. Και πρέπει να πω ότι αρκετοί από αυτούς κατά καιρούς έχουν ζητήσει βεβαιώσεις για το είδος και τη διάρκεια του εκπαιδευτικού τους έργου στο κολέγιο, λέγοντας ότι παίζει ρόλο κατά την πρόσληψη ή μονιμοποίηση τους, μαζί φυσικά με τα υπόλοιπα αναγκαία προσόντα, που ως γνωστό απαιτούνται: ακαδημαϊκοί τίτλοι, ερευνητικό έργο ή και υψηλού επιπέδου επαγγελματικό έργο για κάποιες πολυτεχνικές και καλλιτεχνικές ειδικότητες. Είναι αυτονόητο ότι από μόνη της η διδακτική εμπειρία δεν αρκεί.

Παρεμπιπτόντως: η σχολή ΒΑΚΑΛΟ που αναφέρετε δεν συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Middlesex αλλά με το Derby. Με το Middlesex συνεργάζεται αδιαλλείπτως από το 1991 ο Αθηναϊκός Καλλιτεχνικός Τεχνολογικός Όμιλος (ΑΚΤΟ).
Για τα υπόλοιπα που αναφέρετε επιφυλάσσομαι.

Ανώνυμος είπε...

...οπότε αναφερόμαστε σε διαφορετικούς οργανισμούς εγώ και εσείς και τελειώνει εκεί το ζήτημα. Ας μιλήοσουμε λοιπόν και για την άλλη, τη θετικότερη πλευρά. Το θέμα είναι ότι το κράτος ποιούσε την νήσσαν τόσα χρόνια και άφηνε αφ' ενός μεν στο έλεος ξένων οργανισμών όπως το Higher Education Quality Council (HEQC), και άλλων την αξιολόγηση των κολεγίων και ενώ μέσα στην αυλή του κάποιοι λειτουργούσαν και αξιολογούνταν από κρατικές αρχές ξένου κράτους, ήταν τόση η εμπάθεια του απέναντι σε ότι ιδιωτικό (καλό ή κακό) που υποκρινόταν πως δεν υπήρχε τίποτα. "εργαστήρια ελευθέρων σπουδών" σου λέει.

Από την άλλη, ας αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν κάποια ιδιωτικά κολέγια τα οποία σε πείσμα ίσως των χαλεπών καιρών έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις (πχ ακίνητα στην Πειραιώς, Γλυφάδα, κέντρο Αθήνας, επεκτάσεις στα Βαλκάνια) υπάρχει ένα, το γνωστό της Αγ. Παρασκευής εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα το οποίο συνεχώς εκσυγχρονίζεται, από εκεί και πέρα όμως το χάος. Δυστυχώς ναι., έχω τις χείριστες εμπειρίες αλλά μετά από μια πιο ψύχραιμη αντιμετώπιση οφείλω να πω ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε. Από την άλλη όμως, πρέπει οι ίδιοι οι "κολλεγιάρχες" να συνασπιστούν εναντίον εκείνων που χαλούν το όνομα τους διότι δεν υπάρχει τίποτα πιο άδικο από έναν κακοπληρωμένο εργαζόμενο. Η εμπειρία μου είναι από σχολείο το οποίο ενώ υπάρχει ακόμα, έχει ανοίξει συνεργασίες με πολλά Βρετανικά πανεπιστήμια και τις αλλάζει σαν τα πουκάμισα, ενώ πληρώνει τους καθηγητές του με γραμμάτια, εκτός αν κάποιος μπει στην ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία του να πάει στο ΙΚΑ και την επιθεώρηση εργασίας. Σίγουρα δεν είναι όλα έτσι. Προσέξτε όμως γιατί πολλά είναι κακοπληρωτές και αμαυρώνουν την εικόνα που υπάρχει.

Ας πάμε τώρα σε κάτι άλλο. Αν κατάλαβα καλά- να λέτε ότι το κολέγιο με το οποίο συνεργάζεστε παρέχει διδάσκοντες σε κρατικά ΑΕΙ.

"Βλέπετε, συμβαίνει το κολέγιο με το οποίο συνδέομαι να έχει προσφέρει πάρα πολλούς διδάσκοντες σε κρατικά Α.Ε.Ι. της χώρας μας."

Δυστυχώς οι αυτιστικοί και εμπαθείς νόμοι του κράτους μας είναι σαφείς: Έστω και μια ώρα αν έχεις κάνει σε κολέγιο της ημεδαπής, δεν πάει να συνεργάζεται με το Harvard Business School, το πτυχίο δεν αναγνωρίζεται, οπότε ακόμα και αν κάποιος τελειώσει από εδώ, και πάει σε αναγνωρισμένο της Αλλοδαπής και πάρει PhD, ακόμα και τότε θα πρέπει να περάσει από τις συμπληγάδες πέτρες του ΔΙΚΑΤΣΑ και να φάει την πολύ ή λίγη κρυάδα του και να χάσει κάποιο καιρό από τη ζωή του μετρούμενο σε χρόνια, για να έχει την πλήρη και ισότιμη αναγνώριση, πράγμα το οποίο ναι μεν είπαμε πως διαφυλάσσει τους καθηγητάδες των Ελληνικών ΑΕΙ από τον ανεπιθύμητο ανταγωνισμό. Φυσικά η εμπάθεια αυξάνεται εκθετικά, δεν μπορώ να φανταστώ σε ποιο βαθμό, ιδίως όσον αφορά κάποιον ο οποίος θα έχει έρθει όχι απλά από το εξωτερικό αλλά θα έχει κάνει και μέρος των σπουδών του στον… εχθρό, δηλαδή σε κολέγιο στην Ελλάδα. Αυτόν φοβούμαι πως θα τον… εκτελούν στην πόρτα. Αν παρόλα αυτά (και δεν είναι απίθανο) κάποιος πάει ένα ή περισσότερα χρόνια σε κολέγια στην Ελλάδα, και κάνει και τα μεταπτυχιακά του και επιστρέψει, είναι βέβαιο ότι εφόσον δηλώσει ως τόπο των σπουδών του μερικά ή ολικά την Ελλάδα, θα έχει πρόβλημα. Αν καταφέρει όχι μόνο να το λύσει αυτό το πρόβλημα αλλά και καταλήξει να διδάξει κιόλας σε Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο τότε ο άνθρωπος αυτός είναι ήρωας το λιγότερο εφόσον he beat them in their own game που λέμε και στην Αγγλική.

Τώρα όσον αφορά την υπόθεση των εν Ελλάδι λειτουργούντων κολεγίων, θα πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να κάνουν τα εξής έτσι ώστε να μην την πάθουν και συρρικνωθούν κι' άλλο με την έλευση μεγάλου παίκτη όταν και εάν αναγνωριστεί η συγκεκριμένη αγορά, διότι όπως είναι τώρα, κανένας δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια αγορά που ήδη έχει παίκτες και όπου τα πτυχία δυστυχώς ή ευτυχώς ακόμα δεν αναγνωρίζονται:

1. Αυτοκάθαρση από τους απατεώνες οι οποίοι λυμαίνονταν επί χρόνια το χώρο. Το γεγονός ότι οι Άγγλοι μπορεί και να διέκοπταν (Σημ: όχι μπορεί, τις διέκοπταν) τις συνεργασίες δε σημαίνει ότι το ήξερε και ο κόσμος ο οποίος στην απελπισία του έβλεπε μια πόρτα, έμπαινε και γραφόταν. Το ασφαλές κριτήριο εδώ είναι να είναι η συνεργασία μακροχρόνια και να μην υπάρχει ιστορικό συνεχών το επαναλαμβάνω, συνεχών διακοπών συνεργασιών. Μια συνεργασία για ένα πρόγραμμα ιδίως σε χαλεπές εποχές όπως η τωρινή το καταλαβαίνω να συμβαίνει, οι Άγγλοι το θέλουν, οι Ελληνες το θέλουν αλλά δεν υπάρχει κρίσιμη μάζα αριθμού σπουδαστών. Τα πανεπιστημιακά προγράμματα όμως δεν είναι πουκάμισα για να συμβαίνει αυτό το πράγμα σε επαναλαμβανόμενη βάση όπως σε άλλες περιπτώσεις χρόνια και χρόνια τώρα. Υπάρχουν κάποια καλά σχολεία που τα βλέπουμε, δεκαετίες τώρα να συνεργάζονται με τα ίδια Βρετανικά πανεπιστήμια, να επεκτείνονται, ακόμα και εκτός Ελλάδος. Υπάρχουν και άλλα όμως τα οποία χαλάνε την πιάτσα. Βρέστε τα και είτε συνετίστε τους ιδιοκτήτες η κλείστε τα. Η αυτορύθμιση πρέπει να γίνει πριν "ανοίξει" η αγορά. Ανέφερα τη Βακαλο σαν παράδειγμα και μάλιστα έκανα λάθος στο όνομα του πανεπιστημίου, γιατί από ότι ξέρω, ΚΑΙ μακροχρόνια είναι αυτή η συνεργασία, αλλά Και πιστεύω (από τα όσα ξέρω) ότι η πασίγνωστη αυτή σχολή (που τα αντικείμενα σπουδών της δεν άπτονται των δικών μου) μπορούσε να υπάρξει και αυτούσια με το κύρος και την ιστορία που έχει. Όπως και ο όμιλος ΑΚΤΟ εν προκειμένω.
2. Συνασπισμός, εξαγορές και συγχωνεύσεις. Θα γίνουν νομοτελειακά κάποια στιγμή λόγω του ότι όταν κάποιος "μεγάλος" μυριστεί "αίμα" θα μπει μέσα στην αγορά με σκοπό να την "αδράξει", πράγμα που σημαίνει ότι θα αδιαφορεί για τα μεσοπρόθεσμα κέρδη, απλά θα έχει σαν στόχο μετά από δέκα χρόνια να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος. Έχει εξεταστεί αυτό το σενάριο; Αν όχι, συμβουλευτείτε κάποιον. Υπάρχει ακόμα χρόνος. Αν περιμένουμε τη στιγμή που το κράτος θα εγκαταλείψει εκ των πραγμάτων το αυτισμό του και θα πει "ναι", μπορεί τότε να είναι πολύ αργά. Ο μεγάλος παίκτης θα έχει ήδη αγοράσει την έκταση ή το ακίνητο(α). Δέστε μόνο τις ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ επενδύσεις σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης στη Βάρη και αλλού. Φανταστείτε τι θα γίνει, και δεν είναι μόνο οι μεγάλοι νέοι "παίκτες" είναι και οι υπάρχοντες απλά στο χώρο τηες Μ. Εκπαίδευσης. Θα μου πείτε έχουμε την εμπειρία αλλά θα σας πω ότι οι άλλοι την αγοράζουν με το χρήμα, μέσω κυνηγών-κεφαλών, συμβούλων στελέχωσης τα οποία μπορεί να ψάξουν και τους υπάρχοντες καλούς ακαδημαϊκούς διευθυντές οι οποίοι ως ώρας μπορεί απλά να παίρνουν ένα "νορμάλ" μισθό. Προσοχή λοιπόν. Είναι σε θέση οι κολεγιάρχες να κάνουν τέτοιου ύψους επενδύσεις όταν θα έρθει η ώρα, γιατί για τέτοια κατάσταση μιλάμε.
3. Επενδύσεις στο προσωπικό, γιατί σε πολλά σχολεία δεν υπάρχει ούτε αίθουσα καθηγητών με ένα κομπιούτερ να καθίσουν, δεν έχουν καμία διασφάλιση για κανενός είδους εξέλιξη, και δεν γνωρίζω τι γίνεται με την (επαν)εκπαίδευση τους. Θα πρέπει να ξεχωρίσετε μερικούς οι οποίοι είναι καλοί και εξελίξιμοι και να τους δώσετε κίνητρα να αναπτυχθούν και να μείνουν στο χώρο, ή/ και να φέρετε καινούριους όσο και αν "κοστίζουν" αν τούτο είναι αναγκαίο προς αποφυγή των όσων λέγαμε παραπάνω. Ανθρώπους που να θέλουν να μείνουν όχι γιατί δεν έχουν που αλλού να πάνε, αλλά γιατί πραγματικά το θέλουν. Το περίεργο Ελληνικό κράτος έχει προβλέψει όλα αυτά, γι' αυτό και το να είναι κάποιος καθηγητής πανεπιστημίου έχει κάποιο μεγάλο κύρος παρά τα όσα λέμε παραπάνω εδώ πέρα. Ναι μεν υπάρχει ένα ισχυρότατο κατεστημένο, τάχουμε πει, εκεί όμως οι καθηγητές έχουν κύρος και αξία και μισθολογικά αλλά και από πλευράς αναγνώρισης και κυρίως και πρωτίστως εξελιξιμότητας. Τι γίνεται στην περίπτωση των ιδ. Κολεγίων που είναι πολλές φορές οικογενειακές επιχειρήσεις; Πώς προβλέπεται να ανταγωνιστούν τα μεγαλόσχημα PhD από το εξωτερικό που θα φέρουν οι "ισχυροί παίκτες"; Με καθηγητές αυτασφαλισμένους στο ΤΕΒΕ που πληρώνονται με την ώρα σε πολλά από αυτά;

Τα παραπάνω τα λέω διότι καλώς ή κακώς τα κολέγια αυτά υπάρχουν, τα καλύτερα από αυτά έχουν πολυετή παρουσία στην αγορά, με κάποιες καλές συνεργασίες και διότι στην Ελλάδα τα πράγματα γίνονται ξαφνικά και αναπάντεχα. Αν ξαφνικά (ενώ επί δεκαετίες υπήρχε άπνοια) αναγνωριστεί το δικαίωμα αναγνώρισης αυτών των κολεγίων, το κράτος θα ζητάει τα μαλλιοκέφαλα του από πλευράς προσόντων εκπαιδευτικού προσωπικού, κτιριακών υποδομών (ouch!!! ), να δείτε που αν δεν θα παίρνουν το μπαξίσι τους οι κρατικοί υπάλληλοι (το κράτος, ο μεγαλύτερος pimp –μην το πω στα ελληνικά, δεν κάνει) θα σας το κλείνουν εν μία νυκτί γιατί δεν έχει πυροσβεστήρα σε κάθε γωνία, γιατί οι πόρτες δεν είναι πυρίμαχες (!!! – άσχετα αν όμως είναι έτσι στην Αγγλία), έχουν πολλά να δούνε τα ματάκια μας.

Και υπάρχει και το τεράστιο πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Εκεί σηκώνω τα χέρια. Γνωστό είναι τοις πάσι ότι τα κολέγια προσπάθησαν να αντιπαλαίψουν αυτή την αιμορραγία με το να φέρουν φοιτητές από την Κίνα, από ότι άκουσα όμως, και το κράτος ήταν ανέτοιμο (γραφειοκρατία με τρομακτική αυστηρότητα από την Ελλ. Πρεσβεία στο Πεκίνο) και οι Κινέζοι ήταν ανέτοιμοι (πολύ φτωχά Αγγλικά, ελλεiπής παρακολούθηση και ψηλά dropout rates) και τα κολέγια ήταν ανέτοιμα, εφόσον ξαφνικά υπήρξαν ανάγκες στέγασης αυτών των ανθρώπων και στην Ελλάδα δεν είναι όπως στη Βρετανία όπου είτε υπάρχουν αυτούσιες εγκαταστάσεις (άλλες κλίμακες και άλλα μεγέθη) και πείρα (αυτή τη δουλειά την κάνουν δεκαετίες τώρα). Οπότε από ότι καταλαβαίνω, μάλλον δεν προχώρησε και πολύ και αυτή η φάση

Δυστυχώς, από τη δεκαετία του 80 άρχισε να έχει τρομακτικές διαστάσεις και είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της κρίσης στον κλάδο των κολεγίων συνδυαζόμενο με το άλλο, το απίστευτο ανέκδοτο, να μπορεί κάποιος να εισαχθεί σε κρατικό πανεπιστήμιο με βαθμό τρία…

Και αυτό το κράτος απαγορεύει την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση.

Χώρια το γεγονός (και για να τελειώσουμε με ένα καλό λόγο) η φοίτηση στα κολέγια είναι συνεχής και υποχρεωτική, τα περισσότερα Βρετανικά πανεπιστήμια ΔΕΝ επιτρέπουν αιώνιους φοιτητές και αν σε δύο χρόνια μετά τη φυσιολογική διάρκεια των σπουδών σου δεν έχεις τελειώσει, παίρνεις πόδι, ενώ έχουν την ευελιξία να αντιμετωπίσουν ειδικές περιπτώσεις παράτασης σπουδών, πράγμα που αντανακλά και στα εδώ παραρτήματα τους, τα παιδιά παρακολουθούν, υπάρχει (στην Ελλάδα είμαστε) συχνή επικοινωνία με το σπίτι και ειδικές "parent days", δεν γίνονται καταλήψεις και απεργίες (αν και σε μερικά οι διδάσκοντες θα έπρεπε να κάνουν…) δεν χάνονται ώρες για άσκοπες συνελεύσεις, οι φθορές αποζημιώνονται και αποκαθίστανται και τα παιδιά παιδαγωγούνται διαφορετικά από την ατιμωρησία του "ασύλου", υπάρχει καλύτερη επαφή διδασκόντων και διδασκομένων, ο καθηγητής είναι προσπελάσιμος και προσιτός, δεν υπάρχει αυτό το ύφος του μέντορα προς τον νεοσσό, όπως και διδασκομένων και διοικητικού προσωπικού, το παιδί και ο γονέας σε πολλά σχολεία νοιώθει ότι έχει στήριγμα στην πορεία των σπουδών του και στα μεγάλα κολέγια (όπου υπάρχει η "κρίσιμη μάζα" υπάρχει αίσθημα του ανοίκειν σε κάποια κοινότητα με τους χορούς, τις εκδηλώσεις, την τελετή αποφοίτησης με τις τηβέννους και τις ιστορίες.

Ένας ολόκληρος κόσμος που καιρός είναι να εξελιχθεί, να δούμε τι θα τον κάνουμε και να πάψει το κράτος να κάνει τη στρουθοκάμηλο. Από τη μια ναι μεν υπήρχαν οι στραβοί σχολάρχες, από την άλλη όμως, κάποια από αυτά τα κολέγια, έκαναν –όπως σημείωσε και η κα Βέλλιου- και το έργο που θα έρθουν να κάνουν στα φανερά, μετά Βαΐων και κλάδων και με "αναγνωρισμένο τρόπο οι μεγαλόσχημοι "σωτήρες" της παιδείας τόσα χρόνια" (θα έρθουν κυρία μου, είναι αναπόφευκτο), σε αυτά τα κολέγια κάποιοι έμαθαν λίγα γράμματα παραπάνω, σε κάποιους δόθηκε μια ευκαιρία εκεί που δεν είχαν καμία δυνατότητα να μορφωθούν αλλιώς, (to go to school που λένε οι Βόρειο-Αμερικανοί ακόμα και αν κάποιος πάει στο κολέγιο) υπό εχθρικές συνθήκες (αυτό ισχύει) και να βρουν μια δουλειά, να μπορέσουν να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, και όπου έστω λίγοι καλοί σχολάρχες και οργανισμοί προσπάθησαν να κάνουν κάτι. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν όποιο από αυτό το κεφάλαιο αξίζει και μπορεί να αξιοποιηθεί.

Είναι καιρός πλέον για αλλαγές κατα πως φαίνεται... Σε όλα...

Ανώνυμος είπε...

Διόρθωση:

Η τελευταία παράγραφος στο προηγούμενο κείμενο πρέπει να διαβαστεί:

"Ένας ολόκληρος κόσμος που καιρός είναι να εξελιχθεί, να δούμε τι θα τον κάνουμε και να πάψει το κράτος να κάνει τη στρουθοκάμηλο. Από τη μια ναι μεν υπήρχαν οι στραβοί σχολάρχες, από την άλλη όμως, κάποια από αυτά τα κολέγια, έκαναν τόσα χρόνια–όπως σημείωσε και η κα Βέλλιου- και το έργο που θα έρθουν να κάνουν στα φανερά, μετά Βαΐων και κλάδων και με "αναγνωρισμένο τρόπο οι μεγαλόσχημοι "σωτήρες" (μιλάμε για τους υποθετικούς μελλοντικούς μεγαλοεπιχειρηματίες επενδυτές) της παιδείας (θα έρθουν κυρία μου, είναι αναπόφευκτο)

Σε αυτά τα κολέγια κάποιοι έμαθαν λίγα γράμματα παραπάνω, σε κάποιους δόθηκε μια ευκαιρία εκεί που δεν είχαν καμία δυνατότητα να μορφωθούν αλλιώς, (to go to school που λένε οι Βόρειο-Αμερικανοί ακόμα και αν κάποιος πάει στο κολέγιο) υπό εχθρικές συνθήκες (αυτό ισχύει) και να βρουν μια δουλειά, να μπορέσουν να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό, και όπου έστω λίγοι καλοί σχολάρχες και οργανισμοί προσπάθησαν να κάνουν κάτι. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν όποιο από αυτό το κεφάλαιο αξίζει και μπορεί να αξιοποιηθεί."

___________________________
Αυτά, αλλοιώς με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη η παράγραφος στο προηγούμενο κείμενο, αλλοιώνεται το νόημα.

Maria Velliou είπε...

Ευχαριστώ για την απάντηση. Είναι σημαντικό το ότι αναγνωρίζετε ορισμένα πράγματα και σίγουρα έχετε αρκετή πληροφόρηση. Από την άλλη, υπάρχουν σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων.
Λόγω εξαιρετικά περιορισμένου χρόνου θα περιοριστώ σε δύο από τα ζητήματα που θίγετε, προς αποφυγή παρεξηγήσεων:
1) Όταν έγραψα πως το κολέγιο με το οποίο συνδέομαι έχει προσφέρει πολλούς διδάσκοντες στην κρατική τριτοβάθμια εκπαίδευση, απαντούσα σε προηγούμενο σχόλιο σας ότι δήθεν η διδακτική εμπειρία σε κολέγιο είναι άχρηστη ως επαγγελματική εμπειρία και δεν αναγνωρίζεται από κανέναν. Δεν αναφερόμουν συνεπώς σε αποφοίτους του κολεγίου αλλά σε επιστήμονες και καλλιτέχνες που ξεκίνησαν την διδακτική τους πορεία από το κολέγιο, στο οποίο σε πολλές περιπτώσεις θήτευσαν επί μακρόν και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ανέπτυξαν και το ερευνητικό τους έργο ή τη μετέπειτα εξειδίκευση τους, σε σύνδεση με το μάθημα που δίδαξαν στο κολέγιο, οι οποίοι στη συνέχεια μεταπήδησαν σε κρατικά Α.Ε.Ι.. Ίσως η χρήση του ρήματος "προσφέρει" να δημμιούργησε τη σύγχιση και να ακούγεται κάπως υπερβολική. Ο μεγάλος τους αριθμός όμως δείχνει, πέραν του ότι το κολέγιο αυτονόητα κάνει καλές επιλογές διδακτικού προσωπικού, ότι και η διδακτική εμπειρία στο συγκεκριμένο κολέγιο για κάποιους λαμβάνεται υπ' όψιν, παράλληλα με τα υπόλοιπα προσόντα τους. Άλλωστε όπως ανέφερα υπάρχουν ενδείξεις επ' αυτού και κάποιοι το έχουν δηλώσει. Το γεγονός καθιστά το κολέγιο υπερήφανο, όπως κι αν ερμηνευτεί.
Κατά τα άλλα ως προς τους αποφοίτους των κολεγίων, ισχύουν αυτά που είπατε. Βέβαια υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις, μετά από μακρόχρονη συνέχιση σπουδών στο εξωτερικό, αλλά είναι ελάχιστες. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα που εντοπίσαμε και πριν: έρχεται ο άλλος με διδακτορικό από γνωστό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, έχοντας πρώτα κάνει και Master στο εξωτερικό και δεν του ανανγωρίζουν τίποτα επειδή το πρώτο του πτυχίο(Bachelor) το πήρε φοιτώντας σε κολέγιο. Ε, αυτό είναι παράλογο, άδικο, συνιστά απαράδεκτη διάκριση και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία επ' αυτού.
2) Το θέμα της αυτορύθμισης έχει συζητηθεί επι μακρόν, πιστέψτε με. Και να είστε βέβαιος ότι απασχολεί όσα κολέγια έχουν μια μακρόχρονη συνεπή παρουσία. Όμως είναι αδύνατο να λυθεί μόνο από τα κολέγια. Τα κολέγια έχουν κάνει κατά καιρούς προσπάθειες να ζητήσουν την πιο αποτελεσματική παρέμβαση θεσμικών φορέων, ακόμη και του Υ

2)

Maria Velliou είπε...

(πατήθηκε το κουμπί της δημοσίευσης κατά λάθος, συνεχίζω)
ακόμη και το Βρετανικό Συμβούλιο που ενημερώνει γενικά για τις ισχύουσες συνεργασίες, δεν ανανεώνει τα δεδομένα του όσο συχνά πρέπει και εν γένει δεν λειτουργεί όσο οργανωμένα επιβάλλεται σ' αυτό το θέμα.
Ο κόσμος όμως πρέπει να αναζητεί άλλες πηγές ενημέρωσης. Και να επιλέγει επίσςη με βάση κάποια ορθολογικά κριτήρια-ένα κριτήριο φερ' ειπείν είναι και το πόσο σταθερή η μακρόχρονη είναι μια συνεργασία μεταξύ κολεγίου και συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Δεν είναι το μόνο, ούτε σίγουρα απαραίτητο αλλά προσφέρει μια εξασφάλιση.
Από εκεί και πέρα, τα κολέγια εν γένει στη συντριπτική πλειοψηφία τους ατιμετωπίζουν υπεύθυνα αυτά τα θέματα. Είναι πιθανό μια συνεργασία να λήξει ή ένα τμήμα να μη λειτουργήσει λόγω έλλειψης ικανού αριθμού φοιτητών. Αυτό συμβαίνει και στα ίδια τα βρετανικά πανεπιστήμια. Τα κολέγια έρχινται σε συνεννοήση μεταξύ τους και φροντίζουν για τη συνέχιση σπουδών των φοιτητών τους σε άλλο ομοειδές κολέγιο, και μάλιστα με τους ίδιους όρους, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η όποια διαταραχή στη φοίτηση τους. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι οι διδάσκοντες δεν είναι ευχαριστημένοι με μια τέτοια εξέλιξη, καλώς ή κακώς όμως δεν είναι το δικό τους συμφέρον αυτό που προέχει. Ούτως ή άλλως τέτοια προβληματα συμβαίνουν σπανιότατα και είναι λογικό να συμβαίνουν, αρκεί να αντιμετωπίζονται.
3) Δείχνει να σας απασχολεί πολύ το θέμα των επενδύσεων. Μην ανησυχείτε όμως, τα περισσότερα κολέγια επενδύουν και είναι έτοιμα να επενδύσουν και περισσότερο αν χρειαστεί, μόνα τους ή μέσω στήριξης σημαντικών επενδυτών. Και οι συγχωνεύσεις είναι στο πρόγραμμα, αν χρειαστεί, άλλωστε κατά καιρούς εχουν γίνει κάποιες.
4) Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαφθοράς των κρατικών μηχανισμών στη χώρα μας, δεν γνωρίζω κι ούτε νομίζω πως θα το διορθώσουν αυτό τα κολέγια, όπου κι αν ανήκουν. Ίσως τελικά ένα Q.A.A. θα μας σώσει-που έχει αντικαταστήσει το H.E.Q.C..
Σας εύχομαι καλό σαββατοκύριακο.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο παιδιά, έτσι, συνεχίστε... "παράνομες" οι καταλήψεις... η αποχή είναι το μόνο θεμιτό μέσο... να κάνουμε και μια αντιδιαδήλωση... όπως αυτές που κάναν κάποιοι (μερικές δεκάδες δηλαδή) στη Γαλλία, που δε θέλαν να χάσουν την εξεταστική τους (αν είναι δυνατόν, εδώ διακυβεύονταν θεμελιώδη δικαιώματα στο χώρο της εργασίας, και η μόνη τους ανησυχία ήταν... η εξεταστική τους!!). Αναρωτιέμαι τι θα λένε αυτοί οι Φαρισσαίοι τώρα, που το νεολαιίστικο κίνημα πέτυχε αυτή τη μεγαλειώδη νίκη... μέσα από παράνομες καταλήψεις, παράνομα κλεισίματα δρόμων, παράνομα μπλόκα σταθμών, "παρανομίες" γενικά. Δε νομίζετε ότι είναι καιρός να βγείτε λίγο από το καβούκι σας?

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Roark ο Τσαγκαρουσιάνος σήμερα
στην Ελευθεροτυπία ( ξέρω ξέρω , παμφλετάριοι...) αναδημοσιεύει αυτούσιο το ποστ σου με ιδιαίτερα κολακευτικά για εσένα λόγια .( Τώρα σου έμεινε μόνο ο Ριζοσπάστης να πορθήσεις :-) ) Μια και είμαι σίγουρος οτι ο εν λόγω δημοσιογράφος πληρώνεται αδρά για τη συγκεκριμένη στήλη μήπως θα έπρεπε να διεκδικήσεις το κάτι τις σου ;

Για το θέμα τώρα , έχοντας περάσει και εγώ από Ελληνικο πανεπιστήμιο συμφωνω οτι πρέπει πολλά να γίνουν και να αλλάξουν . Δυστυχώς δεν έχω χρόνο τώρα να είμαι πολύ αναλυτικός . Μια σημείωση μόνο . Τα άγρια χρόνια της νιότης μου γνώρισα μια τρελοπαρέα οι οποίοι ήταν ( κατα τα άλλα ) πολύ καλά παιδιά μόνο που είχαν αλλεργία στο χαρτί , σε 12 χρόνια βασικής εκπαίδευσης είναι ζήτημα αν διάβασαν (αθροιστικά) καμμιά πενηνταριά ώρες , είναι θαύμα το οτι μάθανε να διαβάζουν να γράφουν και να κάνουν βασικές πράξεις , και πήραν απολυτήριο λυκείου μόνον και μόνο διότι οι καθηγητές δεν θέλανε να τους βλέπουν στα μάτια τους .Δώσανε φυσικά 2 - 3 φορές Πανελλήνιες και οι βαθμοί τους ήταν κοντά στη βάση (του δημοτικού όμως ).Πήγανε λοιπόν στην Αγγλία με τα λεφτά του μπαμπά , όπου κατ ομολογία των ιδίων , ήταν λίγες οι φορές που πήγαν να δώσουν μάθημα ξεμέθυστοι . (Περί αντιγραφών κλπ τα φαντάζεστε) .Γύρισαν όλοι με πτυχία οικονομικών και μάνατζμεντ , κάποιοι δε και με παλαβούς βαθμούς .

Ελπίζω να μην καταντήσουμε και εμείς έτσι...Ναι, να πάρουμε τα καλά τους αλλά πως θα γίνει να αποφύγουμε τα κακά τους ????????

Thrass είπε...

Τελευταίε ανώνυμε, προσωπικά αυτό που με απασχολεί είναι τα φοιτητούδια να μάθουν μερικά πράγματα για το αντικείμενό τους. As luck would have it, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών είναι too cool για να ασχοληθεί με τα μπανάλ θέματα της επιστήμης τους.

Ανώνυμος είπε...

και εγώ πλάκα κάνω ροαρκ...

Πάντως , αν και "παμφλεταριοφυλλάδα" ,
φιλοξενεί τακτικά απόψεις αντικρουόμενες (πχ άρθρα του Ανδρέα Ανδριανόπουλου ή εκείνου του φιλελεύθερου καθηγητή τησ ΑΣΟΕΕ που , συγνώμη , ξεχνάω το όνομά του) .Αυτό νομίζω οτι αρκεί για να ξεπεράσεις την αλλεργία σου :-)

Roark είπε...

At 3/6/06 14:46, ΓΓ said...
Αγαπητέ Roark ο Τσαγκαρουσιάνος σήμερα στην Ελευθεροτυπία ( ξέρω ξέρω , παμφλετάριοι...) αναδημοσιεύει αυτούσιο το ποστ σου με ιδιαίτερα κολακευτικά για εσένα λόγια .( Τώρα σου έμεινε μόνο ο Ριζοσπάστης να πορθήσεις :-) ) Μια και είμαι σίγουρος οτι ο εν λόγω δημοσιογράφος πληρώνεται αδρά για τη συγκεκριμένη στήλη μήπως θα έπρεπε να διεκδικήσεις το κάτι τις σου ;


Δεν νομίζω. Το ψώνιο μου κάνω εδώ, δεν είναι ούτε η κύρια ασχολία μου, ούτε μέσο βιοπορισμού. Αν μας προσφέρει ένα βήμα να ακουστούν οι ιδεές μας παραέξω, που γενικά είναι περιθωριακές στα ΜΜΕ, είναι ευπρόσδεκτο (ακόμα και στην Ε). Επιτρέπουμε άλλωστε την ελεύθερη αναδημοσίευση των κειμένων μας εφόσον δεν αλλιώνονται και υπάρχει μνεια του δημιουργού και της πηγής.

Roark είπε...

ΓΓ έχεις δίκιο ότι φιλοξενεί αντίθετες απόψεις. Οι επίσημες θέσεις της (editorial κτλ) είναι που προκαλούν τις αλλεργίες. Θα πάω σε λίγο να την αγοράσω, αλλά θα έχω και μια ένεση κορτιζόνης καλού κακού!

Ανώνυμος είπε...

Πρόσεξε πάντως οτι ο τσαγκαρουσιάνος στο σχόλιό του χαρακτηρίζει το rooster
"αριστερόστροφο" !!....

Μάλλον εννοεί εσένα και το Σωτήρη
:-)

Ecumene είπε...

Aς ακουσουμε ολο τον επιλογο...

(Η νηφαλια και διαυγης αποψη ενος
νεαρου "αποστρατου" των πανεπιστημιων
στο μαχητικο αριστεροστροφο
e-rooster.Συμφωνω απολυτως μαζι του.
Σχετικα ειναι τα post στο blog του Νικου Δημου.Δισταζα να πω την αποψη
μου-η ζωη αλλαζει,τα νεα παιδια εχουν
αναγκες που πιθανον αγνοω.
Οι κινητοποιησεις στο Παρισι
μου εδωσαν ηδη ενα πρωτο σημα απομακρυνσης μου απο τον νεο
ψυχισμο.
Δεν καταλαβαινω να εισαι 20
χρονων και να κατεβαινεις
στο δρομο για τη συνταξη σου.
Ισως ομως ειναι κατι τοσο συγκεκριμενο και ουσιωδες..
που η μυθολογικη παρακαταθηκη
των ιδεων μας..αδυνατει να συλλαβει
..Πραγματισμος v/s
Ιδεολογικα Ρομαντζα..
Oμως βλεπω οτι πολλοι φοιτητες
εχουν την ιδια αποψη,εν προκειμενω.
Και θετουν,παραλληλως..
ενα βασικο ζητημα δημοκρατιας..
Ποιος εκπροσωπει ποιον και πως...
Και οταν τον εκπροσωπει,μεχρι ποιο
σημειο αποφασιζει για τη ζωη του...

Ecumene είπε...

ΑΡΙΣΤΕΡΟ το e-rooster...

ΔΕΞΙΟΣΤΡΟΦΗ η enet.gr.....

ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ SCHOOLIGANS

ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ LIFO!.........
.........................




Σοσιαλ-φιλελευθερο
κατα το "Αριστερος-Φιλελευθερος
του Ανδρουλακη..

μαλλον εννοουσε...

S G είπε...

"φιλοξενεί τακτικά απόψεις αντικρουόμενες (πχ άρθρα του Ανδρέα Ανδριανόπουλου ή εκείνου του φιλελεύθερου καθηγητή τησ ΑΣΟΕΕ"

μαλλον τον Γεωργιο Μπητρο λες. Οντως φιλοξενει κατα καιρους διαφορες αποψεις, και εχει και τον Τακη Μιχα σταθερο αρθρογραφο. Αλλα η γενικη γραμμη και τα αρθρα γνωμης ειναι τρομερα συχνα απαραδεκτα.
Οσο για το αριστεροστροφο ρουστερ, ακουγεται αστειο αλλα τελικα η ερωτηση ειναι τι σημαινει αριστερα και δεξια. Το ρουστερ ειναι απλα φιλελευθερο. Σε μερικα θεματα μπορει να ειναι κοντα στις γνωμες αριστερων, σε αλλα δεξιων. Δεν εχει ομως καποια ιδιαιτερη σχεση με κανεναν απο αυτους, μονο με την λογικη και την ελευθερια...

Τωρα για τα ιδιωτικα πανεπιστημια, εχω καποιες παρατηρησεις.

"Γύρισαν όλοι [απο την Αγγλια] με πτυχία οικονομικών και μάνατζμεντ , κάποιοι δε και με παλαβούς βαθμούς."

Η Αγγλια εχει καποια εξαιρετικα πανεπιστημια, μπροστα απο την ηπειρωτικη Ευρωπη. Εχει και λιγη σαβουρα για την οποια ο ιδιος ο Εκονομιστ ειχε πει οτι ειδικευονται στο να κοροϊδευουν Ελληνες φοιτητες και τους γονεις τους!

Παρομοιως, οταν επιτραπουν τα ιδιωτικα πανεπιστημια στην Ελλαδα θα εχουμε καποια καλα και καποια λιγοτερο καλα. Αυτο που δεν συνειδητοποιουν οι περισσοτεροι ειναι οτι:

α) Η απαγορευση των ιδιωτικων ΑΕΙ φερει βαρυ βαρος αποδειξης. Δεν φτανει να πουμε οτι δεν θα γινει καλυτερη η χωρα με αυτα. Αυτο ειναι αδιαφορο. Ουτε με τον καπνο/τσιγαρο γινεται καλυτερη η χωρα, αλλα επιτρεπεται το καπνισμα. Αυτο που πρεπει να αποδειχτει ειναι οτι τα ιδιωτικα ΑΕΙ θα εβλαπταν κατα καποιον ανεπανορθωτο τροπο τα δικαιωματα των πολιτων, πραγμα που δεν εχει δειξει κανεις.

β) δεν μπορουμε να αρνουμαστε συνεχως την ατομικη ευθυνη. Οποιος παει σε κακο πανεπιστημιο, ξερει που παει, κακο του κεφαλιου του. Μονο που στην Ελλαδα εχουμε την απιστευτη στρεβλωση με το ελληνικο δημοσιο να προσλαμβανει αθροα κοσμο με τυπικη προϋποθεση ενα πτυχιο. Αυτο ωθουσε πολυ κοσμο να πληρωνει για ενα πτυχιο, ακομα και αν δεν προσεφερε καθολου γνωσεις. Αυτο ειναι ενα γενικο προβλημα και δεν λυνεται βεβαια με την απαγορευση των ιδιωτικων ΑΕΙ αλλα με το συγυρισμα των προσληψεων στο δημοσιο, πχ μεσω του σχετικα ικανοποιητικου ΑΣΕΠ! (και με την μεγαλη μειωση των δημοσιων υπαλληλων θα ελεγα).

Ο μονος περιορισμος που θα δεχομουν λοιπον ειναι η υποχρεωση πληρους διαφανειας. Καθε πανεπιστημιο (ιδιωτικο ή δημοσιο) θα πρεπει να δημοσιευει τα στοιχεια των καθηγητων του (διδακτορικα κτλ) και της ερευνας του. Στην καλυτερη περιπτωση θα γινει και μια Αρχη Αξιολογησης στα προτυπα ας πουμε του RAE

ΥΓ μεγαλη συζητηση για το θεμα εχει γινει και στο αναθεωρηση.οργ

Ανώνυμος είπε...

Σωτήρη το Β) επιχείρημά σου απαντά στο Α) επιχείρημά σου. Πρίν επιτραπούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα πρέπει να γίνουν άλλες σημαντικότατες τομές (που μερικές περιγράφεις στο Β ) .Ειδάλλως θα γίνει ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ μπάχαλο. Αλλά πάλι στο Ελλάντα πάλι ρίχνουμε μπετά μπριν σκάψουμε θεμέλια

Ανώνυμος είπε...

...και μια παρατηρηση για την Αγγλία

Υπάρχουν πράγματι αρκετά καλά Αγγλικά πανεπιστήμια , αλλά υπάρχει και μπόλικη( και όχι λίγη ) σαβούρα . Και αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί , εκτός και αν σκοπός μας είναι να κοροιδεύμουμε σε λίγα χρόνια κινέζους φοιτητές και τους γονείς τους ( όπως σήμερα οι άγγλοι κοροιδεύουν τους Έλληνες )

Maria Velliou είπε...

Θέλω να απαντήσω στο σχόλιο του Γ.Γ. στις 14.46.
Όχι γιατί διαφωνώ ή αμφισβητώ αυτό που λέει, αντίθετα. Αλλά διότι δυστυχώς όταν λέμε τα στραβά των αλλονών είναι χρήσιμο να εξετάζουμε και τη δική μας καμπούρα. Έτσι, για λίγη αυτογνωσία.
Λοιπόν, δέχομαι αγαπητέ ότι έτσι είναι, υπάρχουν βρετανικά πανεπιστήμια, ειδικά στις ειδικότητες όπως αυτή που αναφέρατε, που μπορεί να την περάσει κάποιος πολύ εύκολα. Ακόμη και να βάλει να του γράψουν άλλοι τις απαιτούμενες εργασίες. Διότι αυτή είναι μια διαφορά των ελληνικών από τα βρετανικά πανεπιστήμια: στα βρετανικά υπάρχουν εργασίες. Υποχρεωτικές, αρκετές, στα περισσότερα μαθήματα. Επίσης στα βρετανικά υπάρχουν υποχρεωτικές παρουσίες. Σε όλα τα μαθήματα, όχι μόνο εκεί που φιλοτιμάται ο καθηγητής να τις κρατά.
Δυστυχώς στα ελληνικά πανεπιστήμια σε πολλές θεωρητικές σχολές δεν υπάρχει ούτε μια υποχρεωτική εργασία, ούτε μια υποχρεωτική παρουσία. Μπορείς να πάρεις πτυχίο απλά παπαγαλίζοντας 40-50 βιβλία. Κι ίσως ούτε καν αυτό, αφού κι εδώ οργιάζει η αντιγραφή.
Οι φίλοι σας λοιπόν μπορεί να αγόρασαν όλες τις εργασίες ξοδεύοντας πολλά χρήματα, μπορεί να αντέγραψαν στις εξετάσεις, άντε να το δεχτώ, αλλά τουλάχιστον υποχρεώθηκαν να περάσουν πολλές ώρες μέσα σε αίθουσες διδασκαλίας και ακόμη να υποστηρίξουν κάποιες από τις εργασίες τους μπροστά σε κοινό ή σε επιτροπή-δεδομένου ότι αυτό αποτελεί συνήθη διαδικασία ακόμη και στα προπτυχιακά προγράμματα.
Πήρα πτυχίο από τη Φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό Λίαν Καλώς έχοντας περάσει στα αμφιθέατρα συνολικά λιγότερες ώρες από μισό εξάμηνο. Στα τέσσερα χρόνια υποχρεώθηκα να κάνω μόνο δύο εργασίες, με πρωτοβουλία δυο φιλότιμων καθηγητών. Η μία ήταν αντιγραφή από εγκυκλοπαίδεια(!!!) και η άλλη μια δημιουργική σύνθεση έτοιμων αποσπασμάτων (που βαθμολογήθηκε με εννιά).
Φυσικά έμαθα πράγματα, διότι και μόνο η υποχρεωτική ανάγνωση των συγγραμάτων σε μάθαινε πράγματα. Επίσης, έμαθα διότι το πανεπιστήμιο ήταν χώρος κυκλοφορίας ιδεών κι εγώ, αν και τεμπέλα ως φοιτήτρια, γύριζα και μύριζα.
Όταν όμως ξεκίνησα να κάνω μεταπτυχιακό σε αγγλικό πανεπιστήμιο, έπαθα πολιτισμικό σοκ. Δεν πίστευα ότι μπορεί να ζητούνται αυτά τα πράγματα. Μέχρι να καταλάβω ότι το εννοούσαν, πήρα κάτω από τη βάση σε μια βασική εργασία παρότι είχα δουλέψει. Το ίδιο θα σας πουν όσοι έχουν πάει για μεταπτυχιακά Αγγλία κυρίως μετά από φοίτηση σε θεωρητικές σχολές. Γιατί αν και είμαι μεγάλη, απ' ότι ακούω δεν έχουν αλλάξει πολλά στα δικά μας Α.Ε.Ι..
Απ' ότι γνωρίζω για τα βρετανικά πανεπιστήμια, ακόμη και τα χαμηλότερα στην κατάταξη, οι φίλοι σας δεν πρέπει να τα έβγαλαν πέρα τόσο εύκολα όσο λένε. Μάλλον πρέπει να στρώθηκαν λιγάκι. Όχι όσο στην Οξφόρδη ή στο L.S.E., αλλά πάντως περισσότερο απ' ότι νομίζετε. Είναι το σύστημα τέτοιο, δεν σε αφήνει. Απλά, κι οι ίδιοι δεν έχουν μέτρο σύγκρισης ώστε να κρίνουν.
Όσο για τις αντιγραφές αλλά και τις κλεμμένες εργασίες, οι κανονισμοί των βρετανικών πανεπιστημίων είναι πολύ αυστηροί. Προσπαθούν διαρκώς να δημιουργούν δικλείδες ώστε να ελέγχουν το λεγόμενο ownership των εργασιών από τους φοιτητές, όπως π.χ. η εξέταση διαφόρων σταδίων της εργασίας, η προφορική συζήτηση με το φοιτητή για την εργασία. Μέχρι και σεμινάρια κάνουν ή και ημερίδες για την ανάπτυξη τεχνικών αποφυγής του plagiarism, όπως ονομάζουν την ακαδημαϊκή εξαπάτηση. Τουλάχιστον λοιπόν ασχολούνται, και μάλιστα σοβαρά, τους απασχολεί και προσπαθούν. Σε αντίθεση μ' εμάς που δεν έχουμε να επιδείξουμε συστηματική προσπάθεια.
Τώρα, γιατί ο Economist έγραψε αυτό που έγραψε; Αυτό μάλλον έχει να κάνει με το γενικότερο αγγλικό σνομπισμό και την τελειομάνια τους.Σίγουρα υπάρχουν διαφορές επιπέδου ανάμεσα στα βρετανικά πανεπιστήμια κι είναι γνωστός ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα παλιά και τα νέα πανεπιστήμια ή ανάμεσα στα καλά και τα λιγότερο καλά από τα δεύτερα. Όμως ας μην αυταπατώμεθα: το μέσο επίπεδο τους είναι πολύ καλό και είναι αποτελεσματικά σ' αυτό που κάνουν.
Δεν τα λέω όλα αυτά γιατί πάσχω από βρετανολαγνεία ή γιατί αντιπαθώ το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Οχι, σ' αυτό άλλωστε ενηλικιώθηκα και αγαπώ την πολυφωνία που το χαρακτηρίζει. Απλά πιστεύω ότι το χάλι μας σε γενικές γραμμές είναι απύθμενο και πρέπει να το αντικρύσουμε κατάματα, χωρίς αυταπάτες και υπεκφυγές, αν θέλουμε να πάμε μπροστά.

Maria Velliou είπε...

Ας μου επιτραπεί να συμπληρώσω ότι συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο του S.G. στις 19.28

Ανώνυμος είπε...

Πρός κα Μ.Βέλλιου

Χωρίς να θέλω να σας προσβάλλω (και χωρίς να έχω ίδια εμπειρία) η σχολή που τελειώσατε στην Ελλάδα (και οι θεωρητικές που λέτε και εσείς ) δεν είναι καλό μέτρο σύγκρισης , διότι μάλλον έχουν τα χάλια που λέτε .Δεν αποκλείεται δε να σας κάνανε δεκτή δε κάποιο από τα καλά αγγλικά πανεπιστήμια οπότε το σοκ που πάθατε δεν είναι τυχαίο , όμως δεν είναι τυχαία και τα γέλια που ρίχνουν απόφοιτοι του ελληνικού πολυτεχνείου ( για παράδειγμα) όταν πάνε για μεταπτυχιακό σε (κάποια) Αγγλικά πανεπιστήμια και βλέπουν το επίπεδό τους. Εγώ δεν είπα ποτέ οτι τα Ελληνικά πανεπιστήμια είναι σε άψογη κατάσταση , το αντίθετο θέλουν πολλές αλλαγές , απλά είπα οτι θα πρέπει να παραδειγματιστούν από τα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες χώρες με την ιδιωτική τριτοβάθμια και να τα αποφύγουμε . Όσο για τους φίλους μου (και για πολλούς άλλους που έχω ακούσει , καθώς ανήκω σε μια γενιά που στο Ελληνικό πανεπιστήμιο μπαίναν λιγότεροι από τους μισούς σε σχέση με σήμερα , οπότε φεύγαν για Αγγλία καραβάνια κυριολεκτικά) μπορει στην Αγγλία να τους ταλαιπώρησαν λίγο χρονικά ( ήτοι τους κόψανε ένα δυο χρόνια ) σας βεβαιώ όμως οτι σε Ελληνικό πανεπιστήμιο δεν θα έπαιρναν πτυχίο ούτε με σφαίρες. Εκτός και αν το νέρό και ο καθαρός αέρας της Αγγλίας ξυπνά την εργατικότητα και την αυτοπειθαρχία σε άτομα που στην Ελλάδα ( δίπλα στους γονείς τους ) δεν ανοίγανε βιβλίο ούτε για να κάνουν αέρα στην αιώρα( και παρά τη βοήθεια , τη πίεση των πανελληνίων , το γεγονός οτι ζούσαν σπίτι τους , τα έβρισκαν όλα έτοιμα και δεν έιχαν να ασχοληθούν παρα μόνο με τα μαθήματά τους ), μάλλον τα ( πάρα πολλά ) παραδείγματα τέτοιων ατόμων που έχω υπ οψιν μου , δείχνουν οτι μάλλον κάτι σάπιο υπάρχει σε ένα κομμάτι του εκπαιδευτικού βασίλειου της Αλβιόνας (φυσικά δεν συζητάμε καν για ρουμανια , Βουλγαρία - με μια οδοντόκρεμα περνάς μάθημα και με ένα τενεκέ λάδι παίρνεις πτυχίο).Τι να λέμε τώρα , οι τύποι πήραν πτυχίο οικονομικών , όταν φεύγοντας για Αγγλία δυσκολεύονταν να κάνουν διαίρεση και το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το πού θα πάνε για καφέ....Και σας ξαναλέω , ειδικά εκείνη την εποχή δεν ήταν και λίγοι... Να ξαναπώ οτι δεν έχω δει από κοντά Αγγλικό πανεπιστήμιο , οπότε αν κάπου είμαι άδικος , ζητώ συγγνώμη

Το θεμα της ατομικής ευθύνης φυσικά και υπάρχει , υπάρχει όμως , και ας με πείτε κρατιστή , και μια υποχρέωση του κράτους να προστατεύει τους αφελείς / ευκολόπιστους / τσιγγούνηδες κλπ κλπ από τον κάθε απατεώνα θέτωντας κάποιοα αυστηρά κριτήρια στο ποιός μπορεί να παρέχει από ταξί και βουτήματα για τον καφέ εώς τα πιο σημαντικά (παιδεία , υγεία ).Ακόμα περισσότερο δε όταν τίθεται και θέμα επαγγελματικών διακαιωμάτων , θα ήθελα να είμαι σίγουρος και προστατευμένος οτι ο μηχανικός που υπέγραψε για το κτίριο στο οποίο δουλεύω , πήρε πτυχίο ( και δικαίωμα υπογραφής ) από ένα ίδρυμα με κάποιες βασικές προυποθέσεις.
Ακόμα περισσότερο αν θέλουμε με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να προσελκύσουμε και "πελάτες" (με ...την καλή έννοια) και από το εξωτερικό για σπουδές εδώ.

Ανώνυμος είπε...

Ας μην το πάμε το θέμα σε crash test ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια vs αγγλικά. Αν θελήσουμε να κάνουμε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά θα βρούμε και χειρότερα (ιατρική Ιασίου , Σόφιας, Κωνστάντζα που λέει και ο ΓΓ) αλλά και καλύτερα. Για αυτό και σε χώρες όπως Αγγλία και ΗΠΑ υπάρχει ranking που δυστυχώς εδώ δεν έχουμε.
Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα έχει πολλά αδύνατα σημεία αλλά δεν είναι για πέταμα. Τα επερχόμενα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν μπορούμε να κρίνουμε από πριν αν θα είναι εξίσου καλά , καλύτερα ή χειρότερα από τα ήδη υπάρχοντα κρατικά, αν θα παίρνεις πτυχίο με λάδωμα , αν θα έχουν γήπεδα τέννις , αν θα διδάσκουν ξένοι καθηγητές ή οτιδήποτε.
Παρόλα αυτά πιστεύω ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε επενδυτές να τα δημιουργήσουν. Η κοινωνία θα κρίνει αν τα πανεπιστήμια αυτά αξίζουν ή όχι. Αν μέσα δε γίνεται σωστή δουλειά οι πτυχιούχοι τους θα βγαίνουν στούρνοι και θα αποβάλλονται από την αγορά. Αν προσφέρουν μεταπτυχιακά ή διδακτορικά της πλάκας , οι ψαγμένοι πτυχιούχοι θα τα σνομπάρουν. Για το δε διδακτικό προσωπικό ,κάθε ακαδημαϊκός είναι ελεύθερος να επιλέξει που θέλει να εργαστεί.

Ecumene είπε...

@@@Σχετικα με το αριστεροστροφο
e-rooster
....

Νομιζω δεν πρεπει να χασετε
την ευκαιρια...

H AΡΙΣΤΕΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ..


Η ΣΥΜΠΑΙΓΝΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ-ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ
Ο ΙΔΙΟΣ....

οποτε δικαιως ειπε
η Ελευθεροτυπια για
αριστεροστροφο
e-rooster....

Φιλελευθερος Σοσιαλισμοςαπο medium.gr

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ
ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ...γιατι...

ΑΡΧΗ "ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΣ"
ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΣ..............
................................
¿ε,Φιλε Cataluño S.G.?...........
...

Ecumene είπε...

Mαλισταεδω
με την κινηση του
ο Τσαγκαρουσιανος
εβαλε σοβαρη υποψηφιοτητα
για το Υπουργειο Πολιτισμου!!

ΤΡΕΜΕ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ!!!

ΟΙ
ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΙ
ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ
ΕΡΧΟΝΤΑΙ!!!!!...

Επ ευκαιριας μια
αναλυση για τις αγορες
και τους φοιτητες
απο Ινδια
και Πακισταν
θα ταν ακρως
ενδιαφερουσα...

Roark είπε...

Πάνε πάνω από 10 χρόνια από τότε που θα μπορούσα να χαρακτηριστώ "αριστερόστροφος". Μάλλον ο Σ.Τ. δεν μας έχει διαβάσει άλλη φορά (καλά κοντζάμ ταμπέλα με τον Μίλτον δεν την είδε; Τι πρέπει να γράφουμε; ΠΡΟΣΟΧΗ, ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ,ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ; ΠΡΟΣΟΧΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΑΓΚΩΝΟΥΝ;). Πάντως που είναι εξίσου απωθητικοί οι χαρακτρισμοί και αριστερόστροφο και δεξιόστροφο.

Maria Velliou είπε...

Έλεγα να μη συνεχίσω το συγκεκριμένο διάλογο διότι δεν έχει νόημα να γίνεται ατέρμονος, καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Όμως τελικά δεν θα ήθελα να αφήσω ασχολίαστα τα γραφόμενα από τον Γ.Γ.
Πρώτον: έχω επισημάνει ότι κάθε φορά που θέλουν κάποιοι να τονίσουν την υπεροχή των ελληνικών Α.Ε.Ι. έναντι κάποιων "κακών" της Αγγλίας, αναφέρονται αμέσως στο Πολυτεχνείο, άντε και σε κανένα- δυο τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου, άντε και σε κάποια πολυτεχνικά τμήματα της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Κρήτης. Δηλαδή συγκρίνουμε το ανώτερο 5% των ελληνικών με το κατώτερο 5% των αγγλικών και είμαστε ευχαριστημένοι. Αυτό όμως είναι στρέβλωση της πραγματικότητας.
Δεύτερον: όταν φτάνουμε να δεχόμαστε ότι μια αριστούχος απόφοιτος του Κλασσικού Λυκείου Αναβρύτων, που εισήχθη με καλή σειρά στην πλέον υψηλόβαθμη-τότε-θεωρητική σχολή της χώρας μας, την οποία τελείωσε με Λίαν Καλώς, μπορεί αρχικά να πέφτει από τα σύννεφα μπροστά στη δυσκολία των απαιτήσεων ενός απλά καλούτσικου αγγλικού μεταπτυχιακού, τότε δεχόμαστε ότι και τα "καλά" Α.Ε.Ι. μας έχουν μεγάλο πρόβλημα.
Όχι, κύριε Γ.Γ., καθόλου δεν προσβάλλομαι εγώ από αυτό. Άλλοι θα έπρεπε να προσβάλλονται ή μάλλον να ντρέπονται. Άλλωστε την εντύπωση μου μοιράστηκα και με άλλους αποφοίτους ελληνικών θεωρητικών σχολών.
Τρίτον: επιτρέψτε μου προσωπικά να αμφισβητώ και την ορθότητα των εντυπώσεων πολλών αποφοίτων του πολυτεχνείου από τα "κακά" μεταπτυχιακά της Αγγλίας, στις οποίες αναφέρεστε. Μιλάμε για διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα. Το ελληνικό ίσως δίνει έμφαση στην μετάδοση εξειδικευμένων γνώσεων υψηλού επιπέδου, ενώ το αγγλικό στην ανάπτυξη ενός προχωρημένου τρόπου σκέψης. Προφανώς ο απόφοιτος του Πολυτεχνείου εντυπωσιάζεται αρνητικά ότταν δει ότι π.χ. μπορεί να κάνει στο μεταπτυχιακό της Αγγλίας μαθηματικά ή Φυσική που στο Ε.Μ.Π. διδάσκονται στα πρώτα έτη. Στην πορεία ανακαλύπτει ότι το αγγλικό πρόγραμμα σπουδών είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να σου αναπτύσσει την ικανότητα οργάνωσης μιας δουλειάς, συγκέντρωσης, επεξεργασίας, αξιολόγησης και εποικοδομητικής αξιοποίησης δεδομένων, ανάλυσης και στοχοθεσίας, διακλαδικής προσέγγισης κ.α. Με δυο λόγια το ελληνικό Α.Ε.Ι. δίνει γνώσεις, το αγγλικό σου μαθαίνει πως να τις αναζητάς, να τις κρίνεις και να τις αξιοποιείς. Τα καλά κάνουν και τα δυο. Αν οι γνωστοί σας παρόλ' αυτά ολοκλήρωσαν τα προγράμματα που αναφέρετε κι αν είναι ειλικρινείς, πιστεύω θα παραδεχτούν τι πράγματα πήραν. Ρωτήστε τους.
Τέταρτον: ώστε είστε τόσο βέβαιος ότι οι φίλοι σας δεν θα έπαιρναν πτυχίο σε ελληνικό Α.Ε.Ι. ούτε με σφαίρες; Αν ισχύει αυτό, μάλλον θα οφείλεται στην αλλεργία που δημιουργεί το περιβάλλον των ελληνικών Α.Ε.Ι. σε όσους μπαίνουν εκεί μέσα για να μάθουν πέντε πράγματα και να πάρουν ένα πτυχίο, όχι για να αλλάξουν τον κόσμο, να βρουν γυναίκα ή να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους. Διότι άλλος λόγος δεν θα υπήρχε, πιστέψτε με. Οι μέθοδοι αντιγραφής στις θεωρητικές σχολές των ελληνικών Α.Ε.Ι. είναι πολύ προχωρημένες. Βέβαια και στις πολυτεχνικές σχολές υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για αγορασμένες εργασίες, εφόσον και το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των εργασιών είναι χαλαρό. Ούτως ή άλλως όμως, έχετε αυτοακυρωθεί λέγοντας ότι δεν γνωρίζετε από θεωρητικές σχολές, στις οποίες ανήκει και η Διοίκηση Επιχειρήσεων που σπούδασαν οι φίλοι σας.
Εν κατακλείδι κύριε, επιμένετε να χρησιμοποιείτε περιπτωσιολογικά επιχειρήματα και μάλιστα αυτοαναιρούμενα από εσάς τον ίδιο, προκειμένου να απαντήσετε σε επιχειρήματα αντικειμενικά, όπως αυτά φερ' ειπείν που αναφέρονται στις μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης της μιας και της άλλης χώρας.
Αν είχατε φοιτήσει σε αγγλικό πανεπιστήμιο-οποιοδήποτε-δεν θα το κάνατε αυτό.

Νομίζω εδώ τα είπα όλα.
Μια ακόμη διευκρίνιση όμως είναι αναγκαία: δεν υποστηρίζω τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων επειδή τα δημόσια είναι κακά. Την υποστηρίζω για όλους τους λόγους που αναφέρει ο S.G., για κάποιους από τους λόγους που αναφέρει ο Γ. Μπήτρος και για κάποιους άλλους ακόμη. θα την υποστήριζα ακόμη κι αν τα δημόσια λειτουργούσαν άψογα. Για τους ίδιους λόγους και γι' άλλους ακόμη.
Όμως η πραγματικότητα, δυστυχώς, για τα δημόσια είναι ότι έχουν σοβαρότατα προβλήματα και υπολείπονται του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Κι αυτό δεν αλλάζει ούτε με το να εθελοτυφλούμε, ούτε με σοφιστείες, ούτε με ευχολόγια και αφορισμούς. Και δεν το θέλει κανείς, ούτε καν οι υπέρμαχοι των ιδιωτικών Α.Ε.Ι., διότι η πλήρης απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου θα οδηγήσει σε άλλες στρεβλώσεις, ιδιαίτερα αν γίνει απότομα.

S G είπε...

βασικα εγω μαλλον παμφλεταριος (Pink Floyd, αμπελοφιλοσοφια και αραγμα) ημουν πριν 10 χρονια, οχι αριστεροστροφος :-)

Κατα τα αλλα, συμφωνω μαλλον με την Μαρια. Ακομα και οι εξυπνακηδες που πανε στην Αγγλια και γελανε, δεν ειναι αρκετο δειγμα. Και οι Γερμανοι οταν βλεπουν τα αγγλικα βιβλια με τοσο χρωμα και καλη παρουσιαση γελανε, λες και η παιδεια πρεπει να ειναι αυστηρο βασανιστηριο. Το αγγλικο συστημα εχει πολυ εξυπνη δομη, ξεκιναει απο τα ευπεπτα και προχωραει συστηματικα την σκεψη και την κριση. Και συνεχως εχει και πρακτικες εφαρμογες ωστε να ξερεις γιατι μαθαινεις αυτα που μαθαινεις (οχι οπως στην Γερμανια που οικονομετρια ας πουμε ηταν για μας απλα μια περιεργη ασκηση αλγεβρας). Γιαυτο και σε ολα εκτος των πολυ τεχνικων σπουδων, το αγγλοαμερικανικο συστημα ειναι κλασεις ανωτερο του ηπειρωτικου Ευρωπαϊκου.

Και βεβαια να τονισω οτι η διαστροφη των σκληρων εισαγωγικων εξετασεων ειναι ελληνικο φαινομενο. Η εξεταση στην παπαγαλια 5 μαθηματων δεν ειναι καθολου ικανο δειγμα για τις δυνατοτητες καποιου να ανταπεξελθει σε καποιες σπουδες. Το πιστευω απολυτα οτι οι φιλοι σου με τους μετριους βαθμους μπορει να ανακαλυψαν κατι που να τους ενδιεφερε στην Αγγλια και να τα πηγαν καλα. Και στην Αγγλια και στην γερμανια και στην Ισπανια που ξερω, η εισαγωγη στις περισσοτερες σχολες ειναι πολυ ευκολη. το να παρεις πτυχιο ομως δεν ειναι ;-)

Τελος για το ζητημα που θετεις ΓΓ, φυσικα σε τεχνικα επεγγελματα πρεπει η επαρκεια να εξεταζεται χωριστα, οχι να δινεται αυτοματα με το πτυχιο (ισως με ενα συστημα πιστοποιησης). Παντως μην φοβασια για τους ξενους φοιτητες, δεν ειναι ηλιθιοι, αν δινουν τα λεφτα τους, καπου θα χρησιμευουν αυτες οι σπουδες. (παρεπιμπτοντως το μονο ελληνικο ιδρυμα που ξερω να εχει ικανο αριθμο ξενων φοιτητων ειναι το Ντηρι που τοσο περιφρονουν μερικοι. Περιεργως η ελληνικη δωρεαν παιδεια δεν εντυπωσιαζει κανεναν ξενο...)

Maria Velliou είπε...

Φυσικά S.G., σωστά τα λες. Μπορούν οι απόφοιτοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων να περνούν από πρόσθετες δοκιμασίες όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα σε κάποια επαγγέλματα. Ως προς αυτό, μπορούν να ενεργοποιηθούν και τα επιμελητήρια ή σύλλογοι. Ήδη σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται, όσον αφορά πτυχιούχους του εξωτερικού.
Το κράτος μας βέβαια έχει κι εδώ να επιδείξει σφάλματα, όπως π.χ. με τις δοκιμασίες που περνά τους αποφοίτους Ιατρικών Σχολών του εξωτερικού: κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί για αυστηρές ή για πολύ επιεικείς, κυρίως, όμως, δυστυχώς, για διαβλητότητα. Αυτά τα προβλήματα είναι άλλης κατηγορίας και δεν ξέρει κανεις πως θα λυθούν.

Roark είπε...

Π.Κ 334 §3: ορίζει ότι διαπράττει το ποινικό αδίκημα της διατάραξης της οικιακής ειρήνης “όποιος εισέρχεται παράνομα, σε κατάστημα ή χώρο… ή Ν.Π.Δ.Δ. …ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί…”. Οι διατάξεις, δηλαδή αφορούν τρίτους ιδιώτες ή και τους φοιτητές των Α.Ε.Ι οι οποίοι τυχόν “εισέρχονται παράνομα” ή τυχόν “παραμένουν” στους προστατευόμενους από το άσυλο χώρους παρά η θέληση της υπηρεσίας (Σύγκλητος ή πρυτανικό συμβούλιο ή
πρύτανης). Ακόμη και η κατάληψη των Α.Ε.Ι από τους φοιτητές εμπίπτει στην περίπτωση “παραμονής” παρά την θέληση των κεντρικών οργάνων του Α.Ε.Ι.

Κάνεις ένα τεράστιο λάθος. Εθελοντικά συμμετέχει όποιος θέλει στον Δικογορικό Σύλλογο, ή τον Ιατρικό ή το ΤΕΕ κτλ. Μπορεί να επιλέξει να μην συμμετάσχει και να μην εξασκήσει το ανάλογο επάγγελμα. Η εγγραφή όμως στον φοιτητικό σύλλογο ΔΕΝ αποτελεί αντίστοιχη υποχρεώση του φοιτητή προκειμένου να φοιτήσει σε μια σχολή. Άρα δεν μπορεί να ασκεί ανάλογη εξουσία πάνω του. (Επίσης να πω ότι και αυτή την υποχρεωτική συμμετοχή στις συντεχνίες και τα όργανά τους είναι απαράδεκτη και υπόλειμμα του μεσαίωνα).

Όπως παραδέχεσαι, δεν είναι όλοι οι φοιτητές μέλη του συνδικαλιστικού οργάνου. Ούτε αυτοί που δεν πλήρωσαν συνδρομή, ούτε αυτοί που δεν υπέγραψαν το καταστατικό (όπως επιβάλλει ο νόμος για τη σύσταση και λειτουργία σωματείων), ούτε οι μεταπτυχιακοί που δε ανήκουν στο σύλλογο, ούτε οι καθηγητές, ούτε το υπόλοιπο ερευνητικό προσωπικό. Όλοι όμως αυτοί είναι ακαδημαϊκοί πολίτες, των οποίων οι ελευθερίες καταπατώνται με την βία και παρά τη θέλησή τους (ελευθερίες που κατοχυρώνει το Άρθρο 16§1). Καμία ομάδα φοιτητών, μεγάλη ή μικρή, δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι εκπροσωπεί το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινώτητας, ούτε καν των προπτυχιακών φοιτητών, και δεν έχει δικαίωμα να προχωρά σε ενέργειες που παραβιάζουν ελευθερίες ατόμων που δεν έχουν συναινέσει με τους σκοπούς του συνδικαλιστικού οργάνου.

Το αν τηρείται το αστείο τυπικό των ΓΣ (με αποφάσεις ελάχιστων μειοψηφειών σε εξ αναβολής συνελεύσεις ή αν συμμετέχουν μαζικά οι φοιτητές), έχει να κάνει μόνο με όσους δέχονται εθελοντικά την δικαιοδοσία του οργάνου πάνω τους. Όσοι απέχουν από αυτό, δεν μπορεί να είναι δέσμιοι των αποφάσεών του.

Όποιος θέλει να οργανώσει κίνημα μπορεί ελεύθερα να το κάνει. Και να πληρώσει το ανάλογο κόστος. Όπως όταν ο εργάτης απεργεί και χάνει το μεροκάματό του, ο φοιτητής που θέλει να αντιδράσει θα πρέπει να θυσιάσει κάτι. Όχι τσάμπα μαγκιά με την ασφάλεια των αναπληρώσεων μαθημάτων και των διπλών εξεταστικών. Η αποχή δεν είναι ατομικιστική λύση. Είναι επιλογή ευθύνης και συνείδησης από όσους πραγματικά θέλουν να αντιδράσουν. Όχι μέσω του εξαναγκασμού με τη βία των υπολοίπων αλλά με την συνειδητή επιλογή. Αυτό που χάνεται δεν είναι ούτε ο χώρος ούτε ο χρόνος για δημιουργία "κινήματος". Αυτό που χάνεται είναι η πολιτική ομηρεία των υπόλοιπων που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στις αντιδράσεις και η επακόλουθη πολιτική εκμετάλλευση της δυσαρέσκειάς τους.

Αν έχουν προτάσεις οι φορείς, ας τις έκαναν όταν έγινε ο διάλογος και συστάθηκε το ΕΣΥΠ (από όπου προτίμησαν να αποχωρήσουν). Όχι να εμφανίζουν προτάσεις μόνο και μόνο για να καλύψουν την στείρα τους άρνηση. Επίσης δεν υπήρξα ποτέ μέλος, ούτε ψηφοφόρος, της ΔΑΠ, οπότε δεν αισθάνομαι ότι έχω να απολογηθώ για κάτι. Ο κ.Μάνος δεν εκφράζει τον φιλελεύθερο χώρο (που δεν έχει καμία οργανωμένη μορφή έκφρασης) αλλά τον ευατό του. Έχω άλλωστε γράψει για την συναλλαγή του φοιτητικού συνδικαλισμού με την εξουσία.

Ανώνυμος είπε...

to sigouro einai oti h anotath paideia xreiazetai allages... se ayto oloi symfonoun. as prospathisoume loipon syntonismena na entopisoume ta thetika ton proteinomenon metron k na mhn ta aporripsoume dinontas mia eikona apatheias apenanti sthn ekpaideysh mas. fainetai oti to skeptiko tou bolematos exei eisxorhsei toso bathia mesa ston ellhna pou otidhpote prospathei na prossegisei ta xena standard kai na balei se ena dromo tis spoudes ton foithton ginetai antikeimeno lyssaleas antidrashs. eleos... poly fobamai pos an petyxoun oi katalhpsies kai oi apergoi ton stoxo tous,ta AEI mas tha kyliountai ston bourko gia polla xronia akoma...

Maria Velliou είπε...

Τυχερούλη, λες ότι ο Σ. Μάνος εξέφρασε αντιρρήσεις ως προς το νέο νόμο στην εκδήλωση των μεταπτυχιακών της Νομικής. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αντίθετος με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Αντίθετα, είναι γνωστός υπέρμαχος, χρόνια τώρα. Άλλωστε έτσι δήλωσε προ διμήνου σε Συμπόσιο Τώρα, αν είπε

Maria Velliou είπε...

(αμάν, πάλι χτύπησα κατά λάθος το κουμπί δημοσίευσης, συνεχίζω)
...σε Συμπόσιο των Ελλήνων Συνταγματολόγων, στο GOETHE INSTITUT, όπου μάλιστα διάβασε τη δική του πρόταση για μια πολύ ολιγόλογη διατύπωση του άρθρου 16, η οποία ανοίγει παράθυρο στα ιδιωτικά Α.Ε.Ι.
Τώρα, αν δήλωσε τα αντίθετα στην εκδήλωση που αναφέρεις, δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν : ή έκανε στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών σε ένα τόσο σοβαρό θέμα-πράγμα αδύνατον διότι είναι συνεπής επί χρόνια ως προς αυτό κι έχει εκτεθεί-ή εσύ δεν κατάλαβες τι άκουσες. Την εκδοχή να ψεύδεσαι συνειδητά την απορρίπτω.
Τώρα, το τι ιδιωτικά Α.Ε.Ι. ή παραρτήματα θα γίνουν, αν γίνουν, είναι ένα άλλο θέμα. Πες μας αν έχεις να αντιτάξεις τίποτε σοβαρό στα επιχειρήματα του S.G. και τα υπόλοιπα που ακούστηκαν υπέρ της άρσης απαγόρευσης λειτουργίας τους, αλλιώς μην τρως άδικα χώρο γι' αυτό.
Τέλος, αυτά που λες για τη νομιμότητα των καταλήψεων εμένα προσωπικά δεν με αφήνουν ασυγκίνητη. Άλλωστε δεν ισχυρίστηκα ποτέ ότι είναι παράνομες. Καταχρηστικές ίσως είναι, σίγουρα δε είναι υπερβολικές και άδικες για τους ίδιους τους φοιτητές που δεν βρίσκουν ποτέ ένα πιο πρόσφορο μέσο διεκδικήσεων. Κι αν δεν είναι παράνομες, με τη μορφή και με τις προϋποθέσεις που πραγματοποιούνται θα έπρεπε να κηρυχθούν τέτοιες.

Roark είπε...

Είχες υποσχεθεί συγχαρητήρια σε όποιον σου έδειχνε ότι οι καταλήψεις είναι παράνομες. Ακόμα τα περιμένω. Σου έφερα συγκεκριμένο άρθρο του ποινικού κώδικα και την παραβίαση των ελευθεριών του Άρθρου 16 Παρ.1 του Συντάγματος, και αν ήμουν νομικός θα σου είχα βρει άλλα 10.

Δεν είναι σωματεία του Αστικού Κώδικα; Για να δούμε τι λέει συγκεκριμένα το Άρθρο 16 Παρ.5: Ειδικός νόμος ορίζει όσα αφορούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συμμετοχή των σπουδαστών σε αυτούς. Τι λέει λοιπόν ο νόμος; Ο ν.1268/1982 παρ.3 εδ.'β λέει ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι λειτουργούν με καθεστώς νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου ή ως ενώσεις προσώπων. Θέλεις να σου φέρω και τα άρθρα του αστικού κώδικα περί λειτουργίας ΝΠΙΔ ή ενώσεων προσώπων;

Το γιατί δεν έρχονται στις συνελεύσεις οι φοιτητές, δεν ξέρω τους προσωπικούς λόγους του καθενός. Πιθανώς γιατί πολλοί, και πολυ σωστά, δεν ανγνωρίζουν καμία δικαιοδοσία του οργάνου αυτού πα΄νω τους. Αυτό που ξέρω όμως και προκύπτει από τους νόμους για την λειτουργία των συλλόγων είναι ότι δεν είναι υποχρεωμένοι από κανέναν να το κάνουν. Αυτό που πρέπει εσύ να απαντήσεις είναι από που αντλείς το δικαίωμα να τους επιβάλλεις τις αποφάσεις των ΓΣ, παρά τη θέλησή τους και ενάντια στους νόμους;

Ανώνυμος είπε...

Αν και είναι αρκετά τα θέματα που θα ήθελα να απαντήσω νομίζω οτι ζυτό της παιδείας είναι το ποιο σημαντικό

@Μαρία Βέλλιου

"έχω επισημάνει ότι κάθε φορά που θέλουν κάποιοι να τονίσουν την υπεροχή των ελληνικών Α.Ε.Ι. έναντι κάποιων "κακών" της Αγγλίας, αναφέρονται αμέσως στο Πολυτεχνείο, άντε και σε κανένα- δυο τμήματα του Οικονομικού"

Αν διαβάσεις προσεκτικά τα προηγούμενα μηνύματα μου θα δείς οτι πουθενά δεν θέλω να τονίσω καμμιά υπεροχή κάποιου συστήματος. Είπα πολύ απλά οτι αφού ΠΡΕΠΕΙ να γίνουν αλλαγές στην Ελληνική τριτοβάθμια εκπ. θα πρέπει κοιτώντας παραδείγματα του εξωτερικού να πάρουμε τα καλά στοιχεία τους και να απορρίψουμε τα προβληματικά . Είπα και εγώ οτι στην Αγγλία υπάρχουν καλά πανεπιστήμια , αλλά και προβληματικά . Εκτός και αν θεωρείς οτι στην Αγγλία τα πράγματα είναι τέλεια.

"Δηλαδή συγκρίνουμε το ανώτερο 5% των ελληνικών με το κατώτερο 5% των αγγλικών και είμαστε ευχαριστημένοι. Αυτό όμως είναι στρέβλωση της πραγματικότητας."

Βλέπεις πουθενά να λέω οτι είμαι ευχαριστημένος από τα Ελληνικά πανεπιστήμια ; Αντίθετα δηλώνω ρητά το αντιθετο και δέχομαι οτι χρειάζονται αλλαγές.Που είναι λοιπόν η στρέβλωση ;

"ταν φτάνουμε να δεχόμαστε ότι μια αριστούχος απόφοιτος του Κλασσικού Λυκείου Αναβρύτων, που εισήχθη με καλή σειρά στην πλέον υψηλόβαθμη-τότε-θεωρητική σχολή της χώρας μας, την οποία τελείωσε με Λίαν Καλώς, μπορεί αρχικά να πέφτει από τα σύννεφα μπροστά στη δυσκολία των απαιτήσεων ενός απλά καλούτσικου αγγλικού μεταπτυχιακού, τότε δεχόμαστε ότι και τα "καλά" Α.Ε.Ι. μας έχουν μεγάλο πρόβλημα.
Όχι, κύριε Γ.Γ., καθόλου δεν προσβάλλομαι εγώ από αυτό. Άλλοι θα έπρεπε να προσβάλλονται ή μάλλον να ντρέπονται. Άλλωστε την εντύπωση μου μοιράστηκα και με άλλους αποφοίτους ελληνικών θεωρητικών σχολών."

δεν βλέπω τι διαφορετικό λες εδώ , σε σχέση με αυτά που λέω εγώ...νιώθω οτι σε πείραξε η λέξη "προσβάλλω" και φυσικά την αποσύρω , άλλωστε βλέπω διαβάζοντας οτι άλλο νόημα βγαίνει από αυτό που ήθελα να προσδώσω.

"Με δυο λόγια το ελληνικό Α.Ε.Ι. δίνει γνώσεις, το αγγλικό σου μαθαίνει πως να τις αναζητάς, να τις κρίνεις και να τις αξιοποιείς. Τα καλά κάνουν και τα δυο. Αν οι γνωστοί σας παρόλ' αυτά ολοκλήρωσαν τα προγράμματα που αναφέρετε κι αν είναι ειλικρινείς, πιστεύω θα παραδεχτούν τι πράγματα πήραν. Ρωτήστε τους."

τους ρώτησα . Η απάντησή τους σαφώς με δικαιώνει . Τώρα αν δεν είναι ειλικρινείς , τι να σου πώ...Μου λένε αυτό που ΔΕΝ τους συμφέρει...

"ώστε είστε τόσο βέβαιος ότι οι φίλοι σας δεν θα έπαιρναν πτυχίο σε ελληνικό Α.Ε.Ι. ούτε με σφαίρες; Α"

ναι είμαι βέβαιος. Αλλά για να είμα ακριβής αναφέρομαι σίγουρα στα "καλά" ελληνικά ΑΕΙ. Τα παιδιά αυτά ΔΕΝ μπορούν να κάτσουν να διαβάσουν , ΔΕΝ μπορούν να κάτσουν να κάνουν εργασίες .Εκτός αυτού δεν θέλουν κιόλας.γι αυτούς φοιτητής σήμαινε όλα αυτά που λές ( μείον το να αλλάξουν τον κόσμο.Θέλανε μονο να βρούν γυναίκες)

"επιτρέψτε μου προσωπικά να αμφισβητώ και την ορθότητα των εντυπώσεων πολλών αποφοίτων του πολυτεχνείου από τα "κακά" μεταπτυχιακά της Αγγλίας, στις οποίες αναφέρεστε. Μιλάμε για διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα. Το ελληνικό ίσως δίνει έμφαση στην μετάδοση εξειδικευμένων γνώσεων υψηλού επιπέδου, ενώ το αγγλικό στην ανάπτυξη ενός προχωρημένου τρόπου σκέψης."

εδώ μάλλον πέφτεις στο λάθος για το οποίο με κατηγορείς.Έχεις προσωπική εμπειρία από αγγλικά πολυτεχνεία;
Εγώ σαφώς είπα οτι είναι πράγματα που μου είπαν και στα οποία δεν έχω προσωπική εμπειρία , τα έχω όμως ακούσει ΤΟΣΕΣ πολλές φορές , που τι να πω , σύμπτωση επαναλαμβανόμενη...

"Οι μέθοδοι αντιγραφής στις θεωρητικές σχολές των ελληνικών Α.Ε.Ι. είναι πολύ προχωρημένες. Βέβαια και στις πολυτεχνικές σχολές υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για αγορασμένες εργασίες, εφόσον και το σύστημα παρακολούθησης της πορείας των εργασιών είναι χαλαρό. Ούτως ή άλλως όμως, έχετε αυτοακυρωθεί λέγοντας ότι δεν γνωρίζετε από θεωρητικές σχολές, στις οποίες ανήκει και η Διοίκηση Επιχειρήσεων που σπούδασαν οι φίλοι σας."

Είπα εγώ οτι τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν και στη Ελλάδα ; Απλά στα κακά πανεπιστήμια της Αγγλίας μάλλον παραγίνεται το κακό ( δείτε και το λινκ που παραθέτω στο τέλος ).Η διοίκηση επιχειρήσεων δεν είναι αμιγώς θεωρητική σχολή , πολλοι από τους γνωστούς μου δε , σπούδασαν οικονομικά ( πράγμα που σαφώς λέω στο προηγούμενο μήνυμα αρα τα πρι αυτοακύρωσης....αυτοακυρώνονται) , πληροφορική ( πράγμα που δεν λέω πριν ,συγνώμη ) και διάφορα άλλα διόλου θεωρητικά ( μηχανικοί κυρίως) . Καμμία η διαφορά παρόλα αυτά ως προς τις παρατηρήσεις μου.

"ώστε είστε τόσο βέβαιος ότι οι φίλοι σας δεν θα έπαιρναν πτυχίο σε ελληνικό Α.Ε.Ι. ούτε με σφαίρες; Αν ισχύει αυτό, μάλλον θα οφείλεται στην αλλεργία που δημιουργεί το περιβάλλον των ελληνικών Α.Ε.Ι. σε όσους μπαίνουν εκεί μέσα για να μάθουν πέντε πράγματα και να πάρουν ένα πτυχίο, όχι για να αλλάξουν τον κόσμο, να βρουν γυναίκα ή να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους. Διότι άλλος λόγος δεν θα υπήρχε, πιστέψτε με"

Αν και θα με κατηγορήσετε οτι περιπτωσιολογώ , να σου πω αφού ρωτάς οτι οι περιπτώσεις που ξερω εγώ πήγαν σην Αγλλία διότι
1.Θέλαν να αποφύγουν (προσωρινά) το στρατό (τα αγόρια)
2. Τους βάλαν το μαχαίρι στο λαιμό οι γονείς - χορηγοί ( η πιάνεις δουλειά ή πας Αγγλία)
3. Πήγαν γιατί είχαν ακούσει οτι Η αγγλία μοιάζει λίγο με τα Σόδομα και ήθελαν να δούν πως είναι ( και είδαν ...).Έχουμε και βίντεο και φωτογραφίες ( με την πιστωτική σας κάρτα , είναι διαθέσιμα :-) )

"Εν κατακλείδι κύριε, επιμένετε να χρησιμοποιείτε περιπτωσιολογικά επιχειρήματα και μάλιστα αυτοαναιρούμενα από εσάς τον ίδιο, προκειμένου να απαντήσετε σε επιχειρήματα αντικειμενικά, όπως αυτά φερ' ειπείν που αναφέρονται στις μεθόδους διδασκαλίας και αξιολόγησης της μιας και της άλλης χώρας.
Αν είχατε φοιτήσει σε αγγλικό πανεπιστήμιο-οποιοδήποτε-δεν θα το κάνατε αυτό.
"

Μα δεν απαντώ σε κανένα αντικειμενικό επιχείρημα!! Δεν είπα ποτέ οτι είμαι υπέρ του Ελληνικού συστήματος , οτι όλα στην Αγγλία είναι χάλια , οτι δεν χρειάζονται αλλαγές και τομές .Δεν είπα καν οτι είμαι αντιθετος με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια . Αντίθετα συνεχώς λέω το αντίθετο (ο Μπαμπινιώτης θα με δείρει) . Απλά ( έστω και περιπτωσιολογώντας ) είπα οτι μπορούμε να διδαχθούμε από τα στραβά άλλων συστημάτων (όπως και από τα καλά ) και να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη .Και έφερα απλώς ένα παράδειγμα!!! Αν στο Αγγλοσαξωνικό σύστημα δεν χρησιμοποιούνται παραδείγματα τότε καλώς μου τα χώνεις!

@sg

"Και βεβαια να τονισω οτι η διαστροφη των σκληρων εισαγωγικων εξετασεων ειναι ελληνικο φαινομενο. Η εξεταση στην παπαγαλια 5 μαθηματων δεν ειναι καθολου ικανο δειγμα για τις δυνατοτητες καποιου να ανταπεξελθει σε καποιες σπουδες. Το πιστευω απολυτα οτι οι φιλοι σου με τους μετριους βαθμους μπορει να ανακαλυψαν κατι που να τους ενδιεφερε στην Αγγλια και να τα πηγαν καλα. Και στην Αγγλια και στην γερμανια και στην Ισπανια που ξερω, η εισαγωγη στις περισσοτερες σχολες ειναι πολυ ευκολη. το να παρεις πτυχιο ομως δεν ειναι ;-)"

Θα περιπτωσιολογήσω πάλι , αλλά οι γνωστοί μου δεν ε΄χαν μετριους Ββαθμούς .Είχαν άθλιους. Πέρα απ τις βασικές γνώσεις ήταν μηδενικά. Όσο για τις "περισσότερες" σχολές που λές δεν διαφωνώ.Εγώ μιλάω γιατ ις υπόλοιπες(δεν είναι οι περισσότερες , δεν είναι όμως και λίγες )

"Το αγγλικο συστημα εχει πολυ εξυπνη δομη, ξεκιναει απο τα ευπεπτα και προχωραει συστηματικα την σκεψη και την κριση. Και συνεχως εχει και πρακτικες εφαρμογες ωστε να ξερεις γιατι μαθαινεις αυτα που μαθαινεις (οχι οπως στην Γερμανια που οικονομετρια ας πουμε ηταν για μας απλα μια περιεργη ασκηση αλγεβρας)"

Χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω Σωτήρη , και μην το πάρεις στραβά , εσύ πως μιλάς για τα Αγγλικά πανεπστήμια και το σύστημα τους ; έχεις φοιτήσει εκει ; τα έχεις μελετήσει ; Η μήπως μιλάς και εσύ από "οτι ακούς και διαβαζεις " από εμπειρίες άλλων ( οπότε δεν είμαι μόνο εγώ ο κακός της υπόθεσης).

"Παντως μην φοβασια για τους ξενους φοιτητες, δεν ειναι ηλιθιοι, αν δινουν τα λεφτα τους, καπου θα χρησιμευουν αυτες οι σπουδες. (παρεπιμπτοντως το μονο ελληνικο ιδρυμα που ξερω να εχει ικανο αριθμο ξενων φοιτητων ειναι το Ντηρι που τοσο περιφρονουν μερικοι. Περιεργως η ελληνικη δωρεαν παιδεια δεν εντυπωσιαζει κανεναν ξενο...)"

άρα μόνο οι έλληνες φοιτητές είναι ηλίθιοι και δίνουν τα λεφτά τους σε άχρηστες σπουδές (βλέπε και το άρθρο του εκονομιστ που εσύ με παραπέμπεις ) Πάντως μην ξεχνας οτι στο Ντιρί τα μαθηματα γίνονται στα Αγγλικά . Η πολύ δύσκολη Ελληνική γλώσσα είναι σίγουρα αντικίνητρο( μεταξύ άλλων ) για σπουδές στην Ελλάδα . Όσα μεταπτυχιακά τμήματα στην ελλάδα κάνουν τα μαθηματα στα αγλλικά έχουν αρκετούς ξένους και πολύ περισσότερες αιτήσεις.

"
Έλεγα να μη συνεχίσω το συγκεκριμένο διάλογο διότι δεν έχει νόημα να γίνεται ατέρμονος, καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.
Όμως τελικά δεν θα ήθελα να αφήσω ασχολίαστα τα γραφόμενα από τον Γ.Γ.
"

συμφωνώ απολύτως . Δυστυχώς και εγώ δεν μπορώ να αντισταθω στον πειρασμό να μπώ σε μια ανώφελη "κόντρα" . έλληνας γαρ . Αν όμως διάβαζες πιο προσεκτικά τα όσα είπα δεν νομίζω οτι θα διαφωνούσαμε καν . Ξέφυγα πάντως από το ουσιαστικό θέμα και ζητω συγνώμη για αυτό.
Αλλά αφού περιπτωσιολόγησα που περιπτωσσιολόγησα , δείτε και αυτή τη περίπτωση ( από κάποιον που δεν μπορεί να κατηγορηθει οτι δεν έχει ίδια εμπειρία ) : σημ: κείμενο από τον ΙΟ της Ελευθεροτυπίας , roark μην ξεχάσεις την κορτιζόνη σου )
===================================
ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ επιστολή που παραθέτουμε, ένας Ελληνας φοιτητής που σπουδάζει στην Αγγλία μάς μεταφέρει την εμπειρία του από τη βρετανική ανώτατη εκπαίδευση, η οποία λειτουγεί ως πρότυπο για πολλούς εγχώριους σχεδιαστές της εκπαιδευτικής πολιτικής:

«Διάβασα στην "Ε" το κείμενο του καθηγητή Β. Αγγελόπουλου για το θάνατο του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου. Με την εμπειρία μου στα ημικρατικά πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας (πρώτο πτυχίο, master και τώρα διδακτορικό PhD) μπορώ να καταλάβω την αγωνία σας για την τύχη της άμοιρης δημόσιας παιδείας στην Ελλάδα. Σπούδασα σε ένα φαστφουντάδικο, λοιπόν. Η σαλαμοποίηση των προγραμμάτων σπουδών (με τα γνωστά credits), τα 3 χρόνια σπουδών που το μοναδικό που προσφέρουν είναι κάποιες τεχνικές γνώσεις. Οι καθηγητές που αμείβονται με ψίχουλα χρειάζεται παράλληλα να εκτελούν χρέη διοικητικά, να κάνουν έρευνα και να επιδιώκουν διακρίσεις. Οι εστίες που δεν είναι δωρεάν, ούτε φυσικά η σίτιση και τα συγγράμματα. Επίσης, η ρητή εντολή να μην κόβονται πλέον φοιτητές εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, διότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο! Ειδικά όταν είναι αλλοδαπός και πληρώνει 9.000 λίρες. Ολα τα προγράμματα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της παιδείας στην Ελλάδα. Για το θέμα των masters τι να πούμε, επιπέδου λυκείου το μάξιμουμ! Σε αναπτυξιακές σπουδές γίνονται δεκτοί απόφοιτοι φυσικής και σε οικονομικές απόφοιτοι ιστορίας. Για γέλια και για κλάματα, όμως τα δίδακτρα εισρέουν στα ταμεία. Σε όλα αυτά έρχεται σαν κερασάκι η μεγάλη απεργία των ακαδημαϊκών εδώ στην Αγγλία τους τελευταίους μήνες και οι απεργοσπαστικές πολιτικές των πρυτάνεων στο κάθε πανεπιστήμιο. Τελειόφοιτοι διδάσκουν μαθήματα καθηγητών, γραμματείς επιτηρούν εξετάσεις και managers βγάζουν τα εξεταστικά θέματα από προηγούμενα χρόνια. Φυσικά αυτοί, μαζί με κάποιους απεργοσπάστες, αλλά και συνταξιούχους καθηγητές, θα διορθώσουν και τα γραπτά και μετά θα δώσουν και πτυχία στους τελειόφοιτους.

Φαντάζομαι ότι, αφού τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν κρατική σφραγίδα, οι υπάλληλοί τους θα είναι οι απεργοσπάστες στους μελλοντικούς σας αγώνες.

Είναι συγκλονιστικό να στηρίζουν τη δημόσια παιδεία στην Ελλάδα άνθρωποι που ζούνε στο εξωτερικό χωρίς κανένα όφελος και στην Ελλάδα να οραματίζονται ιδιωτικά πανεπιστήμια για τους πλούσιους και δημόσια για τους φτωχούς. Ποιος λέει ότι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα γίνονται συνεχώς ανάλογα επεισόδια με αυτό που οδήγησε στο θάνατο του καθηγητή;

Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα για να γίνονται εκπτώσεις».

Ανώνυμος είπε...

μια ακόμα παρατηρησούλα προς SG:

(και ενώ - τι ειρωνεία - βλέπω την αγαπημένη ου Αγγλία στο μουντιάλ )

"Και βεβαια να τονισω οτι η διαστροφη των σκληρων εισαγωγικων εξετασεων ειναι ελληνικο φαινομενο. Η εξεταση στην παπαγαλια 5 μαθηματων δεν ειναι καθολου ικανο δειγμα για τις δυνατοτητες καποιου να ανταπεξελθει σε καποιες σπουδες. Το πιστευω απολυτα οτι οι φιλοι σου με τους μετριους βαθμους μπορει να ανακαλυψαν κατι που να τους ενδιεφερε στην Αγγλια και να τα πηγαν καλα."

Αυτό που ανακάλυψαν και τους ενδιέφερε ήταν τα όργια , τα μπεκρουλιάσματα,ι τα ταξιδάκια σε Αμστερνταμ , και νέες μεθοδοι εξαπάτησης Αγγλικών τραπεζών για ΄λήψη φοιτιτικών δανείων .
Αμβέρσα κλπ κλπ.
Κατά δική τους δήλλωση πάντα , το αντικείμενο των σπουδών τους ήταν από αδιάφορο εώς απεχθές ( οχι οτι το γνώρισαν και ιδιαίτερα βεβαια ).( μπορεί να περιπτωσιολογώ , δεν ηθικολογώ όμως Τα ανωτέρω δεν τα θεωρώ αμαρτήματα , ελπίζω να γίνεται κατανοητό το ΄νοημα ζυτών που λές

bromptonista είπε...

Η συζήτηση για τη σχέση των καταλήψεων με το νόμο είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, εντούτοις χάνει -παραδοσιακά- το δάσος.

Θεμέλιο της άποψης του Φώτη κατά των καταλήψεων (και όσων από εμάς συντασσόμαστε με αυτή) δεν είναι βεβαίως οι νομικοί κανόνες μιας οποιασδήποτε κοινωνίας, αλλά ο πυρήνας των ιδεών του φιλελευθερισμού που προσβάλλεται ευθέως όταν μια οποιαδήποτε ευκαιριακά σχηματιζόμενη πλειοψηφία καταχράται τη (νομιζόμενη) εξουσία της θίγοντας τη μειοψηφία. Το επιχείρημα αυτό δεν είναι νομικό, είναι αμιγώς πολιτικό και σε αυτό δεν έχω διαβάσει καμία πειστική απάντηση, παρά μόνο το ότι πρέπει λίγο-πολύ να συνταχθούμε όλοι σε μια κολεκτιβοποίηση της ανώτατης παιδείας και να αρνηθούμε όλοι μαζικά την οποιαδήποτε αλλαγή, γιατί θίγει τους μη προνομιούχους, τους εργαζόμενους φοιτητές, το άσυλο κλπ κλπ κλπ.

Θα γράψω 5 πράγματα για το νομικό σκέλος, γιατί μερικά από όσα διαβάζω είναι εξωφρενικά.

1) Οι φοιτητικοί σύλλογοι είναι ΝΠΙΔ. Είναι κοινά ΝΠΙΔ, παρότι προβλέπεται από το Σύνταγμα η λειτουργία τους. Κατοχυρώνεται η συνδικαλιστική ελευθερία των φοιτητών κατά "παρόμοιο" τρόπο με τη συνδικαλιστική ελευθερία των εργαζόμενων, καθώς οι φοιτητές ΔΕΝ είναι εργαζόμενοι και δεν καλύπτονται από το άρθρο 23, παρά μόνο από το άρθρα 12 (συνεταιριστική ελευθερία). Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι Ιατρικοί Σύλλογοι είναι ΝΠΔΔ με πειθαρχική εξουσία πάνω στα μέλη τους και ιδρύονται με νόμο. Η διαφορά είναι τεράστια. Θα διαφωνήσω επίσης με το Φώτη για το αν δεσμεύουν οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων όσους συμμετέχουν στη λήψη τους. Στο σκέλος που μια απόφαση παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα, προφανώς και δεν μπορεί να είναι δεσμευτική - είναι εξάλλου παράνομη!
2) Μπορεί να είναι υποστηρίξιμο το γεγονός ότι το δικαίωμα για ανώτατη παιδεία είναι κοινωνικό και δεν είναι αγώγιμο κατά του κράτους, παρότι και η άλλη άποψη βρίσκει θιασώτες (όπως για το αντίστοιχο δικαίωμα στην υγεία). Σημειώνω για τους τύπους ότι η κρατούσα άποψη θέλει κοινωνικό δικαίωμα την αξίωση ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗΣ κρατικής παιδείας, ενώ η γενική ελευθερία της παιδείας που κατοχυρώνεται στο άρθρο είναι ατομικό δικαίωμα.

Αυτό που ΔΕΝ είναι καν υποστηρίξιμο είναι ότι τα ατομικά ή κοινωνικά δικαιώματα στερούνται προστασίας! Σύμφωνα με το Σύνταγμα (αρ.25 παρ.1 εδ. 3) τα δικαιώματα του ανθρώπου "ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν". Δηλαδή οι ιδιώτες (καταληψίες) οφείλουν να απέχουν από την παραβίαση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το άρθρο 16, και το κράτος οφείλει να τα προστατεύει.

3) Το πώς θα προστατευτούν αυτά τα δικαιώματα είναι ένα άλλο ζήτημα. Η μη λειτουργία της Επιτροπής Ασύλου και η έλλειψη πολιτικής βούλησης των αρχών του Πανεπιστημίου και του Υπουργείου μεταθέτουν το ζήτημα πίσω στο χώρο της πολιτικής, καθώς α) απαγορεύεται στην Αστυνομία να εφαρμόσει το 334 ΠΚ ή οποιοδήποτε σχετικό με τις καταλήψεις άρθρο: μόνο για τα αυτόφωρα κακουργήματα μπορεί να επέμβει χωρίς την ΕΑ, β) αν παρ' ελπίδα κάποιος φοιτητής που δε θέλει να δει Μουντιάλ εγείρει αγωγή (και ασφαλιστικά μέτρα) κατά του ΣΦ και των καταληψιών, αυτή θα έχει μεν μια στέρεη νομική βάση και ίσως γίνει δεκτή και ληφθεί η σχετική απόφαση με τα αντίστοιχα ασφαλιστικά μέτρα, δεν θα έχει δε κανένα απολύτως αποτέλεσμα (άντε να βγάλει κανένα ψιλό από αποζημίωση μερικά χρόνια μετά, που θα έχει προφανώς λήξει η κατάληψη). Γιατί; Μα πώς θα εκτελέσει την απόφαση σε χώρο του Πανεπιστημίου; Φέρνοντας την αστυνομία;

S G είπε...

μια απαντηση κατοπιν εορτης (μολις τωρα προσεξα τα σχολια)

"Χωρίς να θέλω να σε αμφισβητήσω Σωτήρη[...] εσύ πως μιλάς για τα Αγγλικά πανεπστήμια και το σύστημα τους"

οχι δεν εχω σπουδασει, το συστημα ομως το εχω δει απο τα βιβλια, το εκπαιδευτικο υλικο, την ερευνα μου για καλυτερο υλικο διδασκαλιας σε διαφορα μαθηματα και την εμπειρια πολλων φιλων βεβαια (οπως και της κοπελας μου).

"άρα μόνο οι έλληνες φοιτητές είναι ηλίθιοι και δίνουν τα λεφτά τους σε άχρηστες σπουδές (βλέπε και το άρθρο του εκονομιστ που εσύ με παραπέμπεις )"

οχι αχρηστες, κακες. Τους ειναι προφανως χρησιμες σε κατι, συχνα δυστυχως ως διαβατηριο για τον ελληνικο δημοσιο τομεα ή κατι τετοιο.
Τωρα οι φιλοι σου προφανως δεν πηγαν σε ενα σοβαρο ΑΕΙ της Αγγλιας, αν εκαναν οσα λες. Αλλα και παλι δεν κατακρινω την υπαρξη ενος τετοιου ιδρυματος, για να υπαρχει κατι προσφερει. (εμμ αναληθες βεβαια αυτο για τα διδακτρα που ειπες, οι κατοικοι ΕΕ δεν πληρωνουν τοσα λεφτα, πληρωνουν ακριβως οσα οι Αγγλοι)

"Όσα μεταπτυχιακά τμήματα στην ελλάδα κάνουν τα μαθηματα στα αγλλικά έχουν αρκετούς ξένους και πολύ περισσότερες αιτήσεις."

εγω παντως δεν εχω δει κατι τετοιο. Ας πουμε δεν εχω ακουσει ποτε γερμανο ή ισπανο συμφοιτητη να σκεφτεται εστω και ως αστειο ενα μεταπτυχιακο σε δημοσιο ΑΕΙ της Ελλαδας.


"Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα για να γίνονται εκπτώσεις"

ποτε δεν καταλαβα τι σημαινει μια τετοια ατακα. Η υγεια ειναι εμπορευμα? Η εθνικη ασφαλεια?

Ανώνυμος είπε...

Δράμα και φρίκη

Δράμα και φρίκη είναι το πρώτο άρθρο ...

δυστυχώς υπάρχουν "νεολαίοι" οι οποίοι ορέγονται με την φρίκη των ιδιωτικών πανεπιστημίων,

και είναι βασιλικότεροι του βασιλέως στις πολιτικές που διογκώνουν τη φτώχεια, την ανισότητα, τη δυστυχία...

Έχουμε και λέμε :

1) Καταλήψεις.
Το μόνο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι άνθρωποι που δεν "κοιτάνε τη δουλειά τους" σαν πειθήνιοι δούλοι, που έχουν την αξιοπρέπεια να μην θέλουν να ζουν σαν σκλάβοι. Και όταν προσπαθούν να επιβάλλουν τον έσχατο φασισμό, δηλαδή "πανεπιστήμια" όπου για να μπεις ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΝΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ,

και "no money no honey"

αυτό αυτόματα συνιστά ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ από την ανώτατη εκπαίδευση όχι μόνο για τα εκατομμύρια των φτωχών Ελλήνων, αλλά και για τα υπόλοιπα εκατομμύρια των μικρομεσσαίων,

και μόνο η ελίτ των πλουσίων, της ρεμούλας και των λαμογιών,

θα "περνάει τις πανεπιστημιακές πύλες".

Το ότι θα υπάρχουν και τα Δημ. Πανεπ. αυτό είναι μια σκέτη τρέλα να το υποστηρίζει κανείς.

Τα δημόσια πανεπιστήμια θα συντριφτούν, θα μαραζώσουν και θα διαλυθούν όταν αρχίσει να ρέει το ζεστό χρήμα των πλουτοκρατών προς τα ιδιωτικά...

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΠΑΝΤΟΥ (ΗΠΑ, ΑΓΓΛΙΑ) ΟΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙΣΧΥΣΕΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ...

ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΤΗΝΤΗΣΑΝ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ και...

το μόνο που τους κάνουν είναι να τους πετάν το κοκαλάκι της "υποτροφίας" σε έναν ανά 2.000.000 φτωχούς που θα "ξεσκιστεί στο διάβασμα"...

Αυτό πέρα από φρίκη, είναι και αντισυνταγματικό για τα ελληνικά δεδομένα...

και η κατάληψη είναι το μόνο μέσο πάλης που έχει απομείνει στους δημοκράτες, στους αγωνιστές, στους ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους.

Και όταν η πλειοψηφία αποφασίζει ΑΓΩΝΑ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ,

Κ Α Τ Α Λ Η Ψ Η

είναι φασιστικό τουλάχιστον να υπάρχουν και καλά "αγανακτισμένοι φανατικοί" οι οποίοι όχι μόνο γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις αγωνίες και την πάλη των συναδέλφων τους,

αλλά , σαν άλλοι νοσταλγοί της χούντας,

ζητούν την κατάφορη καταπάτηση των δημοκρατικών αποφάσεων της πλειοψηφίας για κατάληψη

και ζητουν μάλιστα και την άσκηση βίας (αρωγή από την αστυνομία) εναντίων των συναδέλφων τους που σήκωσαν κεφάλι για την αξιοπρέπεια τους...

η ιστορία όμως έχει αποθεώσει τους "καταληψίες" και έχει βάλει στον πάτο της τους απεργοσπάστες...

(πχ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1973)

kwstas είπε...

ΜΑΛΑΚΕΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΑΛΕΥΕΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΓΩΝΑΣ-ΑΝΥΠΑΚΟΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ 16 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ

ΑΝΤΕ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ ΤΗΣ ΔΑΠ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΣΠ

Ανώνυμος είπε...

Οι φασίστες οι αριστεροί με την απολιθωμένη στα όρια του ηλιθίου γλώσσα και οι "πλουτοκράτες" δεξιοί που θεωρούν πανάκεια τα ιδιωτικά-για τα μπάζα- ΙΕΚ πανέπιστήμια όπου θα ανταγωνιστούν τα θλιβερά και ανύπαρκτα διεθνώς Ελληνικά πανεπιστήμια.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

ΟΙ κρατικοδίαιτοι κομματάρχες-βολεψηματίες που λαδώνονται απο την κορφή ως τα νύχια σας εκμεταλεύονται όλους δεν το καταλαβαίνετε; Δεν υπάρχει ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΚΚΕ ούτε ΣΥΝ. Μόνο πως θα φάμε και θα βολευτούμε υπάρχει.

Και κάτι ακόμα για τους "αριστεριστές" :

Στην Αγγλία υπάρχει μόνο 1(ΕΝΑ) ιδιωτικό πανεπιστήμιο (Buckingham University). ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ 120 ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ. ΤΟ CAMBRIDGE KAI TO OXFORD ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΙΚΑ.

ΧΑΙΡΕΤΕ

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΘΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Σ.Γ.Π. είπε...

Διάβασα με πολύ μεγάλη συγκίνηση όσα γράφτηκαν εδώ για τις φοιτητικές καταλήψεις και, μιας και έγινε τόσο πλήρης ανάλυση που δε βρίσκω τι να προσθέσω σ' αυτήν, θα αρκεστώ να απευθύνω στα λαμπρά παιδιά που συνέταξαν αυτές τις θαυμάσιες γραμμές μερικές ευχές από την προχωρημένη ηλικία μου: Σας εύχομαι, παιδιά μου, οι αμετακίνητες και μεγαλειώδεις ιδέες από τις οποίες διαπερνώνται οι τοποθετήσεις σας να σας συνοδεύουν για πάντα στη ζωή σας. Σας εύχομαι να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας μακριά από τις βάρβαρες καπηλείες που κάποιοι θρασύνονται να τις αποκαλούν "κινητοποιήσεις", να αποκατασταθείτε επαγγελματικά σε όσο πιο υπεύθυνες, ευηπόληπτες και προσοδοφόρες θέσεις γίνεται. Να εκπληρώσετε, οι άρρενες, τις στρατιωτικές υποχρεώσεις που τιμάσθε να φέρετε προς τον Ελληνισμό και να επιδοθείτε με θέρμη στην ανοικοδόμηση του θεμελίου λίθου της κοινωνικής μας συνοχής, της πολυταλαιπωρημένης Ελληνικής Οικογένειας. Σας εύχομαι πολυτεκνία, γιατί είναι Θεϊκή ευλογία και Εθνική ελπίδα. Στις εργασίες σας, εύχομαι και συμβουλεύω να ανέλθετε με εργαλείο την ατομική σας προκοπή, μακριά από το διαβρωμένο και μειοψηφικό συνδικαλισμό της εποχής μας. Κρατήστε τα αυτιά σας κλειστά στις σύγχρονες σειρήνες της ψευτοεπανάστασης και των πατριδοκάπηλων. Και για τη μόρφωση των απογόνων σας, να απευθυνθείτε, όπως σοφά ανέφερε κι άλλος συνδαιτημών του blog, σε Πανεπιστήμια, (εξωτερικό) και όχι σε χαωμένα κέντρα εκπαιδευτικής ανοργανωσιάς (εσωτερικό). Να σπουδάσουν τα παιδιά σας εκεί που ξέρουν ότι μπορούν να τελειώσουν καταρτισμένοι σε 5 έτη α κ ρ ι β ώ ς για να πάρουν κι εκείνοι με τη σειρά τους τον ευλογημένο δρόμο της στράτευσης, της εργασίας και της οικογένειας, στηριγμένοι, ίσως, και από τους καρπούς που η δική σας τίμια εργασία θα καταφέρει να τους κληρονομήσει, και επιφορτισμένοι με το φυσιογενές καθήκον να τους περάσουν κι εκείνοι, με τη σειρά τους, στα δικά τους παιδιά. Η σοφία της ζωής (τη βλέπω γιατί πλησιάζω στο τέλος της) έχει, μεταξύ άλλων αποσταχθεί και στις κουβέντες που συντάξατε παραπάνω. Σας συγχαίρω.
Με θέρμη,
Σ.Γ.Π.

Σ.Γ.Π. είπε...

Εκ των υστέρων αποφάσισα ότι για λόγους ηθικής τάξης δε θα ήθελα να αρκεστώ στα αρχικά του ονόματός μου, το οποίο σπανίως παραθέτω ολογράφως. Θεωρώ παρα ταύτα ότι η το αξίζετε ανεπιφύλακτα. Καλό σας βράδυ.
Με θέρμη,
Στυλιανός Γεωργίου Παττακός

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock