Τρίτη, Μαΐου 03, 2005

Η υπερκριση του πετρελαιου και η υπερσκασιλα μας

Οι τιμες του πετρελαιου εχουν τρελαθει, για να πας Αθηνα-Κορινθο πρεπει να πληρωσεις 20 ευρω σε βενζινες και η θερμανση εχει γινει τοσο ακριβη που σε λιγο θα καιμε ξυλα απο τον φραχτη αντι για πετρελαιο τον χειμωνα. Πολλοι "εγκυροι" αναλυτες προβλεπουν σεισμους, λιμους, καταποντισμους απο την ανοδο της τιμης του πετρελαιου (οπως προβλεπουν και οικολογικες καταστροφες ανευ προηγουμενου). Ειναι βεβαια δουλεια των Κασσανδρων να προβλεπουν τα δικα τους.

Αλλα και δουλεια των υπευθυνων ανθρωπων να σκεφτονται ψυχραιμα και λογικα. Ετσι, ενω πολλοι Ελληνες αρθρογραφοι βλεπουν μια νεα πετρελαικη κριση και ριχνουν και τις ευθυνες στον καπιταλισμο, στις ελευθερες αγορες, στις δυτικες πετρελαικες πολυεθνικες ακομα και στον Τζ. Μπους, εμεις εχουμε εξηγησει οτι στην πραγματικοτητα τα πραγματα δεν ειναι ετσι. Δεν φταιει η αγορα για τις τιμες, αλλα κυριως ενα απο τα λιγα πραγματικα καρτελ στον κοσμο, ο ΟΠΕΚ!

Ερχεται μια επικαιρη, ιδιαιτερα αξιολογη ερευνα του Εκονομιστ να μας υποστηριξει. Το πετρελαιο δεν εχει ανεβει τοσο πολυ, σε σχεση με πραγματικες κρισεις του παρελθοντος. Το λαθος που κανουν οι περισσοτεροι ειναι να συγκρινουν τις τιμες του 1970 με τις σημερινες. Ξεχνανε βεβαια οτι 1 δολλαριο το 1970 δεν ειναι 1 δολλαριο το 2004...

Ακομα πιο σημαντικα δεν μας βλαπτει πια ιδιαιτερα μια σημαντικη ανοδος του. Μαλιστα μια σταδιακη ανοδος θα εκανε ισως και καλο:

Ken Rogoff, a professor at Harvard and former chief economist of the IMF, argues that the “world really did not have a clear picture” of the relationship between oil and GDP. He now thinks that a gradual rise to an oil price of $80 “would not present any great difficulties for the global economy”. If it happened over five or ten years, consumers would adjust by becoming more energy-efficient, using new technologies and perhaps even re-thinking their transport arrangements.

Αυτο δεν ειναι ενα θεωρητικο σεναριο. Απο τις τελευταιες πετρελαικες κρισεις μεχρι σημερα η αποτελεσματικοτητα των βενζινοκινητηρων εχει ανεβει κατακορυφα, περισσοτερο ισως αποτι τα χρονια μεταξυ 1900 και 1980!

Ετσι το αποτελεσμα ειναι σαφες. Δεν φταιει η ελευθερη αγορα για τις σημερινες τιμες, ουτε εχουμε προβλημα οσο η αγορα λειτουργει. Δωστε τα καταλληλα κινητρα και οι καταναλωτες θα ανταποκριθουν...


ΥΓ ο τιτλος ειναι παραλλαγμενος απο ενα αρθρο της παλιας, καλης Βαβελ.

2 σχόλια:

S G είπε...

για καποιον περιεργο λογο, η συζητηση επι του θεματος εχει μεταφερθει εδω

ειναι αλλη μια πρωτοποριακη κινηση μας, το πρωτο μπλογκ που στελνει τα σχολια του offshore :-)

Roark είπε...

Ας δούμε λίγο και τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας για την εξάρτηση των ΗΠΑ από το πετρέλαιο (από τα 2005 World Develpoment Indicators)

http://www.worldbank.org/data/wdi2005/wditext/Table3_9.htm

H ολική παραγωγή ενέργειας το 1990 ήταν 3,202.8 δις kwh και το 2002 3,992.7 δις kwh. Από αυτά το 8.5% το 1990 και το 5.8% το 2002 ήταν από υδροηλεκτρική παραγωγή, το 53.1% το 1990 και το 51.3% το 2002 ήταν από κάρβουνο, το 4.1% το 1990 και μόλις το 2.5% το 2002 από πετρέλαιο, το 11.9% το 1990 και το 17.8% το 2002 ήταν από φυσικό αέριο και τέλος το 19.1% το 1990 και το 20.1% το 2002 ήταν από πυρηνική ενέργεια. Αυτά για την ενεργειακή εξάρτηση της Αμερικής.

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner
















Join the Blue Ribbon Online Free Speech Campaign








Referrers

Based on original Visionary template by Justin Tadlock
Visionary Reloaded theme by Blogger Templates | Distributed By Magazine Template

Visionary WordPress Theme by Justin Tadlock